Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ IANOSΠαρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2008 20:00
IANOS Αριστοτέλους 7
Παρουσίαση βιβλίου ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ «Η τελευταία ζωή του σύντροφου Παντελή Πουλιόπουλου » Γεια σας. Αυτές τις μέρες τις μέρες οι εκδόσεις ΙΑΝΟS μου επανέκδοσαν το «ροκ-μανιφέστο-ευαγγέλιο» «Η τελευταία ζωή του σύντροφου Παντελή Πουλιόπουλου » και το οποίο θα παρουσιάσουμε στις 3 Οκτωβρίου στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης. ώρα 20:00 το βράδυ
Θα το συνδυάσω και με τα γενέθλια μου (28 Σεπτέμβρη) –when I am sixty four-και τα 45 χρόνια ακριβώς χρόνια που ανέβηκα από την Κρήτη στην Αθήνα, συναντήθηκα με τον Μίκη Θεοδωράκη και άρχισε για μένα η μεγάλη πορεία.
Στο βιβλίο «Η τελευταία ζωή του σύντροφου Παντελή Πουλιόπουλου» κάνω ένα άλμα γκαγκαν.
Συνθέτω-ακόμα και τον τίτλο- την αναλογική Φιλοσοφία και τον εν γένει εσωτερισμό με τον ιστορικό άνθρωπο της Δύσης (Νιρβάνα και χρονική μεζούρα, εξ ού και οι ημερομηνίες των γενεθλίων, τα 45 χρόνια εκτός Κρήτης κ.λ.π).
Ανάμεσα στα τραγούδια, τις ρακές, τους μεζέδες και τις ευχές «να μεγαλώσω να γίνω μεγάλος με άσπρα μαλλιά» θα παρουσιάσουμε και το ήδη επανεκδοθέν εκ του ΙΑΝΟΥ «ροκ μυθιστορήματος μου, ευαγγέλιον» «Ο Μεγάλος Αιρετικός Θεόφιλος Καϊρίδης»
Προς το παρόν δήλωσαν δύο ομιλητές: Τριαντάφυλλος Μηταφίδης καθηγητής φιλόλογος τροτσκιστής, (ο Πουλιόπουλος ήταν «τροτσκιστής» και ο πρώτος γραμματέας του Κ.Κ.Ε) και ο Γιώργος Στάμκος συγγραφέας (Τέσλα) η «Μυστική Ελλάδα» περιοδικό «Ζενίθ».
Θα σας κρατάμε ενήμερους. Μανώλης Ρασούλης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ IANOSΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008, στις 12:30 το μεσημέρι, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7), ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, παρουσιάζει το βιβλίο του «Ο Κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί», εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Συμμετέχει η Γ τάξη του ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Οι συγγραφείς με παιχνίδια ρόλων θα αφηγηθουν την ιστορία του βιβλίου και στη συνέχεια τα παιδιά, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα ευαισθητοποιήθούν για το πως θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την κοινωνία για να προσταστέψει τα δάση. Τέλος, ένα αυτοσχέδιο δρώμενο με ήρωες τους μικρούς φίλους, στο οποίο θα ακουστούν δυο από τα ανέκδοτα ΟΙΚΟ-τραγούδια σε μουσική Κώστα Θωμαϊδη, θα στηθεί έξω από το βιβλιοπωλείο, στην πλατεία Αριστοτέλους.
Σκοπός να ευσαισθητοποιήσουν τους μεγάλους σε θέματα περιβάλλοντος. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964.
Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία.
Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο λογοτεχνίας για παιδιά.
Το 1997 κυκλοφόρησε ο Τριγωνοψαρούλης, που σύντομα έγινε διάσημος και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους.
Από τότε κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία του-μερικά από τα οποία βραβεύτηκαν από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το περιοδικό Διαβάζω κτλ.
Επίσης βιβλία του κυκλοφορούν στο εξωτερικό, ενώ συναντάει συχνά τους αναγνώστες του, σε σχολεία και σε φεστιβάλ βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αλλαντική τοξίνη: κάτι πρωτότυπο και ελπιδοφόρο για όσους αντιμετωπίζουν νευρογενή ακράτεια ούρων

ΑΠΟ DISABLED.GRΣίγουρα γνωρίζετε πως η ακράτεια ούρων αναφέρεται στην απώλεια ούρων παρά τη θέλησή μας.
Ίσως γνωρίζετε πως η νευρολογικής μορφής ακράτεια ούρων μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία από την παιδική, έως την τρίτη ηλικία.
Μήπως όμως δεν γνωρίζετε για τον ρόλο της αλλαντικής τοξίνης στην αντιμετώπιση της νευρογενούς ακράτειας ούρων; Η αλλαντική τοξίνη (εμπορικά σκευάσματα ΒΟΤΟΧ, Dysport, Myobloc) έχει φέρει «τα πάνω-κάτω» στη θεραπεία ουρολογικών συμπτωμάτων, όπως η απώλεια των ούρων («ακράτεια») που οφείλεται σε «σπαστικότητα» της ουροδόχου κύστης.
Τα αίτια της απώλειας των ούρων μπορεί να είναι νευρολογικά ή μη νευρολογικά, αλλά συχνά την «συνοδεύουν» το επείγον αίσθημα για ούρηση, και συχνουρία τόσο κατά την ημέρα όσο και μετά την νυκτερινή κατάκλιση («νυκτουρία»). Πώς γίνεται; Η μέθοδος χρησιμοποιείται εδώ και 10 χρόνια περίπου σε εξειδικευμένα κέντρα, για ασθενείς που τα συμπτώματα της ακράτειας και συχνουρίας δεν υποχωρούν ικανοποιητικά με τη λήψη φαρμάκων από το στόμα.
Το φάρμακο χορηγείται με την μορφή ενέσεων στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης με την βοήθεια ειδικού ενδοσκοπίου (Εικόνες 1 & 2).
Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, απαιτείται μόνο τοπική αναισθησία.
Η εμπειρία έχει δείξει πως δεν είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη διαδικασία, αφού σε μια κλίμακα ενόχλησης από 0 έως 10, ο μέσος βαθμός ενόχλησης των ασθενών είναι στο 3.
Αυτό εξάλλου επιτρέπει την εφαρμογή της μεθόδου σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων, γιατί η συνολική διάρκεια της δεν ξεπερνάει τα 15-20 λεπτά της ώρας.
Ειδικά για άτομα με κατάγματα σπονδυλικής στήλης και μειωμένη αισθητικότητα ή έλλειψη αισθητικότητας κάτω από τη θωρακική μοίρα, η ενόχληση είναι ελάχιστη ή και καθόλου.
Εικόνα 1.
Τεχνική ένεσης αλλαντικής τοξίνης στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης.
Όταν χρησιμοποιείται η Αμερικανική μορφή της τοξίνης (BOTOX®), κάθε φιαλίδιο του φαρμάκου διαλύεται σε 10ml φυσιολογικού ορού.
Ακολουθεί ένεση 1 ml του διαλυμένου φαρμάκου σε κάθε σημείο της ουροδόχου κύστης που επισημαίνεται από τις λευκές κουκίδες.
Οι περισσότεροι ερευνητές δεν προχωρούν σε ένεση στο τρίγωνο της κύστης γιατί εξαιτίας του μεγαλύτερου αριθμού νευρικών απολήξεων αλλά και αγγείων, αυξάνεται ο κίνδυνος παρενεργειών, όπως πόνος και αιμορραγία.
Εικόνα 2. Φωτογραφία του εσωτερικού της ουροδόχου κύστης (όπως φαίνεται με το κυστεοσκόπιο) κατά την διάρκεια ένεσης αλλαντικής τοξίνης. Διακρίνεται δεξιά το μεταλλικό έλυτρο και η ιδιαίτερα λεπτή βελόνη που εξέρχονται από το άκρο του κυστεοσκοπίου. Πόσο αποτελεσματική είναι η νέα μέθοδος; Η πρώτη επιστημονική δημοσίευση για την μέθοδο έγινε το 2000 και αφορούσε στην εφαρμογή της μεθόδου σε παραπληγικούς ασθενείς.
Τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν ήταν εντυπωσιακά αφού μέσα σε 6 εβδομάδες μετά την εφαρμογή της θεραπείας, το 90% των ασθενών δεν παρουσίαζαν πλέον ακράτεια και το υπόλοιπο 10% είδαν βελτίωση στο πρόβλημά τους.
Επιπλέον, η χωρητικότητα της κύστης αυξήθηκε σημαντικά και έτσι τελικά, οι ασθενείς μπόρεσαν να μειώσουν ή να διακόψουν τελείως την αγωγή που έπαιρναν για την ακράτεια. Το πόσο μεγάλη σημασία έχει η επίτευξη της μείωσης της πίεσης που αναπτύσσεται μέσα στην κύστη καθώς γεμίζει, προκύπτει εάν σκεφτούμε πως οι υψηλές πιέσεις της κύστης αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης και ουρολοιμώξεων.
(Τα αποτελέσματα από την μελέτη των Schurch B, Stohrer M, Kramer G et al., με τίτλο «Botulinum-A toxin for treating detrusor hyperreflexia in spinal cord injured patients: a new alternative to anticholinergic drugs? Preliminary results» στο περιοδικό Journal of Urology, τεύχος 164: σελ. 692, 2000) Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από μελέτη που έγινε ταυτόχρονα σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα και περιέλαβε 200 ασθενείς με νευρογενή κύστη λόγω κατάγματος σπονδυλικής στήλης ή πολλαπλής σκλήρυνσης: μετά από 9 μήνες, το 73% των ασθενών παρέμεναν χωρίς ακράτεια.
Και πάλι οι ασθενείς κατάφεραν να απαλλαγούν ή να μειώσουν την χρήση φαρμάκων για την ακράτεια, ενώ αυξήθηκε σημαντικά και η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης. (Εικόνα 3)
Εικόνα 3.
Στα σχεδιαγράμματα αυτά, οι ροζ στήλες δείχνουν τον αριθμό των ουρήσεων (αριστερά) και τα επεισόδια ακράτειας (δεξιά) πριν την ένεση 300 μονάδων της αλλαντικής τοξίνης τύπου BOTOX® στην σπαστική ουροδόχο κύστη νευρολογικών ασθενών.
Οι πράσινες και μπλέ στήλες μετρούν την συχνουρία και ακράτεια 4 και 16 εβδομάδες μετά την ένεση, αντίστοιχα. Είναι φανερή η μεγάλη μείωση της συχνουρίας και της ακράτειας μετά από την ένεση.
(Τα αποτελέσματα προέρχονται από την μελέτη με τίτλο «A Comparison Between The Response Of Patients With Idiopathic Detrusor Overactivity And Neurogenic Detrusor Overactivity To The First Intradetrusor Injection Of Botulinum-A Toxin» των Popat, R., Apostolidis, A., et al. στο περιοδικό Journal of Urology, τεύχος 174: σελ. 984, 2005) Ένα από τα χαρακτηριστικά της μεθόδου είναι ότι η δράση του φαρμάκου είναι αναστρέψιμη και όταν τα συμπτώματα των ασθενών επανέρθουν στην αρχική τους βαρύτητα χρειάζεται επανάληψη της ένεσης.
Σήμερα υπάρχουν ήδη μελέτες σε νευρολογικούς ασθενείς που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα της πρώτης ένεσης διατηρείται και στις επαναληπτικές ενέσεις.
Η διάρκεια δράσης σε μελέτες όπου χρησιμοποιήθηκαν μέχρι 7 επαναληπτικές ενέσεις ήταν κατά μέσο όρο 10 μήνες.
Τί αλλάζει στη ζωή σας; Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, πως η εφαρμογή αυτής της μεθόδου μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής κάθε ατόμου.
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε νευρολογικούς ασθενείς έδειξαν βελτίωση του δείκτη ποιότητας ζωής κατά 70% μόλις μέσα σε 4 εβδομάδες μετά την ένεση.
Και τα θετικά αυτά συναισθήματα διατηρήθηκαν και στους 4 μήνες μετά από την θεραπεία. Επίσης η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών σχετιζόταν με τη βελτίωση και στα συμπτώματά τους.
Ειδικά σε νευρολογικούς ασθενείς, η βελτίωση των συμπτωμάτων της ακράτειας, της συχνουρίας και της επείγουσας ούρησης παρατηρείται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες (Εικόνα 4).
Εικόνα 4. Τα γραφήματα δείχνουν την καθημερινή μεταβολή των επεισοδίων ακράτειας (αριστερά, «Leak») και επείγουσας ούρησης (δεξιά, «Urgency») κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά από ένεση BOTOX® στην κύστη νευρολογικών ασθενών που δεν είχαν βελτιωθεί σημαντικά με τα συνηθισμένα φάρμακα για την ακράτεια.
Η πρώτη σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε μέσα σε 48-72 ώρες μετά την ένεση του BOTOX. (Από την μελέτη των Kalsi, V, Apostolidis A, Gonzales G et al., με τιτλο «Early Effect on the Overactive Bladder Symptoms following Botulinum Neurotoxin Type A Injections for Detrusor Overactivity» στο περιοδικό European Urology, τεύχος 54: σελ. 181, 2008)
Είναι η μέθοδος κατάλληλη σε παιδιά και σε άλλες επιπλοκές νευρολογικών παθήσεων; Η μέθοδος εφαρμόζεται από το 2002 με επιτυχία και σε παιδιά με νευρογενή κύστη κυρίως λόγω μηνιγγομυελοκήλης.
Ήδη υπάρχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, ανάλογα με αυτά των ενηλίκων, που διατηρούνται με την χρήση επαναληπτικών ενέσεων.
Η μέθοδος έχει δοκιμαστεί σε παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών και η δόση προσαρμόζεται ανάλογα με τα κιλά (βάρος σώματος). Πέρα όμως από την χρήση σε ‘σπαστικότητα’ της ουροδόχου κύστης, άλλη ερευνητική χρήση της αλλαντικής τοξίνης περιλαμβάνει ένεση στον σφιγκτήρα της ουρήθρας όταν αυτός δεν χαλαρώνει επαρκώς σε νευρολογικές παθήσεις.
Η κατάσταση αυτή παρατηρείται σε υψηλές βλάβες του νωτιαίου μυελού και χαρακτηρίζεται από ‘σπαστικότητα’ του σφιγκτήρα της ουρήθρας, ο οποίος δεν χαλαρώνει κατά την ούρηση, όπως θα έπρεπε φυσιολογικά.
Με την ένεση επιδιώκουμε την χαλάρωση του σφιγκτήρα, ώστε να βελτιωθεί η ροή των ούρων και να ελαττωθεί η παραμονή υπολειπόμενου ποσού ούρων μετά την ούρηση μέσα στην κύστη. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος; Καμία σοβαρή παρενέργεια που να είναι απειλητική για τη ζωή δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από τις ουρολογικές εφαρμογές.
Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν ότι σε νευρολογικούς ασθενείς η ένεση τοξίνης στην ουροδόχο κύστη δεν προκαλεί περισσότερες παρενέργειες απ’ότι η ένεση πλασματικού (εικονικού) φαρμάκου (Αναλυτικές πληροφορίες στην μελέτη των Schurch, B., de Seze, M., Denys, P. et al.: Botulinum toxin type a is a safe and effective treatment for neurogenic urinary incontinence: results of a single treatment, randomized, placebo controlled 6-month study.
Στο περιοδικό Journal of Urology, τεύχος 174: σελ. 196, 2005).
Μάλιστα, ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι κάποια αποτελέσματα που δείχνουν λιγότερες ουρολοιμώξεις σε νευρολογικούς ασθενείς μετά την ένεση στην ουροδόχο κύστη. Σπάνια, έχει παρατηρηθεί γενικευμένη μυϊκή αδυναμία περιορισμένης διάρκειας με την χρήση υψηλής δόσης του φαρμάκου (1000 μονάδες Dysport® ή 300 μονάδες BOTOX®).
Αυτή όμως καταγράφηκε μόλις σε 8 περιστατικά επί συνόλου 1700 ασθενών που έχουν συμμετάσχει σε δημοσιευμένες μελέτες ή 0,4%.
Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο αν λάβουμε υπόψη και ότι πολλοί από τους ασθενείς έχουν κάνει και επαναληπτικές ενέσεις, οπότε ο συνολικός αροθμός των ενέσεων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η «αδυναμία» διάρκεσε από 2 εβδομάδες μέχρι 2-3 μήνες. Υπάρχουν σοβαρές «παρενέργειες»; Η συχνότερη «παρενέργεια» από την εφαρμογή της μεθόδου έχει σχέση με τον μηχανισμό δράσης της τοξίνης.
Η τοξίνη δρα στο σημείο που τα νεύρα έρχονται σε επαφή με τους μυς και εμποδίζει την δράση ουσιών που είναι απαραίτητες για την σύσπαση των μυών.
Αυτό φυσικά ελαττώνει την δύναμη με την οποία συσπάται ο μυς.
Με βάση αυτό τον μηχανισμό εγκρίθηκε η χρήση της τοξίνης για την μείωση της αυξημένης σπαστικότητας σε νευρολογικούς ασθενείς.
Σε ασθενείς με νευρογενή απώλεια ούρων, η μείωση της σπαστικότητας της ουροδόχου κύστης απαιτεί συνήθως υψηλές δόσεις της τοξίνης και αυτό συχνά οδηγεί σε αδυναμία της κύστης να αδειάσει τελείως από τα ούρα.
Γι’αυτό, η μέθοδος είναι πιο κατάλληλη για νευρολογικούς ασθενείς που ήδη κάνουν χρήση διαλειπόντων καθετηριασμών για να ολοκληρώσουν το άδειασμα της κύστης ή που συνηγορούν στη χρήση αυτών εφόσον χρειαστεί μετά την θεραπεία. Τί λένε οι «ειδικοί»; ΤΟ 1ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΣΕ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (1ST EUROPEAN CONSENSUS CONFERENCE ON THE USE OF BOTULINUM TOXIN IN UROLOGY) ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Οι Ευρωπαίοι ειδικοί με το μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων σχετικά με την χρήση της αλλαντικής τοξίνης στιην Ουρολογία συγκεντρώθηκαν στις 25-26 Ιανουαρίου 2008 στην Θεσσαλονίκη χάρη σε μια πρωτοβουλία του Κέντρου Εγκράτειας και Παθήσεων Πυελικού Εδάφους σε συνεργασία με την Β΄ Ουρολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στη διάρκεια του συνεδρίου καθορίστηκαν επιστημονικές συστάσεις και οδηγίες για την σωστή χρήση της αλλαντικής τοξίνης σε ουρολογικά προβλήματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνεδρίου και με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι ειδικοί συνιστούν την χρήση της αλλαντικής τοξίνης στην ‘σπαστική’ κύστη νευρολογικής αιτιολογίας, με σκοπό την θεραπεία της ακράτειας (απώλειας) ούρων και την διαφύλαξη της σωστής λειτουργίας των νεφρών.
Προϋπόθεση για την εφαρμογή της μεθόδου είναι η αποδοχή από τους ασθενείς της πιθανότητας να χρειάζεται να εκτελούν διαλείποντες καθετηριασμούς για να πετυχαίνουν την ολοκληρωμενη κένωση της ουροδόχου κύστης.
Οι ειδικοί επίσης συμφώνησαν ότι η χρήση της τοξίνης σε ουρολογικές παθήσεις είναι ασφαλής στις χρησιμοποιούμενες δόσεις.
Η δημοσίευση των προτάσεων ομοφωνίας των ειδικών έγινε αποδεκτή στο περιοδικό European Urology που είναι το επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (Apostolidis A., Dasgupta P., Denys P. et al.: RECOMMENDATIONS ON THE USE OF BOTULINUM TOXIN IN THE TREATMENT OF LOWER URINARY TRACT DISORDERS AND PELVIC FLOOR DYSFUNCTIONS: A EUROPEAN CONSENSUS PANEL REPORT. In Press, 2008). Τα προγράμματα παρακολούθησης που απαιτούνται για την τελική έγκριση της θεραπείας για ουρολογική χρήση βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Β΄ Ουρολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα κέντρα που συμμετάσχουν σε διεθνές πρόγραμμα που χρησιμοποιεί 3 διαφορετικές δόσεις του φαρμάκου BOTOX® σε άτομα με κακώσεις σπονδυλικής στήλης που πάσχουν από ακράτεια ούρων.
Το πρωτόκολλο και η διεξαγωγή της μελέτης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ.
Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Για επιπλέον ενημέρωση:
Απόστολος Αποστολίδης
Λέκτορας Ουρολογίας/Νευροουρολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Β΄ Ουρολογική Κλινική, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Τηλέφωνο: 2310 991476
Ιστοσελίδα: www.imop.gr Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr
Μπορείτε να βρείτε ανάλογα κείμενα στην διεύθυνση http://www.disabled.gr

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟ

ΑΠΟ ΙΑΝΟS
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008 20:00 IANOS Σταδίου 24
Αφιέρωμα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ώρα 20.00 ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟ Ο Σύλλογος των Φιλολόγων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ο IANOS τιμούν τον ποιητή και του αφιερώνουν το 133. τεύχος του περιοδικού ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ.
Το έργο του παρουσιάζουν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος ΝΙΚΟΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ και ο λογοτέχνης ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΦΥΡΙΔΗΣ.
Για το περιοδικό ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ μιλάει ο φιλόλογος και συγγραφέας ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΡΙΣΗΣ με θέμα «ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ: Η ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΖΟΥΣΑ ΓΡΑΦΗ».
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο λογοτέχνης και ακαδημαϊκός ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ.
Συντονίζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ.
Το περιοδικό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS.

Υπεξαίρεσαν 8.000 τόνους πετρελαίου από το ΑΠΘ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Η αξία των καυσίμων υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ.
Το κύκλωμα έδρασε το διάστημα 1999-2004.
Είχε έξαρση το 2003-2004, όταν ήταν πρύτανης γνωστό στέλεχος της ΝΔ
Σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων με την προμήθεια πετρελαίου αποκαλύφθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Κύκλωμα, που αποτελούνταν από άτομα μέσα κι έξω από το πανεπιστήμιο, υπεξαίρεσε στην πενταετία 1999-2004 περίπου 8.000 τόνους πετρελαίου θέρμανσης, η συνολική αξία του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.
Η κομπίνα, την οποία αποκάλυψε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ Αν. Μάνθος, είχε έξαρση τον χειμώνα του 2003-2004, όταν πρύτανης του Ιδρύματος ήταν ο Ι. Αντωνόπουλος, γνωστό στέλεχος της ΝΔ και πρώην Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ, ενώ αφορά και την περίοδο πρυτανείας του προκατόχου του Μ. Παπαδόπουλου, μετέπειτα προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Στην περίοδο αυτή ο Ι. Αντωνόπουλος ήταν αντιπρύτανης, αρμόδιος για τα οικονομικά, μαζί με την Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη, γνωστή από τη συνδρομή της στο διδακτορικό της Νατάσας Παζαϊτη. Η υπεξαίρεση διαπιστώθηκε μετά την αλλαγή καυσίμου για τη θέρμανση του ΑΠΘ από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, κάτι που έγινε το 2004. Δύο χρόνια μετά, όταν ανέλαβε την πρυτανεία ο Αν. Μάνθος, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν για λόγους ασφαλείας οι κεντρικές δεξαμενές πετρελαίου του Ιδρύματος, χωρητικότητας 230.000 τόνων. Οπως είπε χθες ο πρύτανης, ενώ σύμφωνα με τα τιμολόγια και τα αρχεία οι δεξαμενές αυτές έπρεπε να είναι γεμάτες, αντίθετα ήταν σχεδόν άδειες. Διατάχθηκε ΕΔΕ
Με εντολή της πρυτανείας διατάχτηκε Ενορκη Διοικητική Ερευνα από την καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής Κ. Μακρίδου, από την οποία προέκυψε ότι η κομπίνα είχε «βάθος» πέντε χρόνων. Η έρευνα ολοκληρώθηκε πρόσφατα και, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μάνθος, το πόρισμά της διαβιβάστηκε χθες στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω, καθώς διαπιστώθηκε η τέλεση κακουργημάτων κατά συρροήν. Κατά τον πρύτανη, στην υπόθεση εμπλέκονται «από 5 έως 15 άτομα, εντός κι εκτός πανεπιστημίου», αποφεύγοντας να αποκαλύψει αν ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται καθηγητές ή στελέχη προηγούμενων διοικήσεων του Ιδρύματος.
«Γινόταν παραγγελία πετρελαίου και αντί να έρθει εδώ πήγαινε αλλού», είπε για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η υπεξαίρεση. Ο ίδιος «κάρφωσε» εμμέσως τον προκάτοχό του, πρώην πρύτανη Ι. Αντωνόπουλο, λέγοντας πως η έξαρση του φαινομένου έγινε στην περίοδο 2003 - 2004 (ο κ. Αντωνόπουλος ανέλαβε το 2003, ενώ το 2004 το Ιδρυμα σταμάτησε να προμηθεύεται πετρέλαιο) και υπεραμυνόμενος της διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης που ισχύει επί της δικής του διοίκησης. «Από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν η σύσταση τριμελούς επιτροπής ελέγχου, με τη μορφή ΣΔΟΕ, που έχει εντολή του πρύτανη να παρεμβαίνει σε οποιοδήποτε γραφείο και να κάνει ελέγχους», είπε. Το «Εθνος» αναζήτησε τον Ι. Αντωνόπουλο (σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί και είναι πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας NOESIS) για κάποιο σχόλιο, αλλά ο πρώην πρύτανης δεν ανταποκρίθηκε σε επανειλημμένες κλήσεις. Ο αρμόδιος για τα οικονομικά αντιπρύτανής του, Χρ. Καλτσίκης, από την πλευρά του δήλωσε έκπληξη και πλήρη άγνοια για το θέμα. «Δεν μπορώ να το φανταστώ.
Μου είναι αδιανόητο», είπε στο «Εθνος» ο κ. Καλτσίκης, προσθέτοντας πως επί των ημερών του η διαδικασία προμήθειας πετρελαίου παρακολουθούνταν από εσωτερική υπηρεσία ελέγχου, ενώ όλες οι αρμόδιες επιτροπές λογοδοτούσαν στον ίδιο και στον πρύτανη. Διαδικαστικά, οι τεχνικές υπηρεσίες εισηγούνταν την προμήθεια πετρελαίου, την οποία αναλάμβανε το Τμήμα Προμηθειών, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. Ανθρωποι της αγοράς πετρελαίου σχολίαζαν στο «Εθνος» ότι η υπεξαίρεση τόσο μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου μπορεί να γίνει μόνο με εικονικές παραδόσεις. ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Η Κατολίσθηση της Δημοκρατίας‏

ΑΠΟ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩΕίναι εξωφρενικό και άκρως επικίνδυνο για την Κυπριακή κοινωνία ο τρόπος που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις αρχές της Δημοκρατίας.
Είναι πλέον ολοφάνερο πως η επίσημη κυβερνητική πολιτική δεν λειτουργά με γνώμονα το εθνικό και γενικό καλό αλλά υπερασπίζεται πρώτιστος το κομματικό συμφέρον και έπειτα τον ιδεολογικό χώρο που υπηρετούν.
Νιώθουμε στο πετσί μας την έχθρα, το μίσος και την αντιπαλότητα τους.
Ο αυταρχισμός έχει πλέον καθιερωθεί και θεωρείτε ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της αντίθετης άποψης.
Με περισσή άνεση και ευκολία δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τις αστυνομικές αρχές για να μην ακουστεί η φωνή ορισμένων που πιο ήταν το αμάρτημα τους ; τολμήσουν να ταχθούν έναντι στην λύση του ''ευέλικτου'' εκφράζοντας την αντίθεση τους μέσο φυλλαδίων.
Γνωστό πλέον το παραμύθι, έγκλημα θεωρείτε η μη συνταύτιση με τον άνθρωπο που την ημέρα ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ονειρεύεται την διάλυση της και μπροστά από τις στρατιωτικές μονάδες του τόπου εύχεται από το βάθρο των επισήμων την διάλυση τους.
Μερίδα πολιτών οδηγήθηκε σε αστυνομικό σταθμό επειδή μοίραζε φυλλάδια ενάντια στη λύση που προτείνει ο Χριστόφιας.
Μα δεν ήταν μόνο αυτοί που προσήχθησαν για το γνωστό φακέλωμα ήταν και μια άλλη ομάδα πολιτών που απλά έδειχναν και θεωρήθηκαν ύποπτοι .
(Μετάφραση της υποψίας οι αντιφρονούντες) , γιατί τόλμησαν να έχουν στα μπλουζάκια τους Εθνικά Σύμβολα.
Η βίαιη φίμωση, η τρομοκρατία και οι διώξεις κύριοι δεν πτοούν τον λαό.
Αντιθέτως τον αφυπνίζουν και τον πεισμώνουν να αντισταθεί αφού κάθε μέρα που περνά όλο και κάτι πιο αυταρχικό σε βαθμό φασισμού έχετε να επιδείξετε με τον ολοκληρωτικό τρόπο λειτουργίας σας και αποκαλύπτεστε μαζί με τις προθέσεις σας.
Η τρομοκρατία που προάγεται μέσο παρακολουθήσεων , φακελωμάτων και συλλήψεων δεν σας τιμά και σας μετατρέπει σε κάτι πανομοιότυπο με αυτό που απεχθάνεστε και πολεμάτε , Χουντικά Καθεστώτα.
Αγανακτισμένος Έλληνας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Καραμανλής στήνει σκηνικό εκλογών

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΥπουργοί και στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η αντίστροφη μέτρηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει αρχίσει ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Με πυροτεχνήματα για μια νέα κοινωνική πολιτική, γλυκόλογα για τους βουλευτές, εμμονή στις πολυδιαφημισμένες «μεταρρυθμίσεις» και προαναγγελία μιας «πορείας προς τον λαό» που θα ξεκινήσει ο ίδιος και οι υπουργοί, ο Κων. Καραμανλής άρχισε από χθες να στήνει το εκλογικό σκηνικό.
Κορυφαίοι υπουργοί και επιτελικά κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός με την ολιγόλεπτη παρέμβασή του στην έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- η οποία είχε πυροδοτήσει μια έντονη φημολογία για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις- αποκάλυψε ουσιαστικά το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει πλέον αρχίσει και το μόνο που απομένει ανοικτό είναι πλέον ο χρονικός ορίζονταςπου έχει μπροστά της η κυβέρνηση.
Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι με βάση τις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Καραμανλή, το Μαξίμου κινείται πλέον με στόχο την προσφυγή σε εκλογές τον προσεχή Απρίλιο και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία δίδυμες εκλογές τον Ιούνιο με τις ευρωεκλογές, στις οποίες θα εφαρμοστεί και ο νέος εκλογικός νόμος (Παυλόπουλου) που ενισχύει με δέκα επιπλέον έδρες το πρώτο κόμμα.
Μέσα στο ασφυκτικό πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και την εσωκομματική αναταραχή που προκαλεί η διαγραφή του βουλευτή Δράμας κ. Στ. Δαϊλάκη, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν ωστόσο οι εκλογές να έρθουν ακόμη νωρίτερα και γι΄ αυτό τον λόγο κρίνουν ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε από χθες κυβέρνηση και κόμμα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ 2008-2009

Στο Blog "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ 2008-2009" γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης γύρω από το πρόγραμμα εμφανίσεων για τους Πόντιους καλλιτέχνες (τραγουδιστές & μουσικούς).Για ότι νέο έχετε σχετικά με τις εμφανίσεις κάποιου καλλιτέχνη ενημερώνετε σχετικά στο theophilosk@gmail.com. Ασφαλιστική εταιρεία στις ΗΠΑ αποζημιώνει δικαιούχους της γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων Συνέντευξη του Φάνη ΜαλκίδηΑσφαλιστική εταιρεία στις ΗΠΑ αποζημιώνει δικαιούχους της γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων (Όσοι επιθυμούν να έχουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν τον ιστοχώρο του προγράμματος www.greekinsuranceclaims.com ή καλώντας τον αριθμό 01-800-922-2973). Συμβόλαια θυμάτων της γενοκτονίας που αποζημιώνει τους δικαιούχους, ανακάλυψε ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική στο ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας.Για την υπόθεση μίλησε ο λέκτορας του Δ.Π.Θ. Φάνης Μαλκίδης ο οποίος μετά από αυτή την αναγνώριση, όπως ανέφερε, ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και για άλλες υποθέσεις σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες».Η ιστορική αλήθεια έχει το δικό της τρόπο να δικαιώνεται έστω και μετά από πολλά χρόνια. Η αναγνώριση της γενοκτονίας έρχεται και από εκεί που κανείς δεν περίμενε. Η αμερικάνικη ασφαλιστική εταιρεία ζωής, που πριν από λίγες ημέρες ανήγγειλε πρόγραμμα μέσα από την ιστοσελίδα της για να βρεθούν και να αποζημιωθούν 1.000 περίπου Έλληνες που οι γονείς και οι παππούδες τους δολοφονήθηκαν και είχαν κάνει ασφαλιστήριο ζωής πριν από το 1915. Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια από τον Αρμένιο δικηγόρο Βαρτκές Γεγκιαγάν που διεκδίκησε και πέτυχε να αποζημιωθούν πρόσφατα σε δικαιούχους Αρμενίους το ποσό των 53 εκ. δολαρίων μετά από δύσκολους δικαστικούς αγώνες.Ο Αρμένιος δικηγόρος ανακάλυψε ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες που ασφάλισαν τους Αρμενίους υπήρχαν και ονόματα Ελλήνων που ζούσαν στον Πόντο, στην Θράκη και την Μικρά Ασία. Έτσι οι κληρονόμοι θα εισπράξουν το ποσό των 15 εκ. δολαρίων και περίπου 1 εκ. δολάρια θα εισπράξει και η ελληνική ορθόδοξη αρχιεπισκοπή της Αμερικής η οποία ήταν και αυτή δικαιούχος.Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε ότι με αυτά τα χρήματα προγραμματίζει να ιδρύσει μια έδρα για την μελέτη του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας στην θεολογική σχολή που λειτουργεί στην Μασαχουσέτη. Ίσως η αμερικάνικη ασφαλιστική εταιρεία που προθυμοποιήθηκε από μόνη της να αποζημιώσει τα θύματα για να αποφύγει πολυδάπανες δικαστικές υποθέσεις, το θεώρησε και ως καμπάνια για το κύρος και την αξιοπιστία της να αποζημιώνει πελάτες της έστω και μετά από 100 χρόνια…Το σίγουρο πάντως είναι ότι ασχέτως των οικονομικών αποζημιώσεων, ο Ελληνισμός δικαιώνεται ακόμη μία φορά ηθικά και ιστορικά. Ο Φάνης Μαλκίδης (ΦΜ) μίλησε στο ραδιόφωνο και στην εφημερίδα του Χρόνου και στο δημοσιογράφο Δήμο Μπακιρτζάκη (ΔΜ) για την σημαντική είδηση στην υπόθεση της γενοκτονίας που αναγνωρίζεται άμεσα και μάλιστα όχι από κάποιους φορείς, αλλά από μία ασφαλιστική εταιρεία.Φ.Μ. «Πριν από λίγο καιρό είχε γίνει γνωστός ο μεγάλος αγώνας του δικηγόρου Βαρτκές Γεγκιαγιάν να διεκδικήσει αποζημιώσεις υπέρ των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915. Ο Αρμένιος δικηγόρος, που κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, υποχρέωσε τις ασφαλιστικές εταιρείες New York Life Insurance Co και ΑΧΑ, μετά από πολύχρονο και δύσκολο δικαστικό αγώνα να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Ανακάλυψε ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν ασφαλίσει Αρμένιους υπήρχαν και ονόματα Ελλήνων, που ζούσαν στις περιοχές της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, άρα γινόταν πολύ ενδιαφέρουσα η εξέλιξη αυτή και για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδοθούν εκ των υστέρων στους απογόνους των Ελλήνων τα χρήματα ως αποζημίωση για την απώλεια της ζωής τους. Κάποια στιγμή έγινε γνωστή και στην Ελλάδα η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου από τις ΗΠΑ και έτσι ξεκίνησε μία προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών. Μετά ξεκίνησε μία προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν τεκμήρια ύπαρξης ασφαλειών ζωής οι οποίες αφορούσαν Έλληνες που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές. Η ύπαρξη επιστολής του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, ο οποίος ανέφερε την σύναψη τριών ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε εταιρείες στη Βιέννη, στην Άγκυρα και στη Νέα Υόρκη με τελικό δικαιούχο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η εύρεση του συμβολαίου του ιατρού από το Αϊδίνιο Νικόλαου Τσιουμπάκη, ήταν δύο ελπιδοφόρα μηνύματα για τη συνέχεια. Συνέχεια η οποία πράγματι δικαίωσε την προσπάθεια αυτών που αναζητούν την αλήθεια και τα εφόδια για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας με την ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας των ΗΠΑ New York Life Insurance Co. H εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει Έλληνες δικαιούχους που έζησαν στην οθωμανική αυτοκρατορία πριν το 1915. Το συνολικό ποσό εκτιμάται από την εταιρεία στα 12 με 15 εκατ. δολάρια και αφορά 1.000 περίπου συμβόλαια θυμάτων τα οποία είχαν κάνει οι Έλληνες πριν το 1915. Τα συμβόλαια αυτά ανακάλυψε στα αρχεία της, μετά από σχετική έρευνα σε αρχεία που αφορούσε Αρμένιους. Η σημαντική αυτή είδηση από την New York Life Insurance Co αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, αφού είναι ουσιαστικά μία ηθική δικαίωση και ένα ακόμη περαιτέρω βήμα στην αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας. Το μείζον θέμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η αποζημίωση κάποιων ανθρώπων που θα πάρουν τα χρήματα των προγόνων τους, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα μέτρο προκειμένου να πιεσθεί η Τουρκία που έχει διαπράξει το μαζικό έγκλημα, τη γενοκτονία, να προβεί και στην αναγνώριση αλλά και στη συγνώμη απέναντι στα θύματα αυτής της γενοκτονίας. Θα πρέπει τα προσφυγικά σωματεία να συμβάλλουν και αυτά στην περαιτέρω ανάδειξη του σοβαρού αυτού ζητήματος, το οποίο αναδεικνύει μία νέα παράμετρο στην υπόθεση της γενοκτονίας, παράμετρος η οποία δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά ηθικής δικαίωσης. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν όποιες πληροφορίες υπάρχουν επί των θεμάτων ασφάλειας ζωής από τους απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας και μέσα στο χρονικό διάστημα που αναφέρει η παρακάτω ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας να γίνει η σχετική διαδικασία. Η προσπάθεια για την ανάδειξη του αποσιωπημένου μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων συνεχίζεται και από ό,τι φαίνεται έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Δ.Μ. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Φ. Μ. Όπως ανέφερα πριν 20 χρόνια περίπου ένας Αρμένιος δικηγόρος, ο οποίος κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, ο Βαρτκές Γεγκιαγάν, διάβασε το βιβλίο του Χένρι Μοκεντάου ο οποίος ήταν πρώην πρέσβης στην Σμύρνη και αποκάλυπτε ότι εκεί ένας από τους πρωτεργάτες της γενοκτονίας, ο Ταλάτ Πασά, του είχε πει ότι, «έχω κάνει πλέον τις διαδικασίες προκειμένου να πάρω τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τις αποζημιώσεις των Αρμένιων θυμάτων μου». Όταν λοιπόν το διάβασε αυτό ο Αρμένιος δικηγόρος ξεκίνησε μια διαδικασία εναντίον δύο ασφαλιστικών εταιρειών και κατάφερε και πήρε αποζημίωση 153 εκ. δολαρίων. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Βαρτκές Γεγκιαγάν ανακάλυψε ανάμεσα περίπου στα 2.300 ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής των Αρμενίων και άλλα συμβόλαια τα οποία αναφερόταν σε Έλληνες. Δ. Μ. Αυτό σημαίνει ότι για να κάνουν συμβόλαια εκείνη την εποχή ήταν μια ακμάζουσα κοινωνία, φανταστείτε εποχές 100 χρόνια πριν.-Ναι, 100 χρόνια πριν και μιλάμε για μία Σμύρνη η οποία είχε πολλά προξενεία, για το μεγαλύτερο λιμάνι στην περιοχή, για θέατρο, για όπερα, μιλάμε δηλαδή για πράγματα τα οποία μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα δεν τα είχε και μιλάμε για ένα δυναμισμό ο οποίος ουσιαστικά αντικατόπτριζε την δυναμική που υπήρχε στην εκεί ελληνική κοινωνία. Φανταστείτε δηλαδή ότι είχαν φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο και οικονομικό αλλά και μορφωτικό προκειμένου να κάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι με ανακοίνωσή της η εταιρεία των ΗΠΑ, ανακαλύφθηκαν 1.000 περίπου συμβόλαια τα οποία ανήκουν σε δικαιούχους Έλληνες, τα οποία είχαν γίνει μέχρι το 1915 που είναι η τελευταία ημερομηνία παρουσίας αυτής της εταιρείας στο οθωμανικό κράτος, γιατί μετά εγκατέλειψε την δράση της εκεί λόγω του παγκόσμιου πολέμου και της βίας που αναπτύχθηκε. Η ασφαλιστική εταιρεία αυτή ανακάλυψε στα αρχεία της και με την ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε δίνει την δυνατότητα πρώτο, να δούμε ότι αυτά τα 1.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια αναφέρονται σε ποσό αποζημίωσης περίπου 12-15 εκ. δολαρίων, το 1εκ. δολάρια εξ αυτών αναφέρεται σε δικαιούχους, σε κληρονόμους που έχουν σχέση με την ορθόδοξη αρχιεπισκοπή της Αμερικής. Επίσης δίνει την δυνατότητα με την ανακοίνωσή της η ασφαλιστική αυτή εταιρεία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009, οι δικαιούχοι κληρονόμοι αυτών των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής να προσφύγουν στην εταιρεία αυτή και να ζητήσουν την αποζημίωση την οποία δικαιούνται. Το θέμα είναι να ενημερωθούν όλοι αυτοί. Δ.Μ. -Όχι μόνο, φαντάζομαι ότι εκτός από την Ελλάδα ένα μεγάλο κομμάτι πήγε στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και αναφέρεται στην ορθόδοξη αρχιεπισκοπή στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Ρωσία, σε όλο τον κόσμο. Φ.Μ. Πράγματι. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ασφαλιστική εταιρεία από μόνη της δίνει την δυνατότητα να προσφύγουν και τελικά να πάρουν τις αποζημιώσεις οι δικαιούχοι απόγονοι και οι κληρονόμοι αυτών των θυμάτων της γενοκτονίας, γιατί προφανώς θέλει να αποφύγει μεγαλύτερες δικαστικές διαμάχες οι οποίες την οδήγησαν μέσα σε διάστημα 20 ετών να δώσει ένα μεγάλο ποσό αποζημιώσεων που σας ανέφερα για τους Αρμένιους. Δ.Μ. Είναι και κάπως πρωτόγνωρο αν βάλουμε σε σχέση και τα ελληνικά δεδομένα που προσπαθείς χρόνια ολόκληρα για να πετύχεις μια δικαστική απόφαση εναντίον μιας εταιρείας ή του ελληνικού δημοσίου, να έρχεται μια ιδιωτική εταιρεία που να αναγνωρίζει άμεσα και εκείνο είναι το σημαντικό κ. Μαλκίδη, ότι συνέβη η γενοκτονία και υπάρχουν αποζημιώσεις τις οποίες μπορούν να τις λάβουν περίπου 1.000 άτομα. - Και νομίζω ότι έχει επίσης ενδιαφέρον η γνώση ότι μέσα σε αυτά τα 1.000 άτομα είναι Κωνσταντινουπολίτες, Πόντιοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες γενικότερα. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μόλις έλαβε γνώση αυτής της ανακοίνωσης της ασφαλιστικής εταιρείας τόνισε ότι τα λεφτά αυτά το 1 εκ. δολάρια θα δοθούν προκειμένου να δημιουργηθεί έδρα Μικρασιατικών και Ποντιακών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή στην Βοστώνη στην Μασαχουσέτη, προκειμένου να γνωρίσουν κι αλλιώς οι Αμερικανοί πολίτες την μακρόχρονη, την μεγάλη αυτή παρουσία και ιστορία των Ελλήνων που ζούσαν στην Μικρά Ασία. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν μιλάμε για χρήματα, δεν μιλάμε για υλική αποζημίωση, αλλά μιλάμε για ένα ηθικό εφόδιο, για μία ηθική ικανοποίηση των απογόνων των θυμάτων της γενοκτονίας και ουσιαστικά δίνεται ένα εφόδιο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίζονται για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας, να προσφύγουν σε ακόμη περισσότερα δικαιώματα έναντι του θύτη ο οποίος εδώ και χρόνια αρνείται τη γενοκτονία.Νομίζω ότι η ασφαλιστική εταιρεία αυτή δίνει την δυνατότητα πέρα από τα χρήματα να δικαιωθούν και κάποια θύματα τα οποία είχαν την δυνατότητα τότε να κάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, αλλά και σε εμάς τους ζώντες να έχουμε την δυνατότητα πλέον να αποκτήσουμε περισσότερα εφόδια για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας. Δ.Μ. Πολύ σημαντική είδηση κ. Μαλκίδη. Νομίζω ότι η εταιρεία μπορεί να το κάνει και για διαφημιστικούς λόγους περισσότερο. -Αυτό δεν το γνωρίζω. Πάντως πρέπει να σας πω το εξής, επειδή στην Ελλάδα, στο ραδιόφωνό σας γίνεται αναφορά εξ’ όσων γνωρίζω για πρώτη φορά, η εταιρεία θα βγάλει περαιτέρω ανακοίνωση μέσα στο Σεπτέμβριο σε εθνικές εφημερίδες, δηλαδή σε εφημερίδες που εκδίδονται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς και επίσης έχει ήδη δημιουργήσει ένα έντυπο το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, προκειμένου οποιοσδήποτε θεωρεί ότι είναι δικαιούχος μιας τέτοιας αποζημιώσεως, να προσφύγει μέσα στο χρονικό διάστημα στο οποίο σας ανέφερα. Έχει ενδιαφέρον νομίζω το γεγονός ότι όπως σας τόνισα και σας ξανατονίζω, ότι πέρα το γεγονός της υλικής αποζημιώσεως που για τους ανθρώπους αυτούς νομίζω από την στιγμή που έχασαν τους ανθρώπους τους έχει λίγη σημασία, έχει μεγαλύτερη σημασία σε ηθικό επίπεδο το γεγονός ότι μια εταιρεία αναγνωρίζει το ζήτημα της γενοκτονίας των Ελλήνων και προφανώς δίνει απάντηση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους εκτός και εντός Ελλάδας, που αμφισβητούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα την ύπαρξη και την τέλεση της γενοκτονίας. Δ.Μ. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Μαλκίδη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος Γραφείο Τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 2006 Ώρα:15:00 Αθήνα: 02/10/2008 Τελετή αποφοίτησης νέων Πυροσβεστών Παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, πραγματοποιήθηκε, στις 09:30 σήμερα, η τελετή αποφοίτησης των Δοκίμων Πυροσβεστών της 72ης εκπαιδευτικής σειράς, στο Παράρτημα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στα Βίλια Αττικής. Στην τελετή παρέστησαν, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μαργαρίτης Μουζάς, ο βουλευτής κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος, σύσσωμη η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αγροφυλακής κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Π.Σ., εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μεγάλος αριθμός συγγενών και φίλων των νέων Πυροσβεστών. Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δεν παρέστη στην τελετή, λόγω έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, απέστειλε μήνυμα προς τους νέους Πυροσβέστες, με το οποίο τους ευχήθηκε «καλή δύναμη και καλή σταδιοδρομία στο δύσκολο, αλλά τόσο σημαντικό για τους πολίτες και για το περιβάλλον έργο σας», ενώ καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι «η πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό σας, σταθερός αρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης του Πυροσβεστικού Σώματος ως ισχυρού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού εγγυητή της ασφάλειας του Ανθρώπου και της προστασίας του Περιβάλλοντος, όπως ταιριάζει στο λειτούργημα και την αποστολή, την οποία επιτελεί». Τα πτυχία στους νέους Πυροσβέστες επέδωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο οποίος, κατά το σύντομο χαιρετισμό του, τους ευχήθηκε «καλή σταδιοδρομία, υγεία και δύναμη», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει πάντα να πράττουν με γνώση, ζήλο και επαγγελματισμό, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και της πατρίδας μας. Την Ημερήσια Διαταγή ανέγνωσε ο Διοικητής της Σχολής Πυροσβεστών Πύραρχος Παναγιώτης Βελής, ο οποίος απευθυνόμενος στους αποφοιτήσαντες, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «οι ευθύνες που αναλαμβάνετε, είναι μεγάλες και το έργο που καλείστε να επιτελέσετε, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, σκληρό, δύσκολο και επίπονο, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικό, μιας και αποτελεί λειτούργημα – προσφορά στην ίδια την Ελληνική κοινωνία». Οι 719 νέοι Πυροσβέστες, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την 4μηνη θεωρητική και πρακτική τους εκπαίδευση, στη Σχολή Πυροσβεστών στα Βίλλια Αττικής και στην 124 Π.Β.Ε. στην Τρίπολη, εντάσσονται από σήμερα στην οργανική δύναμη του Π.Σ., ενώ σύντομα αναμένεται να κληθούν για τη βασική τους εκπαίδευση και οι υπόλοιποι 547 επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού. Μήνυμα του Υπουργού Εσωτερικών καθώς και φωτογραφίες θα βρείτε στο
www.fireservice.gr Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr/ - e-mail: mailto:ppeaps@otenet.gr