Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Επιστημονική Σκέψη και Κοσμολογική Πραγματικότητα, Σάββατο 27 Μαΐου 2023


Σεμινάριο στον ΟΦΑ: Επιστημονική Σκέψη και Κοσμολογική Πραγματικότητα, Σάββατο 27 Μαΐου 2023
Σεμινάριο του αφυπηρετήσαντος Καθηγητή Αστρονομίας ΑΠΘ, Νικολάου Σπύρου, Σάββατο 27 Μαΐου 2023 στις έξι το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας:
Επιστημονική Σκέψη και Κοσμολογική Πραγματικότητα
Το σεμινάριο αναφέρεται στην αναδυόμενη, νέα, ριζοσπαστική και άκρως επιτυχημένη Κοσμολογία του Πολυτροπικού Σύμπαντος με Συγκρούσεις και Θερμοδυναμικό Περιεχόμενο, εις αντικατάσταση της σύγχρονης γενικώς αποδεκτής, αλλά, εμφανώς, φυσικώς ανεπαρκούς, ερευνητικώς παραπλανητικής και πολλαπλώς προβληματικής κοσμολογικής φιλοσοφίας, της διεθνώς γνωστής ως Κοσμολογία ΛCDM.
Το σεμινάριο αφιερώνεται στη μνήμη του αγαπητού φίλου μου Διονύση Σιμόπουλου.

Περίληψη
Είναι, πλέον, ευρέως αποδεκτό, ότι το κυρίαρχο κοσμολογικό πρότυπο ΛCDM, για την δυναμική περιγραφή του φυσικού Σύμπαντος, είναι φυσικώς ανεπαρκές και το ίδιο ισχύει για τις θεωρητικές προβλέψεις και τις συνέπειές τους.
Με αυτό το δεδομένο, περιγράφεται μια περίληψη του περιεχομένου μιας σειράς, ήδη από το 2011, ένδεκα διεθνών δημοσιεύσεων του ομιλητή, σε συνεργασία, για την αναδυόμενη νέα κοσμολογική πραγματικότητα, δηλαδή, το πολυτροπικό κοσμολογικό πρότυπο της αλληλεπιδρώσας σκοτεινής ύλης με συγκρούσεις και θερμοδυναμικό περιεχόμενο.
Αναδεικνύονται οι φυσικές αδυναμίες του προτύπου ΛCDM και της κυρίαρχης ερευνητικής φιλοσοφίας, αποκλειστικά μαθηματικώς, όχι, ταυτόχρονα, και φυσικώς προσανατολισμένης.
Σε αντιπαραβολή, στο πλαίσιο του πολυτροπικού προτύπου, με χρήση της Κλασικής Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και της Κλασικής Θερμοδυναμικής, περιγράφεται η επιτυχής αντιμετώπιση όλων των πρώτης γραμμής ενδιαφέροντος σύγχρονων κοσμολογικών παρατηρησιακών δεδομένων και εννοιών (π.χ.,πρότυπο ΛCDM, σκοτεινή ενέργεια, εξασθένηση του φωτός των μακρινών υπερκαινοφανών SNe Ia, τροποποιημένη βαρύτητα, νετρίνα μεγάλης μάζας κ.λ.π.), οι οποίες, όμως, περιγράφουν το φυσικό Σύμπαν με νοηματικώς-φυσικώς προβληματικό και ερευνητικώς παραπλανητικό τρόπο.
Περαιτέρω,αποδεικνύεται, ότιτο, περιέργως αγνοημένο μέχρι τώρα, θερμοδυναμικό περιεχόμενο του πολυτροπικού κοσμικού ρευστού της παρατηρησιακά υποστηριζόμενης αλληλεπιδρώσας σκοτεινής μάζας αποτελεί την βάση για την φυσικώς πλήρη, ταυτοσυνεπή και λογική περιγραφή της πρόσφατης ιστορίας του διαστελλόμενου και επιταχυνόμενου, παρατηρησιακώς προσβάσιμου Σύμπαντος.
Επίσης, δε, η εσωτερική θερμοδυναμική ενέργειά του εμφανίζεται ως μια ισχυρή, κλασική και σχετικά ανέξοδη εναλλακτική πρόταση για την, μέχρι τώρα, εξωτική, παντελώς άγνωστη και, από ερευνητικής πλευράς, εξαιρετικά πολυέξοδη και αδιέξοδη σκοτεινή ενέργεια του Σύμπαντος.
Συνεπώς, το πολυτροπικό κοσμολογικό πρότυπο με συγκρούσεις, ως μοναδική φυσική πραγματικότητα, σε πλήρη συμφωνία με τα παρατηρησιακά κοσμολογικά δεδομένα, αποτελεί μιαν ολοκληρωμένη, πλήρη και ενοποιημένη περιγραφή του σκοτεινού τμήματος του Σύμπαντος (κυρίαρχου σε ποσοστό, περίπου, 95% επί του συνόλου) και, επίσης, απεικονίζει ολόκληρο το Σύμπαν με την χρήση ενός μόνον πλήρους θερμοδυναμικού ρευστού, του πολυτροπικού ρευστού.
Συμπερασματικά, το πολυτροπικό κοσμολογικό πρότυπο αναδύεται ως ένα ανταγωνιστικό ρεαλιστικό πρότυπο του κυρίαρχου, φυσικώς ελλειμματικού, ανεπαρκούς και πολλαπλώς προβληματικού προτύπου ΛCDM.

Βιογραφικό
Ο Καθηγητής Αστρονομίας κος Νικόλαος Κ. Σπύρου, διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα.
Από το 1970, υπηρέτησε το ΑΠΘ από διάφορες επιστημονικές και διοικητικές θέσεις, αλλά υπηρέτησε και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη βάση της εθελοντικής δραστηριότητας και προσφοράς, εθνικής και διεθνούς. Ευδοκίμως, δε, αφυπηρέτησε πριν από δώδεκα χρόνια, το 2011, μετά από σαράντα ένα (41) χρόνια ακαδημαϊκής δραστηριότητας και, αφού, διαχρονικά, απέκτησε την εμπειρία όλων των πανεπιστημιακών εξελικτικών βαθμίδων δύο διαφορετικών, διαδοχικών νομικών εκπαιδευτικών πλαισίων της χώρας μας.
Ο κ. Σπύρου διαθέτει ευρεία την εμπειρία της αυτοδύναμης, προσκεκλημένης και αυτόβουλης, πολυθεματικής ερευνητικής, διδακτικής, συγγραφικής, εκδοτικής και κοινωνικής εργασίας και προσφοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του κου Σπύρου, συνήθως σε επιδιωκόμενη επικάλυψη με τα, κατά καιρούς, διδακτικά καθήκοντά του, εμπίπτουν στις θεματικές περιοχές, κυρίως, Αστροφυσική, Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein, Κοσμολογία και, δευτερευόντως, Ιστορία της Αστρονομίας-Αρχαιοαστρονομία, Διάστημα και Διαστημική Τεχνολογία, Διαστημική Περιβαλλοντική Φυσική, Εκπαίδευση στην Επιστήμη.
Επί μία πενταετία (2005-2010), από την σύνδεση της χώρας μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ο κος Σπύρου υπηρέτησε ως ο Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας μας σ’ αυτόν, με αντικειμενικό σκοπό, μεταξύ άλλων, τον καθορισμό της εθνικής πολιτικής για το Διάστημα και την εισαγωγή της χώρας μας και του ΑΠΘ στην διαστημική εποχή και στην διαστημική τεχνολογία. Συνεπώς, ο κος Σπύρου έχει πλήρως διαμορφωμένη και σαφώς εκπεφρασμένη γνώμη για τα αστρονομικά, κοσμολογικά και διαστημικά θέματα.
Ο κος Σπύρου, από την δεκαετία του 1960, όταν ήταν ακόμη προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, συνεχίζει την παντοειδή, αμισθί συνεργασία του με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και πολλά άλλα επιστημονικά, εκπαιδευτικά και εκδοτικά ιδρύματα, με αντικειμενικό σκοπό την προβολή της επιστήμης της Αστρονομίας, συστηματικά διωκόμενης στην χώρα μας και προ πολλού εξοστρακισμένης από τα σχολεία μας.
Επίσης, συνεχίζει την παντοειδή συνεργασία του με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι το πρώτο ιδρυτικό μέλος. Εξάλλου, ο κος Σπύρου είχε ενεργό ρόλο στην δημιουργία-κατασκευή του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στην Θεσσαλονίκη, όπως και στην επιλογή του αρχικού τεχνικού-επιστημονικού εξοπλισμού του.
Τον Ιούνιο 2017, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης, βράβευσε τον κο Σπύρου, σε αναγνώριση της πολυετούς, επιστημονικής-ερευνητικής, διδακτικής και κοινωνικής προσφοράς του στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Φυσική, την Αστρονομία και γενικότερα την Παιδεία.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

Απ ευθείας διάθεση προϊόντων στην Καλαμαριά (πρ.Καπναποθήκες,Ν.Κρήνη), ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2023

Απ ευθείας διάθεση προϊόντων στην Καλαμαριά (πρ.Καπναποθήκες,Ν.Κρήνη), ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2023










ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΜΙΛΑ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ! // ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ

 

ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ
ΜΙΛΑ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ!Λογοτεχνικές μεταμορφώσεις της μυθικής ηρωίδας
στην Ελλάδα και τον Δυτικό κόσμο
από τον 19ο αιώνα ώς τις μέρες μας

Η Πηνελόπη έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις στην τρισχιλιετή ζωή της, από τότε που την έπλασε ο Όμηρος. Οι αιώνες την ανεβοκατέβασαν αλύπητα στο χρηματιστήριο των αξιών τους. Άλλοτε πρότυπο της αρετής, άλλοτε μια πολύ βαρετή συμβία, «μαντρόσκυλο» της αρετής, κάποτε επικίνδυνη και λάγνα, άλλοτε γριά και αμίλητη, ή νέα και δυναμική, η Πηνελόπη, η μέση γυναίκα, φανερώνει με τις περιπέτειές της τη θέση του γυναικείου φύλου στην κοινωνία και τις αντιλήψεις γύρω από τον γάμο και τον έρωτα.
Κάποτε σβήνει ολότελα από τις σελίδες της λογοτεχνίας, άλλοτε κάνει μια δειλή, μίζερη εμφάνιση. Ο 20ός αιώνας όμως είναι ο αιώνας της: πολλές σελίδες αφιερώθηκαν στα «σκάνδαλά» της στον μεσοπόλεμο, πολλές και οι απόπειρες να της δοθεί μια καλύτερη τύχη στη ζωή, τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες.
Μεγάλη δόξα γνωρίζει μετά το 1968 και τη συλλογική κινητοποίηση για αλλαγή των νοοτροπιών και των σχέσεων ανάμεσα στα φύλα. Οι συγγραφείς, συνήθως γυναίκες, θεωρούν τώρα πως έχει δικαίωμα να ξαναφτιάξει τη ζωή της, μην περιμένοντας είκοσι χρόνια τον Οδυσσέα, να μη δεχθεί πίσω τον άπιστο σύζυγο, ακόμα και να απιστήσει η ίδια, ή απλώς να μείνει επιτέλους μόνη και να αφιερωθεί στην τέχνη. Στα τέλη του 20ού αιώνα η Πηνελόπη ταξιδεύει· η ακίνητη φιγούρα του αργαλειού κατακτά τη δυνατότητα να γνωρίσει τον κόσμο ή τουλάχιστον να γλυτώσει από την κακοπάθεια της Ιθάκης. Στον 21ο αιώνα απασχολούν πλέον τη λογοτεχνία και οι θεραπαινίδες της.
Αυτές και άλλες μεταμορφώσεις της Πηνελόπης θα βρουν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες σε τούτο το βιβλίο, σε έργα πεζά, ποιητικά, θεατρικά, κάποια κινηματογραφικά, και επίσης δοκίμια και φιλοσοφία, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Μια ιστορία για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, μέσα από εικόνες και σύμβολα. Πότε θα καταφέρει, αλήθεια, η Πηνελόπη να μιλήσει στον δημόσιο χώρο, κατακτώντας την πλήρη ισοτιμία με τον Οδυσσέα;
ΣΕΙΡΑ | ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ
ISBN 978-960-524-930-4, σχήμα 15 x 23 εκ., 424 σελ., τιμή: 20 ευρώ

💰✈️ Ταξίδι στην Ιορδανία με την Χαμηλότερη Τιμή της αγοράς! | ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ



Η Mideast Travel προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξερεύνησης της Ιορδανίας σε 7 μέρες με διαμονή σε ξενοδοχεία 5 αστέρων από 715€ την χαμηλότερη τιμή της αγοράς!
Κλείστε τώρα την θέση σας για την πρώτη αναχώρηση στην Ιορδανία 01/06/2023!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ - 01/06/2023

Το πακέτο στην Ιορδανία της Mideast Travel προσφέρει την χαμηλότερη τιμή της αγοράς!
Ιορδανία
Αμμάν - Νεκρά Θάλασσα - Μάνταμπα - Όρος Νεμπό - Κέρακ - Πέτρα - Ουάντι Ραμ - Άκαμπα - Τζέρας - Αζλούν - Κάστρα Ερήμου


ΠεριλαμβάνειΑεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Αμμάν-Αθήνα με Royal Jordanian
Μεταφορές και ξεναγήσεις
Ξενοδοχεία 5* και 4* με ημιδιατροφή
Όλες οι είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία,
Σαφάρι στην έρημο του Γουάντι Ραμ με 4x4 τζιπ
Βίζα εισόδου στην Ιορδανία
Ασφάλεια & ΦΠΑ
Mideast Travel Worldwide
Αθήνα:
Λεωφ. Βασ. Σοφίας 105-107, 115 21
Τηλ: + 30 211 211 8888
Φαξ: +30 210 642 6147
Κωνσταντινούπολη:
Skyland Towers
B Blok, Kat 29
Ofis No 415, 416, 417
Seyrantepe, Sarıyer
Τηλ: +90 212 5199565
Φαξ: +90 212 5121553
mideast@mideast.gr
www.mideast.gr

Ο ΡΟΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ


 

Δεκάδες φοιτητές στο νοσοκομείο σε κατάσταση ακραίας μέθης μετά από πάρτι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Δεκάδες φοιτητές στο νοσοκομείο σε κατάσταση ακραίας μέθης μετά από πάρτι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Συμφωνία Υπουργείου Υγείας-ΠΟΥ για την αξιολόγηση της ποιότητας υπηρεσιών Υγείας



Συμφωνία Υπουργείου Υγείας-ΠΟΥ για την αξιολόγηση της ποιότητας υπηρεσιών Υγείας
Με στόχο την διασφάλιση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΕΣΥ υπογράφθηκε συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)– Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη για την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Πλαισίου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Ποιότητας της Υγειονομικής Περίθαλψης στην Ελλάδα». Το έργο θα εκπονήσει ο ΠΟΥ.

Παραγράφηκε το Περιουσιολόγιο της Εφορίας!


Παραγράφηκε το Περιουσιολόγιο της Εφορίας!
Στην …παραγραφή οδηγείται το e-Περιουσιολόγιο της Εφορίας στο οποίο θα καταγράφονταν και θα ελέγχονταν όλη η κ...


Κομισιόν προς Ελλάδα: Πώς δεν θα χάσετε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης


Κομισιόν προς Ελλάδα: Πώς δεν θα χάσετε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
Με γρήγορους ρυθμούς άρχισε η Ελλάδα την εφαρμογή του προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα πρέπει να ο...



Από τον Ιανουάριο οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων


Από τον Ιανουάριο οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα ισχύσουν οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες σε δεκάδες Δήμους της χώρας, στο...



"Ουδέν κρυπτόν" για την ΑΑΔΕ -Ελεγχοι μετά από διασταυρώσεις στοιχείων


"Ουδέν κρυπτόν" για την ΑΑΔΕ -Ελεγχοι μετά από διασταυρώσεις στοιχείων
Οι καταγγελίες πολιτών στις φορολογικές αρχές, καθώς και οι πληροφορίες για τη φορολογική συμπεριφορά φυσικών ...