Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ - ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ - ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ Μ' ΕΝΑΝ ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΟΛΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΝ' ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 9 μ.μ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ - ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων, σε όλη τη χώρα, για στήριξη της αποστολής, η ελληνική πρωτοβουλία «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ» καλεί σε ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στο Βασικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 13 Απριλίου, στις 21:00. Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι: Δημήτρης Νικολούδης, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera en Salonico, "Die Festliche Eier" (Μ. Σιγανίδης - Θ. Ατζακάς - Κ. Θεοδώρου), Κουρσιούμης & Συνεργάτες, Παραδοσιακοί χοροί από Παλαιστίνιους φοιτητές, "Λουδίας", "Cabaret Balkan". Ενάμιση χρόνο μετά από την πρώτη προσπάθεια (τον Αύγουστο του 2008), αποπλέουμε ξανά με προορισμό την Γάζα.
Συγκροτήσαμε την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (www.shiptogaza.gr) για τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή μας σε μια νέα, ευρύτερη, διεθνή αποστολή με το Free Gaza Movement και ισχυρές συλλογικότητες από πολλές χώρες, μεταφέροντας τούτη τη φορά -κυρίως- βασικά υλικά ανοικοδόμησης (τσιμέντο, ξυλεία κ.λπ.), υλικά που το Ισραήλ έχει απαγορεύσει να μπουν στη Γάζα. Στόχος μας, εφικτός, είναι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς αποστολής να συμμετέχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και κυρίως υλικών. Το πλοίο αυτό, για την απόκτηση του οποίου ξεκινήσαμε οικονομική καμπάνια, δεν θα ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά σε εταιρικό νομικό πρόσωπο συμμετοχικού χαρακτήρα και προορίζεται να αποδοθεί στον Παλαιστινιακό λαό για τη δημιουργία μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Γάζας με τον έξω κόσμο. Από τον πόλεμο του '67 ο ισραηλινός στρατός κρατούσε, με το «δίκαιο» του κατακτητή, το μικρό λιμάνι της Γάζας, το μοναδικό της κατεχόμενης Παλαιστίνης, απομονωμένο από τον έξω κόσμο.
Τον Αύγουστο του 2008, 41 χρόνια μετά, 2 ελληνικά ψαροκάικα με 44 επιβαίνοντες από 13 χώρες-ανάμεσά τους και 9 έλληνες- εισέπλευσαν για πρώτη φορά στα θαλάσσια Παλαιστινιακά ύδατα και ελλιμενίστηκαν στην ιχθυόσκαλα της Γάζας.
Εμπνευσμένοι από το δίκαιο του αγώνα του παλαιστινιακού λαού, που επί 62 χρόνια, μάχεται αδιάλειπτα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, μια χούφτα απλών ανθρώπων απέδειξε έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη των λαών μπορεί να νικήσει το άδικο.
Οι αποστολές σκαφών του Free Gaza Movement από τότε συνεχίστηκαν, με το ισραηλινό κράτος να συμπεριφέρεται, μετά την εισβολή του Δεκέμβρη του 2008, σαν κοινός πειρατής της Μεσογείου, διεμβολίζοντας το «Dignity», απειλώντας με βύθιση τον «Αρίωνα» τον Γενάρη και καταλαμβάνοντας με βία το ίδιο πλοίο, τον Ιούνιο του 2009, στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Γάζας. Το ταξίδι μας στη Γάζα θα τελειώσει όταν θ' ανοίξουν τα θαλάσσια σύνορα της Γάζας. Ως τότε εμείς θα ταξιδεύουμε. Ως τότε εμείς θα κάνουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ό,τι μπορούμε, για να φτάσει η Μεσόγειος ν' ανοίξει ως θάλασσα, κι αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ισραηλινοί εκεί, να πάψει να υπάρχει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΙΚΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ "ΔΙΑΒΑΖΩ" 2010

Το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ σας προσκαλεί στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010, στις 12:30 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα), όπου θα ανακοινωθούν οι μικρές λίστες των βιβλίων που θα διαγωνιστούν για τα ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ 2010, οι χορηγοί της εκδήλωσης, καθώς και η ημερομηνία και ο τόπος απονομής των Βραβείων. Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Γαλάντης-Γαβαλάς, εκδότης του περιοδικού, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, διευθυντής του περιοδικού, και μέλη των δύο κριτικών επιτροπών.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Νεολαίας Βασίλειος Γάκης και οι Εκδόσεις ¨Δια Βίου¨ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου ¨Ημερολόγιον της Χαλκιδικής¨(Έτη 1930, 1931,1932), του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών-Χαλκιδικιωτών Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο θα προλογίσουν οι: Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελος, αρχαιολόγος και o Βασίλης Δαλκαβούκης, Λέκτορας τμ. Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου 2010, ώρα 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου. Τηλ. 2310 374808 Το ¨Ημερολόγιον της Χαλκιδικής¨ είναι ένα εμπνευσμένο έργο που κυκλοφόρησε ως ετήσια περιοδική έκδοση από τον παπα-Νικόλαο Ηλία κατά τα έτη 1930-1933, ακολουθώντας αντίστοιχες προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο ήδη από τον 19ο αιώνα. Το περιεχόμενο του μάς δίνει την εικόνα της πνευματικής κατάστασης της Χαλκιδικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από της ιστορικές συγκυρίες της εποχής που εκδόθηκε (απελευθέρωση, δεκαετή πόλεμο, ανταλλαγή των πληθυσμών κ.ά.). Το έργο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για το κάθε έτος (εορτολόγια, αστρονομικά φαινόμενα κ.ά.) και άρθρα σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία και την πολιτική, καθώς και διηγήματα, παραμύθια, ανέκδοτα κ.ά. Η νέα έκδοση, που προήλθε από φωτομηχανική ανατύπωση των πρωτοτύπων, περιλαμβάνει τρία από τα τέσσερα τεύχη του δυσεύρετου πλέον Ημερολογίου και αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια, που δείχνει σεβασμό προς τους προγόνους και αγάπη προς την τοπική ιστορία.

Ο δράκουλας των Εξαρχείων στο Floral

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 8 Μ.Μ. Ο δράκουλας των Εξαρχείων Προβολή στις cult ταινίας του Νίκου Ζερβού ‘’Ο δράκουλας των Εξαρχείων’’ (1983), με τους Κωνσταντίνο Τζούμα, Τζίμη Πανούση (+Μουσικές Ταξιαρχίες), Ισαβέλλα Μαυράκη, Δημήτρη Πουλικάκο, Αντώνη Καφετζόπουλο, Τζώνυ Βαβούρα και τα ζόμπι. Μετά την προβολή, ο σκηνοθέτης παρέα με κάποιους από τους πρωταγωνιστές, θα συζητήσουν με το κοινό. FLORAL BOOKS + COFFEE
Θεμιστοκλέους 80
Πλατεία Εξαρχείων
Τ: 210 3800070
www.floralcafe.gr

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ & ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ

Ενδιαφέρει όλους τους ενημερωτές μπλογκερς ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ Επειδή πολλοί μας ρωτάνε και ζητάνε βιβλία για τον Τύπο γενικώς, η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥ, αναζήτησε και συγκέντρωσε ίσως τη μεγαλύτερη λίστα ελληνικών βιβλίων που αφορούν τη δημοσιογραφία.
Σας τα παρουσιάζομε σήμερα με όλες τις δυνατές κατατοπιστικές πληροφορίες. Κυκλοφορούν αποσπασματικά σε ορισμένα βιβλιοπωλεία.
Αλλά με τις πληροφορίες που σας παρέχουμε θα εντοπίσετε αυτό που σας ενδιαφέρει εύκολα.
Πηγαίνετε στην ενότητά μας ΜΑΘΗΜΑΤΑ και θα βρείτε το κουτάκι με τίτλο ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ Ή ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Επίσης συνιστούμε να διαβάσετε σημαντικά άρθρα, (για μπλογκερς και δημοσιογράφους) στο πρώτο κουτάκι της σημερινής ενημέρωσής μας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο δυναμικός ήρωας Σάκης Γαλατάκης επιστρέφει σε νέα αποστολή και με τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ καλούν τους μικρούς μας φίλους στο βιβλιοπωλείο “ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ” το Σάββατο 24 Απριλίου στις 12.00 το πρωΐ.
Η συγγραφέας ΛΕΝΑ ΤΕΡΚΕΣΙΔΟΥ με την ηθοποιό-εμψυχώτρια ΊΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ θα γνωρίσουν στα παιδιά το φανταστικό κόσμο του Σάκη Γαλατάκη και της παρέας τους με διασκεδαστικό θεατρικό παιχνίδι, με τραγούδι, με πολύ γέλιο και εκπλήξεις.
ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ
ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 177
ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210 9700542 ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

LES ADIEUX (σχεδιάσματα πάνω στο Νεκρό του Bataille) Διαβάστε περισσότερα... «ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΥ ΣΑΛΙΒΑΝ»του Ουίλλιαμ Γκίμπσονσε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου με την Πέγκυ Τρικαλιώτη στο ρόλο της Άννυ Σάλιβαν Μουσική: Σταμάτης ΚραουνάκηςΑπό 4 Απριλίου (Κυριακή Πάσχα)Θέατρο Αριστοτέλειο(Εθνικής Αμύνης 2, τηλ.:2310-262 051) Διαβάστε περισσότερα... «ΜHN KΡΙΝΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥ»Από 10 Απριλίου έως και 30 Μαΐου 2010 Διαβάστε περισσότερα... «ΑΜΛΕΤ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ» Του Άλντο ΝικολάιΜια αληθινή κωμωδία για το πως έζησαν την ιστορία του Άμλετ οι άνθρωποι της κουζίνας ΘΕΑΤΡΟ “ΚΝΩΣΟΣ”ΠΑΤΗΣΙΩΝ 195 & ΚΝΩΣΟΥ 11 (στάση ΚΑΛΙΦΡΟΝΑ)τηλ. : 210-8677070 / 8624463 ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΕΝΑΡΞΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΛΗΞΗ: ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ Διαβάστε περισσότερα... SLEUTH του Anthony Shaffer με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Κωνσταντίνο ΜαρκουλάκηΑπό Τετάρτη 7 ΑπριλίουΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ(Βασ.Όλγας 150, τηλ.: 2310 834 996)Σασπένς, αγωνία και απρόβλεπτες ανατροπές! Διαβάστε περισσότερα... ΑΠ' ΤΟΝ ΑΤΤΙΚ ΣΤΟ ΓΟΥΝΑΡΗ Διαβάστε περισσότερα...
«ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ» Σεμινάριο με θέμα «Τεχνικές αφήγησης και μυθοπλασίας» θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω ημερομηνίες και ώρες: Σάββατο 24 Απριλίου, 10.00-14.00 και 16.00-20.00 Κυριακή 25 Απριλίου, 10.00-14.00 Διαβάστε περισσότερα... ΜΙΚΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 3 - MICRO FESTIVAL 3 ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ φεστιβάλ νέων θεατρικών σχημάτων5-24 Οκτωβρίου 2010 Θεσσαλονίκη Διαβάστε περισσότερα... ΕΤΗΣΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ Από το ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ Εργαστήρια 17 και 18 Απριλίου 2010 Διαβάστε περισσότερα... RUBIES AND RUBBISH Διαβάστε περισσότερα... COMEDY CLUB ΜΕ ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ & ΣΙΛΑ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ Διαβάστε περισσότερα... ATHENS VIDEO ART FESTIVAL 2010 Διαβάστε περισσότερα... 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΛΟΓΟΥΤην Παρασκευή 9 Απριλίου στις 18:00, ξεκινά ορμητικά το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου, που οργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, από τις 9 έως τις 18 Απριλίου 2010 Διαβάστε περισσότερα...
ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
TΡΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣΔιαβάστε περισσότερα... ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ Διαβάστε περισσότερα... ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ «MΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»Metropolis Live Stage Συζήτηση για το βιβλίο Ιστορίες από τη «Mηχανή του χρόνου»Δευτέρα 19 Απριλίου στις 7:00 μμ Είσοδος Ελεύθερη Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΤο περίστροφοείναι... 45άρι Από τη 17Ν ο καθοδηγητής! Πράσινο πάρτι για τον τίτλο Οι αρχαίοι θησαυροί που ξεχάσαμε Σκληρός με την Ντόρα ο Σαμαράς «Καλλικράτης»: πώς θα εκλέγονται τα νέα δημοτικά συμβούλια Οι σχολές με υψηλές βάσεις Προσπαθούσαν να προσγειωθούν παρά την ομίχλη 150 Θέματα για τον διαγωνισμό

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ Το ταφικό έθιμο των Ποντίων - ένα μήνυμα αγάπης για τη ζωή 1ο Φεστιβάλ βαφής αβγών στη Ν. Σάντα

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Η κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους (1570) Ο Νετανιάχου δεν πάει σε σύσκεψη Απέτυχε ανταρσία εισαγγελέα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Συνετρίβη το αεροσκάφος του Πολωνού προέδρου

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ": ΜΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Διαβαστε στο Διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
1) ΣΕ ΚΕΔΚΕ-ΕΝΑΕ Ο (ΑΝΕΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ) "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"
2) ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Ένας Ζορμπάς για την Ελλάδα του 2010;

Ένας Ζορμπάς για την Ελλάδα του 2010; Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Ηταν, θυμάμαι, μέσα της δεκαετίας του 1960 και τελειόφοιτος τότε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης παρέσυρα μια παρέα συμφοιτητών μου (αμερικανών και άλλων) να δούμε την πετυχημένη μεταφορά στην οθόνη του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη με τίτλο «Ζορμπάς- ο Ελληνας». Θυμάμαι, λές και ήταν χτές, όλες εκείνες τις διεργασίες της νεανικής ταύτισης με τους πρωταγωνιστές, την περηφάνεια της ελληνικότητάς μου, ακόμη και εκείνη την ανείπωτα πικρή στιγμή όπου - πριν ακόμη ο Χάρος αλοκληρώσει τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του με την Μαντάμ Ορτάνς - ολοκλήρωσαν την τραγικά γυμνή πεζότητα της ανθρώπινης εφημερότητας οι καθιερωμένες «μοιρολογήτρες» που, αντί να περιοριστούν στο γοερό κλάμα, είχαν έρθει να κλέψουν, να λεηλατήσουν, τα αποκτήματα και μαζί την αξιοπρέπεια μιάς ζωής που τέλειωνε... Μέσα στα δικά μου βουβά συναισθήματα πονού και θυμού ήρθε, εντελώς αυθόρμητα, και ο θυμός ενός συμφοιτητή μας που χωρίς δισταγμό, στά ίσια, ρώτησε εμένα και τους άλλους δύο Έλληνες: «...έτσι είστε εσείς οι Ελληνες;» Πέρασε από τότε σχεδόν μισός αιώνας, τό έργο έτυχε να το ξαναδώ και στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και μέσα από τους μηχανισμούς της ωραιοποίησης του παρελθόντος και της απώθησης πικρών εμπειριών κάπου επουλώθηκε ο πόνος που είχε προκαλέσει εκείνη η ερώτηση που είχε γίνει σαν χαστούκι στα ισια: «έτσι είστε εσείς οι Ελληνες;» 2010 στην Ελλάδα όπου μάταια ίσως όλοι μας πασχίζουμε να απωθήσουμε στο συλλογικό, εθνικό μας υποσυνείδητο τη σημασία του κοινωνικού «άλγους» που πηγάζει από την επερχόμενη οικονομική απαξίωση κόπων μιας ζωής και λέγεται υπόθεση «ΔΝΤ και πιθανή…πτώχευση»! ... Στην Ελλάδα όπου μοιάζει να ξεχάστηκαν Χρηματιστήριο, Ολυμπιακά Έργα, Τοξικά Ομόλογα, Ψευδή Οικονομικά Στοιχεία. Στην Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου χωρίς Ανδρέα Παπανδρέου και του «εξαφανισμένου» Κώστα Καραμανλή χωρίς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στην Ελλάδα των ανατροπών στη Δίκη του 15χρονου Γρηγοροόπουλου, των ερωτηματικών στον φρικτό θάνατο του 15χρονου Αφγανού... Στην Ελλάδα όπου ενώ όλα αυτά και πολλά άλλα θαυμαστά συμβαίνουν γύρω μας εμείς δεν έχουμε στείλει ΚΑΝΕΝΑ λαμόγιο, κλέφτη, καταχραστή στη ΦΥΛΑΚΗ έχοντας επιλέξει στις 4 Οκτωβρίου ως Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ καθώς η Νέα Δημοκρατία του κ Καραμανλή δήλωσε…κουρασμένη και ανίκανη να χειριστεί τις κρίσεις που τώρα ζώνουν απειλητικά τη χώρα μας!.. Όπου τα Σκόπια συνεχίζουν να επιμένουν ότι είναι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και οι Σκοπιανοί φυσικοί «απόγονοι» του Μ. Αλέξανδρου, όπου το Κυπριακό πυορροεί και η Αγκυρα ονειρεύεται αναστήλωση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθώς οι φρεγάτες της φτάσαν στο Σούνιο, και να, μούρχεται στο νου, σα νάταν χθές, η Μαντάμ Ορτάνς και ο Ζορμπάς να κυνηγά «τα κοράκια» (εκείνες τις μαυροφορεμένες μοιρολογήτρες) που είχαν έρθει δήθεν για να μοιρολογήσουν αλλά ουσιαστικά για να λεηλατήσουν την αξιοπρέπεια μιάς ζωής, μιάς αγάπης, μιάς ιδέας. Ελλάδα του 2010 όπου: Στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επιμένει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος αν και ακόμη ΔΕΝ μπορεί να πάρει στα χέρια του το κλειδί του νεότευκτου και ήδη πανηγυρικά «εγκαινιασθέντος» Δημοτικού Μεγάρου καθώς οφείλει εκατομμύρια στον κατασκευαστή-εργολάβο! Την ίδια ώρα ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης δηλώνει ότι διεκδικεί ως ΑΡΧΗΓΟΣ μικτής πολιτικής ομάδας προερχόμενης από ΟΛΑ τα Κόμματα το αξίωμα του «μικρού Πρωθυπουργού» στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας… Στην Αθήνα ο «πάλαι ποτέ κολλητός» του Αντώνη Σαμαρά και τώρα αυτοκόλλητος της Ντόρας και του Καρτζαφέρη Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας των πρεζάκηδων, της πορνείας, της ανοιχτής αγοραπωλησίας ναρκωτικών, των αμέτρητων και ανεξέλεγκτων χιλιάδων λαθρομεταναστών, της απαξιωμένης εμπορικής πιάτσας που την κατασπάραξε το…λαθρεμπόριο των παράνομων μικροπωλητών! Στον Πειραιά ήδη πήρε θέση στην αφετηρία ο Πέτρος Μαντούβαλος!... Ελλάδα του 2010! Πώς, τελικά, να ερμηνεύσει τις μονεταριστικές και φορομπηχτικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού μας που μοιάζει να λησμόνησε τα συνθήματα του σοσιαλιστή πατέρα του έχει γύρω του Υπουργούς και Συμβούλους που ΔΕΝ συμμετείχαν και ίσως ποτέ δεν συμμερίσθηκαν το ΟΡΑΜΑ και τη φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ της ΑΛΛΑΓΗΣ; Να θυμηθούμε τις προεκλογικές υποσχέσεις του τύπου «λεφτά υπάρχουν» αλλά «χρειάζεται καλή διαχείριση» και οι «ένοχοι θα εντοπισθούν και θα τιμωρηθούν» ενώ τώρα ΕΠΤΑ μήνες αργότερα αποδεικνύεται ότι ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ περνά στα χέρια ΕυρωπαΊκής Ένωσης και ΔΝΤ και μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ έκατσε στο εδώλιο; Τελικά τον περασμένο Οκτώβρη ο Καραμανλής έφυγε «άρον-άρον» και ο Παπανδρέου κατέλαβε με δημοκρατικές διαδικασίες την εξουσία!.. Για σένα Ελλάδα, «συμβολική» Μαντάμ Ορτάνς που καθρεπτίζεσαι στο πρόσωπο κάθε Ελληνα και Ελληνίδας, δεν υπάρχει, τελικά, ένας ΖΟΡΜΠΑΣ σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο; Θυμάμαι τον θυμωμένο Νεοϋερκέζο συμφοιτητή μου και ερωτώ κι εγώ, στα ίσια: «Μήπως, τελικά, έτσι είμαστε εμείς οι Ελληνες;..»

Α. Σαμαράς: Επίθεση στην κυβέρνηση, μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος

ΠΗΓΗ: http://hellas-macedonia-thessaloniki.blogspot.com/
Την πόρτα εξόδου στα στελέχη της Ν.Δ. που δεν ήταν στις λίστες των τελευταίων εκλογών αλλά και σε όσους όπως είπε πλήγωσαν την παράταξη, έδειξε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην συνδιάσκεψη στη Λάρισα.
«Είναι όλοι τους κομμένοι από τη Ν.Δ.
Εγώ δεν θα απολογηθώ για κανέναν», είπε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού για την χώρα μας. Μεταξύ των άλλων ο κ. Σαμαράς τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν μπορεί το ΔΝΤ να ζητήσει επιπρόσθετα μέτρα από την Αθήνα και αν χρειάζεται ακόμη ομοφωνία των εταίρων μας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Αποσπάσματα της ομιλίας Σαμαρά στη Λάρισα Σε κρίση δανεισμού βρίσκεται η χώρα και την αποκλειστική ευθύνη την έχει το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματος στη Λάρισα για θέματα αγροτικής πολιτικής. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε όσους πλήγωσαν την παράταξη λέγοντας πως "δεν έχουν θέση σε αυτήν. Είναι κομμένοι". Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι δικαστής, είναι πολιτικός και έχει ξεκάθαρη εντολή κάθαρσης κα μάλιστα αυτοκάθαρσης. "Τον Οκτώβριο του 2009, η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε κρίση ελλείμματος. Το ίδιο ακριβώς ίσχυε για τις περισσότερες, σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δεν ήταν εξαίρεση. Δεν ήταν δακτυλοδεικτούμενη", είπε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε: "Το ΠΑΣΟΚ με τις απίστευτες γκάφες του, με την αναβλητικότητά του, με τους ερασιτεχνισμούς του, τις αντιφατικές κινήσεις του, μετέτρεψε μια κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού, που είναι πολύ χειρότερη. Το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να μετατρέψει την κρίση ελλείμματος σε ξεχωριστή, μόνο για την Ελλάδα και πολύ βαριά, κρίση δημοσίου δανεισμού". Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες για το ζήτημα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και παρατήρησε ότι η ΝΔ δεν πανηγυρίζει. Συνιστά περίσκεψη, διότι δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα, δεν έχει ακόμα φανεί η ισορροπία αποφάσεων και αγορών και παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα. Ο κ. Σαμαράς απέδωσε ευθύνες και στην κυβέρνηση της ΝΔ για τη δημιουργία του μεγάλου ελλείμματος, γιατί, όπως είπε, δεν έκανε από την αρχή ό,τι μπορούσε, ώστε να ελέγξει τα μεγάλα ελλείμματα και τον υψηλό δανεισμό που κληρονόμησε, δεν επανίδρυσε το κράτος και δίστασε να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές. Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε σε όσους τον ρωτούν τι θα κάνει με όσους πλήγωσαν το φιλότιμο της παράταξης όταν ήταν στην κυβέρνηση, με εκείνους που έβγαλε από τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με εκείνους που θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί για να διευκολύνουν την κατάσταση. "Δικαστής δεν είμαι.
Είμαι πολιτικός", είπε και ξεκαθάρισε: "Με εξέλεξαν 800.000 μέλη της ΝΔ. - εκλογή κινηματικού χαρακτήρα και με εντολή απερίφραστη:
Αλλαξέ τα όλα!
Αυτή είναι ξεκάθαρη εντολή κάθαρσης.
Και μάλιστα αυτοκάθαρσης!
Αρα, ναι! Ας γνωρίζει ο λαός της Ν.Δ. ότι άκουσα την εντολή του. Κι ότι θα κάνω αυτό που είναι ηθικά σωστό, πολιτικά απαραίτητο και ρεαλιστικά αναπόφευκτο. Οσοι πλήγωσαν την παράταξη, δεν έχουν θέση σε αυτήν.
Δεν έχουν θέση στη νέα μας πορεία. Είναι εκτός. Είναι κομμένοι".
Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε δέκα στρατηγικές κατευθύνσεις για την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας και του αγροτικού τομέα.
"Η ΝΔ πιστεύει σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική αγροτική παραγωγή, με το κράτος να στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και όχι να συνεισφέρει στη φτώχεια των αγροτών" είπε ο κ. Σαμαράς.

Η κυβέρνηση ανάμεσα στην πολυλογία και την αναβλητικότητα

Η κυβέρνηση ανάμεσα στην πολυλογία και την αναβλητικότητα
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ