Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΝΕΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (0511) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2009 Συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο επέλεξε ομόφωνα Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας τον Αντιστράτηγο Αστυνομίας, Οικονόμου Ελευθέριο και Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον Αντιστράτηγο ΠΣ, Στεφανίδη Στυλιανό.

Δελτίο Τύπου με την ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας παραβρέθηκε σήμερα ο Υφυπουργός κ. Βούγιας, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξή του.
Εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε ανάμεσα σε γνώριμους ανθρώπους, συναδέλφους, Πανεπιστημιακούς και φοιτητές, καθώς συγκοινωνιολόγος και ο ίδιος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της οδικής ασφάλειας.
Αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της πρώτης διυπουργικής επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, που λειτούργησε στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού 2001-2005 και της οποίας υπήρξε μέλος ως Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνίας ενώ πρότεινε την ενεργοποίησή της, όπως ορίζεται από τον στρατηγικό σχεδιασμό 2006 – 2010 και την σύσταση γραμματείας υποστήριξης με ρόλο αξιολογικό και συντονιστικό.
Αναφέρθηκε στην πραγμάτωση των στόχων του πρώτου στρατηγικού σχεδίου και συγκεκριμένα στην σημαντική μείωση των νεκρών από τα τροχαία ατυχήματος. Υπενθύμισε ότι οι στόχοι του δεύτερου σχεδίου δεν υλοποιήθηκαν και δεσμεύτηκε για την καταβολή της κάθε δυνατής προσπάθειας ώστε τα επόμενα χρόνια να πετύχουμε τον Ευρωπαϊκό στόχο που κάνει λόγο για μείωση 50% με αφετηρία το έτος 2000.
Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τους 100 νεκρούς λιγότερους ανά έτος μέχρι το 2014. Εκτός από τον στόχο αυτόν, ως Υπουργείο εξαγγείλαμε ήδη επιπλέον μέτρα όπως η γεωγραφική καταγραφή και ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων, ανά νομό ώστε να προσαρμόσουμε τις τακτικές δράσεις μας εκεί όπου πράγματι υπάρχει ανάγκη. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει σειρά επαφών ώστε να εξασφαλιστεί η στενότερη σχέση με το Πανεπιστήμιο, την ηγεσία των συγκοινωνιολόγων και άλλους φορείς που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, ώστε ο συντονισμός να είναι καλύτερος και μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και δεδομένων να επιτευχθεί η λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Oι εκδόσεις Ταξιδευτής σας προσκαλούν την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009, ώρα 19.00 στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθν. Αμύνης 4 στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Θωμαίδη Στα χρόνια της Αποκάλυψης Για το βιβλίο θα μιλήσουν : Νικόλαος Μέρτζος Δημοσιογράφος-Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Στάθης Κεκρίδης Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Στέλιος Παπαθεμελής Ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος Ιπποκράτους 56 10680 Αθήνα
τηλ: 2103628852 FAX: 2103628862

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

εκδόσεις Ταξιδευτής σας προσκαλούν την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009, ώρα 20.00 στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου (Αρσάκειο Μέγαρο) στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Νάντιας Βαλαβάνη Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗΓια το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ: Αλέκος Αλαβάνος
Γιώργος Μανιάτης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Έλενα Πατρικίου, ιστορικός-σκηνοθέτης
Δημήτρης Σεβαστάκης, ζωγράφος - επ. καθηγητής Ε.Μ.Π.
Διονύσης Τσακνής, συνθέτης- στιχουργός Ποιήματα θα διαβάσουν η ηθοποιός Κάτια Γέρου και η Νάντια Βαλαβάνη.
Στο φουαγιέ της αίθουσας θα εκτεθεί η σειρά κολάζ 1989 I, II, III, IV & V της Νάντιας Βαλαβάνη που δημιουργήθηκε ειδικά για την παρούσα έκδοση.

Περικοπές 700 εκατομύρια ευρώ στο Πεντάγωνο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου ότι το υπουργείο Άμυνας κατόρθωσε να περιορίσει τις δαπάνες του κατά 700 εκατομμύρια ευρώ! Ο υπουργός τόνισε πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ενώ η εξοικονόμηση χρημάτων έγινε με αξιοποίηση των όρων που υπάρχουν σε τρέχουσες συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων και με περικοπές λειτουργικών δαπανών.

Τέλος στο ειδικό καθεστώς προσλήψεων στο Κοινοβούλιο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Η πλήρωση των θέσεων μόνιμου προσωπικού -διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού- θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω της αδιάβλητης διαδικασίας του ΑΣΕΠ.
Του Γ. Χατζηδημητρίου και της Κ. ΓαλανούΤέλος στο «φέουδο» και στο ειδικό καθεστώς που διέπει τις προσλήψεις στη Βουλή βάζει με απόφασή του ο Φίλιππος Πετσάλνικος, στο πλαίσιο της γενικότερης κατεύθυνσης της κυβέρνησης για αξιοκρατία και διαφάνεια στη στελέχωση των υπηρεσιών του κράτους, ενώ στον νέο προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου που κατατέθηκε χθες περιστέλλονται κατά 3.887.000 ευρώ οι δαπάνες για το 2010. Οπως γνωστοποίησε χθες ο νέος πρόεδρος της Βουλής η πλήρωση των θέσεων μόνιμου προσωπικού -διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού- θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω της αδιάβλητης διαδικασίας του ΑΣΕΠ. Και για την πλήρωση θέσεων ειδικών κατηγοριών όπως επιστημονικό προσωπικό, στενογράφοι κ.ά. των οποίων η επιλογή γίνεται από την ίδια τη Βουλή θα υπάρχει δημόσια προκήρυξη των θέσεων και θα διενεργείται διαγωνισμός ανοικτός, σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ FM RECORDS

Κνωσού 7 11146 - Αθήνα τηλ. 210 21 30 600 fax. 210 22 24 924 sales@fmrecords.net www.fmrecords.net
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Ιφιγένεια - Μίκης ΘεοδωράκηςΠερισσότερα Serpico - Μίκης ΘεοδωράκηςΠερισσότερα
Φαίδρα - Μίκης Θεοδωράκης Περισσότερα State of siege - Μίκης ΘεοδωράκηςΠερισσότερα Canto general- Μίκης ΘεοδωράκηςΠερισσότερα Mikis Theodorakis sings his songs - Μίκης ΘεοδωράκηΠερισσότερα Zorba the Greek - Μίκης Θεοδωράκης Περισσότερα Arcadia I,VII,VIII - Μίκης Θεοδωράκης Περισσότερα Irene Pappas sings Mikis TheodorakisΠερισσότερα

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics Παραλαβή Αμερικανών SEALS από MH-47 Chinook Ας γίνουμε πιο υποψιασμένοι Ήρθε η ώρα της αλήθειας για το όραμα του ανεξάρτητου κράτους, λένε οι Παλαιστίνιοι Τούρκοι φοιτητές πέταξαν αυγά εναντίον του πρέσβη του Ισραήλ Να παραδώσει τους «συνωμότες» ζητά από το στρατό ο Ταγίπ Ερντογάν Συνάντηση Χριστόφια - Λαβρόφ Λαβρόφ: «Να προκύψει ένα κράτος στην Κύπρο» Επιστολή Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική Ισραήλ: Πυραύλους για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου μετέφερε πλοίο Η κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας ήταν ένα λάθος ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΠΕΝΤΕ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ «Ευρωτουρκικό» κι όχι διμερές το ζήτημα των κληρονομικών δικαιωμάτων Ελλήνων στην Τουρκία Τουρκικό αίτημα για τις μονοήμερες επισκέψεις Ο κύκλος πρέπει να κλείσει Ισραήλ. Η Χαμάς διαθέτει ρουκέτα που μπορεί να πλήξει το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Δηλώσεις του Σ. Μπαρζανί για την επιστροφή των μελών του PΚΚ στη νομιμότητα Ο Αβέρωφ προτείνει διχοτόμηση Διαβεβαιώσεις Ομπάμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Μία ΠΓΔΜ, αλλά... δύο κράτη Τουρκία: «Ανακατεύει την τράπουλα» το νέο κόμμα Αυτοκρατορικός ο Ερντογάν Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως εργαλείο άσκησης πολιτικής Ανεξάρτητη «οικονομική» πολιτική και ΤΡΑΠΕΖΑ ZIRAAT Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΈκκληση γιατρών: Κάντε το εμβόλιο Το σταυρόλεξο της ετικέτας Κόπολα και Μπρους Γουίλις στις αίθουσες Σε ομηρεία η αγορά από τη νέα απεργία Ιθαγένεια και ψήφος για μετανάστες Ολυμπιακός: λύγισε αλλά ελπίζει Νέα εικονομαχία στα σχολεία 5 τρόποι για να νικήσετε τον διαβήτη Αγριεύει η κόντρα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 501 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΔΙΑΒΑΖΩ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου (Τεύχος Νοεμβρίου 2009, Νο 501, σελίδες: 128, 6,00 €) Το τεύχος Νοεμβρίου 2009 του περιοδικού Διαβάζω (Νο 501) μόλις κυκλοφόρησε στη νέα, ανανεωμένη μορφή του, με πολλές καινούργιες ιδέες.
Για πρώτη φορά ένας εικαστικός μιλάει για τα διαβάσματα που τον καθόρισαν, τη σχέση λέξεων και εικόνων, ιδεών και χρωμάτων, ενώ το αφιέρωμα του τεύχους αφορά σε ένα σπουδαίο συγγραφέα που παρέμεινε για χρόνια στη σκιά, μέχρι το θάνατό του. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Εδουάρδος Σακαγιάν Ο Εδουάρδος Σακαγιάν, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ζωγράφους της χώρας μας, εδώ και στο εξωτερικό, εκφραστής μιας ανθρωποκεντρικής τάσης στην ζωγραφική, παραμένει ένας ζωγράφος των αμφιβολιών, των ενοχών και των προσωπικών εμμονών του. Στη συζήτησή του με τον Γιάννη Ν. Μπασκόζο αναφέρεται στα βιβλία, στις ιδέες, στα έργα και στους ανθρώπους που τον διαμόρφωσαν. ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Μήτσος Αλεξανδρόπουλος Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που έφυγε από την ζωή ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς, δοκιμιογράφους, μεταφραστές στην Ελλάδα.
Στο αφιέρωμα που επιμελείται και γράφει η νεοελληνίστρια και σύζυγός του, Σόνια Ιλίνσκαγια, γράφουν ακόμα οι: Ελένη Κεχαγιόγλου, Αλέξης Ζήρας, Έρη Σταυροπούλου, Ευγενία Κριτσέφσκαγια, Ελένη Σκάβδη. ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΕΣ, ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Στο τεύχος καθιερώνονται περισσότερες στήλες βιβλιοκριτικής.
Γράφουν οι: Αλέξης Ζήρας, Γιώργος Ξενάριος, Μαρίζα Ντεκάστρο, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Κώστας Μποτόπουλος, Γιώργος Περαντωνάκης, Φίλιππος Φιλίππου, Λευτέρης Καλοσπύρος, Θανάσης Μήνας, Μαρία Ξυλούρη, Άλκηστη Μωρογιάννη, Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Μαρία Σκιαδαρέση, Μάνος Στεφανίδης, Γιάννης Δούκας. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ – Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες «ιστορικές» βιβλιοθήκες της χώρας, οι οποίες προέκυψαν κατά κανόνα από παλιότερες σχολικές βιβλιοθήκες την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας και έχουν να επιδείξουν συνεχή βίο από την ίδρυσή τους ως σήμερα.
Στη βιβλιοθήκη, εκτός του μεγάλου αριθμού σύγχρονων βιβλίων, φιλοξενούνται αρχειακοί θησαυροί, όπως μεγάλης αξίας χειρόγραφα, έντυπα παλαιοτέρων εποχών, αλλά κυρίως μοναδικό σε όγκο και σπουδαιότητα αρχειακό υλικό εγγράφων από την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας, με ανεκτίμητες πληροφορίες για την τοπική ιστορία, αλλά και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.
Σήμερα, διαθέτει και ψηφιακή συλλογή. Στο τεύχος, τέλος, θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, ρεπορτάζ, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, ταξιδευτής, βιβλία στον κόσμο ο περιοδεύων, comics, του δρόμου, τα ευπώλητα των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, κριτικογραφία των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, και πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΗΛ : 23730-21630 ΦΑΞ: 23730-21637 Email: gdriv10@otenet.gr Ιστοσελίδα: http://vo.pasok.gr/drivelegkas Με 31 θετικές ψήφους, που ξεπερνά τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην επιτροπή, ο Γιάννης Δριβελέγκας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη πρόεδρος της επιτροπής, της Βουλής των Ελλήνων, παραγωγής και εμπορίου. Η επιτροπή επεξεργάζεται θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 4 Οκτωβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ «Κέντρο Ποντιακού Πολιτισμού» στα Γρεβενά ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ "Ο ΦΑΡΟΣ"

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Η ΠΡΩΤΗ «ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ» ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΣΑΝ ΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1395 ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ασφαλώς η σκλήρυνση κατά πλάκας υπήρχε στα συμπτώματα της πολύ πριν.
Όμως το «περίγραμμα» της σαν ασθένεια δίνεται πρώτη φορά το 1395 τον Φεβρουάριο όταν η μικρή Λαντβίνα φου Σίντμαν κάνοντας πατινάζ στον πάγο «νοιώθει» να φεύγει η δύναμη από τα πόδια της και πέφτει με ορμή στον πάγο σπάζοντας τέσσερα πλευρά (εικόνα).
Για τα επόμενα 37 χρόνια αρχίζει να υποφέρει και οι γιατροί το καταγράφουν από εξάρσεις και υφέσεις της ασθένειας.
Τα συμπτώματα είναι τα γνωστά της σκλήρυνσης κατά πλάκας, παραλύσεις, διαταραχές όρασης, ακοής κ.λ.π.
Η νόσος έτσι καταγράφεται ιατρικά πρώτη φορά.
Η ίδια θεωρεί τις ιώσεις σαν «μήνυμα» θεού για τις αμαρτίες των ανθρώπων.
Αποσύρεται και γίνεται καλόγρια όπου την επισκέπτονται ασθενείς για ευλογία και θεραπεία.
Η εκκλησία την ανακηρύσσει αγία.

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - φωταέριο
Θέμα της εβδομάδας: Καιρός για καύσιμα Δεύτε λάβετε φως! Φως φανάρι.
Η πρώτη μεγάλη επανάσταση στο φωτισμό έγινε στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν τα φανάρια και οι λάμπες λαδιού άρχισαν να δίνουν γοργά τη θέση τους στο φωταέριο (αλλιώς γκάζι ή αεριόφως), ένα εύφλεκτο αέριο που παράγεται από απόσταξη λιθάνθρακα.
Κι έτσι η νύχτα απέκτησε την αίγλη και τη λάμψη της, με πρωτοπόρο το Λονδίνο, που φωταγωγήθηκε το 1815.
Στην Ελλάδα μέχρι το 1862 ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις φωταερίου, οπότε έκτοτε επιτρεπόταν η χρήση του τη νύχτα αποκλειστικά για το δημόσιο φωτισμό, ώσπου 15 χρόνια περίπου μετά γαλλική εταιρεία ανέλαβε την επέκταση των εγκαταστάσεων και τη διανομή του στην αγορά.
Αργότερα, το φωταέριο, που χρησιμοποιήθηκε και για θέρμανση και κίνηση, έδωσε τη σκυτάλη στον ηλεκτρισμό, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1889.
Ωστόσο, σε πολλά μέρη παλιότερα χρησιμοποιούσαν φωταέριο (γκάζι) αντί για ηλεκτρικό. Σήμερα αντί για φωταέριο χρησιμοποιείται φυσικό αέριο.
Γκάζι (Γκαζοχώρι ή και Φωταέριο) ονομάζεται η συνοικία της Αθήνας η οποία εντοπίζεται νοτιοδυτικά της διασταύρωσης της Ιεράς Οδού με την οδό Πειραιώς.
Το έτος 1857 ιδρύθηκε εκεί εργοστάσιο παραγωγής αεριόφωτος, ενώ γύρω στο 1910 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή οίκοι ανοχής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλείται εκείνη την εποχή η περιοχή και οι οίκοι ανοχής «Γκάζι» ή «Γκαζοχώρι». «Γκαζοχωρίτη» αποκαλούσαν τον τακτικό θαμώνα των οίκων ανοχής, ενώ «γκαζοχωρίτισσα» αποκαλούσαν την πόρνη που δούλευε εκεί.
Γκάζι επίσης ονομάζεται το πεντάλ των οχημάτων, που όταν το πατάμε στέλνει βενζίνη στη μηχανή τους.
Σεμινάρια γλώσσας. Δείτε πληροφορίες.
Λεξικό -Ημερολόγιο 2010 με δείκτη ευτυχίας. Δείτε πληροφορίες.

Πετρέλαιο: Ο Παγκόσμιος Πόλεμος του 21ου αιώνα

Πετρέλαιο: Ο Παγκόσμιος Πόλεμος του 21ου αιώνα του Ανδρέα Μπελιμπασάκη Από την εμφάνιση των περίφημων ναπολεόντειων μπαλέτων μεγάλων σχηματισμών πεζικού με στολή παρέλασης, μέχρι τα «έξυπνα όπλα» και τα Stealth, οι προθέσεις, οι στόχοι τα χαρακτηριστικά και τα ηθικά διλλήματα του πολέμου ελάχιστα άλλαξαν.
Έτσι και τώρα, η ιστορική περίοδος που διανύουμε καταγράφει την αγωνία και την πρόθεση των μεγάλων χωρών, να αποκτήσουν και να συντηρήσουν τους φυσικούς πόρους που χρειάζονται.
Η μάχη για το πετρέλαιο είναι παλαιά και γνωστή.Η εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης ορυκτής ενέργειας, βάση των απαιτήσεων του συγχρόνου τρόπου ζωής και η βιομηχανική απογείωση χωρών του τρίτου κόσμου, οδηγεί σε ένα μεγάλο αναπόφευκτο ενεργειακό πόλεμο που θα διαρκέσει πιθανότατα καθ’ όλη την διάρκεια του 21ου αιώνα.
Παρά την οικονομική κρίση, η κινεζική κατανάλωση αυξάνεται κατά 7% ετησίως.
Η νέα ενεργειακή κρίση όμως εμπεριέχει και στοιχεία που δεν γνώρισαν οι εμπλεκόμενες πλευρές και οι «αυτοκρατορικοί πόλεμοι» του 19ου αιώνα.
Οι δραματικές κλιματολογικές μεταβολές και η ανάγκη οικολογικής ισορροπίας στο πλανήτη οδηγούν σε αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες συμπεριφορές.
Ενώ η ενεργειακή κρίση σπρώχνει τα κράτη και τον βιομηχανικό κόσμο σε αναζήτηση περισσότερου πετρελαίου και φυσικού αερίου, η δεύτερη απαιτεί τη δραστική μείωση της εξάρτησης των οικονομιών τους από τους υδρογονάνθρακες. Είμαι από αυτούς που δεν πείσθηκαν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για το πετρέλαιο.
Εάν πάντως υπήρχαν και τέτοιες βλέψεις από τους θιασώτες του επιθετικού παραλογισμού στην Ουάσιγκτον εκείνης της εφιαλτικής εποχής Ράμσφελντ και Τσέινι, το σχέδιο αποδείχθηκε τερατώδες, καθώς πριν από την εισβολή στο Ιράκ το πετρέλαιο διαμορφωνόταν στα 30 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στα τέλη του 2009 αγγίζει τα 80 δολάρια.
Εάν πάλι στόχος ήταν ο ριζικός μετασχηματισμός ολόκληρης της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο τραγικά αφού δημιούργησαν παντού εχθρούς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

4/11/2009
Συνέντευξη Τύπου ΥΠΕΘΑ Ευ. Βενιζέλου και Αναπληρωτή ΥΠΕΘΑ Π. Μπεγλίτη, διαβάστε εδώ:http://www.evenizelos.gr/press-interviews/1559-press-conference
4/11/2009
Δήλωση Υπουργού σχετικά με την συνάντηση με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Thyssen Group Marine Systems, διαβάστε εδώ:

Δημοκρατικη Αναγέννηση: Το επίδομα αλληλεγγύης δεν δικαιολογεί την φοροεπιδρομή

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα Blog: www.danagennisi.eu Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης Τηλ.: 6979112273 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/11/09 Επειδή στη ξέρα όπως λέει ο λαός μας και το χαλάζι είναι καλό, το πολυδιαφημιζόμενο επίδομα αλληλεγγύης από 300 ως 1300 ? σε φτωχούς εργαζομένους, ανέργους και συνταξιούχους είναι μια καλοδεχούμενη μικρή ανάσα μέσα στην ανέχειά τους. Όμως για να είμαστε τίμιοι με την αλήθεια αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τα έκτακτα μέτρα και την φοροεπιδρομή που το συνοδεύουν και τα οποία είχε με επιμονή κατακεραυνώσει ο κ. Παπανδρέου, προεκλογικά αδιάκοπα, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του επίσης. Η κατάσταση της οικονομίας είναι άσχημη έως πολύ άσχημη. Γι? αυτό ευθύνεται η προηγούμενη διακυβέρνηση. Όμως ο ίδιος ευθύνεται διότι το γνώριζε ? τον είχε ενημερώσει προεκλογικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ? αλλά συνέχισε να λέει στη διαπασών ότι «τα λεφτά υπάρχουν», ενώ δεν υπήρχε μία. Αυτή την ώρα αντί «σχεδίου αναθέρμανσης της οικονομίας» που μας βεβαίωναν ότι είναι έτοιμοι να το λειτουργήσουν έχουμε τα εξής νεοφανή: α) Έκτακτη εισφορά αλλά μόνον εφ? άπαξ στους έχοντες και κατέχοντες, 870 εκ. ?. Αυτοί όμως είχαν κέρδη το 2008 11,1 δισ. ?. β) Μόνιμη φορολόγηση και όχι εφ? άπαξ των φτωχών υπό μορφή αύξησης τελών κυκλοφορίας και φόρου κατανάλωσης ειδών πρώτης ανάγκης, καυσίμων κ.λ.π. Τα προωθούμενα μέτρα δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος. Πρέπει να μάθουμε κάποτε σ΄ αυτόν το τόπο να μιλούμε την ίδια γλώσσα.
Η αύξηση των έμμεσων φόρων που αντλούνται απ΄ τους φτωχούς (αποδέκτες του επιδόματος και το εκμηδενίζουν) και κάποιους λιγότερο φτωχούς δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη.

Ένας μήνας ΠΑΣΟΚ - "Οι Μεγάλες Προσδοκίες" (ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ)

Ένας μήνας ΠΑΣΟΚ - "Οι Μεγάλες Προσδοκίες" (ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ)Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ανέδειξαν με άνεση το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με σχεδόν 44% και δέκα + μονάδες διαφορά από την Νέα Δημοκρατία.
Σήμερα, συμπληρώθηκε ένα μήνας της νέας διακυβέρνησης.
Προφανώς, ούτε κατά διάνοια δεν μπορούμε να εξάγουμε αξιόπιστα συμπεράσματα για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να καταγράψουμε την ψυχολογία που ανέδειξαν οι 30 πρώτες μέρες του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου στην εξουσία.
Όπως έλεγε και το προεκλογικό σποτάκι του ΠΑΣΟΚ (με τον Γ. Παπανδρέου σε ρόλο Μπάρακ Ομπάμα) "ΠΑΜΕ"(για σχολιασμό ε;)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Ελεύθερη Επιλογή Vs Υποχρεωτική Επιβολή Ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (με την διαπραγματευτική του ομάδα) και στην πλειοψηφία των κομμάτων επικρατεί η αντίληψη ότι, υπάρχει συμφωνία στόχων στο κυπριακό. Αυτό επιβεβαιώθηκε με το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου. Οι τυχόν διαφορές αφορούν την στρατηγική. Όχι τον στόχο. Εντούτοις, η σημασία της πρότασης για την εκ περιτροπής Προεδρία δεν περιορίζεται μόνο στο καθαυτό......... Aναμένοντας την απόφαση για τους 26 της CIA ΡΩΜΗ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, η απόφαση ιταλικού δικαστηρίου μετά την πολύκροτη δίκη 26 Αμερικανών πρακτόρων της CIA, οι οποίοι κατηγορούνται για την απαγωγή ενός ιμάμη το 2003, από το Μιλάνο. Η απαγωγή συνέβη κατά τη διάρκεια της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας του Μπερλουσκόνι (2001-2006). Ο Ιταλός πρωθυπουργός εμμένει στην άποψή του ότι δεν γνώριζε τίποτε.... Διαβάστε την συνέχεια εδώ.

Δημοκρατικη Αναγέννηση: Αντί για ημερίδες για τους μετανάστες, κίνητρα για την ελληνική οικογένεια

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα Blog: www.danagennisi.eu Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης Τηλ.: 6979112273 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/11/09 Είναι επείγον οι αρμόδιοι να ασχοληθούν με την εκπόνηση μιας σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής για να πάψει η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι τύπου «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δώστε». Όμως οι μετανάστες δεν θα διασώσουν το ελληνικό έθνος. Αυτό πρέπει αφ? εαυτού του να σωθεί. Οι δείκτες υπογεννητικότητας είναι συντριπτικοί για τη χώρα μας. Αντί να πλησιάζουμε στο κρίσιμο 2,1 κατά γυναίκα, που είναι ο δείκτης ανανέωσης των γενεών, βρισκόμαστε στο απαράδεκτο 0,9.
Με αυτόν τον ρυθμό οι Έλληνες κάτοικοι θα είναι μόλις 3 εκατομμύρια, σε αντίθεση με τους αλλοεθνείς που θα είναι υπέρτεροι κατά πολύ. Τι θα απογίνει τότε όμως το ελληνικό έθνος; Χρειάζονται μέτρα γενναία αυτήν την ώρα της μεγάλης ιστορικής ευθύνης απέναντι στην πορεία του έθνους μας. Μέτρα υπέρ των τρίτεκνων - πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και σοβαρά κίνητρα για το δεύτερο παιδί, που θα ξεφεύγουν από τη μιζέρια των επιλογών τύπου ελεημοσύνης. Αλλιώς, η ιστορία θα μας καταγράψει ως τις γενιές εκείνες, που παρέλαβαν μέσα από εκατόμβες θυσιών μια χώρα όρθια και περήφανη και τη μετέτρεψαν σε ένα απέραντο καραβάν σεράι, σε μια χώρα χωρίς ταυτότητα, σε μια χώρα ιστορικό απολίθωμα.