Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

ΟΤΑΝ ΟΙ «ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ» ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑ!

Έχει γίνει της «μόδας» να γίνονται συσκέψεις για κάθε τι.
Εγώ θα αφήσω στην άκρη τις άλλες, και θα ασχοληθώ με τις συσκέψεις που γίνονται στα πλαίσια της προετοιμασίας για την «Αντιπυρική Περίοδο».
Εδώ είμαστε, περάστε κόσμε!
Αυτού του είδους οι συσκέψεις έχουν καταντήσει «γραφικές» αφού από αυτές δεν προκύπτει κάτι ΑΞΙΟΛΟΓΟ.
Μαζεύονται οι φορείς, και ο καθένας λέει τον «πόνο» του!
Ο καθένας ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ, λέει τι «μέτρα» έχει πάρει, και διαβεβαιώνει ότι είναι «ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ» για την αντιμετώπιση της όποιας καταστροφής, δηλώνει πανέτοιμος για να πλήξει την πύρινη λαίλαπα, ΑΛΛΑ…….
Όλα αυτά θα ήταν τέλεια, ΑΝ ήταν αληθινά, η έστω αν πλησίαζαν την πραγματικότητα.
Καλός ο σχεδιασμός, και είναι ακόμα καλύτερος όταν ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.
Στη χώρα μας όμως, στο βασίλειο της «χαρτουρας», τα σχέδια γίνονται για να αυξάνεται ο όγκος του χαρτιού.
Κανείς δεν εξετάζει αν τα σχέδια αυτά που παρουσιάζονται στις συσκέψεις είναι εφικτό να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα, και όχι σε «φανταστικά σενάρια».
Πάμε λοιπόν σε κάποιες λεπτομέρειες, έτσι, για να δούμε τι γίνεται σε μια σύσκεψη τις περισσότερες φορές!
Μιλούν οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας που είναι ο διοργανωτής των συσκέψεων αυτών, κατόπιν το λόγο παίρνουν οι «γραμματείς» των περιφερειών, μετά οι εκπρόσωποι των Νομαρχιακών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, τα Δασαρχεία, η ΔΕΣΕ, η ΕΛ.ΑΣ, τα Λιμεναρχεία, η Πυροσβεστική, η ΕΟΔ, και ένα σωρό άλλοι φορείς που με την παρουσία τους και τα λεγόμενα τους (α, και τα σχέδια τους τα επιχειρησιακά) καθησυχάζουν τους παρευρισκόμενους και τους κάνουν να νοιώθουν ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι ΔΕΝ θα καούν.
Η τέλεια εικόνα!
Η ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Παρακολουθώντας μια τέτοια σύσκεψη, και ακούγοντας τις περιγραφές για τον ΤΕΛΕΙΟ σχεδιασμό και την ΠΛΗΡΗ ετοιμότητα, πολλά ερωτήματα άρχισαν να με βασανίζουν.
Πως είναι όλα έτοιμα, όταν στα δάση μας οι ΠΥΡΟΖΩΝΕΣ δεν έχουν καθαριστεί;
Πως είναι όλα εντάξει, όταν η χώρα είναι ΓΕΜΑΤΗ από σκουπιδότοπους ακόμα και μέσα στα δάση, βόμβες έτοιμες να εκραγούν;
Πως είναι όλα εντάξει, όταν οι περισσότεροι δασικοί δρόμοι, είναι κατεστραμμένοι από «νεροφαγιές», και δεν υπάρχει τρόπος να πλησιάσουν πυροσβεστικά;
Πως είναι όλα εντάξει με το 60% των Πυροσβεστικών οχημάτων γερασμένων;
Πως είναι όλα εντάξει όταν και φέτος θα αναζητήσουμε λύσεις της τελευταίας στιγμής, όταν θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος;
Πως είναι όλα εντάξει όταν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα είναι γερασμένα;
Πως είναι όλα εντάξει με το προσωπικό της πυροσβεστικής ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ και ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ χωρίς ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ;
Πως είναι όλα εντάξει
με το 80% των περιοχών Υψηλής Επικινδυνότητας να μην έχουν καθαριστεί από τους αρμοδίους (αποψίλωση οικοπέδων δίπλα σε δάση κλπ);
Πως είναι όλα εντάξει όταν το κράτος αντί να αναβαθμίσει την Πυροσβεστική την υποβαθμίζει με έμμεσους τρόπους;
Πως είναι όλα εντάξει όταν ο ΠΟΛΙΤΗΣ δεν έχει ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ για να διαφυλάξει ο ίδιος την φύση, την ζωή του;
Πως είναι όλα εντάξει, όταν ακούω τις δικαιολογίες τους στο ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ αυτά που ΕΠΡΕΠΕ να κάνουν, όταν τους ακούω να λένε ότι ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ γι αυτό ΔΕΝ καθάρισαν τις πυροζωνες, γι αυτό ΔΕΝ ΕΞΟΠΛΙΣΑΝ το προσωπικό, ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, για αυτό ΚΑΗΚΑΝ ΠΕΡΣΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ.
Γιατί ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ, όλα είναι ΕΤΟΙΜΑ, ΟΛΑ
……
Πώς να είναι όλα εντάξει, οταν το κράτος δεν δίνει χρήματα για όλα αυτά και άλλα τόσα, όταν το κράτος τα χρήματα τα δίνει ΟΧΙ στην ασφάλεια, αλλά σε υποτιθέμενες «πολιτιστικές εκδηλώσεις- επιχορηγήσεις».
Πώς να είναι όλα εντάξει, μου λέτε;