Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Simrad ES80 Wideband fish finding echo sounder

Simrad ES80 Wideband fish finding echo sounder
The Simrad ES80 is the fifth generation professional split beam fish finder for the world wide fishing community.
The latest innovations in computer and signal processing technology are used to create a sophisticated, but also intuitive, echo sounder. It can operate with operational frequencies ranging from 10 to 500 kHz. With a suitable transducer, the ES80 can use frequency sweeps ("chirps") across a range of frequencies.
Key features are:
Split beam operation
FM (linear) and CW pulse forms
Large dynamic range
Low self noise
High ping rate
Simultaneous transmission of all frequencies
Several transceivers can run simultaneously
Wide band frequency sweep ("chirp") in combination with advanced signal processing gives an exceptionally good echo quality
Define and save your own user settings
Easy operation with intuitive user interface
Clear and easily comprehensive echo data

This screen capture shows the Simrad ES80 set up for a close inspection of fish close to the bottom. A small school is placed in the zoom window. The capture is kindly provided by Aegean Electronics, Greece.

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΙΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΤΕΡΝΕΣ

Το εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων Πιάνων και Λατερνών του ΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ σας περιμένει!
Μπορείτε να επισκεφτείτε και τον ιστοχώρο του κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

CRT 2000

CRT 2000
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


CITIZEN BAND AM/FM EUROPEAN MULTI-NORMS
LARGE LCD DISPLAY COLORS
MULTI-FUNCTIONS

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ CRT

Αλλαγές

Αλλαγές 
Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη
Εικονογράφος: Βασίλης Κουτσογιάννης
Σειρά: Πολύχρωμοι Χαρταετοί
Σχήμα: 14Χ21
Σελίδες: 32
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-567-172-3
Κάθε καινούργια αλλαγή φέρνει και μια μικρή ανατροπή στη ζωή του Πέτρου, που αντιμετωπίζει τις αλλαγές με δυσπιστία και «κουμπώνεται» στον εαυτό του. Όμως η τελευταία αλλαγή τον παρασύρει σαν κύμα με το μυστήριό της! Έτσι, αποφασίζει να δράσει, γοητευμένος από αυτό το παιχνίδι της ζωής που ζωγραφίζει με ανεξίτηλα χρώματα το μέλλον του.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Συνέντευξη της συγγραφέως Φρατζέσκας Αλεξοπούλου- Πετράκη, independent.gr, 26/3/2019
Έρικα Αθανασίου, Διότι οι αλλαγές μπορούν να γίνουν ευχάριστες, ακόμα κι αν δεν δείχνουν για τέτοιες. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα του βιβλίου., Διάστιχο, 22/4/2019
Μαρία Σούμπερτ, Μια γενιά "από δεύτερο χέρι" , Θεαθήναι, 25/4/2019
Γεωργία Χάρδα, «Αλλαγές» της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη ,TIMElink, 30/04/2019
Γεωργία Παράσχου, Οι Εκδόσεις Διάπλαση με τη Συλλογή Πολύχρωμοι Χαρταετοί δίνουν την λύση απασχόλησης και φανταστικών ταξιδιών μέσα από τα τρία βιβλία της, τα οποία μπορούν να ξεφυλλιστούν από παιδιά ηλικίας 6-9 ετών, 06/05/2019 Θεσσαλική Press
Μαίρη Μπιρμπίλη, Ένα βιβλίο ιστορίας το οποίο αλλάζει χέρια..., 17/4/2019, elniplex 

Νέα κυκλοφορία "Τα απόπαιδα" της Κατίνας Λατίφη

ΚΑΤΙΝΑ ΛΑΤΙΦΗ

                    
Τα απόπαιδα


 
Πρόλογος: Μίκης Θεοδωράκης 
Νέα Έκδοση
Η 1η έκδοση κυκλοφόρησε το 1999

Κυκλοφορεί 


ISBN: 978-960-221-825-9,
σχ. 21x14, σελ. 392,
Νέα έκδοση Ιούλιος 2019,
τιμή: 16,00€ (χωρίς Φ.Π.Α)
Αυτή «φαίνεται εφτάψυχη!» λέει ο υπαξιωματικός της χωροφυλακής για τη νεαρή Κατίνα Τέντα, όταν τη συλλαμβάνουν στη γενέτειρά της, τον Αλμυρό Θεσσαλίας, το 1946, μετά από μήνες καταδίωξης και παρανομίας. Κάποιες απ’ αυτές τις «εφτά ζωές», που ξετυλίχτηκαν σαν μυθιστόρημα μες στη φωτιά και το σίδερο της δεκαετίας του ’40, αφηγείται αυτό το βιβλίο – ίσως η πιο συγκλονιστική αυθεντική μαρτυρία ενός αγώνα που δόθηκε στην κόψη της Ιστορίας, «στα χρόνια της θύελλας, του ηρωισμού και της ματωμένης ελπίδας».
Αποσπάσματα από το βιβλίο:
«Ο κόσμος παρακολουθούσε όρθιος, από τους πιο γέρους μέχρι τα μικρά παιδιά. Συνέβαινε κάτι το συγκλονιστικό … σαν να ήταν οι άνθρωποι κλεισμένοι στο σκοτάδι και τώρα τους έβγαζαν στο φως κι ανακάλυπταν τον κόσμο. Τους μάθαιναν γράμματα, έμπαιναν σε χορωδίες, έβλεπαν θέατρο, πήγαιναν σε διαλέξεις, έλυναν μόνοι τους τις διαφορές τους, μιλούσαν με κόσμο που ήταν παλιά απλησίαστος – άγνωστα πράγματα δηλαδή γι’ αυτούς. Γιατί ποιος τα ήξερε τότε αυτά στα χωριά και τις κωμοπόλεις της χώρας μας; Κι αυτό το συγκλονιστικό, το πιο βαθύ που συντελούνταν, αυτό είναι που κάνει εμάς να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που ζήσαμε τα χρόνια της Αντίστασης. Κι αυτό ακριβώς είναι που τρόμαξε τους Άγγλους “σερ”, τον Τσώρτσιλ, τον Κρις, τον Μάγιερ, κι έβαλαν τα δυνατά τους να μας πνίξουν.»
«Είναι απίστευτη η υπερένταση που υπάρχει λίγο πριν από τη μάχη, είναι ένα υπέρτατο τέντωμα όλων των αισθήσεων που εκφράζεται στους χτύπους της καρδιάς. Μόλις ο λεπτοδείκτης πάτησε τη συμφωνημένη ώρα και η πρώτη σφαίρα έσκισε τη σιωπή, ο ουρανός άστραψε και ταυτόχρονα άρχισαν να σφυρίζουν οι σφαίρες, να σκάνε οι όλμοι και οι χειροβομβίδες, να γίνεται η νύχτα κόκκινη μέρα. Τρέλα! Είχαμε πλησιάσει σερνάμενοι τα συρματοπλέγματα και ήταν το σημείο όπου χτυπούσαν τα πολυβόλα. Κάποιος κολλημένος στη γη προσπαθούσε να τα κόψει για να περάσουμε από κάτω. Μέσα στους κρότους, τα “αέρα!” και τις διαταγές, πιάνω απ’ τα αριστερά μια φωνή: Η Βάσωωω, η Βάσωωω!» «Τι η Βάσω; Τι έπαθε η Βάσω;» Γύρισα τα μάτια μου προς τα εκεί και στην ανταύγεια μιας λάμψης την είδα: όρθια σαν σκιά, μ’ ανοιχτά τα χέρια πάνω στο συρματόπλεγμα, σαν νότα στο πεντάγραμμο! Την είχαν γαζώσει. Μα πότε κιόλας; Από το πριν έως το τώρα δεν είχαν περάσει ούτε δέκα λεπτά. Η μάχη είχε φουντώσει και η ομάδα μας προχωρούσε σερνάμενη. Ξαναγύρισα το κεφάλι, είδα ότι προσπαθούσαν μέσα στα πυρά να την πάρουν. Δεν έμαθα αν το πέτυχαν αλλά ούτε και ρώτησα, δεν ήθελα ν’ ακούσω τίποτε άλλο…»
 «… Δεν είχαμε ακόμη φύγει από την έδρα της ταξιαρχίας, όταν μαύρισε ο τόπος απ’ τα βαριά σύννεφα κι άρχισε μια βροχή-πλημμύρα. Αέρας, νερό, αστραπές και βροντές, ήρθε κι η νύχτα, άρχισαν και τα κανόνια απ’ τις δύο πλευρές και νόμιζες ότι ανέβηκε επάνω ο σκοτεινός κάτω κόσμος, πως συνέβαινε κάτι το εξωπραγματικό, τόσο παν-καταστροφικό που το θεωρούσες κι ανώφελο να φυλαχτείς … Πάνω στο φορείο ήταν ξαπλωμένη μια κοπέλα από τη Ρούμελη με μια τόση δα τρυπούλα στο κεφάλι, ακριβώς στη θέση της κορυφής. Το εσωτερικό του κεφαλιού είχε πεταχτεί έξω σαν ένα καρούμπαλο, αλλά αυτή ζούσε … Τα θραύσματα περνούσαν ανάμεσά μας, μα όσο κι αν βιαζόμασταν, προχωρούσαμε δύσκολα μέσα στη βροχή. Κι εκείνη πάνω στο φορείο τραγουδούσε: “Απόψε θα πλαγιάσουμε σε μαλακό χορτάρι, θα δώσει και θα πάρει το γλέντι μας, παιδιά, εμπρός, μη χάνουμε καιρό κι ας μπούμε αράδα-αράδα, Ελλάδα μας, Ελλάδα, αστέρι τ’ ουρανού …” Είχε δυνατή φωνή. Ήταν γνωστή ακριβώς απ’ αυτή τη φωνή, γιατί όταν έπαιρνε τα βράδια τον τηλεβόα αντιλαλούσαν τα βουνά … Κοντεύαμε να φτάσουμε στο Ταμπούρι όταν άστραψε κι έλαμψε ο τόπος κι αμέσως βρόντηξε εκεί κοντά ο κεραυνός. Αυτό ήταν: με το πέσιμο του κεραυνού σίγασε κι η φωνή της. Έσβησε! Κι εμείς που ελπίζαμε κοπήκαμε, βάλαμε τα κλάματα και τα δάκρυά μας ανακατεύονταν με το νερό, όμως τρέχαμε χωρίς να σταματήσουμε, για να τη φτάσουμε στο σταθμό …»
Σχόλια και επιστολές για την πρώτη έκδοση του βιβλίου:
«Έχεις συνειδητοποιήσει τι έχεις γράψει; Θα σ’ το πω εγώ: ένα ποίημα της ιστορίας μας.»
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΗΛΙΟΥ
«Όλα τα μεγάλα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο 1940-1954 ξαναζωντανεύουν με τη γραφή της Κατίνας Λατίφη.»
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
«Ποιος είπε ότι οι πληγές του Εμφυλίου έχουν κλείσει δια παντός; … Η μαρτυρία της είναι εστιασμένη στην καθημερινή ζωή των κοριτσιών-μαχητριών του ΔΣΕ, φωτίζει τα πρόσωπα στις σχέσεις μεταξύ τους, πριν από τους καπνούς της μάχης και μετά το τέλος της. Σ’ αυτό το διάστημα όπου κρίνεται ο χαρακτήρας του καθενός, στην αναμονή του επερχόμενου θανάτου.»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
«Η Λατίφη αναδεικνύει την εμπειρία της με συναίσθημα, αλλά χωρίς μεγάλα λόγια και μελοδραματισμούς, ενώ το βιβλίο της διαβάζεται με ξεχωριστή συγκίνηση.»
ΤΑ ΝΕΑ
«Αποφεύγοντας η συγγραφέας την επίσημη καταγραφή της ιστορίας, μας μεταφέρει στην καθημερινή ζωή των ανταρτών και των μαχητών “από τα μέσα”, εστιάζοντας στην ανθρώπινη πλευρά των γεγονότων. Η  ζωντανή αφήγηση κάνει την ανάγνωση του βιβλίου ιδιαίτερα ελκυστική.»
Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Η συναρπαστική ιστορία μιας γυναίκας που πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, … διώχθηκε, αυτοεξορίστηκε … μια αφήγηση απενοχοποιημένη και εξαιρετικά τολμηρή.»
MARIE CLAIRE
«Γυναίκες και συναγωνίστριες σαν την Κατίνα Λατίφη έρχονται από πολύ μακριά και πηγαίνουν πολύ μακρύτερα … Οι πολλές μικρές αφηγήσεις, τα περιστατικά που θυμάται και προφανώς αξιολογεί και εκθέτει στο βιβλίο της, φωτίζουν τα όνειρα και κρατούν άσβεστη την ελπίδα της αλλαγής … Τα απόπαιδα δεν είναι αυτοβιογραφία. Είναι η Κατίνα και οι άλλοι, όλοι μαζί, είναι η ζωντανή ιστορία, αφτιασίδωτη από πολιτικές σκοπιμότητες και στρεβλώσεις. Είναι η αλήθεια και μόνο … Σπανίως συμβαίνει ο συγγραφέας-πρωταγωνιστής να κοιτάζει γύρω του και να λησμονεί συνειδητά τον εαυτό του, να μη γίνεται το επίκεντρο της δράσης. Σε μια εποχή που η ατομικότητα αποθεώνεται, η Κατίνα μάς υποχρεώνει να την αγαπήσουμε γιατί προτάσσει το “εμείς”` γιατί εξακολουθεί να πιστεύει στα συλλογικά όνειρα, γιατί παραμένει πιστή στα οράματα της εφηβείας.»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
«… Κανένας απ’ αυτούς τους πολιτικοστρατηγικούς αναλυτές δεν εξετάζει τα πράγματα από την ανθρώπινη πλευρά τους. Από ποιους πραγματοποιήθηκε το έπος αυτό; Από ποιους απαρτίζονταν τα τάγματα και οι ταξιαρχίες του Δημοκρατικού Στρατού; … Μήπως από μολυβένια στρατιωτάκια; Κανένας δεν έχει τονίσει πως το 95% του ΔΣ ήταν χωριατοπούλες και χωριατόπουλα της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ. … Κανένας από τους “μεγάλους” δεν είχε το θάρρος να μας πει πως αυτή η δεκαεφτάρα ή δεκαοχτάρα πολυβολήτρια ήταν ένα κοριτσάκι με τρυφερή ψυχή, γεμάτη επιθυμία για ζωή και έρωτα! Το βιβλίο σου έχει στιγμές αρχαίας τραγωδίας.»
ΧΡΙΣΤΟΣ Δ. ΡΟΓΚΟΤΗΣ
«Μικρή, ζωντανή, αληθινή, δική της αλλά και του κινήματος ιστορία καταγράφει στο βιβλίο της Τα απόπαιδα η Κατίνα-Τέντα Λατίφη. Αξίζει να διαβαστεί απ’ όλους τους Έλληνες, απ’ τους Θεσσαλούς και ιδιαίτερα από τους ανθρώπους της επαρχίας Αλμυρού. Έχουν να διδαχτούν και να ωφεληθούν και οι άλλοτε φοβεροί ιδεολογικοί της αντίπαλοι …»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ
«Την πιο τεκμηριωμένη και αποστομωτική απάντηση στο ερώτημα “Ποιος φταίει για τον Εμφύλιο;” θα τη βρουν οι ενδιαφερόμενοι και προβληματιζόμενοι χωρίς φανατισμούς αναγνώστες [της Καθημερινής] στα Απόπαιδα της Κατίνας Λατίφη – ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο για τα τραγικά εκείνα γεγονότα της πιο θλιβερής περιόδου της νεότερης ιστορίας μας.»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΡΟΥΛΙΑΣ
«Με Τα απόπαιδα, απολογισμό της νιότης σου και τραγική τοιχογραφία μιας ταραγμένης περιόδου της ιστορίας μας, εγνώρισα γεγονότα που αγνοούσα. Κατάλαβα κάτι από τον αγώνα, το πάθος και τις θυσίες της “άλλης” πλευράς και γι’ αυτή τη νέα γνώση θα σου είμαι υπόχρεος.»
ΠΕΤΡΟΣ Α. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ
«Σε ευγνωμονώ για τη μεγάλη συγκίνηση που μου πρόσφερες …  Ξενύχτησα μερικά βράδια για να διαβάσω Τα απόπαιδα και να ζήσω τη δραματική περιπέτειά σου και μερικές από τις συγκλονιστικές στιγμές του αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον του φασισμού και, στη συνέχεια, εναντίον του οργίου των συνεργατών του φασισμού.»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Ζηλεύω την Κατίνα Λατίφη γιατί έζησε την έξαρση, τη συλλογικότητα, το “ένας για όλους και όλοι για έναν” … Τα δεκαεφτάχρονα κοριτσάκια και αγοράκια της εποχής εκείνης ανέβηκαν στο βουνό και πολέμησαν για την ελευθερία, μη ζητώντας επιβράβευση, δόξα και υλικό κέρδος.»
ΕΛΕΝΗ ΔΙΒΑΝΗ
«… όταν μια γιαγιά και προγιαγιά βάζει και βγάζει τα γυαλάκια της για να σκουπίζει τα μάτια της, δεν είναι εύκολο και να διαβάζει μαζί. Τη δεύτερη φορά όμως που το διαβάζει, μπορεί να αφήνει τα δάκρυά της να τρέχουν γιατί ξέρει τι θα διαβάσει και τι φωτογραφίες θα δει. Και τι νιάτα θα κλάψει. Το βιβλίο σου δεν είναι ούτε μίρλα, ούτε κλάψα. Είναι γεμάτο νιάτα, ζεστό, ζωντανό και, μερικές φορές, κεφάτο. Γεμάτο από τη χαρά, τη δύναμη, την έμπνευση και την έξαρση της ζωής. Και του αγώνα.»
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ
«Είναι αριστούργημα, είναι ποίημα … Έχει κομμάτια υψηλής λογοτεχνικής τέχνης, είναι λιτό, απλό, ρέει, με λίγα λόγια λέγονται μεγάλες έννοιες.»
ΣΑΣΑ ΤΣΑΚΙΡΗ
«Είναι το πιο ειλικρινές βιβλίο που έχω διαβάσει.»
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
«Έδωσε πολύ ζωντανά τον αγώνα μας, κανένας άλλος δεν το πέτυχε. Έκλαψα …»
ΠΑΡΘΕΝΑ ΜΑΡΓΑΡΗ
«Αξεπέραστο! Με πήρες απ’ το χέρι και τα ζήσαμε μαζί. Απίστευτο!»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ
«Αυτό το βιβλίο θα μείνει διαχρονικά σαν ένα απ’ τα καλύτερα και μια μέρα θα γίνει φιλμ.»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ
Η Κατίνα Τέντα-Λατίφη κατάγεται από τον Αλμυρό Μαγνησίας. Μαθήτρια ακόμη στην Κατοχή, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και, στη συνέχεια, κυνηγήθηκε από παρακρατικές ομάδες, φυλακίστηκε κι εξορίστηκε στην Ικαρία. Κινδυνεύοντας να παραδοθεί πίσω στον τόπο της στα χέρια των ταγματασφαλιτών, δραπέτευσε και κατέφυγε στο βουνό, όπου εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό και αγωνίστηκε στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι. Με την ήττα του ΔΣ, πέρασε στις Ανατολικές Χώρες, όπου έζησε την επόμενη δεκαπενταετία, με εξαίρεση τη διετία 1952-54, όταν, ως μέλος της ομάδας του Ν. Μπελογιάννη, κατέβηκε και έδρασε παράνομα στην Αθήνα. Στη Μόσχα, το Βουκουρέστι και το Παρίσι σπούδασε κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες, με ειδίκευση στο διεθνές εμπόριο. Με τον οικονομολόγο Κώστα Λατίφη, παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη. Τον Αύγουστο του 1974, μετά την πτώση της χούντας, επέστρεψε στην Ελλάδα, επανέκτησε την ελληνική ιθαγένεια που της είχαν στερήσει και εργάστηκε ως διευθύντρια εξαγωγών σε εταιρείες πετρελαιοειδών κ.ά., καθώς και σε αμπελο-οινικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, έως τη συνταξιοδότησή της. Έργα της είναι: Τα απόπαιδα (Εξάντας, 1999` β΄ έκδοση: Αλεξάνδρεια, 2019` γαλλική έκδοση: Les enfants répudiés de Grèce, L’Harmattan, 2014), Πέτρος Σ. Κόκκαλης – Βιωματική βιογραφία, 1896-1962 1896-1962 (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2011), Μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη (Αλεξάνδρεια, υπό έκδοση).

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ | ΕΤΙΕΝ ΖΙΛΣΟΝ


ΕΤΙΕΝ ΖΙΛΣΟΝ 

Το πνεύμα της μεσαιωνικής φιλοσοφίας
Τὸ πνεῦμα τῆς μεσαιωνικῆς φιλοσοφίας, ὅπως ἐννοεῖται ἐδῶ, εἶναι λοιπὸν τὸ χριστιανικὸ πνεῦμα, ποὺ διαπερνᾶ τὴν ἑλληνικὴ παράδοση, τὴ δουλεύει ἐκ τῶν ἔσω καὶ τὴν ὁδηγεῖ νὰ παραγάγει μιὰ κοσμοαντίληψη, μιὰ Weltanschauung, εἰδικὰ χριστιανική. Ἔπρεπε νὰ ὑπάρξουν ἑλληνικοὶ ναοὶ καὶ ρωμαϊκὲς βασιλικὲς γιὰ νὰ ὑπάρξουν καθεδρικοὶ ναοί, ὅποια ὅμως κι ἂν εἶναι ἡ ὀφειλὴ τῶν ἀρχιτεκτόνων τοῦ Μεσαίωνα στοὺς προκατόχους τους, διαφέρουν ἀπὸ ἐκείνους, καὶ τὸ καινούργιο πνεῦμα ποὺ ἔκανε δυνατὴ τὴ δημιουργία τους εἶναι ἴσως τὸ ἴδιο ποὺ ἐνέπνευσε μαζὶ μ’ αὐτοὺς καὶ τοὺς φιλοσόφους τῆς ἐποχῆς τους.
Τὸ Πνεῦμα τῆς μεσαιωνικῆς φιλοσοφίας ἀποτελεῖ μία ἀπὸ τὶς σημαντικότερες παρακαταθῆκες ποὺ κατέλιπε ὁ Γάλλος φιλόσοφος καὶ ἱστορικὸς τῆς φιλοσοφίας Ἐτιὲν Ζιλσόν. Στὰ εἴκοσι κεφάλαια-μαθήματα ποὺ περιλαμβάνονται στὸ βιβλίο, ὁ Ζιλσόν, ἐξετάζοντας μὲ μιὰ μοναδικὴ συνθετικὴ ἱκανότητα τὶς θέσεις τῶν χριστιανῶν στοχαστῶν, ἀπὸ τοὺς Ἀπολογητὲς καὶ τοὺς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας ὣς τὶς μεγάλες μορφὲς τοῦ μεσαιωνικοῦ χριστιανικοῦ στοχασμοῦ —κυρίως τὴ σκέψη τοῦ Αὐγουστίνου, τοῦ Θωμᾶ Ἀκυινάτη, τοῦ Ἰωάννη Σκώτου τοῦ Δούνς, τοῦ Μποναβεντούρα, τοῦ Ἀνσέλμου τῆς Κανταουρίας, τοῦ Βερνάρδου τοῦ Κλαιρβὼ κ.ἄ.—, ἀναπτύσσει τοὺς βασικοὺς ἄξονες στοὺς ὁποίους στηρίχθηκε ἡ δυτικὴ μεσαιωνικὴ σκέψη καὶ οἱ ὁποῖοι διαμόρφωσαν τὴ διακριτὴ χριστιανικὴ θέαση τοῦ κόσμου. Ἀφετηρία τῶν «μαθημάτων» εἶναι ἡ στοιχειοθέτηση τῆς ἔννοιας τῆς χριστιανικῆς καὶ τῆς μεσαιωνικῆς φιλοσοφίας αὐτῆς καθ᾽ ἑαυτήν. Ὁ Ζιλσὸν ὑπερασπίζεται τὴν αὐτονομία τῆς σκέψης, ποὺ δὲν ἐμποδίζεται ἀλλὰ ἐπωφελεῖται ἀπὸ τὴ βοήθεια τὴν ὁποία παρέχει ἡ ὑπερφυσικὴ Ἀποκάλυψη στὴν ἀνθρώπινη γνώση.
Στὶς σελίδες τοῦ βιβλίου ἀναπτύσσονται κεφαλαιώδη ζητήματα ὅπως ἐκεῖνα τοῦ ὄντος καὶ τῆς  ἀναγκαιότητάς του, τῆς χριστιανικῆς γνωσιολογίας, τῆς ἀγάπης, τοῦ αὐτεξούσιου καὶ τῆς ἐλευθερίας, τοῦ νόμου καὶ τῆς ἠθικότητας, τῆς φύσης καὶ τῆς ἱστορίας. Τὸ Πνεῦμα τῆς μεσαιωνικῆς φιλοσοφίας συνιστᾶ κατὰ κάποιον τρόπο ἕνα ἀπόσταγμα καὶ μιὰ ἐπιτομὴ τῆς μεσαιωνικῆς σκέψης καὶ τῆς χριστιανικῆς φιλοσοφίας ἐν γένει, ποὺ σφυρηλατήθηκε ἀξιοποιώντας τὰ φιλοσοφικὰ ἐργαλεῖα τὰ ὁποῖα πρόσφερε ἡ ἀρχαία ἑλληνικὴ σκέψη.
ΣΕΙΡΑ | ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ISBN 978-960-524-552-8, σχήμα 17x24 εκ., 544 σελ., τιμή 30 ευρώ 

Δεκαετία του ’40 και Σχολική Ιστορία

Δεκαετία του ’40 και Σχολική Ιστορία 
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες ανέδειξαν το έλλειμμα ιστορικής πληροφόρησης μεγάλων τμημάτων της νεολαίας για τα γεγονότα της δεκαετίας του 1940.
Με αφορμή τα πορίσματα των συγκεκριμένων ερευνών, εξετάζεται στο παρόν βιβλίο η πορεία των μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της σχολικής ιστορίας στα χρόνια της μεταπολίτευσης και οι ατελέσφορες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του γνωστικού και αξιακού περιεχομένου της ιστορικής εκπαίδευσης τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Ο συγγραφέας, παρουσιάζει ερευνητικές στρατηγικές, διδακτικές προτάσεις-σενάρια και κατάλληλα επιλεγμένο και αρθρωμένο ιστορικό υλικό (πρωτογενείς και δευτερογενείς ιστορικές πηγές, μαρτυρίες, αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων). Προσανατολίζει εκπαιδευτικούς και μαθητές τόσο στη Δευτεροβάθμια όσο και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε μια μαθησιακή πρακτική που αποσκοπεί στην πολυπρισματική ιστορική γνώση για τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα (1946-1949) και στη συλλογική αυτογνωσία.
Οι προτάσεις του, παρότι έχουν ως σημείο εκκίνησης τον τρόπο που παρουσιάζεται ο Εμφύλιος Πόλεμος στα σχολικά βιβλία της ΣΤ’ Δημοτικού, της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας, δεν είναι δέσμιες του κανονιστικού σχολικού πλαισίου, αλλά εξακτινώνονται στο πολύπτυχο της Δημόσιας Ιστορίας.
Για τον συγγραφέα, η αναμέτρηση με το «σκοτεινό παρελθόν» δεν καλλιεργεί μόνο την ιστορική σκέψη, δεν συγκροτεί μόνο ένα σημαντικό μορφωτικό κεφάλαιο, μια δέσμη σημαντικών δεξιοτήτων, αλλά έχει εκ των πραγμάτων πολιτικό περιεχόμενο και ηθικό νόημα. Καθιστά τον μελλοντικό πολίτη λειτουργό της δημοκρατικής κοινωνίας.
Ο Γαβρίλης Λαμπάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία. Είναι επίσης Διδάκτωρ της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Έγραψε τα ακόλουθα βιβλία:
ΚΚΕ και εξουσία 1940-1944, Μεταίχμιο, Αθήνα 2018. Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη (1949-1957), Κούριερ Εκδοτική, Αθήνα 2001. Η αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα (σε συνεργασία με την Ελένη Αστερίου), Φιλίστωρ, Αθήνα 1995. Η ματαιωμένη ουτοπία, Γιάννης Γαβριηλίδης, Νίκος Καραγιάννης και άλλοι σύντροφοι (σε συνεργασία με τους Γιώργο Κόκκινο και Αφροδίτη Αθανασοπούλου), Ταξιδευτής, Αθήνα 2008.
Μαζί με τον Γιώργο Κόκκινο έγραψαν την εισαγωγή και είχαν την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου Σταμάτης Σκόρδος, Συμβολή στην ιστορία των Ελλήνων ναυτεργατών, Δήμος Αγίας Βαρβάρας, Αθήνα 2006.
Επίσης σε συνεργασία με τον Αγαθοκλή Αζέλη είχαν την επιμέλεια του βιβλίου Π. Μιχαήλ Κοσβύρας, Από το βουνό στον άμβωνα, ο μετασχηματισμός μιας ορεινής κοινότητας, Ταξιδευτής, Αθήνα 2009.
Επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους (Οι Έλληνες και η διασπορά 15ος- 21ος αιώνας, Αθήνα 2006, εκδ. Βουλή των Ελλήνων, Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2008.
Δεκαετία του ’40 και Σχολική Ιστορία 
συγγραφέας: Γιάννης Γιαννόπουλος
ΣΕΙΡΑ: ΕΚΚΕΝΤΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ (αρ.10)
Επιστημονικός Υπεύθυνος Σειράς: Γιώργος Κόκκινος
Isbn: 978-960-579-101-8
Διαστάσεις: 14 X 23,5
Σελίδες: 92

Μαρούσι: 6+1 στάσεις για φαγητό

Μαρούσι: 6+1 στάσεις για φαγητό

Σημειώστε...

Σαλάτα με ψητή μελιτζάνα και χαλούμι
Ριζότο με μυρωδικά
Μπιφτέκια κοτόπουλου με κολοκύθι

Αθάνατοι γίγαντες - Σπάνια συνάντηση (Μίκης Θεοδωράκης, Στέλιος Καζαντζίδης)

-50% Πόρτο Χέλι Nautica Bay με 2 παιδιά Δωρεάν+ημιδιατροφή 3 ημέρες 2 άτομα μόνο 147€!

Ekdromi.gr
Οι μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων!
Nautica Bay Hotel - Πόρτο Χέλι
Nautica Bay Hotel - Πόρτο Χέλι-50%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 2 παιδιά 1 έως 12 ετών και 1 έως 6 ετών (+7 επιλογές)
 Ημιδιατροφή
 Δωρεάν ομπρέλες και ξαπλώστρες στην Πισίνα του ξενοδοχείου!
✔ Παιδική Χαρά ✔ Δωρεάν Ομπρέλες και Ξαπλώστρες στην Πισίνα ✔ Παιδική Πισίνα ✔ Free WiFi ✔ Επιτρέπονται τα Κατοικίδια κατόπιν αιτήματος ✔ Δημόσιος Χώρος Στάθμευσης
★ WiFi ★ Bar
€147 από €294Δες το Τώρα!
Περισσότερες Προσφορές
4* Grecotel Filoxenia Hotel - Καλαμάτα
4* Grecotel Filoxenia Hotel - Καλαμάτα- 50%
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+2 επιλογές)
 Πλήρης Διατροφή
 Για τους μικρούς μας φίλους Tasty Corner για το Γεύμα τους καθώς και Πλούσιοι Μπουφέδες με snack!
€456 από €912Δες το Τώρα!
5* Montana Hotel & Spa - Καρπενήσι
5* Montana Hotel & Spa - Καρπενήσι- 62%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα KAI 2 παιδιά 1 έως 12 και 1 έως 6 ετών (+2 επιλογές)
 Ημιδιατροφή
 Ελεύθερη χρήση της εσωτερικής πισίνας, της Sauna, του Hamam!
€189 από €496Δες το Τώρα!
4* Olympus Thea Boutique Hotel - Πλαταμώνας Πιερίας
4* Olympus Thea Boutique Hotel - Πλαταμώνας Πιερίας- 60%
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+2 επιλογές)
 All Inclusive
 Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€284 από €718Δες το Τώρα!
4* Grand Platon Hotel - Παραλία Κατερίνης
4* Grand Platon Hotel - Παραλία Κατερίνης- 45%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+3 επιλογές)
 All Inclusive
 Δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες στην πισίνα!
€192 από €348Δες το Τώρα!
4* Golden Coast Hotel & Bungalows - Νέα Μάκρη
4* Golden Coast Hotel & Bungalows - Νέα Μάκρη- 30%
 2 ημέρες (1 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών
 All Inclusive
 Μπροστά στην Παραλία!
€110 από €158Δες το Τώρα!
4* Poseidon Palace - Λεπτοκαρυά Πιερίας
4* Poseidon Palace - Λεπτοκαρυά Πιερίας- 50%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 2 παιδιά έως 13 ετών (+1 επιλογές)
 All Inclusive
 10/09/2019 έως 30/09/2019
 Υπέροχη Τοποθεσία!
€239 από €478Δες το Τώρα!
5* Wyndham Loutraki Poseidon Resort - Λουτράκι
5* Wyndham Loutraki Poseidon Resort - Λουτράκι- 50%
 2 ημέρες (1 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 1 παιδί έως 13 ετών
 All Inclusive
 Μπροστά στην Παραλία!
€160 από €320Δες το Τώρα!
4* Ramada Athens Attica Riviera - Νέα Μάκρη
4* Ramada Athens Attica Riviera - Νέα Μάκρη- 50%
 2 ημέρες (1 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 1 παιδί έως 13 ετών
 All Inclusive
 Free WiFi!
€104 από €208Δες το Τώρα!
Aqua Mare Resort - Ξυλόκαστρο
Aqua Mare Resort - Ξυλόκαστρο- 41%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+4 επιλογές)
 All Inclusive
 Ιδιωτική Παραλία!
€180 από €305Δες το Τώρα!
5* Ionian Blue Hotel Bungalows & Spa Resort - Λευκάδα
5* Ionian Blue Hotel Bungalows & Spa Resort - Λευκάδα- 55%
 2 ημέρες (1 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+2 επιλογές)
 Ημιδιατροφή
 έως 24/10/2019
 Ελεύθερη χρήση της εσωτερικής πισίνας του Spa, της Sauna και του Γυμναστηρίου
€99 από €220Δες το Τώρα!
4* Aristoteles Beach Hotel - Χαλκιδική, Άφυτος
4* Aristoteles Beach Hotel - Χαλκιδική, Άφυτος- 50%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 2 παιδιά 1 έως 12 και 1 έως 6 ετών (+4 επιλογές)
 All Inclusive
 Κοντά σε Παραλία!
€197 από €395Δες το Τώρα!
Siagas Beach Hotel - Άγιοι Θεόδωροι
Siagas Beach Hotel - Άγιοι Θεόδωροι- 50%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα KAI 1 παιδί έως 6 ετών (+3 επιλογές)
 All Inclusive
 Δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες στην πισίνα και την παραλία!
€169 από €338Δες το Τώρα!
4* Porto Rio Hotel & Casino - Ρίο
4* Porto Rio Hotel & Casino - Ρίο- 44%
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα KAI 1 παιδί έως 12 ετών (+9 επιλογές)
 All Inclusive
 Μπροστά στην Παραλία!
€330 από €590Δες το Τώρα!
4* Mr. and Mrs. White Tinos Boutique Resort - Τήνος
4* Mr. and Mrs. White Tinos Boutique Resort - Τήνος- 42%
 4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 1 παιδί έως 3 ετών
 Ημιδιατροφή
 έως 30/09/2019
 Ποτό καλωσορίσματος!
€180 από €312Δες το Τώρα!
5* Arty Grand Hotel - Αρχαία Ολυμπία
5* Arty Grand Hotel - Αρχαία Ολυμπία- 37%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα + 1 παιδί έως 10 ετών (+5 επιλογές)
 Ημιδιατροφή
 Ελεύθερη χρήση της Εσωτερικής Θερμαινόμενης Πισίνας, της Sauna, του Ηamam και του Jacuzzi!
€239 από €380Δες το Τώρα!
Platinum Cruises - Κρουαζιέρα
Platinum Cruises - Κρουαζιέρα- 45%
 1 ημέρες (0 Διανυκτερεύσεις)
 Ένα Άτομο + 1 παιδί έως 4 ετών (+2 επιλογές)
 Ένα Γεύμα
 Ζωντανή Μουσική!
€55 από €100Δες το Τώρα!
Akra Morea Hotel & Residences by Mr & Mrs White Hotels - Μονεμβασιά
Akra Morea Hotel & Residences by Mr & Mrs White Hotels - Μονεμβασιά- 33%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα (+1 επιλογές)
 Πρωινό
 Επιπλέον 1 Διανυκτέρευση ΔΩΡΟ με COSMOTE DEALS for YOU!
€110 από €165Δες το Τώρα!
5* Galaxy Beach Resort - Ζάκυνθος, Λαγανάς
5* Galaxy Beach Resort - Ζάκυνθος, Λαγανάς- 54%
 3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
 2 άτομα (+10 επιλογές)
 All Inclusive
 Μπροστά στην παραλία!
€276 από €600Δες το Τώρα!
footer