Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΟΝ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ          
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ            
Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2010                  
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά  με δηλώσεις του Εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου έκανε  την ακόλουθη δήλωση :               
Για μια ακόμη φορά, με τη σημερινή δήλωση του Εκπροσώπου της, η ΝΔ αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους Έλληνες πολίτες και στα δεινά που προκάλεσε στη χώρα η καταστροφική της διακυβέρνηση.            
Ακόμη και σήμερα η ΝΔ ερμηνεύει τα πράγματα κατά το γνωστό της τρόπο, όπως έκανε  όταν κυβερνούσε επί 5,5 χρόνια.             
Σύμφωνα λοιπόν με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, το πρόβλημα δεν είναι ότι ακόμα και 2 μέρες πριν τις εκλογές του 2009 παρουσίαζαν πλαστά στοιχεία για το έλλειμμα, αλλά η αποκάλυψη της αλήθειας, η οποία ούτως ή άλλως θα γινόταν.                   
Θα  μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τέτοιες αναλύσεις και σκέψεις που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση θα ανήκαν στο παρελθόν για το κόμμα του κ. Σαμαρά.               
Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε, ότι ακόμα και σήμερα, όλως παραδόξως, την ίδια τακτική δυστυχώς ακολουθούν.  

Απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γ. Πεταλωτή, σε δημοσίευμα εφημερίδας, σχετικά με τις αμοιβές των συνεργατών του.

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ              
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,       
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ           
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ           
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ          
Λ. Ηρώων 30 69100 Κομοτηνή             
Τηλ: 25310 24498, 81006 Φαξ: 25310 81555           
email: press@gpetalotis.gr            
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ              
Απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, σε δημοσίευμα εφημερίδας, σχετικά με τις αμοιβές των συνεργατών του.              
Θα περίμενε κανείς, μία νέα εφημερίδα, με τόσο συμβολικό τίτλο, να μην χρησιμοποιεί τόσο παλιές μεθόδους κιτρινισμού και αυτοπροβολής, όταν ψευδώς αναφέρει ότι συνεργάτες και στελέχη του γραφείου μου αμείβονται με 6.500 ευρώ μηνιαία.         
Όλα όμως έχουν ένα όριο και επιπλέον, υπάρχει και η κοινή λογική η οποία δυστυχώς καταστρατηγείται από τη συγκεκριμένη εφημερίδα.            
Επί της ουσίας, η εφημερίδα, με συνειδητό λαϊκισμό, διαιρεί το συνολικό προϋπολογισμό του γραφείου μου -ένα μέρος του οποίου αφορά τη μισθοδοσία- με τον αριθμό των συνεργατών μου, εξάγοντας το παράλογο και αντίθετο με κάθε κοινή λογική συμπέρασμα ότι ο κάθε συνεργάτης αμείβεται με περίπου 6.500 ευρώ το μήνα.             
Και επειδή πρόκειται ακριβώς για προϋπολογισμό, όχι για δαπάνη που έχει γίνει, τους ενημερώνουμε ότι έχουμε κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι δεν εξαντλούμε ποτέ το σύνολο των πόρων που προβλέπονται από τους προϋπολογισμούς.            
Επιπλέον ο προϋπολογισμός αναφέρεται στο σύνολο των δαπανών του γραφείου μου (μηχανολογικό εξοπλισμό, μετακινήσεις, μισθοδοσία, υπερωριακή απασχόληση, αμοιβές νομικών προσώπων, τηλέφωνα).            
Να ενημερώσω, λοιπόν, την εφημερίδα και τον καθένα που διαθέτει κοινή λογική, ότι οι ειδικοί συνεργάτες και οι μετακλητοί υπάλληλοι του γραφείου μου αμείβονται ως υπάλληλοι σε κατώτερα, μάλιστα, κλιμάκια και φυσικά με αμοιβές που ουδεμία σχέση έχουν με τα παραπάνω ποσά.            
Με αυτά τα δεδομένα και με δεδομένο, επίσης, ότι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, έχει σοβαρότατη εξοικονόμηση δαπανών, καθώς μέσα στο 2010 εξοικονόμησε περίπου το 40% σε σχέση με το 2009 πληρώνοντας και πάρα πολλά από τα «σπασμένα» του 2009, έπρεπε η εφημερίδα να είναι λίγο πιο προσεκτική και με πιο τεκμηριωμένη έρευνα.           
Περιμένω από την εφημερίδα τουλάχιστον το στοιχειώδες:           
Να αποκαταστήσει την αλήθεια αλλά και την κοινή λογική, προκειμένου, έστω και τώρα, να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται το σφάλμα της.

ΟΥIΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ - Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ [ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 14/12/2010]

 

Δελτίο Τύπου EKEBI - Μια νέα στρατηγική για το βιβλίο και την φιλαναγνωσία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ              
Μια νέα στρατηγική για το βιβλίο και την φιλαναγνωσία 2011-2013              
Η εθνική πολιτική βιβλίου καλείται να αναγνωρίσει και να προβλέψει τις ραγδαίες αλλαγές της εποχής μας και να προσαρμοστεί στο νέο κοινωνικό και πολιτιστικό τοπίο.           
Ο 20ός αιώνας έδωσε το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου και έφερε στο βιβλίο τον πρώτο σκληρό ανταγωνιστή του, την τηλεόραση. Ενώ ο 21ος αιώνας, με τις νέες τεχνολογίες και την επανάσταση της ψηφιοποίησης, φέρνει έναν ακόμη σκληρότερο ανταγωνιστή στο παραδοσιακό βιβλίο, οδηγώντας το σε έναν επαναπροσδιορισμό χωρίς προηγούμενο.              
Για πρώτη φορά από το 1455 (έτος εφεύρεσης της τυπογραφίας), το έντυπο βιβλίο δεν θα είναι πια το αποκλειστικό μέσον ανάγνωσης, καθώς έρχεται η ψηφιακή μορφή του.                '
Είναι σαφές ότι η κυριότερη διακύβευση των επόμενων χρόνων θα αφορά στη διάδοση της φιλαναγνωσίας, κυρίως στους νέους, και στο να κρατήσει το βιβλίο την αξία του και τον ρόλο του στον πολιτισμό και τις πολιτιστικές πολιτικές.           
Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η εξάπλωση του διαδικτύου αποδυναμώνει την χρήση της ελληνικής γλώσσας σε σχέση με την αγγλική κοινή του σύγχρονου κόσμου.              
Ως εκ τούτου προτεραιότητα της Εθνικής Πολιτικής Βιβλίου είναι η διάδοση του ελληνικού βιβλίου, κυρίως στις νεότερες γενιές οι οποίες έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν την ελληνική γλώσσα ως εργαλείο υποτυπώδους έκφρασης και τρέχουσας συνεννόησης.            
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τεθούν νέα θεμέλια στην πολιτική βιβλίου και να επαναπροσδιορισθούν ο τρόπος πολιτικής παρέμβασης και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων.              
Ως εκ τούτου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) οργάνωσε τους προηγούμενους μήνες έναν γόνιμο κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων, σωματείων κι επαγγελματιών του χώρου του βιβλίου.       
Για μια νέα στρατηγική για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία, το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΕΚΕΒΙ επικεντρώνουν τις προτεραιότητές τους σε 4 άξονες:              
1. Προτεραιότητα στο παιδί· κλειδί για το μέλλον              
Η διάδοση της φιλαναγνωσίας στους νέους και η ένταξη του βιβλίου στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας.            
Αν τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε κάμψη του δείκτη αναγνωστικής συμπεριφοράς στις ηλικίες 14-25, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους υπεύθυνους για τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολιτικής, εναπόκειται σε εμάς να εκφράσουμε την πολιτική βούληση για να αναστρέψουμε την κατάσταση, ανοίγοντας εκ νέου την όρεξη για διάβασμα.            
Να ξαναδώσουμε επίσης στο βιβλίο το κύρος του ως σημείο αναφοράς και κυρίαρχο πολιτιστικό μοχλό.       
Το στοίχημα θα κερδηθεί όμως με μια προϋπόθεση: τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών παραγόντων, κυρίως του Υπουργείου Παιδείας, υπεύθυνου για την ένταξη του βιβλίου στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα και στη μετάδοση της χαράς της ανάγνωσης στους μαθητές· ένα διακύβευμα ζωτικής σημασίας.          
Οι συνεργασίες θα επεκταθούν και σε άλλα υπουργεία, αρμόδια για «ευαίσθητους τομείς» που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα (όπως, π.χ. στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για ό,τι αφορά τα σωφρονιστικά ιδρύματα ή στο Υπουργείο Υγείας για ό,τι αφορά τα νοσοκομεία παίδων ή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις Αστυνομικές Σχολές). Ενδεικτικά,            
Α) Εγκαινιάζουμε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης                
Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για τη φιλαναγνωσία τα παιδιά έχουν από τη φετινή σχολική χρονιά μια ελεύθερη ώρα στο σχολικό πρόγραμμα για την ανάγνωση κειμένων. (Φέτος στις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού σε 800 σχολεία της χώρας, σε δύο χρόνια σε όλο το Δημοτικό σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας).           
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την πολιτική βιβλίου που, μέσα από ένα φάσμα προτάσεων δράσεων για και γύρω από το βιβλίο, έχει στόχο να μυήσει τα παιδιά στην κουλτούρα της ανάγνωσης.            
Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το ΕΚΕΒΙ να υποβάλει προτάσεις και να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο θα ενταχθεί στο κοινοτικό πρόγραμμα «ΕΣΠΑ 2007-2013 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια βίου μάθησης».            
Β) Θέτουμε τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του παιδιού              
α. δημιουργία ενός κόμβου για παιδιά: ο Μικρός Αναγνώστης          
Ο κόμβος (http://www.mikrosanagnostis.gr/) λειτουργεί με στόχο να εμπνεύσει στα παιδιά (6-12 ετών) την επαφή με το βιβλίο ως ψυχαγωγικό μέσο και ως γνωσιακό εργαλείο.          
Πρόκειται για έναν σύγχρονο διαδικτυακό κόμβο με περιοδική ανανέωση στην ύλη του (όλη η βιβλιοπαραγωγή με ένα «κλικ», ιστορίες on line, θεματικές ενότητες, συνεντεύξεις, παιγνίδια, διαγωνισμοί, ατζέντα εκδηλώσεων κ.ά.).            
Προβλέπεται λειτουργία ανάλογου κόμβου για εφήβους (εντός του 2012).            
β. δημιουργία «ψηφιακής γραμμής γνωριμίας» ανάμεσα σε συγγραφείς -εικονογράφους και μαθητές              
στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος Φιλαναγνωσίας του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης: κάθε εβδομάδα από το στούντιο που θα δημιουργήσει το ΕΚΕΒΙ οι μαθητές όλων των Δημοτικών σχολείων της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία, στην «ελεύθερη ώρα», να συνομιλούν διαδικτυακά με έναν δημιουργό.            
Στις συνομιλίες αυτές θα έχουν βεβαίως πρόσβαση όλοι όσοι το επιθυμούν αφού θα είναι ανεβασμένες στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ και στον Μικρό Αναγνώστη.           
Γ) Ενθαρρύνουμε την παραγωγή φιλολογικών τηλεοπτικών εκπομπών για παιδιά                   
Σε συνεργασία με την ΕΡΤ θα ενθαρρύνουμε την παραγωγή φιλολογικών τηλεοπτικών εκπομπών για παιδιά, κάτι που κρίνεται αναγκαίο, δεδομένου ότι οι ώρες τηλεοπτικής προβολής προγραμμάτων με στόχο την προώθηση και ανάδειξη της παιδικής λογοτεχνίας είναι ελάχιστες.         
Παράλληλα θα στηρίξουμε άλλες τηλεοπτικές προτάσεις.                
Ήδη, αυτήν την περίοδο, ετοιμάζεται μια φιλολογική εκπομπή με έντονο ψυχαγωγικό χαρακτήρα με θέμα το παιδί και το βιβλίο, στο κανάλι Κρήτη TV (Ηράκλειο Κρήτης).                     
Δ) Επεκτείνουμε το υπάρχον επιτυχημένο πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς στα σχολεία»              
(α) σε περισσότερα σχολεία·            
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του πολιτικού προγράμματος «Φιλαναγνωσία» και τη στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε μεγαλύτερη κλίμακα δίνοντας σε περισσότερα παιδιά του Δημοτικού την ευκαιρία να συζητήσουν για τη δημιουργία και την ανάγνωση. (Το 2011 θα οργανώσουμε 800 επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε σχολεία, 1.600 επισκέψεις το 2012 και το 2013).              
(β) σε ένα τρίπτυχο «Συγγραφείς στα σχολεία, στις βιβλιοθήκες και στα βιβλιοπωλεία» ώστε να δηλωθεί ένα ηχηρό «παρών» σε όλους τους φυσικούς χώρους του βιβλίου (όταν οργανώνεται επίσκεψη συγγραφέα σε ένα σχολείο της Βέροιας για παράδειγμα θα οργανώνονται συναντήσεις και σε βιβλιοπωλείο ή/και βιβλιοθήκη της πόλης).             
Στις παρεμβάσεις στη Μέση Εκπαίδευση θα πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος στην καλλιέργεια της σχέσης των παιδιών των μεταναστών με το ελληνικό βιβλίο.         
Διδάσκονται μεν την γλώσσα και υποτυπωδώς την Ιστορία όμως η τριβή τους με τον ελληνικό πολιτισμό και την λογοτεχνία είναι ελάχιστη.              
Το βιβλίο αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο ένταξης σε μια κοινωνία.               
Ε) Οι Λέσχες Ανάγνωσης επεκτείνονται στις σχολικές βιβλιοθήκες                 
Οι Λέσχες Ανάγνωσης, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων, θα επεκταθούν και στα σχολεία.                   
ΣΤ) Το ΕΚΕΒΙ θα συνεχίσει να διοργανώνει την Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου          
σε συνεργασία με τους εκδότες, η οποία γίνεται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο στη Helexpo στο Μαρούσι. Φέτος που θα είναι η 4η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 28 έως 31 Ιανουαρίου.          
Ζ) Σχεδιάζουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο: την ίδρυση ενός ειδικού και μόνιμου χώρου για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο             
Το Υπουργείο μελετά την ίδρυση ενός ειδικού χώρου για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο όπου το ΕΚΕΒΙ θα λειτουργεί μόνιμα εκθεσιακό χώρο και θα οργανώνει για τα σχολεία σεμινάρια, εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων. (Ήδη το ΕΚΕΒΙ οργανώνει στους χώρους του σεμινάρια και εργαστήρια τα πρωινά καλώντας σχολεία, αλλά η έλλειψη χώρου δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο).            
Το 2011 το ΕΚΕΒΙ, εκτός από τη γενική έρευνα που διεξάγει κάθε 5-6 χρόνια για την αναγνωσιμότητα (η τελευταία έγινε το 2004) που θα δημοσιεύσει τον Ιανουάριο, θα διεξάγει έρευνα για την αναγνωστική συμπεριφορά των εφήβων, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα στη χώρα μας και αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη σημερινή πολιτική βιβλίου.           
Να σημειώσουμε επίσης ότι από τον Νοέμβριο 2011 έχει ξεκινήσει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας στον νομό Ξάνθης μια περιοχή με χαμηλή αναγνωσιμότητα, σε πρότυπο του προγράμματος του νομού Έβρου.              
Το πρόγραμμα θα δώσει προτεραιότητα στα παιδιά και τους έφηβους.            
Σε όλη αυτή την καμπάνια ευαισθητοποίησης των παιδιών για τη φιλαναγνωσία θα έχουμε την τιμή να μας στηρίξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα θέσει υπό την αιγίδα του έναν διαγωνισμό ανάγνωσης για μαθητές.                
2. Προτεραιότητα στους νέους δημιουργούς με τρεις πρωτοβουλίες            
Η επερχόμενη νέα γενιά λογοτεχνών είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τον εμπλουτισμό της νεοελληνικής γραμματείας.             
Σύμφωνα με την πρακτική σε άλλες ευρωπαϊκές λογοτεχνίες, η υψηλή απόδοση (γραμματολογική ποιότητα όσο και προοπτικές στις διεθνείς αγορές) εξαρτάται από τον μηχανισμό υποστήριξης των νεότερων συγγραφέων.             
Προτάσεις:                  
- Δημιουργία φεστιβάλ πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων                       
Ο θεσμικός στόχος αυτής της δράσης του ΕΚΕΒΙ επικεντρώνεται στην ανάδειξη της νέας γενιάς ταλαντούχων λογοτεχνών (ποίηση-πεζογραφία) καθώς και της επαφής με ομοτέχνους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.                   
Η ετήσια διοργάνωση του φεστιβάλ θα συμβάλει στον διάλογο μεταξύ αναγνωστικού κοινού και νέων δημιουργών, ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, ευρύτερη ενημέρωση γύρω από τα τεχνολογικά μέσα και τις εξελίξεις στον χώρο του βιβλίου.              
- Υποτροφίες σε νέους συγγραφείς                
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης νέων λογοτεχνών, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην περαιτέρω εξέλιξή τους (2 υποτροφίες τον χρόνο για 6 μήνες- ποσόν 12.000€ κάθε μία), σε συνεργασία με «Σπίτια της λογοτεχνίας» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τη διαμονή των συγγραφέων. Θα τους δοθεί έτσι η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλους δημιουργούς στο εξωτερικό, να συμμετάσχουν σε συνέδρια, να παρακολουθήσουν σεμιναριακούς κύκλους σε πανεπιστήμια και πνευματικούς φορείς, και να συμπράξουν σε λογοτεχνικά εργαστήρια και άλλες δράσεις.              
- Αξιοποίηση ενός «βήματος ιδεών» στο Ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ για νεώτερους συγγραφείς (το μπλογκ λειτουργεί πιλοτικά με μεγάλη απήχηση από τις αρχές του 2010).           
3. Προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες
Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων στον χώρο του βιβλίου και, συγκεκριμένα, η ανάδειξη της ψηφιοποίησης ως εργαλείο μεγαλύτερης πρόσβασης στην πολιτιστική δημιουργία, αποτελεί με τη διάδοση της φιλαναγνωσίας το άλλο μεγάλο διακύβευμα του παρόντος για το μέλλον.   
Όλα δείχνουν ότι μπορεί η ευρωπαϊκή πραγματικότητα να μην επιτρέπει προς το παρόν γοργότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά στις ΗΠΑ οι εκδότες προβλέπουν ότι το ψηφιακό βιβλίο θα αγγίξει το 50% της αμερικανικής αγοράς σε μια πενταετία.            
Το σίγουρο είναι ότι η ψηφιοποίηση, είτε μακροπρόθεσμα είτε βραχυπρόθεσμα, πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.           
Η εξέλιξή της όμως δεν είναι πάντοτε χωρίς κινδύνους, ειδικά σ’ ό,τι αφορά την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τη χρήση και ανάδειξη του ψηφιοποιημένου αρχειακού υλικού, κάτι που απαιτεί προσοχή και επαγρύπνηση τόσο από την πολιτεία όσο και από τους επαγγελματίες.            
Α. Ήδη το ΕΚΕΒΙ έχει ξεκινήσει με τις Λογοτεχνικές Ιστοσελίδες αφιερωμένες σε σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες και με τη δημιουργία του ειδικού κόμβου για παιδιά «Μικρός Αναγνώστης»            
(α) Η λογοτεχνία στο Διαδίκτυο: οι λογοτεχνικές ιστοσελίδες του ΕΚΕΒΙ            
Επεξεργασία και δημοσίευση λογοτεχνικών ιστοσελίδων μέσα στον κόμβο του. Ξεκίνησε πιλοτικά μέσα στο 2010 για τους συγγραφείς Νίκο Καββαδία, Στρατή Τσίρκα, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Γαβριήλ Πετζίκη, Μ. Καραγάτση -στο πλαίσιο των επετειακών ετών. Το 2011 θα ανεβάσει επίσης ιστοσελίδες για τον Καρυωτάκη, τον Καβάφη, τον Ελύτη και ένα αρχείο Ελλήνων Κριτικών του πρώτου μισού του 20ού αιώνα (προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων που καθόρισαν με τη στάση τους, τις αισθητικές προσλήψεις κι επιλογές τους, την πορεία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως μεταξύ άλλων, οι Κλέων Παράσχος, Τέλλος Άγρας, Αντώνης Ιντιάνος, Λεωνίδας Παυλίδης, Γιώργος Κατσίμπαλης, Ανδρέας Καραντώνης).             
(β) Ειδικός κόμβος για τα παιδιά              
Λειτουργία -με πολλαπλούς αποδέκτες- του πρώτου κόμβου για παιδιά (http://www.mikrosanagnostis.gr/) από το ΕΚΕΒΙ. Έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά, και με μεγάλη επιτυχία, από το καλοκαίρι.      Β. Και θα συνεχίσει το 2011 με νέες καινοτομίες όπως:                            
 - τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου του Ψηφιακού Βιβλίου                              
Ενημέρωση των επαγγελματιών για τα ζητήματα που συνδέονται με τις τεχνολογικές και νομικές εξελίξεις, μέσω της δημιουργίας ενός Παρατηρητηρίου του Ψηφιακού Βιβλίου.                
- την οργάνωση ειδικών ημερίδων και σεμιναρίων επιμόρφωσης για τους επαγγελματίες        
Διοργάνωση τακτικών συζητήσεων, ημερίδων και σεμιναρίων επί του θέματος, για όλους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες.               
- τον σχεδιασμό ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για την προσαρμογή των επαγγελματιών στην ψηφιακή εποχή               
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ υπέρ της ενίσχυσης των επαγγελματιών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.                  
- τη λειτουργία «εξ αποστάσεως εκμάθησης»               
Το «Εργαστήρι του βιβλίου» του ΕΚΕΒΙ θα λειτουργήσει παράλληλα ως «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για το Βιβλίο» (φοίτηση από απόσταση και μέσω διαδικτύου), ώστε να δώσει σε όλους την ευκαιρία και το δικαίωμα της μάθησης (και σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών ή ακόμη σε όσους είναι σε ειδικό καθεστώς –νοσοκομεία, φυλακές).            
4. Για την προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και για το θέμα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα ενημερώσει σχετικά ο κ. Υπουργός.               
… δύο νέες προτάσεις για την προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό             
Το ΕΚΕΒΙ θα συνεχίζει να εκδίδει δύο φορές τον χρόνο προς το παρόν το περιοδικό Ithaca και σχεδιάζει για το μέλλον:
α) τη δημιουργία ειδικής βιβλιοθήκης με εκδόσεις που αφορούν την Ελλάδα. Στη βιβλιοθήκη θα συγκεντρώνονται ξενόγλωσσα βιβλία από το εξωτερικό με αυτή τη θεματική, (κάτι ανάλογο δεν έχει υπάρξει έως τώρα).
β) τη δημιουργία ενός ξενόγλωσσου διαδικτυακού τόπου που, σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες που θα παρέχουν το υλικό, θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα πληροφόρησης-προβολής-προώθησης της εν εξελίξει ελληνικής βιβλιογραφίας, απευθυνόμενη σε ξένους εκδότες, πανεπιστημιακούς και λογοτεχνικούς πράκτορες.            
Είναι σαφές ότι το τρέχον πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ θα συνεχισθεί και θα ενταχθεί στη νέα πολιτική βιβλίου (όπως: Βιβλιονέτ, προγράμματα στήριξης επαγγελματιών, επετειακά κ.λπ.).
Το 2011 θα είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννησή του.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

14 Δεκεμβρίου 2010                     
Oι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Ianos σας προσκαλούν σε μια διαφορετική παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ευγενίας Φακίνου Οδυσσέας και Μπλουζ την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010 στις 6.00 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου. 
Με τη συγγραφέα θα είναι οι μαθητές της από το Εργαστήρι Τέχνης του Λόγου του ΕΚΕΒΙ.             
14 Δεκεμβρίου 2010               
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αλεξάνδρας Παπαδημητρίου Αλεξάνδρεια - Αθήνα την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 8 μ.μ. στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου. 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σοφία Γιαλουράκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Νίκος Μπακουνάκης, Δημοσιογράφος – Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.              
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Φωτεινή Δάρρα, Ηθοποιός – Ερμηνεύτρια.       

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2011: Κωνσταντινούπολη - Μικρασία - Πόντος

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2011   
Κωνσταντινούπολη, Μικρασία, Πόντος        
Επιμέλεια: Πέτρος Στ. Μεχτίδης         
Η Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του Ημερολογίου 2011 "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΜΙΚΡΑΣΙΑ - ΠΟΝΤΟΣ" σε επιμέλεια του Πέτρου Στ. Μεχτίδη την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010, στις 8:00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μικρασία» (Μητροπολίτου Καλλίδου 108, Καλαμαριά).       
Θα μιλήσουν η φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Μ.Β.Ε. (υπεύθυνη νέων, παιδείας και πολιτισμού) Αναστασία Αρζόγλου και ο Πέτρος Στ. Μεχτίδης.        
Εμφάνιση της χορωδίας της Ε.Σ.Μ.Β.Ε. υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Γιάννη Κούκα.           
Στο ακορντεόν ο μουσικός κ. Γιάννης Γιαννουπλάκης.

Παίζω, δημιουργώ, στολίζω το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Κυριακή 19/12/2010          
Ώρα: 11.00               
«Παίζω, δημιουργώ, στολίζω το χριστουγεννιάτικο δέντρο»              
Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Τελλόγλειο                
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. προσκαλεί μικρούς και μεγάλους την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 στις 11:00-13:00 στη χριστουγεννιάτικη γιορτή «Παίζω, δημιουργώ, στολίζω το χριστουγεννιάτικο δέντρο».              
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, εμπνευσμένα από τα εκθέματα του Τελλογλείου και συγκεκριμένα την έκθεση «Henri de Toulouse Lautrec», να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Ιδρύματος, να παρακολουθήσουν ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το Μαγικό Εργοστάσιο» που ετοίμασαν τα παιδιά του εργαστηρίου θεατρικής αγωγής του Τελλογλείου, αλλά και την παράσταση χορού από τη Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού Άσπα Φούτση με τίτλο «Εικόνες του τσίρκο variete».                  
Αναλυτικό πρόγραμμα γιορτής                
11:00-12:00               
- Δύο εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 4-6 ετών:           
Το «Εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη» ζωντανεύει στο Τελλόγλειο και οι μικροί βοηθοί του με «άχρηστα» υλικά φτιάχνουν διασκεδάζοντας «χρήσιμα» στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ οι «Οικολόγοι καλλιτέχνες» με φυσικά υλικά, φαντασία και σεβασμό για το περιβάλλον κατασκευάζουν τα στολίδια τους βάζοντας τη δική τους πινελιά.             
 - Ένα εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 7-9 ετών με τίτλο «Διακοσμώ και ζωγραφίζω τα στολίδια από ζυμάρι»:                
Τα παιδιά διακοσμούν με κορδέλες και φτερά τα ήδη έτοιμα στολίδια από ζυμάρι (μπαστούνια, μπότες, καπέλα, εμπνευσμένα από την Belle Epoque του Παρισιού) και ζωγραφίζουν αστέρια, έλατα και άλλα σύμβολα των Χριστουγέννων.            
- Ένα εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 10-12 ετών:             
«Ο Lautrec προσκαλεί τους μικρούς "μεγάλους" δημιουργούς» της πόλης μας και με πολύχρωμα κραγιόνια και υφάσματα τους ενθαρρύνει να δημιουργήσουν τη δική τους Jane Avril, Yvette Guilbert, Marcelle Lender και άλλες μούσες του Toulouse-Lautrec.                 
11:30-12:00               
Θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το Μαγικό Εργοστάσιο»:               
Τα παιδιά 6-8 ετών του εργαστηρίου θεατρικής αγωγής του Τελλογλείου μεταμορφώνονται σε ακούραστους εργαζόμενους του μαγικού εργοστασίου των στολιδιών των Χριστουγέννων.              
Τι θα κάνουν όμως αν ο Άγιος Βασίλης δεν προφτάσει να τους δώσει τη συνταγή για τα στολίδια;      
Μήπως τα μαγικά καπέλα-«κράνη» των μικρών εργαζομένων θα κατεβάσουν καμιά καλή ιδέα για το ποια είναι τα συστατικά της συνταγής των στολιδιών;                
12:00-12:30                  
Παράσταση χορού από τη Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού Άσπα Φούτση με τίτλο «Εικόνες του τσίρκο variete»:            
Χορευτές της Σχολής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού Άσπα Φούτση ζωντανεύουν τις χορεύτριες του can-can, το κορίτσι με το φίδι, τον κλόουν και άλλους ήρωες του τσίρκο.             
12:30-13:00                  
Στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Τελλογλείου από τα παιδιά.             
Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2011             
Ώρες λειτουργίας έκθεσης:              
Τρίτη, Πέμπτη-Παρασκευή: 09.00 - 14.00          
Δευτέρα, Τετάρτη: 09.00-14.00. & 17.00.-21.00           
Σάββατο-Κυριακή:10.00-18.00

Παράσταση παντομίμας, κουκλοθεάτρου και ταχυδακτυλουργικής. Σάββατο 18/12, 11:30 π.μ.

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, στις 11:30 π.μ. στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία της Πάτρας θα δοθεί παράσταση κουκλοθεάτρου , παντομίμας και ταχυδακτυλουργικής με τίτλο: <<… Ήταν στα αλήθεια μια φορά μια μπαγκαζιέρα….! >> από το θέατρο κούκλας και μιμικής ‘Φάτσες’ του Χρήστου Αναστασόπουλου και της Αγγέλας Παναγιωτάτου.         
Πρωτοπορία στην Πάτρα       
Γεροκωστοπούλου 31, Πλατεία Γεωργίου     
2610 278727.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ για το βιβλίο της Λένας Τερκεσίδου

ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ για το βιβλίο της Λένας Τερκεσίδου            
Γευστικές Συνταγές Χωρίς Ενοχές           
Με υπολογισμό θερμίδων              
Το βιβλίο τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Καλύτερου βιβλίου Υγείας και Διατροφής σε διεθνή διαγωνισμό στην Ισπανία.               
Με εμπνευστή τον Εντουάρτ Κουαντρώ από το 1995 λαμβάνει χώρα διεθνής διαγωνισμός στην Ισπανία όπου αναδεικνύονται και βραβεύονται οι σημαντικότερες εκδόσεις που έχουν σχέσεις με τις γεύσεις.              
Τώρα πια μπορούμε να επιλέγουμε τις νοστιμιές που μας αρέσουν χωρίς να νιώθουμε τύψεις και ενοχές.            
Έτσι θα χάσουμε βάρος και δε  θα το καταλάβουμε.           
Για μας τα βραβεία τέτοιων διαγωνισμών έχουν μεγάλη αξία γιατί δεν έχουν καμιά σχέση με τις αθλιότητες των εγχώριων διαγωνισμών που οι διαγωνιζόμενοι αλληλολιβανίζονται ανταλλάσοντας βραβεία μεταξύ τους.            
Γελάσαμε με την φετινή προκήρυξη του κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου που έχει θεσπίσει και βραβείο Λότη Πέτροβιτς-Ανδριτσοπούλου (η προηγούμενη προέδρος τους!)            
Αυτή και ο   Αντερσεν!             
... και επειδή όλο αυτό έχει και την πλάκα του φέτος θα στείλουμε και μερικά βιβλία στον εν λόγο διαγωνισμό!!!!

Art Minds

Berlin Alexanderplatz του Alfred Döblin          
Με την υποστήριξη του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε το έργο παρουσιάζεται σε πανελλαδική πρώτη, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Θωμά Βελισσάρη. Πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Λίνα Λαμπράκη. Η ιδέα της παράστασης βασίζεται στην επιθυμία του θεάτρου να ερευνά τη θεατρικότητα και άλλων λογοτεχνικών ειδών πέραν των αμιγώς θεατρικών κειμένων. Έχοντας [...]            
Read More            
Delirium Tremens του Δημήτρη Τσιαπκίνη             
Η χοροθεατρική παράσταση Delirium Tremens επιστρέφει στην Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία για 3 μόνο παραστάσεις, 28-30 Δεκεμβρίου 2010.             
Πρόκειται για μια παραστατική αναζήτηση ενός νέου οπτιμισμού απέναντι στις κρίσεις της εποχής μας. Με χιούμορ και χορογραφική αυθάδεια, αυτό το σόλο μελετάει την ναρκισσιστική – ατομιστική διάσταση του [...]            
Read More            
Παραστάσεις για παιδιά             
Που να σκάσεις Κριστομπίτα, δε θα πάρεις τη Ροζίτα (Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα)           Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Σοφούλη παρουσιάζει την παράσταση για παιδιά Που να σκάσεις Κριστομπίτα, δε θα πάρεις τη Ροζίτα σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου.            
Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή από τους Φασουλήδες του Κατσιπόρα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.          
Ο Κουνούπης περιτριγυρίζει ελεύθερος εδώ [...]              
Read More              
Μικροί Αχαρνείς             
Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» συνεργάζεται φέτος με τη θεατρική εταιρεία Νεφέλες και παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση για παιδιά Μικροί Αχαρνείς σε κείμενα και σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη.             
Η παράσταση βασίζεται στους Αχαρνείς του Αριστοφάνη, ενώ ακούγονται ζωντανά η μουσική και τα τραγούδια του μεγάλου τραγουδοποιού κ. Διονύση Σαββόπουλου. [...]                 
Read More                 
Προγραμματισμοί θεάτρων               
10 Χρόνια Θέατρο Σοφούλη, Προγραμματισμός 2010-2011               
Το Θέατρο Σοφούλη γιορτάζει φέτος δέκα χρόνια συνεχούς επιτυχημένης λειτουργίας και δημιουργικής παρουσίας. Στο πλαίσιο του εορτασμού των δέκα χρόνων εντάσσονται οι φετινές παραγωγές του θεάτρου.              
Πιο συγκεκριμένα: Οκτώβριος 2010 I. 1-3/10 και 8-10/10/2010 στις 21:30, ημέρες Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.            
Επίσης Κυριακές στις 16:30 ματινέ. Η σεζόν ξεκινάει, με την παράσταση που γενικό [...]               
Read More                      
10 χρόνια Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου», Προγραμματισμός 2010-2011                
Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» γιορτάζει φέτος τα δέκα χρόνια του στη Θεσσαλονίκη.              
Με αφορμή αυτή την επέτειο, προγραμματίζει μια σειρά παραστάσεων με ενδιαφέρουσες συνεργασίες.          
Αξίζει να σημειωθεί η συνεργασία του θεάτρου με την ηθοποιό Λίνα Λαμπράκη, τον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, τη σκηνογράφο-ενδυματολόγο Μένη Τριανταφυλλίδη, τον συγγραφέα [...]               
Read More          
Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης Προγραμματισμός 2010-2011                
Το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στον χώρο της Αίθουσας Μάντεως Τειρεσία για την θεατρική περίοδο 2010-2011 τις παρακάτω παραστάσεις: Σαχλοκουβέντες-Three occasional pieces του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σπυριδάκη από την Ομάδα Τέχνης Oberon.            
Προγραμματισμένη Πρεμιέρα 08/10/2010. Droles de Courtes του Jean Claude Grumberg από την γαλλική ομάδα La Compagnie Theatre 3 σε σκηνοθεσία Myrtha Liberman. [...]            
Read More        
Θέατρο Έξω από τα Τείχη Προγραμματισμός 2010                 
Το Θέατρο Έξω από τα Τείχη για την ερχόμενη θεατρική περίοδο  έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τις παρακάτω αναφερόμενες παραστάσεις: Από Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου: «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη σε σκηνοθεσία Άρη Ρέτσου Δύο άνδρες, ο Φώντας και ο Κόλιας ( Βασίλης Νανάκης και Γιάννης [...]            
Read More           
Εκθέσεις         
Junk Food, έκθεση κολάζ                       
Έκθεση κολάζ με τίτλο Junk Food από τον Τζώρτζη, από 7 έως 17 Δεκεμβρίου 2010 στο Bar Partisan, Βαλαωρίτου 29. Flyer, διαφημιστικά, φωτογραφίες είναι τα υλικά που χρησιμοποίησε ο Τζώρτζης για να φτιάξει τις φιγούρες που περιλαμβάνει η έκθεση.              
Η ενασχόληση αυτή ξεκίνησε ως παιχνίδι και από την απλή περιέργεια του πού μπορεί να καταλήξει, τι [...]              
Read More      
Έκθεση Φωτογραφίας του Γιάννη Ψαθά στο .Es            
Ο Γιάννης Ψαθάς είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς φωτογράφους της Θεσσαλονίκης. Καταγραφεί φωτογραφικά την πόλη εδώ και χρόνια και την ανεβάζει στο μοναδικό site www.thessaloniki360.com.             
Στην έκθεση της δουλειάς του στο .Es παρουσιάζει μια άλλη, πιο ροκ πλευρά του χαρακτήρα του.             
Σαν μέλος (staff photographer) του ισπανικού Rolling Stone [...]                
Read More            
And they lived happily ever after. The End... Το ταξίδι συνεχίζεται      
And they lived happily ever after. The End. Και όμως, όχι ακόμα…        
Η έκθεση που τόσο μας ταξίδεψε, μπορεί να έφτασε στο «τέλος της», αλλά το τέλος, είναι εκεί απ’ όπου ξεκινάμε. (T.S. Elliott).              
Η αρχή του ταξιδιού, έγινε στο Partisan Bar (Βαλαωρίτου 29 Θεσσαλονίκη) και ευελπιστούμε η έκθεση να πάει (και να μας πάει)ακόμα πιο μακριά.
Επόμενο [...]                 
Read More                    
Βιβλία            
Θέατρο, Κοινωνία, Έθνος Από την «Αμερική» στις Ηνωμένες Πολιτείες Τόμος Α & Β', Σάββας Πατσαλίδης                 
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University Studio Press η δίτομη μελέτη για το Αμερικανικό Θέατρο από τον κριτικό θεάτρου και καθηγητή θεατρολογίας Σάββα Πατσαλίδη: ΘΕΑΤΡΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΘΝΟΣ                 
Από την «Αμερική» στις Ηνωμένες Πολιτείες Τόμος Α΄ 1620-1960 ISBN: 978-960-12-1854-0 σχήμα21Χ29, σελίδες 714, σκληρό εξώφυλλο, 2009                 
Περιγραφή: Χοάνη, χωνευτήρι, σαλατιέρα, μωσαϊκό, υβρίδιο, Αμερική [...]              
Read More                
Άλλα νέα                   
Βήμα στους νέους - Σχήμα εκτός άξονα                 
Στο πλαίσιο του Βήματος στους Νέους, που διοργανώνει το Σχήμα εκτός Άξονα, ανακοινώνουμε τις εξής λεπτομέρειες συμμετοχής: α) Παρουσίαση- ανάγνωση άπαιχτων θεατρικών έργων με στόχο  να γίνουν γνωστά στο κοινό                    
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή έως 31 Ιανουαρίου του 2011.                    
Το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.                  
Η παρουσίαση του έργου θα γίνει για μία βραδιά το [...]