Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Oι εκδόσεις Ταξιδευτής σας προσκαλούν σήμερα Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009, ώρα 20.00 στην αίθουσα του 4ου ορόφου της Ε.Δ.Ο.Θ., Προξένου Κορομηλά 51 στην παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗΓια το βιβλίο θα μιλήσουν : Αζούδης Θεόδωρος, Φιλόλογος – Ψυχολόγος Αλαβάνος Αλέκος, Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Γκικόπουλος Φοίβος, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. Πατρικίου Έλενα, Ιστορικός – Σκηνοθέτης Συντονίζει ο Μάκης Τρικούκης, Συγγραφέας Ποιήματα θα διαβάσει η Νάντια Βαλαβάνη. Ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος Ιπποκράτους 56 10680 Αθήνα
τηλ: 2103628852 FAX: 2103628862

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΗΛ : 23730-21630 ΦΑΞ: 23730-21637 Email: gdriv10@otenet.gr Ιστοσελίδα: http://vo.pasok.gr/drivelegkas ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Χαλκιδικής κ. Γιάννης Δριβελέγκας ως μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας θα βρίσκεται από την Παρασκευή 20/11/09 έως την Κυριακή 22/11/09 στην Κωνσταντινούπολη όπου τα μέλη θα έχουν συνάντηση με τον Πατριάρχη και θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της Συνέλευσης.

Χοροθέατρο Κ.Θ.Β.Ε. - Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Χοροθέατρο Κ.Θ.Β.Ε.
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη
Πρεμιέρα – Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ώρα 9.00 μμ. Με σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης το μπαλέτο του Σεργκέι Προκόφιεφ, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει την ομώνυμη παραγωγή, σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη.
Η παράσταση, κάνει πρεμιέρα στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, στις 9.00 μμ.
Το έργο Το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σεργκέι Προκόφιεφ, βασίζεται πάνω στην υπόθεση του ομώνυμου έργου του Σαίξπηρ. Χώρος δράσης, η πόλη της Βερόνα που μαστίζεται από τις άγριες διαμάχες δύο μεγάλων οικογενειών, των Καπουλέτων και των Μοντέγων, γόνοι των οποίων είναι ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα.
Αν και άσπονδοι εχθροί, εξαιτίας της έχθρας που βασιλεύει ανάμεσα στις οικογένειές τους, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα θα συναντηθούν τυχαία και θα ερωτευτούν κεραυνοβόλα μέχρι θανάτου….
Το 1935, η μεγαλύτερη και πιο τραγική ερωτική ιστορία όλων των εποχών, πρότυπο όλων των καταδικασμένων ερώτων για πάνω από πέντε αιώνες, η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, μεταγράφεται από τον Σεργκέι Προκόφιεφ καθώς ο συνθέτης, επιφυλάσσει στους τραγικούς του ήρωες ευτυχισμένο τέλος.
Στο φινάλε του μπαλέτου του, οι δυο ερωτευμένοι αντικρίζουν με αισιοδοξία το μέλλον με μια σειρά από πιρουέτες, πιασμένοι χέρι χέρι.
Η παραγωγή του χοροθεάτρουΗ παραγωγή αυτή αποσπάται από το πλαίσιο και τη δραματουργία του κλασικού μπαλέτου και με διάθεση παιχνιδίσματος επιχειρεί να μεταφέρει και να μεταφράσει επί σκηνής, όχι το σύνολο του μύθου του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αλλά «θραύσματά» του, με στόχο ένα κολάζ δράσεων – σκηνών, που στο σύνολό τους θα δώσουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες τα βασικά θέματα του έργου.
Δέκα ερμηνευτές θα απoτελέσουν φορείς της ιστορίας / του παιχνιδιού, σε μια προσπάθεια αποδόμησης τόσο των προσώπων όσο και των δραματικών συγκρούσεων του έργου.
Το ερωτικό στοιχείο, εκφρασμένο είτε ως παράφορο πάθος είτε ως ανικανοποίητος πόθος, θα εκδηλωθεί μέσα από ακουστικές και εικαστικές αναφορές, θα αντιπαρατεθεί με την αίσθηση της απώλειας, της απόγνωσης, της φθοράς –ακόμα και του θανάτου- με στόχο να ανασύρει έντονα βιώματα αλλά και να ανατρέψει παραδοσιακά στερεότυπα άρρηκτα συνδεδεμένα με το έργο αλλά και τα βασικά θέματα της δραματουργίας του.
Σημείωμα του Χορογράφου Με διάθεση παιγνιδίσματος και αφετηρία μουσικά θέματα από το ομώνυμο μπαλέτο του Σεργκέι Προκόφιεφ προσπαθήσαμε να ερευνήσουμε τον παλιό –σχεδόν αρχαίο- αυτό μύθο. Στόχος μας δεν ήταν να μεταφέρουμε επί σκηνής το σύνολο της πλοκής καθώς μια μεταγραφή με αναφορές στα σύγχρονα πολιτικά, κοινωνικά αλλά και ψυχολογικά δεδομένα θα εγκλώβιζε την παράσταση στο δραματικό υλικό του έργου.
Ωστόσο, η ίδια η μουσική του Προκόφιεφ μας οδήγησε στην ‘αποδραματοποίηση’ της ιστορίας και, αποτελώντας την κινητήρια δύναμη της ερευνητικής μας δουλειάς, ανέδειξε το λυρικό και ρομαντικό στοιχείο του βασικού θέματος, του έρωτα, αλλά και άλλων πτυχών του έργου, που λειτουργούν αντιστικτικά, όπως η απώλεια, η φθορά, ο θάνατος.
Η ερωτική ουσία που διατρέχει και εμποτίζει ολόκληρο το έργο, αποσπάσθηκε από το κείμενο, έχασε το βιωματικό, δραματικό και ίσως τραγικό χαρακτήρα της και αντιμετωπίστηκε από όλη την ομάδα –κατά τη διάρκεια των δοκιμών– ως ένα καθαρό υλικό τόσο κινησιολογικής όσο και εικαστικής, αισθητικής αλλά και αισθητηριακής έκφρασης.
Το αποτέλεσμα δεν μεταφέρει, αλλά μεταφράζει επί σκηνής ‘θραύσματα’ του μύθου μέσα από ένα κολάζ δράσεων-σκηνών, που στο σύνολό τους αποκαλύπτουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες τα βασικά θέματα του έργου.
Η απουσία συγκεκριμένων χαρακτήρων και σκηνικού, χωρο-χρονικά προσδιορισμένου, αφήνει το περιθώριο στους ερμηνευτές αλλά και σ’ εμένα να προσεγγίσουμε το υλικό μας με ελευθερία και να δουλέψουμε πάνω σε ιδέες, που παίρνουν σάρκα και οστά πάνω στη σκηνή, μεταφέροντας περισσότερο την αίσθηση παρά το ίδιο το αντικείμενο της δράσης. Κυρίαρχο, βέβαια, παραμένει το στοιχείο του έρωτα, της αγάπης που μοιάζει ‘καταδικασμένη’ να ζει για πάντα, να διαιωνίζεται, με ή και χωρίς τη συνοδεία του σώματος.
Αυτή η ‘κατάρα’ των πρωταγωνιστών του μύθου στοιχειώνει τη σκηνή, μετουσιώνει τα υλικά από τα οποία είναι πλασμένος ο άνθρωπος, μονομαχεί με την αποσύνθεση και τη φθορά και, τελικά, αφήνει το ίχνος της ανεξίτηλο στις αισθήσεις, στα σώματα, στο χώρο. Αντώνης Φωνιαδάκης
Χορογραφία -κοστούμια: Αντώνης Φωνιαδάκης Μουσική: Sergey ProkofievΣκηνικά: Αθανάσιος Κολαλάς Ηχητικό περιβάλλον: Julien TarrideΦωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος Δραματουργική επεξεργασία: Αμαλία ΚοντογιάννηΟργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Λιάκου, Μαρλέν Βερσιούρεν
Makhan Jan Anders Axelsson, Ταξιάρχης Βασιλάκος, Πόλυ Βόικου, Αλεξάνδρα Γρίμμα, Τιμόθεος Ζέχας, Γιώργος Κοτσιφάκης, Γιάννης Νικολαΐδης, Έλενα Σγουραμάνη, Κατερίνα Σπυροπούλου, Ιωάννα Τουμπακάρη
20, 21, 22 /11/2009 και 25, 26, 27, 28, 29/11/ 2009Ώρα Έναρξης: 9.00 μμ.
Πλατεία – Θεωρείο: 22 €, κανονικό, 15 € εκπτωτικό (παιδικό, μαθητικό φοιτητικό, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΠΘ)Εξώστης: 15 €, κανονικό και 12 €, εκπτωτικό (παιδικό, μαθητικό φοιτητικό, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΠΘ)Γενική Είσοδος με Κάρτα Πολιτισμού ΥΠΠΟ 12 €
Χώρος:
Ώρες λειτουργίας ταμείων: Βασιλικό Θέατρο 9.30 π.μ. έως 9.30 μ.μ., Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: 10.30π.μ. έως 5.30 μ.μ.. Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000

Εκπαιδευτικές Δράσεις του ΚΘΒΕ 2009- 2010

Εκπαιδευτικές Δράσεις του ΚΘΒΕ 2009- 2010 Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική και κοινωνική του πολιτική παρουσιάζει τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την περίοδο 2009 – 2010.
Τα δύο απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το τρίτο σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσιάζονται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.Στην προσπάθειά του να υποστηρίξει την θεατρική εκπαίδευση, αναλαμβάνει επίσης μια σειρά από πρωτοβουλίες με τίτλο «Το Κ.Θ.Β.Ε. κοντά στην εκπαίδευση» ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΠΥΞΙΔΑ για μαθητές Στ΄ δημοτικού Έναρξη Προγράμματος: 24 Νοεμβρίου 2009Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά Η Μ. τις νύχτες παλεύει να κοιμηθεί. Τις μέρες θέλει να περνά απαρατήρητη.
Ώσπου μια μέρα εξαφανίζεται… «σπάζοντας» την πυξίδα της για δεύτερη φορά.
Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με στόχο την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στον «άλλον».
Τα παιδιά παρακολουθούν την ιστορία ενός συνομηλίκου τους κοριτσιού, συμμετέχουν σ αυτήν και δίνουν τις δικές τους ερμηνείες. Το θέατρο, μέσα από τον πειραματισμό και το παιχνίδι, ρίχνει μια διαφορετική ματιά στην «διαφορετικότητα».
Οι παραστάσεις-παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας.
Ο θίασος αποτελείται από τρεις ηθοποιούς.
Στην αρχή του προγράμματος όπως και κατά τη διάρκειά του, διανέμεται έντυπο υλικό, το οποίο διευκολύνει τους μαθητές να παρακολουθήσουν το δρώμενο και να συμμετάσχουν σε αυτό. Συντελεστές του προγράμματος Σύλληψη, σχεδιασμός και σκηνοθεσία: Σοφία Λαμπρίδου & Δαβίδ ΆντζελΣύλληψη, σκηνικός χώρος και κοστούμια, επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα ΓκούμλαΣύνθεση μουσικής: Δημήτρης Μαραμής Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη ΕλευθεριάδουΡόλοι: Μαριάννα Αβραμάκη, Απόστολος Μπαχαρίδης, Δέσποινα Παπαδοπούλου ΣΟΛΩΜΟΣ - ΣΕΦΕΡΗΣ – ΕΛΥΤΗΣ για μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου Έναρξη Προγράμματος: 26 Νοεμβρίου 2009 Διάρκεια: 35 -40 λεπτά Τρεις Έλληνες λόγιοι που γεννήθηκαν στην Ευρώπη και ένας Αμερικανός συγγραφέας γνώστης της ελληνικής γλώσσας, προσκαλούνται στην Ελλάδα μέσω ενός προγράμματος επιμόρφωσης για τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ένα βράδυ αποφασίζουν να επισκεφτούν την Κεντρική Βιβλιοθήκη και να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους διαβάζοντας ελληνική ποίηση. Προτείνεται για ανάγνωση ο Εθνικός μας ποιητής και οι δύο μεταγενέστεροι Νομπελίστες ποιητές μας.
Η ιστορία μας ξεκινάει και η συζήτηση κορυφώνεται μέσα από χιούμορ και σοβαρότητα, με αναγνώσεις, σχόλια και συγκρίσεις γύρω από το έργο των τριών μεγάλων ποιητών, με μία ευχάριστη κατάληξη, πιθανά απρόσμενη.
Οι παραστάσεις-παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας και ο θίασος αποτελείται από τέσσερις ηθοποιούς. Στην αρχή του προγράμματος όπως και κατά τη διάρκειά του, διανέμεται έντυπο υλικό, το οποίο διευκολύνει τους μαθητές να παρακολουθήσουν το δρώμενο και να συμμετέχουν σε αυτό. Στη λήξη, υπάρχει η δυνατότητα απαντήσεων σε τυχόν απορίες των μαθητών. Συντελεστές της προγράμματος Σύλληψη –Σκηνοθεσία: Νίκος ΒουδούρηςΤους ρόλους ερμηνεύουν : Ανέτα Λιάπτση, Νέλσων-Ορφέας Λούκας, Δέσποινα Σαρόγλου, Στέλλα Σμουλιώτη Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής παρουσιάσεων: Φιλοθέη Ελευθεριάδου ΠΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΦΑΝΕΙ για παιδιά 5-12 ετών Έναρξη Προγράμματος: 22 Δεκεμβρίου 2009Διάρκεια: 35 -40 λεπτά Ο Φ. ταξιδεύει στα ανοιχτά… Φυσάει άγριος άνεμος. Ο θόλος του ουρανού ντύνεται σκούρο μπλε. Κι όμως μια τόσο μικρή σχεδία μπορεί και γεννάει κίτρινες εικόνες. Ο προβολέας ρίχνει το φως σε ένα συνηθισμένο αγόρι με παράξενες ιδέες. Χαμένος μέσα στο πέλαγος ανακαλύπτει ότι οι χαρές της φύσης έχουν κρυφτεί. Θα τις αναζητήσει;
Θα νοιαστεί για την τύχη τους; Το πρόγραμμα ΠΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΦΑΝΕΙ φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για δημιουργικές στιγμές, στιγμές τρυφερές με στόχο έναν καλύτερο πλανήτη. Στέρεες πραγματικότητες μεταπλάθονται σε ονειρικούς κόσμους και το παιχνίδι επιστρέφει εκεί όπου γεννιέται, στην φαντασία του παιδικού νου.
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται κυκλικά (κάθε 10 περίπου ημέρες) στα 5 Δημόσια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν κλινικές στις οποίες νοσηλεύονται παιδιά από 5 έως 12 ετών Συντελεστές του προγράμματοςΣύλληψη, σχεδιασμός και σκηνοθεσία: Σοφία Λαμπρίδου & Δαβίδ ΆντζελΣύλληψη, σκηνικός χώρος και κοστούμια, επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα ΓκούμλαΣύνθεση μουσικής: Δημήτρης Μαραμής Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής του προγράμματος: Φιλοθέη Ελευθεριάδου Ρόλοι: Βοζίκης Κωστής, Μαυροφρύδου Κατερίνα, Ουζούνη Θωμαή.Τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρονται στα σχολεία δωρεάν. Πληροφορίες-κρατήσεις από Δεύτερα έως Παρασκευή 08:30-11:30πμ στα τηλεφωνικά νούμερα: 2310 -266 039 / 6973 556 870 (Φιλοθέη Ελευθεριάδου) ΤΟ ΚΘΒΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, 27/11, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θέλοντας να συμβάλλει στο έργο των εκπαιδευτικών, να διευκολύνει την επικοινωνία τους με το θέατρο και να παρέχει ουσιαστική υποστήριξη σε θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση θεατρικών προσεγγίσεων στην εκπαίδευση αναλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά: Το Κ.Θ.Β.Ε. θα διοργανώσει συναντήσεις των εκπαιδευτικών με τους συντελεστές της Παιδικής και της Νεανικής του Σκηνής σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα. Θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κ.Θ.Β.Ε., εκπαιδευτικό υλικό συνοδευτικό των παραστάσεων της Παιδικής και της Νεανικής του Σκηνής καθώς και των Εκπαιδευτικών του Προγραμμάτων ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν την εμπειρία της παρακολούθησης της παράστασης ή του εκπαιδευτικού προγράμματος, μέσα στην τάξη. Θα καθιερώσει την ώρα του εκπαιδευτικού: κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο Θεατρολογίας του Κ.Θ.Β.Ε. για αναζήτηση πληροφοριών και εκπαιδευτικού υλικού ώστε να ενημερώνονται σε θέματα που αφορούν τη χρήση θεατρικών μεθόδων και τεχνικών στο σχολείο.
(τηλ. γραφείου Θεατρολογίας – Δραματολογίου: 2310 263359)

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς σε τακτική συνεδρίαση την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2009

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς σε τακτική συνεδρίαση την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2009
Η 25η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, θα γίνει στις 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009, ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 20:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτιρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, στην οδό Καραμαούνα αρ.1 με θέματα Ημερήσιας Διάταξης

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς σε τακτική συνεδρίαση την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς σε τακτική συνεδρίαση την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009
Η 24η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, θα γίνει στις 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009, ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 20:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτιρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, στην οδό Καραμαούνα αρ.1 με θέματα Ημερήσιας Διάταξης

Εκδήλωση περιοδικού Monthly Review: "Κύπρος:Γεωπολιτικές εξελίξεις στον 21ο αιώνα"

Το περιοδικό Monthly Review το Σπίτι της Κύπρου η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) οργανώνουν εκδήλωση στην Κυπριακή Εστία (Κέκροπος 3, Πλάκα) τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009, στις 6.30 μ.μ. με θέμα: Κύπρος: Γεωπολιτικές εξελίξεις στον 21ο αιώνα Η εκδήλωση περιλαμβάνει: - Χαιρετισμούς - Συζήτηση σε δύο θεματικούς κύκλους 1ος θεματικός κύκλος: Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία: Διχοτόμηση ń Ευρωπαïκή λύση για το Κυπριακό; Ομιλητές: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ Πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ Επίτιμος Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ Βουλευτής Δημοκρατικού Συναγερμού Συντονιστής: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΡΙΖΑΣ, εκδότης περιοδικού Monthly Review 2ος θεματικός κύκλος: Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου Ομιλητές: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ Πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ Δημοσιογράφος ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Υπουργός Άμυνας Κυπριακής Δημοκρατίας Συντονιστής: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ, εκδότης περιοδικού Monthly Review -Παρεμβάσεις Επιμέλεια εκδήλωσης: Νίκη Μιχαηλίδου και Σταμάτης Νικηταράς

Το όνειρο του σκιάχτρου

Το όνειρο του σκιάχτρου - 20/11/2009 Ώρα: 20:30
Χώρος Εκδήλωσης: Άνετον Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 31,39,3
Ευγένιος Τριβιζάς
Μουσική : Σαμαράς Καμπάνης
Ο συγγραφέας, Ευγένιος Τριβιζάς. συγκεντρώνει τα μηνύματα της εποχής, και συλλαμβάνει τα συνθήματα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της απολύτρωσης που τα βρίσκουμε μεταπλασμένα ποιητικά, φανταστικά στο ασάλευτο Σκιάχτρο του.
Το σκιάχτρο έχει στηθεί για φόβητρο των πανελεύθερων πουλιών, μα εκείνο νιώθει απέραντη μοναξιά γιατί λαχταρά να κινηθεί, να πετάξει, να υπάρξει, να δράσει.
Ζητά να κόψει τα δεσμά του, να ανεξαρτητοποιηθεί .
Τα πουλιά ψυχανεμίζονται στην επιθυμία του και συντρέχουν τον αγώνα του φτερουγίζοντας τριγύρω του συμπονετικά δίνοντάς του οδηγίες πώς να πετάξει. Το σκιάχτρο όχι μόνο δεν προστατεύει το χωράφι αλλά δίνει και την άδεια στα πουλιά να χορταίνουν από τα λαχανικά που έχει στη φύλαξή του.
Και βέβαια η ώρα της αποκάλυψης φθάνει.
Ο ιδιοκτήτης ξεσκεπάζει την αλήθεια.
Το σκιάχτρο καλείται σε δίκη.
Εκεί αρχίζει η υπερβολή, η σάτιρα, ο οίστρος, τα απρόοπτα.
Το σκιάχτρο καταδικάζεται ερήμην, όμως με τη βοήθεια των πουλιών καταφέρνει να δραπετεύσει.
Η παιδική ορχήστρα των Ωδείων Αστρινίδειο και Ε. Σαμαρά αριθμεί 30 μέλη περίπου, η Καμεράτα της Νέας Συμφωνικής Ορχήστρας αριθμεί 14 μέλη και το πιάνο.

Ίσως φταίνε τα φεγγάρια

Ίσως φταίνε τα φεγγάρια - 20/11/2009 Ώρα: 20:00
Χώρος Εκδήλωσης: Α.Π.Θ. Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 10,31,14,2Αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι
Τραγούδια που μας γυρίζουν στην εποχή των νεανικών μας χρόνων, στην εποχή της ξενοιασιάς και του «καλού» ελληνικού τραγουδιού.
Ένα αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι πλαισιωμένο από οπτικοακουστικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα, στηριγμένο στις ευαισθησίες των μουσικών, δασκάλων και παιδιών της Αδαμαντίου Σχολής και της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί.
Για να μη ξεχνάμε ότι το καλό ελληνικό τραγούδι υπάρχει ακόμα, σε πείσμα πολλών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΟΥ 5ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ»Διαβάστε περισσότερα... «ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ»Διαβάστε περισσότερα...
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας στις Γυναίκες (25/11), ο ΙANOS παρουσιάζει την Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009, από τις 13.00 μέχρι τις 15.00, στο café του βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24). Διαβάστε περισσότερα... ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ AL DI MEOLAΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ (Παρασκευοπούλου 9 & Βασ.Όλγας, τηλ.: 2310 819 153) Διαβάστε περισσότερα... ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΣΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ 16 ΚΑΙ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΣΥΝΕΠΡΑΞΕ ΜΕ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ ALDO CICCOLINI ΣΕ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΪΑ Διαβάστε περισσότερα... ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ 2009 - 2010 Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική και κοινωνική του πολιτική παρουσιάζει τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την περίοδο 2009 – 2010. Διαβάστε περισσότερα... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΑΤΙΑΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CD ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΜΟΚΟΒΙΤΗ Διαβάστε περισσότερα... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Από Σάββατο 21 έως Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 Διαβάστε περισσότερα... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΔιαβάστε περισσότερα... «ΑΠΟΨΕ - ΑΥΡΙΟ - ΠΟΤΕ» Διαβάστε περισσότερα... ΑRTΗΡΙΑ - ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ 11ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 18 εως 24 Νοεμβριου 2009 προβολες βραβευμενες ταινιες "διεθνους κινηματογραφικου φεστιβαλ της Πατρας 11ο διεθνες πανοραμα ανεξαρτητων δημιουργων" Διαβάστε περισσότερα... OI OΝΙRΑΜΑ ΣΤΟ 9o MAD SECRET CONCERTby WHAT’S UP!Celebration On με πολλούς guests!!! What’s Up in music? Διαβάστε περισσότερα... 4 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ Σ. ΜΑΥΡΙΓΙΑΝΝΑΚΗ Από : 19/11/2009 Έως : 19/11/2009Διοργάνωση : Δήμος Χανίων. Δήμος Κρυονερίδας, ΔΗΠΕΧΤόπος : Σύμφωνα με το πρόγραμμαΏρα : 18.00 και 19.00Είσοδος : ελεύθερη Διαβάστε περισσότερα...
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣΔιαβάστε περισσότερα... ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009, ο Σύνδεσμος Εκδοτών στα πλαίσια του Χρηματοοικονομικού – Χρηματοπιστωτικού Πολυσυνεδρίου «Money Show 2009», θα πραγματοποιήσει συζήτηση με θέμα: «Ηλεκτρονικό Βιβλίο», στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι. Διαβάστε περισσότερα...
ΤΟ ΚΟΟ – ΚΟΟ ΣΕΡΒΙΡΕΙ SAL.A.T.A. ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Διαβάστε περισσότερα... ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ Bjarke Mogensen &David Lau Magnussen26 & 27 Νοεμβρίου 2009
Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη Διαβάστε περισσότερα... «ΑΙ ΔΥΟ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ» Σεραφείμ Σίλας και Γιώργος Χατζηπαύλου Για 2η σαιζόν ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
Παραστάσεις : κάθε Παρασκευή & Σάββατο 10.30μ.μ
Τιμή εισιτηρίου : 15€ Διάρκεια 120minΘέσεις : 100 Διαβάστε περισσότερα... «WINTER CABAREΤ» ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Σάββατο 12 Δεκεμβρίου Ώρα: 20.30 Διαβάστε περισσότερα... ! 13 ΧΡΟΝΙΑ! Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου το πιο δημοφιλές ελληνικό μουσικό portal www.avopolis.gr διοργανώνει, το απόλυτο 00’s party στο Sin City Club!!! Διαβάστε περισσότερα... ΓΕΝΕΘΛΙΑ Διαβάστε περισσότερα...
ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Σαμαράκης Αντώνης
Θέατρο Τέχνης ΦΡΥΝΙΧΟΥ 14, Πλάκα
Σύγχρονο Ρεπερτόριο Διαβάστε περισσότερα... «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΘΝΟΓΕΝΕΣΗΣ ΚΑΙ "TATKOVINA" ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗΣ FYROM » Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού» παραθέτουν επίσημο δείπνο με ομιλητή τον κ. Ευάγγελο Κωφό, τ. εμπειρογνώμονα πρεσβευτή – βαλκανιολόγου, με θέμα : «Προβληματισμοί εθνογένεσης και “ tatkovina ” της γειτονικής FYROM » . Διαβάστε περισσότερα... Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
Ιονέσκο ΕυγένιοςΘέατρο Τέχνης ΦΡΥΝΙΧΟΥ 14, Πλάκ
Σύγχρονο Ρεπερτόριο Διαβάστε περισσότερα... «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» Οργανωμένες επισκέψεις ομάδων στην έκθεση Διαβάστε περισσότερα... «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ & ΔΙΕΘΝΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ»«Ελλάδα– Βαλκάνια-Μεσόγειος, Συγκριτική Λαογραφία» Σειρά Μαθημάτων με τον Βάλτερ Πούχνερ Εκδόσεις Αρμός Διαβάστε περισσότερα... MATINE'E MOYΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιούνται matinèes, όπου καθιερωμένοι μουσικοί, νέοι καλλιτέχνες, αριστούχοι σπουδαστές Ωδείων εμφανίζονται με μεγάλη επιτυχία. Διαβάστε περισσότερα... ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Το ΚΟΟ-ΚΟΟ παρουσιάζει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου και ώρα 22:30 τον Κυριάκο Μιχαήλ και τη μουσική παράσταση Μόνο για μια στιγμή. Ο τραγουδιστής με τη μπάντα του θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο του αλλά και κομμάτια από την εγχώρια και ξένη δισκογραφία, τα οποία θα κινούνται σε ρυθμούς pop και rock. Διαβάστε περισσότερα... ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ BAZAAR Διαβάστε περισσότερα... BRAIN DAMAGE [fr]support live act: DIRECT CONNECTION aftershow live dub mix: PROFESSOR SKANK
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου Διαβάστε περισσότερα...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Φασιανός-Παπαϊωάννου_Πολυκατοικία σε θάλασσα_Μακέτα_45Χ31_2005[1] «Αλέκος Φασιανός – Τάσης Παπαϊωάννου. Το χρώμα και το φως στη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική»24/09-13/12/2009 Διαβάστε περισσότερα... MAD RADIO 106.2 NEWS Διαβάστε περισσότερα...
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ SPRING PEOPLE ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ SPRING PEOPLE ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Διαβάστε περισσότερα... «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ»Η θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης «Θεάτρου Όραμα» παρουσιάζει το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» Σαββάτο 28 - Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2009Δημοτικό Θέατρο ΘέρμηςΏρα έναρξης 20.30
Διαβάστε περισσότερα... ΤΑ LIVE TOY PUZZLEMUSIK -Παρασκευή 4 ΔεκεμβρίουYiannis Kassetas & The Funk WizardsLIVE στο Bacarò-Δευτέρα 28 & Τρίτη 29 ΔεκεμβρίουFUNK WIZARDS present JASON YARDELIVE στο Bacarò Διαβάστε περισσότερα... ΙΑΝΟΣ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 IANOS (Σταδίου 24)Τηλ. 2103217810 www.ianos.gr Διαβάστε περισσότερα... Η Χ. ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ MAD Mad Greekζ: Χάρις Αλεξίου Weekend. Το Σαββατοκύριακο 28 & 29/11 είναι αφιερωμένο στην κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια η οποία μιλάει αποκλειστικά στο Mad Greekζ στους συνδρομητές της nova! Διαβάστε περισσότερα... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΜΚΟ "ΑΝΟΙΞΗ" - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ- ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΟ Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ TASSA ΜΠΙΤΣΑΝΗ Διαβάστε περισσότερα... ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ «ΑΕΡΑΣ» ΣΤΟ ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ.ΑΛΕΞΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ - FRANCESCO LA VECCHIA4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Διαβάστε περισσότερα... THE CID CIRCULAR November 2009 Διαβάστε περισσότερα... ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΠΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΤΙ PIPITSA LIVE Η δημοφιλέστερη ηρωίδα παιδικών βιβλίων ξεκινάει ένα νέο ταξίδι και σας προσκαλεί στο βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ σε ένα ξέφρενο πάρτι. Μαζί της η συγγραφέας Μάρω Θεοδωράκη και οι ηθοποιοί που την συνοδεύουν. Ελάτε να τραγουδήσετε και να χορέψετε μαζί με την Πιπίτσα των εκδόσεων Διάπλαση το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009 στις 12:00 π.μ. Βιβλιοπωλείο ΕυριπίδηςΑνδρέα Παπανδρέου 8, Χαλάνδρι Τηλ.: 210 68 13 661 “JOHNNIE SOCIETY” Δωρεάν διανομή του ελληνικού μυθιστορήματος μέσω Διαδικτύου Διαβάστε περισσότερα... 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Διαβάστε περισσότερα...

ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Θα πρέπει να συμπληρώσετε την παρακάτω υπεύθυνη δήλωση