Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Απ ευθείας διάθεση προϊόντων στην Καλαμαριά (πρ.Καπναποθήκες, Ν.Κρήνη), ΚΥΡΙΑΚΉ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Σεμινάριο: Κατανοώντας και Προλαμβάνοντας τους Κινδύνους του Εγγύς Διαστήματος, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024


Σεμινάριο: Κατανοώντας και Προλαμβάνοντας τους Κινδύνους του Εγγύς Διαστήματος, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024
Αγαπητά μέλη και φίλοι του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας,
Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, στις 6 μ.μ., ο Δρ. Ιωάννης Γκόλιας, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. θα πραγματοποιήσει σεμινάριο στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (Αλεξανδρείας 113, Ντεπώ) με θέμα «Κατανοώντας και Προλαμβάνοντας τους Κινδύνους του Εγγύς Διαστήματος».
Περίληψη: Η προστασία του πλανήτη μας και των διαστημοσυσκευών μας από τους κινδύνους που εγκυμονεί το διαστημικό μας περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα. Η διαστημική επιτήρηση είναι πλέον αναγκαία και βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: την παρακολούθηση παραγήινων αστεροειδών και τις μεθόδους αποτροπής δυνητικών συγκρούσεων, την παρακολούθηση και καταγραφή ενεργών δορυφόρων και διαστημικών καταλοίπων, καθώς επίσης και τη μελέτη και πρόβλεψη του διαστημικού καιρού. Στην παρούσα ομιλία, επικεντρωνόμαστε στους δύο πρώτους πυλώνες, παρουσιάζοντας τις πιο πρόσφατες εξελίξεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων από αστεροειδείς και διαστημικά κατάλοιπα.
Βιογραφικό: Η επιστημονική πορεία του Δρ. Ιωάννη Γκόλια ξεκίνησε από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Υπολογιστική Φυσική. Αναγορεύτηκε διδάκτορας στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Ρώμης "Tor Vergata", εκπονώντας την διατριβή του με υποτροφία Marie Curie. Συνέχισε την ερευνητική του καριέρα για τρία χρόνια στο τμήμα Αεροδιαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Πολυτεχνείου του Μιλάνου. Τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου εργάστηκε αρχικά ως ερευνητής, ενώ από το 2022 τελεί χρέη Επίκουρου Καθηγητή στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής. Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Εταιρείας και της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, ενώ εμπλέκεται στις δραστηριότητες των διαστημικών αποστολών DART και Hera. Σήμερα, εκτός από τα καθήκοντα του ως καθηγητής, είναι υπεύθυνος επιχειρησιακής ετοιμότητας των τριών αστρονομικών σταθμών του ΑΠΘ, είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Επιτήρησης του Διαστήματος (GR-SST) και συμμετέχει στον σχεδιασμό του μικροδορυφόρου PeakSat του ΑΠΘ.
Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές και μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου).
Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη του Ομίλου.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

Η "Ωραία Κοιμωμένη" του Εθνικού Θεάτρου της Βαρσοβίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 7/4

 Η «Ωραία Κοιμωμένη» του Εθνικού Θεάτρου της Βαρσοβίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

7 Απριλίου στις 15:00 και στις 20:00, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1
Η «Ωραία Κοιμωμένη» είναι η ομορφότερη ιστορία αγάπης του κλασικού μπαλ
έτου, το πιο συναρπαστικό έργο αναζήτησης της αληθινής αγάπης. Η εμπνευσμένη μουσική του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και η αξεπέραστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, με υπέροχα σκηνικά και κοστούμια εποχής, θα ξαναδώσουν στην «Ωραία Κοιμωμένη» τη διαχρονική της λάμψη σε μια μοναδική καλλιτεχνική συνάντηση με μεγάλα αστέρια του Εθνικού Θεάτρου της Βαρσοβίας. Βασισμένη στο παραμύθι του Καρόλου Περό, η «Ωραία Κοιμωμένη» δικαιολογεί τη φήμη της πιο συγκινητικής ιστορίας του κλασικού μπαλέτου. Πρωταγωνίστρια η Chinara Alizade, αρχιχορεύτρια του Εθνικού Θεάτρου της Βαρσοβίας. Το πρότζεκτ είναι της Νίνα Αβράμενκο, πρώην χορεύτριας του Θέατρου Μπολσόι.
Η νεογέννητη Πριγκίπισσα, δηλαδή η Πριγκίπισσα Αυγή, υποδέχτηκε στο παλάτι, στην προς τιμήν της γιορτή, τις εφτά Μοίρες για να της ευχηθούν: της Ομορφιάς, της Ευγένειας, της Τρυφερότητας, της Γενναιοδωρίας, του Θάρρους, της Εργατικότητας, της Καλοσύνης. Πριν όμως της ευχηθεί η έβδομη Μοίρα, η γριά μάγισσα, που δεν είχε προσκληθεί στη γιορτή, καταράστηκε την Πριγκίπισσα να πεθάνει στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, αφού τρυπηθεί από ένα αδράχτι. Τελικά όμως, η έβδομη Μοίρα αντιστάθηκε και νίκησε την κατάρα της μάγισσας. Έτσι, επικράτησε το Καλό, έζησε η Πριγκίπισσα και η ευδαιμονία επέστρεψε στο Βασίλειο.
Η «Ωραία Κοιμωμένη» πάντα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για όλες τις γενιές των χορευτών και χορογράφων. Σε κάθε κίνηση, σε κάθε σκηνή, σε κάθε πράξη του έργου αποτυπώνεται η διαχρονικότητα των συναισθημάτων και η ομορφιά του κλασικού μπαλέτου. Αυτής που θα φωτίσουν καταξιωμένοι χορευτές του Εθνικού Θεάτρου της Βαρσοβίας.
Αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/music/ethniko-theatro-tis-barsobias-i-oraia-koimomeni/
Διοργάνωση: ATON Group
Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram:
facebook.com/oraia.koimomeni
instagram.com/oraia.koimomeni/

Νέα έκθεση "Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας" | Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 12:00

Νέα έκθεση
«Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας»
Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 12:00

Με αφορμή τη δωρεά έργων του Nicholas Egon (1921-2017) από την Σταματία Κομνηνού και τον Νικόλαο Αλέξανδρο Κομνηνό στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., η έκθεση παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής και σχέδια του από το 1948 ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η έκθεση οργανώνεται σε δύο ενότητες: τα τοπία και τα πορτρέτα, με κοινό παρονομαστή την ιδιαίτερη γνώση και αγάπη του καλλιτέχνη για την Ελλάδα.
Ο Nicholas Egon είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση καλλιτέχνη, τόσο για το έργο του όσο και για τον βίο του. Ήταν άνθρωπος μορφωμένος, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, φιλέλληνας και πολυταξιδεμένος.
Το 1949 πήγε στην Ελλάδα όπου έκανε τα πορτρέτα του βασιλιά Παύλου Αˈ και της βασίλισσας Φρειδερίκης και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας. Τότε ήρθε σε επαφή με τα πρόσφατα γεγονότα της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου (παρακολούθησε τις μάχες στο Βίτσι και στον Γράμμο) και ανέλαβε τη δημιουργία ενός τρίπτυχου σε παραγγελία του βασιλιά Παύλου από το οποίο ολοκλήρωσε μόνο το κεντρικό τμήμα, «Η Πείνα στην Αθήνα». Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη χώρα απεικόνισε γυναίκες, πρόσφυγες, αντάρτες και ορφανά παιδιά.
Παράλληλα, ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μια πετυχημένη διεθνή πορεία ως προσωπογράφος.
Μαζί με το πορτρέτο, η άλλη μεγάλη πτυχή της τέχνης του Egon είναι η τοπιογραφία. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και διαμονών του στην Αίγυπτο, στη Νιγηρία, στο Μαρόκο, στην Ιορδανία, στη Σαουδική Αραβία, στη Σικελία, και στην Ελλάδα (από το 1978 στο εξής) απεικόνιζε τοπία και αρχαιολογικούς χώρους.
Τα ελληνικά τοπία του ξεχωρίζουν από αυτό το σύνολο και παρουσιάζουν ένα μεγάλο εύρος σε σχέση με τις επιλεγμένες τοποθεσίες και με τις στιγμές της ημέρας, τις εποχές και τις συνθήκες φωτισμού. Ο ίδιος είχε, επιπλέον, μια αξιοσημείωτη γνώση του τόπου μέσω των συζητήσεών του με διακεκριμένους ιστορικούς, διανοουμένους και αρχαιολόγους.
Συνολικά, η τέχνη του Nicholas Egon χαρακτηρίζεται από την αρτιότητα της σύνθεσης και την τεχνική δεξιοτεχνία του με ποικίλα μέσα (λάδι, παστέλ, ακουαρέλα, κάρβουνο, αιματίτη, κιμωλία). Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς, επίσης, τη δυναμική ισορροπία των χρωμάτων της τοπιογραφίας του και τον ιδιαίτερο χειρισμό της γραμμής στα πορτρέτα του και, κυρίως, την ικανότητά του να καταφέρνει κάθε φορά να μας μεταφέρει την προσωπικότητα των ανθρώπων και την ιδιαίτερη δόνηση και μουσική του κάθε τόπου.
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024-Παρασκευή 31 Μαΐου 2024.
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00.

-45% απόδραση στα Ιωάννινα με 2 παιδιά ΔΩΡΕΑΝ & ημιδιατροφή στο πολυτελές 5*Grand Serai!


Οι μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων!


5* Grand Serai Hotel - Ιωάννινα -45%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 2 παιδιά έως 6 ετών (+7 επιλογές)
Ημιδιατροφή
έως 30/04/2024 + Ημερομηνίες
Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας!
Στο κέντρο της πόλης Κορυφαία Τοποθεσία Πολυτελής Διαμονή Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας 24ωρη reception Κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Δωρεάν Ιδιωτικό Parking κατόπιν διαθεσιμότητας Κοντά στη Θεσσαλονίκη Κοντά στην Αθήνα Free WiFi Spa
★ Οικογενειακά δωμάτια ★ Early Check in ★ Late Check out ★ Spa/Jacuzzi/Sauna ★ WiFi ★ Χώρος Στάθμευσης ★ Bar ★ Εξωτερική Πισίνα ★ Δωμάτια / εγκαταστάσεις για ΑμεΑ
€269 €490 Δες το Τώρα!
Περισσότερες Προσφορές

5* Mitsis Galini Wellness Spa & Resort - Καμένα Βούρλα έως -25%
2 ημέρες (1 Διανυκτέρευση)
2 άτομα
Πλήρης Διατροφή
Απόκριες (15/03/2024 έως 18/03/2024) + Ημερομηνίες
ΔΩΡΟ η Πλήρης Διατροφή!
από €136 €181 Δες το Τώρα!

Εσπερίδες - Καλάβρυτα -35%
2 ημέρες (1 Διανυκτέρευση)
2 άτομα + 2 παιδιά έως 12 ετών (+2 επιλογές)
Πρωινό
έως 30/04/2024 + Ημερομηνίες
Υπέροχη Θέα!
€116 €178 Δες το Τώρα!

5* Club Hotel Loutraki - Λουτράκι έως -20%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 11 ετών
Ημιδιατροφή
έως 30/04/2024 + Ημερομηνίες
ΔΩΡΟ η Ημιδιατροφή!
από €236 €295 Δες το Τώρα!

5* Valis Resort Hotel - Βόλος -50%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+10 επιλογές)
Ημιδιατροφή
έως 31/05/2024 + Ημερομηνίες
Ένα Ayurveda massage διάρκειας 15 λεπτών!
€198 €399 Δες το Τώρα!

4* Diamond River Hotel & Spa - Καστοριά -30%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+2 επιλογές)
Πρωινό
έως 31/05/2024 + Ημερομηνίες
Υπέροχη Τοποθεσία!
€150 €215 Δες το Τώρα!

4* Akti Taygetos Conference Resort - Μικρή Μαντίνεια, Καλαμάτα -35%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+9 επιλογές)
Ημιδιατροφή
25η Μαρτίου (22/03/2024 έως 25/03/2024) με Ημιδιατροφή + Ημερομηνίες
Ιδιωτική παραλία!
€199 €305 Δες το Τώρα!

Elizabeth Studios - Πλατανιάς, Σκιάθος -20%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 6 ετών (+2 επιλογές)
Πρωινό
26/07/2024 έως 29/08/2024 + Ημερομηνίες
Κοντά σε παραλία!
€340 €425 Δες το Τώρα!

5* Montana Hotel & Spa - Καρπενήσι -50%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 6 ετών (+4 επιλογές)
Ημιδιατροφή
έως 30/04/2024 + Ημερομηνίες
Ελεύθερη χρήση της Εσωτερικής Πισίνας με Σύστημα JET, Νεροκουρτίνα και Σύστημα αντιστρόφου κολύμβησης!
€259 €520 Δες το Τώρα!

Ξενώνας Κυριακή & Αμφίκλεια Suites - Αμφίκλεια, Παρνασσός -30%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα (+5 επιλογές)
Πρωινό
έως 31/03/2024 και 20/05/2024 έως 15/11/2024 + Ημερομηνίες
Early check in & Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας!
€149 €214 Δες το Τώρα!

Αρχοντικό Αγκωνάρι - 3/5 Πηγάδια Νάουσας -30%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα
Πρωινό
έως 31/05/2024 + Ημερομηνίες
Ξύλα για Τζάκι!
€129 €185 Δες το Τώρα!

Καταφύγιο Σέλι - Κάτω Βέρμιο, Βέροια -30%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα (+2 επιλογές)
Πρωινό
έως 07/04/2024 + Ημερομηνίες
Εξαιρετική Τοποθεσία!
€150 €215 Δες το Τώρα!

5* White Olive Elite Hotel - Λαγανάς, Ζάκυνθος
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα
All Inclusive
26/04/2024 έως 15/10/2024
Δώρα Καλοσωρίσματος!
από €288 Δες το Τώρα!

4* Poseidon Beach Hotel - Πρέβεζα έως -20%
2 ημέρες (1 Διανυκτέρευση)
2 άτομα + 1 παιδί έως 6 ετών
Πρωινό
27/05/2024 έως 30/09/2024
Επιλέξτε 5 διανυκτερεύσεις και πληρώστε μόνο τις 4!
από €53 €66 Δες το Τώρα!

Gera's Olive Grove (Elaionas Tis Geras) - Λέσβος έως -25%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα
Πρωινό
01/06/2024 έως 30/09/2024 + Ημερομηνίες
ΔΩΡΟ το πρωινό!
Επιλέξτε 4 διανυκτερεύσεις και πληρώστε μόνο τις 3!
από €135 €180 Δες το Τώρα!

4* Xenia Poros Image - Πόρος
2 ημέρες (1 Διανυκτέρευση)
2 άτομα
Πρωινό
02/05/2024 έως 30/09/2024 + Ημερομηνίες
Κοντά στο κέντρο του νησιού!
από €76 Δες το Τώρα!

Olympios Zeus Hotel Bungalows - Παραλία Λιτοχώρου
2 ημέρες (1 Διανυκτέρευση)
2 άτομα
All Inclusive
14/05/2024 έως 12/10/2024
Μπροστά στην παραλία!
από €88 Δες το Τώρα!

5* Ilio Mare Hotels & Resorts - Πρίνος, Θάσος
2 ημέρες (1 Διανυκτέρευση)
2 άτομα + 1 παιδί έως και 11 ετών
Πρωινό / Ημιδιατροφή
27/04/2024 έως 10/10/2024
Μπροστά στην Παραλία
από €67 Δες το Τώρα!

Lalloudes Hotel - Νύφι, Λακωνία έως -25
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα
20/05/2024 έως 30/09/2024
Επιλέξτε 4 διανυκτερεύσεις και πληρώστε μόνο τις 3!
από €96 €128 Δες το Τώρα!