Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πρώτο τεύχος Ubuntistas είναι γεγονός!
Το περιοδικό Ubuntistas ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Ubuntu-gr και όσοι θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία του.
Ο καθένας μπορεί να ζητήσει να αρθρογραφήσει για το περιοδικό, να προτείνει ιδέες, να κάνει τις επισημάνσεις/παρατηρήσεις του...
Το περιοδικό είναι ανοιχτό προς όλους όπως και το GNU/Linux.
Σας περιμένουμε στην σχετική ενότητατου Ubuntu-gr Forum (http://tinyurl.com/553cxk )!!!Όσον αφορά την ύλη του πρώτου τεύχους δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην κάνουμε αφιέρωμα για την νέα έκδοση UBUNTU 8.10 Intrepid Ibex (ΟΑτρόμητος Αίγαγρος).
Στη συνέντευξη του τεύχους φιλοξενούμε τονΚωνσταντίνο Τόγια ο οποίος μας εκμυστηρεύεται γιατί προτιμά ως διανομή το Ubuntu, μας εξηγεί τη χρησιμότητα της κοινότητας και τη δική του συνεισφορά σε αυτή.
Στις υπόλοιπες σελίδες θα βρείτε νέα-ειδήσεις από το χώρο του linux, πως να βρίσκετε λύσεις-απαντήσεις σε προβλήματα και απορίες, howtos για το gnu make, το startup και shell scripts, reviews για εναλλακτικά terminal, το inkscape και εφαρμογές messaging, hints & tips και τέλος, νέα-ανακοινώσεις της κοινότητας Ubuntu-gr.
Το δεύτερο τεύχος θα κυκλοφορήσει σε δύο περίπου μήνες τον Ιαν.'09.
Φιλικά
Οι Αρχισυντάκτες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου (Τεύχος Νοεμβρίου 2008, Νο 490, σελίδες: 144) Το τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Διαβάζω μόλις κυκλοφόρησε, με αφιερωμένο το editorial στη Μάρω Δούκα, την τελευταία ίσως των συγγραφέων της παλιάς καλή κοπής, για την συγκινητική, λιτή και χωρίς έπαρση ομιλία της στην 1η Συνάντηση Πεζογράφων στην Πάτρα, της οποίας ήταν τιμώμενο πρόσωπο. ΑΦΙΕΡΩΜΑ Τα ημερολόγια των συγγραφέων είναι ένα σπάνιο υλικό για τη μελέτη της λογοτεχνίας.
Αν και οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες δεν κρατούν ημερολόγιο, εντούτοις ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον στα ερωτήματα της σχετικής έρευνας της φιλολόγου Κρυσταλλίας Μακατού.
Το αφιέρωμα χωρίζεται σε δύο μέρη και θα συνεχιστεί στο επόμενο τεύχος (Δεκεμβρίου) του περιοδικού. Με αφορμή το εν λόγω αφιέρωμα, το περιοδικό Διαβάζω πραγματοποιεί την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, στο café του βιβλιοπωλείου Ιανός, εκδήλωση με θέμα: «Τα ημερολόγια των Ελλήνων συγγραφέων, Συζήτηση για την ημερολογιογραφία».
Θα μιλήσουν οι: Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, Κρυσταλλία Μακατού, φιλόλογος, Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, Τίτος Πατρίκιος, ποιητής. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Μετά το ιστορικό μυθιστόρημα Ο παππούς μου και το κακό, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης επανέρχεται στο λογοτεχνικό παρασκήνιο με το Χρονικό του Δαρείου (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα), που περιγράφει την ιστορία ενός κινήματος το οποίο αγαπήθηκε από πολλούς και υποσχέθηκε πλήθος μεταρρυθμίσεων, αλλά απέτυχε.
Συνέντευξη στον Κώστα Αγγελάκη. Ο Απόστολος Δοξιάδης μιλάει στη Λήδα Τσενέ για τη σχέση του με την ένατη τέχνη, τις επιρροές του και φυσικά για το Logicomix, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος και όπως ο ίδιος αναφέρει: «μας ξεναγεί στην μεγάλη περιπέτεια της λογικής στις αρχές του 20ού αιώνα, περιπέτεια που σημάδεψε ανεξίτηλα την εποχή μας». Με πολλές ελπίδες για έναν νέο θεσμό – 1η Συνάντηση Πεζογράφων στην Πάτρα Η 1η Συνάντηση Πεζογράφων που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, 10-12 Οκτωβρίου, με την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας, του περιοδικού Διαβάζω και του ηλεκτρονικού περιοδικού Διαπολιτισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων την παρακολούθησαν, αλλά και όσων έλαβαν μέρος ήταν μια ζεστή και πετυχημένη πρωτοβουλία.
Κυρίως, όμως, ήταν μια σημαντική αφορμή για να ανοίξει ο διάλογος σε ζητήματα τέχνης και αισθητικής.
Στο παρόν τεύχος δημοσιεύονται οι ομιλίες του Κώστα Κατσουλάρη, της Ρέας Γαλανάκη και της Μάρως Δούκα, που ήταν τιμώμενο πρόσωπο. Αγορά του βιβλίου – Ισολογισμοί των βιβλιοπωλείων Δημοσιεύονται τα στοιχεία των ισολογισμών εφτά αλυσίδων βιβλιοπωλείων και δύο πολυκαταστημάτων. ΠΡΟΣΩΠΑ David Foster Wallace – Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της αμερικανικής λογοτεχνίας αυτοκτόνησε σε ηλικία 46 ετών, επαναφέροντας το ερώτημα:
Πώς θα μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο μέσα στον οποίο οι ευφυέστεροι ανάμεσά μας δεν θα αισθάνονται παρείσακτοι;
Του Λευτέρη Καλοσπύρου. Ζαν Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό: ο ευρωπαίος υπερασπιστής της ομορφιάς της γλώσσας και του κόσμου βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Της Ελένης Καρρά.
Βίτω Αγγελοπούλου: η συγγραφέας, παιδαγωγός και κριτικός λογοτεχνίας έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, αφήνοντας σπουδαίο έργο.
Της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ – Η Drill Hall Library είναι η μακρύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο!
Τουλάχιστον, έτσι διατείνονται οι υπεύθυνοι στα κατατοπιστικά της φυλλάδια.
Ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει, πρόκειται για μία βιβλιοθήκη πολύ καλά δομημένη, με άψογη καταλογράφηση και πλούσια συλλογή τίτλων (150.000).
Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος μας ξεναγεί και μας αφηγείται την ιστορία της. Τέλος, στο τεύχος θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, courier, από μήνα σε μήνα, εκτός γραμμής, ως αναγνώστης, χωρίς προϋπηρεσία, περιοδεύων, a piacere, του δρόμου, οικονομολογίες, διαβάζω comics, διαβάζω θέατρο, κριτικογραφία, νέα από το χώρο και την αγορά του βιβλίου, κριτικές βιβλίων και παρουσιάσεις, ανταποκρίσεις από το εξωτερικό, τα ευπώλητα, κ.ά.
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Χαριλάου Τρικούπη 38, 3ος όροφος τ.κ. 106 80, Αθήνα Τηλ.: 210 33 88 008 Fax: 210 33 88 006 email: kdiavazo@otenet.gr

ΑΡΜΑΤΟΛΟΙ κι΄ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ

ΑΠΟ LIBEROPOULOS.GRάλλο αρματολοί και κλέφτες κι΄άλλο αμαρτωλοί και λωποδύτες Όποιος διαβάσει τα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αναρωτιέται αν οι ηρωικοί αρματολοί και κλέφτες του 21 πολέμησαν κι΄ έχυσαν το αίμα τους, για την βουλιμία και τη χλιδή κάποιων σημερινών αμαρτωλών και κλεπτών της πολιτικής, της εκκλησίας-μοναστηριών και των ΜΜΕ... ...Τ' άρματα τους ήσαν πιστόλες, σπαθί ζωστά, ζάβες στα ποδάρια, τον χειμώνα έβαζαν θώρακας (τσαπράζια), κουμπιά μεγάλα εις τα γελέκια.
Τα μοναστήρια τους εβοηθούσαν.
Οι γεωργοί και οι ποιμένες έδιναν είδηση εις τους κλέπτας, ζωοτροφίας και πολεμοφόδια. Όταν εις τον πόλεμο ελαβώνετο κανένας βαρέως και δεν ημπορούσαν να τον πάρουν, τον εφιλούσαν και έπειτα του έκοφταν το κεφάλι.
Το είχαν ως ατιμίαν οπού οι Τούρκοι να πάρουν το κεφάλι του.
Από τριανταέξη πρωτοξαδέλφια, μόνον οχτώ εγλύτωσαν, οι άλλοι εχάθηκαν όλοι.
Διαβάστε όλο το post και πολλά ακόμα εδώ.

ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ «ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ» ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!!!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥ Καλοπληρωτές επιχειρηματίες, βρίσκονται εκτεθειμένοι από λάθη ανεύθυνων τραπεζικών υπαλλήλων.
Ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος κι έπρεπε να πληρώσει συναλλαγματική 600 € στην ALPHA BANK βρέθηκε «μαυρισμένος» στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, εξαιτίας της ανευθυνότητας υπαλλήλου, ο οποίος κι έστειλε την συναλλαγματική σε άλλο υποκατάστημα από αυτό που αναγραφόταν στο στέλεχος!!! Φαντάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό!
Ο επαγγελματίας μάταια αναζητούσε το γραμμάτιό του, όταν τελικά ειδοποιήθηκε από την εκδότρια εταιρεία μετά από 10 ημέρες από την λήξη του, ότι είχε επιστραφεί ως απλήρωτο και ο ίδιος είχε «μαυριστεί» στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ!!! Όταν επικοινώνησε με την ALPHA BANK ήταν αδύνατον να βρει το δίκιο του.
Παρά το ότι στο στέλεχος της συναλλαγματικής είχε σημειωθεί το υποκατάστημα στο οποίο έπρεπε να πάει η συναλλαγματική για να πληρωθεί, ο υπάλληλος την έστειλε σε άλλο κατάστημα!
Το τραγελαφικό της υπόθεσης όμως ήταν ότι ούτε και το κατάστημα στο οποίο έφτασε η συναλλαγματική, ο …αρμόδιος εκεί υπάλληλος πήρε χαμπάρι την διαφορετική διεύθυνση που έγραφε η συναλλαγματική!
Δεν κατάλαβε δηλαδή ότι η συναλλαγματική έπρεπε να πάει σε άλλο κατάστημα της ALPHA BANK κι αφού είδε ότι πέρασαν οι μέρες χωρίς να έρθει ο οφειλέτης να εξοφλήσει το γραμμάτιο (πώς να έρθει άλλωστε;), επέστρεψε την συναλλαγματική ως απλήρωτη, με συνέπεια ο επαγγελματίας να γραφτεί στην black list του ΤΕΙΡΕΣΙΑ!!! Διαβάστε όλο το άρθρο και άλλα πολλά ενδιαφέροντα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 2017 Ώρα:16:00 Αθήνα: 04/11/2008 Δωρεά 15 πυροσβεστικών οχημάτων από τον Όμιλο LOUIS Δεκαπέντε σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα, μάρκας Isuzu D-Max Extended 2.5 L 4x4, από τα οποία τα πέντε δόθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ τα υπόλοιπα 10 θα διατεθούν σε ισάριθμους Δήμους της χώρας, παρέδωσε σήμερα ο Όμιλος Louis, κατά τη διάρκεια τελετής, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στην Κάτω Κηφισιά. Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας, ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Π.Σ. Υποστράτηγος Παναγιώτης Μιχαλέας και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Σπυρίδων Μουρατίδης, ενώ τον Όμιλο Louis εκπροσώπησαν ο Εκτελεστικός Σύμβουλος κ. Λούης Λοΐζου και ο Διευθυντής Επικοινωνίας κ. Μ. Μαραθεύτης. Ο κ. Λούης Λοΐζου, παραδίδοντας τα οχήματα στον Αρχηγό του Π.Σ. επισήμανε τα εξής:
«Οι επιχειρηματικοί δεσμοί του Ομίλου Louis με την Ελλάδα είναι πολύχρονοι, καθότι δραστηριοποιηθήκαμε στη χώρα από το 1955.
Η καταστροφή που βιώσαμε έντονα με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού το 2007, μας συγκλόνισε και σίγουρα, δε θα μπορούσαμε να παραμείνουμε αμέτοχοι.
Είναι γνωστό ότι η καλύτερη λύση είναι πάντα η πρόληψη και γι’ αυτό, επιλέξαμε να ενισχύσουμε τους ‘μπροστάρηδες’ στον αγώνα για την πυροπροστασία, που είναι το Πυροσβεστικό Σώμα.
Με αυτή μας την προσφορά, θελήσαμε να δείξουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας και στις τοπικές κοινότητες, με τις οποίες διατηρούμε στενούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες.
Ελπίζουμε ειλικρινά ότι με την προσθήκη και της δικής μας δωρεάς, τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα, όσο και οι 10 Δήμοι θα είναι σε καλύτερη θέση να συνεχίσουν το εξαίρετο έργο που επιτελούν και για το οποίο τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια». Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Λοΐζου για τη σημαντική δωρεά του ομίλου, τόνισε ότι:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρώ ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ενσωματώνουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τις επαφές τους.
Ο Όμιλος Louis με τη δωρεά αυτή, αποτελεί ένα λαμπρό πρότυπο και απόδειξη της έμπρακτης διάθεσης προσφοράς στο συνάνθρωπό μας.
Γι’ αυτό, ο έπαινος και η αναγνώριση όλων μας θεωρούνται περισσότερο από δεδομένα. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα αξιοποιήσει την προσφορά σας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επ’ ωφελεία όλου του Ελληνικού λαού». Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Αρχηγός του Π.Σ. επέδωσε στον κ. Λούη Λοΐζου τιμητική πλακέτα με το έμβλημα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr - e-mail: mail@fireservice.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς σε τακτική συνεδρίαση Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008
Η 19η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, θα γίνει στις 13 Νοεμβρίου 2008, ημέρα Πέμπτη και ώρα 20:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτιρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, με θέματα ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς σε τακτική συνεδρίαση Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008
Η 20η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, θα γίνει στις 10 Νοεμβρίου 2008, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτιρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, στην οδό Καραμαούνα αρ.1 με θέματα ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς σε τακτική συνεδρίαση Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008
Η 21η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου 2008, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτιρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, με θέματα ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Τούνελ λιτότητας και 50.000 απολύσεις

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΧειρότερες μέρες... Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας βλέπει η Κομισιόν ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Σοβαρή υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και εκρηκτική άνοδο της ανεργίας στην Ελλάδα που θα μετρήσει φέτος άλλα 50.000 θύματα, βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χθεσινές «φθινοπωρινές προβλέψεις» της, καθώς η κρίση μεταφέρεται στην πραγματική οικονομία και παραμένει εκεί τουλάχιστον έως και το 2010.
Η Ελλάδα οφείλει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να παραμείνει σε τούνελ λιτότητας και να λάβει πρόσθετα φορολογικά μέτρα τον επόμενο χρόνο, καθώς θα λήγει η ισχύς του πακέτου του Σεπτεμβρίου και το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα εκτιναχθεί και πάλι στα ανώτατα επιτρεπτά όρια του Συμφώνου Σταθερότητας (3% του ΑΕΠ), από 2,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος.
Την ανησυχητική εικόνα συμπληρώνει η πρόβλεψη της Κομισιόν ότι το έλλειμμα ρεκόρ του ισοζυγίου πληρωμών θα διευρυνθεί περισσότερο και θα φτάσει το 15% του ΑΕΠ το 2009 και το 15,5% το 2010, από 14,3% το 2008 και 14% το 2007, καθώς η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνεχίζει να υποβαθμίζεται σταθερά.
Το μαύρο σκηνικό για την οικονομία είναι βεβαίως γενικό στην Ευρώπη, ενώ ειδικά η ευρωζώνη έχει μπει πλέον σε καθεστώς «τεχνικής ύφεσης» με τρία συνεχή τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ της όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας ετοιμάζονταν να συζητήσουν πακέτο μέτρων για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Κατά μέσο όρο το 2008, σε σύγκριση με το 2007, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% για να πέσει σε στασιμότητα, στο 0,1% το 2009
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Κουβέντα στο μπαράκι με τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό»
Ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός είναι προσκεκλημένος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του σε μια ακόμη, διαφορετική προσέγγιση λογοτεχνικής συνομιλίας, (μετά από την πολύ επιτυχημένη προηγούμενη με τη Σώτη Τριανταφύλλου), μια και η πρόσκληση για συνάντηση έχει έδρα το καφέ- μπαρ «Ανατολικόν». «Κουβέντα στο μπαράκι» πρόκειται να γίνει με το κοινό της Καλαμαριάς αλλά και γενικότερα της πόλης, με συνομιλητή εκτός του συγγραφέα τον Γιάννη Κοτσιφό, δημοσιογράφο- φιλόλογο και με παρουσίαση και συντονισμό από το δημοσιογράφο- ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Τσολακίδη. Η ...ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν επί τραπέζης (και δεν θα αφεθούν επί τάπητος!) αφορά τόσο το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα «Η Αηδονόπιτα», όσο και γενικότερα το λογοτεχνικό του έργο αλλά και θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας. Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964, όπου και εργάζεται ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1995 με το μυθιστόρημα «Φράουστ» (Εκδ. Α.Α. Λιβάνη) και ακολούθησαν τα «Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού» ,( Εκδ. Πατάκη, 2000),
«Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού», (Πατάκη 2002), «Στη σκιά της πεταλούδας», (Πατάκη 2005) που διαβάστηκε και αγαπήθηκε ιδιαίτερα, πέρα από τις ενθουσιώδεις κριτικές. Το τελευταίο του βιβλίο «Αηδονόπιτα» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα περιπέτειας, πρωταρχικά όμως είναι ένα βιβλίο για τον έρωτα και την ελευθερία.
Η περιήγηση ενός Αμερικανού φιλέλληνα στον κόσμο της ελληνικής επανάστασης του 1821 είναι η αφορμή για να ανασυσταθεί στα μάτια του αναγνώστη ο ελληνικός κόσμος του πρώιμου 19ου αιώνα, ο κόσμος του εμπορίου στα λιμάνια και στις ευρωπαϊκές παροικίες, ο κόσμος των γραμμάτων της Εσπερίας, η ελληνική φιλοκαλία και παράδοση, αλλά και ο βρόντος των όπλων του ξεσηκωμού. Η συνάντηση με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους θα γίνει την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου, ώρα 8 μ.μ. στο Καφέ- μπαρ «Ανατολικόν», Μεταμορφώσεως 40, στην Καλαμαριά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS Μικρασιατικός Ελληνισμός. Η ανάκτηση της ταυτότητας μέσα από την εκπαίδευση του Φάνη Μαλκίδη
To κείμενο αποτελεί μέρος της εισήγησης του Φ. Μαλκίδη στην ημερίδα του Κέντρου Μελέτης του Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέα Ιωνίας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (εκδ. Παπαζήσης) τεύχος Οκτωβρίου 2008.
Παρά το γεγονός ότι ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, της Ιωνίας, αποτέλεσε για χρόνια ένα σημείο αναφοράς του ελληνικού έθνους, χρειάστηκαν λίγες μόνο μέρες στρατιωτικής δράσης από τους Οθωμανούς και τους Κεμαλικούς για να εξαφανιστεί βιολογικά και λίγες δεκαετίες, λήθης για να καταργηθεί και ηθικά.
Αρχικώς η βία εξαφάνισε την ιστορία του ελληνικού πληθυσμού στη Ιωνία, στη Θράκη, στον Πόντο και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο και εκατομμύρια στην προσφυγιά στην Ελλάδα και αλλού.
Στη συνέχεια, η τραγωδία, ενός σημαντικού και ιδιαίτερης αξίας μέρους του ελληνικού λαού, συνδυάστηκε και με την καταστροφή και τον ακρωτηριασμό της μνήμης και της ταυτότητας. Όσοι από τους πρόσφυγες του 1922-1923 οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα που δυσχέραναν την ήδη τραγική πορεία τους κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.
Από αυτήν την διαδρομή προέκυψαν χιλιάδες ιστορίες που διαμόρφωσαν τη βαθιά ανθρώπινη διάσταση στο Μικρασιατικό ζήτημα ιστορίες που εκτυλίχθηκαν στην Τουρκία, την ΕΣΣΔ, τη Συρία, το Ιράν, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, σε όλον τον κόσμο.
Όσοι σώθηκαν από τον εδαφικό ακρωτηριασμό, μαζί με τους συγγενείς τους, τις προαιώνιες εστίες τους, τις εκκλησίες και τα σχολεία τους, τις ανθηρές κοινότητές τους, έχασαν και το δικαίωμα στην ιστορική αναφορά, στην προέλευση και τη μνήμη.
Παρά την αγωνία τους για την επιβίωση, προσπάθησαν να συγκρατήσουν, μέσα από τις συλλογικές οργανώσεις τους, τα σωματεία και τους συλλόγους τους, τη μεγάλη προσπάθεια του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, την ιδιαίτερη πατρίδα τους και την αλήθεια, δηλαδή τη μη λήθη.
Ωστόσο, αυτό που αντιμετώπισαν ήταν η εχθρική στάση, αυτή τη φορά όχι με ανθρώπινα θύματα αλλά πολιτιστικά.
Συνεργός η εκπαίδευση, η οποία αρκετές φορές με τις παραλείψεις και την ολιγωρία της δεν μπόρεσε να συνδέσει το χθες της Ιωνίας με το σήμερα του ελλαδικού χώρου και το αύριο των επόμενων προσφυγικής καταγωγής γενεών.
Έτσι η μόνη αντίσταση ήταν ο χορός και το τραγούδι, μέσα από τα οποία ενωνόταν η νέα κοινότητα στη Νέα Σμύρνη, στη Νίκαια, στο Βύρωνα, στην Καισαριανή, στην Κοκκινιά, στη Νέα Ιωνία στην Αττική και τη Μαγνησία, στην Κρήτη, τη Μακεδονία, τη Θράκη.
Ήταν αυτές οι αναφορές του ανθρώπου που ήθελε μέσα από την κίνηση και τη φωνή να εκφράσει έναν πλούσιο πολιτισμό, το παρελθόν του για να στηριχθεί το παρόν και το μέλλον του.
Ωστόσο, αυτό δεν έφτανε και φάνηκε με την αντιμετώπιση των Μικρασιατών, οι οποίοι είδαν τις υποσχέσεις για επιστροφή και αποκατάσταση να ενταφιάζονται με το ελληνοτουρκικό σύμφωνο του 1930.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Φολκλόρ, «φεστιβάλ», εθνικές γιορτές και από την άλλη, ρατσιστικές αναφορές, νοούμενα και υπονοούμενα για την ηθική των προσφύγων, «ανέκδοτα» και εχθρότητα και στη δεκαετία του 1950 και 1960 η νέα προσφυγιά στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, και από την ελλαδική περιφέρεια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Αυτό, όμως, το σχήμα δεν μπορούσε να εκφράσει τον πλούτο του μικρασιατικού πολιτισμού, το ειδικό του βάρος στην ελληνική ιστορία.
Έτσι το Μικρασιατικό ζήτημα σε όλες τις συνιστώσες του παρέμεινε για πολλά χρόνια στο περιθώριο.
Λόγοι που σχετίζονταν με τις κατά καιρούς προσεγγίσεις Ελλάδας και Τουρκίας, - το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας του 1930, η κοινή ένταξη στο ΝΑΤΟ το 1952, οι συνομιλίες της χούντας και απόσυρση το 1967 της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο καθώς και οι νεφελώδεις πολιτικές «περί εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας, συνεργασίας και φιλίας»- απομόνωσαν και περιθωριοποίησαν το μικρασιατικό ζήτημα.
Η νέα δυναμική της δεκαετίας του 1990 που συνδυάστηκε με την επιστροφή της Μκρασιατικής ιστορίας στο προσκήνιο, με το αίτημα για την μνήμη, την αναγνώριση της γενοκτονίας, με τις νέες διεκδικήσεις των σωματείων, των συλλόγων και των ομοσπονδιών, δημιούργησε νέα δεδομένα.
Οι παλιοί Μικρασιάτες συνάντησαν τις νέες γενιές, οι οποίες αναζήτησαν μία νέα σχέση με την ιστορία και την παράδοση, περνώντας σε νέες οδούς αναζήτησης της ταυτότητας.
Και εν μέρει το έχουν πετύχει αν αναλογιστούμε το πρόσφατο παρελθόν της λήθης, και το συγκρίνουμε με το παρόν της ενεργοποίησης και του μέλλοντος της δημιουργικής και της παραγωγικής μνήμης.
Το Μικρασιατικό είναι πλέον στο προσκήνιο, στο φως, στην αλήθεια.
Σ΄ αυτήν την προσπάθεια συνεισφέρουν και οι προσφυγικοί δήμοι, η Νέα Ιωνία στην Αττική με το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα προσφοράς.
Η πρότασή μας για το Μικρασιατικό ζήτημα περνά και μέσα από τη δημιουργία Τμήματος, προπτυχιακών ή και μεταπτυχιακών σπουδών για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας (Ιωνία, Πόντος, Θράκη), μία πρόταση που αφορά τη δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού πανεπιστημιακού τμήματος την οποία μπορούν να την υλοποιήσουν οι προσφυγικοί δήμοι της Ελλάδας σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες των προσφυγικών σωματείων.
Η αρχική υποδομή υπάρχει στο προαναφερθέν Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου της Νέας Ιωνίας στην Αττική, η βούληση επίσης, όπως υφίσταται και η κρίσιμη μάζα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που επιθυμούν να γνωρίσουν τον Μικρασιατικό Ελληνισμό.
Πολλοί που επιδίωξαν με τη βία και την πολιτική να εξαφανιστεί ο Μικρασιατικός Ελληνισμός και ο πολιτισμός του δεν το κατάφεραν.
Η Μικρά Ασία είναι η δική μας κληρονομιά που αποτυπώνει τον πλούτο του ελληνικού λαού και του πολιτισμού του, την ιστορική του ταυτότητα, τη γλώσσα, τη οικουμενικότητα, το φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο, είναι ο πολιτισμός στον οποίο αναφέρονται ως παγκόσμιο πρότυπο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από τη φιλοσοφία, την ιστορία και την ποίηση, μέχρι την αστρονομία και τα μαθηματικά.
Είναι το σημείο αναφοράς των επόμενων γενεών των προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Είναι μία νέα, ελπιδοφόρα και ουσιαστική προοπτική για τους νέους ανθρώπους ώστε μέσα από την εκπαίδευση να αναζητήσουν τη γνώση και να ανακτήσουν την ταυτότητά τους. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ''ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ'' ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΘΡΙΟ.
Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»
Όθωνος 12 Τ.Κ. 56429 Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310667891
Fax: 2310608818

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ DISABLED.GRΣεμινάρια και πληροφόρηση από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ
Θα πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική επιχειρηματικότητα επιτέλους και στην Ελλάδα.
Πολύ πρόσφατα δεδομένα από μελέτη που ολοκληρώθηκε στη μεγάλη Βρετανία μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/biz/?p=120 αλλά θα χρειαστεί να διαβάσετε το κείμενο πολύ προσεκτικά επειδή περιλαμβάνει πολλά δεδομένα αλλά και ένα τρόπο συγκροτημένης σκέψης και αντίληψης για την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι αρκετά ξένος ως προς τον νεοελληνικό τρόπο σκέψης.
Ο Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων απο Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμίαδιοργανώνει και σας προσκαλεί στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 - 15 Νοεμβρίου 2008 στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=19315
Εκδήλωση για την προσπελασιμότητα των πανεπιστημίων γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στην διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=19313
Συνέδριο για την αξιολόγηση των μαθητών γίνεται στην Κύπρο.
Διαβάστε περισσότερα από τη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=19052
Σεμινάριο για τις μαθησιακές δυσκολίες γίνεται στη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=19260
Να μην ξεχάσουμε την καμπάνια «δώσε φως» για τον αυτισμό που για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια καμπάνια για τον αυτισμό διοργανώνεται από ανθρώπους που έχουν την εμπειρία του αυτισμού.
Πληροφορίες για την καμπάνια μπορείτε να έχετε από τη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=18471 αλλά το πιο βασικό από όλα είναι να συμμετέχουμε όλοι γιατί στην συγκεκριμένη εκστρατεία η συμμετοχή σίγουρα είναι απελευθερωτική...
Για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις (που αντικειμενικά είναι πάρα πολλές) καθώς και την ειδησεογραφία από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο μπορείτε να διαβάσετε στο http://news.disabled.gr/ που ενημερώνεται καθημερινά και περιλαμβάνει ειδήσεις που δεν προλαβαίνουν να δημοσιευθούν στα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Πολλούς χαιρετισμούς, Νίκος, http://www.disabled.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗΕπιλογή του Μήνα Φιλοκτήτης Οικονομίδης:
ιστορικές ηχογραφήσεις με την ΚΟΑ και τη Συμφωνική Ορχήστρας του Ε.Ι.Ρ. 'Αλμπουμ δύο δίσκων με έργα Καλομοίρη, Καρρέρ, Κουνάδη, Λαμπελέτ, Λαυράγκα, Σκλάβου και Σπάθη. Αρχείο ΚΟΑ, CD1001, 2008. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διαθέτει έναν αρχειακό ηχητικό πλούτο που μέχρι πριν από λίγο καιρό έμενε ανεκμετάλλευτος.
Η απόφαση της διοίκησής της να αναδείξει και να διαθέσει στο κοινό το πρώτο CD που προέρχεται από τα αρχεία της μόνο καλό μπορεί να κάνει στη διάδοση της έντεχνης μουσικής στην Ελλάδα. Οι ηχογραφήσεις που περιλαμβάνονται στον πρώτο αυτό δίσκο της σειράς περιστρέφονται ουσιαστικά γύρω από το πρόσωπο του Φιλοκτήτη Οικονομίδη και της δραστηριότητάς του ως μαέστρου.
Ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες μουσικούς. Διετέλεσε καθηγητής και αργότερα διευθυντής του Ωδείου Αθηνών και ιδρυτής – μαέστρος της Χορωδίας Αθηνών από το 1921 έως το 1957, χρονιά του θανάτου του.
Παράλληλα με την δραστηριότητα του με την Χορωδία Αθηνών, ο Οικονομίδης ίδρυσε, μαζί με τον Χοσέ ντε Μπουστίντουι και τον Σπύρο Φαραντάτο, την Ορχήστρα των Λαϊκών Συναυλιών, ενώ το 1927 διορίστηκε πρώτος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών.
Από τότε, μεταξύ της ορχήστρας και του Φιλοκτήτη Οικονομίδη, ξεκίνησε μία σχέση ζωής που τερματίστηκε με τον θάνατό του. Οι ηχογραφήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το διπλό CD είναι αποκλειστικά έργων Ελλήνων συνθετών.
Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι δύο, όπως τους παραθέτει και ο Βύρων Φιδετζής, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, στο προλογικό του σημείωμα:
«Προτάξαμε όμως τα ελληνικά έργα, πρώτα απ’ όλα διότι δεν υπάρχουν για πλείστα εξ αυτών νεώτερες ηχογραφήσεις αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες εκδόσεις μπορούν να συμβάλλουν στοιχειωδώς μεν, συμβολικώς δε, στην απαρχή της σχηματοποίησης αυτού, που θα αποκαλούσαμε, ιστορία της μουσικής ερμηνείας της ελληνικής μουσικής».
Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με τα παραπάνω.
Εκτός όμως από τον Οικονομίδη, μνεία πρέπει να γίνει και σε κάποιους άλλους συντελεστές που συμπράττουν με την ΚΟΑ και την Ορχήστρα του ΕΙΡ.
Αυτοί είναι οι τραγουδιστές Νίκος Ζαχαρίου και Μαρία Κερεστεντζή-Βλασταράκη, καθώς και η σύμπραξη, όπως αναφέρεται και στο σημείωμα του Β. Φιδετζή, του Αργύρη Κουνάδη στο δικό του έργο Σουίτα για πιάνο, κλαρινέτο, κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Άγριο βελούδο Μαρία Κουγιουμτζή Άγριο βελούδο είναι το αγκάλιασμα της τρυφερότητας με τη σκληρότητα.
Η συνύπαρξη του απαλού με το τραχύ· του τολμηρού με το αθώο.
Είναι η δίψα της ψυχής να ζήσει μέσα στο σώμα αλλά και πέρα από αυτό.
Η ιεροτελεστία του εγκλήματος.
Eίναι ο έρωτας, η τρέλα και η εκδίκηση.
Η μέθη της παραβατικότητας.
H αμαρτία ως εφαλτήριο έντονων συγκινήσεων και εξάρσεων, που συντρίβει τα όρια του κατεστημένου και του φυσικού.
Tα πρόσωπα που θυσιάζουν την ύπαρξή τους για να υπάρξουν, οι αντάρτες αλλά και εραστές της καθημερινότητας.
Eίναι η παράλογη αντιλογία που ανοίγει τις πύλες ενός κόσμου όπου τα πάντα είναι ανοιχτά και ενδεχόμενα. Στα διηγήματα της Μαρίας Κουγιουμτζή αποκαλύπτεται η ερωτική και άφθαρτη όψη της ζωής.
Ένα σύμπαν αγίων και δαιμόνων, όπου οι άνθρωποι αποτινάσσουν τη δυστυχία και κινούνται υπερήφανα προς την αταξία και το χάος, αναζητώντας στην ανατροπή την πολυπόθητη λύτρωση.
Η θεία δίκη Πέτρος Κουμπλής Ένας τηλεοπτικός αστέρας ασπάζεται ως θρήσκευμα τη Φιλοδοξία.
Την υπηρετεί πιστά, τυφλά και επίπονα.
Τα όνειρά του γίνονται διαρκώς επιδιώξεις, και οι επιδιώξεις του τρέμουν μη γίνουν ματαιώσεις.
Μοιάζει αστείος, χαρούμενος, νηφάλιος και υπομονετικός, κρύβοντας έτσι με αξιοζήλευτη μαεστρία τις σκοτεινές πλευρές της ύπαρξής του.
Όμως, ένας τεμπέλης φίλος του, μερικά περίεργα τηλεφωνήματα, μια δολοφονία, ένας παράφορος έρωτας και ο μεγαλύτερος επιστήμονας όλων των εποχών θα περιπλέξουν την καθημερινότητά του αμετάκλητα, κάνοντάς τη… μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα όπου η σκληρή πραγματικότητα των media συναντά το ρομαντισμό, ο κυνισμός συναντά το χιούμορ, ενώ ο Ρούσσος, ο ήρωας του βιβλίου, συναντά τη… θεία του: τη θεία Δίκη.
Μια φιγούρα τόσο κωμική αλλά και τόσο τραγική όσο η ίδια η ζωή.
Τι θα γίνω άμα δεν μεγαλώσω Λένα Διβάνη Τι θα κάνω άμα δεν μεγαλώσω;
Αλλά κι εσείς, γιατί δεν μεγαλώνετε επιτέλους;
Γιατί συμπεριφερόμαστε όλοι σαν ανήλικα (λέμε συνεχώς ψέματα, τρώμε βρόμικα στις καντίνες, διαβάζουμε αηδίες, δεν στρωνόμαστε να δουλέψουμε, οδηγάμε ντίρλα, κι άμα τρακάρουμε μουντζώνουμε τη μαύρη τύχη μας);
Γιατί δεν αλλάζει τίποτα επιτέλους, αφού όλοι είναι υπέρ της αλλαγής;
Πώς θα καταφέρω να μην πνιγώ μες στο «εγώ» μου;
Τι εννοούμε όταν λέμε «σ' αγαπώ» ή «το Πολυτεχνείο ζει»;
Αφού δεν ζει, ρε παιδιά, ποιον κοροϊδεύουμε τώρα; Αυτές και άλλες ερωτήσεις ήθελα να σας κάνω.
Να σας πω τι σκέφτομαι, μήπως και μου πείτε τι σκέφτεστε. Κουβέντα να γίνεται.
Γιατί η ζωή του καθενός μας κρέμεται κυριολεκτικά από τις ζωές των άλλων - αυτό τουλάχιστον το 'χω πιάσει...
Κι επειδή δεν γνωριζόμαστε προσωπικά, άρχισα να τα γράφω σε περιοδικά, σε εφημερίδες, στο διαδίκτυο.
Τώρα έγιναν και βιβλίο.
Υπάρχει εκεί έξω κανείς που να ξέρει την απάντηση;
Η ισχύς εν τη ενώσει - ακόμα κι αυτό κοντεύουμε να το ξεχάσουμε.
Άντε λοιπόν, περιμένω: divani@otenet.grΜικρές αναμνήσεις Ζοζέ Σαραμάγκου Οι Μικρές αναμνήσεις είναι η εξιστόρηση των δεκαπέντε πρώτων χρόνων της ζωής του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου.
Χρειάστηκαν είκοσι χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη και μόνη -σύμφωνα με το συγγραφέα- αυτοβιογραφία του που θα διαβάσουμε ποτέ.
Ανάμεσα στην Αζινιάγκα και τη Λισαβόνα εξιστορούνται οι περιπέτειες, η οικογενειακή ζωή, τα πρώτα σινεμά, η σχέση με τη θρησκεία, με το σχολείο, οι πρώτοι έρωτες και οι πρώτες απογοητεύσεις.
Η αφήγηση είναι γεμάτη από τη διαύγεια και την τρυφερότητα ενός ανθρώπου που συνεχίζει να διατηρεί την επαφή του με το παιδί που κάποτε υπήρξε.
Οι Μικρές αναμνήσεις είναι ένα απολαυστικό κείμενο για τους αναγνώστες που «πιθανώς δεν διαβάζουν το μυθιστόρημα, αλλά το μυθιστοριογράφο».
Τα ψέματα των γυναικών Λουντμίλα Ουλίτσκαγια Σε τι διαφέρουν τα ψέματα των γυναικών από αυτά των ανδρών;
Σύμφωνα με τη Λουντμίλα Ουλίτσκαγια, «το ψέμα των γυναικών, σε αντίθεση με το πραγματιστικό ψέμα των ανδρών, είναι ένα πολύ πιο ελκυστικό θέμα.
Οι γυναίκες κάνουν τα πάντα διαφορετικά: σκέφτονται, αισθάνονται, υποφέρουν και λένε ψέματα…
Αυτές στις οποίες δόθηκε τούτο το χάρισμα λένε ψέματα από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη τους.
Και με πόση μαγεία, πόσο ταλέντο, πόση αθωότητα και πόσο θράσος, με πόση δημιουργική έμπνευση και πόση λάμψη!»
Αυτό ακριβώς κάνουν και οι ηρωίδες της: μέσα από τις σύντομες ιστορίες της, γυναίκες όλων των τάξεων, των ηλικιών και των επαγγελμάτων, τυχοδιώκτριες, καλλιεργημένες αστές, Pωσίδες πόρνες της Ζυρίχης, μυθομανείς και πεταχτούλες πιτσιρίκες μπερδεύουν την πραγματικότητα με τη φαντασία και προσθέτουν στην πεζή, στερημένη από όνειρα καθημερινότητά τους, το αλατοπίπερο που της λείπει.
Ενημερωθείτε για όλες τις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ κάνοντας κλικ εδώ.