Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Ανταπόκριση από ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ : Η περίεργη (και τρομακτική) ησυχία της Καμπούλ

ΑΠΟ ΤΟ http://www.foreignpress-gr.com/Η περίεργη (και τρομακτική) ησυχία της Καμπούλ
Καμπούλ,της Φιλιώς Π. Κοντραφούρη Οι πτήσεις των αφγανικών αερογραμμών προς την Καμπούλ, τον τελευταίο καιρό είναι άδειες. Είναι τόσο ελάχιστος ο κόσμος που επισκέπτεται αυτές τις μέρες το Αφγανιστάν, ώστε οι Αφγανοί τελωνειακοί μπορούν και πάνε στα ολόκαινουργια γκισέ τους αρκετή ώρα μετά τους λιγοστούς επιβάτες που περιμένουν στον έλεγχο διαβατηρίων.
Στην άλλη άκρη του αεροδρομίου ωστόσο, η ουρά εκείνων που εγκαταλείπουν τη χώρα είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.
Και μια βόλτα στους δρόμους της αφγανικής πρωτεύουσας, μαζί με συζητήσεις στους σκονισμένους δρόμους της πόλης, επιβεβαιώνει τους φόβους που κυριαρχούν στο μυαλό πολλών (ντόπιων και ξένων) εν όψη των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Πέμπτης.
Ο φόβος για ανεξέλεγκτη βία στους δρόμους, για διαδηλώσεις πολύ πιο βίαιες απο εκείνες μετά τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν και τρομοκρατικές επιθέσεις από τους Ταλιμπάν έκαναν πολλούς ξένους να εγκαταλείψουν, προσωρινά τουλάχιστον, την Καμπούλ.
Όσο για τους ίδιους τους Αφγανούς, 17 εκατομμύρια καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση που ελπίζουν να τους δώσει αυτό που αναζητούν εδώ και 30 χρόνια: ειρήνη και δουλειά.
Για την κυβέρνηση Ομπάμα και τους συμμάχους της, μια επιτυχημένη εκλογική διαδικασία στο Αφγανιστάν μπορεί να μη μπορέσει να σβήσει τις χαμένες ευκαιρίες και τα λάθη του παρελθόντος, θα μπορούσε όμως να δείξει πως μετά από οκτώ χρόνια πολέμου, έγινε άλλο ένα, μικρό ίσως, βήμα για περισσότερη σταθερότητα στη χώρα και την περιοχή.
Πολλοί Αφγανοί όμως είναι πεπεισμένοι πως το νικητή θα αναδείξουν οι ξένες δυνάμεις και όχι οι ίδιοι και παρά τη δυσαρέσκεια τους με την κυβέρνηση Καρζάι δεν θα πάνε να ψηφίσουν καθόλου.
Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί ο νεαρός Ριάζ, "το Αφγανιστάν ήταν πάντα ένα παιχνίδι στα χέρια κάποιων, οι οποίοι δε νοιάστηκαν ποτέ για τους ανθρώπους του.
"Το πόσο σημαντική είναι η ομαλή διεξαγωγή αυτών των εκλογών και το πόσο σοβαρά φαίνεται να παίρνουν τις όποιες απειλές τόσο η αφγανική κυβέρνηση όσο και η ISAF, φαίνεται στα μέτρα ασφαλείας που ήδη ισχύουν σε κάθε τετράγωνο της αφγανικής πρωτεύουσας και αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα τις επόμενες ημέρες.
Σήμεια ελέγχου και ένοπλοι φρουροί σε κάθε είσοδο και έξοδο της πόλης, δρόμοι περιορισμένης κυκλοφορίας, τσιμεντένια οδοφράγματα και συρματοπλέγματα, αναγνωριστικά αεροπλάνα στον ουρανό κάθε ώρα της μέρας και της νύχτας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ http://www.foreignpress-gr.com/

ΟΙ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΟΙ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΣΗΜΕΡΑ Iraklio web radio ΣΤΙΣ 18:00 ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΙ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΚΡΟΑΤΩΝ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΣΤΟ niok@her.forthnet.gr http://irakliowebradio2.blogspot.com/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
Με απόλυτη επιτυχία συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος Initial Attack Practical Attachment , που διοργανώνεται στα πλαίσια της συνεργασίας του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος και του Κλάδου Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών της Δασικής Υπηρεσίας της British Columbia Canada, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.Από την 8/7/2009 τρεις Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος (Επιπυραγός Βαρσάμης Σπ., Υποπυραγοί Παναγιωτάκης Αντ. & Ανδρεσάκης Μεν. ) έχουν τοποθετηθεί σε τρεις βάσεις δασοπυρόσβεσης της British Columbia και επιχειρούν μαζί με πληρώματα αρχικής επέμβασης (Initial Attack). Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της British Columbia, διανύει το θερμότερο και ξηρότερο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών και εκατοντάδες πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη, ενώ κάποιες από αυτές απειλούν κατοικημένες περιοχές.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την 3/9, οπότε και οι τρεις Αξιωματικοί επιστρέφουν στην Ελλάδα.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
Στα 14 του χρόνια έζησε τη βαρβαρότητα, αιχμάλωτος του τουρκικού στρατούΓέμισαν "προξενικά" γραφεία Εζησα 15 μήνες στα μπουντρούμια του «Αττίλα» Πέντε πρόσωπα, πέντε «βόμβες» στον Αττίλα... «Κυριαρχούν οι αυλικοί και η αδιαφάνεια στα μυστικά κονδύλια...» Η «μαύρη τρύπα» της Ρωσίας Συνάντηση Πατριάρχη-Ερντογάν στα Πριγκηπόνησα Κίνδυνος ανάφλεξης στο Βόρειο Ιράκ Ρωσία-Τουρκία, η στρατηγική συνεργασία Το λάβαρο της δημοκρατικής Αριστεράς «Τhe Βarbarians», Αφθαρτα πρόσωπα θέλει στα ψηφοδέλτια η Ιπποκράτους. Ποιοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν Τα κόμματα φλυαρούν ανέξοδα για την τουρκική εισβολή… Τερματισμό του κουρδικού ζητήματος επιδιώκει ο Ερντογάν Διαρροή σε διπλωματικούς αγωγούς Η Παναγιά των Ελλήνων

Όπου υπάρχει ελληνισμός, μια εκκλησία αφιερωμένη στη Παναγιά

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS
Σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, αλλά και όπου ζει ελληνισμός στα πέρατα της κόσμου, υπάρχει και μια εκκλησία αφιερωμένη στη Παναγιά. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν, ειδικά το Δεκαπενταύγουστο, «το Πάσχα του καλοκαιριού», όπως το αποκαλούσε ο Φώτης Κόντογλου, για να προσευχηθούν ευλαβικά στη Χάρη της.
Τη δικιά τους Μεγαλόχαρη, την «Παναγία Σουμελά», μια μικρή και συμβολική απεικόνιση της μακρινής αλησμόνητης πατρίδας τους, έχουν οι Πόντιοι της Αμερικής και του Καναδά, στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων, στο West Milford τού βορείου New Jersey. Όλα ξεκίνησαν το 1982, όταν ιδρύεται στη Νέα Υόρκη το Ιερό Ίδρυμα «Panagia Soumela Pontion Amerikis, Inc.», με σκοπό την αναβίωση τού Ιερού Προσκυνήματος τού δεκαπενταύγουστου στην «Ποντιακή Γη τού Νέου Κόσμου».
Πολλά χρόνια αργότερα, το 2005, ιδρύεται το «Holy Institution Panagia Soumela, Inc.», που προχωρά στην αγορά ενός οικοπέδου 15,4 στρεμμάτων στο West Milford τού βορείου New Jersey. Στο οικόπεδο υπάρχουν χριστιανική εκκλησία, πολιτιστικό κέντρο και ένα οίκημα. Τον περασμένο Ιουνίου το Ίδρυμα προχώρησε και σε μία δεύτερη αγορά οικοπέδου, όμορου με το υπάρχον οικόπεδο στο West Milford.
Έτσι, η συνολική επιφάνεια των δύο οικοπέδων, έφτασε τα 30.8 στρέμματα.
Το ενδιαφέρον των ομογενών για το φετινό 26ο τριήμερο πανηγύρι και Ιερό Προσκύνημα, που θα διοργανώσει το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής, είναι αυξημένο. Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή ελλήνων, και μη, όχι μόνο από τη Νέα Υόρκη, αλλά και από άλλες πολιτείες, όπως η Πενσιλβάνια, το Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη.
Για την διευκόλυνση των προσκυνητών το Ιερό Ίδρυμα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί», έχουν μισθώσει τέσσερα λεωφορεία, με τα οποία την Κυριακή θα μεταφέρουν δωρεάν τους ομογενείς, από και προς τη Νέα Υόρκη.Όπως επισημαίνει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, οι εορταστικές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν αύριο, και θα διαρκέσουν μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, θα αποτελέσουν σταθμό για την περαιτέρω πορεία του Ιδρύματος και για την υλοποίηση της υπόσχεσης που είχαν δώσει κατά την διάρκεια του περσινού πανηγυριού για την μετατροπή του σε πρότυπο εθνικο-θρησκευτικό, πολιτιστικό και ερευνητικό κέντρο των Ποντίων στο Νέο Κόσμο.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση, που καταχωρήθηκε στα ομογενειακά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θα ξεκινήσουν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στις 5 το απόγευμα με την τελετή ενάρξεως του πανηγυριού και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συνοδεία ποντιακής λύρας.
Το Σάββατο 15 Αυγούστου το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα ψαλλεί Μέγας Εσπερινός.
Θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας, πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, που φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι στο όρος Βέρμιο, στο χωριό Καστανιά του νομού Ημαθίας.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το μεγάλο ποντιακό ξεφάντωμα. Την Κυριακή, 16 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τον πανηγυρικό όρθρο, και Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευαγγέλου και συνιερουργούντος του Επισκόπου Φασιανής κ. Αντωνίου. Θα ψαλλεί αρτοκλασία και θα τελεστεί μνημόσυνο για τους απανταχού κεκοιμημένους Ποντίους αδερφούς.Στη συνέχεια θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας και μετά την απόλυση θα ξεκινήσει το πρόγραμμα με τους χαιρετισμούς των επισήμων και ένα πλούσιο παραδοσιακό γλέντι στην ύπαιθρο, με ποντιακή λύρα, χορευτικά συγκροτήματα και πλούσια λαχειοφόρο αγορά.
Φυσικά, οι επισκέπτες θα γευτούν και τα πολύ νόστιμα παραδοσιακά φαγητά που ετοιμάζουν κάθε χρόνο οι πόντιες νοικοκυρές, μαζί με τις πεντανόστιμες πίτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος.
Κείμενο: Ριμπά Δ.
Πηγή: "ΑΠΕ-ΜΠΕ" 15-08-2009

Meyerhold, M.Chekhov, Stanislavsky - international workshop in Italy

Performer's Physicality in the Methods of Meyerhold, M.Chekhov, Stanislavsky Biomechanics Psychological Gesture Physical Action International lab under the direction of Sergei Ostrenko November 5 - 11, 2009Massa, Italy The programme is focused on the practical exploration of performer’s psycho-physical instrument in the teachings of the Russian outstanding theatrical innovators - Vsevolod Meyerhold, Michael Chekhov and Konstantin Stanislavsky. Their passion to creating bold, imaginative and expressive theatre and unique understanding of performer’s nature inspire contemporary theatre makers all over the world. The programme is open to performers interested to explore the principles of Biomechanics, Psychological Gesture and Physical Action, to gain a deeper understanding of psycho-physical approach in contemporary performer’s training and its application in practical work - rehearsal process, performance and teaching. PARTICIPANTS Actors of physical, dramatic, dance and musical theatres, circus performers, dancers, choreographers and directors. TRAINING STRUCTURE The process includes intensive practical training, lectures and discussions. Warm-up Each morning will begin with the warm-up based on the principles of Biomechanics. Participants will learn one of Meyerhold's etudes. The warm-up will help to wake up the body, imagination and to prepare for the intensive practical work during the day. Practical sessions Practical sessions develop in the form of various exercises which progress from simple to compound.Gradually the group is proceeding to group improvisations and structures. Every day is setting advanced creative tasks, developing the preceding steps. Through the system of consecutive exercises the group is growing common language and trust, ability to collaborate and create together. Practical training. Part I. Training by method of improvisationPractical training. Part II.From exercises to performance Discussions Theoretical Part: lectures and discussionsPerformer's Physicality in the methods of Meyerhold, M.Chekhov and Stanislavsky.
SERGEI OSTRENKO Sergei Ostrenko is a Russian director and teacher working in professional theatre over thirty years. His creative way has passed through the Cold War of the 1980s, collapse of the USSR in the 1990s, creative ordeals in the period of the interethnic tension in the Baltic and joining the New Europe. His creative work is the synthesis of the Russian Theatre School and the newest experiments in various performing arts. Ostrenko has dedicated many years to exploration of world theatre traditions working with multicultural groups of performing artists. His approach is known internationally as the effective method of growing cohesion and creation of live performances within limited time. Theatre workers from Russia, Europe, America, Asia and Australia who trained with Ostrenko have been using his method of physical training in their own creative practice. REGISTRATION To apply for participation, candidates should send the following documents to globtheatre@gmail.com
- Brief letter of motivation stating the dates of the Lab. - Detailed CV/résumé with photo. Participation fee:350 EUR if payment is made before August 20th.460 EUR if payment is made before August 27th. For IUGTE Members - 20% discount. Places are limited, the registration will be closed once the group is formed. PARTICIPATION GUIDELINES Organized by IUGTEin collaboration with Accademia di Formazione ArtisticaScuola di Recitazione Armata Brancaleone (Italy) CONTACT