Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Σύγκληση των πολιτικών αρχηγών

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Απαιτείται ΑΜΕΣΗ Σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την εποπτεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και των παραγωγικών φορέων
Έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο νομίζουν κάποιοι και κάποιες.
Καθώς από το Σαββατόβραδο αυτό που διακυβεύεται
ΔΕΝ είναι η οργή και αγανάκτηση για τον θάνατο ενός εφήβου,
ΔΕΝ είναι το ερώτημα εάν οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ και οι Ειδικοί Φρουροί ή Συνοριοφύλακες διαθέτουν τη απαραίτητη εκπαίδευση και περνούν από τα απαραίτητα ψυχολογικά τεστ διαχείρισης θυμού και κρίσεων
ΔΕΝ είναι εάν δικαιολογείται το ξέσπασμα τυφλής βίας με καταστροφές περιουσιών, Εμπρησμούς και λεηλασιών,
ΔΕΝ είναι η πιθανότητα να διευρυνθεί το στατιστικό χάσμα ανάμεσα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
ΔΕΝ είναι θέμα πολιτκού-κομματικού κόστους ή ωφέλειας….
ΔΕΝ είναι η ηρεμία της αγοράς,
Αυτό που διακυβεύεται, με την επερχόμενη-καλπάζουσα μάλιστα οικονομική ύφεση και κρίση που θα δημιουργήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις ανέχειας και, Ανεργίας είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ και η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Εάν κάποιος επιτρέψουμε πίσω από Κομματικές σκοπιμότητες να δημιουργηθεί κατάσταση πανικού, διάλυσης και αντιπαλότητας ανάμεσα στον λαό μας, ΤΟΤΕ εκείνοι που μεθόδευσαν, με ανεπάρκεια, αδιαφορία και ανικανότητα αποσύνθεση των κοινωνικών μας δομών και θεσμών θα επιβεβαιώσουν εκείνους που μισούν την Ελλάδα και τους Έλληνες!

Ο φόνος του εφήβου και ο «φόνος» της πολιτικής λογικής

ΑΠΟ ΤΟ DEFENCEnetΟ φόνος του εφήβου και ο «φόνος» της πολιτικής λογικής Άφωνη η χώρα παρακολουθεί από το βράδυ του Σαββάτου να εκτυλίσσεται μία τραγωδία η οποία ξεκίνησε από τον φόνο ενός 15χρονου στην προβληματική περιοχή των Εξαρχείων από έναν ειδικό φρουρό και συνεχίστηκε με ένα συντονισμένο αντάρτικο πόλης σε κρίσιμα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Πάτρα, την Καβάλα και την Μυτιλήνη. Από το βράδυ του Σαββάτου, ουσιαστικά κατέρρευσε η έννομη τάξη και βασιλεύει η τυφλή βία που ασκείται από 1000-1500 κουκουλοφόρους σε όλη την Ελλάδα. Το ερώτημα δεν είναι τόσο «ποιοί ευθύνονται για όλο αυτό το κακό» (φόνος εφήβου και κατάρρευση της Ελληνικής Αστυνομίας), αφού γνωρίζουμε όλοι ότι τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες εκείνες, (κοινωνικές, πολιτικές κλπ) που τα έχουν προκαλέσει όλα αυτά. Μόνο τυχαίο δεν ήταν χθες, που ακόμα και στην κρατική τηλεόραση (!), ο αναλυτής είχε εκδόσει πόρισμα για τον φόνο του άτυχου παιδιού, είχε δικαιολογήσει την «αγανάκτηση» των κουκουλοφόρων που είχαν μετατρέψει σε στάχτη, τα όνειρα και τους κόπους μιάς ζωής εκατοντάδων ανθρώπων που είδαν τα δημιουργήματά τους να καίγονται.
Και κατηγορούσε την Αστυνομία για την «απαράδεκτη εκπαίδευση των ειδικών φρουρών και των αστυνομικών».
Μόνο που ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε έθεσε θέμα, ούτε ο ίδιος, ούτε οι άλλοι «αναλυτές» για τους πενιχρούς προϋπολογισμούς εκπαίδευσης της αστυνομίας. Σε μιά άλλη «έκδοση» των χθεσινών γεγονότων, σε ένα «ατυχές» επεισόδιο όπως αυτό των Ιμίων, θα επικρίνει το χαμηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ποτέ δεν θα ζητήσει ευθύνες από αυτούς που σήμερα ευνουχίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, ούτε βέβαια τολμά να ζητήσει αύξηση των αμυντικών δαπανών. Το πρωί της Δευτέρα στη ΝΕΤ η κεντρική παρουσιάστρια της εκπομπής «βάφτιζε» «διαμαρτυρίες», όλο αυτό το όργιο βίας και λεηλασίας που είχε ξεσπάσει από το Σάββατο το βράδυ.
Και αναφερόμαστε στην κρατική τηλεόραση, γιατί στα ιδιωτικά κανάλια, η κατάσταση είχε ξεφύγει, γενικώς... Το εντυπωσιακό και αυτό που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά σε όλα αυτά και έχει σημαντικό μερίδιο στο τρόπο που εξελίχθηκε η κατάσταση, είναι η στάση του αρμόδιου ή μη, πολιτειακού τριγώνου: Του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών. Πριν προχωρήσουμε στην προσέγγιση του όσων είπαν και έκαναν, ας επιχειρήσουμε να δούμε τα γεγονότα ψύχραιμα ή «ψυχρά»: -Εχουμε έναν φόνο 15χρονου από ειδικό φρουρό. Τα πραγματικά γεγονότα και οι πραγματικές συνθήκες προσωρινά παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Μόνο οι πρωταγωνιστές του δράματος γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε.
Ελάχιστες ώρες μας χωρίζουν από το συμβάν.
Στην παρόμοια υπόθεση του Καλτεζά πριν από 25 χρόνια περίπου, έγιναν δίκες επί δικών και ανακρίσεις επί ανακρίσεων για να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη.
Και ο αστυνομικός αθωώθηκε, παρά το γεγονός ότι ο Καλτεζάς είχε πυροβοληθεί από πίσω. Όπως επίσης είναι γελοίο να χαρακτηρίσουμε το τωρινό θύμα «αντιεξουσιαστή».
Στην τρυφερή ηλικία των 15 χρόνων είσαι απλά ένας έφηβος, το πολύ-πολύ ένας έφηβος «χαβαλές». -Εχουμε έναν ειδικό φρουρό σε περιπολία που τραβά όπλο και πυροβολεί.
Δεν ξέρουμε πώς και υπό ποίες συνθήκες τράβηξε όπλο και πυροβόλησε.
Το γεγονός είναι ότι το έκανε.
Το βέβαιο είναι ότι διέπραξε σημαντικά σφάλματα τακτικής (άφησε το περιπολικό, κατευθύνθηκε πεζός χωρίς κάλυψη προς ομάδα αντιεξουσιαστών κλπ).
Εξίσου βέβαιο και πραγματικό γεγονός είναι ότι η μόνη δικαιολογία για να τραβήξει όπλο και να πυροβολήσει είναι να κινδύνευε ΑΜΕΣΑ η σωματική του ακεραιότητα.
Από εκεί και πέρα όλα εξετάζονται.
Δεν τίθεται θέμα εκπαίδευσης.
Εννέα χρόνια στο Σώμα, αν δεν θεωρείται έμπειρος αυτός, ποιός μπορεί να θεωρείται;
Πάντως η βαλλιστική εξέταση μπορεί να φωτίσει τις ακριβώς έγινε και να δώσει κάποια έγκυρα στοιχεία και δεδομένα. -Εχουμε ένα 15χρονο παιδί, όπως λένε «καλής οικογένειας», δηλαδή οικογένειας με σημαντική οικονομική επιφάνεια, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε στην Ελλάδα του σήμερα, τους πλούσιους.
Δηλαδή δεν προέρχεται από την «μήτρα» της ταλαιπωρίας, της ανέχειας και της κοινωνικής απομόνωσης.
Οι τραγικοί γονείς γνώριζαν που ήταν το ανήλικο παιδί τους;
Είναι τα Εξάρχεια και η παρέα του, η κατάλληλη περιοχή και ο κατάλληλος φιλικός περίγυρος για ένα 15χρονο παιδί;
Επαναλαμβάνουμε:
Το παιδί ήταν ΑΝΗΛΙΚΟ.
Μετά τον φόνο του 15χρονου, έρχεται και ο «φόνος» της πολιτικής λογικής: Εχουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μιλά για «κτύπημα στο κράτος δικαίου», ένα μπαράζ «συγγνώμης», από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών, έχουμε τους πάντες να «τραβούν το χαλί» κάτω από τα πόδια της; Ελληνικής Αστυνομίας.
Έχουμε τον Καραμανλή να μιλά για «απόδοση ευθυνών χωρίς επιείκεια» δηλαδή να εκδίδει καταδικαστική απόφαση!
Ο δήμος Αθηναίων ανέστειλε τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις!
Το υπουργείο Παιδείας κλείνει τα σχολεία σε ένδειξη πένθους, δίνοντας πολιτικό χρώμα σε ένα τραγικό γεγονός και δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο αυτούς που μιλάνε για πολιτικές ευθύνες.
Σε ώρες που το μόνο που είναι βέβαιο και πραγματικό γεγονός, είναι το γεγονός της τραγωδίας. «Δηλαδή δεν έπρεπε να ζητηθεί συγγνώμη από την οικογένεια;» μπορεί να διερωτηθεί κάποιος.
Αφού θεώρησαν και ένιωσαν ότι έπρεπε να πράξουν κάτι τέτοιο, ας το έπρατταν ιδιωτικώς. Ας επικοινωνούσαν ιδιωτικώς με την οικογένεια, χωρίς να το κοινοποιήσουν και να δώσουν με αυτό τον τρόπο ηθικό άλλοθι σε όλη αυτή την θύελλα της βίας. Από εκεί και πέρα όταν η ηγεσία της χώρας, έχει αυτή την συμπεριφορά, γιατί να περιμένουμε από τους κουκουλοφόρους να είναι ψύχραιμοι;
Και γιατί η Ελληνική Αστυνομία να προχωρήσει σε προληπτική δράση όταν την έχει ευνουχίσει η πολιτική ηγεσία της χώρας; Ακόμα και αν δεχθούμε ότι ο ειδικός φρουρός εκτέλεσε εν ψυχρώ τον 15χρονο, η πολιτική ηγεσία δεν πρέπει να αντιδρά, ούτε συναισθηματικά, ούτε με επικοινωνιακά κριτήρια, ακόμα και σε τέτοια τραγικά γεγονότα.
Στο Λονδίνο εκτελέστηκε εν ψυχρώ τον Ιούλιο του 2006 ένας νεαρός Βραζιλιάνος, ο οποίος εκλήφθηκε ως πιθανός Άραβας τρομοκράτης.
Ουδέποτε, ακόμα και μετά την δίκη που επιβεβαιώθηκε το άδικο της πράξης και το «εν ψυχρώ» της δολοφονίας, ζητήθηκε δημοσίως συγγνώμη από την πολιτική ηγεσία της Βρετανίας στην οικογένεια του άτυχου Βραζιλιάνου.
Στην Γαλλία, ο Ν.Σαρκοζί, αντιμετώπισε πριν από τρία χρόνια ως υπουργός Εσωτερικών, με αμείλικτο τρόπο την εξέγερση στα προάστεια του Παρισιού.
Ενα χρόνο αργότερα εκλέχθηκε πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οι πολίτες και οι κοινωνίες θέλουν δημοκρατία και ασφάλεια.
Αυτό που ζούμε από το βράδυ του Σαββάτου, δεν έχει σχέση με την δημοκρατία. Όσο για την Ελληνική Αστυνομία, νομίζουμε ότι το επίπεδό της είναι το ίδιο με αυτό της λοιπής δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα.
Με την διαφορά ότι η Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας και όχι για τις συγκοινωνίες, τα σχολεία κλπ.
Τα οποία μπορεί να υπολειτουργούν χωρίς κανείς να κόπτεται ιδιαίτερα.
Οταν όμως δεν υπάρχει ασφάλεια, τίποτα δεν λειτουργεί, ούτε καν υπολειτουργεί.
Εδώ πλέον μιλάμε για ευθύνες που αγγίζουν τα όρια του εγκλήματος για τις πολιτικές ηγεσίες από το 1974, σε ότι αφορά το επίπεδο της ΕΛ.ΑΣ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολλοί στη Δύση, θέλουν «το κεφάλι του Καραμανλή».
Οι ανταποκρίσεις των ξένων ΜΜΕ για τα γεγονότα, είναι σαφείς και απόλυτα καταδεικτικές του πως βλέπουν την Ελλάδα του Καραμανλή. Αλλά φαίνεται ότι και ο Καραμανλής, είτε αδιαφορεί για τα επερχόμενα, είτε βιάζεται «να παραδώσει το κεφάλι του στο πιάτο»... τμήμα αναλύσεων defencenet

Εκτέλεση εν ψυχρώ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΕπέστρεψε για να σκοτώσει Μετά το φραστικό επεισόδιο οι αστυνομικοί γύρισαν πεζοί με επιθετικές διαθέσεις ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ Στέλιος Βραδέλης
«Τον Αλέξη τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ.
Ο αστυνομικός έστρεψε το όπλο του προς την πλευρά που βρίσκονταν τα παιδιά και πυροβόλησε στο ψαχνό για να σκοτώσει και όχι για να εκφοβίσει».
Η Κατερίνα, που διηγείται στα «ΝΕΑ» τις τραγικές στιγμές του φόνου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, βρισκόταν στο καφέ της οδού Τσαμαδού μαζί με τον φίλο της όταν ο νεαρός μαθητής έπεσε νεκρός με μια σφαίρα στο στήθος.
Λίγο αργότερα, όλη η Ελλάδα άρχισε να συνταράσσεται από σοβαρά επεισόδια...
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άναψε το Σάββατο το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Καλαμαριά
Τo μεγαλύτερο οικολογικό χριστουγεννιάτικο δέντρο της Θεσσαλονίκης, το πιο όμορφο αλλά και το πιο διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα, άναψε το βράδυ που περασμένου Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου, στην καινούρια πλατεία του Δημαρχείου Καλαμαριάς. Ενα πλήθος από μικρούς και μεγάλους που αψήφησε το κρύο, άρχισε να καταφθάνει από πολύ νωρίς, στην πλατεία, όπου το περιβάλλον είναι γιορτινό και παραμυθένιο, για να παραστεί στην εκδήλωση. Γύρω στις 7.00 το βράδυ, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών Θεοδόσης Μπακογλίδης, ανέβηκε στην εξέδρα, καλωσόρισε όλους τους πολίτες, και τους κάλεσε, όπως είπε να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα, τονίζοντας πως το μήνυμα αυτών των ημερών δεν είναι άλλο από την αγάπη που ενώνει στην πιο φωτεινή γιορτή του χρόνου, μαγεύει τα παιδιά και ξαναδίνει στους ενήλικες το βλέμμα της παιδικής αθωότητας. Αμέσως μετά πάτησε τον διακόπτη και φωτίστηκε το δένδρο και μαζί όλη η πλατεία, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου στο Δήμο. Την ίδια στιγμή δεκάδες πολύχρωμα βεγγαλικά διέσχιζαν και φωταγωγούσαν τον ουρανό, συμπληρώνοντας το σκηνικό.
Την σκυτάλη της εκδήλωσης πήρε λίγο αργότερα ο γνωστός τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος με τα τραγούδια του, που φωτίζουν ζωές και αισθήματα, από παλιά μέχρι σήμερα, διασκέδασε όλους τους παρευρισκόμενους .
Ερμήνευσε τραγούδια ελληνικά, λαϊκά και μπαλάντες .
Μαζί του μια παρέα μουσικών συντονισμένων σε μια καθαρή μουσική απόλαυση. Δεν είναι όμως το δέντρο που κάνει τη διαφορά αυτά τα Χριστούγεννα στην Καλαμαριά.
Ένα ολόκληρο χωριό που λες και ξεπήδησε από σελίδες παραμυθιού στήθηκε για τους μικρούς και μεγάλους φίλους. «Το Καρουζέλ», «Το σπίτι των παραμυθιών», «Το σπίτι του κουκλοθέατρου», «Το σπίτι των καλικαντζάρων», «Το σπίτι του Αϊ Βασίλη», «Το σπίτι των ξωτικών» και «Το ζαχαρόσπιτο» υποδέχτηκαν και θα συνεχίσουν να υποδέχονται μέχρι το τέλος των εορτών και να προσφέρουν ζεστές χριστουγεννιάτικες στιγμές, στους μικρούς φίλους. Οι μικροί επισκέπτες, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, μπορούν να περιπλανιούνται όλο τον καιρό στο μαγικό χωριό, να παρακολουθούν καλλιτεχνικά δρώμενα και να συμμετάσχουν σε ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για να ψυχαγωγήσουν, να εκπαιδεύσουν και να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά, πάντα με γνώμονα την ασφαλή παραμονή τους στο χώρο. Τα φετινά Χριστούγεννα στην Καλαμαριά προσελκύσουν τα παιδιά, τους νέους και τις οικογένειες, τους κατοίκους της πόλης, επισκέπτες από τις γύρω περιοχές και φιλοδοξούν να διατηρήσουν εντυπωσιακή την εικόνα της πόλης, μέχρι και τη νέα χρονιά μέσα μάλιστα και από το καθημερινό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιείται. Αξίζει να αναφερθεί ότι το δένδρο έχει ύψος 23 μέτρα - και έχει τις προδιαγραφές ώστε κάθε χρόνο να προστίθενται 5 μέτρα.
Αποτελείται από 9 τμήματα (δικτυώματα) και 167 διαφορετικά κομμάτια ξύλου τα οποία ενώθηκαν με 3000 ανοξείδωτες βίδες και διακοσμείται με 1,5 χιλιόμετρο φωτοσωλήνα και 300 μέτρα λαμπάκια τύπου φλας. Έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί μόνο για το Δήμο Καλαμαριάς και αυτό είναι που το κάνει μοναδικό στον κόσμο.
Το εμπνεύστηκε και το σχεδίασε ο Πασχάλης Πετρίδης, Πολιτικός Μηχανικός της εταιρίας «Ergo Design»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρωπαϊκό Βραβείο στο Κέντρο Πρόληψης"ΕΛΠΙΔΑ"
Το ελληνικό πρόγραμμα « Resist » (Αντιστάσου) είναι ένα από τα τρία προγράμματα, στα οποία απενεμείθει στις 26 Νοεμβρίου 2008, το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης Ναρκωτικών» του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το σύνολο των διαγωνιζομένων ήταν 34 προγράμματα.
Είναι η τρίτη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης απονέμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης Ναρκωτικών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της «Ομάδας Πομπιντού» (Groupe Pompidou), αποστολή της οποίας είναι ο συντονισμός των 35 χωρών μελών της Ομάδας, «στο αγώνα κατά των καταχρήσεων και της παράνομης διακίνησης των ναρκωτικών».
Η Ελλάδα είναι μέλος της Ομάδας Πομπιντού.
Η απονομή έγινε στην Βαρσοβία της Πολωνίας, στο πλαίσιο Διάσκεψης που οργάνωσε η Ομάδα Πομπιντού για τον απολογισμό της δράσης γύρω από την πρόληψη των ναρκωτικών κατά τα δύο τελευταία έτη.
Τα βραβεία συνοδεύονταν με το ποσό των 5.000 ευρώ.
Το RESIST δημιουργήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ» με την δράση «Συμβουλευτική υποστήριξη οικογενειών για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμαριάς (2006-2007), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 12 έως 18 ετών, σκοπός του οποίου είναι να διαπραγματευτεί έννοιες γύρω από την πρόληψη στη γλώσσα των εφήβων, αξιοποιώντας ένα μέσο γνώριμο σε αυτούς όπως είναι ο Η/Υ.
Το πρόγραμμα επιδιώκει να: σκεφτεί ο νέος της εναλλακτικές επιλογές που του προσφέρονται στην καθημερινότητα και στις σχέσεις του, προσανατολιστεί σε υπεύθυνες αποφάσεις που αφορούν τη σωματική και ψυχική του υγεία ενισχυθεί η δεξιότητα αντίστασης στην πίεση των συνομηλίκων. Ο ήρωας του «Resist» έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε πέντε διαφορετικούς χώρους, στο σπίτι, στο σχολείο, στο καφέ, σε μαγαζί, σε πάρτυ.
Συζητά με τους γύρω του, γονείς, φίλους, γνωστούς και αγνώστους, έχοντας τη δυνατότητα να βλέπει τις συνέπειες των συμπεριφορών του στις επιλογές που κάνει.
Οι συντελεστές του προγράμματος Α.Μεδίτσκος, Β.Ασκητοπούλου και Γ.Γκιούρκα, αλλά και όλη η επιστημονική ομάδα θεωρούν ότι η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί επιβράβευση της δεκαετούς πορείας του Κέντρου Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ» στην πρωτογενή πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Για περισσότερες πληροφορίες και για τρόπους προμήθειας του παιχνιδιού, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2310 442043-4.

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - λήμμα-λύμα

Η λέξη λήμμα είναι αρχαία και ανάγεται ετυμολογικά στο ρήμα λαμβάνω.
Σήμερα δηλώνει λέξη, φράση κτλ. που καταγράφεται σε λεξικό, με διάφορες γλωσσικές πληροφορίες, π.χ. σημασιολογικές, γραμματικές ή ετυμολογικές.
Παραδείγματα χρήσης:
Η δομή του λήμματος. Κατάλογος/σύνταξη λημμάτων.
Λέξεις που σχηματίζονται με βάση το λήμμα: λημματογράφηση, λημματολόγιο.
Η λέξη λύμα χρησιμοποιείται σήμερα συνήθως στον πληθυντικό (λύματα).
Στην αρχαιότητα είχε τη σημασία του νερού της μπουγάδας, ενώ σήμερα δηλώνει τα υγρά απόβλητα.
Παραδείγματα χρήσης: αστικά/βιομηχανικά/επεξεργασμένα/οικιακά/ τοξικά λύματα.
Τα λύματα των εργοστασίων ή των πλοίων.
Αγωγός λυμάτων.
Συγγενής ετυμολογικά είναι και η λέξη λυμαίνομαι.
Στο λύμα βασίζεται η λυματολάσπη.
Παράδειγμα παιγνιώδους χρήσης είναι η λέξη λημματολάσπη, που είχε εμφανιστεί σε μπλογκ (ιστολόγιο) προκειμένου να ασκηθεί αρνητική κριτική σε λήμματα ενός λεξικού.
Θέμα της εβδομάδας:
Ομόηχες λέξεις Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Δεκεμβρίου του Κ.Α.Π.Η Καλαμαριάς
ΚΕΝΤΡΙΚΟ Κ.Α.Π.Η.
2/12/08 : Πρωινός καφές - Ομιλία από το μέλος μας κ. Στέφανο Αχτσηβασίλη, που μας διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του.
3/12/08 : Παρουσίαση της χορευτικής ομάδας στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης εργοθεραπείας του Α΄ Κ.Α.Π.Η. Αμπελοκήπων.
8/12/08 : Εγκαίνια της έκθεσης εργοθεραπείας ώρα 6 μ.μ.
9-12/12/08 : Έκθεση εργοθεραπείας.
16/12/08 : Πρωινός καφές - Ομιλία από τη φυσικοθεραπεύτρια του Κ.Α.Π.Η., κα Μπαλαβή Κωνσταντίνα με θέμα «Τα βότανα, πολύτιμα φάρμακα της φύσης».
20/12/08 : Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης «Ερρίκος ο Δ΄» στο Βασιλικό Θέατρο.
22/12/08 : Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο ΚΕΑ από την χορωδία του Κ.Α.Π.Η.
23/12/08 : Πρωινός καφές - Χριστουγεννιάτικη γιορτή με ομιλία από τον π. Γεώργιο και τραγούδια από την χορωδία του Κ.Α.Π.Η.
24/12/08 : Κάλαντα στον Δήμαρχο από την χορωδία.
24-28/12/08 : Χριστουγεννιάτικη εκδρομή στο Καρπενήσι.
Κ.Α.Π.Η. Κηφισιάς
6/12/08 : Εμφάνιση του χορευτικού σε εκδήλωση στην Ν. Μηχανιώνα.
10/12/08 : Εμφάνιση του χορευτικού στην έκθεση εργοθεραπείας στο κεντρικό Κ.Α.Π.Η.
11/12/08 : Έναρξη του προγράμματος πρωινού καφέ στην μεγάλη αίθουσα του Κ.Α.Π.Η. Ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Ζαμπέτογλου για θέματα σχετικά με τη λειτουργία του νέου κτιρίου.
13/12/08 : Ημερήσια εκδρομή στον Ταξιάρχη (Χολομώντα).
16/12/08 : Εμφάνιση της χορωδίας στο Κ.Α.Π.Η. Πολίχνης.
18/12/08 : Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Κ.Α.Π.Η. με τραγούδια από τη χορωδία και κεράσματα στα μέλη.
22/12/08 : Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς.
24-28/12/08 : Χριστουγεννιάτικη εκδρομή για τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. - (Παναγία Προυσιώτισσα - Λίμνη Κρεμαστών - Καρπενήσι - Ελάτη - Περτούλι)
Κ.Α.Π.Η. Κρήνης
3/12/08 : Πρωινός καφές - Στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Κ.Α.Π.Η. από τα μέλη.
9/12/08 : Εμφάνιση του χορευτικού στην έκθεση εργοθεραπείας του Κεντρικού Κ.Α.Π.Η.
10/12/08 : Πρωινός καφές - Ομιλία από την νοσηλεύτρια με θέμα «Συμβουλές για ένα υγιεινό γιορτινό τραπέζι»
17/12/08 : Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Κ.Α.Π.Η.
24-28/12/08 : Χριστουγεννιάτικη εκδρομή στο Περτούλι.
31/12/08 : Γιορτή στο Κ.Α.Π.Η. για την 28η Οκτωβρίου.
Κ.Α.Π.Η. Φοίνικα
2/12/08 : Πρωινός καφές - Ομιλία με θέμα «Παιχνίδια ερωτήσεων» από την κοινωνική λειτουργό. Στολισμός χριστουγεννιάτικου Δέντρου.
9/12/08 : Πρωινός καφές - Ομιλία με θέμα «Η γυμναστική στην τρίτη ηλικία» από την γυμνάστρια του Κ.Α.Π.Η.
10/12/08 : Εμφάνιση της χορευτικής ομάδας στην έκθεση εργοθεραπείας του Κεντρικού Κ.Α.Π.Η.
16/12/08 : Χριστουγεννιάτικη γιορτή με ποιήματα και τραγούδια από την χορωδία μας και ανταλλαγή δώρων μεταξύ των μελών.
23/12/08 : Πρωινός καφές - Ομιλία «Σημαντικά γεγονότα της χρονιάς» από την κοινωνική λειτουργό.
29/12/08 : Γλέντι στο Κ.Α.Π.Η. - Αποχαιρετισμός της χρονιάς με φαγητό και μουσική.
Κ.Α.Π.Η. Καραμπουρνάκι
2/12/08 : Πρωινός καφές - τραγούδια Καζαντζίδη και Πάριου από μέλη του Κ.Α.Π.Η.
9/12/08 : Πρωινός καφές - Ομιλία με θέμα « Χριστουγεννιάτικα έθιμα» από την νοσηλεύτρια, κα Πατσίστα Δέσποινα.
12/12/08 : Εμφάνιση του χορευτικού στην Έκθεση εργοθεραπείας του κεντρικού Κ.Α.Π.Η.
16/12/08 : Πρωινός καφές - Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα μέλη στο χώρο του Κ.Α.Π.Η. με χορό, μελομακάρονα και κουραμπιέδες. την γιορτή συμμετέχουν με τραγούδια και σκετσάκια τα παιδιά του παιδικού σταθμού Καλαμαριάς «Αμάλθεια» και η χορωδία του Κ.Α.Π.Η. μας.
23/12/08 : Πρωινός καφές - Ομιλία από τον π. Γεώργιο με θέμα «Χριστούγεννα - Μέρες αγάπης».
Κάλαντα από τα παιδιά του 16ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς.
24-25/12/08 : Χριστουγεννιάτικη εκδρομή στην Παναγία Προυσιώτισσα - Λίμνη Κρεμαστών - Καρπενήσι - Ελάτη - Περτούλι.
30/12/08 : Πρωινός καφές - Ευχές από το προσωπικό στα μέλη. Μουσική.
Κ.Α.Π.Η. Αγίου Ιωάννη
3/12/08 : Παρακολούθηση του μιούζικαλ «Ο Μάγος με τα χρώματα» στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη.
5/12/08 : Συνάντηση γυναικών με θέμα «Ανασφάλεια» Λογοτεχνική παρέμβαση : Ποίηση.
Απογευματινός καφές - Ομιλία από την δοντίατρο κ. Βασιλειάδου Αλεξάνδρα με θέμα «Οδοντιατρική Πρόληψη στην τρίτη ηλικία».
8/12/08 : Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο . Καφεδάκι στην πόλη.
10/12/08 : Επίσκεψη στην έκθεση εργοθεραπείας του Κεντρικού Κ.Α.Π.Η.
12/12/08 : Συνάντηση γυναικών με θέμα «Κοινωνική φοβία»
Λογοτεχνική παρέμβαση : Πεζό κείμενο.
Απογευματινός καφές - Ομιλία από την νοσηλεύτρια του Κ.Α.Π.Η. κα Σαββίδου Μαρία με θέμα «Ατυχήματα στην τρίτη ηλικία».
13/12/08 : Πάρτι για τα εγγόνια των μελών.
17/12/08 : Επίσκεψη στην Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Φιλοξενία».
18/12/08 : Επίσκεψη στο χριστουγεννιάτικο παζάρι του προγράμματος Α.Μ.Ε.Α. του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας Καλαμαριάς.
19/12/08 : Συνάντηση γυναικών με θέμα «Διατροφή στην αρχαιότητα» Λογοτεχνική παρέμβαση :
Φιλοσοφία Απογευματινός καφές - Ομιλία από τον ιερέα Δημήτριο Θεοδώρου με θέμα «Το πνεύμα των Χριστουγέννων».
Παρουσίαση Εορταστικού προγράμματος από την χορωδία της εκκλησίας.
Κέρασμα των μελών.
Ψυχαγωγική βραδιά στο Κ.Α.Π.Η. με ζωντανή μουσική.
20/12/08 : Παρακολούθηση της θεατρική παράστασης «Ερρίκος ο Δ΄» στο Βασιλικό Θέατρο.
22/12/08 : Επίσκεψη στο γηροκομείο της οδού Δαβάκη, παράρτημα του Ιδρύματος Άγιος Παντελεήμων.
24-28/12/08 : Χριστουγεννιάτικη εκδρομή στο Καρπενήσι.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέο πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ. για 3000 νέους ελεύθερους επαγγελματίες ηλικίας 22-32 ετών (Β' κύκλος)
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων, για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με τον τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3.000 ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22-32 ΕΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2008», που αφορά πολίτες οι οποίοι:
1. Έχουν την ιδιότητα του ανέργου
2. Έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ
3. Έχουν ελληνική υπηκοότητα και
4. Βρίσκονται στην ηλικία των 22-32 ετών Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 18.000,00 € έως και τις 24.000€.
Η διαδικασία υποβολής περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:
1. Έναρξη δραστηριότητας επιχείρησης στην αρμόδια ΔΟΥ (από το νέο επαγγελματία)
2. Αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (ηλεκτρονικά στο http://www.oaed.gr/ )
3. Αξιολόγηση των αιτήσεων (από αρμόδια επιτροπή του ΟΑΕΔ)
4. Επιτόπιος έλεγχος της νέας επιχείρησης (από αρμόδια επιτροπή του ΟΑΕΔ)
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΔ ή με το Κέντρο Στήριξης & Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» του Δήμου Καλαμαριάς, στο 2310.472890.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ.

Η δολοφονία του νεαρού Αλέξη από τον ειδικό φρουρό και η γενικότερη κατάσταση της χώρας, ηταν οι αιτίες που άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου. Έτσι τουλάχιστον λένε οι ειδικοί, οι αναλυτές και όλοι εκείνοι που έχουν άποψη για όλους και για όλα. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου διημέρου, έχω γίνει και εγώ μάρτυρας κάποιων ακραίων καταστάσεων που δεν ξέρω, αλλά δεν έχουν καμία απολύτως λογική…. Να πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή, μήπως και μπορέσουμε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα. Ένας ανεγκέφαλος ένστολος, πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε ένα παιδί 15 χρονών γιατί λέει «τον προκάλεσε» φραστικά. Πέρασε ωραία ωραία με το περιπολικό, και αφού έγινε ότι έγινε, άκουσε ότι άκουσε, πήγε το … παρκάρισε και γύρισε πίσω να ζητήσει το λόγο σαν τους παλιούς «πιστολέρο» που βλέπουμε στις ταινίες! Η κατάληξη; Τράβηξε το πιστολι, και σκότωσε το παιδί. Δεν με ενδιαφέρει τι ήθελε ο μικρός στα Εξάρχεια, στο κάτω κάτω της γραφής δεν υπάρχει καμία απαγόρευση μετακινήσεων… Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ένα νέο παιδί δολοφονήθηκε. Και ας δεχτώ αυτό που ορισμένοι λένε. Ότι δηλαδή ηταν μέλος και αυτός κάποιας «ομάδας αντιεξουσιαστων»! Ηταν λόγος αυτός για να σκοτωθεί; Έβρισε η έβρισαν (κάτι που είναι επίσημα αδιευκρίνιστο) τους ειδικούς φρουρούς; Γιατί, και οι ειδικοί φρουροί, και οι αστυνομικοί, λίγα ακούνε καθημερινά; Αν κάθε φορά τραβούσαν πιστολι γι αυτό και πυροβολούσαν, τα νεκροταφεία όλα θα είχαν γεμίσει με όλους εκείνους που βρίζουν την αστυνομία και της πετούν μολότοφ. Και πάμε στην «συνέχεια», στα γεγονότα που ακολούθησαν . Βίαια επεισόδια, με μολότοφ, πέτρες, καδρόνια, κάποιοι μάλιστα είχαν και όπλα (!), φωτιές και καταστροφές παντού, σε όλη σχεδόν τη χώρα, και λεηλασίες καταστημάτων. Η νέα εβδομάδα βρήκε πολύ κόσμο κατεστραμμένο οικονομικά, βρήκε πολλούς ανέργους αφού οι επιχειρήσεις στις οποίες εργαζόταν καταστράφηκαν, καήκαν, λεηλατήθηκαν, βρήκε μια Ελλάδα τέλος από την μια να μετρά τα κομμάτια της, και από την άλλη να περιμένει και τα χειρότερα. Ποια η τι θα είναι αυτά; Ένας Θεός ξέρει. Μόνο που θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος, όλες αυτές οι καταστροφές, οι λεηλασίες, γιατί γίνονται; Είναι ας πούμε η «εκδίκηση» για τον θάνατο του Αλέξη; Η μήπως είναι η ευκαιρία για να επωφεληθούν κάποιοι λίγοι σπιλώνοντας τη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού να ΚΛΕΨΟΥΝ; Τι είδους λογική υπάρχει στο να καταστρέφεις στο πέρασμα σου τα πάντα, και να καταδικάζεις με τις πράξεις σου τον απλό κόσμο; Παρακολουθώντας τα κανάλια, παρατήρησα ότι δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη αναφορά στους ανθρώπους που κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί όταν οι «εκδικητές» πετούσαν μολότοφ σε εισόδους οικοδομών, Όσο για τις υποτιθέμενες «παραιτήσεις» Παυλοπουλου και Χηνοφώτη για «λόγους ευθιξίας», δεν έχω πειστεί, γιατί κάνει μπαμ από μακριά το πόσο φτιαχτό ηταν. Άλλωστε μην ξεχνάμε, ότι από το συγκεκριμένο υπουργείο, έχουν πάρα πολλούς και πιο «παλιούς» λόγους για «παραίτηση». Μόνο που δεν το έχουν κάνει. Είναι γλυκές οι καρέκλες…. Τώρα όλοι ψάχνουν να βρουν αυτό που λέει ο λαός, την «γωνία στο εικοσάρι», μιλούν για «ανεκπαίδευτους», για «ευθύνες», και κάποιοι ζήτησαν και «συγγνώμη». Μόνο που στη χώρα μας, από τότε που βγήκε η συγγνώμη, γεμίσαμε με δίποδα γαϊδούρια. Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣτην αίθουσα της εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξανδρου Κορτσάρη, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με τίτλο Ωραία που ήταν η Θεσσαλονίκη.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οίκο των Αδελφών Κυριακίδη και αποτελεί από άποψη αισθητικής ένα πραγματικό εκδοτικό κομψοτέχνημα.
Στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για το βιβλίο μίλησαν οι κ.κ. Αθανάσιος Καραθανάσης καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βουργουτζής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πρώην Διευθυντής της εφημερίδας Μακεδονία και Νίκος Πασχαλίδης, δικηγόρος, συγγραφέας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Νίκος Μέρτζος, δημοσιογράφος – συγγραφέας και Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Ο Νίκος Βουργουτζής μεταξύ άλλων είπε:
«Ο Αλέκος Κορτσάρης παρουσιάζει σε τρία μέρη ένα κείμενο, το οποίο στην αρχή μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει ως χρονικό, χρονικό των γεγονότων και της ψυχολογικής διάθεσης μιας ολόκληρης γενιάς τα μέλη της οποίας καμινεύτηκαν στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς, αισθάνθηκαν την προσδοκία για κοινωνική πρόοδο και διακρίθηκαν στο στίβο της καταξίωσης.»
«Περιέγραψε αναμνήσεις που προκαλούν του κόσμου τα συναισθήματα.
Στα χρόνια, που το κορίτσι αγαπούσε κάποιο αγόρι κι αυτό νυμφεύθηκε κάποιαν άλλη.
Στα χρόνια, που η Βασιλίσσης Όλγας ήταν αμφίδρομη.
Στα χρόνια, που ο Βάρβογλης έβαζε τρία σε είκοσι σελίδες καλογραμμένης οργανικής.
Στα χρόνια που ο Αζαριά και ο Πισιώτης, στην οδοντιατρική, παίδευαν για χρόνια τους φίλους μας. Στα χρόνια που ο Σάββας ρήμαζε τους νεοσσούς της ιατρικής.
Στα χρόνια της ξενοιασιάς!»
«Αναφέρεται και σε δημοσιογράφους ο συγγραφέας.
Με τον ενθουσιασμό που τον διακρίνει, τοποθετεί αγαπητούς συναδέλφους στην εμπροσθοφυλακή.
Όμως, εμείς, οι άλλοι, που γεμίσαμε χιλιάδες σελίδες, με τον ιδρώτα της ψυχής και το αίμα της καρδιάς, είμαστε υποχρεωμένοι να θυμηθούμε τους μαθητές του Γιάννη Βελλίδη, του Πέτρου Λεβέντη, του Γιάννη Ιωαννίδη, του Βασίλη Μεσολογγίτη, του Γιάννη Σπαθάρη και του Κώστα Παπαϊωάννου, που έγραψαν ιστορία την εποχή αυτή.
Επίλεκτο δημιούργημα εκείνης της υπέροχης σχολής, από πλευράς ανθρώπινης αξίας και κοινωνικής προσφοράς, αποτελεί ο Πρόεδρος του Ιδρύματος που μας φιλοξενεί, ο αγαπητός συνάδελφος Νίκος Μέρτζος.»
«Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του, ο Αλέκος Κορτσάρης αναφέρεται στην υπόθεση του Μαξ Μέρτεν και την ακούσια εμπλοκή σ΄αυτή του διακεκριμένου δικηγόρου και ικανού πολιτικού Τάκου Μακρή.
Πρόκειται για μια ιστορία που προκάλεσε κάποτε θόρυβο, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.»
«Στο τρίτο μέρος ο ευαίσθητος ακαδημαϊκός δάσκαλος έχει, επιπλέον, τη δυνατότητα να επαναφέρει την ευτυχισμένη μετεφηβική ηλικία.
Ζωντανεύει φωνές αγαπημένες που ηχούν στο μυαλό μας και περιγράφει σκηνές και γεγονότα, όπου ήρωες είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι φίλοι μας.»
«Ναι, κάποτε η Θεσσαλονίκη ήταν ωραία.
Κατόπιν, η αντιπαροχή παραμόρφωσε εκτρωματικά το πρόσωπό της, η αθρόα και απαράδεκτη μετανάστευση αλλοίωσε τον χαρακτήρα των κατοίκων της, η έλλειψη ηγετών περιόρισε το δυναμισμό της, η απληστία του Κέντρου αποδυνάμωσε την οικονομίας της, η εισβολή ατόμων χωρίς γνώσεις παραμέρισε τον πολιτισμό της και σήμερα η ύπαρξη δεκάδων επαιτών στους κεντρικούς δρόμους αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της.
Εκεί κατάντησε η όμορφη πόλη.
Να ναι καλά ο συγγραφέας.
Μας μετέφερε σ έναν όμορφο κόσμο και μας προτρέπει να κάνουμε συγκρίσεις.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Η Κατερίνα Τσουκαλά δείχνει το δρόμο στους Έλληνες «Ηξεραν τη γενοκτονία»
Συνέντευξη στον ΤΖΕΜΙΛ ΤΟΥΡΑΝ
Για την Κατερίνα Τσουκαλά η πανεπιστημιακή καριέρα ακολούθησε πρωτότυπους και δύσκολους δρόμους: από την Ουαλία στο Λάνκαστερ και τέλος στο Κουρδιστάν!
Τι διαδρομή!
Πόσω μάλλον όταν...την έχει επιλέξει η ίδια, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους της που η καταξίωσή τους περνά μέσα από ευρωπαϊκά ή αμερικανικά πανεπιστήμια.
*Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Hawler στο Ερμπίλ η κυρία Τσουκαλά είναι υποψήφια διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Σάσεξ.
*Εχει σπουδάσει επίσης Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Μελέτες στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και Ανάλυση Αμυνας και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.
*Τέλος έχει διδάξει Διεθνείς Σχέσεις και Διεθνή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Σάσεξ και στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Παρίσι και Ευρωπαϊκή Ασφάλεια στη Σιάνς Πο.
* Πώς πήρατε την απόφαση να διδάξετε σε πανεπιστήμιο μιας «εμπόλεμης ζώνης»;- Μα το σημερινό Κουρδιστάν δεν αποτελεί εμπόλεμη ζώνη, έστω κι αν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προβάλλουν συνεχώς τη χαμηλής έντασης σύρραξη στα σύνορα Τουρκίας και Βορείου Ιράκ. Προβολή που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της γείτονος χώρας.
Στο Ερμπίλ, λοιπόν, αισθάνομαι ασφαλής.
Παντού, ακόμα και στα πάρκα, υπάρχουν ένοπλοι φύλακες.
Αυτό ίσως να μην ακούγεται καλά και πολλοί θα μιλήσουν για «αστυνόμευση», εντούτοις οι πολίτες εδώ ανταποκρίνονται θετικά σ' αυτά τα μέτρα.
Πάντως για μένα το Πανεπιστήμιο του Κουρδιστάν δεν ήταν μόνο ένα πανεπιστημιακό... σκαλοπάτι αλλά ένα σύμβολο ανεξαρτησίας του κουρδικού λαού.
Ετσι, αισθάνομαι ότι κι εγώ συμβάλλω με το δικό μου λιθαράκι στην ανοικοδόμηση και εδραίωσή του στη διεθνή σκηνή.
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Με μεγάλη επιτυχία έγινε η τελετή έναρξης του Β΄ Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ποντιακής Λύρας Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την τελετή έναρξης του Β΄Παγκόσμιου Διαγωνισμού Κατασκευαστών Ποντιακής Λύρας στις 29 Νοεμβρίου 2008, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων στο συνεδριακό κέντρο ``Μίκης Θεοδωράκης`` στην Αργυρούπολη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νεράντζη Α.,Γ' Αντιπρόεδρο της Βουλής, που κήρυξε την έναρξη και συνεχίστηκε με τον Ευξείνειο Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο, που αποτελείται από νέα παιδιά με μεγάλο μεράκι για την Ποντιακή μουσική μας παράδοση. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που αποθέωσε τον κ. Ματθαίο Τσαχουρίδη Διδάκτωρα Μουσικής πρακτικής και ερμηνείας, ο οποίος ήρθε από την Αγγλία αποκλειστικά για την εκδήλωση. Επίσης ο κ. Αρχιτεκτονίδης Βασίλης Μουσικολόγος- Συγγραφέας προανήγγειλε τον Β΄Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κατασκευαστών Ποντιακής Λύρας . Ειδικές τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στον μεγάλο μας συνθέτη κ. Χρήστο Νικολόπουλο και επίσης στον Χρυσό Παραολυμπιονίκη κ. Χαράλαμπο Tαϊγανίδη και τέλος το μεγάλο χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης, απέσπασε πολλά χειροκροτήματα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η υπουργός Απασχόλησης κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Σταύρος Δουβής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, οι Βουλευτές κα Σοφία Σακοράφα, κα Δαμανάκη Μαρία, κ. Ευθυμίου Πέτρος, κ. Μίμης Ανδρουλάκης, κ. Κώστας Γείτονας, ο Δήμαρχος Αργυρούπολης κ. Δημήτρης Ευσταθιάδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης, ο αναπληρωτής Νομάρχης Αθηνών κ. Χάρης Πασβαντίδης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης. Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΡΓΥΡΩ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ- ΓΚΙΩΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΛΙΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΟΝΤΟΥ 10 Τ.Κ. 16452 Τηλ: 2109602961 / 694415522 Fax: 2109602961 www.ep-a.gr info@ep-a.gr