Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Σ.Κ.Π

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Σ.Κ.Π

Ελλάδα, έτος 2017, ο Μάης μας αποχαιρετά, και σε λίγες μέρες, θα…. «γιορτάσουμε» την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ, μια ακόμα «παγκόσμια ημέρα», που στην χώρα μας, το έχω ξαναγράψει, είναι ακόμα μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ, μιας και για τους περισσότερους, αποτελεί το «βήμα» βαρυσήμαντων δηλώσεων, και πολλών νέων ΘΑ.
Πριν όμως πάμε να δούμε μια δυο λεπτομέρειες σχετικά με την Σκλήρυνση κατά Πλάκας στη χώρα μας, ας δούμε ΤΙ είναι ΚΑΙ αυτή η «παγκόσμια ημέρα», ΠΩΣ και ΠΟΤΕ καθιερώθηκε.
ΜΕΤΑ, θα δούμε την Ελληνική πραγματικότητα και καθημερινότητα των ασθενών με την χρόνια και ΑΝΙΑΤΗ αυτή πάθηση.
Τι λένε λοιπόν οι διάφορες «γραφές»;
«Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας
Η Παγκόσμιας Ημέρας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (World Multiple Sclerosis Day) καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF) και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από τότε, την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου.
Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους.
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.
Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι' αυτό, αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Σήμερα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000. Πριν από 30 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000, ενώ σήμερα είναι 130/100.000. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς , αφενός στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος και αφετέρου στην ευκολία διάγνωσής της με τη χρήση τομογράφου.»
ΠΗΓΗ: sansimera.gr
Μάλιστα…. Να πούμε πως οι αριθμοί των πασχόντων είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ, έτσι για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Και πάμε τώρα στην Ελληνική καθημερινότητα, αυτήν που ζουν οι ασθενείς με την ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ αυτή ασθένεια, για την οποία, κάθε τόσο βγαίνουν «νέες θεραπείες», που μόνο θεραπείες δεν είναι, είναι ΑΠΛΕΣ ΑΓΩΓΕΣ με τις όποιες ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ τους, ΑΓΩΓΕΣ που ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ την εξέλιξη της πάθησης, που ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ μια μόνιμη κατάσταση, που……
Σχετικά με την θεραπεία της πάθησης, το έχω γράψει ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορές, πιστεύω πως οι επιστήμονες την έχουν βρει, όπως και τις θεραπείες για ΟΛΕΣ η σχεδόν όλες χρόνιες παθήσεις, αλλά ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ.
Είναι πολλά τα λεφτά Συνέλληνες από αυτά τα σκευάσματα.
Τον Χριστό, τον πρόδωσαν για τριάντα αργύρια. Μπροστά στα εκατομμύρια κερδών, θα υπολογίσουν τους ανθρώπους;
Άποψη μου είναι αυτή, αλλά και πολλών άλλων….
Έρχεται λοιπόν η «Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας», μιας πάθησης που ΔΕΝ είναι μέσα στις ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ, που οι ασθενείς είναι από τους πλέον ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥΣ από τα ΚΕΠΑ και από μερίδα «συνδικαλιστών» (ναι, και στην αρρώστια έχει εισβάλλει ο συνδικαλισμός εξυπηρετώντας τα συμφέροντα λίγων), που οι αρμόδιοι, ακόμα και σήμερα, τώρα, δεν θέλουν να καταλάβουν πως η πάθηση αυτή είναι ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ, ΠΩΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΞΕΓΕΛΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ κλπ.
Αλήθεια, ΤΙ θα γιορτάσουμε την Τετάρτη;
Τα «θαύματα» που γίνονται στα ΚΕΠΑ με την…. «θεραπεία» των ασθενών και το ΣΦΑΞΙΜΟ των ποσοστών αναπηρίας;
Την προκλητική ΑΓΝΟΗΣΗ από τους γιατρούς κάποιων επιτροπών των νοσοκομειακών εξετάσεων – γνωματεύσεων και την πιστή τήρηση του ΚΟΒΕΤΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ;
Την ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ στην οποία υποβάλλουν ασθενείς και οικείους τους οι αρμόδιοι ΣΚΟΠΙΜΑ;
Να συνεχίσω;
Δεν συμφέρει κάποιους…
ΛΟΙΠΟΝ:
ΤΙ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ;
Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: