Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα (άσχετα για πόσο ακόμα γιατί την έχουν ξεπουλήσει), στην οποία ένα από τα …. «βασικά της έθιμα», είναι οι πυρκαγιές, κυρίως οι δασικές, μια και αυτές εξυπηρετούν διάφορες σκοπιμότητες.
Και να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο, πως ΟΛΕΣ οι μέχρι σήμερα «κυβερνήσεις», φρόντισαν να ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ την Πυροσβεστική, η οποία λειτουργεί ακόμα ΜΟΝΟ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ!
Μην αρχίσω να αναλύω τις ΤΡΑΓΙΚΕΣ ελλείψεις τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε ΒΑΣΙΚΑ υλικά και ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ για τους πυροσβέστες, γιατί θα γράφω για μέρες, και δεν θα τελειώνω, περιγράφοντας έτσι το πόσο ΑΧΡΗΣΤΟΙ είναι οι «αρμόδιοι», και το πόσο ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ τόσο για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του Πυροσβεστικού Προσωπικού, όσο και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των πολιτών.
Εδώ και χρόνια ανήκω στην ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του Πυροσβεστικού Σώματος ως Εθελοντής Πυροσβέστης, έχουν δει πολλά τα μάτια μου, και ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
Μια και ο τίτλος του χρονογραφήματος αναφέρεται σε «ρεπορτάζ», ήρθε η ώρα να δούμε, και να πούμε, για την κατά καιρούς «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ» (ευγενής χαρακτηρισμός πιστέψτε με), για …. «δημοσιογράφους» (και καλά), που σε κάποιο συμβάν, θα  γράψουν, και θα πουν την όποια ΜΠΟΥΡΔΑ, μόνο και μόνο για να κάνουν «νούμερα» ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ.
Ας δούμε πρώτα ΤΙ έγινε με τη φωτιά στη Χίο, και τις Δυνάμεις Πυρόσβεσης που ήταν εκεί, από την «ματιά» των…. «δημοσιογράφων».
«ΝΤΡΟΠΗ & ΑΙΣΧΟΣ: "Οι πυροσβέστες πήγαν για διακοπές στην Χίο" για τον ΣΚΑΪ και την ΑΛΗΘΕΙΑ Χίου.
Πραγματικά δεν πιστεύαμε στα μάτια και τα αφτιά μας από το πρωί όταν είδαμε και ακούσαμε τόσο στον ΣΚΑΪ όσο και από ιστοσελίδα της Χίου "ΑΛΗΘΕΙΑ" να μιλούν για τους πυροσβέστες που μετέβηκαν στην Χίο από διάφορα μέρη της Χώρας για να συνδράμουν τους εκεί συναδέλφους στο έργο της κατάσβεσης  με τίτλους όπως "Η χώρα της υπερβολής - Με τη φωτιά σβησμένη στο νησί 21 Πυροσβεστικά οχήματα" και "Ήρθαν όλοι εκεί να κάνουν διακοπές τώρα". 
Οι αναρτήσεις στην ιστοσελίδα και το facebook "ΑΛΗΘΕΙΑ" κατέβηκαν μετά από έντονα σχόλια πολιτών και συναδέλφων, ξέχασαν όμως να κατεβάσουν το βίντεο που ανήρτησαν στο Youtube και φυσικά το ίχνος της ανάρτησης έμεινε στο Google. O ΣΚΑΪ έχει αναρτημένη την εκπομπή στην σελίδα του ενώ έντονη ήταν η δυσαρέσκεια των πολιτών στο πρόσωπο του δημοσιογράφου στο Twitter.
Η ΕΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ σε μια πρώτη αντίδραση κάνει γνωστό το τι ειπώθηκε στον ΣΚΑΪ ενώ αύριο το πρωί θα υπάρξει και σχετική συνέντευξη στην ΕΡΤ Αιγαίου στις 9 το πρωί.
Ακολουθούν τα βίντεο με την ΑΠΑΙΤΗΣΗ από όσους δεν γνωρίζουν πως επεμβαίνουν και πως επιτελούν έργο οι πυροσβέστες σε μια πυρκαγιά ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟ και να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας !!!
Τα δυο προαναφερθέντα ΜΜΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ από τους Πυροσβέστες και το Πυροσβεστικό Σώμα !!!»
ΠΗΓΗ:  firefighter
Η συγγνώμη, είναι το λιγότερο, όπως επίσης θα πρέπει να επισημάνω πως ΔΕΝ είναι μόνο αυτά τα δυο υποτιθέμενα ΜΜΕ που πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη.
ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΓΝΩΜΕΣ χρωστούν στο Πυροσβεστικό Σώμα εδώ και χρόνια ΟΛΑ τα ΜΜΕ για τις ανακρίβειες τους και για την ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ του κόσμου σε συμβάντα, όπως και ΣΥΓΝΩΜΗ χρωστούν για το ότι κατά καιρούς, έκαναν τους «συντονιστές» από τα υποτιθέμενα ρεπορτάζ τους, παίζοντας μάλιστα με την ΑΓΩΝΙΑ των πολιτών που έβλεπαν να κινδυνεύουν οι περιούσιες τους.
Θα θυμίσω, πως κάποια ΜΜΕ στο παρελθόν έγιναν η αιτία με τα υποτιθέμενα ρεπορτάζ τους, να βρεθούν πολλοί πολίτες στους χώρους των συμβάντων, θέτοντας έτσι την σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο, αλλά δυσχεραίνοντας και το έργο της Πυροσβεστικής.
Μην αρχίσουμε να βγάζουμε «κύριοι» γεγονότα στη φόρα…..
Βέβαια, φτάσαμε στο σημείο, οι πολίτες όταν βλέπουν έναν καπνό, μια φωτιά, ΠΡΩΤΑ να τηλεφωνούν σε κάποιο ραδιόφωνο η τηλεοπτικό σταθμό, και ΜΕΤΑ, η καθόλου, στην πυροσβεστική.
Μου έτυχε προσωπικά τέτοιο περιστατικό όταν ήμουν υπηρεσία, που μας ειδοποίησαν από το ραδιόφωνο με καθυστέρηση μάλιστα… Άντε μη συνεχίσω.
Σχετικά τώρα με το συμβάν της Χίου, ΜΟΝΟ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΕΚΕΙ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΣ ΛΙΓΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΣΠΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΟΥ ΓΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟΥΣ….
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΚΥΡΙΟΙ» ΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΝΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΣΟΥ.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ, ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΖΕΨΕΙ ΤΗ ΦΩΤΙΑ…..
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ.
Τέτοιες «διακοπές», σας τις χαρίζουμε, και ευχόμαστε να τις … «απολαυσετε», όπως οι πυροσβέστες.
Τα «ρεπορτάζ» σας, ήταν και είναι ΑΠΟΤΥΧΙΑ.
ΑΝ, φροντίζατε να μάθετε (σιγά να μη σας ενδιέφερε) τη διαδικασία που ακολουθείται από την Πυροσβεστική (και αυτό είναι το σωστό) αμέσως μετά την κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς, τότε ΙΣΩΣ να μη λέγατε αυτές τις γελοιότητες περί…. «διακοπών».
Βλέπετε, βιαστήκατε τόσο να… «ολοκληρώσετε το ρεπορτάζ» σας, που σας «διέφυγε» (λέω εγώ τώρα) τι θα γινόταν σε περίπτωση ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΩΝ….
Βρε!! Είδατε;
Εκτός των διακοπών, έχουμε ΚΑΙ αυτό, και άλλα πολλά.
Η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΤΕΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.
Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: