Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Τουρκικό διάβημα για την Ποντιακή Γενοκτονία

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
Τουρκικό διάβημα για την Ποντιακή Γενοκτονία Η πλάκα με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία στο Μεταναστευτικό Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας.
Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς την αυστραλιανή κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι ένας Εργατικός πολιτειακός υπουργός "εκμεταλλεύεται κατά τρόπο απαράδεκτο τα όσα έγιναν στο Πόντο στην περίοδο 1915-22 προκειμένου να κερδίσει ψήφους για την Εργατική παράταξη".
Ο Τούρκος πρέσβης στην Καμπέρα, Μουράτ Ερσάβι, επισκέφθηκε τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Στίφεν Σμιθ, και διαμαρτυρήθηκε για "δυσφήμιση" της χώρας του.
Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Τούρκο πρέσβη, φέρεται να δήλωσε ότι "θα εξετάσει το όλο θέμα". Ο Τούρκος πρέσβης θα συνοδεύει τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών σε εκδήλωση που θα γίνει σε ένα δεκαπενθήμερο στην Καλλίπολη με την ευκαιρία της επετείου της σφαγής των Anzac's το 1915 από τις δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο κ. Ερσάβι δήλωσε ότι έχει λάβει χιλιάδες επιστολές από Τούρκους της Αυστραλίας που διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις του υπουργού περί γενοκτονίας των Ποντίων από τον Ατατούρκ και φοβούνται μήπως πέσουν θύματα διακρίσεων.
Στο σάλο που προκλήθηκε αναφέρεται και εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας The Weekend Australian.
Πινακίδα για την Ποντιακή Γενοκτονία
Το αρχικό έναυσμα της αυστραλιανής κόντρας για την γενοκτονία των Ποντίων δόθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Νότιας Αυστραλίας, Μάικλ Άτκινσον, όταν, πριν μήνες, πήγε ντυμένος με ποντιακή στολή σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ποντιακής Αδελφότητας Ν. Αυστραλίας.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής, έγιναν και τα αποκαλυπτήρια ειδικής πλάκας με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία στο Μεταναστευτικό Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας, όπου ο κ. Άτκινσον μίλησε για την "γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων από τους εθνικιστές Τούρκους του Κεμάλ Ατατούρκ".
Οι δηλώσεις του αυτές ενόχλησαν τον Τούρκο πρέσβη, ο οποίος πλησίασε τον ομοσπονδιακό Φιλελεύθερο γερουσιαστή Ν. Αυστραλίας, Άλαν Φέργκιουσον.Μάλιστα, οι Τούρκοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να ξηλωθεί η πινακίδα του Αυστραλιανού Μουσείου που αναφέρεται στην Ποντιακή Γενοκτονία.
Ο κ. Φέργκιουσον, χρησιμοποιώντας το βήμα της αυστραλιανής ομοσπονδιακής γερουσίας, αποδοκίμασε τις δηλώσεις του κ. Άτκινσον και επαίνεσε τον Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας ότι τότε "ο θεμελιωτής της σύγχρονης Τουρκίας αντιστεκόταν στην ελληνική εισβολή".
Είπε, επίσης, ότι "τότε έγιναν φρικαλεότητες από όλες τις πλευρές και δεν πρέπει να κρίνουμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής με τις σημερινές αξίες".
Αργότερα ο κ. Φέργκιουσον ζήτησε συγγνώμη αν ενόχλησαν οι δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένος για τα γεγονότα εκείνης της εποχής ενώ υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις στην Αυστραλία για γεγονότα που συνέβησαν πριν εκατό χρόνια και διχάζουν την πολυπολιτισμική κοινωνία της".
Σημείωσε, μάλιστα, ότι τον έχουν πλησιάσει και Έλληνες της Ν. Αυστραλίας που του είπαν ότι έφυγαν από την Ελλάδα "για να ξεχάσουν την φρίκη των πολέμων και να ζήσουν ήσυχα".
Ο κ. Άτκινσον, από την πλευρά του, είπε ότι ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής τόλμησε να κάνει κάτι που δεν έκανε ούτε η Τουρκία: "Να κατηγορήσει τους Αρμένιους για φρικαλεότητες σε βάρος των Τούρκων".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν ένας Φιλελεύθερος πολιτικός αμφισβητούσε τη γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί θα τον αποδοκίμαζε το κόμμα του, ενώ τώρα με την περίπτωση του κ. Φέργκιουσον δεν υπήρξε καμιά δημόσια αποδοκιμασία από την παράταξη από την οποία προέρχεται.
Ο κ. Άτκινσον είπε ότι ο ίδιος διατηρεί αγαθές σχέσεις με την τουρκική κοινότητα και πρόσθεσε ότι θα κατατεθεί ψήφισμα στο πολιτειακό κοινοβούλιο για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Ο κ. Άτκισον που έχει στην έδρα του εκατονταπλάσιους περισσότερους Έλληνες ψηφοφόρους από τους Τούρκους μετέφρασε και στα Ελληνικά την ομιλία του κ. Φέργκιουσον στο αυστραλιανό κοινοβούλιο και την έστειλε σε χιλιάδες ψηφοφόρους του, γεγονός που εξαγρίωσε ακόμα περισσότερους τους Τούρκους.
Ο κ. Ερσαβί παραδέχθηκε ότι εκείνη την εποχή κάποια πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και έγινε "ένας πόλεμος μέσα στον μεγάλο πόλεμο" αλλά τόνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για "γενοκτονία" και ο ισχυρισμός πως οι Τούρκοι σκότωσαν 350.000 Πόντιους είναι εξωπραγματικός.
Υπάρχουν ομολογίες και μαρτυρίες
Στην επιστολή του προς τους ψηφοφόρους του ο κ. Άτκινσον αναφέρει μεταξύ άλλων:"Ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής κ. Φέργκιουσον αναφέρει ότι ο Τούρκος πρέσβης του είπε ότι η ομιλία μου για τους σκοτωμούς, τη σκληρή μεταχείριση και την εξορία των Ποντίων Ελλήνων και των Αρμενίων είναι μια "παντελώς αδικαιολόγητη διαστρέβλωση της αλήθειας".
Και συνεχίζει ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής:
"Μπορούμε όλοι μας να ξαναγράψουμε την ιστορία.
Σίγουρα, έγιναν ωμότητες στο παρελθόν.
Μιλάμε για γεγονότα που συνέβηκαν εδώ και 100 χρόνια.
Αυτά είναι πάντα συζητήσιμα θέματα.
Έχουν την υπόθεση των Αρμενίων, των Ποντίων Ελλήνων και πολλών άλλων λαών που προσπαθούν να επιβάλλουν την ηθική κρίση του σήμερα για γεγονότα που έγιναν εδώ και 100 χρόνια.
Αυτά τα γεγονότα δεν δίνονται σήμερα με απόλυτη ακρίβεια.
Χωρίς αμφιβολία, έγιναν ωμότητες και από τις δυο πλευρές.
Αλλά είναι δύσκολο για μας σήμερα να κρίνουμε αμερόληπτα και δεν πρέπει να κρίνουμε όταν δεν γνωρίζουμε τα πλήρη γεγονότα.
Το τουρκικό έθνος είναι σήμερα μια φιλική δύναμη".
Παρ' ότι αποτελεί ακόμα ποινικό αδίκημα στην Τουρκία το να μιλά ή να γράφει κανείς για τη γενοκτονία των Αρμενίων, δεν έχω ακούσει ποτέ την τουρκική κυβέρνηση να φτάσει σε σημείο να ισχυριστεί ότι οι Αρμένιοι διέπραξαν ωμότητες εναντίον των Τούρκων - έμεινε στα χέρια του Φιλελεύθερου γερουσιαστή της Νότιας Αυστραλίας να κάνει αυτόν τον ισχυρισμό.
Πολλοί από μας γνωρίζουμε άτομα εδώ στη Νότια Αυστραλία που ήσαν μάρτυρες των απελάσεων των Ελλήνων του Πόντου και άλλων Ελλήνων της Μικρός Ασίας, ειδικά από τα παράλια του Αιγαίου κοντά στη Σμύρνη.
Έχουμε τις μαρτυρίες τους καθώς και συνταρακτικές αναφορές των διπλωματών και προξένων που υπηρέτησαν στην Τουρκία εκείνη την εποχή.
Έχουμε τις ομολογίες των αξιωματούχων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μερικοί από τους πολύ ηλικιωμένους θυμούνται ακόμα αυτά τα γεγονότα.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν μπορεί να διαγράψει τα μαρτύρια που συνέβησαν σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Αρμενίων, λέγοντας ότι συνέβησαν στις αρχές του 20ού αιώνα ή ότι οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι ήταν εν μέρει υπεύθυνοι για την ίδια τους τη δυστυχία ή ότι οι δολοφονίες, οι βιασμοί, οι λεηλασίες και οι εξορίες είχαν διαφορετική ηθική αξία στις αρχές του 20ού αιώνα.
Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή εικόνα του τι συνέβη στην Ανατολία στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι σημερινές καλές σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Τουρκίας δεν αποτελούν λόγο του να λογοκρίνουμε το θέμα.
Ούτε τα 50 χρόνια καλών σχέσεων μεταξύ Αυστραλίας και Ιαπωνίας δεν πρέπει να θεωρηθούν λόγος για λογοκρισία όσον αφορά το ζήτημα της μεταχείρισης των Αυστραλών αιχμαλώτων στις φυλακές Changi της Σιγκαπούρης ή στους σιδηροδρόμους της Βιρμανίας.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Φιλελεύθερου γερουσιαστή ότι δεν γνωρίζω τα γεγονότα, μελετώ για πολλά χρόνια τώρα το θέμα αυτό, στην ιστορική του και όχι μόνο διάσταση, τη μεταχείριση σε βάρος των χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως των Ασσυρίων και των Συρίων ορθοδόξων, αλλά και για τη μεταχείριση σε βάρος των Κούρδων.
Όπως και ο γερουσιαστής Ferguson, έτσι και εγώ επισκέφθηκα την Τουρκία πέρυσι και κατά τη διάρκεια μέρους του ταξιδιού μου αυτού φιλοξενήθηκα από την τουρκική κυβέρνηση.
Η φιλοξενία αυτή δεν σημαίνει ότι κατά την επιστροφή μου στην Αυστραλία θα κάνω "θελήματα" για τον Τούρκο πρέσβη.
Ο γερουσιαστής Ferguson, αντίθετα, νιώθει υποχρέωση προς τον "προσωπικό του φίλο", Τούρκο πρέσβη, αφού μέσα σε 24 ώρες τον πλησίασε γι' αυτό το θέμα"
Σχετικό δημοσίευμα: Τhe Αustralian ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ''ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ'' Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 37η τακτική αιμοδοσία του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης “ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ” και του “Ράδιο Ακρίτες 102,3fm” που έγινε την Κυριακή 5 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου.
Στην αιμοδοσία συμμετείχαν πολλοί τακτικοί αιμοδότες του συλλόγου και συγκεντρώθηκαν 40 φιάλες.
Οι Ακρίτες του Πόντου διατηρούν τράπεζα αίματος από το 1990 με πολλούς εθελοντές αιμοδότες και πραγματοποιούν δύο φορές το χρόνο τακτική αιμοδοσία σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Θεαγένειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Την απόλυτη ικανοποίησή τους, για τον σημαντικό αριθμό αιμοδοτών αλλά και για την ομαλή διαδικασία της αιμοληψίας, εξέφρασαν ο πρόεδρος του συλλόγου Παύλος Γαλεγαλίδης και ο υπεύθυνος του τμήματος αιμοδοσίας Θεόδωρος Νικολαΐδης.
Στους αιμοδότες προσφέρθηκαν Ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν για αυτό το σκοπό μέλη του Τμήματος Γυναικών του Συλλόγου
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ
01. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 02. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ03. ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ04. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ05. ΣΚΟΥΔΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ06. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ07. ΒΑΡΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ08. ΤΕΜΕΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ09. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ10. ΧΑΤΖΗΑΣΤΕΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ11. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ12. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ13. ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΙΣΑΑΚ14. ΚΟΤΖΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ15. ΚΟΤΖΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ16. ΑΜΠΑΤΣΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ17. ΚΟΤΖΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ18. ΜΑΤΖΗΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ19. ΜΟΥΣΤΑΚΑΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ20. ΜΠΕΤΧΑΒΑ ΠΩΛΙΝΑ21. ΓΑΛΕΓΑΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ22. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ23. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ24. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ25. ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ26. ΑΣΔΑΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ27. ΝΥΜΦΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ28. ΞΥΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ29. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ30. ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ31. ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ32. ΣΤΟΥΠΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ33. ΤΑΚΑΒΑΚΟΓΛΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΑ34. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ35. ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ36. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ37. ΡΟΛΑΝΤΙ ΝΤΕΝΤΕ38. ΛΙΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ39. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ40. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»
Όθωνος 12 Τ.Κ. 56429
Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310667891 Fax: 2310608818

Δεν υπάρχουν σχόλια: