Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

🕊 Σαν να ’τανε τα χρόνια εκείνα... 🕊



Η Ελληνική Επανάσταση, τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτήν καθώς και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της συγκεκριμένης περιόδου έχουν αποτυπωθεί και συνεχίζουν να αποτυπώνονται στο χαρτί. Διαρκώς ανακαλύπτουμε στις σελίδες των βιβλίων νέες πτυχές της ή μια διαφορετική θέαση ήδη γνωστών περιστατικών, παρόλο που έχουν περάσει 200 και πλέον χρόνια από τότε.
Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου ας δούμε κάποια βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ που μας δίνουν σφαιρική εικόνα για εκείνη την εποχή και τον αντίκτυπό της μέχρι σήμερα. Θα τα βρείτε όλα στο eshop μας
και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.
Ιδιαίτερα μαθήματα ελληνικής ιστορίας

21 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ’21
Θάνος Μ. Βερέμης 1821: Η δημιουργία ενός έθνους-κράτους
Θάνος Μ. Βερέμης, Γιάννης Σ. Κολιόπουλος, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης
Ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματα για την Ελληνική Επανάσταση: για τους ένοπλους αγωνιστές, τους ξένους ταξιδιώτες, τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας εκείνης της περιόδου, την Επανάσταση του Μοριά, τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, τη σημασία του Διαφωτισμού, τα ξένα κόμματα, τις Εθνοσυνελεύσεις, τις στρατιωτικές επιτυχίες, τη διχόνοια, τον ρόλο της Εκκλησίας. Η ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ήρθε για τους Έλληνες έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία σκληρής ένοπλης σύγκρουσης και δοκιμασίας (1821-1830). Μετά τη συνεργασία των δύο πρώτων ετών του Αγώνα ξέσπασαν οι εμφύλιες συγκρούσεις. Μια συνθετική προσέγγιση του θεμελιακού για τους νεότερους Έλληνες γεγονότος και των πρώτων χρόνων του νέου ελληνικού κράτους.
14,40 € ► 12,96 €
18,80 € ► 16,92 €
Τα καθοριστικά ζητήματα

1814-1821
Η προετοιμασία μιας επανάστασης
Στέφανος Καβαλλιεράκης Οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Επανάσταση
Σωτήρης Ριζάς
Το βιβλίο διερευνά ένα γοητευτικό μυστήριο αλλά και μια συναρπαστική ιστορική διαδρομή: τη συνάντηση προσώπων, γεγονότων, συγκυριών στην πορεία της προετοιμασίας για το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία έμοιαζε άκαιρη και εκτός διεθνούς πλαισίου. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 εγγράφεται, στην εθνική ιστορία, ως ένα γεγονός που αφορά την επιδίωξη του ελληνικού έθνους να αποκτήσει την ανεξαρτησία του, ταυτόχρονα όµως αποτελεί και ένα γεγονός της ευρωπαϊκής ιστορίας. Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να διερευνήσει τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάµεων στην έκρηξη και την εξέλιξη της Επανάστασης.
12,20 € ► 10,98 €
12,20 € ► 10,98 €

Εσωτερικές έριδες και διενέξεις
στα χρόνια του Αγώνα
Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης Από τη σφαγή της Χίου
στην Έξοδο του Μεσολογγίου
Νικόλαος Α. Αναστασόπουλος
Μια μελέτη που εστιάζει στις εμφύλιες αντιπαραθέσεις στη διάρκεια της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει τα αίτια και να αποτιμήσει τη σημασία και τις επιπτώσεις τους. Μια μελέτη που παρουσιάζει και ερμηνεύει τις στρατιωτικές ήττες κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας, από το 1822 έως το 1826, μέσα από τις σπουδαιότερες στρατιωτικές μάχες της Επανάστασης.
12,20 € ► 10,98 €
12,20 € ► 10,98 €
Οι πρωταγωνιστές

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ο στρατιωτικός ηγέτης
της Ελληνικής Επανάστασης
Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Η καπετάνισσα
της Ελληνικής Επανάστασης
Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται με γλαφυρό τρόπο, δίχως εξωραϊσμούς και αποσιωπήσεις, το πορτρέτο του Γέρου του Μοριά, του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με την κορυφαία στιγμή του Νεότερου Ελληνισμού. Μια μελέτη που επιχειρεί να ανασυνθέσει το πορτρέτο της Μπουμπουλίνας, μιας από τις πλέον αναγνωρίσιμες και οικείες μορφές της Επανάστασης, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ελληνική και ξένη ιστοριογραφία, καθώς και γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό κείμενα και πηγές.
12,20 € ► 10,98 €

12,20 € ► 10,98 €

Ιωάννης Καποδίστριας
Ο αμνός της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων
Θάνος Μ. Βερέμης, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
Ο ηγέτης της Μάνης
στην Ελληνική Επανάσταση
Αθανάσιος Συροπλάκης
Η ιστορία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια. Στο βιβλίο αναδεικνύονται τα κρίσιμα επαναστατικά διλήμματα που αντιμετώπισε ο Ελληνισμός στις αρχές του 19ου αιώνα, οι αποφάσεις που έλαβε καθώς και οι συνέπειές τους. Ποιος ήταν ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης; Ο συγγραφέας σκιαγραφεί, δίχως εξωραϊσμούς και αποσιωπήσεις, το πορτρέτο του Μανιάτη προύχοντα, η συνεισφορά του οποίου υπήρξε καταλυτική για την Ελληνική Επανάσταση.
12,20 € ► 10,98 €
12,20 € ► 10,98 €
Τα γεγονότα και το παρασκήνιο

Σαν σήμερα στην Επανάσταση του 1821
Γιάννης Γρυντάκης, Γιώργος Δάλκος, Άγγελος Χόρτης, Έκτορας Χόρτης Όσα δεν γνωρίζατε
για την Τουρκοκρατία
και την Επανάσταση του 1821
Γιάννης Γρυντάκης, Γιώργος Δάλκος, Άγγελος Χόρτης, Έκτορας Χόρτης
Ένα πανόραμα της Ελληνικής Επανάστασης από το 1814 έως το 1830, ένα ταξίδι μέρα τη μέρα στα σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της χώρας από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας ως το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας. Το βιβλίο αυτό, µέσα από σύντοµα κείµενα, κάποια σε µορφή ανεκδότων, προσεγγίζει την Ιστορία από ένα διαφορετικό πρίσµα· ρίχνει «αδιάκριτες» µατιές σε σηµεία που η έρευνα συχνά αποσιωπά ή αντιπαρέρχεται, προβάλλοντας το άγνωστο, το περίεργο, το «ασήµαντο» - που όµως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και γοητευτικά.
16,60 € ► 14,94 €
15,50 € ► 13,95 €

Από το χθες στο σήμερα

Τα πρώτα διακόσια χρόνια είναι δύσκολα
Τάκης Θεοδωρόπουλος Το ελληνικό όνειρο
Στάθης Ν. Καλύβας, Κώστας Γιαννακίδης
Πόσο ρόλο έπαιξε ο θυμός της συλλογικής μας ψυχής σ’ αυτά τα περίπου 200 χρόνια της νεοελληνικής ύπαρξης; Το ρεύμα του θυμού δεν έπαψε ποτέ να παρασύρει με την ορμή του τη συλλογική μας συμπεριφορά. Πόσο ευθύνεται για τη ροπή της κοινωνίας προς το χάος; Μια συνάντηση της ιστορικής αφήγησης με την πολιτική ανάλυση. O Στάθης Ν. Καλύβας, ένας από τους σημαντικότερους, παγκοσμίως, πολιτικούς επιστήμονες των καιρών μας, σε έναν διάλογο με τον δημοσιογράφο Κώστα Γιαννακίδη, αναλύει σύντομα και περιεκτικά τους μηχανισμούς που κίνησαν την ιστορική και κοινωνική εξέλιξη στη σύγχρονη Ελλάδα, ξορκίζοντας με πραότητα αφελείς και λαϊκίστικες προσεγγίσεις που έθρεψαν μύθους και στερεότυπα.
11,00 € ► 9,90 €
14,40 € ► 12,96 €

Όταν η λογοτεχνία συνομιλεί με την Ιστορία

Πότε διάβολος πότε άγγελος
Κώστας Ακρίβος Η αναχώρηση
Νίκος Θέμελης
Ένα μυθιστόρημα που δεν είναι ακριβώς ιστορικό, αλλά μάλλον μια σύγχρονη εξιστόρηση που από τη μια ψάχνει να ανακαλύψει ποιος ήταν ο Καραϊσκάκης και από την άλλη τι σημαίνει να είσαι ένας οιονεί απόγονός του. 1823-1825. Ο Λάζαρος Χατζημιχαήλ, στο τσιφλίκι του που δέσποζε στον κάμπο του Ναυπλίου, και ο Μισέλ Ντε Κριγιόν, φιλέλληνας, γιατρός, ταλαντεύονται ανάμεσα στα διλήμματα και στις αλλαγές της εποχής τους. Αθήνα, 2009. Ο Λάζαρος Χατζημιχαήλ, απόγονος του πρώτου, ανώτερος δικαστικός, τη μέρα που συνταξιοδοτείται αναλογίζεται τη ζωή του. Θα τολμήσει και την αναχώρησή του;
15,50 € ► 13,95 €
10,95€ ► 9,86 €
Μαθαίνοντας το '21
Για να ζούμε ελεύθεροι
Ελένη Σβορώνου
εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου Οι αγωνιστές του 1821
Αγγελική Δαρλάση
εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
Σειρά: Οι Μεγάλοι… μικροί
Μια συνθετική προσέγγιση της Επανάστασης, γραμμένη απλά, κατάλληλη για παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί ακόμη Ιστορία. Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά, που αναζητούν τα «γιατί» πίσω από τις σπουδαίες μάχες και τα γεγονότα. Ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στην παιδική ηλικία των προσώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821: των Θοδωρή (Κολοκοτρώνη), Λασκαρίνας (Μπουμπουλίνας), Γιώργη (Καραϊσκάκη), Κωνσταντή (Κανάρη) και Μαντώς (Μαυρογένους).
12,20 € ► 10,98 €
11,00 € ► 9,90 €
Σελίδες από το παρελθόν που ερμηνεύουν το παρόν
για ένα ελπιδοφόρο μέλλον

ΚΘΒΕ 🎭 Πρεμιέρες, παραστάσεις που συνεχίζονται, παραστάσεις που ετοιμάζονται και προσκλήσεις!



«ΕΧΘΡΟΙ, μια ερωτική ιστορία»
Το έργο του νομπελίστα συγγραφέα Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε θεατρική διασκευή Ρόι Χεν, μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά και δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ένας άντρας προσπαθεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη, το αξεπέραστο τραύμα του ολοκαυτώματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τρεις σημαντικότερες γυναίκες της ζωής του, ψάχνοντας για έρωτα, αγάπη και σωτηρία.
Πρεμιέρα: Σάββατο 25 Μαρτίου στις 21:00
* Κατάλληλη για άτομα άνω των 14 ετών.

"Big in Japan"
της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη
Ξεκίνησαν οι πρόβες για τη νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ που θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Πρεμιέρα Σάββατο 22/4/2023.
Το έργο “Big in Japan”, εμπνευσμένο από ακραία κοινωνικά φαινόμενα που συναντάμε στην σύγχρονη Ιαπωνία, μιλάει για το χάος και την απελπισία μέσα στην οποία είναι βουτηγμένος ο άνθρωπος σήμερα. Μέσα σε έναν κόσμο που τρέχει με ταχύτητες ιλίγγου, που τα όνειρα χάνονται στο όνομα του κέρδους, που λατρεύονται σαν θεοί οι έννοιες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, ο άνθρωπος αναρωτιέται: «αξίζει να ζω έτσι όπως ζω, κι αν όχι, η λύση είναι η παραίτηση ή η μάχη να αλλάξω τη ζωή μου;».

«Τρωάδες» του Ευριπίδη
Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Αυγούστου 2023
Την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» θα παρουσιάσει, το καλοκαίρι του 2023, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου, σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και μουσική Στέφανου Κορκολή, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023, όπου θα παρουσιαστεί στις 18 & 19 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Στον ρόλο της Εκάβης η Ρούλα Πατεράκη.
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, μας παρουσιάζει φέτος μια ρηξικέλευθη ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη.

«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του»
του Γιώργου Καπουτζίδη
Τελευταίες παραστάσεις
Μια παρέα τριαντάρηδων βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολυπλοκότητα και τα αδιέξοδα των σχέσεων, με τον φόβο της δέσμευσης, με τις ελπίδες και με τις ματαιώσεις της ζωής. Όλα αυτά σε μια μεταβατική ηλικία που η επιθυμία για έρωτα συγκρούεται με την ανάγκη για αφοσίωση και σιγουριά.
Ένας γάμος που διαλύεται εξαιτίας μιας απιστίας.
Ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό.
Κι ένας ανομολόγητος έρωτας που αποκαλύπτεται ύστερα από είκοσι χρόνια.
Ένας πρώην, ένας νυν… κι ένα σπίτι γεμάτο μυστικά, που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά!
Τελευταίες παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο, έως την Κυριακή 26 Μαρτίου

Ο κατά φαντασίαν ασθενής
Ο αξεπέραστος Μολιέρος εστιάζει και μεγεθύνει τις ανθρώπινες αδυναμίες, ανασύροντας στην επιφάνεια την υποκρισία με το διεισδυτικό πνεύμα, το αξεπέραστο χιούμορ και την ευρηματικότητά του.

ΑΛΓΟ-ΡΥΘΜΟΣ, μια σουρεαλιστική περιπλάνηση μνήμης
Μια σύγχρονη περφόρμανς που αποκαλύπτει με τον πιο οδυνηρό τρόπο την αλήθεια των σκηνοθετών που μιλάνε για την ασφάλεια και την θαλπωρή της λήθης.

Σ' εσάς που με ακούτε
Οι προσωπικές ιστορίες που «ακουμπούν» στην έντονη επιθυμία όλων των ανθρώπων του κόσμου για ελευθερία, ισότητα και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας.

Η πινακοθήκη των ηλιθίων
«Το μυστικό είναι να μπορεί κανείς να γελά»
Το έργο του Νίκου Τσιφόρου στην Νεανική Σκηνή, αποκλειστικά για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γκάρης, το μιούζικαλ
Η παράσταση της Παιδικής Σκηνής μιλάει για αξίες ζωής όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προσφορά στο συνάνθρωπο και η δύναμη της αγάπης που ανατρέπει ακόμα και τους νόμους της φύσης.

Όταν η μνήμη ζωντανεύει, η «Βουντή» συγκλονίζει
Η συγκλονιστική ιστορία της Βουντής ζωντάνεψε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Το κοινό παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την εξομολόγηση της Βουντής που με εξαιρετικό τρόπο αφηγούνταν την πολυτάραχη ζωή της. Οι μνήμες ζωντάνεψαν όπως και οι τελευταίες ημέρες μιας Σμύρνης που έχει χαθεί για πάντα. Οι μυρωδιές της Σμύρνης κατέκλυσαν το χώρο ενώ ο ψυχικός κόσμος της ηρωίδας παρέσυρε τους θεατές σε ένα ταξίδι στο χρόνο με έντονα συναισθήματα.

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης
Στο κατάμεστο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, την οποία συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Συμμετείχαν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Έφη Δρόσου, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Σιακάρας και Άννυ Τσολακίδου, με τη σύμπραξη του μουσικού Κώστα Χανή. Την εκδήλωση επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Χρήστος Παπαδημητρίου.
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ 2, 546 21 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ.: +30 2315 200 200 Email: social@ntng.gr