Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του ΘΟΔΩΡΗ ΔΟΥΚΑ που δημοσιεύεται στο http://www.halkidikinews.gr/ έρχεται να βγάλει για ακόμα μια φορά στο φως το πρόβλημα των κτιριακών εγκαταστάσεων – σχολικών κτιρίων που αντιμετωπίζει η Χαλκιδική.
Ας δούμε τι αναφέρει το ρεπορτάζ, και θα επεκταθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Την έντονη αντίδραση των γονέων των μαθητών της Ολύνθου προκάλεσε απόφαση του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει από τη νέα σχολική χρονιά να φοιτούν οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της Ολύνθου σε σχολικές μονάδες του δήμου Πολυγύρου και όχι σε σχολεία των Ν. Μουδανιών, αφού το στεγαστικό πρόβλημα από το Σεπτέμβριο θα είναι ανυπέρβλητο.
Οι κάτοικοι επικαλούνται το γεγονός ότι είναι δύσκολες οι μετακινήσεις στην πρωτεύουσα και ότι, ως επί το πλείστον δραστηριοποιούνται στην πόλη των Ν. Μουδανιών.
Ο κ. Περσινάκης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να φοιτούν οι μαθητές της Ολύνθου στα Ν. Μουδανιά, διότι δεν υπάρχουν αίθουσες και πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποσυμφωρηθεί η κατάσταση γιατί η νέα σχολική χρονιά θα είναι δύσκολη.
Έτσι επέμεινε να φοιτούν οι μαθητές της Ολύνθου στο 2ο Γυμνάσιο Πολυγύρου.
Στο μεταξύ, από την ίδια απόφαση του προϊσταμένου οι μαθητές της Στρατονίκης και των Σταγείρων θα πρέπει πλέον να φοιτούν στο Γυμνάσιο και στις λυκειακές τάξεις του Στρατωνίου για να ενισχύσουν το μαθητικό δυναμικό του συγκεκριμένου σχολείου.
Οι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα και ζητούν να συνεχίσουν οι μαθητές να φοιτούν στα σχολεία της Αρναίας και της Παλαιόχωρας. «Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το Γυμνάσιο Στρατωνίου με 15 μαθητές, γι΄αυτό και ελήφθη η συγκριμένη απόφαση.
Εν πάσει περιπτώσει αν οι κάτοικοι των δύο χωριών έχουν άλλες προτάσεις, ας τις καταθέσουν» είπε ο κ. Περσινάκης.
Από την πλευρά του ο αντινομάρχης, υπεύθυνος για θέματα Παιδείας Διονύσης Αριστοτελίδης πρότεινε να υπάρξει αναστολή της απόφασης του προϊσταμένου για έναν χρόνο, σε κάθε περίπτωση, μέχρι να προετοιμαστούν οι γονείς.
Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας
Το πρόβλημα με τα σχολικά κτίρια στην Χαλκιδική είναι παλιό.
Στο Γυμνάσιο Μουδανιών εδώ και χρόνια οι μαθητές κάνουν μάθημα σε αίθουσες «κλουβιά».
Παρόλο που προστεθήκαν και κάποιες νέες αίθουσες, το πρόβλημα δεν λύθηκε για τον απλούστατο λόγο ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο της πόλης, το οποίο εξυπηρετεί όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου.
Όπως και να έχει το πράγμα, τα Μουδανιά είναι πλέον πόλη και οι ανάγκες των μαθητών δεν καλύπτονται από τα παλιά κτίρια τα οποία όταν χτιστηκαν, κάποιες άλλες εποχές, ηταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τους μαθητές.
Στο γυμνάσιο των Μουδανιών, οι μαθητές κάνουν μάθημα ακόμα και σε δυο ημιυπόγειες αίθουσες μια σταλιά δίπλα στο λεβητοστάσιο, οι οποίες έχουν κοινή είσοδο, και για να πας στην μια, περνάς μέσα από την άλλη υποχρεωτικά.
Ας ελπίσουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα γιατί και με την νέα χρονιά τα παιδιά θα στοιβαχτούν και πάλι.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΠΗΓΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ http://www.fireservice.gr )

Παρουσίαση του προγράμματος του Ιδρύματος Λάτση και της «Eurobank EFG» σχετικά με την ενίσχυση του Π.Σ. και τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση και η Eurobank EFG παρουσίασαν, σήμερα, το πρόγραμμα με τίτλο «Είναι Καθήκον μας», που αφορά την ενίσχυση του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και την ανασυγκρότηση των περιοχών και τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εθνικής εμβέλειας, το συνολικό κόστος του οποίου ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, τα 10 εκ των οποίων θα δοθούν για την ενίσχυση του Π.Σ.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μποδοσάκη, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου, παρέστησαν οι Υφυπουργοί Εσωτερικών κύριοι Παναγιώτης Χηνοφώτης και Αθανάσιος Νάκος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων/νος Κιλτίδης, οι κυρίες Εριέττα και Μαριάννα Λάτση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Eurobank EFG» κ. Νίκος Νανόπουλος, ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας, συγγενείς των θυμάτων κ.α.
Κατά την ομιλία της, η κ. Μαριάννα Λάτση παρουσίασε τα κύρια σημεία του προγράμματος
«Είναι Καθήκον μας», που είναι, μεταξύ άλλων, η άμεση οικονομική ανακούφιση των πληγέντων με τη διαγραφή των οφειλών τους προς τη Eurobank, η καταβολή εκπαιδευτικών επιδομάτων, η χρηματοδότηση 155 πυρόπληκτων δήμων, η αναδάσωση των λόφων, καθώς και η αναβάθμιση των συστημάτων πυροπροστασίας του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ενίσχυση που παρέχεται από το Ίδρυμα Λάτση και τη Eurobank προς το Π.Σ., η οποία συνίσταται:
Σε 28 οχήματα ( πυροσβεστικά, ασθενοφόρα και μεταφοράς υλικού)
Σε 2.500 ασυρμάτους
Σε 3.000 ατομικά καταφύγια πυρκαγιάς και 3.000 πυροσβεστικές στολές
Σε δωρεά κατασβεστικού υλικού για τα αεροπλάνα και σε πυροσβεστικούς σωλήνες
Σε κατασκευή νέου κτιρίου για την εγκατάσταση του πυροσβεστικού κλιμακίου στα Κρέστενα Ηλείας
Σε ένα πρωτοπόρο λογισμικό σύστημα διαχείρισης κινδύνου πυρκαγιών που θα διευκολύνει στην ανά πάσα στιγμή παρακολούθηση της θέσης όλου του στόλου των 2.200 οχημάτων της Πυροσβεστικής με την ταυτόχρονη δυνατότητα μετάδοσης χαρτογραφικών και μετεωρολογικών δεδομένων.
Τέλος, ανακοίνωσε το Πρόγραμμα Αρωγής Πυροσβεστών, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2007, που αποβλέπει στην ανακούφιση των οικογενειών των πυροσβεστών και των πιλότων, που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Δικαιούχοι αυτής της αρωγής είναι οι σύζυγοι των θυμάτων και τα ανήλικα τέκνα τους και μέχρι σήμερα έχουν κάνει χρήση 15 άτομα, εκ των οποίων τα 9 είναι ανήλικα, η δε αρωγή περιλαμβάνει ένα εφάπαξ επίδομα για τη σύζυγο του θανόντος και ένα ετήσιο επίδομα για τα ανήλικα τέκνα, το οποίο θα δίνεται για μία (1) 5ετία.
Σημειώνεται, ότι το δεσμευμένο ποσόν που έχει καταθέσει το Κοινωφελές Ίδρυμα και η Eurobank ανέρχεται σε € 2.000.000 και χρήση του ποσού αυτού γίνεται μόνον κατ’ εντολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μετά την υποβολή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα δίνουν οι δικαιούχοι.
Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο με μήνυμα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα των δασικών πυρκαγιών, που αποτελεί μέρος της μεγάλης ενημερωτικής καμπάνιας, που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Λάτση και η Eurobank στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχουν στο έργο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Υπουργό Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση» και την Τράπεζα «Eurobank EFG» για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, η οποία αποτελεί συνέχεια μιας μακράς και γόνιμης συνεργασίας τους με την Πολιτεία, και ιδίως με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό, είναι ευπρόσδεκτες οι κάθε είδους δράσεις, οι οποίες δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης. Τελειώνοντας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Ιδρύματος και της Eurobank ότι οι δωρεές τους θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος.
Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος αφού σημείωσε ότι οι δωρεές της οικογένειας Λάτση, είναι στο σύνολό τους από τις μεγαλύτερες που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα, στάθηκε ιδιαίτερα στο Πρόγραμμα Αρωγής Πυροσβεστών, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Η οικογένεια Λάτση δεν ξέχασε και τους ήρωές μας.
Τους πυροσβέστες και τους πιλότους μας, που δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης, πέφτοντας στο βωμό του καθήκοντος για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας».
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκαν, για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς την οικογένεια Λάτση και τον Υπουργό Εσωτερικών, η σύζυγος του συμβασιούχου πυροσβέστη Νικήτα Κορομηλά, η σύζυγος του πιλότου Δημήτρη Στοϊλίδη και η σύζυγος του πολυεγκαυματία συμβασιούχου πυροσβέστη Μανώλη Μανωλιτσάκη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή, εκ μέρους του Πυροσβεστικού Σώματος, του Αστέρα Αξίας και Τιμής στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση και τη Eurobank.
Πρόκειται για την πλέον σημαντική διάκριση για το Πυροσβεστικό Σώμα, η οποία απονέμεται σε Έλληνες πολίτες για διακεκριμένες υπηρεσίες προς αυτό.
Την απονομή έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ το μετάλλιο παρέλαβε για λογαριασμό του Ιδρύματος Λάτση και της Eurobank EFG, η κ. Εριέττα Λάτση.

2010: Ευρωπαϊκό έτος καταπολέμησης της φτώχειας.

Να και μια είδηση που μόλις την διάβασα, ησύχασα ρε παιδί μου!
«Έτος καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ανακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2010, μετά την έγκριση της πρότασης της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου με 635 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 10 αποχές.
Η άνιση κατανομή του πλούτου και η εξαθλίωση αποτελούν προβλήματα που προκαλούν ανησυχία στην Ένωση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ευρωκοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 78 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ - ανάμεσά τους 19 εκατ. παιδιά - ζουν στα όρια της φτώχειας.
Η συνολική χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Έτους θα ανέλθει στα 17 εκατ. ευρώ και θα διατεθεί μεταξύ άλλων σε εκστρατείες και ενημερωτικές εκδηλώσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας των εργαζομένων, την εξάλειψη των περιορισμών της πρόσβασης στην εκπαίδευση, την εξάλειψη των διακρίσεων και προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και των εθνοτικών μειονοτήτων, την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, των αστέγων και άλλων ομάδων ατόμων σε επισφαλή κατάσταση.
Το 2010 φιλοδοξούμε να είναι έτος-σταθμός για την αναγνώριση του πολυδιάστατου χαρακτήρα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στην υλική φτώχεια, αλλά περιλαμβάνει και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στέγασης, κοινωνικής προστασίας, εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης και την ποιότητα ζωής, για την αναγνώριση του δικαιώματος των ατόμων που υποφέρουν από τη φτώχεια να ζουν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή, για την επιβεβαίωση της κοινής ευθύνης των ευρωπαϊκών οργάνων των κρατών μελών, αλλά και των κοινωνικών εταίρων και όλων των πολιτών για την αύξηση της κοινωνικής συνοχής- δήλωσε η κυρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου».
Έτσι μπράβο.
Μα είπα και εγώ!
Είναι δυνατόν το Ευρωκοινοβούλιο να μη σκεφτεί τον κόσμο που πειναει;
Θα έπρεπε να ντρέπομαι και ΜΟΝΟ που το σκέφτηκα.
Εδώ οι άνθρωποι (ναναι καλά) ετοιμάζουν ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ….
Ξέρετε ρε αχάριστοι Έλληνες τι σημαίνει αυτό;
Ορίστε, το είπε πιο πάνω καθαρά.
17.000.000 ευρώ!
Έτσι τα μηδενικά να φαίνονται, για να καταλάβουμε όλοι εμείς οι αχάριστοι, οι πλεονέκτες, ότι θα καταταλαιπωρηθούν για να ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ σωστά.
Και τι ε;
Αύριο!
Το 2010 που θα είναι έτος ΣΤΑΘΜΟΣ (όπως λέει η είδηση)!
Μόνο που δεν μας λένε (και με το μπαρδον δηλαδή), ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2010
!

Εγνατία: άλλα 20 χλμ. στην κυκλοφορία

(ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)


Για το 2009 παραπέμπονται σημαντικά έργα της Εγνατίας, παρά τη ρητή δέσμευση του κ. Σουφλιά ότι ο αυτοκινητόδρομος θα ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου.
Χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ περιόδευσε στα έργα της Ηπείρου και έδωσε στην κυκλοφορία 20 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου, από τον κόμβο Ιωαννίνων ώς τη γέφυρα του Αράχθου, που θα συντομεύσουν τη διαδρομή Ιωαννίνων-Θεσσαλονίκης κατά 20 λεπτά.

Στο τμήμα αυτό, που κόστισε 251 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται η σήραγγα του Δρίσκου, μήκους 6,5 χλμ., που είναι η μεγαλύτερη της χώρας.
Στη συνέχεια ο υπουργός περιόδευσε στη γέφυρα του Αράχθου, μήκους 1.050 μέτρων, και ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο 2009.
Υποσχέθηκε ότι στο τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το γεφύρι του Μετσοβίτικου, που έχει μήκος 530 μέτρα και ύψος 100.
Το τμήμα από την Ηγουμενίτσα ώς την Παναγιά Γρεβενών είναι από τα δυσκολότερα της Εγνατίας.
Εχει μήκος 123 χλμ. και θα στοιχίσει 2,15 δισ. ευρώ λόγω των μεγάλων έργων που απαιτούνται στο 30% του μήκους του.Για αργούς ρυθμούς κατασκευής κάνει λόγο ο Γ. Μαγκριώτης, υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ στον τομέα των δημοσίων έργων, ο οποίος αμφισβητεί συνολικά το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί και από τον πρωθυπουργό.
Ειδικά για το κομμάτι που δόθηκε χθες στην κυκλοφορία, αναφέρει ότι ώς το 2004 είχαν ολοκληρωθεί τα έργα στη σήραγγα του Δρίσκου και ένα κομάτι ώς το Δροσοχώρι, ενώ τέσσερα χρόνια μετά η Ν.Δ. παρέδωσε το έργο χωρίς το φρέαρ εκκαπνισμού και τα συστήματα ασφαλείας.
Στην ουσία, θέτει θέμα ασφαλείας και επισημαίνει ότι ακριβώς γι' αυτές τις ελλείψεις το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ άλλαξε τα σχέδιά του και δεν έκανε εγκαίνια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

(ΑΠΟ http://www.heal-link.gr/)
ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2009-2013

Η χρηματοδότηση των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών δεν περιλαμβάνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική για την περίοδο 2007-2013 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση» του ΥΠΕΠΘ, ούτε στη «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΥΠΟΙΟ. Με την ένταξή τους στα ΕΠΕΑΕΚ τη δεκαετία 1996-2006, οι βιβλιοθήκες υλοποίησαν τις ακόλουθες δράσεις, σε εθνικό επίπεδο:
Συλλογικός κατάλογος των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών
Πρόσβαση σε 13.500 ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά για το σύνολο των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας
Μονάδα Ολικής Ποιότητας
Ζέφυρο (πύλη πρόσβασης για τον εντοπισμό υλικού στους καταλόγους των βιβλιοθηκών)
Σε επίπεδο ιδρύματος, οι βιβλιοθήκες:
Στελεχώθηκαν με εξειδικευμένο προσωπικό
Εμπλούτισαν και ανέπτυξαν τις συλλογές τους
Οργάνωσαν και προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για τη στήριξη της εκπαίδευσης, τοπικά και από απόσταση
Η περαιτέρω ενίσχυση των βιβλιοθηκών κρίνεται απαραίτητη για να μην καταργηθούν και απαξιωθούν οι υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν το διδακτικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.
Η ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ:
Αδυναμία των βιβλιοθηκών να στηρίξουν το πολύπλευρο έργο που παράγεται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ιδιαίτερα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση και την έρευνα.
Δυσκολία των ιδρυμάτων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αξιολόγησης
Αδυναμία ίδρυσης των ιδρυματικών καταθετηρίων (institutional repositories, προαπαιτούμενο για χρηματοδότηση από το European Research Council)
Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των βιβλιοθηκών
Η ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

Η ολομέλεια της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link,
http://www.heal-link.gr/

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

(ΑΠΟ http://alithia.com.cy)Καμένη γη σε έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων και τεράστια οικολογική καταστροφή άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα που έπληξε 8 χωριά της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού
Καμένη γη σε έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων και τεράστια οικολογική καταστροφή άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα που έπληξε 8 χωριά της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού.

Την Ορά, την Βάβλα, το Κελλάκι, την Βάσα, την Σανίδα, την Ακαπνού, το Κλωνάρι και την Βίκλα.
Κάηκαν ακατοίκητα υποστατικά, εξοχικές κατοικίες, μάντρες, χωράφια, περβόλια, οπορωφόρα δέντρα, ελαιώνες και μεγάλες εκτάσεις από πεύκα και πυκνή άγρια βλάστηση.
Οι προσπάθειες τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης για κατάσβεση της πυρκαγιάς απέφεραν καρπούς λίγο μετά τις 8 το βράδυ.Ωστόσο, σε επιφυλακή παρέμεινε καθόλη την διάρκεια της νύχτας η Πυροσβεστική υπηρεσία λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, καθώς σημειώνονταν αναζωπυρώσεις.
Συνολικά 12 πυροσβέστες και ένα μέλος της Πολιτικής Άμυνας τραυματίστηκαν ή υπέστησαν εγκαύματα.
Στο μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας, έπεισαν και πάλι δουλειά οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, για να κατασβέσουν εστίες που εξακολουθούν να καίουν, αλλά και να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων αναζωπυρώσεων.
Στο έργο της πυρόσβεσης συμβάλλουν και τα 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη της Ελλάδας, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν και σήμερα στην Κύπρο ύστερα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης.
Τον ρόλο και την αυτοθυσία όλων των δυνάμεων χάρις στην οποία σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, εξήρε ο Υπουργός Εσωτερικών, ύστερα από σύσκεψη στο Κελλάκι, όπου έγινε αξιολόγηση της κατάστασης.
Ευχαρίστησε, επίσης, την Ελληνική κυβέρνηση η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της κυβέρνησης για βοήθεια.

Πράσινο για κόκκινο στους αθλίους

Ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το επίμαχο νομοσχέδιο που προβλέπει νέα, πιο σκληρά μέτρα (ΑΠΟ http://www.e-tipos.com/) Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από τις οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε χθες το πράσινο φως στην επίμαχη «Οδηγία για Επιστροφή των Λαθρομεταναστών», που θέτει τις βάσεις για την εναρμόνιση της μεταναστευτικής πολιτικής στους κόλπους της Ε.Ε. Το νομοσχέδιο -το οποίο οι επικριτές του ονομάζουν «Οδηγία της Ντροπής»- έγινε δεκτό με 369 ψήφους υπέρ, έναντι 197 κατά, ενώ 106 ευρωβουλευτές απείχαν. Η Οδηγία εγκρίθηκε με τις ψήφους του Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, ενώ οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλους σοσιαλιστές την καταψήφισαν έπειτα από την απόρριψη σειράς τροπολογιών. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νομίμου παραμονής θ’ αντιμετωπίζουν πενταετή απαγόρευση πρόσβασης στο έδαφος των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ θα μπορούν να τεθούν υπό κράτηση έως και 18 μήνες «σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη συνεργασίας, έλλειψη απόφασης των δικαστικών αρχών ή προκύψει γραφειοκρατική καθυστέρηση από τρίτη εμπλεκόμενη χώρα». Το όριο αυτό είναι υψηλότερο από το μέγιστο χρόνο κράτησης που προβλέπεται στα 2/3 των κρατών-μελών της Ε.Ε. Με το ισχύον καθεστώς οι λαθρομετανάστες δεν κρατούνται περισσότερο από 40 ημέρες στην Ισπανία, 18 μήνες στη Γερμανία και 3 μήνες στην Ελλάδα. Η Οδηγία, που εξαιρεί Βρετανία και Ιρλανδία, καθώς δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, προβλέπει προθεσμία τουλάχιστον 4 εβδομάδων για εκούσια αναχώρηση του ενδιαφερομένου και καθορίζει τις συνθήκες προσωρινής κράτησης παιδιών και οικογενειών. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι τίθενται υπό κράτηση για μικρότερο διάστημα και δεν μπορούν να απελαθούν, εκτός εάν οι οικογένειές τους ή οργανώσεις τούς αναλαμβάνουν κατά την άφιξή τους. Για «απάνθρωπη νομοθεσία» κάνουν λόγο οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών. Για «νομοθεσία που δεν εγγυάται την επιστροφή των λαθρομεταναστών με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» μιλάει η Διεθνής Αμνηστία. «Οταν επί τρία χρόνια οι υπουργοί στο Συμβούλιο παζαρεύουν διατάξεις που θα έπρεπε να θεωρούνται αδιαπραγμάτευτες για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορά μας εξαθλιωμένοι, κάτι δεν πάει καλά με κάποιες κυβερνήσεις της Ε.Ε.», λέει ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες κάλεσε τους Ευρωπαίους να επανεξετάσουν τη «δρακόντεια και υποκριτική» νομοθεσία και απείλησε να παγώσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

ΠΙΣΙΝΕΣ ΚΑΙ SPA – ΚΙΝΔΥΝΟΣ!

Έχει γίνει πολύ της «μόδας» τώρα τελευταία η αθρόα προσέλευση στους χώρους που ονομάζονται «spa», ιδιαίτερα του γυναικείου πληθυσμού!
Μόνο που το παρακάτω άρθρο που υπογράφει η ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΝΤΖΑΒΕΛΟΥ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους χώρους αυτούς
!

«Πηγές πρόκλησης ασθενειών λόγω ελλιπούς συντήρησης οι πισίνες και τα spa»

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Hygiene and Environmental health», ένα στα τρία δείγματα ύδατος από πισίνες στη Βορειοδυτική Ελλάδα υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια βακτιριδίων.
Το ανησυχητικό εύρημα όμως των επιστημόνων είναι ότι 38 από τα 107 βακτηρίδια, που απομονώθηκαν ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Οι πισίνες με τη χειρότερη μικροβιολογική ποιότητα και τη συχνότερη απομόνωση πολυανθεκτικών μικροβίων (73,6%) είναι οι κλειστές πισίνες υδροθεραπείας τύπου spa, όπου η θερμοκρασία του νερού είναι γύρω στους 34-36 βαθμούς Κελσίου, ιδανική για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.
Σε αυτού του τύπου τις πισίνες απομονώθηκαν οι υψηλότεροι αριθμοί από ολικά κολοβακτηρίδια, κολοβακτηρίδια κοπρανώδους προέλευσης και εντεροκόκκους.
Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών, που πραγματοποιήθηκε η έρευνα έγιναν συνολικά 462 δειγματοληψίες ύδατος, σε ώρες που στα νερά κολύμβησης δεν βρισκόταν κανένας λουόμενος.
Ο έλεγχος έγινε σε πισίνες για προπονήσεις αθλητών, για άσκηση ενηλίκων ατόμων, για εκπαίδευση μικρών παιδιών, για υδροθεραπεία, καθώς και σε υπαίθριες πισίνες αναψυχής.
Όλα τα δείγματα ύδατος αναλύθηκαν για την παρουσία βακτηριδίων, πρωτόζωων και μυκήτων.
Το 67% των δειγμάτων που εξετάστηκαν αποδείχθηκε ότι ήταν σύμφωνα με τα μικροβιολογικά πρότυπα (βρετανικά, γερμανικά και ελληνικά), ενώ το 32,9% υπερέβησαν τουλάχιστον ένα από τα όρια.
Συνολικά ανιχνεύθηκαν πολυανθεκτικές ψευδομονάδες και σταφυλόκοκκοι (στις πισίνες προπόνησης), ψευδομονάδες, σταφυλόκοκκοι και εντεροβακτηριακά (Enterobacter, Klebsiella) σε πισίνες υδροθεραπείας και ψευδομονάδες σε πισίνες αναψυχής.
Επειδή τα κολυμβητήρια και οι χώροι υδροθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας εξαιτίας των ανεπαρκών ελέγχων και της κακής συντήρησης, ο βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Θανάσης Λεβέντης, έθεσε στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τις ακόλουθες ερωτήσεις:
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα εν όψει και της θερινής περιόδου, ώστε να ελεγχθούν όλες οι πισίνες, τα κολυμβητήρια και οι χώροι υδροθεραπείας για τη σωστή λειτουργία τους για να εξασφαλίσουν την υγεία και ασφάλεια των λουομένων;
Όσον αφορά στα πορίσματα της ανωτέρω έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου τα έχουν πάρει υπόψη τους ώστε να λάβουν πιο κατάλληλα μέτρα για την ποιότητα των νερών στις πισίνες;


Βίκυ Καραντζαβέλου

Καταρρέουν όλα σ' ένα τρίμηνο...

(ΑΠΟ http://www.press-gr.blogspot.com/)Από τον Πάρη Προδρομίδη.

Προειδοποίηση για ενδεχόμενη κατάρρευση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών και πιστωτικών αγορών εντός των επόμενων τριών μηνών εξέδωσε προς τους πελάτες της η Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.
Η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα προκαλέσει «παράλυση» στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
«Θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ άσχημη κατάσταση σύντομα, να είσαστε προετοιμασμένοι», φέρεται να δήλωσε ο υπεύθυνος πιστωτικής στρατηγικής της τράπεζας, Bob Janjuah. Έκθεση της ερευνητικής ομάδας της τράπεζας αναφέρει ότι ο Δείκτης S&P 500 της Wall Street ενδέχεται να υποχωρήσει πάνω από 300 μονάδες, στις 1.050, μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα οι συνέπειες θα εξαπλωθούν τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

"The Royal Bank of Scotland has advised clients to brace for a full-fledged crash in global stock and credit markets over the next three months as inflation paralyses the major central banks.
"A very nasty period is soon to be upon us - be prepared," said Bob Janjuah, the bank's credit strategist. But Richard Buxton, fund manager at Schroders, says Mr Janjuah's comments are 'alarmist'.
(Ολο το άρθρο και άλλα πολλά θα τα βρείτε εδώ http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/06/18/cmstockmarket18.xml)

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ «ΟΡΓΑΝΑ».

Τα «όργανα» των πυρκαγιών.
Οι «ορχήστρες», αφού ξεκίνησαν τα «κουρδίσματα» τους μέσα στον χειμώνα, ξεκίνησαν πλέον τις καλοκαιρινές «πύρινες συναυλίες».
Δεν τολμώ να κάνω τον μέχρι τώρα απολογισμό, γιατί τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ ξεπερνούν κάθε λογική. Ακόμα χιόνια είχαμε, και καιγόταν δάση!
Έβρεχε και είχαμε φωτιές οι οποίες όμως ΔΕΝ είχαν ξεκινήσει από κάποιον κεραυνό.
Και τώρα, έχοντας μπει πλέον στα «φυσιολογικά» για την εποχή επίπεδα, οι φωτιές είναι στην ημερησία διάταξη.
Μην κοιτάτε που δεν τις αναφέρουν όλες τα ΜΜΕ.
Για να ασχοληθούν με τις πυρκαγιές, θα πρέπει να είναι του μεγέθους της ΚΥΠΡΟΥ για παράδειγμα, να κινδυνεύουν, η ακόμα και να χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες……
Τότε ναι.
Θα ασχοληθούν αλλά δεν θα βγάλουν όλη την ΑΛΗΘΕΙΑ, γιατί δεν θα ψάξουν να την βρουν.
Αυτό που θα βγάλουν προς τα έξω θα είναι τους «αγανακτισμένους»πολίτες να κατηγορούν ΠΟΙΟΝ;
Μα ποιον άλλον;
Την πυροσβεστική, γιατί ΑΥΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ στην καταστροφή.
Δεν βλέπουν ούτε Υπουργούς, ούτε Υφυπουργούς, ούτε Γραμματείς και Φαρισαίους.
Αυτή τη στιγμή, καταστάσεις αντίστοιχες σχεδόν με εκείνες τις περσινές της Ηλείας βιώνει η Κύπρος.
Στην υπόλοιπη χώρα, σε καθημερινή βάση έχουμε πολλές και ευτυχώς μικρές σε έκταση Πυρκαγιές που αντιμετωπίζονται άμεσα και δεν παίρνουν έκταση.
Τι θα γίνει όμως αν εκδηλωθούν και πάλι πολλές πυρκαγιές ταυτόχρονα;
Αναρωτήθηκε κανείς;
Η απάντηση είναι η ίδια των τελευταίων ετών που είχε ειπωθεί και από τον Τέως Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.
«ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ».
Δεν άλλαξε άλλωστε κάτι από πέρσι.
Θα μου πείτε τώρα, «ότι έχουν γίνει ένα σωρό συσκέψεις».
Και πέρσι έγιναν, και πρόπερσι, και…….
Το αποτέλεσμα ποιο ήταν;
Καλύτερα να μην πω.
Είμαστε και πάλι μέσα σε μια αντιπυρική περίοδο με τις ίδιες Ελλείψεις στη Πυροσβεστική, αλλά το βασικότερο, την ίδια ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ από τους Έλληνες.
Ο καθένας μας κρύβει μέσα του έναν …. Εμπρηστή!
Ναι γιατί σας φαίνεται παράξενο;
Όταν πετάμε το αναμμένο τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας, όταν ανάβουμε φωτιά για να κάψουμε τα χόρτα η τα κλαδιά από τα χωράφια μας, όταν ανάβουμε μέσα στο δάσος φωτιά για να ψήσουμε, όταν κάνουμε όλα εκείνα που θα προκαλέσουν την φωτιά, τι είμαστε;
Και φτάσαμε στο σημείο, όταν πιάσει κάπου φωτιά, αντί να ειδοποιήσουμε την Πυροσβεστική, να τηλεφωνούμε σε ραδιόφωνα η σε τηλεοράσεις, και να αναφέρουμε ΕΚΕΙ τη φωτιά!
Αυτό έχει συμβεί δυστυχώς ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορές.
Και τηλεφωνούν οι δημοσιογράφοι στην Πυροσβεστική και ρωτούν για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, και η Πυροσβεστική ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΕΑ.
Και πώς να έχει;
ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ;
Και μιλούν οι πολίτες για «καθυστέρηση», για «ολιγωρία», και ένα σωρό άλλα.
Αποφεύγουν όμως να πουν ότι ΔΕΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ την Πυροσβεστική!
Άρχισαν πάλι τα όργανα λοιπόν.Ας ευχηθούμε τα «φάλτσα» τους να σταματήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα