Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ

ΑΠΟ ΤΟ taxalia - Τo N.1 BLOG ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για πια παγκόσμια ημέρα να μιλήσουμε και τι να πούμε...
Ότι και να πούμε θα είναι το λιγότερο υποκριτικό και γελοίο αφού κανείς μα κανείς δεν σέβεται αυτούς τους ανθρώπους.. Από την πολιτεία μέχρι και την ίδια την κοινωνία..
Και δεν μιλάμε για την κοινωνία των ανθρώπων αλλά για την κοινωνία των ζώων που ζουν στις πόλεις και κοιτάνε τον Εαυτούλη τους μονάχα ... Οι κάφροι- ανεγκέφαλοι που προσπαθούν κάθε ώρα και στιγμή να σου βρουν χίλιες δικαιολογίες για την Απαράδεκτη συμπεριφορά τους.
Μια συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε πολιτισμένο άνθρωπο αφού κανείς δεν σέβεται ούτε τις διαβάσεις πεζών ,ούτε τις ράμπες, ούτε τις διαβάσεις τυφλών, λες και η πόλη είναι Τσιφλίκι τους και είναι φτιαγμένη μόνο για την πάρτι τους...
Η οργή μου είναι μεγάλη προς όλες τις κατευθύνσεις....
Αλλά εγώ θα σταθώ περισσότερο στην προσωπική ευθύνη του καθενός.
Δεν με αφορά η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης τόσο σε τοπικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο.
Όχι δεν θα μπω σε αυτήν την λούμπα.
Εσύ τι κάνεις ρε μεγάλε για αυτήν την κατάσταση....? Ε?
Μήπως απολύτως τίποτα..
Μήπως αδιαφορείς και περιφρονείς αυτούς τους ανθρώπους.
Ναι δεν μπορώ να κρύψω τα συναισθήματα μου...
Νιώθω οργή για τους εκατοντάδες κάγκουρες που ενώ στο cosmos έχει 15000 χιλιάδες θέσεις, παρκάρουν στις θέσεις αναπήρων και πάνω στα πεζοδρόμια για να είναι κοντά στις εισόδους...
Νιώθω πραγματικά στεναχωρημένος που κανείς μα κανείς δεν σέβεται ποτέ τις ράμπες αναπήρων όπως και τις διαβάσεις πεζών και τυφλών στο κέντρο της πόλης μου, γιατί δήθεν δεν έχει parking!!
Συγνώμη που θα το πω αλλά όλα αυτά είναι ΒΛΑΚΕΙΕΣ!
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλογιστούμε πως θα νιώθαμε αν ήμασταν εμείς στην θέση αυτών των ανθρώπων!!
Μήπως αποκλεισμένοι στην ίδια μας την πόλη?
Ξυπνήστε συμπολίτες μου...
Δεν είστε ζώα?
Είστε άνθρωποι(μάλλον) !!
Αλλάξτε την συμπεριφορά σας ....
Μπορεί ο καθένας μας να αλλάξει κάτι από την τραγική εικόνα της πόλης μας ....
Τέλος ένα video που θα μπορούσε να είναι γυρισμένο κάλλιστα σε Ελληνική πόλη αλλά δεν είναι...(αφορά την Πορτογαλία και λέει..
"Ευχαριστούμε για τα εμπόδια, τις μπαριέρες, τις δυσκολίες.
Είμαστε σε φόρμα για το Πεκίνο. Ευχαριστούμε.")
Πηγές φώτος: http://www.streetpanthers.gr/ και http://www.inout.gr/ Άρθρο, από το φίλο και συμπολίτη (και έξοχο blog) http://ilovethessaloniki.blogspot.com/ το οποίο δεν πρέπει να λείπει από τα αγαπημένα σας.

Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝΟκτώ στα δέκα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ με συμπόνια και χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά απέναντι τους ως αμήχανη. Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα μελέτης που έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Έκθεση της Συνομοσπονδίας, την τελευταία δεκαετία η κοινή γνώμη θεωρεί ότι υπάρχει πρόοδος στα ζητήματα αναπηρίας στη χώρα μας, ωστόσο τα προβλήματα για τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να υπάρχουν. Σήμερα, το 15% του ελληνικού πληθυσμού έχει κάποια μορφή αναπηρίας.
Από αυτούς, το 65% έχει ποσοστό αναπηρίας που κυμαίνεται από 67 έως 99% και το 10% έχει ποσοστό αναπηρίας της τάξης του 100%.
Η πλειοψηφία των ΑμεΑ ζει με την υπόλοιπη οικογένεια του. Σκοπός της μελέτης ήταν η καταγραφή και ανάλυση των μεταβολών που συντελέστηκαν την τελευταία δεκαετία στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν την αναπηρία και τα άτομα με αναπηρία.
Αναλύθηκαν τα αποτελέσματα ερευνών κοινής γνώμης που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1997 έως και το 2008. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι: - Το 81,7% του πληθυσμού θεωρεί ότι ο συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας είναι χειρότερες συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. - Το 32,9% των συμμετεχόντων νιώθει συμπόνια για τα ΑμεΑ αλλά τα αντιμετωπίζει με αμηχανία. - Το 66% εκτιμά ότι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004 άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται το θέμα της αναπηρίας. - Το 50,4% του δείγματος αναφέρει ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία την αδυναμία εύρεσης εργασίας.
Ακολουθούν η ανεπάρκεια των κρατικών και δημόσιων υποδομών υγείας, η ελλιπής ενημέρωση, οι ανεπαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες και η δυσκολία πρόσβασης σε αυτές, η ανεπαρκής εκπαίδευση, η αδυναμία πρόσβασης σε κοινωνικό περιβάλλον και ο στιγματισμός ή η αποστροφή των άλλων ανθρώπων. - Το 75,5% του συνόλου του δείγματος πιστεύει ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ασχολούνται ‘λίγο’ και ‘καθόλου’ με τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία.
Το 43,9% πιστεύει ότι οι κοινωνικές δαπάνες παρέμειναν στάσιμες ενώ καθολικά υπέρ της άποψης ότι το κράτος πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για την ενίσχυση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους τάσσεται το 98,8% του δείγματος. Αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία έγινε δεκτή σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια.
Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής κύριο Δημήτρη Σιούφα την ετήσια έκθεση ενώ απεστάλη στον Πρωθυπουργό κύριο Κώστα Καραμανλή υπόμνημα με τις θέσεις για την ανάγκη μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Γιώργο Παπανδρέου. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κύριος Ιωάννης Βαρδκαστάνης δήλωσε σχετικά:
«Η σημαντική αυτή μέρα είναι ημέρα λογοδοσίας απέναντι στην ελληνική κοινωνία, στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, ημέρα ανάληψης ευθυνών και αποτελεσματικών πρωτοβουλιών για την προάσπιση των δικαιωμάτων

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ - ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥΤο τραγούδι των λύκων ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Βάντα Κουτσοκώστα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Γιαννούσης ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΣΕΙΡΑ: Σταθμός Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2008 Σελ.: 304
ISBN: 978-960-417-250-4 Λίγα λόγια για το βιβλίο Η Φλάβια, μια νεαρή όμορφη γυναίκα, αγωνίζεται να κερδίσει ξανά τη ζωή της που χάθηκε στη στάχτη, όταν μια καταστροφική πυρκαγιά έπληξε το χωριό της και έγινε η αιτία να χάσει το φως της.
Μετά από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση, καταφέρνει να αποκτήσει ξανά την όρασή της, όμως ένας νέος Γολγοθάς αρχίζει γι’ αυτήν.
Γιατί, μόλις αντικρίζει με τα καινούργια της μάτια τα γεράνια του κήπου, διαισθάνεται πως κάποιο φοβερό μυστικό κρύβουν αυτά τα ξένα, δανεικά μάτια… Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Η Βάντα Κουτσοκώστα γεννήθηκε στο χωριό Κυψέλη Αθαμανίας του νομού Άρτας και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στην πόλη της Άρτας.
Έφυγε για την Αθήνα μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο και την επιτυχία της στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, του οποίου είναι πτυχιούχος.
Επιπλέον έκανε σπουδές στην έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Η επαγγελματική της σταδιοδρομία είναι γνωστή από τη δράση της στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, όπου εργάστηκε για 23 χρόνια ως υπεύθυνη γραφείου Τύπου και επικοινωνίας, αλλά και ως υπεύθυνη σύνταξης της εφημερίδας ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ. Παράλληλα, ασχολείται με τη στιχουργική.
Έχει συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού. Σημαντικότερη απ’ όλες θεωρείται η συνεργασία της με τον κορυφαίο λαϊκό τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη στην τελευταία δισκογραφική επιτυχία του με τίτλο Τραγουδώ το 1997, καθώς και εκείνη με τον Πασχάλη Τερζή και την Ελένη Βιτάλη το 2002 στο τραγούδι Ξενιτιά μου, πάνω σε συνθέσεις του καταξιωμένου συνθέτη και μουσικού Τάκη Σούκα.
Συνεργάστηκε επίσης και με άλλους μουσικούς και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, όπως Πέρσα Σούκα, Αλέξανδρο Χατζή, Γιώργο Μαζωνάκη, Φάνη Μεζίνη και Στέλιο Τζανετή. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Τα μυθιστορήματά της Οι λιποτάκτες των ονείρων και Αλλού να κοιμάσαι, αλλού να ξυπνάς… κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη. Είναι παντρεμένη με το φαρμακοποιό Γιάννη Αρχοντούλη και έχουν δύο παιδιά, τον Δάνη και τη Λυδία.
Οι γυναίκες της συγνώμης ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Λάκης Φουρουκλάς ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Φανή Καραφύλλη ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΣΕΙΡΑ: Σταθμός Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2008 Σελ.: 240
ISBN: 978-960-417-249-8 Λίγα λόγια για το βιβλίο Η ιστορία μας αναφέρεται σε μια παρέα ανθρώπων που, με κάποιον τρόπο, οι ζωές τους συνδέονται… Θα υπάρξει άραγε μια νέα αρχή, μια καινούργια ζωή, για τον Δημήτρη που αποφυλακίζεται ύστερα από επτά χρόνια και τη Χριστίνα που τον περίμενε και τον αγαπούσε τόσο καιρό; Θα μπορέσουν να απαλλαγούν από το παρελθόν τους και να ζήσουν επιτέλους τον έρωτά τους; Η Μίρα, η Βέρα, η μικρή Σλάβα τι ρόλο έπαιξαν στη ζωή του Δημήτρη; Ο Μάνος αγάπησε τόσο πολύ τη Χριστίνα ώστε να μην αντέξει το χωρισμό τους; Ο Καπετάνιος και οι γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του, γυναίκες κοινές μα αγαπημένες, και η αγαπημένη όλων, ο μεγάλος του έρωτας, η Ελένη, πώς συνδέεται με τον Δημήτρη και πόσο επηρέασε τη ζωή του; Η Κατερίνα και η Μαρία, με την ιδιαίτερη και όχι εύκολα αποδεκτή από τους πολλούς σχέση τους… Όλοι, μα όλοι, μαζεύουν τα κομμάτια τους και προσπαθούν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, αφήνοντας πίσω τις οιμωγές και τα τραύματα του παρελθόντος.
Για κάποιους η άνοιξη φάνηκε σχετικά νωρίς, για άλλους άργησε περισσότερο…
Το αποτέλεσμα μετρά όμως.
Για να δούμε λοιπόν τι γεύση αφήνει στους ήρωές μας, τους αποζημιώνει για όλες τις ατυχίες και τις περιπέτειές τους; Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ο Λάκης Φουρουκλάς γεννήθηκε στη Ζιμπάμπουε το 1970 από Κύπριους γονείς, μεγάλωσε στην Κύπρο, έζησε στην Αθήνα και την Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης, ενώ σήμερα ζει σε ένα ημιορεινό χωριό της Κύπρου. Δούλεψε σε διάφορες εφημερίδες και ραδιοσταθμούς. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία.
Από τις εκδόσεις Γη στη Λευκωσία κυκλοφόρησαν οι συλλογές διηγημάτων Αιώνια Αγαπημένη και Γαλανή & Λεύκιος, καθώς και η νουβέλα Το λάθος πάθος.
Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το μυθιστόρημα Μίρα, το λουλούδι του πολέμου. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά “Να ένα μήλο” και “Ρωγμές” στην Ελλάδα και “Εξάγγελος” στην Κύπρο, καθώς και σε διάφορες λογοτεχνικές ιστοσελίδες.
Φωτογραφίες του φιλοξενούνται σε μεγάλο ταξιδιωτικό οδηγό για την Ινδία και σε βιβλίο για την αρχιτεκτονική σε διάφορες χώρες του κόσμου. Διατηρεί προσωπικό μπλογκ στη διεύθυνση:
Επίσης δικό του είναι και το αγγλόφωνο http://diigima.blogspot.com/, όπως και ένα μπλογκ με φωτογραφίες από τα ταξίδια του: http://adais.blogspot.com/
Ο κύριος Ρενέ ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Sir Peter Ustinov (Σερ Πίτερ Ουστίνοφ) ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Εύη Καλλιγέρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Γιαννούσης ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΣΕΙΡΑ: Κορυφή Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2008 Σελ.: 344
ISBN: 978-960-417-251-1 Λίγα λόγια για το βιβλίο Με το μοναδικό μυθιστορηματικό του τρόπο, που χαρακτηρίζεται από χιούμορ και δηκτικότητα, ο Σερ Πίτερ Ουστίνοφ μας χαρίζει την πρωτότυπη και διασκεδαστική ιστορία του κυρίου Ρενέ που, αρνούμενος να αφήσει τη ζωή του να βαλτώσει μετά τη συνταξιοδότησή του, αποφασίζει να συστήσει μία αρκετά “περίεργη” οργάνωση.
Όμως μέσα σε λίγες μέρες όλα θα ανατραπούν, όταν θα γνωρίσει μία μυστηριώδη γυναίκα. Λίγα λόγια για τo συγγραφέα Ο Sir Peter Ustinov (Σερ Πίτερ Ουστίνοφ), γεννημένος στις 16 Απριλίου του 1921 στο Λονδίνο, είναι ο γιος ενός ρωσογαλλικού ζευγαριού καλλιτεχνών.
Φιλελεύθερος κοσμοπολίτης, πρεσβευτής της UNICEF και πολύπλευρο ταλέντο, γνώρισε παγκόσμια φήμη μέσα από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, την όπερα και υπήρξε σπουδαίος μυθιστοριογράφος.
Πέθανε στις 28 Μαρτίου του 2004 στη λίμνη της Γενεύης. Από την Εμπειρία Εκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία του Προσοχή! Προκαταλήψεις, Όσα ξέρω για την αγάπη, Για τη ζωή και άλλα μικροπράγματα και Ο ηττημένος.
"Οι συνθέτες της ψυχής μας" του Κώστα Παπασπήλιου 24 κορυφαίοι Έλληνες συνθέτες, με τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν από κάθε στόμα. Ένα πολυτελές λεύκωμα με φωτογραφίες, τραγούδια, ανέκδοτες ιστορίες και πολλή μουσική.
Κατηγορία: Λεύκωμα Σελ.: 312
Διαστάσεις: cm x cm
ISBN: 978-960-417-254-2 «Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι αποτελεί το πιο πολύχρωμο ψηφιδωτό.
Αναδιφώντας όλο το φάσμα της νεοελληνικής μουσικής, διαπιστώνεται η τεράστια συμβολή των λαϊκών συνθετών.
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως κάποιοι από αυτούς έγιναν σάρκα στη σάρκα του λαού. Το τραγούδι τους, φορτισμένο με τα καθημερινά βάσανα και τις χαρές, έδωσε στον κοσμάκη ανάσα και παρηγοριά τις δύσκολες στιγμές.
Σ’ αυτούς τους λαϊκούς δημιουργούς είναι αφιερωμένο αυτό το βιβλίο.
Η ζωή τους είναι συνδεδεμένη με την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του τόπου. Οι περιπέτειές τους ακόμα είναι συνυφασμένες με τη δύναμη και το πάθος για ανώτερη δημιουργία. Χωρίς να παραβλέπεται η μεγάλη αξία και προσφορά και άλλων μελωδών που επίσης έγραψαν λαμπρή ιστορία, επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται είκοσι τέσσερις λαϊκοί συνθέτες που πέρασαν ένα καθοριστικό στίγμα στην εποχή τους και κατάφεραν μια πιο διαχρονική έκφραση, δίνοντας το δικό τους παρών στη ζωή τού σήμερα: Μάρκος Βαμβακάρης, Βαγγέλης Παπάζογλου, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μητσάκης, Αττίκ (Κλέων Τριανταφύλλου), Μιχάλης Σουγιούλ, Κώστας Γιαννίδης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Άκης Πάνου, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιάννης Σπανός, Δήμος Μούτσης, Διονύσης Σαββόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος.» Ο Δημήτρης Ιατρόπουλος γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου:
“Ο Κώστας Παπασπήλιος διαλέγει δυο ντουζίνες από τα μεγάλα ονόματα της νεότερης τραγουδιστικής ιστορίας μας και, με αληθινή λαχτάρα και αγάπη, τα προσεγγίζει με μοναδικό του άξονα και απαράμιλλο κριτήριο να υπηρετήσει από τη θετική της και μόνο πλευρά τη διαδρομή του Ελληνικού Τραγουδιού. Γιατί το Ελληνικό Τραγούδι, αφιερωμένο στα βάσανα και τις συμφορές, αλλά και στις χαρές και τα αιώνια ήθη και έθιμα του λαού μας, δεν είναι μονάχα μια κατάθεση ιστορικής διαδρομής μιας παραμέτρου της Τέχνης γενικά, ως μορφής κοινωνικής συνείδησης, αλλά πάει πολύ πιο πέρα:
Είναι η κατάθεση του ψυχισμού ενός ολόκληρου λαού στη μακραίωνη διαδρομή του.” Λίγα λόγια για το συγγραφέα Ο Κώστας Παπασπήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα.
Από το 1982 υπηρετεί ανελλιπώς ως αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μετά το 1992, για οκτώ χρόνια, παρουσίασε στην ιδιωτική τηλεόραση πάνω από τριακόσιες εκπομπές, με έμφαση στην οικολογία.
Από το 2002, ως μουσικός παραγωγός, υπογράφει αξιόλογα έργα Ελλήνων συνθετών. Έχουν εκδοθεί: Πινακοθήκη Γέλιου (Εμπειρία Εκδοτική, 2002), Το Πανόραμα της Ελληνικής Μουσικής (Εμπειρία Εκδοτική, 2004), Αρχαίων Ήχων Άρμοσις (Κέδρος, 2005), Οι Ωραίοι των Αθηνών (Ίρις-Φιλιππότης, 2007)
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
Σουλιέ 14 & Σαρκουδίνου
136 117 44
Αθήνα
Τηλ.: 210-777.77.88 (εσωτ. 131) Fax: 210-775.77.57
Σοφία Τσιβιτζή
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων

Ξεχάστε το πακέτο από τις Βρυξέλλες

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Ξεφουσκώνει το ευρωσωσίβιο Ξεχάστε τη χαλάρωση, διαμήνυσε χθες το ΕCΟFΙΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Προσγείωσε τις προσδοκίες για τονωτική ένεση στην ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο του «ευρωπακέτου Μπαρόζο» ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, λέγοντας χθες ότι η χώρα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της έχει μικρά περιθώρια να αντιδράσει στην κρίση.
«Δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια περιθώρια», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν για να λάβει μέρος στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλωστε, ο επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια που ρωτήθηκε σχετικώς, είπε ότι το 2007 το έλλειμμα της Ελλάδας ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο του 3%, ενώ φέτος προβλέπεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Ω,τι υπουργοί! Ο ένας καρφώνει τον άλλον

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΔιαγωνισμός καρφωμάτων από υπουργούς Πεδίο μάχης για 15 ώρες η Εξεταστική ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη για τις ευθύνες στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας- Μαρία Νταλιάνη
Αλληλοκαρφώματα γαλάζιων νυν και πρώην υπουργών για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου σημειώθηκαν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Μάλιστα ο Σάββας Τσιτουρίδης έσπευσε να τονίσει πως «υπήρξαν πράγματα τα οποία κατά την κοινή γνώμη είναι ζητήματα προς διερεύνηση και καταλογισμό πολιτικών και ποινικών ή άλλων ευθυνών».
Για περισσότερες από 15 ώρες η Εξεταστική μετατράπηκε- σύμφωνα με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης- σε «πεδίο μάχης» ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί- όπως παρατηρούσαν- «ο καθένας από τους μάρτυρες προσπάθησε να αποσείσει από πάνω του τις πολιτικές του ευθύνες για το σκάνδαλο καρφώνοντας τους άλλους!...».
Κι ενώ τα πυρά των μη κυβερνητικών βουλευτών επικεντρώθηκαν κυρίως στις ανταλλαγές του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου για την έκταση των 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής καθώς και στη μεταβίβαση από την ΚΕΔ στη Μονή του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, η συνήθης απάντηση που ελάμβαναν ήταν «ρωτήστε τον επόμενο υπουργό που έχετε καλέσει για να σας απαντήσει...».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ http://aboutsclerosis.blogspot.com/
Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟΌΤΑΝ Η ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ. Ένας διάσημος ηθοποιός, ο 72χρονος Κεν Κιρχέβαλ, συζεί εδώ και πολλά χρόνια με μια Ολλανδέζα που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ο Κεν Κιρχέβαλ είναι παγκόσμια γνωστός από τον ρόλο του σαν επιρρεπής στο αλκοόλ και επιπόλαιος δικηγόρος στην σειρά «Ντάλας».
Η γνωστή σειρά στις αρχές του 1980 ήταν σε εβδομαδιαία παρουσίαση το τηλεοπτικό γεγονός σε όλο τον πλανήτη.
Η μεγάλη φήμη, τα πλούτη και η εφήμερη δόξα, δυστυχώς, για τον διάσημο ηθοποιό ήταν καταστροφικές.
Τον οδήγησαν από την μία περιπέτεια στην άλλη, μέχρι που λίγο πριν το τέλος της καριέρας του, γνώρισε και συνδέθηκε με την Πέτρα, μια δυναμική γυναίκα που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας από την Ολλανδία.
Όπως λέει ο ίδιος, η σχέση αυτή έδωσε άλλη τροπή στην ζωή του και σύντομα θα αφήσει το πολυτάραχο Λος Άντζελες για να ζήσει μαζί της στην χώρα της.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αρρώστια ούτε μια στιγμή δεν στάθηκε εμπόδιο σε αυτήν την σχέση.
Κάθε άλλο, έδωσε δύναμη και βελτίωσε και τους δύο.
Η Πέτρα πήρε τόση δύναμη που πια δεν χρησιμοποιεί το καροτσάκι για τις καθημερινές της ανάγκες.
Η 37χρονη Πέτρα έγινε άλλος άνθρωπος με την συνδρομή του διάσημου ηθοποιού, σε σημείο που να είναι τόπος βοήθειας και για αυτόν. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Ο ΠΑΡΑΓΩΝ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Σε ορισμένες όμως παθήσεις, όπως π.χ. είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι ουσιαστικός και για την εξέλιξη και την πρόγνωση.
Επειδή η αρρώστια αυτή επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού, με την πρόοδο της ηλικίας, που μειώνεται η ικανότητα του, αυξάνει και η νοσηρότητα και παθογένεια της νόσου.
Εδώ, όμως, υπάρχει και μια ιδιομορφία.
Το ανοσοποιητικό στην προχωρημένη ηλικία έχει πολύ περισσότερες «αμυντικές» πληροφορίες, παρά στα νιάτα του.
Είναι, λοιπόν, δυνατό αν η αρρώστια «το βρει» εξοπλισμένο με τα ανάλογα αντισώματα, να μην μπορεί να το επηρεάσει ιδιαίτερα ή να έχει μόνον μια μικρή και αντιμετωπίσιμη δράση. Το γεγονός αυτό είναι ιατρικά εκμεταλλεύσιμο διότι καθίσταται δυνατή μια προληπτική θεραπεία.
Συνδυαστικά με την ηλικία τρέχει και η ικανότητα επαναμυελίνωσης.
Δηλαδή, όσο προχωράει η ηλικία, τόσο αδυνατεί ο οργανισμός να επαναμυελινώσει προσβεβλημένα κύτταρα στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Αυτός είναι και ο λόγος που όταν η αρρώστια εμφανισθεί με ώσεις και υφέσεις στην νεαρή ηλικία μετά γίνεται χρόνια και προϊούσα η εξέλιξη της.
Αντίθετα, ότι εμφανισθεί σε προχωρημένες ηλικίες εμφανίζεται μεν με ήπια συμπτώματα, αλλά, σχεδόν πάντα σε χρόνια προϊούσα μορφή.
Γενικά, στο όλο θεραπευτικό πλάνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όποτε και αν ξεκινάει αυτό, πρέπει γιατρός και ασθενής, έστω και κατά προσέγγιση, να ξέρουν τον χρόνο εφόδου της νόσου.
Γνωρίζοντας, έτσι, την αρχή της νόσου μπορεί κανείς να προβλέψει τον βιορυθμό της και να συντονίσει την θεραπεία ανάλογα. ALEMTUZUMAB: ΕΝΑ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΜΟΔΑ. ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΩΣ «ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Το τελευταίο φάρμακο που «πήρε σειρά» να πρωτοστατήσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι ένα συνθετικό αντίσωμα αγγλικής κατασκευής, που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της λευχαιμίας εδώ και 30 χρόνια.
Υποτίθεται ότι το φάρμακο θα μειώσει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, περιορίζοντας τις αυξήσεις ειδικών κυττάρων, των οποίων η διέγερση πιθανόν προκαλεί την νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Προϋποθέτουν, δηλαδή, οι παρασκευαστές της ουσίας μια ανάλογη δράση «γενικού τύπου», όπως στις λευχαιμίες, έστω και αν πρόκειται για άλλη νοσολογική οντότητα.
Βέβαια, όπως σε όλες τις ασθένειες, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να το στηρίζουν αυτό για να επιζήσουν και οι ίδιες.
Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση πρόκειται για μια «θανάσιμη ακροβασία», διότι το συγκεκριμένο σκεύασμα φεύγει πάρα πολύ εύκολα εκτός ελέγχου και αναστατώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βάζοντάς το σε ένα «τρελό χορό».
Όταν δε το ανοσοποιητικό αρχίζει να «χορεύει» τρελά, τότε κανενός ιατρικό χέρι δεν μπορεί να το σταθεροποιήσει.
Ο θεράπων ιατρός στην περίπτωση αυτή είναι σαν τον καπετάνιου καϊκιού σε μπουρίνι δώδεκα μποφόρ.
Οι πιο συγκεκριμένες, και μάλιστα αρκετές φορές θανατηφόρες, παρενέργειες έχουν να κάνουν με εγκεφαλικές και θυρεοειδικές επιπλοκές.
Τα δε αποτελέσματα, όπως συνήθως υποστηρίζεται για όλα τα νέα φάρμακα, υποτίθεται ότι περιορίζουν απλά τον αριθμό των ώσεων. ΜΙΚΡΟΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΛΛΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ.
Μία ομολογουμένως σπάνια και κληρονομούμενη ασθένεια, εν μέρει κατά τον επικρατούντα και εν μέρει κατά τον ελάσσονα χαρακτήρα, είναι ο συνδυασμός της μικροφακίας της κόρης των οφθαλμών και ταυτόχρονα, ο εκτοπισμός τους από το κέντρο της κόρης στην περιφέρεια. Στις δύο εικόνες που δείχνουμε φαίνονται καθαρά αυτά τα δύο στοιχεία, τόσο το μέγεθός τους, όσο και η θέση τους.
Θεωρητικά, πρόκειται για μια γενετική ανωμαλία χωρίς νοσολογικό χαρακτήρα, γιατί τα υπόλοιπα στοιχεία, τόσο της κόρης, όσο και του οφθαλμού, δεν έχουν άλλες παθολογικές προεκτάσεις.
Απλώς, ο επιμήκης άξονας της κόρης, και πολλές φορές του οφθαλμού, είναι ασύμμετρος γεωμετρικά ως προς τον οριζόντιο.
Το γεγονός αυτό φέρνει κάποια δευτερεύουσα μυωπία, κυρίως για τα άτομα που απασχολούν πολύ τους οφθαλμούς με τη μελέτη.
Κατά τ’ άλλα, η προσαρμογή είναι εντελώς φυσιολογική και το εύρημα είναι τυχαίο.
Τα άτομα αυτά, όμως, με μικροφακία και, πολύ περισσότερο, με εκτοπία παρουσιάζουν, πάλι λόγω της κληρονομικής επιβάρυνσης, μυοσκελετικές διαταραχές, κυρίως από άκρα, όπου χαρακτηριστική είναι η λεγόμενη αραχνοδακτυλία, πεσμένους ώμους, «χωνοειδές» στήθος και αδυναμία μυϊκού συστήματος. Μια δεύτερη σειρά συμπτωμάτων είναι, λόγω της κατασκευής τους πλέον, οι διαταραχές του κυκλοφοριακού με μεγάλωμα της καρδιάς, αδυναμία συγκέντρωσης, γενικό αίσθημα κόπωσης και καταβολής.
Αυτές οι γενετικές ανωμαλίες έπαιρναν νοσολογικό χαρακτήρα μόλις άρχιζαν στο σύνολό τους να ενοχλούν την καθημερινότητα του πάσχοντος και να τον οδηγούν στην ιατρική συμβουλή, και πιθανόν, θεραπεία.
Όταν συνέβαινε αυτό, αρχειοθετούνταν στις λεγόμενες ορφανές αρρώστιες, δηλαδή, τις ασθένειες εκείνες που είναι τόσο σπάνιες, ώστε δεν υπάρχει συστηματική φαρμακευτική αγωγή.
Τελευταία με την πρόοδο της γενετικής, οι έλεγχοι είναι πιο επιστάμενοι, όσον αφορά φαινότυπο και γονότυπο, έτσι ώστε να είναι μια ιατρική παρέμβαση πιο έγκαιρης μορφής, όσο γίνεται σε πιο νεαρό στάδιο και να αποφευχθούν επιγονικές περιπλοκές.
Η μικροφακία τακτικά εμφανίζεται και με άλλες ασθένειες γενετικής –κληρονομικής προέλευσης, όπως είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, διάφορες ασθένειες της παρεγκεφαλίδας ή περιπλεγμένης κατάστασης ασυμμετρίας.
Πάντως, καλό είναι όταν παρατηρείται κάτι τέτοιο, να αρχίζει άμεσα ο ιατρικός έλεγχος.

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - συνελόντι ειπείν

Η φράση σημαίνει «αφού συμπτύξω τα λόγια μου», «για να τα πω σύντομα, συνοπτικά, με λίγα λόγια».
Παράδειγμα:
Η υπόθεση ήταν ενδιαφέρουσα, η σκηνοθεσία πολύ καλή, τα σκηνικά πειστικά, συνελόντι ειπείν όλη η παράσταση ήταν εξαιρετική.
Το συνελόντι είναι δοτική πτώση της μετοχής του αορίστου συνείλον του ρήματος συναιρώ, που σήμαινε «μαζεύω, τυλίγω και σηκώνω, συμπτύσσω, συστέλλω» κτλ.
Στα νέα ελληνικά απαντάται η λέξη συναίρεση για να δηλώσει την ένωση φωνηέντων μέσα στην ίδια λέξη.
Παρόμοιο νόημα έχουν η νεοελληνική έκφραση «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» και το επίρρημα «κοντολογίς».
Θέμα της εβδομάδας:
Λόγιες εκφράσεις Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα 3.500 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 33-64 ετών,έτους 2008
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων, για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με τον τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3.500 ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 33-64 ΕΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2008», που αφορά πολίτες οι οποίοι:
1. Έχουν την ιδιότητα του ανέργου
2. Έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ
3. Έχουν ελληνική υπηκοότητα και
4. Βρίσκονται στην ηλικία των 33-64 ετών
Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 15.000,00 € έως και τις 18.000€ (στην περίπτωση που διακοπεί το επίδομα ανεργίας έως και τον 2ο μήνα καταβολής). Η διαδικασία υποβολής περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:
1. Έναρξη δραστηριότητας επιχείρησης στην αρμόδια ΔΥΟ (από το νέο επαγγελματία)
2. Αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (ηλεκτρονικά στο http://www.oaed.gr/ )
3. Αξιολόγηση των αιτήσεων (από αρμόδια επιτροπή του ΟΑΕΔ)
4. Επιτόπιος έλεγχος της νέας επιχείρησης (από αρμόδια επιτροπή του ΟΑΕΔ)
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΔ ή με το Κέντρο Στήριξης & Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» του Δήμου Καλαμαριάς, στο 2310.472890.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για ανέργους,ηλικίας 31-44 ετών,έτους 2008
Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το «Πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για ανέργους, ηλικίας 31 - 44 ετών, έτους 2008» του ΟΑΕΔ.
Το πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση 6.500 ανέργων ηλικίας 31 έως 44 ετών, σε νέες θέσεις εργασίας οι οποίες είναι πρόσθετες εκείνων που τυχόν δημιουργούνται στο πλαίσιο επενδυτικού σχεδίου ενταγμένου σε άλλο καθεστώς ενισχύσεων. Για την υπαγωγή μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα θα πρέπει η δημιουργούμενη θέση εργασίας να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της σε σχέση με το μέσο όρο των 12 τελευταίων μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής της.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής στην Υπηρεσία, το ΚΠΑ (Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης) ή ΚΠΑ2, που βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή έδρας της επιχείρησης επιλέγοντας από σχετική λίστα.
Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους άνεργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ανέρχεται στο ποσό των 20 €.
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των ανέργων που θα προσληφθούν με το πρόγραμμα, η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 18 € / ημέρα.
Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις 18 μήνες, ενώ για τις μεγάλες 24 μήνες.
Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι Μ.Μ.Ε. δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για έξι (6) μήνες και οι μεγάλες για δώδεκα (12) μήνες ακόμα.
Σε περίπτωση που ο επιδοτούμενος απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης από 4 ώρες και άνω ημερησίως και λιγότερο των 8 ωρών το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο ήμισυ του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΔ ή με το Κέντρο Στήριξης & Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» του Δήμου Καλαμαριάς, στο 2310.472890.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

M.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ASP 8 E 217 - Rue Wiertz - B-1047 - Βρυξέλλες Τηλ.: (+32) 228 47 447 - Fax: (+32) 228 49 447 marie.panayotopoulos-cassiotou@europarl.europa.eu http://mpanayotopouloscassiotou.blogspot.com/Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2008 10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ευρωβουλευτής της ΝΔ: Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη γυναίκα στις αγροτικές περιοχές Την 27/11/08 ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, κήρυξε την έναρξη του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρείας Αγροτικής Οικονομίας, με θέμα: "Ανταγωνιστικότητα- Περιβάλλον- Ποιότητα Ζωής και Αγροτική Ανάπτυξη" στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.
Σε 16 συνεδρίες παρουσιάστηκε ευρύ φάσμα επιστημονικών ανακοινώσεων και παρουσιάσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων με στόχο την ανάδειξη του αγροτικού τομέα. Προσκεκλημένη κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρθηκε στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο του γυναικείου πληθυσμού στην προώθηση του ευρωπαϊκού αγροτικού μοντέλου και στη συμβολή των γυναικών στη συνολική παραγωγή και στην πολυδιάστατη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι στις ευρωπαϊκές πολιτικές και πρωτοβουλίες υπάρχει μέριμνα για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας των αγροτικών περιοχών. Η Μ.Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου εξήρε την ανάληψη τοπικών πρωτοβουλιών από μέρους των αγροτισσών και σε μη παραδοσιακούς τομείς απασχόλησης, την καταξίωσή τους, καθώς και την ενσωμάτωση δραστηριοτήτων, πλούσιων σε πολιτιστικά στοιχεία, στην καθημερινή ζωή και εργασία. Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στη συνεχή προσπάθεια των ευρωπαϊκών οργάνων και εθνικών αρχών, αλλά και τοπικών φορέων, με τη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας, για ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της Ευρώπης και την ενίσχυση της γεωγραφικής, της οικονομικής και της κοινωνικής συνοχής, και τόνισε τις ευρωπαϊκές δράσεις: Αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας των γυναικών και του ποσοστού απασχόλησής τους στην ευρύτερη αγροτική οικονομία, Ενθάρρυνση δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων που σχετίζονται με αγροτικές δραστηριότητες και τοπικές υπηρεσίες, Αναζωογόνηση των χωριών με τη δημιουργία οικογενειακών επιχειρήσεων, υποστήριξη επενδύσεων στην αγροτική κληρονομιά Ενθάρρυνση της υιοθέτησης και διάδοσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, Ανάπτυξη καινοτόμου χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Αναβάθμιση των τοπικών υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της τα προγράμματα ολοκληρωμένης ανάπτυξης που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του πληθυσμού και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και στην ενίσχυση των γυναικείων συνεταιρισμών. Με την 4η Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, προβλέπονται δράσεις για την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και την ενίσχυση της εισόδου της γυναίκας στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις, μέσω πρωτοβουλιών στους τομείς του τουρισμού, της οικοτεχνίας και των υπηρεσιών στις αγροτικές περιοχές. Οι δράσεις για τη γυναίκα, με τη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αξιοποιήσουν τα πολύτιμα αποτελέσματα των προγραμμάτων Leader και θα συντελέσουν σε συνδυασμένες συνολικές δράσεις ανάπτυξης με μέριμνα για την ποιότητα ζωής και την κοινωνική ενσωμάτωση. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της κας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, τηλ. 003222847447. http://mpanayotopouloscassiotou.blogspot.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ http://infognomonpolitics.blogspot.com/
"Η Τουρκία δεν βοηθά" Η Αγκυρα δεν έχει επιδιώξει να μειώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα παρά τις προσπάθειες της Αθήνας, λέει η Ντ.Μπακογιάννη
Η Αγκυρα δεν έχει επιδιώξει να μειώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να βελτιώσει τις σχέσεις, παρατηρεί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters.
Η Τουρκία δεν βοηθάΕκτιμά ότι το επόμενο έτος θα είναι κρίσιμο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας παράλληλα πως η Άγκυρα θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και άλλων διμερών ζητημάτων.
«Ενώ έγινε μια συνειδητή προσπάθεια από ελληνικής πλευράς και ενώ έγινε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, του πρώτου πρωθυπουργού που επισκέφτηκε την Άγκυρα, η ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς δεν ήταν η ανάλογη», επισημαίνει η κ. Μπακογιάννη και...προσθέτει: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν παρουσίασαν τη βελτίωση που ελπίζαμε ότι θα έχουμε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».
«Είναι τελείως αναχρονιστικό και εκτός κάθε λογικής διεθνούς δικαίου η ύπαρξη του casus belli για μια χώρα επειδή επικύρωσε το Δίκαιο της Θάλασσας», δηλώνει η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο πρόσφατο περιστατικό με ερευνητικό σκάφος.
Όσον αφορά το Κυπριακό, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και ενώ μετά από τέσσερα χρόνια επαναλήφθηκαν οι συνομιλίες των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς τον Σεπτέμβριο, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα δείγμα ειλικρινούς ενθάρρυνσης από την πλευρά της Τουρκίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει.
Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας πως ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ν. Γκρούεφσκι «δεν δίνει κανένα δείγμα ειλικρινούς βούλησης επίλυσης του θέματος».
Οπως είπε η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Γκρούεφσκι με όλες τις ενέργειες που κάνει με πιο πρόσφατη την προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, «βαθαίνει ουσιαστικά το δικό του προσωπικό αδιέξοδο στην άσκηση της πολιτικής ως προς τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα». Εκδήλωση για τη Θράκη Ομιλητές
Στέλιος Παπαθεμελής:
"Κατεπείγουσα μια αποτρεπτική στρατηγική στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας στο Θρακικό χώρο"
Σάββας Καλεντερίδης:
"Η πολιτική εκτουρκισμού των Μουσουλμάνων της Θράκης"
Διοργανωτές:
-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Μαγνησίας
-Γλωσσικός Όμιλος Βόλου
-Θρησκευτικο-φιλολογικός Σύλλογος "Οι Τρεις Ιεράρχαι"
Τόπος:Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη & Άν. Γαζή, Βόλος
Ημερομηνία εκδήλωσης:
3 Δεκεμβρίου 2008, ώρα 18:45
Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ "ΣΕΡΡΑ" Ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ "ΣΕΡΡΑ" ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 68, ΜΟΣΧΑΤΟ, ΤΗΛ 2104823992.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:ΓΙΩΡΓΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΛΑΖΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ - ΛΥΡΑ ΜΠΑΜΠΗ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΙΑΔΗ - ΛΥΡΑ, ΚΕΜΑΝΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ - ΑΓΓΕΙΟΝ, ΦΛΟΓΕΡΑ, ΖΟΥΡΝΑ ΝΙΚΟ Χ''ΔΑΥΙΤΙΔΗ - ΝΤΑΟΥΛΙ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ «ΣΕΡΡΑ»
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 68(C/O ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ)
Τ.Κ. 18346
ΜΟΣΧΑΤΟ
ΤΗΛ. 2104823992 FAX. 2104811941 www.serra.gr Τα χαψία είχαν την τιμητική τους στην Τραπεζούντα και την Ποντοηράκλεια Χαψία εξέβαν σον γιαλόν χοντρά τ' ευλοημένα
τα καΐκια παν κι έρταν ζίπα-ζίπα φορτωμένα.
Χαψία, χαψία φατέστεν σκύλ' παιδία
και ντ' έμορφα μαειρεύει' ατάη θεία Ευδοξία.
Χαψία βάλον σο πλακίν εσέν λέγω Ηλία
ξύσον κι ολίγον λαδόποννα γίνταν μερακλία.
Χαψία, χαψία.... Τραπεζουνταίοι, Κερασουνταίοι
όλ' παίρνε τηγανίζνετ' εμέτερον οι Σουρμενίτ'
με τα πατμάνια αλίζ'νε Χαψία, χαψία...
του Σάββα Καλεντερίδη
Τα χαψία, που είναι ένα είδος γαύρου που ενδημεί στον Εύξεινο Πόντο, αποτελούσαν διαχρονικά αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής και της επιβίωσης των κατοίκων των παραλιακών πόλεων και οικισμών του Πόντου.
Ήταν δε τόσο μεγάλη η αφθονία τους, που το Φθινόπωρο, που ήταν η περίοδος του υπερπληθυσμού τους, μοιράζονταν δωρεάν στον κόσμο και όσα πάλι περίσσευαν, τα χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί των παραθαλάσσιων οικισμών για λίπασμα στα χωράφια τους. Λέγεται μάλιστα ότι τα καπνά από τα χωράφια που είχαν προηγουμένως λιπανθεί με χαψία, έπαιρναν ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, σαν φλουριά και έπιαναν καλές τιμές στο εμπόριο.
Μετά τη ερήμωση από ελληνικούς πληθυσμούς των παραλιακών πόλεων και οικισμών μετά τη Γενοκτονία και την ανταλλαγή των πληθυσμών, τα χαψία συνέχισαν και συνεχίζουν να αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητας για τους μουσουλμάνους κατοίκους του Πόντου.
Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, του Αεργίτε (Νοεμβρίου), ο Πόντος ζει στους ρυθμούς του χαψιού.
Η πρυτανεία του Πολυτεχνείου της Τραπεζούντας (Karadeniz Teknik Üniversitesi, KTÜ) διοργάνωσε χθες Γιορτή Χαψιού στην Εστία Κανουνί (Kanuni Kampüsü) του Πανεπιστημίου. Στη φετινή γιορτή, που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά, προσφέρθηκαν 1500 κιλά χαψία, που τα έψησαν 50 φοιτητές, οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς την εργασία τους για τη διοργάνωση της γιορτής.
Φυσικά, η γιορτή συνοδευόταν από λύρα και ποντιακούς χορούς, που χόρεψαν οι νεολαίοι που συμμετείχαν μαζικά.
Αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά χθες και στην Ποντοηράκλεια (Karadeniz Ereğlisi), από τον τοπικό δήμο, όπου μάλιστα προσφέρθηκαν στον κόσμο 4.000 κιλά χαψία, που ψήθηκαν σε 250 ψησταριές, 3.500 ψωμιά, 20 σακιά κρεμμύδια, κλπ.
Και στην Ποντοηράκλεια, η γιορτή είχε λύρα και ποντιακούς χορούς. Πηγή: Ποντιακά Θέματα

ΕΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΗ Πιπίτσα ταξιδεύει... στα Χριστούγεννα ... και στην πρωτοχρονιά... και μαθαίνει έθιμα και κάλαντα με CD
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες εν δράσει (με CD) Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για παιδιά Το ημερολόγιο του Αϊ-Βασίλη Ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια τόμος Δ' Η κυρα-Καλή και οι δώδεκα μήνες Πρωτοχρονιά με τις τρεις νεράιδες αδερφές
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4
106 79 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα Δελτίο Τύπου της Ένωσης Χειμαρριωτών Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ένωση Χειμαρριωτών την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου έξω από την Αλβανική πρεσβεία.
Οι πάνω από 500 διαδηλωτές ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην προσπάθεια αφαίρεσης της ιδιοκτησίας, ενάντια στην τρομοκρατία του Αλβανικού κράτους και παρακράτους, υπέρ του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κοντά μας βρέθηκαν τόσο Ελλαδίτες, όσο και Κύπριοι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Χειμαρριωτών. Εν μέσω χειροκροτημάτων, ο βουλευτής Μάκης Βορίδης, έδειξε την συμπαράστασή του για άλλη μία φορά και εξέφρασε την ελπίδα του ότι βρισκόταν εκεί εκπροσωπώντας το αίσθημα ολόκληρου του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών απηύθυνε χαιρετισμό στους διαδηλωτές και τόνισε πως ο αγώνας μας δεν μπορεί παρά να δικαιωθεί αφού έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και την αγωνιστική διάθεση που απαιτείται για να το διαφυλάξουμε.
Αφού δεν επετράπη από τις πολυδύναμες αστυνομικές αρχές η διαμαρτυρία να γίνει αρκετά πλησίον του κτιρίου της Αλβανικής πρεσβείας, οι διαδηλωτές κατέλαβαν συμβολικά μία λωρίδα κυκλοφορίας στην λεωφόρο Κηφισίας.
Ολόκληρη η διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε ειρηνικό κλίμα και έληξε με τον Εθνικό Ύμνο. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Νίβιτσας παραμένουν από το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου στους δρόμους φυλώντας τις περιουσίες τους.
Μακρυά από τα σπίτια τους, κοιμούνται στο χορτάρι μέσα στο καταχείμωνο προκειμένου να προστατέψουν από τον «νόμο» και το «κράτος» την περιουσία τους.
Παρουσίαση στην Λαμία του νέου τεύχους του Patria
Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λαμίας (πλατεία Ελευθερίας 3), θα γίνει η παρουσίαση του νέου τεύχους του περιοδικού Patria. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Ίων Δραγούμης» Χρίστος Γούδης, ο εκδότης του περιοδικού Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο δημοτικός σύμβουλος Λαμίας Γιώργος Σαγιάς και ο πολιτευτής Φθιώτιδας του ΛΑ.Ο.Σ. Δημήτρης Κρούπης.
Πληροφορίες: 6945-855803.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Λεωφορείο ο Πόθος γιόρτασε την επιτυχία του κάνοντας πάρτι! Τις 70 επιτυχημένες παραστάσεις γιόρτασε η παράσταση Λεωφορείο ο Πόθος, δίνοντας πάρτι στο φουαγιέ του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Η «Blue Rose Orchestra» φρόντισε για την άψογη μουσική επένδυση της βραδιάς, δημιουργώντας ατμόσφαιρα… Νέας Ορλεάνης μέσα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και παρασύροντας τους παρευρισκομένους σε χορό, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!Το αριστούργημα του Τέννεσι Ουίλιαμς, σκηνοθετημένο από τον Αντώνη Καλογρίδη και με την υπέροχη Πέμη Ζούνη στο ρόλο της Μπλάνς Ντιμπουά, συνεχίζει την θριαμβευτική του πορεία για δεύτερη σεζόν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και θα ολοκληρώσει τις παραστάσεις του στις 11 Ιανουαρίου 2009.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο κύκλος με την κιμωλία του Μπέρτολτ Μπρεχτ στη Μονή Λαζαριστών-σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» από την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη.H πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών-σκηνή «Σωκράτης Καραντινός».
Ένα διαφορετικό έργο από τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, βαθιά ανθρώπινο και αισθαντικό.
«Τίποτα δεν μπορεί να μας ανήκει εάν δεν το αγαπήσουμε και δεν το διεκδικούμε».
Στο κέντρο του κύκλου ένα παιδί.
Σε ποια γυναίκα ανήκει;
Σε αυτή που το γέννησε ή σε αυτή που το αγάπησε και το φρόντισε;
Ένα λαϊκό παραμύθι όπου το κωμικό εναλλάσσεται με το δραματικό.
Το ηθικό δίλλημα και η διαλεκτική σκέψη γίνονται θεατρική πράξη έχοντας χρήσιμη κινητήρια δύναμη την συμμετοχή του θεατή.
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη.
Σημείωμα σκηνοθέτη
Ο Κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο, είναι ένα παραμυθόδεντρο που ποτίζεται από τα νερά της Ανατολής και από τα ορμητικά ρεύματα της διαλεκτικής σκέψης του δημιουργού του.
Μια παλιά ιστορία με κέντρο της την απόλυτη αθωότητα –ένα παιδί– μεταφέρεται σε ένα χωροχρόνο πολέμου, βίας, αδικίας, εξαναγκασμού και καταπίεσης.
Τα ροδαλά πρόσωπα του παραμυθιού σκοτεινιάζουν και οι ψυχές παγώνουν καθώς τα γεγονότα ορίζουν πλέον τη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Οι μικρές καθημερινές ιστορίες κανονικών ανθρώπων, με την είσοδό τους στον Ιστορικό ρου αποκτούν τρομακτική διάσταση.
Έτσι το παραμύθι ανακαινίζεται ιδεολογικά και αποκτά κοινωνικά ανακλαστικά και πολιτική συνείδηση.
Κανείς πια δεν είναι μόνο καλός ή μόνο κακός.
Όλα φαντάζουν δίσημα ή και αμφίσημα ανάλογα με το εύρος και την αγριότητα του πολέμου. Ο ειδυλλιακός χωριάτης γίνεται μαυραγορίτης, ο φιλήσυχος ξενοδόχος, εκμεταλλευτής, το ΕΓΩ κυριαρχεί ποδοπατώντας βάναυσα οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς.
Ως και το κεντρικό πρόσωπο, η αφελής Γρούσα, το «κοροϊδάκι» που επωμίζεται το βάρος ενός εγκαταλελειμμένου παιδιού, περνά διαδοχικά στάδια αυτομύησης, διαβατήριες τελετές οδυνηρές και δύσκολες: η ευθύνη μιας μη αληθινής μητρότητας, η αποδοχή μιας ψευδοκύησης, ο φόβος της εξουσίας, των καιρικών συνθηκών, του ύψους, του βάθους, του θανάτου της.
Η πορεία της είναι σημαντική γιατί αποδεικνύει ότι ο ήρωας δεν είναι φύσει θετικός.
Γίνεται ύστερα από σειρά δοκιμασιών που τον μετατοπίζουν ψυχικά και τον φωτίζουν κοινωνικά και πολιτικά.
Η σκηνοθεσία απέφυγε τους ψυχολογισμούς και τα διλλήματα προσωπικού τύπου.
Προτίμησε μια καθαρή εξωστρέφεια με αδρές γραμμές και γοργούς ρυθμούς, καθότι η χρόνωση είναι εκείνη που μετατρέπει το λυγμικό σε ατόφιο λυρικό και το δραματικό σε τραγικό.
Σ ένα στρογγυλό πατάρι –που αλλού εξάλλου παίζεται ο Μπρεχτ, ο κλαρινίστας του Καρλ Φάλλεντιν και απόγονος των περιπλανώμενων θεατρίνων του Μεσαίωνα;– εξελίσσεται η δράση.
Γύρω από αυτό «φτωχές» κατασκευές πάνω σε ρόδες παίζουν τον ρόλο σπιτιών, αυλών, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Στο μινιμαλιστικό σκηνικό οι ηθοποιοί φορούν μαξιμαλιστικά κοστούμια αντιπροσωπευτικά της ταξικής τους προέλευσης και της παραμυθένιας ρίζας τους.
Η μουσική, συναισθηματικά μπρεχτική, έρχεται να επισημάνει μια γνωστή παρερμηνεία:
Ο Μπρεχτ δεν υπήρξε ποτέ ψυχρός ή μη συναισθηματικός.
Απλά η Μαρξιστική του ευαισθησία δεν του επέτρεπε να συγκινείται ή να συγκινεί αορίστως. Το συναίσθημα στον Μπρεχτ –όπως το καλό κρασί– είναι το απόσταγμα της οντολογίας, του ανθρωπισμού και της συλλογικής αγωνίας για το καλό του ανθρώπου.
Σ αυτή την κοινωνική εξυπνάδα προσπάθησα να εντάξω την πολύμορφη ιδιοσυγκρασία του θιάσου.
Καθότι καλό το τρελό αυτί και τα άγιο στόμα του ενός (ηθοποιού), αρκεί να ακούει τον πόνο και να μας μιλάει για την αγωνία των πολλών.
Σωτήρης Χατζάκης
Θεσσαλονίκη, 17 Νοέμβρη 2008
Σημ. Η παράσταση αφιερώνεται στο μεταφραστή του έργου, στον άνθρωπο που έγινε ναΐσκος και πλέει στα νερά του Αιγαίου, στον Οδυσσέα Ελύτη.
Συντελεστές
Μετάφραση: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, Σκηνοθεσία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ, Σκηνικά: ΕΡΣΗ ΔΡΙΝΗ,
Κοστούμια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΖΙΚΩΦ, Μουσική: ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ, Φωτισμοί: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Χορογραφία: ΤΡΙΑΔΑ ΑΡΜΟΥΤΙΔΟΥ, Βοηθός σκηνοθέτη: ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Οργάνωση παραγωγής: ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ Διανομή (με σειρά εμφάνισης) :ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ (Ποιητής, Ξενοδόχος, Καλόγερος, Γέρος Δούκας, Χωρικός γ΄), ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ (Ζητιάνα, Νίνα, Καλεσμένη, Γριά), ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΤΑΡΑΚΤΣΗΣ (Ζητιάνος, Υπηρέτης, Φρουρός, Καλεσμένος, Σωβά), ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΠΑΚΟΓΛΟΥ (Ζητιάνος, Υπηρέτης, Γέρος, Χωριάτης, Καλεσμένος, Μαυροσκούφης β΄, Ξενοδόχος στο δικαστήριο, Χωρικός α΄), ΧΡΥΣΑ ΤΟΥΜΑΝΙΔΟΥ (Ζητιάνα, Υπηρέτρια, Χωριάτισσα, Καλεσμένη, Γυναίκα στο δικαστήριο), ΛΙΛΙΑ ΠΑΛΑΝΤΖΑ (Ζητιάνα, Πεθερά, Γυναίκα στο δικαστήριο), ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΜΑΛΗ (Ζητιάνα, Μαγείρισσα, Νύφη), ΜΑΡΚΕΛΛΑ-ΝΕΦΕΛΗ ΔΟΥΖΕΝΑΚΗ (Υπηρέτρια, Νέα κυρία, Καλεσμένη, Γριά), ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΩΝΑΣ (Ζητιάνος, Μαυροσκούφης, Ενωμοτάρχης, Καλεσμένος, Γιατρός), ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΑΝΤΟΥ (Ζητιάνα, Καλεσμένη, Λουδοβίκα, Γυναίκα στο δικαστήριο), ΣΑΚΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Μαυροσκούφης, Σταβλίτης, Καμαριέρης, Καλεσμένος, Μαυροσκούφης, Αϊ Ληστής), ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΡΑΚΑΣ (Πρίγκιπας, Καλεσμένος, Άντρας στο δικαστήριο), ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ (Γυναίκα του Κυβερνήτη), ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΣ (Γιατρός α΄, Γιουσούφ, Δικηγόρος α΄), ΦΟΥΛΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ (Γιατρός β΄, Λαυρέντη, Δικηγόρος β΄), ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΓΙΩΚΗΣ (Κυβερνήτης, Καλεσμένος, Ανάπηρος, Χωρικός β΄), ΧΑΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ (Υπασπιστής, Καλεσμένος, Μαυροσκούφης γ΄, Εκβιαστής, Υπηρέτης), ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ (Σίμων), ΤΑΜΙΛΛΑ ΚΟΥΛΙΕΒΑ (Γρούσα), ΣΠΥΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥ (Ζητιάνος, Γελωτοποιός, Μουσικός, Ανεψιός, Κουτσός, Γέρος), ΣΤΕΛΛΑ ΡΑΠΤΗ (Μάρα, Ηλικιωμένη Κυρία, Καλεσμένη, Γυναίκα στο δικαστήριο), ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΝΤΑΣ (Αζτάκ)
Συμμετέχουν: Σάκης Καργιώτης (Μαυροσκούφης), Γιώργος Χρήστου (Μαυροσκούφης), καθώς και τα παιδιά Ιάσωνας Κεχαγιάς και Αναστάσης Τσέλικας .
Τετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ. & 9 μ.μ.
Πέμπτη & Παρασκευή 9 μ.μ.
Κυριακή 7 μ.μ.
Πλατεία-Θεωρεία,22€ Εξώστης,15€ Φοιτητικό (πλατεία),15€
Πληροφορίες-Κρατήσεις Τηλέφωνα ταμείων2310 288.000 Από τις 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ.
Μονή Λαζαριστών
Κολοκοτρώνη 25-27
Σταυρούπολη
Χορηγοί επικοινωνίας-ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ-3
Με την υποστήριξη-TV100 ,FM 1100 Πολιτιστικό site GoCulture

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΤο µυθιστόρηµα Βίλα Κοµπρέτου Αλέξη Σταµάτη υποψήφιογια το Βραβείο Αναγνωστών 2008 Όσοι διαβάσατε το βιβλίο του Αλέξη Σταµάτη Βίλα Κοµπρέ και σας άρεσε µπορείτε να το ψηφίσετε µε SMS στο ΒΑ (κενό) 12 στο 54160 (χρέωση κανονικού µηνύµατος) και ίσως το αναδείξετε πρώτο στις προτιµήσεις των αναγνωστών.
Όσοι πάλι δεν το έχετε διαβάσει είναι µια ευκαιρία να το διαβάσετε και να το ψηφίσετε έως τις 7 Δεκεµβρίου 2008. Το Βραβείο Αναγνωστών είναι ένας θεσµός ετών στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα ξεκίνησε µόλις το 2005 µε πρώτο βραβείο στην Ευγενία Φακίνου για το βιβλίο Η Μέθοδος της Ορλεάνης.
Το 2006 στη Ρέα Γαλανάκη για το βιβλίο της Αµίλητα, βαθιά νερά και πέρυσι, το 2007, στον Ανδρέα Μήτσου για το βιβλίο του Ο κύριος Επισκοπάκης (και τα τρία βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε το θεσµό του Βραβείου Αναγνωστών µπορείτε να επισκεφθείτε το site του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Εκδόσεις Καστανιώτη - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Ζαλόγγου 11, 106 78
Αθήνα - Τηλ: 210 330.12.08, Fax: 210 382.25.30
Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131,
106 77
Αθήνα - Τηλ: 210 330.12.08 (εσωτ. 187), Fax: 210 380.13.31

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ κ. Α. ΚΟΙΡΑΝΙΔΗ (RASSADEL – MADEUS- ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΠΙΣΤΑ) 1-12-08 Ο κ. Κοιρανίδης, σήμερα 1/12/08, κατά την εξέτασή του ως μάρτυρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι: η MADEUS αγόρασε το 30% του Ομίλου ΠΑΠΙΣΤΑ αντί τιμήματος 35 εκ ευρώ με κεφάλαια της Μονής Βατοπεδίου! Δηλαδή η Μονή Βατοπεδίου ελέγχει το 30% όλων των εταιρειών του Ομίλου ΠΑΠΙΣΤΑ, ενώ επιπλέον RASSADEL, επίσης με κεφάλαια της Μονής, μετέχει στο 30% της ΑΝΘΕΜΙΑΔΑΣ. Στο τρίγωνο Όμιλος ΠΑΠΙΣΤΑ - ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ (μέσω RASSADEL και MADEUS), εμπλέκεται το Υπ. Οικονομικών με σκανδαλώδεις μισθώσεις τριών ακινήτων στην Θεσσαλονίκη για την εγκατάσταση της ΥΠ.Ε.Ε (ΣΔΟΕ), της ΔΟΥ Καλαμαριάς και ΔΟΥ Νέας Ιωνίας, όπως προκύπτει τόσο από την από 18/11/08 κατατεθείσα Ερώτηση και ΑΚΕ 9 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Μ. Μπόλαρης, Χ. Αράπογλου, Γ. Δριβελέγκας, Γ. Νιώτης, Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Πεταλωτής, Ντ. Ρόβλιας, θ. Τζάκρη, Μ. Καρχιμάκης), όσο και τους φακέλους των διαγωνισμών που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και κατετέθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή. Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις το Ελληνικό Δημόσιο, δια του Υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζεται, τον τελευταίο καιρό, να συμβάλλεται – και μάλιστα χαριστικά – με τον Όμιλο Πάπιστα στον τομέα των ακινήτων! Αποκαλύφθηκε ότι μέσα στην ίδια μέρα κόπηκαν έξι επιταγές, αξίας 1.000.000 ευρώ η κάθε μία, από την Μονή Βατοπεδίου σε «διατάγη εμού του ιδίου», δηλαδή ουσιαστικά μετακινήθηκαν χρήματα, χωρίς να αναγραφεί ο πραγματικός παραλήπτης. Ερωτηθείς για το που πάνε αυτές οι επιταγές συνολικής αξίας 6.000.000 ευρώ μέσα σε μία μέρα, ο κ. Κοιρανίδης δήλωσε ότι «δεν είναι μάγος, ούτε προφήτης», ενώ παρέπεμψε για απαντήσεις στο … Μοναστήρι. Είναι προφανές ότι το μείζον αίτημα διαλεύκανσης των χρηματικών διαδρομών και ροών της Μονής προς τρίτα πρόσωπα καθίσταται ακόμα κρισιμότερο, καθώς αλλεπάλληλες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την τριγωνική σχέση: Τροφοδότες Λογαριασμοί Μονής Βατοπεδίου – RASSADEL – και ενισχύονται οι υπόνοιες για διακίνηση μαύρου χρήματος. Τέλος, έντονο προβληματισμό προκάλεσε η παραδοχή του κ. Κοιρανίδη ότι η αμοιβή του για τη διαχείριση των οικονομικών και των συναλλαγών της Μονής, μέσω των Κυπριακών εταιρειών, αντιστοιχεί σε προμήθεια 5%, όταν το ανώτατο όριο ανάλογων προμηθειών, όπως διαμορφώνεται στην αγορά, δεν μπορεί να υπερβεί το 2%. [Προκύπτει μια διαφορά 3%, η οποία μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ, και η οποία είτε αποτελεί χαριστική αμοιβή στον κ. Κοιρανίδη, είτε προορίζεται για άλλους αδιαφανείς σκοπούς.] Πάντως, ο κ. Κοιρανίδης ισχυρίστηκε ότι, ενώ ασχολείται, μέσω των Rassadel και Madeus, με την επενδυτική διαχείριση 125.000.000 ευρώ για τρία ολόκληρα χρόνια, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ούτε μία δραχμή. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ: Ενόψει των παραπάνω, είναι άμεσα επιβεβλημένο και ζητήθηκε από τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Α. Να υποβληθούν ΑΜΕΣΑ στην Εξεταστική πλήρη στοιχεία, από τις αρμόδιες Τράπεζες, για όλα τα δανειακά Συμβόλαια της Μονής, τα οποία, όπως κατέθεσε ο Κοιρανίδης υπερβαίνουν τα 110 εκ. ευρώ, μαζί με την κίνησή τους προς RASSADEL, MADEUS και προς κάθε άλλη κατεύθυνση. Β. Να κατατεθούν όλα τα μετοχολόγια των Εταιρειών RASSADEL, MADEUS και τα μετοχολόγια όποιων τυχόν εταιρειών συμμετέχουν σε αυτές μέχρι φυσικού προσώπου, καθώς και όλων των Εταιρειών του Ομίλου Πάπιστα σε Ελλάδα και Κύπρο Γ. Να αναζητηθούν οι λογαριασμοί Εφραίμ, Αρσενίου, Ευδοκίμου, RASSADEL και MADEUS στο Εξωτερικό. Δ. Να ανοίξουν άμεσα όλοι οι λογαριασμοί της RASSADEL και της MADEUS στην Κύπρο, καθώς και η κίνησή τους. Ε. Να αναζητηθούν, μέσω του αριθμού επιταγής, όλοι οι παραλήπτες επιταγών που κόπηκαν από την Μονή Βατοπεδίου σε διαταγή «εμού του ιδίου» και να διερευνηθούν τυχόν οπισθογραφήσεις, καθώς και το που, από ποιους και σε ποιες τράπεζες τελικά εξαργυρώθηκαν. ΣΤ. Να κατατεθούν στην Εξεταστική Επιτροπή όλα τα Συμβόλαια ή τα προσύμφωνα αγοράς από τρίτους, απ’ όλες τις εταιρείες που ανέλαβαν να ανεγείρουν ακίνητα στις εκτάσεις που ανταλλάχτηκαν με την Μονή Βατοπεδίου. Τέλος, ζητήθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι τρεις διαφορετικοί αριθμοί φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) συνδέονται με την Μονή Βατοπεδίου. Πρόκειται για τα τρία παρακάτω ΑΦΜ των αντιστοίχων νομικών προσώπων: Ιερά Μονή Βατοπεδίου Σκήτη Αγ. Ανδρέα ΑΦΜ 999736923 – ΔΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Ιερά Βατοπεδινή Κοιν. Σκήτη Αγ. Ανδρέου ΑΦΜ 999736900 – ΔΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Ιερά Μονή Βατοπεδίου ΑΦΜ 090003730 οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από την Εξεταστική Επιτροπή να ανοίξουν σε όλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (και όχι μόνο στην Αγροτική Τράπεζα) λογαριασμοί και χρηματοοικονομικές πράξεις, που να αντιστοιχούν και στα τρία αυτά ΑΦΜ, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν οικονομική διασύνδεσή τους.
Οι τρεις μισθώσεις ακινήτων του Ομίλου Πάπιστα στη Θεσσαλονίκη από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών (βάσει των στοιχείων των φακέλων των διαγωνισμών που ζήτησαν οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ και εστάλησαν στην Εξεταστική Επιτροπή) 1. Μίσθωση για στέγαση της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ). α) Στον διαγωνισμό κατετέθησαν τέσσερεις προσφορές. Οι τρεις εκρίθησαν άκυρες (εκτός των όρων της Διακήρυξης). Μόνη έγκυρη προσφορά κρίθηκε η προσφορά της εταιρείας «Επενδυτική Εταιρεία Ακινήτων Βορείου Ελλάδος Α.Ε.» του Ομίλου Πάπιστα. β) Η Διακήρυξη ζητούσε ακίνητο «εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ή στις παρυφές αυτού». Το ακίνητο του Ομίλου Πάπιστα βρίσκεται στη Θέρμη, πλησίον του κόμβου Θέρμης της οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών και της οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου. γ) Το ακίνητο του Ομίλου Πάπιστα ήταν οικόπεδο με οικοδομική άδεια, η αίτηση για την έκδοση της οποίας υπεβλήθη την 6–7–2007, ήτοι τέσσερεις μέρες μετά την έκδοση της Διακήρυξης του διαγωνισμού. Η σύμβαση της μίσθωσης υπεγράφη την 1–11–2007. Το κτήριο προβλέπεται να αποπερατωθεί το Νοέμβριο του 2009. δ) Η μίσθωση είναι διάρκειας 12 ετών και το μηνιαίο μίσθωμα ύψους 100.000 ευρώ (το ανώτατο επιτρεπτό από την Διακήρυξη), με ετήσια αναπροσαρμογή σύμφωνα με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. 2. Μίσθωση για στέγαση της ΔΟΥ Καλαμαριάς. α) Στον διαγωνισμό κατετέθησαν δύο προσφορές. Μόνη έγκυρη προσφορά κρίθηκε η προσφορά της εταιρείας «Αστική Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε.» του Ομίλου Πάπιστα. Η άλλη προσφορά κρίθηκε εκτός των όρων της Διακήρυξης. β) Το ακίνητο του Ομίλου Πάπιστα ήταν οικόπεδο με οικοδομική άδεια, η οποία αναθεωρήθηκε την 28–5–2008, δηλαδή 2,5 μήνες μετά την έκδοση της Διακήρυξης του διαγωνισμού. Η σύμβαση της μίσθωσης υπεγράφη την 16–9–2008. Το κτήριο προβλέπεται να αποπερατωθεί τον Μάρτιο του 2010. γ) Η μίσθωση είναι διάρκειας 12 ετών και το μηνιαίο μίσθωμα ύψους 60.000 ευρώ ( το ανώτατο επιτρεπτό από την Διακήρυξη), με ετήσια αναπροσαρμογή σύμφωνα με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. 3. Μίσθωση για στέγαση της ΔΟΥ Ιονίας Θεσσαλονίκης. α) Στον διαγωνισμό κατετέθησαν δύο προσφορές. Μόνη έγκυρη προσφορά κρίθηκε η προσφορά της εταιρείας «Αναπτυξιακή Εταιρεία Ακινήτων Α.Ε.» του Ομίλου Πάπιστα. Η άλλη προσφορά κρίθηκε εκτός των όρων της Διακήρυξης. β) Το ακίνητο του Ομίλου Πάπιστα ήταν οικόπεδο με οικοδομική άδεια, η οποία εκδόθηκε την 14–4-2008, δηλαδή ένα μήνα περίπου μετά την έκδοση της Διακήρυξης του διαγωνισμού. Το κτήριο προβλέπεται να αποπερατωθεί σε ενάμιση χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης, η οποία δεν έχει υπογραφεί ακόμη, τουλάχιστον εξ όσων προκύπτουν από τα στοιχεία του φακέλου που εστάλη στην Εξεταστική Επιτροπή. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχει εγκριθεί από 24–10–2008. γ) Η μίσθωση είναι διάρκειας 12 ετών και το μηνιαίο μίσθωμα ύψους 30.000 ευρώ (το ανώτατο επιτρεπτό από την Διακήρυξη), με ετήσια αναπροσαρμογή σύμφωνα με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. 4. Ανακεφαλαίωση: Στους τρεις διαγωνισμούς οι μόνες προσφορές που κρίθηκαν έγκυρες ήταν αυτές του Ομίλου Πάπιστα. Όλες οι άλλες προσφορές κρίθηκαν εκτός των όρων των Διακηρύξεων. Τα προσφερθέντα ακίνητα ήταν οικόπεδα επί των οποίων θα ανεγερθούν τα κτήρια. Τα μισθώματα όλων των μισθώσεων είναι τα ανώτατα επιτρεπτά από τις Διακηρύξεις: συνολικά 190.000 το μήνα για 12 χρόνια τουλάχιστον, με ετήσια αναπροσαρμογή.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΔΑΚΟ (1-12-08) Ο κ. Βαρδάκος, νομικός σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, σήμερα 1/12/08, κατά την εξέτασή του ως μάρτυρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι: Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου εκτελούσε Κυβερνητικές εντολές και συγκεκριμένα εντολές των κ.κ. Μπασιάκου και του κ. Δούκα! Σελ. 166 Πρακτικά Εξεταστικής 1/12/08 «ΕΡ: Δηλαδή τι θέλετε να πείτε; Ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου εκτελούσε Κυβερνητικές εντολές; ΑΠ: Απολύτως. Είναι ηλίου φαεινότερον!» Σελ 212 – 213 «ΕΡ: Σας λέω: Με ποια βάση άρχισε η ΚΕΔ να υλοποιεί αυτές τις ανταλλαγές; ΑΠ: Είχε εντολή και ήταν όργανο που έπρεπε να εκτελέσει. ΕΡ: Από ποιον είχε εντολή κύριε; ΑΠ: Από τους Υπουργούς. ΕΡ: Ποιους Υπουργούς; ΑΠ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκο και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δούκα.» Ποτέ δεν είχαν προηγηθεί ανταλλαγές της ΚΕΔ με το Άγιο Όρος πριν την περίπτωση του Βατοπεδίου. Σελ. 165 Πρακτικά Εξεταστικής 1/12/08 Ο Μοναχός Αρσένιος εμφανιζόταν «αρκετές φορές» στα γραφεία της Διοίκησης της ΚΕΔ. Σελ. 161 Πρακτικά Εξεταστικής 1/12/08 Ο Μοναχός Αρσένιος είχε κληθεί και σε συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων της ΚΕΔ σχετικά με τις ανταλλαγές. Μάλιστα, ο μάρτυρας ανέγνωσε πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔ (21/7/5), όπου είχε κληθεί και ο Μοναχός Αρσένιος και από τα οποία προκύπτουν ότι τα επίμαχα ακίνητα είχαν προεπιλεγεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη πριν την 21η Ιουλίου 2005. Σελ. 163 Πρακτικά Εξεταστικής 1/12/08 «ΑΠ: Βλέπω εδώ κάτι που γράφει “Πατήρ Αρσένιος”. Είναι η 18η συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που έγινε στις 21 Ιουλίου 2005. Εδώ, λοιπόν, γίνεται το εξής: Κατ’ αρχήν λέει ότι εισηγείται – πάντοτε εισηγείται ο Διευθύνων Σύμβουλος – την κατ’ αρχήν προώθηση της διαδικασίας. Δεν λέει ότι έχει αρχίσει, αλλά μιλάει για την προώθηση της διαδικασίας της ανταλλαγής των εκτάσεων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου που βρίσκονται … κλπ, με τα επιλεγέντα ακίνητα του Δημοσίου. Το Δημόσιο τα έχει επιλέξει ήδη, όταν μιλάμε στις 21 Ιουλίου… ΕΡ: Ποιος τα έχει επιλέξει, κύριε Βαρδάκο; ΑΠ: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προφανώς γιατί είναι εκείνο που είχε την πρωτοβουλία, που πήρε την απόφαση.» Υπήρξε προσυμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων της Μονής και των αρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης Καραμανλή για το θέμα των ανταλλαγών. Σελ. 164 Πρακτικά Εξεταστικής 1/12/08 «ΑΠ:…Προτού καν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αρχίσει να ασχολείται, να προωθήσει το θέμα των ανταλλαγών, εδώ μας είπε ο πατέρας Αρσένιος ότι προχωρούμε στην ανταλλαγή. ΕΡ: Δηλαδή, θεωρείτε ότι υπήρξε προσυμφωνία για τις ανταλλαγές με τους αρμόδιους Υπουργούς; ΑΠ: Κύριε Βουλευτά, επιτρέψτε μου. Εγώ τώρα είμαι πολύ μικρός για να ερμηνεύσω κάτι που είναι αυτονόητο. Τι να ερμηνεύσω; Το λέει η διατύπωση. Λέει «και του Υπουργού Γεωργίας και προχωρούμε στην ανταλλαγή». Το ακίνητο στο Ολυμπιακό Χωριό είχε πολεοδομικές δεσμεύσεις και προοριζόταν μόνο για δημόσια χρήση, με αποτέλεσμα – κατά την άποψη του μάρτυρα – να μην υπάρχει καμία περίπτωση να το αγοράσει τρίτος ιδιώτης με καμία διαδικασία, ακριβώς γιατί δεν θα μπορούσε να το αξιοποιήσει. H Noliden, όμως, αγόρασε το Ολυμπιακό ακίνητο ενδεχομένως γιατί είχε λάβει την υπόσχεση ότι θα άλλαζε η χρήση του. Σελ. 186 Πρακτικά Εξεταστικής 1/12/08 «ΑΠ: … Υπάρχει ένα ακίνητο το οποίο έχει πολεοδομικές δεσμεύσεις και είναι μόνο για δημόσια χρήση. …. Δεν μπορούσε τρίτος να το πάρει. Γιατί το πήραν; Το πήραν γιατί προέβλεψαν στο ενδεχόμενο – μπορεί να τους το είχαν υποσχεθεί δεν το ξέρω – ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τη χρήση.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διοργάνωση Ημερίδων για την παρουσίαση των έργων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Καλαμαριάς
O Δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει σειρά Hμερίδων, για τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που αφορούν στη χρήση των Ψηφιακών παρεχόμενων Υπηρεσιών, που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και σκοπεύουν άμεσα στην καθημερινή εξυπηρέτηση των Πολιτών και των επιχειρήσεων, αναδεικνύοντας την ψηφιακή τους διάσταση στην τοπική κοινωνία. Στις Ημερίδες, θα γίνει παρουσίαση των έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», τα οποία παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Νομού. Αναφορά θα γίνει επίσης στην Ψηφιακή Στρατηγική 2006 - 2013 και στο Σχεδιασμό Νέων Δράσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Πρόγραμμα Ημερίδων 4/12/2008 11:00 - 14:00 Δημόσιοι Φορείς - Άλλοι Δήμοι - Βουλευτές - ΜΜΕ REMEZZO - Ν. Πλαστήρα Αρετσού 8/12/2008 18:00 - 20:00 Πολίτες - Δημότες Καλαμαριάς REMEZZO - Ν. Πλαστήρα Αρετσού 9/12/2008 11:00 - 14:00 Στελέχη του Δήμου Καλαμαριάς - Δημοτικοί Σύμβουλοι REMEZZO - Ν. Πλαστήρα Αρετσού 10/12/2008 18:00 - 20:00 Πολιτιστικοί Σύλλογοι Καλαμαριάς - Εμπορικός Σύλλογος Καλαμαριάς Τα έργα που έχει υλοποιήσει ο Δήμος Καλαμαριάς είναι -Πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών Δήμου Καλαμαριάς -Ανάπτυξη Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος στις Τεχνικές Υπηρεσίες G.I.S. -ΚΕΠ Πόντου 85 -ΚΕΠ Καραμαούνα 1

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου ανάβουμε το δέντρο με συναυλία του Μανόλη Μητσιά
Με τίτλο «Χριστουγεννιάτικη πλατεία» ο Δήμος Καλαμαριάς ετοίμασε για φέτος μια διαφορετική γιορτή Χριστουγέννων. Ένα χωριό που λες ξεπήδησε από σελίδες παραμυθιού θα ξεκινήσει να στήνεται από το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας στην πλατεία Δημαρχείου. «Το Καρουζέλ», «Το σπίτι των παραμυθιών», «Το σπίτι του κουκλοθέατρου», «Το σπίτι των καλικαντζάρων», «Το σπίτι του Αϊ Βασίλη», «Το σπίτι των ξωτικών» και «Το ζαχαρόσπιτο» θα είναι πανέτοιμα σε λίγες ημέρες να υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους για να τους προσφέρουν ζεστές χριστουγεννιάτικες στιγμές. Το πρωί της Δευτέρας 1 Δεκέμβρη θα αρχίσει το στήσιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας - μια ξύλινη κατασκευή 20 μέτρων που ταξίδεψε από τη Γερμανία για το λόγο αυτό.
Ο στολισμός του με υπέροχα στολίδια και 100 χιλιάδες λαμπάκια θα κρατήσει δυο μέρες και το βράδυ της Πέμπτης 4 Δεκεμβρίου θα ανάψει με μια λαμπρή εκδήλωση που ετοιμάζει ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό και περιλαμβάνει ξυλοπόδαρους και καλλιτέχνες του δρόμου αλλά και τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία με το Μανόλη Μ ητσιά και τη 10μελή ορχήστρα του. Ένας φανταστικός κόσμος με άρωμα Χριστουγέννων, θα περιμένει από εκείνο το βράδυ που θα ανάψουμε το δέντρο αλλά και κάθε βράδυ τους Καλαμαριώτες αλλά και τους Θεσσαλονικείς που αναμένεται να επισκεφθούν το γιορτινό χωριό μας και να ταξιδέψουν στον παραμυθόκοσμο της καινούριας πλατείας του Δήμου Καλαμαριάς. Κάθε βράδυ τόσο στην πλατεία Δημαρχείου όσο και στον πεζόδρομο Κομνηνών θα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις και δρώμενα που θα ολοκληρωθούν στις 2 Ιανουαρίου 2009. Περιλαμβάνουν «Παιχνίδια μαγείας», μικρό τσίρκο, κωμικές παραστάσεις, παραστάσεις Θεάτρου δρόμου και παραδοσιακά παιχνίδια από όλο τον κόσμο στον Πεζόδρομο και στην Πλατεία, Κουκλοθέατρο, θεατρικές παραστάσεις, Καραγκιόζη αλλά και πολλές άλλες εκπλήξεις.
Ακόμη ειδικό Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί με την υποστήριξη καλλιτεχνικών ομάδων της πόλης, «Χριστουγεννιάτικη Συναυλία αφιερωμένη στη Διεθνή Αμνηστία» με την Συμφωνική Ορχήστρα και τη Νέα Χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού στο θέατρο «Βότση». Θα απολαύσουμε ακόμη μουσική βραδιά με τον Ανδρέα Καραδημήτρη και τα «Χάρτινα Φεγγάρια», την «Ημέρα Χριστουγεννιάτικης Μουσικής» με τη Συμφωνική & τη Φιλαρμονική Ορχήστρα, την Μπαντίνα, ροκ βραδιές. Ξεχωριστές θα είναι και οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα.