Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ // ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΤΙΛΣΙΖΙΑΝ

 

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ | 
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΝΤΙΛΣΙΖΙΑΝ
ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ
Από τον «διωγμό» στην «αναγνώριση» (1945‒1991)
Σειρά: Ιστορία

Η Αρμενική Κοινότητα έχει αναμφίβολα μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα. Ωστόσο, η νεότερη ιστορία της δεν έχει μέχρι σήμερα μελετηθεί επαρκώς· το ερευνητικό κενό σε ό,τι αφορά ειδικά την ιστορία των σχέσεων της Αρμενικής Κοινότητας με το ελληνικό κράτος κατά τον 20ό αιώνα είναι εκκωφαντικό. Πόσοι γνωρίζουν ότι στην καρδιά του Ελληνικού Εμφυλίου «επαναπατρίστηκαν» σχεδόν 18.500 Αρμένιοι από την Ελλάδα στη Σοβιετική Αρμενία; Ή πότε αποδόθηκε οριστικά η ελληνική ιθαγένεια στους Αρμένιους; Και πόσα εμπόδια τελικά συνάντησαν αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, τη στέγαση και την εν γένει ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα; Διερευνώντας τη στάση των ελληνικών κρατικών αρχών και αξιοποιώντας αρμενικές και ελληνικές πρωτογενείς πηγές, η παρούσα μελέτη επιχειρεί να ρίξει φως στην παρουσία των Αρμενίων στο ελληνικό κράτος καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Μετά από ένα εισαγωγικό περίγραμμα των σχέσεων της Ελληνικής Πολιτείας με την Αρμενική Κοινότητα κατά τον Μεσοπόλεμο, ο συγγραφέας εξετάζει διεξοδικά την περίοδο 1945–1991 μέσα από τον «επαναπατρισμό» των Αρμενίων στη Σοβιετική Αρμενία και την ακόλουθη μετακίνηση στην Αργεντινή και τον Καναδά· όπως επίσης και τους βασικούς άξονες της εκπαίδευσης, της ιθαγένειας, της στέγασης, της νομικής προσωπικότητας της Κοινότητας, αλλά και την τυχόν συναντίληψη των δύο πλευρών απέναντι στον κοινό «εξ Ανατολών κίνδυνο».
Η στάση της Ελληνικής Πολιτείας υπήρξε άλλοτε αντιμειονοτική και φοβική, άλλοτε εξισορροπητική και διαλλακτική, και ερμηνεύεται κάθε φορά σε συνάρτηση με τα ιστορικά συμφραζόμενα. Η μελέτη είναι μια ιστορική αποτίμηση ενός τραυματικού παρελθόντος και μιας εκατέρωθεν σιωπής που από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μέχρι σήμερα παραμένουν αδιερεύνητα.
Φωτογραφίες εξωφύλλου:
Τα νεαρά μέλη του αρμενικού αθλητικού και προσκοπικού σωματείου «Χομενετμέν» συνδράμουν στην επιβίβαση των Αρμενίων στο σοβιετικό ατμόπλοιο πριν από τη «μεγάλη έξοδο» από την Ελλάδα προς τη Σοβιετική Αρμενία το 1947.
Αρχείο περιοδικού Αρμενικά. Ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών από τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Αρμενικά Μάικ Τσιλιγκιριάν.
ISBN 978-618-230-067-1, σχήμα 17 x 24 εκ., 480 σελ., τιμή: 20 ευρώ

🎒 Καλή σχολική χρονιά με μια τσάντα Oddy at Sea!






Καλή σχολική αρχή με μια τσάντα Oddy at Sea!
Είναι οικολογικές και ηρωικές: Οι τσάντες Oddy at Sea που μόλις κυκλοφόρησαν υπόσχονται την πιο δυναμική έναρξη της σχολικής χρονιάς για κάθε μικρό ήρωα και μικρή ηρωίδα!

Τροχοί σε τροχιά: Ποδηλατώντας ανάμεσα στους πλανήτες!, 22 Σεπτεμβρίου 2024



Μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα δράση συνδιοργανώνουν το ΝΟΗΣΙΣ, ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΘ) και ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ), υπό την αιγίδα του Δήμου Θέρμης, γεφυρώνοντας τοπόσημα και χώρους και αναδεικνύοντάς τους, μέσω της βιώσιμης κινητικότητας, σε μια άλλη… διάσταση.
Με σύνθημα «Ποδηλατώντας ανάμεσα στους πλανήτες!» οι ποδηλάτες και οι ποδηλάτισσες, που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, θα διανύσουν τη διαδρομή από την κεντρική πλατεία της Θέρμης έως τη βόρεια είσοδο του ΝΟΗΣΙΣ.
Κατά μήκος της διαδρομής θα τοποθετηθούν ως τοπόσημα αντίγραφα (σε κλίμακα), ο Ήλιος και 3 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος: Ερμής, Αφροδίτη και Γη, με την τελευταία να βρίσκεται στην πλατεία Θέρμης και τον Ήλιο στη σφαίρα του πλανηταρίου του ΝΟΗΣΙΣ.
Η συνδιοργάνωση υλοποιείται πάνω σε μια ιδέα του ΠΑΣΘ και αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω αναγνωρισιμότητα του Πλανητάριου ως τοπόσημου, καθώς και στην ανάδειξη τόσο της αρχιτεκτονικής αξίας του κτιρίου όσο και της περιοχής της Θέρμης.
Στη διάρκεια αυτής της ξεχωριστής διαδρομής ανάμεσα στους… πλανήτες, οι ποδηλάτες θα κάνουν στάση στα ενδιάμεσα τοπόσημα, ώστε με την υποστήριξη του ΟΦΑ να δουν τα «εκθέματα» και να αντιληφθούν την έννοια της υπό κλίμακας διάστασής τους.
Για την ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, θα ληφθούν μέτρα από την Τροχαία Θέρμης, είτε για διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων την ώρα της εκδήλωσης, είτε για συνοδεία τροχονόμων σε όλο το μήκος της διαδρομής που έχει σχεδιαστεί.
Στο σημείο του τερματισμού, στο ΝΟΗΣΙΣ, θα βρίσκονται ποδήλατα ειδικού ενδιαφέροντος (mountain, δρόμου, ηλεκτρικά κτλ), όπου μέλη του ΠΑΣΘ θα ενημερώνουν τους παρευρισκόμενους για τα πλεονεκτήματα και τον ορθό τρόπο χρήσης κάθε μοντέλου. Επίσης θα βρίσκεται ηλιακό τηλεσκόπιο για παρατήρηση.
Σε παρακείμενο χώρο θα διαμορφωθεί πίστα κυκλοφοριακής αγωγής, όπου εκπρόσωποι του ΠΑΣΘ θα προσφέρουν μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής σε παιδιά, αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες ποδηλάτων.
Και για τους λάτρεις του διαστήματος, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη, διάρκειας 20’-30’, σχετική με το θέμα της εκδήλωσης, σε αίθουσα που θα παραχωρήσει για τον σκοπό αυτό το ΝΟΗΣΙΣ.
Όλοι οι συμμετέχοντες στην ποδηλατική διαδρομή θα έχουν τη δυνατότητα για έκπτωση 50% για παρακολούθηση -κατά την ημέρα της εκδήλωσης- ενός θεάματος στο ΝΟΗΣΙΣ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε ενήλικους όσο και σε ανήλικους (>8 ετών) που θα συνοδεύονται από τους γονείς τους.
Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση είναι ΔΩΡΕΑΝ, καθώς έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και αποτελεί προσφορά των συνδιοργανωτών προς την κοινότητα, με αφορμή των εορτασμό της Μέρας χωρίς Αυτοκίνητο στο πλαίσιο προώθησης της Βιώσιμης Κινητικότητας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, με ώρα έναρξης στις 11 το πρωί και σημείο εκκίνησης τη… Γη στην Πλατεία Θέρμης και τερματισμό στον… Ήλιο, στη σφαίρα του Πλανηταρίου.
Σας περιμένουμε να ποδηλατήσουμε στο διάστημα!


Όμιλος Φίλων Αστρονομίας
www.ofa.gr

Ποια μέτρα ενίσχυσης του κλάδου της Υγείας ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ



Ποια μέτρα ενίσχυσης του κλάδου της Υγείας ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ
Οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης. Στις ανακοινώσεις του για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις από το προσεχές έτος με ορίζοντα το 2027, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, υπενθυμίζοντας ότι όπως υποσχέθηκε πέρυσι, αύξησε το ποσό των εφημεριών.


Πάνω από τα 407 δισ. ευρώ το συνολικό δημόσιο χρέος


Πάνω από τα 407 δισ. ευρώ το συνολικό δημόσιο χρέος
Νέα αύξηση του συνολικού δημοσίου χρέος της χώρας καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024, με αποτέλεσμα να ξεπε...


Έρευνα ΕΚΤ- ΣΕΒΕ: Το 63% των επιχειρήσεων αναζητά προσωπικό αυτή την περίοδο


Έρευνα ΕΚΤ- ΣΕΒΕ: Το 63% των επιχειρήσεων αναζητά προσωπικό αυτή την περίοδο
Τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας χαρτογράφησαν με έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού το ΕΚΤ - Εθνικό Κέ...


Πάνω από 1 δισ. ευρώ ο τζίρος των γερμανικών φαρμακοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα


Πάνω από 1 δισ. ευρώ ο τζίρος των γερμανικών φαρμακοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
Σε πάνω από 1 δισ. ευρώ ανέρχεται ο τζίρος των γερμανικών φαρμακοβιομηχανιών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλά...

ΟΤΑ αγόραζαν «Σπιτάκια Ανακύκλωσης» με 300.000, ενώ πουλιόντουσαν και 66.000 ευρώ!



ΟΤΑ αγόραζαν «Σπιτάκια Ανακύκλωσης» με 300.000, ενώ πουλιόντουσαν και 66.000 ευρώ!