Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Λαγωνικά, σερίφηδες και άπαικτοι ντετέκτιβ
Εργαστήριο παιχνιδιού, δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης για νεαρούς φίλους του αστυνομικού
Εργαστήρι δημιουργικής γραφής αστυνομικών ιστοριών τεσσάρων συναντήσεων για παιδιά 9-12 ετών με τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ελένη Σβορώνου (3ος κύκλος).
Ημερομηνίες: Σάββατο 1, 15, 29 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου 2014
Κόστος: 60 € για κάθε παιδί -50 € για αδέρφια- (και για τις τέσσερις συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 2 ώρες, από τις 10:00 έως τις 12:00
Μετά τον δεύτερο κύκλο συναντήσεων, συνεχίζουμε με τους μικρούς φίλους του αστυνομικού και της περιπέτειας με νέες αναγνωστικές και συγγραφικές δράσεις.
Ξεκινάμε τη χρονιά με τα μυστήρια της οδού Ιπποκράτους:
• ένα κόσμημα που υπνωτίζει όποιον το φοράει,
• ένα αναψυκτικό που κάνει τον κόσμο να λέει την αλήθεια,
• μια εφημερίδα από το μέλλον.
Για όλα αυτά και για άλλα πολλά διαμαρτύρονται οι γείτονες του Πολυχώρου. Καταστηματάρχες, υπάλληλοι και πελάτες στα γύρω μαγαζιά, βιβλιόφιλοι που συχνάζουν στις εκδόσεις Μεταίχμιο, μεγάλοι και μικροί της περιοχής είναι ανάστατοι. Ποιος ταράζει την ήρεμη ζωή της οδού Ιπποκράτους;
Για να λύσουμε τα μυστήρια θα χρειαστούμε τη βοήθεια του Ρίκο και του Όσκαρ, του ντετέκτιβ Κλουζ, των αδελφών Λαγωνίκα, του Ηρακλή Πουαντιγιέ και άλλων διάσημων ντετέκτιβ που ζούνε στα βιβλία!
Θα χρειαστεί:
• να διαβάσουμε αστυνομικά βιβλία,
• να αναλύσουμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι αγαπημένοι μας ήρωες-ντετέκτιβ,
• να κατασκευάσουμε πρωτότυπες συσκευές χρήσιμες για μυστικές παρακολουθήσεις,
• να κάνουμε λίγη έρευνα στο πεδίο (στο πεζοδρόμιο της Ιπποκράτους).
Και φυσικά, κυρίως και προπαντός: να γράψουμε μικρές αστυνομικές ιστορίες με ήρωα τον εαυτό μας.
Τέσσερις συναντήσεις που σου κόβουν την ανάσα!
Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή το βιβλίο 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο του Φιλίπ Μπρασέρ.
Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά)
Προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου»: Φέρε δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή των 50 ευρώ. Για να ισχύσει η προσφορά, ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής λαμβάνοντας ηλεκτρονικά το ακόλουθο κείμενο συμπληρωμένο: «Επιθυμώ να συμμετάσχω στο εργαστήρι (ΟΝΟΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ) και να χρησιμοποιήσω την προσφορά Φέρε και τον φίλο σου για εμένα (ΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ και ΗΛΙΚΙΑ) και τους (ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ και ΗΛΙΚΙΕΣ). Οι κηδεμόνες μας είναι κατά σειρά (ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΙΝΗΤΟ και ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL)».
Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και τον τίτλο του εργαστηρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η γυναίκα του γίγαντα της Μαρίας Ρουσάκη
Σάββατο 1 Νοεμβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 4 ετών
Ο γίγαντας της ιστορίας μας είναι άγριος και στριμμένος, όπως και οι περισσότεροι άλλωστε. Ελάτε να κατεβάσουμε ιδέες και να σκαρφιστούμε τεχνάσματα που θα μαλακώσουν τον θυμό του. Την εκδήλωση εμψυχώνει η ηθοποιός Εύα Νικηφόρου.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Πιάστε τους γκραφιτάδες της Ελένης Σβορώνου
Σάββατο 8 Νοεμβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 7 ετών
Κάποιοι φαίνεται πως έχουν βάλει στόχο… τον ιερό βράχο της Ακρόπολης! Αυτή τη φορά, οι νεαροί ντετέκτιβ, τα αδέλφια Λαγωνίκα, για να λύσουν το μυστήριο, θα πρέπει να βουτήξουν τα χέρια τους στο… χρώμα! Τι περιμένετε λοιπόν; Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου σας περιμένει να τους βοηθήσετε!
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

CINEMA THERAPY
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
με τις ψυχολόγους Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων
Έως τον Ιανουάριο 2015, μία Δευτέρα τον μήνα, 7 με 9 το βράδυ.
Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς;
Με σινεφίλ διάθεση συνεχίζεται το βιωματικό εργαστήριο στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ. Με πρώτη ύλη μια κινηματογραφική σεκάνς (λιγότερο ή περισσότερο γνωστή), συζητάμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, βγάζουμε τα… ξίφη μας και τα διασταυρώνουμε σε δημιουργικούς καβγάδες κινηματογραφικής φύσης. Έτοιμοι; Μπείτε στο παιχνίδι.
Θεματικές και ημέρες συναντήσεων
• Επιλέγοντας σύντροφο: Κριτήρια και προσδοκίες Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014, 8-10 μ.μ.
Είναι ο έρωτας τυφλός ή μήπως διαλέγουμε συντρόφους σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια; Ποια είναι αυτά και πόσο επηρεάζονται από τις οικογενειακές καταβολές μας; Έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες από το ταίρι μας ή μήπως αναζητούμε μάταια την τελειότητα; Πόσο βοηθά η αυτογνωσία στην επιλογή ερωτικού συντρόφου; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα τεθούν με αφορμή ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό απόσπασμα σε μια ακόμα ενδιαφέρουσα συνάντηση cinema therapy.
• Δεύτερες ευκαιρίες: Πότε αξίζει να ξαναπροσπαθήσεις; Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014
• Η σχέση με τον εαυτό μας: Η πιο μακροχρόνια σχέση… Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015
Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 9 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση.
Διαβάστε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580, στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Η διάχυση και η εξάπλωση του νεοναζισμού στο σχολείο, Ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των γονέων
Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014, στις 6 μ.μ.
Ενημερωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς με με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού
Οι εθνικοί μύθοι και χρόνιες παθογένειες της εκπαίδευσης διευκόλυναν την έλευση του νεοναζισμού στο πεδίο γνώσης και των ιδεών. Σκοπός των φορέων του ακροδεξιού αυταρχισμού είναι η ιδεολογική απολύμανση, ο έλεγχος της γνώσης, της πληροφορίας και της παραγόμενης νόησης. Εργαλείο τους είναι συχνά η επιβολή του φόβου και της βίας. Αυτό αφορά πρώτα τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συχνά καταγγέλλονται ως «μειωμένης εθνικής συνείδησης», συχνότερα μάλιστα καθηγητές Ιστορίας, όσοι προσδίδουν αντιφασιστικό χαρακτήρα σε εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου και το Πολυτεχνείο και όσοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αντιρατσιστικής εκπαίδευσης και διδασκαλίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η διάχυση του νεοναζισμού στο σχολείο αφορά επίσης μαθητές και γονείς, άλλοτε ως αντικείμενα τρομοκράτησης και άλλοτε ως φορείς ή αντικείμενα προπαγάνδας ή στρατολόγησης. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις επιδόσεις του νεοναζιστικού μορφώματος σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο, το πρόβλημα παραμένει: είναι η επίθεση των νεοναζιστών και ευρύτερα της ακροδεξιάς κατά του πολιτισμικού κεφαλαίου που συγκροτεί ό,τι οι ίδιοι θεωρούν «πολιτισμικό εκφυλισμό». Είναι η διά της βίας επιβολή ιδεολογικής τρομοκρατίας και αυτολογοκρισίας των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Με δεδομένα τα παραπάνω, στην ημερίδα μας θα έχουμε την ευκαιρία να προβληματιστούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις, να προτείνουμε και να επεξεργαστούμε από κοινού στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα.
Εισηγητές:
Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας της Ιστορίας και Ιστοριογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός-Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Βασιλική Σακκά, Ιστορικός-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων
Συντονίζει και παρεμβαίνει η δημοσιογράφος Θάλεια Καραμολέγκου.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ). Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

ΣΧΟΛΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Για γονείς με ανησυχίες και για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εφήβους
Εισηγήτρια: Χριστίνα Ρασιδάκη, συμβουλευτική ψυχολόγος, σύμβουλος γονέων, συγγραφέας
Η ζωή του σύγχρονου γονέα είναι γεμάτη προκλήσεις. Οι γνώσεις και η πληροφόρηση είναι απαραίτητες για να συμβαδίζουμε με την εποχή μας σε ό,τι αφορά την ανατροφή που δίνουμε στα παιδιά μας, πώς όμως μπορούμε να τις εφαρμόσουμε σε πρακτικό επίπεδο στη δική μας οικογένεια; Τι κάνουμε όταν αυτές έρχονται σε σύγκρουση με δικά μας βιώματα και δεδομένα που μας γαλούχησαν;
Ο κύκλος αυτός διαδραστικών εργαστηρίων βοηθά τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τρόπο που συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα σταθερότητα και μεταδίδοντας διαχρονικές αξίες που θα τα στηρίξουν σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, 7-9 μ.μ.
Ατίθασα παιδιά: Πειθαρχήστε τα, χωρίς να τα τσακίσετε.
• Ποιοι οικογενειακοί παράγοντες κάνουν τα παιδιά ατίθασα;
• Τι μπορούμε να κάνουμε στο περιβάλλον ώστε να μειώνονται οι εντάσεις;
• Πώς να μιλάτε ώστε να σας ακούνε
• Αγάπη και όρια – Θετικές τιμωρίες και αρνητικές συνέπειες
• Τρόποι για να ενισχύσετε τον καλύτερο εαυτό τους
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, 7-9 μ.μ.
Τι λέμε για το σεξ, πότε και πώς! Οδηγίες για κάθε γονέα
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015, 7-9 μ.μ.
Γονιός εφήβου είσαι και φαίνεσαι
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 10 ευρώ πριν από κάθε εργαστήριο. Στο διάλειμμα προσφέρεται καφές ή τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες. Με την ολοκλήρωση κάθε συνάντησης παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Οι τρεις τυχεροί του προηγούμενου διαγωνισμού που κερδίζουν το βιβλίο Τα τρία επίπεδα της ζωής του Τζούλιαν Μπαρνς είναι:
1. Αφροδίτη Ελβανίδου
2. Ευφροσύνη Κερασιώτη
3. Παναγιώτης Κλεάνθους
Οι νικητές μπορούν να παραλάβουν το δώρο τους από τον Πολυχώρο με την επίδειξη της ταυτότητάς τους έως τις 15 Νοεμβρίου 2014.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: