Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Thessaloniki International Film Festival

FestivalNews #484
Το φιλμ Έκρηξη του Σύλλα Τζουμέρκα, που ανάμεσα στο δράμα και τη μαύρη κωμωδία σκιαγραφεί την πορεία μιας γυναίκας που επαναστατεί ενάντια σε ό,τι αγάπησε προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον. Παράλληλα, προβάλλεται και η ταινία Η τελευταία φάρσα του Βασίλη Ραΐση, που απέσπασε το Βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας των αδερφών Νταρντέν, Δυο μέρες, μία νύχτα, με την εξαιρετική ερμηνεία της Μαριόν Κοτιγιάρ, και του φιλμ του Ρόι Άντερσον 'Ενα περιστέρι έκατσε σ'ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του. Επίσης, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος προβάλλεται το ιστορικό ντοκιμαντέρ Γεγονότα στη Φώκαια 1914 των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, μέσα από το αφιέρωμα Ακίρα Κουροσάουα, ο Γιαπωνέζος Αυτοκράτορας παρουσιάζει έργα σταθμούς του θρυλικού ιάπωνα δημιουργού. 
  Δείτε αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα (27/11-3/12/2014)
ΕΚΡΗΞΗ (A BLAST)
Σύλλας Τζουμέρκας, Ελλάδα-Γερμανία-Ολλανδία, 2014
  Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΡΣΑ
Βασίλης Ραϊσης
Ελλάδα, 2013
  ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ
Ζαν-Πιέρ Νταρντέν, Λυκ Νταρντέν
Βέλγιο-Γαλλία-Ιταλία-Ολλανδία
2014
  ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΚΑΤΣΕ Σ'ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ ΣΥΛΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ
Ρόι Άντερσον
Σουηδία-Νορβηγία-Γαλλία-
Γερμανία
2014
 
 
 
Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Ο θρυλικός ιάπωνας δημιουργός Ακίρα Κουροσάουα -από τους κορυφαίους εκπροσώπους της έβδομης Τέχνης- βρίσκεται στο επίκεντρο του αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, με τίτλο Ακίρα Κουροσάουα, ο Γιαπωνέζος Αυτοκράτορας που πραγματοποιείται από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου. 
 
Προβολή της ταινίας Γεγονότα στη Φώκαια 1914
Δύο μήνες πριν την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο ελληνικός πληθυσμός σε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του και τις περιουσίες του και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, μετά από απρόκλητες επιθέσεις ατάκτων τουρκικών ομάδων. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη Γεγονότα στη Φώκαια 1914 με συνεντεύξεις από ιστορικούς, ειδικούς και απογόνους των Φωκαέων, με τις φωτογραφίες και τη μαρτυρία του γάλλου αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιώ, που διενεργούσε τότε ανασκαφές στην περιοχή, προσφέρει στους απογόνους των προσφύγων, 100 χρόνια μετά το διωγμό, την ιστορική τεκμηρίωση των γεγονότων. 
 
Ρουμάνικες ταινίες μικρού μήκους
Το Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τις εκδηλώσεις «Ημέρες του Ρουμανικού Πολιτισμού 2014» που πραγματοποιούνται στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενώντας την προβολή μιας σειράς ταινιών μικρού μήκους από τη Ρουμανία με τίτλο Romanian Short Waves το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 στις 16:00 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: