Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

Εχουμε καιρό να πούμε καληνύχτα με κάποιο βιντεάκι! Θες οι δουλειές που έπεσαν μαζεμένες, θες η ετοιμασία για το στήσιμο του ραδιοφώνου...... Ισα ίσα να "μπω" να ανεβάσω δελτία τύπου, άρθρα, και μετά βουρ πάλι στη δουλειά. Τα συνηθισμένα "χειμωνιάτικα" δηλαδή και κάπου - κάπου μερικοί φίλοι να σκάνε μύτη για κανένα καφέ, κανένα κρασάκι... Στα γρήγορα, όπως όλοι, τρέχουμε να προλάβουμε την καθημερινότητα. Απόψε λοιπόν έχουμε ένα βιντεάκι "ξεχωριστό"! Απολαύστε το! Σας εύχομαι να έχετε ένα όμορφο βράδι.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ «ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ « «ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΛΑΜΠΙΑΝΗ ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΟΥΛΛΙΝΟ» Οι μουσικές εκδόσεις «ΣΕΙΣΤΡΟΝ» με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν τη παράδοση των μελαμπιανών τραγουδιστών που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά ,την απλότητα ,την λιτότητα, το φως και τη δύναμη του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης.
Είναι μια παράδοση που μας δίνει την ευκαιρία να ξαναβρούμε την φλέβα που φτάνει στην καρδιά του αβόλευτου νησιού μας.
Το μεγάλο προνόμιο αυτής της δουλειάς είναι ότι δεν συμμετέχει κάποιος γνωστός καλλιτέχνης που θα παίξει το ρόλο του κράχτη.
Συμμετέχουν ερασιτέχνες ,που δεν είναι γνωστοί πέρα από τις δικές τους παρέες αλλά θα τους ζήλευαν οι περισσότεροι επαγγελματίες.
Είναι η έκφραση της λαϊκής ψυχής στην πιο ζηλευτή και δημιουργική κατάσταση!
Είναι το λαϊκό εργαστήρι που δουλεύει ασταμάτητα κόντρα στα ευτελή προϊόντα της παρακμιακής εποχής! Τα τραγούδια ταξιδεύουν σε όλες τις εποχές και στα χείλη των εραστών της τέχνης μεταμορφώνονται σε προσευχές που χαρίζουν υγεία με νιάτα στη ψυχή της Κρήτης.
Οι Μελαμπιανοί, με τον τρόπο τους, δημιουργούν τη δική τους παράδοση.
Ο Βαγγέλης ο Χατζηδάκης είναι ο πρωτομάστορας που έβαλε τα θεμέλια για να αναπτυχθεί ο ιδιόμορφος και μερακλίδικος τρόπος του τραγουδιού.
Ξεκινά ο πρώτος κι επαναλαμβάνει η παρέα με χάρη, τάξη κι επιβλητικότητα.
Ο ένας διαδέχεται τον άλλο στις μαντινάδες κάνοντας στη ζωντανή καρδιά του λαϊκού μας πολιτισμού το αίμα να χοχλακά.
Εγκρατείς, αξιοπρεπείς και απλοί οι μελαμπιανοί τραγουδιστές, με πάθος, ορμή και ζωντάνια, προσφέρουν νάμα κι ελπίδα στις αβόλευτες καρδιές. Ο Γιώργης Τρουλλινός ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος και μερακλής.
Έμαθε να πολεμά με το τραγούδι και την αξιοπρέπεια.
Από τα σοκάκια του χωριού στο Ρέθεμνος, στο Ηράκλειο κι όπου αλλού έσμιγαν καλοί φίλοι. Τραγουδούσε ακόμη και στις φυλακές και στους ξερόβραχους που τον εξόρισαν οι ανάξιοι κυβερνήτες επειδή πάλεψε ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις μέσα από τις γραμμές του Ε.Α.Μ και του Κ.Κ.Ε.
Ήταν ο νεαρότερος αντάρτης που πολέμησε δίπλα στο Καπετάν Λεμονιά.
Τα παράσημα του ήταν τα τραύματα, ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι φυλακίσεις στις ξεροβραχονησίδες του Αιγαίου που τώρα ,ίσως ,κάποιοι να θέλουν να πουλήσουν για να σωθούν από την χρεοκοπία που τους οδήγησε η απληστία , η λαιμαργία και η κερδοσκοπία. Στους αγώνες της λευτεριάς τραγουδούσε παρέα με τον Επονίτη λυράρη, Ηλία Τυροκομάκη, που τον θεωρούσαν συνεχιστή του Β. Χατζηδάκη στις Μέλαμπες.
Τον πρόλαβε όμως η λευτεριά κι έφυγε στη μάχη…προσφέροντας της την ζωή του. Προσπάθησε να βοηθήσει τον Καπετάνιο της Αντίστασης, τον Ποδιά, λίγες ώρες πριν τον δολοφονήσουν και περιφέρουν ,οι δουλοπρεπείς τσίρακες, το κεφάλι του αρχηγού σε πόλεις και χωριά για παραδειγματισμό.
Οι εθνικόφρονες εκτέλεσαν τον Τυροκομάκη μαζί με τον σύντροφο του κάτω από ένα πρίνο. Έτσι η Κρήτη έχασε ένα σπουδαίο μουσικό ταλέντο και ο λαός ένα αγωνιστή της ελπίδας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Για τον Τρουλλινό αγώνας σήμαινε η χωρίς υλική ανταμοιβή προσφορά στην κοινωνία , η απλήρωτη δουλειά προς όφελος του λαού.
Ο συνοδοιπόρος του στο τραγούδι και αδαμάντινος χαρακτήρας , Αντρέας Βεργαδής διώχτηκε και ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα επειδή βοήθησε το μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. και αγωνιστή ,το γιατρό από το Σκαλάνι, τον Σιγανό ,να γλυτώσει από τους κεφαλοκυνηγούς του… Ο Θανάσης Σκορδαλός γνωρίστηκε με τον Γιώργη Τρουλλινό το 1938,στις Μέλαμπες.
Από τότε έγιναν αδερφικοί φίλοι.
Τις παρέες, τις καντάδες, τα γλέντια και τις στιγμές εφορίες τις νοιώθουμε αλλά δεν είναι εύκολο να τις περιγράψομε.
Οι μελαμπιανοί αγάπησαν και στήριξαν τον Σκορδαλό που θα πρέπει να αισθανόταν ευτυχής που είχε τέτοιους φίλους που πάνω απ’ όλα ήταν εραστές της τέχνης του.
Ο ίδιος ο Δάσκαλος δείχνει να ήταν βαθύς γνώστης της μελαμπιανής παράδοσης ενώ εκτιμούσε ιδιαίτερα τους τραγουδιστές της.
Όλοι ξέρομε ότι αυτοί οι τραγουδιστές είναι τα κρυμμένα αηδόνια στα ανήλιαγα περβόλια της Κρητικής μουσικής και τα αναγνωρίζομε από τους ξεχωριστούς κελαϊδισμούς που μας ξεσηκώνουν στο άκουσμα τους. Το μαγαζί του Γιώργη στο Ρέθεμνος, το «Τρεχαντήρι», έγινε στέκι των μερακλήδων με πρωταγωνιστή το Σκορδαλό που μεγαλουργούσε.
Σαν ένας –ένας από την παρέα έφευγε από το Ρέθεμνος και ερχόταν προς το Ηράκλειο ο άλλος έκλεινε την επιχείρηση κι ερχόταν κι αυτός στο Μεγάλο Κάστρο για να ξανασμίξουν όλοι μαζί και να συνεχίσουν τις δημιουργικές και μερακλίδικες παρέες .
Στα χρόνια που δούλευε σαν φύλακας στα ξενοδοχεία, στα Μάλλια, κάθε λίγο και λιγάκι η παρέα έσμιγε κι έκαναν όλοι μαζί βάρδια παίζοντας και τραγουδώντας.
Τα τελευταία χρόνια στο σπίτι του Τρουλλινού, στο Ηράκλειο, κάθε βράδυ σχεδόν το τραγούδι και η μουσική είχαν το δικό τους ρόλο.
Μυσταγωγία χαρακτηρίζουν αυτές τις βραδιές όσοι έτυχαν να τις ζήσουν έστω και για λίγο. Σε κάθε ευκαιρία έσμιγαν στις Μέλαμπες για νέες μουσικές ιεροτελεστίες.
«Αυτοί παιδί μου δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να τραγουδάνε» μου έλεγε γελώντας μια καλοπαντρεμένη.
Οι δημιουργίες της μελαμπιανής παρέας χαρίζουν ιδιαίτερη θέση στους τραγουδιστές. Δεν είναι απλοί ερμηνευτές αλλά δημιουργικότατοι γιατί έχουν την ικανότητα να χρωματίζουν και να χαρακτηρίζουν αυτό που τραγουδούν.
Το ύφος τους είναι αρρενωπό και συνυπάρχουν αρμονικά ο ρομαντισμός με το δραματικό στοιχείο και το ασίγαστο και ατελείωτο πάθος.
Η σοβαρότητα του τραγουδιστή συμβαδίζει με τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις που προσφέρουν .
Χωρίς να επιδιώκουν την διάρκεια στο χρόνο την έχουν καταχτήσει.
Ο Τρουλλινός και οι παρέες του έρχονται να μας αποδείξουν ότι το τραγούδι της Κρήτης ανήκει στις μεγάλες και δημιουργικότατες παραδόσεις ενώ χαρίζουν ακόμη μια διάσταση στο πολιτισμό του τόπου μας.
Μας δίνουν βέβαια την δυνατότητα να εναντιωθούμε στην σημερινή ρηχότητα γιατί όταν υπάρχουν αληθινές ζωντανές παραδόσεις μπορεί να βρει χώρο για να εμφανιστεί το νέο , το καινούργιο , το απρόσμενο και καινοτόμο..
Αρκεί να μάθομε τους κανόνες της εξέλιξης και της δημιουργίας που η μελαμπιανή παράδοση βοηθά από πολλές πλευρές να νοιώσομε και να χρησιμοποιήσομε με τον καλύτερο τρόπο. Τους μερακλήδες ο Γιώργης τους είχε στην καρδιά του.
Αγαπούσε τη ζωή, τα παιγνίδια και τις ομορφιές της γιαυτό ήταν πάντα στο μετερίζι της ανθρωπιάς και στης τιμής το χρέος.
Πιστός στις ιδέες και εκλεκτικός στις επιλογές του αποχαιρέτησε τούτο τον κόσμο το καλό…
Οι Μελαμπιανές παρέες τον θυμούνται και τον αναζητούν.
Οι μερακλήδες τον ψάχνουν για να κλέψουν του Χάρου.
Οι συναγωνιστές και οι σύντροφοι αισθάνονται έντονα την απουσία του από τους κοινωνικού αγώνες. Οι παρέες γράφουν ιστορία.
Είναι ακατόρθωτο να αναφερθούν όλοι οι εραστές της τέχνης.
Είναι όμως παράδειγμα για έμπνευση και μελέτη.
Οι ζωντανές τους ηχογραφήσεις δείχνουν το παρεϊστικο κλίμα, την αφοσίωση στο σκοπό και στο τραγούδι αλλά και στο χορό.
Είναι πολύτιμα πετράδια στο σεντούκι του λαϊκού μας θησαυρού. Ο Κώστας ο Φωτάκης που παίζει λύρα παρά την δεξιοτεχνία του απέφυγε να στραφεί προς τον επαγγελματισμό παραμένοντας ακριβός εραστής της τέχνης.
Παίζει για τους φίλους και τις μερακλίδικες παρέες που ξέρουν το λόγο και τον τρόπο ύπαρξης του ζωντανού συνόλου «λύρα, λαούτο, φωνή, ρυθμός, χορός», που και τους πεθαμένους από τους τάφους ανασταίνει. Ο Βαγγέλης Πετράκης παίζει λαούτο και τραγουδά επειδή αγαπά τους φίλους αναζητώντας ελκυστικές στιγμές.
Ο λιτός και απλός τρόπος που παίζουν δείχνει σεβασμό και γνώση στις μελωδίες και μας δίνουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που αντιμετωπίζομε την Κρητική μουσική . Στο τραγούδι και στα παιξίματα βρίσκομε το φως, τη δύναμη, το πνεύμα και την ψυχή του τόπου μας!
Σε κάποιες μελωδίες θα ακούσομε και το λαγούτο του Μαρκογιάννη η των Τσουρδαλάκηδων αλλά και το Γιάννη Χαχαριδάκη να τραγουδάει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο που τόσο αγαπούσε ο Γιώργης ο Τρουλλινός αλλά και τους Μαργαρίτηδες, Σφακιανάκη, Μελιδονιώτη, Γιαννακάκη , Παυλιδάκη, Λαμπίρη, Καραλή κ.τ.λ.. Προτιμήσαμε να αποφύγουμε τις χειρουργικές επεμβάσεις επειδή πιστεύομε ότι ακόμη και τα λαθάκια βοηθούν να νοιώσουμε το παρεϊστικο κλίμα και την θαυμάσια μουσική ατμόσφαιρα. Ο κίνδυνος των τεχνολογικών επεμβάσεων απειλεί να καταστρέψει το ζωντανό πνεύμα της παρέας.
Η υλική πρόοδος και ο καταναλωτισμός όχι μόνο δεν συμβαδίζουν με την πνευματική αλλά πολλές φορές την υπονομεύουν γι’ αυτό ας στοχαστούμε πάνω στις Μελαμπιανές παρέες και στους τρόπους έκφρασης τους. Όλοι όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή τη δουλειά συμμετέχουν αφιλοκερδώς για να μας δώσουν την ευκαιρία να δώσουμε δύναμη, φως και ζωντάνια στις ψυχές μας ακούγοντας τον Γιώργη Τρουλλινό και την εκλεκτή παρέα του..
Είναι σκοποί για μερακλίδικες καρδιές, δηλαδή τραγούδια –προσευχές της παρέας .
Είναι το καλύτερο γιατροσόφι στις μοντέρνες κοινωνικές κι ατομικές αρρώστιες. Το «Σείστρον» αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποίηση που παραδίνει ένα τέτοιο σπάνιο ντοκουμέντο.
Αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει την οικογένεια του Γιώργη Τρουλλινού, την Όλγα, την Άντα και το Νίκο για την ευγενική παραχώρηση του σπάνιου υλικού.
Επίσης θέλει να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν και στηρίζουν αυτή τη προσπάθεια, αλλά ειδικότερα τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη και την Ελένη Καράλα για την πολύτιμη βοήθεια τους. Ακόμη, θέλομε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που συμμετέχουν σ’ αυτή τη δημιουργική, πρωτότυπη αλλά και αντιεμπορική πρωτοβουλία. Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή που είχα την ευκαιρία να βρω τέτοιο θαυμάσιο υλικό και να μπορέσω να το προσφέρω σε όλους μας.
Μέρος αυτού μας το είχε δώσει ο ίδιος ο Γ. Τρουλλινός με την προτροπή «Κωστή και Μιλτιάδη, για να έχετε να με θυμάστε όταν πεθάνω».
Σπουδαία ντοκουμέντα μου παραχώρησε επίσης η οικογένεια του μόλις τους ενημέρωσα για την ιδέα της μουσικής εργασίας προς τιμή του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή που όμως είχε αναχωρήσει για το μακρινό ταξίδι πριν λίγο καιρό.
Ήταν ηχογραφημένες κασέτες από παρέες σε σπίτια. σε καφενέδες, σε δωμάτια ξενοδοχείων, σε χωριά και πόλεις.
Ηχογραφήσεις από την δεκαετία του 1980 μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Από κασέτες έγινε η επιλογή των τραγουδιών με πολύ κόπο και άφθονο ξενύχτι.
Μήνες μας πήρε η αυτή η προσπάθεια
Η Όλγα και η Άντα Τρουλλινού μου έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για ότι ζητούσα η με απασχολούσε. Σε όλη του τη ζωή ο Γιώργης Τρουλλινός αρνιόταν επιμελώς την συμμετοχή του στη δισκογραφία παρά τις επίπονες προσπάθειες του ίδιου του Θανάση Σκορδαλού η του Κώστα Φωτάκη και άλλων φίλων του.
Επειδή δεν μου αρέσουν οι νεκρολογίες οφείλω να πω ότι αυτή την δουλειά την οργάνωσα και την επιμελήθηκα για να γνωρίσει ο κόσμος σωστούς τραγουδιστές, σωστούς οργανοπαίχτες και τη ζωντανή παράδοση από τις Μέλαμπες που θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς, μελέτης και έμπνευσης για όλους μας.
Οι ξύπνιοι και δημιουργικοί καλλιτέχνες ας βρούνε υλικό για δημιουργικές αναλήψεις και όλοι οι μερακλήδες ας απολαύσουν θαυμάσιες στιγμές του λαϊκού πολιτισμού από ερασιτέχνες –αγαπητικούς της τέχνης και του παιγνιδιού της ζωής!
Είναι πολύτιμα πετράδια από τους λαϊκούς θησαυρούς! Καλή σας ακρόαση!!! ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΔΑΤΣΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2008 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΟ ΑΕΡΙΚΗΣ ΔΑΙΔΑΛΟΥ 37 ΤΗΛ.: 2810-225758 WWW.AERAKIS.NET Υ.Γ. Η παρουσίαση της έκδοσης θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Δημοτικού θεάτρου της οδού Ανδρόγεω στις 23-11-08 ώρα 19:30 μ.μ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ROSS DALY (2 CD) Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει από τότε που πραγματοποίησα αυτή την ηχογράφηση και παραμένει το αγαπημένο μου έργο απ’όσα έχω κάνει.
Οι συνθήκες της ηχογράφησης ήταν κάπως ιδιαίτερες.
Πήγαινα τακτικά τότε στο στούντιο χωρίς ωστόσο να έχω κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για το τι ήθελα να κάνω και χωρίς μάλιστα κάποια σοβαρή πρόθεση να εκδόσω το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας μου.
Περισότερο αποτελούσε μια προσωπική αναζήτηση που δεν συσχετιζόταν καθόλου με οποιαδήποτε άλλη «επαγγελματική» δραστηριότητα εκείνης της εποχής που αφορούσε σε ηχογραφήσεις.
Σύντομα όμως αυτό το εγχείρημα εξελίχθηκε σχεδόν σε έμμονη ιδέα και σταμάτησα να δουλεύω πάνω σε οτιδήποτε άλλο για ένα χρόνο περίπου προτιμώντας να αφιερωθώ αποκλειστικά σε αυτό.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι η όλη προσέγγισή μου στη μουσική άλλαξε ριζικά και δεν μπορούσα πια να επιστέψω στους παλιούς μου τρόπους να συνθέτω, να παίζω, ή ακόμα να σκέφτομαι τη μουσική. Από πολύ νωρίς στη ζωή μου είχα συνειδητοποιήσει τη μουσική ως τη γλώσσα του δικού μου διαλόγου με οτιδήποτε αντιλαμβανόμουν ως «ιερό».
Χρησιμοποιώ τη λέξη «ιερό» με μια έννοια αρκετά πλατιά και αφηρημένη και καθόλου όπως εννοείται στα πλαίσια της όποιας οργανωμένης θρησκείας .
Αυτός ο «διάλογος», σε διάφορες εποχές της ζωής μου, με έχει φέρει σε άμεση επαφή με μια μεγάλη γκάμα μουσικών ιδιωμάτων που συχνά φαινόντουσαν να μην έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους, ή που έμοιαζαν ακόμα κάποιες φορές αταίριαστα μεταξύ τους.
Είδη όπως είναι η κλασική μουσική, η λαϊκή μουσική, η σύγχρονη μουσική, οι μουσικές του κόσμου, καθώς και άλλα είδη που δεν κατηγοριοποιούνται τόσο εύκολα από τη μουσική βιομηχανία.
Για μένα προσωπικά όλες αυτές οι ταμπέλες είναι χωρίς νόημα σε οποιοδήποτε βαθύτερο επίπεδο και χρησιμεύουν ενδεχομένως μονάχα για πολύ βασικούς σκοπούς αρχειοθέτησης.
Η μουσική είναι μουσική και το δικό μου ενδιαφέρον για αυτήν εστιάζεται στις εσωτερικές πνευματικές διαστάσεις της και καθόλου στα εξωτερικά δομικά της χαρακτηριστικά. Αυτό μου το ενδιαφέρον για το εσωτερικό πνευματικό περιεχόμενο κάποια στιγμή με οδήγησε στον απέραντο και διαχρονικό χώρο των τροπικών μουσικών παραδόσεων.
Εδώ βρήκα ακριβώς αυτό που έψαχνα.
Υπήρχε κάτι πολύ άμεσο και αρχέγονο σε κάποια κομμάτια που άκουγα που, ανεξάρτητα της συγκεκριμένης παράδοσης από την οποία προέρχονταν, πήγαιναν κατευθείαν στα βαθύτερα επίπεδα του είναι μου ανοίγοντας σε μένα καινούριους κόσμους.
Αυτή ήταν μια εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία με τη μουσική που δεν έμοιαζε με τίποτα που μέχρι τότε είχα ζήσει. Στη συνέχεια ξεκίνησα ένα πολύ μεγάλο κύκλο μελέτης και έρευνας τροπικών μουσικών παραδόσεων.
Ταξίδευα σε πολλά και μακρινά μέρη όπου υπήρχαν παραδόσεις που με ενδιέφεραν και μαθήτευσα κοντά σε πολλούς μεγάλους δασκάλους.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, που κράτησε πάνω από 25 χρόνια, μυήθηκα σταδιακά τόσο στο διαχρονικό, υπερ-προσωπικό κόσμο των αρχέτυπων της τροπικής μουσικής γενικότερα, όσο και στις κοινώνιο-έθνο-ιστορικές διαστάσεις συγκεκριμένων τοπικών παραδόσεων.
Αυτές οι δυο όψεις, που τις συναντάμε σε σχεδόν όλες τις τροπικές μουσικές παραδόσεις που επιβιώνουν στην εποχή μας, πάντα μου φαινόντουσαν κάπως αντιφατικές ή ακόμα και εντελώς άσχετες η μια με την άλλη.
Στα ταξίδια μου ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο να ακούσω ένα μουσικό να παίξει κάτι που θα με έκανε να ανατριχιάσω ολόκληρος, που θα μπορούσε να έχει έρθει από οποιοδήποτε χρονική περίοδο από 3000 χρόνια πριν μέχρι 3000 χρόνια στο μέλλον, και που φαινόταν να ανήκει ταυτόχρονα παντού και πουθενά.
Εξίσου συνηθισμένο όμως ήταν να ακούσω τον ίδιο τον μουσικό, στην προσπάθειά του να περιγράψει και να εξηγήσει αυτό που μόλις έπαιξε, να κάνει εκτενείς ιστορικές ή κοινωνιολογικές αναφορές που φαινόντουσαν τελείως άσχετες με την εμπειρία που μόλις είχα ζήσει ακούγοντας αυτό που έπαιξε. Για πολλά χρόνια προσπάθησα να λύσω αυτό που το αντιλαμβανόμουν ως αντίφαση μέχρι που ο «γρίφος» αυτός απλώς εξαφανίστηκε καθώς συνειδητοποίησα ότι ο κάθε μουσικός εν τέλει χρειάζεται κάτι σαν μια «μυθολογία» που θα του χρησιμεύσει στην προσπάθειά του να περιγράψει αυτό που δεν περιγράφεται, και να πλησιάσει αυτό που όντως βρίσκεται παντού και πουθενά.
Ο «μύθος», σε αυτή την περίπτωση, είναι ένα εργαλείο που ο μουσικός χρησιμοποιεί για να απασχολεί τη μια πλευρά του εαυτού του, τη συνειδητή πλευρά, ώστε μιαν άλλη πλευρά, που κινείται σε ένα βαθύτερο επίπεδο αρχέτυπων, να μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με μια πηγή έμπνευσης, η δύναμη της οποίας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αντέχει η συνειδητή μας πλευρά.
Στην περίπτωση που θα νομίζει κανείς ότι πρόκειται για κάποια παράξενη «μεταφυσική» εμπειρία, σας βεβαιώνω ότι δεν είναι καθόλου έτσι.
Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει στον καθένα στην καθημερινή του ζωή, και που συνήθως παρατηρείται πιο εύκολα σε ανθρώπους που δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται καθόλου για ο,τιδήποτε «μεταφυσικό». Αφού παρατήρησα και συνειδητοποίησα τα παραπάνω, κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσα να πλησιάσω τη δική μου πηγή έμπνευσης παρά μόνο μέσω μιας «μυθικής» διάστασης που θα συσχετιζόταν με τη δική μου πραγματικότητα και όχι μέσω μιας που θα δανειζόμουν από μια δεδομένη παράδοση στην οποία δεν θα μπορούσα ποτέ να ανήκω.
Αυτό το συμπέρασμα αποδείχθηκε σωστό κατά το ήμισυ. Βεβαίως προκειμένου να κάνει κανείς χρήση ένος «μύθου» είναι πολύ σημαντικό να το πιστεύει ολόψυχα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό, σε ένα άλλο επίπεδο να κρατήσει μια πολύ μικρή απόσταση προκειμένου να έχει μια άμεση σύνδεση με την πηγή της έμπνευσής του.
Το να ισορροπήσει κανείς ανάμεσα σε αυτά τα παράδοξα είναι πολύ δύσκολο και για χρόνια με απασχόλησε η προσπάθεια αυτή. Η διαδικασία όμως της σύνθεσης και της δημιουργίας του Ελεύθερου Σημείου ήταν, για μένα, μια απελευθέρωση από όλες αυτές τις αντιφάσεις και σημάδευε μια τελείως καινούρια αρχή. Από αυτό το σημείο και μετά δεν μπορούσα πλέον να δημιουργώ ή να συντηρώ «μύθους» προκειμένου να αναφερθώ στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμουν το μουσικό μου κόσμο. Μάλιστα δεν είχε πλέον κανένα νόημα για μένα η περιγραφική αναφορά στον οποιοδήποτε μουσικό κόσμο πόσο μάλλον του τρόπου με τον οποίο γίνεται αντιληπτό από εμένα ή οποιοδήποτε άλλον άνθρωπο.
Η καινούρια πραγματικότητα για μένα ήταν ότι δεν γνώριζα τι έκανα και έτσι μπορούσα να το κάνω, επειδή δεν γνώριζα.
Ένα καινούριο παράδοξο χειρότερο από το προηγούμενο;
Αυτό το παράδοξο τουλάχιστον είχε μια γαλήνη που με διευκόλυνε πολύ στο να κάνω μουσική, και που μου έδινε ενέργεια αντί να με αδειάζει από αυτήν.
Όλο αυτό ήταν πολύ πέρα από τις δικές μου ικανότητες να καταλάβω και μου φάνηκε πιο σωστό απλώς να αφεθώ σε αυτό που μου συνέβαινε με την ελπίδα ότι θα καταλάβαινα περισότερα «καθ’οδόν». Πράγματι, καθώς περνούσε ο χρόνος βρέθηκα όλο και περισότερο σε μια μουσική διάσταση στην οποία μπορούσα να ζήσω και να ανήκω με ένα εντελώς πρωτόγνωρο τρόπο.
Η προηγούμενή μου εμπειρία της μουσικής ως η γλώσσα του δικού μου διαλόγου με οτιδήποτε ήταν για μένα «ιερό» αντικαταστάθηκε με κάτι που το ένοιωθα ως πολύ βαθύτερο.
Η σιωπή τώρα ήταν το μέσο για αυτό το «διάλογο με το ιερό» και αυτό με ενέπνευσε να κάνω μουσική.
Αυτή είναι η καλύτερη και μάλιστα η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω για τον τίτλο Ελεύθερο Σημείο καθώς και για οτιδήποτε έχω κάνει με τη μουσική έκτοτε. Ross Daly Χουδέτσι 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΚΑΣ / ROSS DALY ΠΝΟΗ Αυτός ο δίσκος έχει κεντρικό άξονα την επτάχρονη συνεργασία (1987-1993) μας με τον αείμνηστο Βασίλη Σούκα.
Ο Βασίλης Σούκας ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους, ιστορικούς θα έλεγα, οργανοπαίχτες της Ελλάδας. Καταγόταν από μια μεγάλη μουσική οικογένεια της Άρτας που επί πολλές γενεές έχει δώσει διακεκριμένους οργανοπαίχτες στο χώρο κυρίως της δημοτικής μουσικής.
Έτσι και ο Βασίλης από μικρό παιδί μυήθηκε στη μουσική μαθαίνοντας διάφορα όργανα όπως το σαντούρι, τη κιθάρα το λαούτο και βέβαια το κλαρίνο στο οποίο φάνηκε η μοναδική του ευαισθησία και φαντασία.
Αν και ολοκληρωμένος εκπρόσωπος της παράδοσης της ιδιαίτερής του πατρίδας, ο Βασίλης Σούκας πάντα ενδιαφερόταν να μάθει καινούργια πράγματα και από άλλες παραδόσεις.
Το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης ήταν να έχει συγκεντρώσει ένα τεράστιο ρεπερτόριο από μουσική όλης της Ελλάδας αλλά και των γειτονικών χωρών.
Εκεί όμως που αποκαλυπτόταν όλη η έκταση της τέχνης του Βασίλη Σούκα ήταν στους μοναδικούς αυτοσχεδιασμούς του.
Kατάφερνε να είναι συγχρόνως αυθεντικός και ελεύθερος, αντλώντας εμπνεύσεις από το σύνολο των ακουσμάτων του συνδυάζοντας τα με ένα ιδιαίτερα σοφό και ισορροπημένο τρόπο.
Σαν άνθρωπος ήταν πάντα χαμογελαστός και τον διέκρινε μια έμφυτη φυσική ευγένεια που έκανε τη συνεργασία μαζί του ευχάριστη και άνετη.
Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο βοηθούσε νέους μουσικούς δίνοντας πολύτιμες συμβουλές και χαρίζοντας απλόχερα τα μυστικά της τέχνης του. Στις 28 Ιουνίου 1993 ο Βασίλης Σούκας έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι εκείνη την ημέρα είχαμε μια συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού στην Αθήνα στη οποία, όταν την προγραμματίζαμε, ελπίζαμε όλοι ότι θα ήταν σε θέση να συμμετέχει και ο Βασίλης.
Δυστυχώς όμως η κατάσταση της υγείας του συνεχώς χειροτέρευε και μάθαμε την είδηση του θανάτου του 5 λεπτά πριν την έναρξη της συναυλίας.
Ήταν η μοναδική φορά που παίξαμε σε αυτό το θέατρο χωρίς τον Βασίλη. Ακόμα σήμερα, όποτε βρικόμαστε μαζί εμείς, τα «παλιά» μέλη του Λαβύρινθου, θυμόμαστε τις μοναδικές μουσικές στιγμές άλλα και τις ιστορίες και τα αστεία του Βασίλη.
Μας έλεγε πολλές ιστορίες για τους θρυλικούς μουσικούς του παρελθόντος με τους οποίους είχε συνεργαστεί, για τις απίστευτα σκληρές συνθήκες που επικρατούσαν στα πανηγύρια στα νεανικά του χρόνια, και για πολλά άλλα πράγματα.
Εκείνη την εποχή περιοδεύαμε σε όλη την Ελλάδα με πούλμαν και στο δρόμο μας έλεγε ο Βασίλης ιστορίες για να περνάμε την ώρα μας.
Αυτά τα ταξίδια και αυτές οι ιστορίες ήταν σχολειό για μας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, δύο η τρία χρόνια μετά από το θάνατο του Βασίλη, συζητούσαμε με τον Σωκράτη Σινόπουλο με τον οποίο παίζαμε μαζί με το Βασίλη τότε.
Κάποια στιγμή μετά από μια μικρή σιωπή ο Σωκράτης είπε «τώρα καταλαβαίνω πόσα πράγματα έμαθα από τον Βασίλη Σούκα». Ross Daly Αρχάνες 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ “ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ” ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“Η μαντινάδα είναι μια αυτοτελής ποιητική δημιουργία. Η έμπνευση σε επισκέπτεται και σαν δημιουργός επιστρατεύεις όλες σου τις δυνατότητες για να την αξιοποιήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα” Απόσπασμα από κείμενο του γνωστού και άξιου μαντιναδολόγου Μήτσου Σταυρακάκη Διαβάζοντας αυτό το λιτό απόσπασμα και ορμώμενοι από αυτό, παραδίδουμε στα χέρια σας αυτή τη μουσική συλλογή από “μαντινάδες” άξιες να σταθούν στο πέρασμα του χρόνου… Μαντινάδες όχι απλώς για να ειπωθούν, αλλά με ουσία… Άλλες φορές αποτυπώνοντας το κέφι της παρέας κι άλλες αποτυπώνοντας τη μελαγχολία μιας κατάστασης… όλα παρμένα μέσα από την καθημερινότητα της ζωής… Ανάλογα με το πως θα “ χειριστεί” ο κάθε μαντιναδολόγος την έμπνευση που τον επισκέπτεται, δημιουργεί και τη μαντινάδα… μερικές από αυτές που άντεξαν και αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου σας παρουσιάζουμε σε αυτή τη συλλογή! Μαντινάδες αποτυπωμένες στο χαρτί από γνωστούς μαντιναδολόγους όπως τους Γιώργη Σταυρακάκη (Μιχαλόμπα), Αριστείδη Χαιρέτη (Γιαλάφτη) , Μήτσο Σταυρακάκη και πολλούς άλλους τραγουδισμένες από άξιους ερμηνευτές… Καλή ακρόαση!
«Σείστρον» ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΟ ΑΕΡΑΚΗΣ ΔΑΙΔΑΛΟΥ 37 - ΤΗΛ.: 2810-225758 – FAX: 2810-227920 WEB: WWW.AERAKIS.NET

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ- ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΧΟΡΔΕΣ ΚΙ ΕΝΑ ΔΟΞΑΡΙ
Οι μουσικές εκδόσεις «Σείστρον» είχαν την ανάγκη εδώ και πολύ καιρό να συλλέξουν μερικά από τα πιο ωραία κρητικά κομμάτια που σαν κύριο χαρακτηριστικό τους έχουν την παρουσία της λύρας σε μεγάλο βαθμό.
Αρκετό καιρό μετά, κρατάτε αυτή τη συλλογή στα χέρια σας! Μέσα από αυτή τη συλλογή, ο ακροατής αφήνεται να τον παρασύρουν το ιδιαίτερο “παίξιμο” μεγάλων εκτελεστών της λύρας όπως οι: Θανάσης Σκορδαλός, Βασίλης Σκουλάς, Νικηφόρος Αεράκης, Ψαραντώνης κ.α.
Για άλλη μια φορά, μπορεί ο καθένας που ξέρει να ακούει και να εκτιμάει το αυθεντικό, να διαπιστώσει τη δύναμη της μουσικής μέσα από την απλότητα του παιξίματος… δηλαδή τα μαγικά που μπορούν να κάνουν “τρεις χορδές κι ένα δοξάρι” όταν αφεθούν στα χέρια σπουδαίων λυράρηδων… Φυσικά, αυτές τις σπουδαίες εκτελέσεις “ντύνουν” εξίσου σπουδαίες φωνές… Εμείς απλά σας προτείνουμε να ακούσετε…
Κεντρική διάθεση: Δισκοπωλείο «Αεράκης» Δαιδάλου 37 Τηλ.: 2810225758 Fax: 2810227920 Web: http://www.aerakis.net/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΧΑΛΚΙΔΙΚΉΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ (Σημεία κατάθεσης κ. Κοντού, Γενικού Γραμματέα Απασχόλησης) Ο κ. Κοντός, χθες 17/11/08, στην Εξεταστική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, κατέθεσε ότι: (α) Είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ. (β) Από τον Ιούλιο του 2004 ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής για την μετεγκατάσταση του Υπουργείου Απασχόλησης στο κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού, που τελικά παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου. Την απόφαση ότι δεν προτίθεται το Υπουργείο Απασχόλησης να κάνει χρήση του κτιρίου του Ολυμπιακού Χωριού την έλαβε μετά από 3 χρόνια και συγκεκριμένα στις 28/6/2007. Στο μεταξύ λειτουργούσαν διάφορες Επιτροπές για την μετεγκατάσταση και είχαν ετοιμαστεί και σχετικές Προκηρύξεις διαγωνισμών προμηθειών κλπ για την μετεγκατάσταση. (Σημειώνεται το συμβόλαιο παραχώρησης του κτιρίου του Ολυμπιακού Χωριού στη Μονή έγινε 15 μέρες μετά την απόφαση του κ. Γενικού. Συγκεκριμένα πρόκειται για το συμβόλαιο 2875/13-7-07 της κα Πελέκη – Βουλγαράκη. Δηλαδή ο κ. Γενικός χρειάστηκε 3 χρόνια για να αντιληφθεί ότι το κτίριο δεν ήταν κατάλληλο, λίγες μόνο μέρες πριν το κτίριο μεταβιβαστεί στη Μονή..!!) (γ) Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν επαρκούσαν οι χώροι του ακινήτου του Ολυμπιακού Χωριού για το σύνολο των υπαλλήλων, πράγμα το οποίο όμως το εγνωριζε εξ αρχής αφού υπήρχε εγκεκριμένη μελέτη για την μετατροπή του κτιρίου του Ολυμπιακού Χωριού σε κτίριο του Υπουργείου Απασχόλησης. Σε σχετική ερώτηση γιατί ενώ εγνώριζε εξ αρχής ότι δεν χωράνε οι υπάλληλοι περίμενε τρία ολόκληρα χρόνια για να αποφασίσει απάντησε ότι «τα Υπουργεία έχουν μια δυναμική (!)» Τα σχόλια περιττεύουν… (δ) Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε ότι η απόφαση να μην χρησιμοποιήσει το Υπουργείο Απασχόλησης το κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού ήταν πολιτική, δηλαδή ελήφθη από την πολιτική ηγεσία και δεν υπήρξε σχετική υπηρεσιακή εισήγηση. (ε) Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε ότι το Υπουργείο Απασχόλησης στεγάζεται σε έξι κτίρια και θα μπορούσαν να πάνε οι περισσότεροι υπάλληλοι στο νέο κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού και να περιοριστεί, έτσι, ο αριθμός των χρησιμοποιούμενων κτιρίων. (στ) Με το συμβόλαιο ανταλλαγής για το Ολυμπιακό ακίνητο (2875/13-7-07) η ΚΕΔ πήρε πίσω 94 ακίνητα, που είχε παραχωρήσει στη Μονή με προγενέστερα συμβόλαια ανταλλαγών. Μεταξύ των 94 ακινήτων περιλαμβάνονται 33 ακίνητα που βρίσκονται στο Γοργογύρι και στη Βλαχάβα Τρικάλων. Σε σχετική ερώτηση ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι οι στεγαστικές ανάγκες του Δημοσίου εξυπηρετούνται καλύτερα από το κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού παρά από τα οικόπεδα στο Γοργογύρι και στη Βλαχάβα Τρικάλων.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ (Σημεία κατάθεσης κ. Σαγρή, Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος στην Εξεταστική Επιτροπή την 17.11.08 Ο κ. Σαγρής, κατέθεσε χθες, 17/11/08 στην Εξεταστική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ότι: (α) Μόνος αρμόδιος, σύμφωνα με το νόμο, για το χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως δάσος, είναι ο δασάρχης της περιοχής. Κανένας άλλος. (β) Όποιος διαφωνεί με την απόφαση του δασάρχη έχει τη δυνατότητα να την προσβάλλει σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο όργανο και εν τέλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. (γ) Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Ουρανούπολης ρωτήθηκε τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι επιλέχθηκε η μέθοδος της αμφισβήτησης του χαρακτηρισμού των 8600 στρ. δάσους με την επιστράτευση της αναρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που χαρακτήρισε την έκταση ως δασική. Και την εν συνεχεία εισαγωγή της υπόθεσης στο Νομικό Συμβούλιο, το οποίο ενώ υπάρχει για να γνωμοδοτεί επί αμιγώς νομικών θεμάτων, κλήθηκε να κρίνει επί πραγματικού ζητήματος αποκλειστικής του δασαρχείου, αν δηλαδή η επίμαχη έκταση είναι δάσος ή δασική. Ο μάρτυρας απάντησε ότι «αυτοί που κάνουν αυτές τις μεθοδεύσεις θα τις βρουν μπροστά τους».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ (Σημεία κατάθεσης κ. Δ. Πελέκη, δικηγόρου της Μονής Βατοπεδίου)

Ο κ. Πελέκης, σήμερα 18/11/08, στην Εξεταστική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, κατέθεσε ότι δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα, ότι δεν είχε καμία υποχρέωση να ελέγξει την ακρίβεια και την πιστότητα των πιστοποιητικών, των εγγράφων, των τοπογραφικών, των εκτιμήσεων και των υπεύθυνων δηλώσεων, δηλώνοντας ότι όλα αυτά είναι ευθύνη άλλων. Μεταξύ άλλων: (α) Εμφανίστηκε να αποδέχεται ως τίτλο κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου χρυσόβουλα (?) μη αντιστοιχούντα σε συγκεκριμένη έκταση του εδάφους και γνωμοδοτήσεις, δηλώνοντας παντελή άγνοια για την ύπαρξη δίκης μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου για την κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας, μολονότι παραδέχθηκε ότι ο πατέρας του υπήρξε για 30 και πλέον έτη άτυπος σύμβουλος της Μονής. (Η δίκη για την οποία δήλωσε… άγνοια, κατέληξε στην δικαστική απόφαση που αναγνώριζε ότι η Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες είναι ιδιοκτησία του Δημοσίου, γιατί η Μονή δεν είχε λάβει ούτε παλαιότερα (χρυσόβουλα) ούτε αργότερα (γνωμοδοτήσεις) κανέναν νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας για αυτές τις εκτάσεις. Την δικαστική αυτή απόφαση ενταφίασε η Κυβέρνηση Καραμανλή με υπογραφή Δούκα το 2004, αλλά τελικά, μετά τον δημοσιογραφικό θόρυβο του αποκαλυφθέντος σκανδάλου τους τελευταίους μήνες, πρόσφατα δημοσιεύτηκε, αποκαλύπτοντας τα Κυβερνητικά ψεύδη για δήθεν αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Βιστωνίδα που δήθεν έπρεπε να επιλύσει. Προφανώς ο κ. Πελέκης εμφανίζεται να συντάσσεται πλήρως με την Κυβέρνηση Καραμανλή, που επιμένει να παραπληροφορεί τον Ελληνικό λαό, αγνοώντας προκλητικά τόσο την αναπομπή Φωτιάδη, όσο και τη δίκη της Ροδόπης που επί ΠΑΣΟΚ κερδήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, αναγνωρίζοντας ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η ίδια η Βιστωνίδα ανήκουν και ανήκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, αφού δεν εκχωρήθηκαν ποτέ στη Μονή) (Σελ. 41 Πρακτικά Εξεταστικής 18/11/08) (β) Κατέθεσε ότι ο ίδιος ετοίμαζε τα προσχέδια των συμβολαίων και όχι η νομική υπηρεσία της ΚΕΔ. Δεν έκανε καμία έρευνα για να διαπιστώσει εάν υπήρχαν εκτάσεις που παραδόθηκαν σε ακτήμονες. (γ) Δεν έλεγξε εάν υπήρχε πιστοποιητικό του Δασάρχη για το χαρακτήρα της έκτασης της Ουρανούπολης, αλλά αρκέστηκε στην βεβαίωση του Τμήματος Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πιστοποιητικά δεν έλεγξε ούτε για το Λαύριο, ούτε για το Γραμματικό, ούτε για τον Ακροπόταμο, παρά το γεγονός ότι, όπως κατατέθηκε από σωρεία μαρτύρων, μόνο οι Δασάρχες είναι αρμόδιοι να αποφαίνονται για τον χαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων. (δ) Δεν έλεγξε αν ήταν αδιαμφισβήτητη η κυριότητα του Δημοσίου στα ανταλλασσόμενα ακίνητα, δεν ξέρει τίποτα για τις διεκδικήσεις των κατοίκων στην Ουρανούπολη, στο Δήμο Τρίγλιας και στη Νέα Ραιδεστό. Άλλωστε, η επιλογή των ανταλλασσόμενων ακινήτων έγινε από τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης Καραμανλή και ο έλεγχός τους από τους νομικούς της ΚΕΔ (οι οποίοι, σε προηγούμενες καταθέσεις, δήλωσαν ότι εκτελούσαν εντολές αντιστοίχως των Υπουργείων) (ε) Για το κρίσιμο ζήτημα των υπερεκτιμήσεων, υποεκτιμήσεων και της αλλαγής του χαρακτήρα των εκτάσεων παρέπεμψε και πάλι … σε άλλους και συγκεκριμένα στην επιστολή που εκδόθηκε σχετικά από το συμβολαιογραφείο της κα Πελέκη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ

ΣΗΜΕΙΑ Καταθέσεων μαρτύρων κατά την πρωινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής ΚΑΤΑΘΕΣΗ κ. ΤΣΙΟΚΑ:

Ο κ. Τσιόκας, Γενικός Διευθυντής Αλιείας, σήμερα 18/11/08, στην Εξεταστική Επιτροπή, μεταξύ άλλων: (α) Αναφερόταν συστηματικά στη Βιστωνίδα ως λιμνοθάλασσα (δηλαδή πράγμα εκτός συναλλαγής κατά τον Αστικό Κώδικα), η οποία είχε δοθεί για εκμετάλλευση από το Δημόσιο στον αλιευτικό συνδικαλισμό. (Σελ. 50-51 Πρακτικών Εξεταστικής 18-11-08) (β) Σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής σχετικά με τις Υπουργικές αποφάσεις αποδοχής των γνωμοδοτήσεων του 2002 (που ούτως ή άλλως μετέπειτα ανακλήθηκαν και για τις οποίες έχει ήδη κριθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης ότι δεν μεταβίβασαν κυριότητα ή άλλο δικαίωμα στη Μονή), και αυτός ο μάρτυρας κατηγορηματικά αρνήθηκε οποιαδήποτε μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της λιμνοθάλασσας και στην άσκηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Δημοσίου επί της Βιστωνίδας.
Ουσιαστικά επιβεβαίωσε, απαντώντας αρνητικά στον κ. Μαρκογιαννάκη, ότι οι Υπουργικές αποφάσεις αποδοχής τότε των γνωμοδοτήσεων περί μη προβολής δικαιωμάτων του Δημοσίου στη Βιστωνίδα, που τελικά ανακλήθηκαν επί Φωτιάδη, κανένα έννομο αποτέλεσμα δεν είχαν ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ανήκουσας στο Δημόσιο Βιστωνίδας, αφού, όπως κατέθεσε, συνέχιζε κανονικά το Δημόσιο να εισπράττει χρήματα από την διαχείριση της δημόσιας Λιμνοθάλασσας της Βιστωνίδας. «Σελ. 54 - 55 Πρακτικών Εξεταστικής 18/11/08» ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Επίσης, κατά την πρωινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής ο Πρόεδρος έθεσε ως θέμα την δυσκολία του Προεδρείου να εντοπίσει και να καλέσει στην Επιτροπή την προτεινόμενη, από το ΠΑΣΟΚ, ως μάρτυρα κ. Κάνου, φίλη του κ. Ψωμιάδη και της κα Σωτηροπούλου, η οποία κανόνισε και ήταν παρούσα στο ραντεβού του κ. Ψωμιάδη με την κα Σωτηροπούλου. Του προτάθηκε να αναζητήσει την κα Κάνου μέσω της τοπικής οργάνωσης Καραμπουρνακίου του κόμματος της ΝΔ, της οποίας είναι μέλος. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διανομή επίμαχων εγγράφων, που αναφέρονται στην επιστολή διαμαρτυρίας Ζερβουδάκη και έχουν πρωτοκολληθεί στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, προς τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά κυρίως στην καθυστέρηση ενημέρωσης της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα ευρήματα του ανοίγματος των λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων, τη στιγμή που τέτοια ευρήματα έχουν ήδη διαρρεύσει στον Τύπο, αλλά και σχετικά με τα ευρήματα του φακέλου της αντίστοιχης έρευνας που διενεργεί η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, φακέλου που έχει επίσης ζητηθεί από την Επιτροπή. ΚΑΤΑΘΕΣΗ κ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Μητρόπουλος, Διευθυντής Διαχείρισης Ακινήτων στην ΚΕΔ, σήμερα 18-11-08 στη Εξεταστική Επιτροπή, μεταξύ άλλων: (α) Απέδωσε το σύνολο των ευθυνών για τις οργιώδεις ανταλλαγές στον εντολέα της ΚΕΔ, δηλαδή την αρμόδια πολιτική ηγεσία της Κυβέρνησης Καραμανλή, που με τις εντολές της δέσμευσε την Κτηματική Εταιρεία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η επιλογή των ακινήτων έγινε βάσει πινάκων με σημειωμένα ήδη τα ακίνητα που εστάλησαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στους οποίους περιλαμβάνονται, ως σημειωμένα, και ακίνητα που ανήκαν σε ιδιώτες, αλλά παρ’ όλα αυτά περιλήφθηκαν στα αρχικά συμβόλαια των ανταλλαγών!!! «Η διαδικασία έγινε, όπως είπα, με βάση συγκεκριμένες Υπουργικές αποφάσεις που κατά την άποψη και του νομικού μας συμβούλου δεν αφήνουν περιθώρια στην Κτηματική Εταιρεία, ως ανώνυμη εταιρεία, εντολοδόχου του Υπουργείου Οικονομικών να κάνει διαφορετικά.
Ο εντολέας μας πάντα είναι η πολιτική ηγεσία για να κάνουμε τις δουλειές μας σαν κτηματική εταιρεία.» (Σελ. 101 Πρακτικά Εξεταστικής 18-11-08) «Αυτά (δηλ. τα ακίνητα που ανταλλάχθηκαν) επελέγησαν με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σαφείς διαδικασίες και με πίνακες που ήλθαν. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν και λάθη.
Πρέπει να σας πω – το γνωρίζετε άλλωστε – ότι κάποια ακίνητα τα οποία αντηλλάγησαν είχαν ήδη εκχωρηθεί σε ιδιώτες.» «Η Υπουργική απόφαση συνοδευόταν από ένα πίνακα στα πλαίσια του οποίου μπορούσαμε να κινηθούμε.
Όμως ειδικότερα για κάποια ακίνητα υπήρξε ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΞΗ δεδομένου…» (Σελ. 105-106 Πρακτικά Εξεταστικής 18-11-08) (β) Εντόπισε τρεις φάσεις στο όργιο των ανταλλαγών με: Α΄φάση: την ανταλλαγή των παραλιμνίων εκτάσεων με ακίνητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με την (αδημοσίευτη στα ΦΕΚ) υπ’ αριθμ. 3822/25-1-2005 Υπουργική Απόφαση και συγκεκριμένους πίνακες που διαβιβάστηκαν από το Υπουργείο. Β΄φάση: την ανταλλαγή του νερού της λίμνης με αντίστοιχα ακίνητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με την ΚΥΑ 16651/26-6-06. Γ΄φαση: την ανταλλαγή μέρους των δημοσίων ακινήτων που είχαν εκχωρηθεί στη Μονή με τις προηγούμενες ανταλλαγές με το κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού. (Σελ. 100 -101 Πρακτικά Εξεταστικής 18-11-08) Ειδικά για αυτήν την τελευταία ανταλλαγή που αφορά το κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού, σε σχετική ερώτηση, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν υπήρξε εντολή στην ΚΕΔ με την μορφή Υπουργικής απόφασης, αλλά ότι η διαδικασία ξεκίνησε με έγγραφο αίτημα της Μονής Βατοπεδίου!!! (Σελ. 111 Πρακτικά Εξεταστικής 18-11-08) (γ) Παραδέχθηκε ότι το κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού, για την κατασκευή του οποίου είχε ληφθεί δάνειο 57 εκ ευρώ, εκχωρήθηκε στην Μονή Βατοπεδίου κοστολογούμενο μόνο 39.500.000 ευρώ! (Σελ. 113 Πρακτικά Εξεταστικής 18/11/08) (δ) (Ως γνωστόν το κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού μεταπωλήθηκε από την Μονή στην εταιρεία NOLIDENT έναντι 41 εκ ευρώ, η οποία αγόρασε το ακίνητο για να λειτουργήσει θεραπευτήριο, ενώ παράλληλα έδινε ως δωρεά προς τη Μονή επιπλέον 9 εκ ευρώ.
Αυτή η λειτουργία θεραπευτηρίου προϋπέθετε αλλαγή χρήσης του ακινήτου, για την οποία προφανώς η NOLIDENT είχε άνωθεν διαβεβαιώσεις, ειδάλλως δεν θα προέβαινε σε μια τέτοιας έκτασης επένδυση, και μάλιστα είχε ήδη υποβάλλει αιτήσεις αλλαγής χρήσης στις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Οι εκτιμητές ΣΟΕ κατέθεσαν πως εάν γνώριζαν όλα αυτά τα δεδομένα για τις δυνατότητες αξιοποίησης του κτιρίτου του Ολυμπιακού Ακινήτου ως θεραπευτηρίου με ανάλογες συγκοινωνιακές και εμπορικές υποδομές στην περιοχή, θα έκαναν άλλη εκτίμηση, σαφώς μεγαλύτερη, για την αξία του)
Σε ερώτηση εάν με τα παραπάνω δεδομένα έχασε ή δεν έχασε το Δημόσιο, ο μάρτυρας απάντησε θετικά, ότι δηλαδή έχασε το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ επιπλέον δήλωσε ότι η ΚΕΔ δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει τη χρήση γης θεραπευτηρίου, την οποία θεωρούσε βέβαιο ότι θα πάρει η NOLIDENT που αγόρασε το ακίνητο από την Μονή! «…εάν πραγματικά μπορούσαμε εμείς να πάρουμε τη χρήση γης αυτή θα μπορούσε ναι, να πει κανείς ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο. Αλλά εμείς δεν θα μπορούσαμε ποτέ.» Σελ. 118 Πρακτικά Εξεταστικής 18/11/08 (ε) Δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις ΣΟΕ δεν έλαβαν υπόψη τους αποχαρακτηρισμούς και τις αλλαγές χρήσεις των επίμαχων ακινήτων, γιατί εκείνη την περίοδο το ΣΟΕ δεν γνώριζε τίποτα σχετικό για τις μελλοντικές μεθοδεύσεις χρήσης (που αύξησαν κατακόρυφα την εμπορική αξία των επίμαχων οικοπέδων) και εάν το ΣΟΕ το γνώριζε, τότε δεν θα έκανε τις ίδιες εκτιμήσεις. (Σελ. 121 Πρακτικά Εξεταστικής 18/11/08) (στ) Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του για τις μεθοδεύσεις αλλαγής χρήσεων και χαρακτηρισμών των ακινήτων στα συμβόλαια μεταξύ του Προέδρου της ΚΕΔ και του Εφραίμ, αφού όπως δήλωσε μόνο αρμόδιο όργανο για τους αποχαρακτηρισμούς δασών είναι το δασαρχείο και η ΚΕΔ δεν έχει κανέναν δικαίωμα να προβαίνει σε αποχαρακτηρισμούς. «Τα πραγματικά στοιχεία για την ΚΕΔ λένε ότι η ΚΕΔ δεν μπορεί να αποχαρακτηρίσει ούτε δύο στρέμματα μέσα στην παραλία …
Οι χρήσεις γης προσδιορίζονται, κατά το νόμο, με τις νόμιμες διαδικασίες. Ειδικά ο αποχαρακτηρισμός είναι θέμα καθαρά του δασαρχείου.
Ό,τι και να γράφουμε σε ένα συμβόλαιο. Δεν ξέρω πως εγγράφη, για να είμαι ειλικρινής, διότι δεν συμμετείχα στη σύνταξη του συμβολαίου.» Σελ. 121-122 Πρακτικών Εξεταστικής 18/11/08) (ζ) Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη αποκαλυφθείσα μεθόδευση κατά την οποία τα παλαιά διαγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας μιλούσαν για δάσος, και αυτά είχαν δοθεί από την ΚΕΔ στο ΣΟΕ για να γίνουν οι εκτιμήσεις, αλλά η ΚΕΔ κατά τη σύνταξη των συμβολαίων αποδεχόταν άλλα τοπογραφικά ιδιώτη που αναφέρονταν σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, με αποτέλεσμα μια μεγάλη υποεκτίμηση στις πραγματικές αξίες των εκχωρούμενων στην Μονή οικοπέδων, ο μάρτυρας απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις. (Σελ. 129 Πρακτικά Εξεταστικής 18/11/08)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2008 ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη Θέμα: Η επιλογή συγκεκριμένης εταιρείας από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου δημιουργεί κρίσιμα ερωτήματα για την διαδικασία μίσθωσης κτιρίου στέγασης της ΥΠΕΕ Μακεδονίας.. Πληροφορούμαστε ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προέβη, για τις ανάγκες στέγασης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Μακεδονίας, στην ενοικίαση κτιρίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεδομένου ότι η συνολική δράση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, λόγω του ειδικού της ρόλου, θα πρέπει να ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτήν και να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Α. Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Ποιο είναι το κτίριο που επελέγη προς μίσθωση, πού βρίσκεται, ποιο είναι το εμβαδόν του; Είναι αλήθεια ότι βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Θέρμης; Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και κατά ποσό επιβεβαιώνεται η επιχειρηματική του σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου; Με ποιες διαδικασίες έγινε η επιλογή συνεργασίας με την συγκεκριμένη εταιρεία από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της οποίας είναι ο κ. Γκράτσιος; Ποιο είναι το μίσθωμα που συμφωνήθηκε; Ποιο είναι το χρονικό εύρος της μίσθωσης; Καλύπτονται με επάρκεια και λειτουργικότητα οι στεγαστικές ανάγκες της Υπηρεσίας; Β. Καλείται ο αρμόδιος κ. Υπουργός να καταθέσει κάθε έγγραφο που στηρίζει τις απαντήσεις τους στα ως άνω ερωτήματα και ιδίως τα σχετικά πρακτικά της ΚΕΔ, όλα τα έγγραφα που υποβλήθηκαν κατά τη διαγωνιστική, σύμφωνα με το νόμο, διαδικασία, καθώς και την τελική σύμβαση μίσθωσης του ως άνω κτιρίου. ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Μάρκος Μπόλαρης Χρύσα Αράπογλου Γιάννης Δριβελέγκας Γρηγόρης Νιώτης Γιώργος Παπαγεωργίου Γιώργος Πεταλωτής Ντίνος Ρόβλιας Θεοδώρα Τζάκρη Μιχάλης Καρχιμάκης

ΔΕΗ: Ζητά και πάλι αυξήσεις 35%!

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Ανατιμήσεις για την επόμενη εξαετία στις τιμές του ρεύματος ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
Επιμένει για το χαράτσι στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο πρόεδρός της κ. Π. Αθανασόπουλος, παρά τον ελιγμό που επιχείρησε χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου business plan της επιχείρησης σε αναλυτές.
Αν και έχουν περιοριστεί οι αυξήσεις των τιμολογίων που ζητάει για το 2009, προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις, εν τούτοις οι ανατιμήσεις- σύμφωνα με τα δύο σενάρια που παρουσιάστηκαν- παραμένουν τσουχτερές για τα νοικοκυριά και κυμαίνονται από 23% έως 35% για την επόμενη εξαετία.
Παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να «παγώσουν» οι προσλήψεις στη ΔΕΗ για την προσεχή εξαετία, ενώ μιλάει για την ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και πώλησης των συμμετοχών της (π.χ. στη ΔΕΠΑ), εφόσον δεν γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση οι προτάσεις του για τις αυξήσεις στο ρεύμα.
23% αντί για 35%
Το βασικό σενάριο για τα τιμολόγια προβλέπει σωρευτική αύξηση 23% στην εξαετία αντί για 35%, σύμφωνα με το αρχικό πλάνο.
Για το 2009 προτείνει αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, μόλις 1%, όταν το αρχικό σχέδιο προέβλεπε για του χρόνου αυξήσεις 5,5%!
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Αλληλοκαρφώματα στη γαλάζια παρέα

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ Χορός εκβιασμών και διαψεύσεων με κεντρικό πρόσωπο τον Π. Ψωμιάδη και φόντο τα οικόπεδα του Βατοπεδίου ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ματίνα Ηρειώτου, Γιώργος Χάτσιος, Κώστας Κουκουμάκας
Εμφύλιος ξέσπασε μεταξύ των μελών της «παρέας από τη Θεσσαλονίκη», που τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα επιδίδονται σε αλληλοκαρφώματα με επίκεντρο τα οικόπεδα της Νέας Ραιδεστού, τα οποία, αντί σε ακτήμονες, πέρασαν στην κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου.
Στον χορό των εκβιασμών και των διαψεύσεων κεντρικά πρόσωπα αναδεικνύονται ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος με αστείες δικαιολογίες επιχείρησε χθες να αποποιηθεί την ευθύνη για την παραχώρηση των επίμαχων εκτάσεων στο Βατοπέδι, και η δικηγόρος Τάνια Σωτηροπούλου που εμμένει στα όσα κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο, ότι δηλαδή ο νομάρχης της είπε ότι πήρε εντολή από τον Πρωθυπουργό για να παραχωρήσει τα οικόπεδα στο μοναστήρι. Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ του Κ.Θ.Β.Ε. στις 18,19 και 20 Νοεμβρίου 2008 Συνεχίζονται οι παρουσιάσεις του Εργαστηρίου Θεατρικής Γραφής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο υποσκήνιο του Βασιλικού θεάτρου.
Έξι καινούργια νεοελληνικά θεατρικά έργα πρόκειται να παρουσιαστούν σε δραματοποιημένο αναλόγιο, δύο κάθε μέρα, την Τρίτη 18, την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008.
Τα κείμενα, που αποτελούν τους πρώτους καρπούς του Εργαστηρίου Θεατρικής Γραφής θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κ.Θ.Β.Ε..
Τα κείμενα θα παρουσιαστούν ως εξής:
Τρίτη 18 Νοεμβρίου 9.00 μ.μ.«Στη Θάλασσα» του Στέλιου Χατζηαδαμίδη και«Η συγχώρεση» του Θόδωρου Υφαντίδη
Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 9.00 μ.μ. «Η νύχτα στο ποτάμι» της Μαρίας Δεμίσογλου και «Η τράπουλα» της Ξανθούλας Παρλάνη
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 3.00 μ.μ. «Ταράτσα» της Χλόης Κουτσουμπέλη και«Day off» του Σωτήρη Ζήκου
Διεύθυνση εργαστηριακού τμήματος: Γλυκερία Καλαϊτζή
Σκηνογραφική – ενδυματολογική επιμέλεια, επιμέλεια φωτισμών: Ανδρέας Παρασκευόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Θέη Ελευθεριάδου
Χειρισμός κονσόλας φωτισμών: Κατερίνα Ασπρίδου
Επιστημονική Σύμβουλος: Αμαλία Κοντογιάννη
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Βαμβούκος Αλέξανδρος, Δημητριάδης Γιώργος, Κακατσίδης Παναγιώτης, Κόμη Ελευθερία, Λαγανόπουλος Φώτης, Μανδαλά Μαρίνα, Μαργαρίτη Ειρήνη, Μουλακάκης Μιχάλης, Παπασάββα Μαριάννα, Σοφιανοπούλου Αμάντα, Σταθακόπουλος Πέτρος, Συμεού Μαρίνα, Τσαλκιτζόγλου Μαρίτα
Το Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής λειτούργησε από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 και καθημερινά στο Υποσκήνιο του Βασιλικού Θεάτρου με μαθητές δεκατέσσερις νέους συγγραφείς που πειραματίστηκαν πάνω σε ζητήματα θεατρικής γραφής υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση των σκηνοθετών Νίκου Διαμαντή και Γλυκερίας Καλαϊτζή με στόχο την παραγωγή νέων θεατρικών κειμένων.
Με το Θεατρικό Εργαστήρι συνεργάστηκαν ακόμη σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, σκηνοθέτες και θεωρητικοί του θεάτρου μεταξύ των οποίων είναι ο καθηγητής φιλοσοφίας Γεράσιμος Βώκος, ο συγγραφέας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης, ο καθηγητής και μεταφραστής Θόδωρος Στεφανόπουλος κ.α.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα πρέπει να γίνεται τηλεφωνική κράτηση στο τηλέφωνο: 2310-288000.
Πληροφορίες-Γραφείο Τύπου Κ.Θ.Β.Ε.
Ναυσικά Γκράτζιου,τηλ 2310 223528
To Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής πραγματοποιείται στο πλαίσιο του-Κτιριακες υποδομες Κ.Θ.Β.Ε.-Πολιτισμική Εγνατία Γ’ΚΠΣ-Ε.Π. «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2000-2006» Άξονας ανάπτυξη σύγχρονου πολιτισμού ΜΕΤΡΟ 2.1
Συγχρηματοδότηση 75% από Ε.Τ.Π.Α.Και 25% από φυσικούς πόρους

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - ακαδημαϊκές ελευθερίες

Το επίθετο ακαδημαϊκός, -ή, -ό έχει τις ρίζες του στο αρχαιοελληνικό ακαδημιακός/ακαδημεικός, που αναφερόταν στην Ακαδημία του Πλάτωνα.
Στα νέα ελληνικά αναφέρεται στο ίδρυμα της σύγχρονης Aκαδημίας, αλλά και στο πανεπιστήμιο, π.χ. ακαδημαϊκό έτος (= πανεπιστημιακό έτος).
Ακαδημαϊκές ελευθερίες είναι τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην απρόσκοπτη λειτουργία της έρευνας και διδασκαλίας.
Σύμφωνα με το νόμο 3549/07 (άρθρο 3 παράγραφος 2) που αναφέρεται στη δομή και στη λειτουργία των Α.Ε.Ι., «δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών καθώς και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας».
Θέμα της εβδομάδας:
Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ http://infognomonpolitics.blogspot.com/ Εννιακόσιοι Τούρκοι επαγγελματίες στρατοχωροφύλακες δήλωσαν παραίτηση Εικόνα από κηδεία επαγγελματία στρατοχωροφύλακα
του Σάββα Καλεντερίδη
Περίεργη υπόθεση ομαδικής παραίτησης 900 επαγγελματιών οπλιτών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, που εκδηλώθηκε μετά την αυτοκτονία τριών συναδέλφων τους, συνταράσσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Το γεγονός έγινε γνωστό μετά από ανακοίνωση του γενικού προέδρου του συλλόγου Αποστράτων Επαγγελματιών Οπλιτών (Emekli Muvazzaf Uzmanlar Derneği, EMUD), Adnan Oğuz, ο οποίο ζητεί να γίνει έρευνα για να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια και οι συνθήκες κάτω από τίς οποίες έγιναν οι συγκεκριμένες αυτοκτονίες.
Ο γενικός πρόεδρος του συλλόγου αποστράτων, σε γραπτή του δήλωση αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγλεματίες οπλίτες της στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι δηλώνουν ομαδικά παραιτήσεις το τελευταίο διάστημα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι παραιτήσεις...των τελευταίων ημερών ανέρχονται στις 900, ενώ τρεις επαγγελματίες στρατοχωροφύλακες έχουν αυτοκτονίσει σε διάστημα μιας εβδομάδας στην Τοκάτη, τη Σμύρνη και το Ελαζίγκ.
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά άλλα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS 4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών του Φόρη ΠεταλίδηΕφημερίδα "Αγγελιοφόρος" 18-11-2008