Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ




ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το φανταστικό ημερολόγιο της Μπεατρίς της Λάιλα Ρασίντ
Εργαστήρι για κορίτσια από 9 ετών μαζί με τις μαμάδες τους
Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014, στις 12 το μεσημέρι
Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Μαρέττας Σιδηροπούλου συζητάμε για το πώς μπορείς να έρθεις πιο κοντά με τη μητέρα σου μέσα από ένα κοινό ημερολόγιο.
Μια ιδέα που απευθύνεται σε κορίτσια ηλικίας από 9 ετών και δίνει τη δυνατότητα σ’ εσένα και τη μαμά σου να γνωρίσετε η μία την άλλη, με έναν καινούριο τρόπο, μέσα από την καθημερινή γραφή.
Με το κοινό ημερολόγιο μαμάς-κόρης μοιραζόμαστε τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας για τους φίλους μας και το καθετί, και το πώς νιώθουμε που μεγαλώνουμε. Σχεδιάζουμε, φτιάχνουμε λίστες και ό,τι μας έρχεται στο μυαλό. Πάνω απ’ όλα γινόμαστε φίλες. Έτσι, το ημερολόγιο γίνεται σημείο συνάντησης δύο διαφορετικών οπτικών και βοηθάει στην επικοινωνία, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει πολύς χρόνος μεταξύ σας.
Η Μαρέττα Σιδηροπούλου είναι εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στη δημιουργική γραφή και διδακτορική διατριβή στην ανάγνωση και τις χρήσεις των βιβλίων.
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός βιβλίου της σειράς «Το φανταστικό ημερολόγιο της Μπεατρίς». Δείτε ΕΔΩ όλα τα βιβλία της σειράς.
Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



CINEMA THERAPY
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
με τις ψυχολόγους Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων
Έως τον Ιανουάριο 2015, μία Δευτέρα τον μήνα.
Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς;
Με σινεφίλ διάθεση συνεχίζεται το βιωματικό εργαστήριο στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ. Με πρώτη ύλη μια κινηματογραφική σεκάνς (λιγότερο ή περισσότερο γνωστή), συζητάμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, βγάζουμε τα… ξίφη μας και τα διασταυρώνουμε σε δημιουργικούς καβγάδες κινηματογραφικής φύσης. Έτοιμοι; Μπείτε στο παιχνίδι.
Τον Δεκέμβριο: Δεύτερες ευκαιρίες: Πότε αξίζει να ξαναπροσπαθήσεις; Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014, 7-9 μ.μ.
Όταν ραγίσει το γυαλί… ξανακολλάει; Πόσο δύσκολη είναι η συγχώρεση και πότε μπορούν τα περασμένα να γίνουν ξεχασμένα; Αξιοποιώντας το σχετικό κινηματογραφικό ερέθισμα, θα διερευνήσουμε τις δυναμικές που αναπτύσσονται στις σχέσεις που επιβιώνουν ένα ισχυρό «χτύπημα» και τρόπους να αποφύγουμε μελλοντικές κακοτοπιές.
Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 9 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση.
Διαβάστε και δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580, στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η θάλασσα έφυγε της Αθηνάς Χατζή
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014, στις 7:30 μ.μ.
Γιορτινή βραδιά με τη συγγραφέα Αθηνά Χατζή με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα. Σας περιμένουμε για ποτό και κουβέντα με καλή μουσική από το σάουντρακ του βιβλίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ο δράκος που τρώει τα παιχνίδια του Κώστα Χαραλά
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014, στις 7 μ.μ.
Για παιδιά από 6 ετών
Χρειάζεστε ειδική άδεια από τον Μπαζ Λαϊτγίερ για να επισκεφθείτε την τουαλέτα; Πόσα πλεϊμομπίλ πρέπει να πατήσετε για να κατευθυνθείτε προς την κουζίνα; Πόσες τούμπες πρέπει να μετρήσετε μέχρι ο Μπάρμπας να καταλάβει ότι η θέση του δεν είναι μπροστά στον καναπέ;
Ο δράκος που τρώει τα παιχνίδια του Κώστα Χαραλά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ είναι ένα βιβλίο που δίνει νέες ιδέες στους γονείς να ανακτήσουν τα δωμάτια του σπιτιού τους που πλημμυρίζουν καθημερινά από εκατοντάδες παιχνίδια.
Την Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014, ο συγγραφέας του βιβλίου σάς περιμένει για να σας γνωρίσει τον αγαπημένο του Δράκο που διαφέρει από τους συνηθισμένους, αφού αντί για πολιτείες και ανθρώπους εξαφανίζει παιχνίδια και τα μεταφέρει εκεί που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Θέλετε να βοηθήσετε κι εσείς τον Δράκο της ιστορίας; Κάντε άνω κάτω τη βιβλιοθήκη σας και βρείτε ένα ή περισσότερα βιβλία που θα θέλατε να χαρίσετε. Ο Δράκος μας πεινάει πολύ οπότε όσα περισσότερα φέρετε τόσο πιο ευχαριστημένος θα είναι. Συγκεντρώστε τα και φέρτε τα μαζί σας στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα), στις 7 το απόγευμα.
To givetheKids, που εδώ και δύο χρόνια συγκεντρώνει και προωθεί σε όποιον έχει ανάγκη δωρεές παιδικών ειδών, ρούχων, παιχνιδιών κ.ά., θα είναι εκεί, για να μας οργανώσει.
Θα ακούσουμε την ιστορία, θα λύσουμε το μυστήριο του μικρού ήρωα του οποίου τα παιχνίδια εξαφανίζονται ως διά μαγείας, και, το ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, θα κάνουμε χαρούμενα πολλά παιδιά που τους αρέσουν τα βιβλία και θέλουν σήμερα περισσότερο από ποτέ τη βοήθειά μας!
Το givetheKids, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και ο συγγραφέας Κώστας Χαραλάς σας ευχαριστούν και σας περιμένουν… με τα βιβλία σας!
ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Ο ντετέκτιβ Κλουζ και το μυστήριο των Χριστουγέννων
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 7 ετών
Δυο βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ο ανεπανάληπτος ντετέκτιβ Κλουζ βρίσκει ένα μυστηριώδες σημείωμα σ’ ένα καλάθι αχρήστων: «Αύριο, παιδιά, θα γίνει το μπαμ!» διαβάζει.
Ελάτε να λύσουμε την πιο μυστηριώδη υπόθεση των Χριστουγέννων με τη βοήθεια του ηθοποιού Δημήτρη Παπαδάτου.
Για δηλώσεις συμμετοχής στις παιδικές εκδηλώσεις στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Επιμέλεια – Διόρθωση επιστημονικών και δημοσιογραφικών κειμένων, Συναντήσεις με συγγραφείς (διάρκεια: 15 διδακτικές ώρες / 5 συναντήσεις)
Έναρξη: Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου
• Επιστημονική υπεύθυνη – Διδασκαλία – Συντονισμός: Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
• Αντικείμενο: Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν στην επιμέλεια-διόρθωση επιστημονικών και δημοσιογραφικών κειμένων συζητώντας με γνωστούς επιστήμονες και δημοσιογράφους για τους τρόπους με τους οποίους τα ζητήματα επιμέλειας-διόρθωσης αντιμετωπίστηκαν στα κείμενά τους.
• Μέρα και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη και Παρασκευή 16:00-18:30
• Κόστος: 160 € - Για φοιτητές και ανέργους καθώς και για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο Κατάρτισης Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ή κάποιο άλλο συναφές σεμινάριο: 145 €
• Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν είτε το νέο βιβλίο της Άννας Ιορδανίδου Είναι λάθος ή δεν είναι; Ιδού η απορία… είτε κάποιο βιβλίο από τους συγγραφείς που θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο.
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ*.
Αναλυτικά: Το σεμινάριο περιλαμβάνει παρουσίαση δημοσιογραφικών και επιστημονικών κειμένων της σύγχρονης ελληνικής και συζήτηση με τους συντάκτες/συγγραφείς τους, ώστε να αναδειχθούν οι διάφορες οπτικές γωνίες αντιμετώπισης των γλωσσικών θεμάτων (από την πλευρά του συντάκτη/συγγραφέα, του εκδοτικού οργανισμού, του επιμελητή/διορθωτή).
Οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται επιλεγμένα δημοσιογραφικά κείμενα και συζητούν ζητήματα ταυτότητας του εντύπου όπου έχουν δημοσιευτεί, ζητήματα τυπογραφικού σχεδιασμού και διαμόρφωσης σελίδων, καθώς και ζητήματα ορθογραφίας, στίξης, λεξιλογίου και σύνταξης. Σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά κείμενα, η συζήτηση εστιάζεται στην ιδιαιτερότητα του ύφους, στη διασφάλιση της επιστημονικής εγκυρότητας, καθώς και σε θέματα στίξης, λεξιλογίου, σύνταξης και παρουσίασης της βιβλιογραφίας.
Οι συγγραφείς και δημοσιογράφοι που θα φιλοξενηθούν στο σεμινάριο είναι:
• Δημήτρης Μαστρογιαννίτης στις 4 Δεκεμβρίου
• Μικέλα Χαρτουλάρη στις 5 Δεκεμβρίου
• Κωστής Παπαϊωάννου στις 12 Δεκεμβρίου για το βιβλίο του Τα «καθαρά χέρια» της Χρυσής Αυγής, Εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)
• Δημήτρης Κυρτάτας στις 18 Δεκεμβρίου για το βιβλίο του Μαθήματα από την αθηναϊκή δημοκρατία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου)
• Στις 11 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί το βιβλίο Η άγνωστη πλευρά του Βυζαντίου (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) των Γιάννη Γρυντάκη, Γιώργου Δάλκου, Άγγελου Χόρτη και Έκτορα Χόρτη
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο στέλνοντας e-mail στο polychoros@metaixmio.gr. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας).

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
«Πολίτες με αρχές»: Καλλιεργώντας ηθικές αξίες μέσα από την εκπαίδευση
Ένα εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, γονείς, εμψυχωτές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και όλους όσοι ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια ηθικών αξιών στους αυριανούς πολίτες
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, στις 7 μ.μ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς
Η ηθική ακεραιότητα και η παιδαγωγική της έχουν την ιστορία τους. Πώς διδασκόταν η ηθική ακεραιότητα στα παιδιά και τους ενήλικες στο παρελθόν; Έχει νόημα η διδασκαλία της σήμερα; Και αν ναι, τι εργαλεία έχουμε για να τη διδάξουμε; Μια κάπως αυθαίρετη διαδρομή στην «αρχαιολογία» της διδασκαλίας της ηθικής ακεραιότητας που θα μας δώσει αφορμή να συζητήσουμε για το σήμερα.
Στο εργαστήριό μας θα πειραματιστούμε με την αξιοποίηση έργων της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας για την προσέγγιση της ηθικής ακεραιότητας. Πώς από το βιβλίο μεταβαίνουμε στην παιδαγωγική πράξη χωρίς να γινόμαστε κουραστικά και αναχρονιστικά διδακτικοί;
Σε αυτό το σύντομο εργαστήριο διερευνούμε, πειραματιζόμαστε με ασκήσεις και δραστηριότητες, αξιολογούμε, καταθέτουμε ιδέες, με παραδείγματα από τα βιβλία Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα και Ντετέκτιβ Βεντουζίνι, Ένα τόσο δα λεκεδάκι της Ελένης Σβορώνου.
Εισηγήτριες: Μαρία Νομικού, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων (British Council), Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός παιδικού βιβλίου των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 7 ευρώ.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΡΧΕΣ»). Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

ΣΧΟΛΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Για γονείς με ανησυχίες και για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εφήβους
Εισηγήτρια: Χριστίνα Ρασιδάκη, συμβουλευτική ψυχολόγος, σύμβουλος γονέων, συγγραφέας
Η ζωή του σύγχρονου γονέα είναι γεμάτη προκλήσεις. Οι γνώσεις και η πληροφόρηση είναι απαραίτητες για να συμβαδίζουμε με την εποχή μας σε ό,τι αφορά την ανατροφή που δίνουμε στα παιδιά μας, πώς όμως μπορούμε να τις εφαρμόσουμε σε πρακτικό επίπεδο στη δική μας οικογένεια; Τι κάνουμε όταν αυτές έρχονται σε σύγκρουση με δικά μας βιώματα και δεδομένα που μας γαλούχησαν;
Ο κύκλος αυτός διαδραστικών εργαστηρίων βοηθά τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τρόπο που συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα σταθερότητα και μεταδίδοντας διαχρονικές αξίες που θα τα στηρίξουν σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, 7-9 μ.μ.
Τι λέμε για το σεξ, πότε και πώς! Οδηγίες για κάθε γονέα
• Τι πρέπει οπωσδήποτε τα παιδιά να γνωρίζουν και από πότε;
• Τι απορίες και συμπεριφορές να περιμένετε από κάθε ηλικία
• Όρια και σταθμά – Αξίες και προσδοκίες για υγιή ανάπτυξη
• Κίνδυνοι και πώς να τους θίξετε
• Προτάσεις βιβλίων για παιδιά και εφήβους
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015, 7-9 μ.μ.
Γονιός εφήβου είσαι και φαίνεσαι
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 10 ευρώ πριν από κάθε εργαστήριο. Στο διάλειμμα προσφέρεται καφές ή τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες. Με την ολοκλήρωση κάθε συνάντησης παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: