Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 501 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΔΙΑΒΑΖΩ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου (Τεύχος Νοεμβρίου 2009, Νο 501, σελίδες: 128, 6,00 €) Το τεύχος Νοεμβρίου 2009 του περιοδικού Διαβάζω (Νο 501) μόλις κυκλοφόρησε στη νέα, ανανεωμένη μορφή του, με πολλές καινούργιες ιδέες.
Για πρώτη φορά ένας εικαστικός μιλάει για τα διαβάσματα που τον καθόρισαν, τη σχέση λέξεων και εικόνων, ιδεών και χρωμάτων, ενώ το αφιέρωμα του τεύχους αφορά σε ένα σπουδαίο συγγραφέα που παρέμεινε για χρόνια στη σκιά, μέχρι το θάνατό του. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Εδουάρδος Σακαγιάν Ο Εδουάρδος Σακαγιάν, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ζωγράφους της χώρας μας, εδώ και στο εξωτερικό, εκφραστής μιας ανθρωποκεντρικής τάσης στην ζωγραφική, παραμένει ένας ζωγράφος των αμφιβολιών, των ενοχών και των προσωπικών εμμονών του. Στη συζήτησή του με τον Γιάννη Ν. Μπασκόζο αναφέρεται στα βιβλία, στις ιδέες, στα έργα και στους ανθρώπους που τον διαμόρφωσαν. ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Μήτσος Αλεξανδρόπουλος Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που έφυγε από την ζωή ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς, δοκιμιογράφους, μεταφραστές στην Ελλάδα.
Στο αφιέρωμα που επιμελείται και γράφει η νεοελληνίστρια και σύζυγός του, Σόνια Ιλίνσκαγια, γράφουν ακόμα οι: Ελένη Κεχαγιόγλου, Αλέξης Ζήρας, Έρη Σταυροπούλου, Ευγενία Κριτσέφσκαγια, Ελένη Σκάβδη. ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΕΣ, ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Στο τεύχος καθιερώνονται περισσότερες στήλες βιβλιοκριτικής.
Γράφουν οι: Αλέξης Ζήρας, Γιώργος Ξενάριος, Μαρίζα Ντεκάστρο, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Κώστας Μποτόπουλος, Γιώργος Περαντωνάκης, Φίλιππος Φιλίππου, Λευτέρης Καλοσπύρος, Θανάσης Μήνας, Μαρία Ξυλούρη, Άλκηστη Μωρογιάννη, Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Μαρία Σκιαδαρέση, Μάνος Στεφανίδης, Γιάννης Δούκας. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ – Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες «ιστορικές» βιβλιοθήκες της χώρας, οι οποίες προέκυψαν κατά κανόνα από παλιότερες σχολικές βιβλιοθήκες την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας και έχουν να επιδείξουν συνεχή βίο από την ίδρυσή τους ως σήμερα.
Στη βιβλιοθήκη, εκτός του μεγάλου αριθμού σύγχρονων βιβλίων, φιλοξενούνται αρχειακοί θησαυροί, όπως μεγάλης αξίας χειρόγραφα, έντυπα παλαιοτέρων εποχών, αλλά κυρίως μοναδικό σε όγκο και σπουδαιότητα αρχειακό υλικό εγγράφων από την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας, με ανεκτίμητες πληροφορίες για την τοπική ιστορία, αλλά και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.
Σήμερα, διαθέτει και ψηφιακή συλλογή. Στο τεύχος, τέλος, θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, ρεπορτάζ, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, ταξιδευτής, βιβλία στον κόσμο ο περιοδεύων, comics, του δρόμου, τα ευπώλητα των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, κριτικογραφία των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, και πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: