Αιμίλιος Ριάδης - Κουαρτέτο - 22/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Δωματίου
Κανονικό: 10 €
Λεωφορεία: 10,31,14,2Ανδρέας Παπανικολάου, βιολί
Γιώργος Κανδυλίδης, βιολί
Αλεξάνδρα Βόλτση, βιόλα
Λίλα Μανώλα, βιολοντσέλλο
Alain Meunier, βιολοντσέλλο
Το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» συμπράττει με το Γάλλο σολίστ Alain MeunierΤο κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» ιδρύθηκε το 2005 από νέους μουσικούς της πόλης μας. Έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έχει συνεργαστεί με αξιόλογους Έλληνες και ξένους, διεθνούς φήμης, μουσικούς. Το ρεπερτόριο του συνόλου συμπεριλαμβάνει έργα από την προ-κλασική περίοδο έως και τον 20ο αιώνα. Στη συναυλία των Δημητρίων, σε σύμπραξη με το Γάλλο σολίστ Alain Meunier, θα ερμηνεύσουν έργα Μπετόβεν και Σούμπερτ.
Ο πρίγκιπας Razumovsky ήταν Ρώσος Πρέσβης στην Βιέννη και σπουδαίος υποστηρικτής των τεχνών. Το 1806 ανέθεσε στον Beethoven να γράψει τρία κουαρτέτα εγχόρδων, σήμερα γνωστά με το όνομα Razumovsky Quartets, Opus 59.
Το τρίτο κουαρτέτο Razumovsky σε Ντο μείζονα, που θα ερμηνεύσει το κουαρτέτο Αιμίλιος Ριάδης, χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη, αργή εισαγωγή του. Η πρώτη συγχορδία που εμφανίζεται είναι ελαττωμένη -φα δίεση, η οποία περνάει σε Σι ύφεση. Δεν οδηγείται όμως εκεί που περιμένουμε.
Περνάει από μια αργή και χωρίς συγκεκριμένη διεύθυνση πορεία συνεχόμενων μετατροπών ώσπου τελικά να καταλήξει στην τονική Ντο μείζονα.
Το δεύτερο έργο που θα ερμηνεύει το κουαρτέτο είναι το κουιντέτο σε Ντο μείζονα D. 956 του F. Schubert.
Το έργο αυτό γράφτηκε το καλοκαίρι του 1828, δύο μήνες πριν το θάνατο του συνθέτη και αποτελεί το τελευταίο του οργανικό έργο. Εκτελέστηκε για πρώτη φορά το 1850 και εκδόθηκε το 1853.
Ο Schubert εμπνεύστηκε για να συνθέσει αυτό το έργο από το τρίτο κουιντέτο του Mozart και από το κουιντέτο του Beethoven, op 29 τα οποία είναι γραμμένα στην ίδια τονικότητα, καθώς και από κάποια κουιντέτα του George Onslow.
Η ενορχήστρωση θυμίζει αυτή του Onslow, ενώ το πρώτο θέμα του Schubert έχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτό του Mozart, όπως κάποια διακοσμητικά στοιχεία, τα άνισα μήκη των φράσεων, ανοδικά staccato arpeggios. Με τη σειρά του το κουιντέτο του Schubert υπήρξε πηγή έμπνευσης για το κουιντέτο για πιάνο του Johannes Brahms, το τρίτο μέρος του οποίου τελειώνει με τον ίδιο τρόπο όπως και το finale του Schubert, με ιδιαίτερη έμφαση στη δεύτερη χαμηλωμένη, ρε ύφεση.
Κουαρτέτο Αιμίλιος ΡιάδηςΠρόγραμμα συναυλίας
L.V. BeethovenΚουαρτέτο αρ. 3, op. 59Introduzione, Andante con moto - Allegro vivaceAndante con moto quasi allegrettoMenuetto graziosoAllegro moltoFranz SchubertΚουιντέτο Opus post. 163, D 956 για δύο βιολιά, βιόλα και δύο βιολοντσέλα Allegro ma non troppo AdagioScherzo: PrestoAllegretto