Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

09-02-2011:Δελτίο Τύπου με χαιρετισμό του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πολιτικής Προστασίας ...

Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα από τις εκδόσεις GEMA


Φιλίπ Τζιαν                       
Doggy Bag /περίοδος 2                          
Σελ.: 294                             
ISBN: 978-960-6893-09-4                             
Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη                                 
Πρόκειται για το δεύτερο τόμο της εξαιρετικά πετυχημένης σειράς μυθιστορημάτων Doggy bag που δημιούργησε ο σημαντικός Γάλλος συγγραφέας Φιλίπ Τζιαν εφαρμόζοντας στα βιβλία τους κώδικες, την ταχύτητα και τη δομή των καλογραμμένων τηλεοπτικών σειρών.                    
Με το Doggy bag περίοδος 2, ο Τζιαν κερδίζει το τολμηρό του στοίχημα: να μας κρατάει με κομμένη την ανάσα καθώς μας αφηγείται το πεπρωμένο της εκκεντρικής οικογένειας Σολένς.                     
Ξαναβρίσκουμε το ίδιο εντυπωσιακό κάστινγκ. Την Ιρέν, τη μητέρα των αδελφών Σολένς, αλκοολική και θρησκόληπτη· τη Ζοζιάν, μια φλογερή νοσοκόμα, ζωντοχήρα ενός ανάπηρου και μνησίκακου συζύγου· την Μπεά, ειδική στο μάρκετινγκ μετά σεξ και, τέλος, τη φαρμακερή Εντίθ, συνοδευόμενη από την εικοσάχρονη κόρη της, που αναζητεί έναν πατέρα που ίσως κρύβεται σε μια γωνιά του σκηνικού…                       
Φλογερές ερωτικές σκηνές, ζωντανά δράματα και άνεμοι τρέλας με φόντο φυσικές καταστροφές και βίαια φαινόμενα στην πόλη. Λες κι όλος τούτος ο, πλήρως φαντασιόπληκτος, μικρόκοσμος, το χρειαζόταν…                        
« Ο Τζιαν βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά»                  
Elle                      
«Ένα είδος Ντάλας αλά γαλλικά; Όχι, είναι κάτι περισσότερο ευχάριστο, λιγότερο απλοϊκό, λιγότερο απερίφραστα κακό και βαθύτερα σκληρό και αντικειμενικό».                     
Ζοσιάν Σαβινιό, Le Monde des livres                      
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ                       
Ο Φιλίπ Τζιαν γεννήθηκε το 1949 στο Παρίσι. Θέλοντας να δοκιμάσει τη γραφομηχανή που του χάρισε ένας φίλος του, άρχισε να γράφει τα διηγήματα της συλλογής 50 contre 1. Ακολούθησαν δύο ακόμη μυθιστορήματα .                       
Η επιτυχία στο ευρύ κοινό θα έρθει το 1985 με τη μεταφορά στον κινηματογράφο του μυθιστορήματος Μπέτυ Μπλου από τον Ζαν-Ζακ Μπενέξ. Μεταφρασμένο σε είκοσι χώρες, το βιβλίο γνώρισε τεράστια επιτυχία.                       
Έκτοτε ο Τζιαν έγραψε πολλά ακόμα μυθιστορήματα που έλαβαν κι αυτά εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο.

Στον Αστερισμό του Εθνικισμού, του Σταύρου Τζίμα

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Στον Αστερισμό του Εθνικισμού», του Σταύρου Τζίμα, που θα πραγματοποιηθεί στην ΕΣΗΕΑ, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011, στις 7:30 μ.μ.,                                   
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο:                          
http://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604582785                       
Εκδόσεις Επίκεντρο                         
Θεσσαλονίκη: Καμβουνίων 9, Τ.Κ. 5462                            
 τηλ.: 2310-256146, fax: 2310-25618                       
 Αθήνα: Κιάφας 5, Τ.Κ. 10678                        
τηλ. 210-3811077, Fax: 210-3811086                              
www.epikentro.gr                           
books@epikentro.gr

Μύθοι του Θερμαϊκού - Χτυποκάρδια στο κρανίο | Ακτίς Αελίου | 12ος καλεσμένος

«ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ»                                  
Χτυποκάρδια στο Κρανίο!                          
Καλεσμένος μας αυτήν την Τετάρτη ο τραγουδιστής και μουσικός Δημήτρης Νικολούδης                          
Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» γιορτάζει τα 10 χρόνια του και συνεργάζεται για τέταρτη χρονιά με το Καφωδείο «Το Ελληνικό» για να παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μύθοι του Θερμαϊκού» - Χτυποκάρδια στο κρανίο, που είναι βασισμένη σε κείμενα του Γιάννη Παλαμιώτη με θέμα τη Θεσσαλονίκη.                            
Κάθε Τετάρτη, στις 10.30 μ.μ. στο Καφωδείο «Το Ελληνικό», Ιουστινιανού 3-πίσω από το παλιό Δημαρχείο.                     
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ                           
Επτά ηθοποιοί – performers παρουσιάζουν ένα σύγχρονο βαριετέ που επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία, σε πρόσωπα και γεγονότα της πόλης.                        
Η μουσική -εμπνευσμένη από το λαϊκό, το ρεμπέτικο και το βαλκανικό τραγούδι- σε συνδυασμό με το χιούμορ αποτελούν τα «όπλα» τους για να ξετυλίξουν τις ιστορίες αυτές. Ιστορίες που αναφέρονται σε πραγματικά πρόσωπα, που γέννησε η πόλη και που το ίχνος τους είναι εμφανές ακόμα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία της χώρας και συνέβησαν εδώ, στη Νύμφη του Θερμαϊκού.                     
Σε κάθε παράσταση θα εμφανίζεται και ένας διαφορετικός προσκεκλημένος- έκπληξη, από τον χώρο του θεάματος ή της δημοσιογραφίας.                     
Καλεσμένος μας την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 ο τραγουδιστής και μουσικός Δημήτρης Νικολαΐδης.                            
Μέχρι να μάθουμε τον επόμενο, ας γνωρίσουμε τον καλεσμένο αυτής της εβδομάδας:                      
Ο Δημήτρης Νικολούδης γεννήθηκε στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.                         
Μεγάλωσε με δημοτικά νανουρίσματα της γιαγιάς του και τις λαϊκές γιορτές με τα πανηγύρια ακούγοντας τους δύο μοναδικούς μουσικούς των Βασιλικών να παίζουν κλαρίνο και λαούτο. Μέσα από αυτά τα βιώματα λοιπόν γεννήθηκε μέσα του μια απέραντη αγάπη για το Δημοτικό τραγούδι.                  
Τελειώνοντας το γυμνάσιο γράφεται στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου σπουδάζει φωνητική. Παράλληλα με τις σπουδές του τραγουδά στο γνωστό φοιτητικό στέκι «Δέκα βήματα στην Άμμο» όπου όλο το πρόγραμμα βασίζονταν στο κλίμα της παρέας. Στην συνεχεία συμμετέχει σε μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης. αλλά και σε συναυλίες με ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής.                
Το 1994 κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Το Αιώνιο Παράπονο» σε μουσική και στίχους του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου.                 
Το 1998 κυκλοφορεί η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Με τέχνη και με Πάθος» με τραγούδια του Ντίνου Χριστιανόπουλου και του Σταύρου Κουγιουμτζή.                     
Σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν η συμμετοχή του το 1995 σε συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη.                      
Από το 1994 έως το 2000 υπήρξε βασικός ερμηνευτής της ορχήστρας της ΕΡΤ3.                  
Επίσης σ’ αυτό το διάστημα εμφανίστηκε για τρεις συνεχείς χρονιές στο Casteig, Μέγαρο Μουσικής του Μονάχου ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου από Έλληνες και Γερμανούς.                      
Το 2000 εμφανίζετε στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 με την εκπομπή «Στίχοι… μετά μουσικής».                
Σημαντική στιγμή της καριέρας του η εμφάνισή στο Ηρώδειο με την Ορχήστρα Χρωμάτων στο πλευρό της Μ. Φαραντούρη το καλοκαίρι του 2001.               
Τo 2005 κυκλοφόρησε η τρίτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “…Όταν ξεκίνησε το όνειρο”, με 2 ανέκδοτα τραγούδια των Π. Παρασχόπουλου σε ποίηση Βασίλη Ρώτα καθώς και Σ. Κασσάρα σε ποίηση Γ. Σκαρίμπα, ένα τραγούδι του Ντ. Χριστιανόπουλου και ένα σμυρνέϊκο.               
H τελευταία του δισκογραφική δουλειά έχει τον τίτλο «Ηλιόσπορος» και περιέχει 5 παραδοσιακά τραγούδια διασκευασμένα από τους συνεργάτες του Μιχάλη Πιπέρκο και Σάκη Λάιο.                  
Ταυτότητα της παράστασης                 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ                                
Κείμενα: Γιάννης Παλαμιώτης Σύνθεση Κειμένων-Σκηνοθετική Επιμέλεια: Θωμάς Βελισσάρης Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μαρίνα Γκούμλα Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Κολοβός, Γιάννης Μόμτσιος Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης Ηχοληψία: Γιάννης Μήτσης Τεχνική Υποστήριξη: Πολύβιος Σερδάρης, Ξένια Πετμεζά                      
ΠΑΙΖΟΥΝ & ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ                   
Θεανώ Αμοιρίδου, Θωμάς Βελισσάρης, Μαρίνα Γκούμλα, Δέσποινα Καλπενίδου, Γιώργος Κολοβός, Γιάννης Μόμτσιος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος                                
Πληροφορίες                      
ΧΩΡΟΣ: ΚΑΦΩΔΕΙΟ «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ»  (Ιουστινιανού 3-πίσω από το παλιό Δημαρχείο)               
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 2310.237016 ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 5€ (το ποτό χρεώνεται επιπλέον) ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: κάθε Τετάρτη από 24 Νοεμβρίου στις 10.30 μ.μ.                     
Επικοινωνία: Art Minds, www.artminds.gr, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni.artminds@gmail.com                                              
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ «ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ»                       
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ                  
ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΑΛΙΔΗΣ                       
www.aktisaeliou.gr                                    
aktisaeliou@gmail.com                    
2310. 229 249

ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ                            
ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ                                              
Η ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ (HASHIMOTO) ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ.                  
Λόγω αυτής της συνύπαρξης είναι αναγκαία η διερεύνηση σε κάθε περίπτωση της μιας ή άλλης νόσου η διάγνωση και της ετέρας.                  
Σε καταστάσεις που ανήκει η θυρεοειδίτιδα hashimoto πρόκειται από μια αύξηση του μεγέθους του αδένα το οποίο δίνει ένα αίσθημα τάσης όχι όμως πόνο είναι συχνότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες και χαρακτηριστικό είναι ότι σε προχωρημένες ηλικίες προκαλεί δυσφαγία.                     
Πιστοποιείται με την βιοψία καθώς επίσης και με την πείρα του γιατρού.                 
Συνήθως η θεραπεία είναι χειρουργική αλλά καλά είναι όταν συνυπάρχουν δύο αρρώστιες να αποφεύγεται οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση διότι η θεραπεία της μιας καταστέλλει και την άλλη.

Δελτίο Τύπου EKEBI - Ο mikrosanagnostis.gr κέρδισε το πρώτο του βραβείο

Ο mikrosanagnostis.gr κέρδισε το πρώτο του βραβείο                          
Ο «Μικρός Αναγνώστης», ο κόμβος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για παιδιά, κέρδισε το 2ο βραβείο του ευρωπαϊκού διαγωνισμού «Best Children’s Online Content» που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά με στόχο να προβάλλει και να ενθαρρύνει ανάλογες πρωτοβουλίες για ποιοτικό και ασφαλές Online περιεχόμενο για παιδιά (6-12 ετών).                        
Πρόκειται για ένα νέο διαγωνισμό που αξιολογεί το διαδικτυακό περιεχόμενο για παιδιά με κριτήρια: την ωφέλεια για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, την ελκυστικότητα, την αξιοπιστία και τη χρηστικότητα. Στην Ελλάδα τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet . gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.                         
Η βράβευση των Εθνικών νικητών του 1ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού «Best Children’s Online Content» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, στις 2 το μεσημέρι, από τον Ειδικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κύριο Μιχάλη Κοντογιάννη.                      
Τα τρία βραβεία απονεμηθηκαν σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της ημερίδας για τον εορτασμό της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2011» που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» (Α. Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι).                           
* Το 1ο βραβείο απονέμεται στην ιστοσελίδα: http://www.imeakia.gr/  (IME- Ινστιτούτο Μείζονος Ελληνισμού)                              
* Το 2ο βραβείο απονέμεται στην ιστοσελίδα: http://www.mikrosanagnostis.gr/ (ΕΚΕΒΙ-Εθνικό Κέντρο Βιβλίου)                                  
* Το 3ο βραβείο απονέμεται στην ιστοσελίδα: http://www.oasp.gr (Ο.Α.Σ.Π.- Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας)

ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΔΙΚΤΟΣ


ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ                         
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΝΝΑΡΗΣ                         
Σελίδες: 280                      
ISBN: 978-960-518-380-6

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

9 Φεβρουαρίου 2011                         
Tο βιβλιοπωλείο Αιγηίς και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στο χώρο του βιβλιοπωλείου την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 στις 6.30 μ.μ. στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Ελένης Πριοβόλου Όπως ήθελα να ζήσω που τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών 2010 του ΕΚΕΒΙ.                   
Το βιβλίο θα παρουσιάσει φιλολογικά και μουσικά με την κιθάρα της η Αγγελική Βουλουμάνου, σύμβουλος προώθησης βιβλίου.                                
Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα θα διαβάσει η συγγραφέας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων του Θανάση Αθανασίου, Ο Δρόμος που περπάτησα Για μια Αριστερά του 21ου αιώνα που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο της Παιδαγωγικής, ΑΠΘ. Αίθουσα Λόγου και Τέχνης (10ος όροφος) την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011, στις 7:30 μ.μ.,              
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο του «Για μια Αριστερά του 21ου αι.» :                
http://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604582754

Ενημέρωση από το http://www.disabled.gr/ και το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ

Μια δύσκολη βδομάδα πέρασε, μια ακόμη πιο δύσκολη εβδομάδα περνάμε και το πιο πιθανό είναι πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αφόρητες.                 
Χρειάστηκαν πολλά χρόνια εθνικής αυταπάτης για να φτάσει η Ελλάδα στο σήμερα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της κοινωνικής υποστήριξης και των κοινωνικών ασφαλίσεων. Δύσκολες εποχές μας περιμένουν...                  
Το http://www.disabled.gr/ και το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ συνεχίζουν ακάθεκτα:                      
Το φόρουμ http://www.disabled.gr/forum/ έχει αναβαθμιστεί και είναι έτοιμο τεχνικά τουλάχιστον και όλοι οι διάλογοι μεταξύ φόρουμ και χρηστών έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.                    
Είναι ίσως το μοναδικό μέρος που μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις για κάθε είδους απορία και να πάρετε αξιόπιστες απαντήσεις από έμπειρα και ψαγμένα μέλη.                     
Στο Disabled.GR έχει προστεθεί μια νέα κατηγορία με ενδιαφέροντα βίντεο στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?cat=195 και συνεχώς προστίθενται νέα βίντεο στη συλλογή.                
Επιδοτούνται οι εργοδοτικές εισφορές για 200.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης http://www.disabled.gr/lib/?p=34463                    
Μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα έχουν οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ για το 2011 http://www.disabled.gr/lib/?p=34447                                   
Απαλλαγές φόρου για αναπήρους που θέλουν να αγοράσουν πρώτη κατοικία http://news.disabled.gr/?p=36765                                 
Βλαστοκύτταρα για τα εγκαύματα http://news.disabled.gr/?p=36761 ενώ ολοκληρωμένη κάλυψη των ειδήσεων για την επιστημονική έρευνα, τα βλαστοκύτταρα και τις γονιδιακές θεραπείες μπορείτε να βρείτε στο http://news.disabled.gr/?cat=121 που όμως πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά γιατί εκτός από τα μεγάλα λόγια των ερευνητών υπάρχουν και οι πολύ σοβαρές επιπλοκές.                   
Ενημέρωση για την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία μπορείτε να έχετε από το http://news.disabled.gr/?cat=19 πού ενημερώνεται καθημερινά.                           
Εναρμόνιση των συντάξεων στη ζώνη του ευρώ με αύξηση των ορίων ηλικίας επεξεργάζεται η Ε.Ε. http://news.disabled.gr/?p=36657                                        
Οι ασθενείς αγοράζουν τα εργαλεία που χρειάζεται το νοσοκομείο για να τους χειρουργήσουν http://news.disabled.gr/?p=36645                                                      
Δύο νέα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων βρίσκονται στο http://news.disabled.gr/?p=36579 και στο http://news.disabled.gr/?p=36577                                  
Στο http://news.disabled.gr/?p=36561 να βρείτε ένα δελτίο τύπου της τηλεοπτικής εκπομπής «έκτη αίσθηση» που βγαίνει εδώ και πολλά χρόνια από την ΕΡΤ3.                  
Αυτή η εβδομάδα είναι μία εβδομάδα με λίγα ελλείμματα αφού απεργούν οι γιατροί και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από τα προϊόντα της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και της μίζας.                     
Οι ειδήσεις από το μέτωπο των εξεγερμένων γιατρών είναι πολλές και μπορείτε να τις βρείτε όλες στο http://news.disabled.gr/ που ενημερώνεται καθημερινά με όλες τις ειδήσεις από το ημερήσιο τύπο.                             
Πολλούς χαιρετισμούς, http://www.disabled.gr/ και περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ

24γράμματα.

24γράμματα.                                        
Ηλεκτρονικό περιοδικό για τη Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό.                       
Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Η ιστορία της λέξης “άσυλο”. Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός                
Παρουσίαση με λίγα λόγια: Δεν είναι πρώτη φορά στην Ιστορία που γίνεται λόγος για τον περιορισμό του Ασύλου.                   
Κατά την αυτοκρατορική περίοδο της Ρώμης οι ιεροί χώροι, που παρείχαν άσυλο, είχαν αυξηθεί υπερβολικά (για να προστατεύονται όλοι οι αντιφρονούντες υπόδουλοι) και για αυτό οι Ρωμαίοι αναγκάστηκαν να τους περιορίσουν για να αποφεύγεται η υπόθαλψη “ταραχοποιών στοιχείων”.             
Σήμερα, η λέξη “άσυλο” χρησιμοποιείται, κυρίως, για να δηλώσει το πανεπιστημιακό άσυλο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και το διπλωματικό, το οικογενειακό αλλά και το πολιτικό άσυλο. Η λέξη παράγεται από το στερητικό -α- και το ρήμα “συλάω, -ω” και δήλωνε, αρχικά, τον απαραβίαστο χώρο, που δεν επιτρέπεται να βεβηλωθεί και ως εκ τούτου προσδιόριζε τον ασφαλή χώρο.24γράμματα                           
Το ρήμα συλώ όριζε τη “λαφυραγώγηση νεκρού και ίσως να προέρχεται από τα ουσιαστικά “σύλα” ή “σύλαι” τα οποία δήλωναν “ την κατάληψη του πλοίου και την κατάσχεση του εμπορεύματος”.                          
Η λέξη χρησιμοποιείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. (Ευριπίδης, Μηδ. 727-728). Το πνεύμα του άσυλου συναντάται και το 467 π.Χ, έτος που διδάχτηκαν «Ικέτιδες» του Αισχύλου.                       
Η λέξη, αρχικά, προσδιόριζε ναούς ή ιερούς τόπους (απ΄ εδώ και η λ. “ιερόσυλος”) και κανένας δεν μπορούσε να πειράξει όποιον ζητούσε προστασία. Παράγωγες λέξεις: συλητής (: άρπαγας, ληστής), σύληση.                           
Η λέξη πέρασε στα λατινικά ως asylum και απ' εκεί σε όλες τις γλώσσες της Εσπερίας: Ιταλικά: asilo, Γαλλικά: asile, Γερμανικά: asyl, Αγγλικά: asylum. 24γράμματα Το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε το 1088 στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Ιταλία) με το Authentica Habita (ή Constitutio Habita) και σκοπός του ήταν να προστατευτούν οι διανοούμενοι από την αυθαιρεσία της παπικής εκκλησίας.                                    
Στα νεότερα χρόνια χώροι προστασίας ανθρώπων με ιδιαίτερα ψυχικά ή κοινωνικά προβλήματα ονομάστηκαν “άσυλα” (άσυλο ανιάτων, αστέγων, κ.α).                     
Σύγχρονη είναι και η παρεξηγημένη νομική επινόηση “βουλευτική ασυλία”                   
1120 άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.                    
Δωρεάν e-books (προστέθηκαν 15 νέα ψηφιακά βιβλία).                          
Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση www.24grammata.com.                            
24γραμματα© 2011.                               
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Ανάπτυξη από τα 24γραμματα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

08-02-2011: Δελτίο Τύπου για την κατάθεση, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Χρήστο Παπουτσή, στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου "Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες...

«Πόιντ σίστεμ» για τους επαγγελματίες

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ                               
Με ποια κριτήρια θα επιλέγει η Εφορία αυτούς που θα ελέγχει για εισόδηµα και ΦΠΑ                        
Πόιντ σίστεµ για επαγγελµατίες                               
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ                                   
Πόιντ σίστεµ για τον εντοπισµό των επαγγελµατιών που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα καθιερώνει το υπουργείο Οικονοµικών, αρχής γενοµένης από εκείνους που γύρισαν την πλάτη στην περαίωση.                   
Οι έλεγχοι θα αρχίσουν από τον επόµενο µήνα και οι πρώτοι που θα βρεθούν στην τσιµπίδα του νέου συστήµατος θα είναι όσοι ελεύθεροι επαγγελµατίες δεν προσέλθουν µέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου για να υπαχθούν στη διαδικασία της περαίωσης, αφού το υπουργείο Οικονοµικών ανακοίνωσε χθες παράταση µέχρι την ηµεροµηνία αυτή.                    
Τα κριτήρια µε τα οποία θα επιλεγούν οι προς έλεγχο δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος και ΦΠΑ των ελευθέρων επαγγελµατιών θα προκύψουν από µεθόδους ανάλυσης κινδύνου, µε βάση µια σειρά από οικονοµικά στοιχεία, όπως τα ακαθάριστα έσοδα του επιτηδευµατία, ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως ο τοµέας δραστηριότητάς του, και γεωγραφικά, όπως ο τόπος της έδρας του.                   
Τα κριτήρια αυτά θα καθοριστούν από ειδική οµάδα που συγκροτεί για τον σκοπό αυτό ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆. Κουσελάς και η οποία καλείται να έχει ολοκληρώσει το έργο της µε ταχείες διαδικασίες µέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.                       
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ. 

Περί απολύσεων και αντικαταστάσεων

Ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Χρήστος Μάτης γράφει αποκλειστικά στην
SPNEWS για τις απολύσεις στη ΔΕΠΘΕ                           
http://www.spnews.gr/index.php/local-gov/thessaloniki/4540-matis                                     
Salonica Press News | Αξιόπιστη Ενημέρωση                          
Θεσσαλονίκη οπτική επικοινωνία - ενημέρωση                        
Μεσημέρι Θεσσαλονίκης ΤΘ 188                  
ΤΚ 57500, Επανομή                        
E-mail:info@spnews.gr

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ 5 ΠΡΟΣ 1, ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Διαβάστε στον ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr για τις διαβεβαιώσεις Ραγκούση δεν πρόκειται να αλλαξει η αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων αλλά και τις πληροφορίες για το πότε αναμένεται να εφαρμοσθεί το ενιαίο μισθολόγιο               
http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/10157                            
ΘΕΜΑΤΑ                          
1) Κ. Μακεδονία: Αφήνουν στο δρόμο 11.000 μαθητές                    
http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/proto_thema_perifereies/10153                             
2) TV 100: Λύση σύμβασης για όσους έχουν δεύτερη δουλειά στο δημόσιο http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/dimos_thessalonikis/10155                                  
3) Θεσ/νίκη: Το αμερικανο - εβραϊκό λόμπι στον Μπουτάρη                    
http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/dimos_thessalonikis/10151                            
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ                            
1) Ο Νικήτας, η Ντόρα και το... λάθος                           
http://www.aftodioikisi.gr/paraskinia/10154                            
2) Μετά το Turkish and Jewish και...gay friendly η Θεσ/νίκη του Μπουτάρη                     
http://www.aftodioikisi.gr/paraskinia/10152                                   
ΚΟΜΜΑΤΑ                            
1) Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ κι απαισιοδοξίας                           
http://www.aftodioikisi.gr/kommata/10158                          
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ                                  
1) Κυνήγι του θησαυρού στον Εύοσμο                             
http://www.aftodioikisi.gr/politistika/10159                                            
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την aftodioikisi.gr                       
AFTODIOIKISI.GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ                             
(Τιμητική Διάκριση Ιδρύματος Μπότση 2010)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics                              
* Περί VODAFON και άλλων επιβούλων: ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ                     
* Le Figaro: Η Αλ Κάιντα εντατικοποιεί την στρατολόγηση Ευρωπαίων                      
* Μαζική παραγωγή ASBM ξεκίνησε το Ιράν                         
* Mετά λένε ότι δεν είναι βάρβαροι: Ο Ερντογάν, που ζήτησε από τον Μουμπάρακ "να ακούσει τη φωνή του λαού", ζήτησε την παραπομπή Τουρκοκύπριων διαδηλωτών στη Δικαιοσύνη                   
* Μνημόσυνο στον καπτάν-Βασίλη                        
* Να αφαιρέσει τώρα το κράτος την άδεια λειτουργίας της Vodafone!                       
* «Δεν υπήρχε κρυφό σχολειό», απεφάνθη ο ….ειδικός                             
* ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ;                            
* Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι!                              
* Με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για την κυματική ενέργεια                              
* Λυσσάρια από το δημοτικό                             
* Η Τουρκία αλλάζει, το σύστημα σε δίλημμα Η Άγκυρα εκ νέου μπροστά σε νέα ιστορικά σταυροδρόμια                             
* Περί εθνικισμού                            
* «Μαγνήτης» για τους Τούρκους τουρίστες, τα οθωμανικά μνημεία της Βόρειας Ελλάδας                          
* Φινλανδοποίηση, Χαλιφάτο και ΑΟΖ                                
* "Ελληνοκυπριακό" δάκτυλο,βλέπει ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα!                       
* Μια ιστοριούλα από τη Νορβηγία                              
* ΓΙΑΤΙ «ΕΘΑΨΑΝ» ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ;                        
* "Nα πάτε να δείτε τους τάφους των παππούδων σας, των πατέρων σας, πως γράφουν τα ονόματά τους και πάρτε την απόφασή σας!"                               
* ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΑΝ Η Θράκη έχει νόμιμους κι όχι κάλπικους Μουφτήδες                           
* Δημοκρατία 7/2/11                              
* Νέα πρόκληση από την Πρίλεπ από την ΠΓΔΜ, δεν έγινε το ματς με τον Αρίωνα                           
* Λεπτές ισορροπίες σε Τίρανα και Σκόπια

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

* Ημερίδα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο [Flickr]                           
* Ημερίδα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο [Flickr]

Νέα από το e-Pontos

Νέα από το e-Pontos                        
* Κείμενο σοκ της Δημάρχου Βέροιας που αφορά την με αρ 9/28-12-10 απόφαση του Τοπ.Συμβουλίου Καστανιάς                          
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ"                              
* ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ BIELEFELD & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "19η ΜΑΗ"                           
* ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΒΟΣΤΩΝΗΣ                            
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ