Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συσκέψεις για θέματα αστυνόμευσης, αντεγκληματικής πολιτικής, δασοπυρόσβεσης και ασφάλειας ναυσιπλοΐας, θα έχει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, το ερχόμενο Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στο Νομό της Εύβοιας. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα συναντηθεί με το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και με αξιωματικούς υπηρεσιών της Εύβοιας. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον Περιφερειακό Διευθυντή και τους διοικητές των Πυροσβεστικών υπηρεσιών του Νομού, αλλά και με το Διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης και τους Λιμενάρχες της Εύβοιας. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων που πραγματοποιεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στις αστυνομικές, πυροσβεστικές και λιμενικές υπηρεσίες, επισημαίνει στους αρμόδιους Αξιωματικούς τη σημασία της διακλαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ τους, για την εξυπηρέτηση και τη διασφάλιση της καθημερινότητας των πολιτών. Τον κ. Υπουργό, θα συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος. Με την ολοκλήρωση της επιθεώρησης των υπηρεσιών, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ στη Χαλκίδα (Λυκόφρωνος 1, Χαλκίδα/Πλατεία Αγ.Νικολάου), ενώ στις 22.00 θα εκφωνήσει ομιλία στο Ξενοδοχείο «Εύβοια Palace ».

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ 266 ΧΙΛ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Διαβάστε στο διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr γιατί η ΝΔ υποστηρίζει ότι η ιθαγένεια θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και τι απαντά ο Γ. Ραγκούσης
Κι ακόμη:
1) Επικίνδυνα τα μισά γήπεδα, λέει ο Χρυσοχοϊδης και ζητά ελέγχους από τις περιφέρειες
2) Τουριστική προβολή της Κρήτης, ζητούν από τον ΕΟΤ οι νομάρχες
3) Στη Βουλή τα σκουπίδια της Καλαμάτας
4) ΑΣΕΠ: κόβει τα ρουσφέτια στους δήμους
5) Εκτός μητρώου 92 επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής
6) Ν. Κοζάνης: πρόστιμο 40 χιλ. € στη ΔΕΗ
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Απάντηση της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου στη Βουλή ύστερα από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Σύριζα Τ. Κουράκη σχετικά με το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Κανένα νέο τμήμα δεν θα ανοίξει, όπως γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια, χωρίς να υπάρχουν καθηγητές και συγγράμματα, χωρίς να υπάρχουν προγράμματα σπουδών.» Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Προφανώς , η συζήτηση σήμερα δεν αφορά το άσυλο.
Το άσυλο συνδέεται με την ιστορία του λαού μας, με την ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων και δεν ετέθη ούτε τίθεται θέμα για την κατάργησή του.
Είναι, όμως, σαφές ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο να καταμετρά κάθε χρόνο πόσες βιβλιοθήκες κάηκαν ή πόσοι υπολογιστές κατεστράφησαν ή πόσοι τοίχοι δεν υπάρχουν πια η πόσοι καθηγητές κρατήθηκαν όμηροι ή πόσα μαθήματα δεν έγιναν. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι πως το ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι ο κεντρικός πυλώνας για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στη χώρα.
Σε περιόδους κρίσης, όπως σήμερα, πρέπει να είναι μία δάδα για την ελευθερία, αλλά ταυτόχρονα και για την επιστημονική γνώση. Θα ήθελα λοιπόν να κάνω σαφές ότι ως Υπουργός Παιδείας, μέσα στα πλαίσια προφανώς, του θεσμικού πλαισίου και αναγνωρίζοντας απολύτως το Αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (το οποίο μάλιστα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθήσουμε, ενισχύουμε είναι ο πυρήνας της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση )δεν έχω πρόθεση, σας διαβεβαιώνω, να καθίσω παρατηρήτρια Πανεπιστημίων ,τα οποία δεν κάνουν μαθήματα ή αυτά να διακόπτονται επειδή κάποιοι δεν δέχονται καθηγητές, διανοούμενους να εκφράζουν μια άλλη άποψη, όπως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε πια την καταπάτηση των νόμων από Πανεπιστημιακές σχολές που αφορούν πολύ συγκεκριμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα εκπαίδευσης των παιδιών μας, όπως το πώς γίνονται οι εξετάσεις ή αν γίνεται παρακολούθηση μαθημάτων ή ακόμη το πώς αποκτώνται τα πτυχία.
Όλα αυτά δεν είναι αδιάφορα ούτε θα συνεχίσουμε πολιτικά να κάνουμε πως δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία και θέλω να σας πω κ. Κουράκη, ότι επ’ αυτού έστειλα στην επιστολή μου στους Πρυτάνεις, τα είπα όλα λέξη προς λέξη και υπάρχει το κείμενο της ομιλίας μου μέσα στην Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Λαύριο, όπου δεν υπήρξε ούτε μια αντίρρηση, δεν υπήρξε ούτε ένας Πρύτανης, που να διαφωνήσει επί των θεμάτων αυτών και τα κείμενα εδόθησαν στη δημοσιότητα. Το άσυλο, η σχέση μας με το άσυλο σήμερα, δεν είναι να μην αφήσουμε την Ελληνική αστυνομία να μπει, η οποία Ελληνική Αστυνομία είναι μέρος του Δημοκρατικού συστήματος, και βεβαίως κανένα λόγο δεν έχει να μπει στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο - δεν είμαστε σε περίοδο δικτατορίας - το πρόβλημα μας είναι να διαφυλάξουμε το άσυλο, την ελεύθερη διακίνηση όλων των ιδεών και όχι των ιδεών κάποιων οι οποίοι με ρόπαλα πολλές φορές χτύπησαν καθηγητές.
Λοιπόν, το ελληνικό Πανεπιστήμιο πρέπει να γίνει ένα πρότυπο και ελευθερίας, αριστείας και δημιουργίας γνώσης και εκπαιδευτικής ποιότητας και φοιτητών οι οποίοι συμμετέχουν και στα μαθήματα τους και παίρνουν πτυχία τα οποία έχουν αντίκρισμα με βάση τη γνώση που έχουν αποκτήσει.
Επ’ αυτού νομίζω ότι δε μπορεί κανένας να διαφωνήσει. Δευτερολογία Κυρία Πρόεδρε, κύριε Κουράκη, φαντάζομαι ότι η διευκρίνηση σας ότι δεν είστε υπέρ των καταστροφών στα Πανεπιστήμια είναι εκ του περισσού γιατί δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει κόμμα που είναι υπέρ των καταστροφών για οποιοδήποτε λόγο! Είμαστε σαφείς, το έχω πει από την πρώτη μέρα στη βουλή, ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου. Υπάρχει, όμως, ταυτόχρονα και ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα τηρηθεί.
Έστειλα την επιστολή σε χρόνο νεκρό. Δεν θα ανοίγουμε κάθε φορά το θέμα όταν θα γίνονται επεισόδια.
Έθεσα το θέμα τώρα ώστε να μπορούν οι Πρυτάνεις και τα Πρυτανικά Συμβούλια, μέσα στα αυτοδιοίκητα Ιδρύματα των οποίων προΐστανται, να εφαρμόσουν το νόμο γιατί αλλιώς πρέπει να κατανοήσουν ότι οι ίδιοι έχουν ευθύνες.
Ότι δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώνει καταστροφές χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια αυτές να αντιμετωπιστούν. Η ατζέντα που αφορά τα πανεπιστήμια πρέπει να αφορά την ουσία και η ουσία είναι η εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία δεν γίνεται όπως πρέπει να γίνεται.
Υπάρχουν πάρα πολλές Σχολές - και αυτό είναι θέμα και της Ελληνικής Βουλής και των Κομμάτων - όπου κάποιος μπορεί να μπει στο Πανεπιστήμιο και να βγει από αυτό και να μην έχει πάει ούτε μία ημέρα σ' ένα μάθημα και να πάρει πτυχίο αυτό αποτελεί θέμα. Είναι θέμα ελευθερίας, δημοκρατίας , ανάπτυξης της χώρας. Θα ήθελα να ανακοινώσω και στη Βουλή ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν θα υπάρξει κανένα νέο τμήμα στα μηχανογραφικά.
Δε θα ανοίξει κανένα νέο τμήμα όπως γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπου κάθε χρόνο ανακοινώνουμε νέα τμήματα στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια χωρίς να έχουν καθηγητές χωρίς να υπάρχουν συγγράμματα χωρίς να υπάρχουν προγράμματα σπουδών και οι φοιτητές περιμένουν επί χρόνια τους καθηγητές να έρθουν. Αν αποφασίσουμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι ο κεντρικός μοχλός ανάπτυξης, αριστείας, κοινωνικής συνοχής, διανόησης για τη χώρα, τα Πανεπιστήμιά μας θα πρέπει να μπουν στην πρώτη προτεραιότητα και ο στόχος μας είναι να κατατάσσονται στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι καμία απόφαση δε θα δίνεται με πολιτικά κριτήρια.
Καμία απόφαση δε θα δίνεται για να ικανοποιηθούν οποιουδήποτε άλλου είδους προτεραιότητες.
Την ποιότητα της εκπαίδευσης, το «πρώτα ο φοιτητής» και μετά ο δήμαρχος, ή οι τοπικοί παράγοντες, το « πρώτα ο μαθητής» και μετά οι καθηγητές και τα δικά τους συμφέροντα και μετά η κυβέρνηση και τα κόμματα.
Πρώτα ο φοιτητής , η ποιότητα της εκπαίδευσης και μετά η συζήτηση για όλα τα άλλα.
Το να φέρετε το άσυλο ως κεντρικό στοιχείο της συζήτησης της ατζέντας της παιδείας, σας διαβεβαιώνω ότι κάνετε μεγάλο λάθος.
Τα προβλήματα της Παιδείας είναι αλλού, δεν είναι στο άσυλο.

Ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων


Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου μετά την απονομή βραβείων σε αριστούχους αποφοίτους σε εκδήλωση της Eurobank. Είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή. Αισθάνομαι πολύ περήφανη και πολύ συγκινημένη. Τα νιάτα, οι νέοι , οι έφηβοι έχουν λαμπρό μυαλό, μεγάλη επιμέλεια, κουράγιο και αισιοδοξία. Τα μηνύματα των παιδιών είναι σημαντικά και θα μεταφέρω ένα μόνο που μου είπε ένας από τους πρώτους: «Κυρία υπουργέ θα αντάλλαζα ευχαρίστως το βραβείο μου με μια άμεση μεταρρύθμιση στην Παιδεία και τα Πανεπιστήμια» Του υπόσχομαι ότι αυτό θα γίνει. Η Υπουργός κατά τη διάρκεια της βράβευσης ανακοίνωσε την τοποθέτηση της «Πρώτης των Πρώτων» , Αναστασίας Κορέντη στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νεολαίας της Γενικής Γραμματείας της Νέας Γενιάς. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την οικονομία η Υπουργός δήλωσε: Η χώρα δίνει μια πολύ κρίσιμη μάχη που θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτή τη μάχη δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να νικήσουμε. Θα το κάνουμε με ευρύτερες συναινέσεις και έχοντας κατανοήσει ο καθένας από όπου βρίσκεται ότι έχει ευθύνη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

11ο Φύλλο Εφημερίδας «Ποντιακή Γνώμη»Στιγμιότυπα από τη ζωή και τον πολιτισμό των Ελλήνων στη Μικρά Ασία ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ "Ο ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ"

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics ΠΑΠΑ ΑΓΓΕΛΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ (ΣΦΑΚΙΑΝΟΜΑΔΑΡΙΤΗΣ) Καταδίκη Κούρδου δημοσιογράφου για προπαγάνδα υπέρ του PKK «Η Τουρκία διαθέτει πυρηνικά όπλα» Τέλος στις θητείες-«φαντάσματα» Eκδήλωση του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Απογείωση με... καθυστέρηση Η απάντηση στην προπαγάνδα Η «σημαία» του Πενταδακτύλου -Άρθρο του Μεχμέτ Λεβέντ στην Αφρίκα Ισραήλ: Απαγόρευσε διαφήμιση «ΤΔΒΚ» «Τη μεταρρύθμιση στο Ισλάμ θα φέρουν οι επιχειρηματίες» Ανεπιτίθεται στην Τουρκία το Ισραήλ Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πρόβλημα «τρομοκρατίας» της Τουρκίας για άλλους περιφερειακούς σκοπούς; H Goldman Sachs μας έκρυβε… το χρέος Ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων νότια του Καστελόριζου: Ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης ή νέα εστία έντασης; «Τσίρκο» η ΕΕ πριν από τη σύνοδο Σε κίνδυνο η Αμμόχωστος ΕΚΘΕΣΗ RAND: ΥΠΕΡ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΕΡΣΜΠΑΟΥ - ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ ΝΑΤΟϊκός μανδύας για λύση στο Αιγαίο Ο ρόλος της Τοπικής Πολιτοφυλακής στην νοτιοανατολική Τουρκία Ενα βαθύ μακροβούτι Οι αδύναμοι κρίκοι στη ΓΑΔΑ Κενά στο πόρισμα για τις υποκλοπές που συνέταξε η ΕΥΠ Κουρδικό ζήτημα η Τουρκικό πρόβλημα; Τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα Ειρήσθω Εκλελεγμένος… απόλυτος δικτάτωρ;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Μεταπτυχιακά Λογιστικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας… Γιατί ΟΛΕΣ οι πληροφορίες για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Τμήματος Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας χάθηκαν ΞΑΦΝΙΚΑ από το ιστολόγιο του Πανεπιστημίου; Υπάρχει σοβαρός λόγος που ΧΑΘΗΚΑΝ τα μαθήματα, οι περιγραφές, και οι…διδάσκοντες; ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Η ομιλία της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου με θέμα τη «Δεύτερη Γενιά μεταναστών».

Έγγραφο-ντοκουμέντο για τη διαγραφή του προστίμου των 5,5 δισ. ευρώ της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή"!!!

Έγγραφο-ντοκουμέντο για τη διαγραφή του προστίμου των 5,5 δισ. ευρώ της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή"!!

Συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου στον Ρ/Σ «ΑΝΤ1»

10/01/2010, Συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου στον Ρ/Σ «ΑΝΤ1» και στους δημοσιογράφους Νίκο Βαφειάδη και Νέστορα Δημαρά, εδώ:

«ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ».

Είναι πολλοί εκείνοι που μου ζήτησαν να γράψω όσο γίνεται περισσότερα για την μεγάλη μορφή της ROCK μουσικής σκηνής, που ακούει στο όνομα ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ. Να γράψω πολλά; Είναι εύκολο. Να μπορέσω όμως να περιγράψω αυτήν την παρεξηγημένη ιδιοφυία μέσα από αυτό, η από χίλια ακόμα κείμενα, πιστέψτε με, είναι ολόκληρος «Γολγοθάς»! Πάμε λοιπόν να δούμε ένα δυο πραγματάκια, για τον αξέχαστο ΠΑΥΛΟ! Ο Παύλος Σιδηρόπουλος o σημαντικότερος εκπρόσωπος της Ελληνικής ροκ, ήταν δισέγγονος του Ζορμπά και ανηψιός της Έλλης Αλεξίου.
Σε αυτές τις δύο διαφορετικές του ρίζες έβλεπε την αιτία της συνύπαρξης σε αυτόν του rocker και του σκεπτικιστή. Ο Π.Σ. γεννήθηκε στις 20/7/1948 (ή 28/7/1948, οι πηγές μου διαφωνούν) στην Αθήνα και ως τα επτά του χρόνια έζησε στην Θεσσαλονίκη.
Ο πατέρας του είχε έρθει από τον Πόντο και κατέληξε στην Αθήνα όπου άνοιξε εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού για φωτογραφίες. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε πάει για σπουδές στο Μαθηματικό.
Εκεί γνωρίζει τον Παντελή Δελληγιαννίδη (κιθαρίστα των Olympians) και φτιάχνουν το ντουέτο "Δάμων και Φιντίας". Κυκλοφορούν το 7" "Το ξέσπασμα/Ο κόσμος τους" και συμμετέχουν με δύο κομμάτια στο δίσκο "Ζωντανοί στο Κύτταρο". Στο Κύτταρο γνωρίζονται και με τα "Μπουρμπούλια" που έπαιζαν με τον Σαββόπουλο. Το ντουέτο ενσωματώνεται με τα "Μπουρμπούλια" και το νέο σχήμα (Π.Σ., φωνή, Παντελής Δελληγιαννίδης,κιθάρα, Νίκος Τσιλογιάννης, ντραμς, Βασίλης Ντάλας, μπάσο) βγάζει ένα 7", το "Ο Ντάμης ο ληστής" λογοκριμένο σε "Ο Ντάμης ο σκληρός".
Μαζί είναι από το 1972 εώς το 1974. Με αυτό το σχήμα ο Παύλος Σιδηρόπουλος άρχισε τα πρώτα του πειράματα για να παντρέψει το ροκ με την Ελληνική μουσική.
Ο Πάνος Ηλιόπουλος γράφει χαρακτηριστικά στο σημείωμα του δίσκου "Τα μπλουζ του πρίγκιπα": "όμως αν γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω θα βρούμε τον Παύλο μαζί με τα "Μπουρμπούλια" να δουλεύουν πάνω σε ένα ROCK με εθνικά στοιχεία.
Τζαμαρίσματα - με την πλήρη έννοια του όρου - που έπαιρναν την μορφή μιας πολύ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Ηταν τότε που ο Νίκος στα τύμπανα και ο Βασίλης στο μπάσο κράταγαν ένα τέμπο που όμοιό του δεν ακούστηκε ποτέ ξανά από Ελληνική μπάντα...
Ηταν τότε που στην κιθάρα ήταν ο Παντελής...
Ηταν τότε που η φωνή του Παύλου ροκάριζε πάνω στις μουσικές μνήμες της Θράκης, της Ηπείρου και της Σμύρνης...
Ηταν τότε που ο Παύλος άρχιζε να φανερώνει όχι μόνο την αγάπη του για την Ελληνική μουσική αλλά και την ΑΠΟΨΗ του.
Μια άποψη σοβαρή που ποτέ δεν κατάφερε να παρουσιάσει - όπως αυτός οραματιζόταν - στο κοινό του." Κάτω από αντίξοες συνθήκες (οι αρχές της δικτατορίας τους χαρακτηρίζουν επικίνδυνους και απόβλητους) το σχήμα διαλύεται και τα "Μπουρμπούλια" ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Κατόπιν συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ως τραγουδιστής, στα έργα του "Οροπέδιο" και "Θεσσαλικός κύκλος".
Το 1976 μαζί με τους αδερφούς Σπυρόπουλους έφτιαξε το γκρούπ "Σπυριδούλα".
Με αυτό το σχήμα δημιούργησε τον σημαντικότερο ίσως δίσκο στην περίεργη ιστορία του Ελληνικού rock το "Φλού".
Αξίζει πιστεύω να σημειώσουμε πως για τον δίσκο αυτό ο Π.Σ. δεν υπέγραψε συμβόλαιο αλλά ένα "χαρτί" που έγραφε ότι αποποιείται πάσης οικονομικής απαιτήσεως από τον δίσκο.
Η "Σπυριδούλα" υπέγραψε συμβόλαιο εκτελεστού με ποσοστό 4% . Το σχήμα διαλύεται αφήνοντας πίσω του έναν ολοκληρωμένο rock ήχο και μια σειρά συναυλιών. Το 1979 μαζί με Παπαντίνα, Νέστορα, Τζιμόπουλο (παλιά μέλη Μακεδονομάχων, IDOLS κ.α.) φτιάχνει το σχήμα "Εταιρία Καλλιτεχνών" με αγγλικό στίχο.
Το σχήμα αυτό δεν κυκλοφορεί δίσκο. Ενα όμως τραγούδι από αυτήν την περίοδο περιλαμβάνεται στον κατοπινό του δίσκο "Zorba the freak" πρόκειται για το τραγούδι "Clown". Εκείνη την περίοδο κάνει και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου "Ο Ασυμβίβαστος" όπου και ερμηνεύει τα τραγούδια του soundtrack.
Τον ίδιο καιρό πρωταγωνιστεί και σε μία ακόμη ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου με τίτλο "Αλδεβαράν" και με συμπρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, η οποία προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Στην μικρή καριέρα του ως ηθοποιού περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη "Οικογένεια Ζαρντή" που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1. Η συνεχής αλλαγή συνεργατών σταματάει το 1980 όπου ο Π.Σ. καταλήγει σε ένα σχήμα που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί του μέχρι το τέλος, τους "ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΣ".
Μαζί ηχογραφούν μιά σειρά σημαντικών δίσκων και με συνεχή παρουσία μέσω ζωντανών εμφανίσεων δημιουργούν τον μύθο ενός πραγματικού Ελληνικού rock συγκροτήματος, μακρυά από ερασιτεχνισμούς και μιμητισμούς.
Το 1982 κυκλοφορούν το "Εν λευκώ" με αρκετές αναφορές στην εμπειρία του με την ηρωίνη (γιά άλλη μιά φορά αντιμετωπίζει προβλήματα λογοκρισίας.
Με τα τραγούδια "Η" και "Ανταργκράουντ με στράς" για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και "Υστατη στιγμή" για προσβολή της δημοσίας αιδούς). Το 1985 κυκλοφορούν το "Zorba the freak" ένα δίσκο μπολιασμένο με το χιούμορ του Δημήτρη Πουλικάκου που έχει κάνει την παραγωγή. Το 1989 κυκλοφορεί το "Χωρίς μακιγιάζ" που είναι ένας δίσκος ηχογραφημένος ζωντανά στο Μετρό.
Τα τραγούδια αυτού του δίσκου το συγκρότημα τα έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια στις ζωντανές του εμφανίσεις ( κυρίως στο club "Αν" στα Εξάρχεια μόνιμο στέκι των τελευταίων χρόνων ).
Τον δίσκο αυτό χαρακτηρίζουν τα blues κομμάτια που πάνω στις στενές του φόρμες ο Π.Σ. εκφράζεται με τον δικό του τρόπο. Το καλοκαίρι του 1990 ξαφνικά άρχισε να παραλύει το δεξί του χέρι.
Οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία, αλλά κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε.
Αυτή η ιστορία τον έκανε ψυχολογικό ράκος.
Το φθινόπωρο το συγκρότημα άρχισε τις συνηθισμένες του εμφανίσεις στο Αν.
Ο Παύλος άρχισε να εμφανίζεται με το χέρι δεμένο. Έχοντας αρκετά νέα τραγούδια (τα οποία σταδιακά παρουσίαζαν στο κοινό των συναυλιών) και μερικά παλιά ακυκλοφόρητα σε νέες ενορχηστρώσεις (το συγκρότημα πειραματιζόταν με funk στοιχεία στον ήχο του) άρχισαν να ηχογραφούν το υλικό αυτό, ενώ συγχρόνως είχαν προγραμματίσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων για το Δεκέμβριο. Όμως το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου ο Παύλος Σιδηρόπουλος πεθαίνει από χρήση ηρωίνης στο πατρικό του σπίτι.
Κηδεύεται στον Κόκκινο Μύλο.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Η απόφαση της ευτυχίας Σοφία Κλώτσα ISBN: 978-960-03-5048-7
Τι είναι η ευτυχία και πώς μπορούμε να την κατακτήσουμε; Το βιβλίο αυτό προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για όλα τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητάς μας, όπως είναι η επαγγελματική επιτυχία, οι σχέσεις, η υγεία και η ισορροπία, η προσωπική ανάπτυξη, ο πλούτος και η ευτυχία γενικότερα.
Στηρίζεται σε μια βασική προϋπόθεση: στο ότι εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τη ζωή μας, εμείς που αναζητούμε την ευτυχία σε κάθε μας βήμα και σε κάθε μας συλλογισμό.
Για να την κατακτήσουμε όμως και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας σε αυτήν, πρέπει πρώτα να το αποφασίσουμε.
Αλλά πώς θα πετύχουμε στη ζωή μας ό,τι θέλουμε;
Υπάρχουν κλειδιά ή τεχνικές για την επιτυχία και την ευτυχία; Αν παρατηρήσουμε ευτυχισμένους ανθρώπους, θα διαπιστώσουμε ότι ακολουθούν και εφαρμόζουν, συνειδητά ή υποσυνείδητα, συγκεκριμένα μυστικά.
Αυτά τα μυστικά τα αποκαλύπτει στο βιβλίο της με τρόπο απλό και κατανοητό η ψυχολόγος – life coach Σοφία Κλώτσα, για να αποδείξει ότι η ευτυχία δεν είναι ένα μακρινό όνειρο, αλλά μια εύκολη απόφαση. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 100 ταινίες για μια ιδανική ταινιοθήκη Κλοντ-Ζαν Φιλίπ ISBN: 978-960-03-5014-2
Οι κριτικοί του πιο έγκυρου κινηματογραφικού περιοδικού στον κόσμο, των περίφημων Cahiers du Cinéma, ψηφίζουν τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτό το μοναδικό βιβλίο που εκδίδεται στην Ελλάδα συγχρόνως με τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, σε μια συμπαραγωγή με τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Ο αναγνώστης θα βρει μια σύντομη ανάλυση για την κάθε ταινία και πλούσιο, συνήθως σπάνιο, φωτογραφικό υλικό.
Η ελληνική έκδοση γίνεται με τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων. ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ Μονάκριβη Σαφαϊρ ISBN: 978-960-03-5059-3
H Kλαρίς Πρέσιους Tζόουνς, µια αναλφάβητη δεκαεξάχρονη, ήταν µέχρι τώρα αόρατη· αόρατη για τον πατέρα της, που τη βιάζει, για τη µητέρα της, που την τσακίζει στο ξύλο, και για το κράτος, που την αντιµετωπίζει σαν µια ακόµα χαµένη περίπτωση του Xάρλεµ.
Όταν όµως η Πρέσιους –έγκυος από τον πατέρα της στο δεύτερο παιδί– συναντάει µια προοδευτική και αποφασισµένη καθηγήτρια, µαθαίνει όχι µόνο πώς να γράφει για τη ζωή της, αλλά και πώς να την κάνει για πρώτη φορά δική της. ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Ο δρόμος Κόρμακ ΜακΚάρθυ ISBN: 978-960-03-4486-8
Ένας άντρας και ο μικρός γιος του διασχίζουν μια ερειπωμένη χώρα σέρνοντας ένα καρότσι με πράγματα που αποτελούν τη μόνη τους περιουσία.
Σκοπός τους να φτάσουν στη θάλασσα.
Στο δρόμο τους θα συναντήσουν άλλους κουρελήδες σαν αυτούς, που είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να βρουν μια σκουριασμένη κονσέρβα και λίγο νερό για να επιζήσουν.
Στο τραγικό φινάλε του ταξιδιού τους μια νέα μέρα, μια νέα χώρα, μια νέα ζωή θα φανεί στον ορίζοντα. Το νέο μυθιστόρημα ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς, που βραβεύτηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ 2007. Εκδόσεις Καστανιώτη
Γραφεία: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα
Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131, 106 77 Αθήνα
Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ «ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ»

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ «ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ»
Δώδεκα μεγάλα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, τραγουδησμένα από τη μεγάλη μας ρεμπέτισσα, δώδεκα τραγούδια γραμμένα από τους ΜΗΤΣΑΚΗ, ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟ, ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΚΛΟΥΒΑΤΟ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ, αλλά και στίχοι γραμμένοι από την ιδία την ΜΠΕΛΛΟΥ, έρχονται να μας κρατήσουν συντροφιά στην παρέα, στο κρασί, στο μεράκι, στον «Νταλγκά» που λέγανε και οι παλιοί. «ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ». Ο τίτλος του τραγουδιού σε μουσική Γιάννη Παπαϊωάννου και στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη (Μπάμπη Τσάντα), έγινε και ο τίτλος της πολύ επιτυχημένης δισκογραφικής δουλειάς που σας προτείνω.Είναι σαν να γίνεται κάποιος κομμάτι της ιστορίας του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού, ακούγοντας αυτά τα τραγούδια, ερμηνευμένα με το μοναδικό τρόπο της Μπελλου. Τα ζεις αυτά τα τραγούδια είναι σαν να σε «διακτινίζουν» στα καπηλειά του χθες, η αν θέλετε στις «κοσμικές ταβέρνες» εκείνης της εποχής, των δεκαετιών ΄50-΄60. Η πρώτη έκδοση αυτού του δίσκου, έγινε το Μάρτη του 1984, και έσπασε ρεκόρ πωλήσεων. Και πώς να μην γίνει κάτι τέτοιο, όταν ο κόσμος διψούσε για καλό τραγούδι, για λαϊκό τραγούδι, για ρεμπέτικο; Ας μην ξεχνάμε, ότι η κυκλοφορία αυτού του δίσκου έγινε στις αρχές της πιο δύσκολης για το Ελληνικό τραγούδι δεκαετίας, της δεκαετίας του 80’, που το τραγούδι μας άρχισε να παίρνει πια την κάτω βόλτα, επηρεασμένο από «ξένες προσμίξεις». Οι πωλήσεις ήταν τεράστιες, χωρίς όμως να συμβεί το φαινόμενο των ημερών μας με τους χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. «Το δικό σου το μαράζι λοιπόν φίλε μου, Πριν το χάραμα θα ακούσω, και θα σου πω Πως θα περάσει η βραδιά, με την Μικρή του καμηλιέρη»…. Σωτηρία Μπελλου, «ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ». Ο μεγάλος Σολίστας του μπουζουκιού ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, γράφει για την Σωτηρία Μπελλου. «Συνάντησα για πρώτη φορά τη Μπελλου τότε που βρήκα στη δουλειά , 1955-56.
Είχαμε πάει να τη δούμε με κάποιο συνθέτη, τον Μπαμπη Μπακάλη νομίζω, στο Περιστέρι. Εκεί σε μια αυλή έμενε την εποχή εκείνη που ήταν «εκτός μάχης». Είχε ανοίξει μάλιστα κι ένα μανάβικο αν θυμάμαι καλά. Η μοίρα των μεγάλων τραγουδιστών που όσο κι αν έχουν πουλήσει χιλιάδες δίσκους, κάποια στιγμή εκείνοι που εισέπραξαν τα χρήματα τους πετάνε στην άκρη. Συνέβη στη Μπελλου τότε, το ‘ζησε μετά ο Τσαουσακης, αλλά και πέρα από το ρεμπέτικο, μήπως ξέρει κανείς πόσα πήρε ο Παπασιδερης από τα εκατομμύρια που έφερε η φωνή του σε κάποιους; Φίλοι, αλλά από μακριά με τη Σωτηρία.
Ο καθένας είχε το δρόμο του. Δε δουλέψαμε ποτέ μαζί σε μαγαζί και βρεθήκαμε για πρώτη φορά στη δισκογραφία όταν έκανε τα «Λαϊκά προάστια» του Ανδριοπουλου. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της θα ξέρουν ότι είναι πολύ επιλεκτική στα πρόσωπα που θέλει στο στούντιο την ώρα που ηχογραφεί. Ούτε συνθέτη θέλει πολλές φορές, ούτε εταιρία, ούτε τίποτα πέρα από τον ηχολήπτη. Στην περίπτωση μου, πέρα από το παίξιμο μου, ήθελε τότε ναμαι παρών σ’ όλη την διαδικασία . Πίναμε τα ουζακια μας, τα λέγαμε , τραγουδούσε, καμιά φορά αν έβλεπε και Κανά στραβό, έβριζε. Είναι ιδιόρρυθμη και αθυρόστομη, αυτό το ξέρουν όλοι, αλλά όσοι βρέθηκαν κοντά της, ξέρουν επίσης ότι έχοντας αυτήν δίπλα τους, έχουν ένα φίλο»……… Αυτά, και άλλα έγραψε ο Κώστας Παπαδόπουλος για την Σωτηρία Μπελλου. «ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ»! Αποκτήστε αυτό το CD, και κάνετε πιο πλούσια τη δισκοθήκη σας! Καλή ακρόαση! Βασίλης Τσούγκαρης. tsougarisgnomi@gmail.com

«Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ».

«Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ»! Ένα βιβλίο που περιέχει πολλά τραγούδια, στα οποία αναφέρεται η Θεσσαλονίκη έστω και «τυχαία», αλλά και με ιστορικά στοιχεία για την πόλη! Συγγραφέας του βιβλίου αυτού, είναι ο στιχουργός Γιώργος Λεκακης, ο οποίος έψαξε και βρήκε τραγούδια που γράφτηκαν για την πόλη αυτή. Από το δημοτικό τραγούδι, το ρεμπέτικο, το λαϊκό, μέχρι και το σύγχρονο. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ιστορικά στοιχεία τα οποία διαβάζει ο αναγνώστης στην αρχή του βιβλίου. Είναι ένας τρόπος, για να γίνει μια «πρώτη» γνωριμία, με την πόλη, την οποία τραγούδησαν οι μεγάλοι συνθέτες του Ελληνικού τραγουδιού, μια γνωριμία με την ΙΣΤΟΡΙΑ γενικότερα. Εκτός βέβαια των ιστορικών στοιχείων της πόλης, σε κάθε τραγούδι, υπάρχει ιστορική αναφορά, πότε και από ποιον γράφηκε, και σε ποιον δίσκο υπάρχει. Αξίζει να δούμε τι γράφει ο συγγραφέας του βιβλίου, αντί προλόγου! «Θεσσαλονίκη. Για πολλούς μια ακόμη πόλη χτισμένη πλάι σε κάποιο κύμα. Για μένα, ένας ακόμη σταθμός. Κάθε φορά που κατέβαινα στο σταθμό της, με το σακάκι ριχτό στον ώμο, η που έφτανα στο Βαρδάρη με τ’ αυτοκίνητο μου, η που πάταγε το αεροπλάνο στη Μικρα, κι έλυνα τη ζώνη, κάτι μ’ έσφιγγε μέσα μου. Κάτι απροσδιόριστο, μα και τόσο συγκρατημένα συγκεκριμένο. Η πόλη αυτή είναι η πατρίδα της μάνας μου!«Πατρίδα», τη λεν και όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν λίγα χιλιόμετρα πλάι της…… Έπειτα ήταν κι οι Θείοι μου, που όλο ιστορίες για την Νύφη του Θερμαϊκού ήταν. Κι αυτός ο Θειος μου, ο Λάζαρος Ζουρνατζης, που όποτε έπινε, μου έλεγε το «Πάτερ ημών του Μπεκρή»! Και συμπλήρωνε:
«Αυτό οι περισσότεροι δεν το ξέρουν. Το έμαθα από κάποιο φίλο μου στο σανατόριο». Κι άρχιζε να το ψέλνει….. Κι ήταν αυτό το «Πάτερ ημών» του: Τας κεφαλας ημών Προ της ρετσίνας κλινομεν… Ο κυλων και κυπτων και κατρακυλων Δοξάζοντας τον ποιητην Με τους γονυκλινείς σ’ αυτήν… Συ τας αμπέλους επί γης Κατ’ έτος δημιουργείς Κι απ’ του καρπού των τον ζωμον Δίδεις γλυκυτατον χυμον. Δι’ ο η τύχη μας πικρή Ειν’ η κοιλία μας μικρή Και δεν χωρεί απ’ το ποτό Ούτε οκάδες καν οκτώ! Κύριε, ευλόγησον αυτήν Κάμε την πλέον αρκετήν Να παίρνει από το ποτον Οκάδες έως εκατόν. Σαν ναρκωμένος θαμαι Από το πολύ κρασάκι Κάθε βρισιά της γυναικός μου Θα παίρνω για μεζεδάκι…. Προς δόξα και τιμήν Γένοιτο, γένοιτο αμήν! Αλληλούια, αλληλούια, αλληλούια…» Διαβάσαμε τι γράφει αντί προλόγου ο συγγραφέας και στιχουργός του βιβλίου «Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» Γιώργος Λεκακης (μερικά εξ αυτών), και φυσικά το «Πάτερ ημών» του Μπεκρή (ποιο γνωστό και σαν Απόστολο)! Αποκτήστε λοιπόν αυτό το βιβλίο, και μάθετε όλα τα τραγούδια που γράφηκαν για την Θεσσαλονίκη, καθώς και την ιστορία της πόλης, και όχι μόνο. tsougarisgnomi@gmail.com

ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ.

Πάει πολύς καιρός που έκανα αφιέρωμα στον «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», και πολλοί φίλοι με παρότρυναν να το επαναλάβω,λόγο των ημερών για να το διαβάσουν και τα νέα παιδιά, τα οποία ψάχνουν τις Ιστορικές Στιγμές, αλλά και τις Ιστορικές ΜΟΡΦΕΣ του Ελληνικού τραγουδιού. Μια από αυτές τις μορφές, είναι ο ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ, και λέω είναι, γιατί δεν έφυγε στιγμή από κοντά μας. Πάμε να γνωρίσουμε τον βίο του, που αν και «σύντομος», μπήκε στην «αιωνιότητα». Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης .
Είναι 5 χρονών όταν οι κατακτητές Γερμανοί καίνε το χωριό του και μεταφέρουν τους κατοίκους του, πρόσφυγες στο Μυλοπόταμο. Επιστρέφουν στ ΄Ανώγεια μετά την απελευθέρωση.
Από πολύ μικρός δείχνει την κλίση του στο τραγούδι και στη λύρα. Στα δώδεκα ο πατέρας του τού αγοράζει την πρώτη του λύρα για να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σ΄ έναν από τους πλέον περιζήτητους σε γάμους, βαφτίσια και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις, οργανοπαίχτες και τραγουδιστές της περιοχής του.
Σε ηλικία 17 χρόνων κατεβαίνει για πρώτη φορά να δουλέψει στο Ηράκλειο, στο κέντρο " Κάστρο".
Όπως λέει αργότερα σε αφηγήσεις του, εκεί αρχικά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. '...
Εις τα ορεινά χωριά της Κρήτης δεν ημπορούσε να εισχωρήσει αυτό που εισχώρησε στις πόλεις.
Εκεί χόρευαν ταγκά, βαλς, ρούμπες, σάμπες και είμαστε υποχρεωμένοι εμείς να τα μαθαίνουμε αυτά τα τραγούδια, να τα παίζουμε στα πανηγύρια και στους γάμους, για να μπορούμε να ζήσουμε και ΄μεις, να βγάλουμε τα έξοδα μας και να τους κάνουμε σιγά-σιγά ν΄ αλλάξουνε και να αγαπήσουνε την κρητική μουσική'.
Στα τέλη του 1958 πραγματοποιεί την πρώτη του ηχογράφηση για δίσκο.
Είναι το τραγούδι " Κρητικοπούλα μου"("μια μαυροφόρα όταν περνά"). Λίγους μήνες πιο πριν είχε παντρευτεί την Ουρανία Μελαμπιανάκη ,κόρη ευκατάστατης οικογένειας του Ηρακλείου.
Εγκαθίστανται στο Ηράκλειο οι οικονομικές δυσκολίες είναι στην αρχή μεγάλες.
Το 1960 γεννιέται το πρώτο τους παιδί, ο Γιώργος, και 6 χρόνια μετά το δεύτερο, η Ρηνιώ. Την επιτυχία του πρώτου εκείνου τραγουδιού ακολουθούν αρκετές ακόμα ηχογραφήσεις σε μικρά δισκάκια.
Ακριβώς το 1966 βγαίνοντας για πρώτη φορά από την Ελλάδα, συμμετέχει σ΄ ένα φολκλορικό φεστιβάλ στο Σαν-Ρέμο και να παίρνει το πρώτο βραβείο.
Το 1967 ανοίγει στο Ηράκλειο το πρώτο κρητικό κέντρο τον "Ερωτόκριτο". Τα πράγματα έχουν γίνει αισθητικά καλύτερα γι΄ αυτόν. Τον Φεβρουάριο του 1969 ηχογραφεί την ανοιχτή "Ανυφαντού", ένα τραγούδι που κυριολεκτικά "σπάει τα ταμεία" μέσα στην παραδοσιακή δισκογραφία της εποχής. Τον Απρίλη εκείνης της χρονιάς έρχεται για πρώτη φορά για εμφανίσεις στην Αθήνα, στο κέντρο "Κονάκι" και το Σεπτέμβριο εγκαθιστάτε μόνιμα στην πρωτεύουσα.
Ο σκηνοθέτης Ερρίκος Θαλασσινός ,με τον οποίο γνωρίζονται στο "Κονάκι", μιλάει γι΄ αυτόν στον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, Ήδη όμως από το 1965 οι δυνατότητες του αλλά και ο χαρακτήρας του έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του διευθυντή -τότε- της δισκογραφικής εταιρείας COLUMBIA, του Τάκη Λαμπρόπουλου.
Μετά και την επιτυχία της "Ανυφαντούς", το καλοκαίρι του 1970 ο Λαμπρόπουλος κατεβαίνει μαζί του στ΄ Ανώγεια, γίνονται κουμπάροι και ξεκινούν μια συνεργασία σε νέα πλαίσια.
Πέρα από τα παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης η φωνή του Ξυλούρη θα περάσει στη σύγχρονη "έντεχνη" δημιουργία επώνυμων συνθετών.
Μέσω απ' αυτές τις επιλογές, μέλλεται η γνήσια κρητική έκφραση και το παραδοσιακό τραγούδι της Κρήτης να αποκτήσουν μια πανελλήνια εμβέλεια, μια δυναμική που ποτέ δεν είχαν στο παρελθόν, όσο μεγάλοι κι αν ήταν οι καλλιτέχνες, τραγουδιστές κι οργανοπαίχτες που την υπηρέτησαν. Με τον Γιάννη Μαρκόπουλο συνεργάζονται για πρώτη φορά στο "Χρονικό", μια ενότητα τραγουδιών που θέτει σε νέα βάση τη σχέση της παράδοσης με το παρόν. Έξι μήνες μετά κυκλοφορεί ο δίσκος-αναφορά στα "Ριζίτικα" της Κρήτης. Τον Μάιο του 1971 ξεκινούν κοινές εμφανίσεις στην μπουάτ "Λήδρα" στην Πλάκα. Μέσα στην καρδιά της δικτατορίας η φωνή του Ξυλούρη, είτε λέει τα τραγούδια του Μαρκόπουλου, είτε παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης, γίνεται σημαία αντίστασης. "Πότε θα κάνει ξαστεριά" ,"Αγρίμια κι αγριμάκια μου"...Ακολουθούν δυο ακόμα κύκλοι τραγουδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου, η "Ιθαγένεια" και ο "Στρατής ο θαλασσινός" αλλά και συνεργασίες με τον Σταύρο Ξαρχάκο ("Διόνυσε καλοκαίρι μας", "Συλλογή"), τον Χριστόδουλο Χάλαρη ("Τροπικός της παρθένου", "Ακολουθία") και τον Χρήστο Λεοντή ("Καπνισμένο τσουκάλι").
Το καλοκαίρι του 1973 κρατά τον καθοριστικό ρόλο τραγουδιστή σε μια παράσταση που ανεβάζουν η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος στο θέατρο "Αθήναιον" με αντικείμενο την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας στα νεότερα χρόνια. Είναι "Το μεγάλο μας τσίρκο" .
Μέσα από τις αναφορές και τα τραγούδια του βρίσκει τρόπο έκφρασης το τεταμένο πολιτικό κλίμα που οδηγεί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Είναι από τις ελάχιστες επώνυμες παρουσίες στο χώρο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις εφημερίδες εκείνων των ημερών.
"Ο Νίκος Ξυλούρης ήταν χτες στο Πολυτεχνείο" ενημερωνουν, μετατρέποντας τον ήδη φορτισμένο πολιτικά τραγουδιστή σε "Κόκκινο πανι" της μεταλλαγμένης δικτατορικής κυβέρνησης που ακολουθεί.
Από τη "Λύδρα" στην "Αρχόντισσα", μετά στην "Αποσπερίδα".
Ξανά στη "Ληδρα", μετά στο "Κύτταρο" και στο "Θεμέλιο".
Είναι οι έξι σταθμοί του στις μπουάτ μέχρι το 1979. Τα μεταπολιτευτικά χρόνια τραγουδά κάποια ακόμα τραγούδια του Χρήστου Λεοντή, του Σταύρου Ξαρχάκου και του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Παράλληλα ηχογραφεί τα "Αντιπολεμικά" τραγούδια του Λίνου Κόκοτου και του Δημήτρη Χριστοδούλου και κάποια μελοποιημένα από τον Ηλία Ανδριόπουλο ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.
Επανέρχεται όμως και στα παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης, ενώ λέει και κάποια λαϊκά τραγούδια του Στέλιου Βαμβακάρη.
Με τον "Αργαλειό", το "Φιλεντέμ", τον "Πραματευτή" αλλά και το "Μεσοπέλαγα αρμενίζω" ακούγεται ξανά έντονα η φωνή του.
Τώρα λέει και πάλι "τραγούδια ζωής".
Είναι όμως η τελευταία φορά που ακούγεται.
Ύστερα από ταλαιπωρία ενός χρόνου με την επάρατη νόσο, φεύγει για πάντα στις 8 Φεβρουαρίου του 1980. (Πηγή βιογραφικού το site που έκανε ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗΣ, ένας δραστήριος και Μερακλής Κρητικός).

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Το Βιβλίο της Αποκάλυψης ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΑΤΜΟΥ ΑΝΤΙΠΑΣ
Χρονολογία έκδοσης: 08 2007
ISBN: 9789606677175
Σχήμα: 14χ21
Σελίδες: 240
Εκδότης: ΑΘΩΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Κωδικός Προϊόντος: 1974
Αιώνες τώρα, η ανθρωπότητα σκύβει περίεργη πάνω στο βιβλίο της Αποκάλυψης, καθώς και στο Ιερό Σπήλαιο της Θεοφανείας για να εκμαιεύσει την έκβαση των πεπρωμένων της και να προσκυνήσει ευλαβικά τα ίχνη του μαθητή της Αγάπης.
Για ένα τέτοιο ιερό και μυσταγωγικό προσκύνημα επιθυμεί να προετοιμάσει το βιβλίο αυτό τον αναγνώστη, παραθέτοντας με τον τρόπο που ταιριάζει στην περίσταση όλα όσα αφορούν στη θεολογική σημασία της Αποκάλυψης.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 - ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ & ΕΥΡΙΔΙΚΗ

ΜΥΛΟΣ CLUB
Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010
ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ & ΕΥΡΙΔΙΚΗ
Έναρξη: 21.00, Εισητήριο: 15 euro
"Ετσι ειναι η αγαπη" τραγουδουν φετος η Ευρυδικηκαι ο Δημητρης Κοργιαλας, παρουσιαζοντας τραγουδια απο την πρωτη τους κοινη δισκογραφικη δουλεια. Συνεχιζοντας την πετυχημενη συνεργασια τους, αφου ολοκληρωσαν τιςεμφανισεις τους στο "Πολις Stage" στην Αθηνα, ερχονται στη Θεσσαλονικηγια μια μονο εμφανιση στις 12 Φεβρουαριου στο club του Μυλου!!! Στηνουν ενα "παρτυ" ντυμενο αποκλειστικα με ποπ+ροκ χρωματα και ηχους, ξεσηκωνουν τη νεολαια με τις επιτυχιες τους (Μια φορα, Πιασε με, Χωρις εσενα, Θελω τοσο να σε δω, Το σ αγαπω κ.α) και απογειωνουν το κοινο με διασκευες αγαπημενων τραγουδιων απο την ξενη και ελληνικη ροκ σκηνη. Στα 'highlights" το αφιερωμα σε 80΄ς τραγουδια που ολοι εχουμε αγαπησει!!! Μαζι τους οι : Στρατος Σπηλιωτοπουλος-κιθαρα, Αγγελος Βαφειαδης-πληκτρα,Βαγγελης Τζατσος-μπασο, Δημητρης (Digi) Χωριανοπουλος-τυμπανα