Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Αστροπάρτυ στην Καλαμαριά, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου


Αστροπάρτυ στην Καλαμαριά, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου
Μια ιδιαίτερη μαγική βραδιά θα ζήσουν, όσοι αγαπούν την Αστρονομία και τους αρέσει να κοιτούν ψηλά, θαυμάζοντας το μεγαλείο του Σύμπαντος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, μπροστά στο Δημαρχείο Καλαμαριάς, και συνδιοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Παιδείας Αθλητισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας.
https://www.ofa.gr/astroparty-kalamaria-2023/

Η Σελήνη όπως θα φαίνεται την Δευτέρα
Τα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας θα στήσουν από νωρίς τα τηλεσκόπιά τους και θα δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν τον ουρανό και να εξερευνήσουν το διάστημα, αγναντεύοντας την Σελήνη, τον Δία και τον Κρόνο.
Είσοδος ελεύθερη

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ - ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ // ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ. ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

 

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ | ΜΑΙΚΛ ΠΙΟΥΕΤ & ΚΡΙΣΤΙΝ ΓΚΡΟΣ-ΛΟ
ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Διδάγματα της κινεζικής φιλοσοφίας για μια καλύτερη ζωήΜετάφραση: Νίκος ΣουελτζήςΕπιστημονική επιμέλεια: Άννα-Ειρήνη Μπάκα & Στέφανος Γκαντόλφο

Πριν από περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια, σχεδόν παράλληλα με την ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, εμφανίστηκαν τα διδάγματα των Κινέζων φιλοσόφων, οι οποίοι επιδίω­ξαν να απαντήσουν σε θεμελιώδη ερωτήματα της ζωής, όπως πώς μπορούν οι άνθρωποι να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την κοινωνία τους. Μία από τις πλέον ανατρεπτικές ιδέες του κινεζικού τρόπου σκέψης είναι ότι η καλλιέργεια και η μεταμόρφωση του ατόμου δεν προκύπτουν από την εσωτερική αναζήτηση ενός κρυμμένου «αληθινού εαυτού» —πεποίθηση διάχυτη στις δυτικές κοινωνίες— αλλά από την καλλιέργεια του νου και των συναισθηματικών μας αντιδρά­σεων στα απρόβλεπτα γεγονότα του κόσμου. Αντίστοιχα, η ποιότητα των ανθρώπινων σχέ­σεων δεν προκύπτει από την εφαρμογή αφηρημένων, υπερβατικών ιδεών, αλλά από τις απλές «τελετουργίες» που πραγματοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή· η δύναμη δεν προκύπτει από την επιβολή αλλά από τον αυτοέλεγχο· η αριστεία επιτυγχάνεται μέσω των επιλογών που κάνουμε και δεν προκαθορίζεται από τις φυσικές μας ικανότητες. Απαύγασμα μακροχρόνιας ενασχόλησης με την κινεζική σκέψη και φιλοσοφία, το βιβλίο του Μάικλ Πιούετ και της Κριστίν Γκρος-­Λο είναι ένα έργο που μας προσκαλεί να αμφισβητήσουμε θεμελιώδεις πεποιθήσεις μας για το πώς μπορούμε να ζούμε καλά. Το Μονοπάτι δεν είναι μια προκαθορισμένη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε αλλά ο δρόμος που διανοίγουμε καθημερινά καθώς προχωρούμε.
ΣΕΙΡΑ: ΚΙΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα βιβλία της σειράς καλούν σε έναν εισαγωγικό διάλογο με την Κίνα, τον πολιτισμό και την σκέψη της ανά τους αιώνες, αποσκοπώντας να καταστήσουν αυτή τη σπουδαία και αρχαία κουλτούρα, η οποία διέπεται από τις δικές της νοητικές συντεταγμένες και θεμελιώδεις έννοιες, προσιτή στο ελληνικό κοινό. Με ένα ευρύ φάσμα γενικής και εξειδικευμένης θεματολογίας, οι τίτλοι της σειράς καλύπτουν ποικίλες πτυχές του κινεζικού πολιτισμού —από τη γλώσσα έως την τέχνη και από τη φιλοσοφία έως την πολιτική— προσφέροντας μια σφαιρική και πολυδιάστατη εικόνα τόσο της αρχαίας όσο και σύγχρονης Κίνας. Με έμφαση σε τίτλους που συνειδητά αποσκοπούν να εξηγήσουν τον κινεζικό πολιτισμό με τους δικούς του όρους, η σειρά ευελπιστεί να προσεγγίσει την Κίνα με τρόπο που θα φωτίσει, επιπλέον, τις διαφορές και τις ομοιότητες με τον ελληνικό και ευρύτερο ευρωπαϊκό πολιτισμό.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΙΡΑΣ
Η Άννα-Ειρήνη Μπάκα είναι Μεταδιδακτορική Ερευνή­τρια Marie Curie στο Τμήμα Ανατολικών Ασιατικών Γλωσ­σών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Κληρονο­μιάς του Πανεπιστημίου Κα’ Φόσκαρι της Βενετίας. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, έλαβε το διδακτορικό της στη Φιλοσοφία του Δικαίου από το Τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ με πλήρη υποτροφία του ίδιου πανεπιστη­μίου και του ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου μελέτησε την εφαρμογή της φαινομενολογίας του Έντμουντ Χούσσερλ στη φιλοσοφία του δικαίου. Ερευνά πλέον ζητήματα συγκριτικής φιλοσοφίας με έμφαση στις δικαιικές και ηθικές προσεγγίσεις της αριστοτελικής παράδοσης, του κομφουκιανισμού και του νεοκομφουκιανισμού.
Ο Στέφανος Γκαντόλφο είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνη­τής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Επιστημονικός Επισκέπτης (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Απέκτησε το πρώτο του πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Γέιλ στη Φιλοσοφία και τα Οικονομικά, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κινεζική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, και έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ερευνώντας τον παραδοσιακό τρόπο οργάνωσης της γνώσης στην Κίνα. Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους κινεζικής φιλοσοφίας.
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Ο Μάικλ Πιούετ (Michael Puett) είναι καθηγητής Κινεζικής Ιστορίας και Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Γλωσσών και Πολιτισμών της Ανατολικής Ασίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Το μάθημά του για την κινεζική ηθική και πολιτική φιλοσοφία στους προπτυχιακούς φοιτητές είναι από τα δημοφιλέστερα στο πανεπιστήμιο. Για το εξαιρετικό του διδακτικό έργο έχει τιμηθεί με το Harvard College Professorship.
Η Κριστίν Γκρος-­Λο (Christine Gross-­Loh) είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος, διδάκτωρ Ιστορίας της Ανατολικής Ασίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Συνεργάζεται με γνωστά έντυπα, ανάμεσά τους τα Wall Street Journal, Atlantic και Huffington Post.
ΣΕΙΡΑ: ΚΙΝΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ISBN 978-960-524-993-9, σχήμα 15 x 23 εκ., 248 σελ., τιμή: 15 ευρώ

"Στη δίνη των κρίσων", σε επιμέλεια Γιάννου Παπαντωνίου

Γιάννος Παπαντωνίου (επιμέλεια)
Στη δίνη των κρίσεων
Πρόλογος: Θάνος Βερέμης
Τιμή: 15.90 ευρώ, Σελίδες: 264
ISBN: 978-960-02-4139-6
Εκδόσεις Παπαζήση

Ο συλλογικός τόμος του ΚΕΠΠ (Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής) «Στη Δίνη των Κρίσεων» επιχειρεί μια οριζόντια ανάλυση των «πολλαπλών κρίσεων» που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την αρχή αυτού του αιώνα. Οι κρίσεις είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, τεχνολογικών αλλαγών, γεωοικονομικών φαινομένων καθώς και πολιτικών μετατοπίσεων. Για να ξεπεραστούν, χρειάζεται ενεργός διεθνής συνεργασία και ουσιαστική ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομικών και κοινωνικών δομών σε παγκόσμια κλίμακα.
Στις άμεσες οικονομικές, υγειονομικές και γεωπολιτικές απειλές πρέπει να προστεθούν και τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές προσφυγικές ροές καθώς η είσοδος νέων επαναστατικών τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη
Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα συνέλθει από τα βαριά τραύματα που προκάλεσε η κρίση χρέους, ενώ επιπρόσθετα πρέπει να ανταπεξέλθει στην επικίνδυνη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Πρέπει να οικοδομήσει μια στερεότερη οικονομία, να αναπτύξει ισχυρότερα αμυντικά συστήματα και να ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή. Πρέπει, κυρίως, να εκσυγχρονίσει το κράτος και τους θεσμούς, με αιχμή την παιδεία, την υγεία, τη δικαιοσύνη, το φορολογικό σύστημα και την κοινωνική προστασία.
Προϋπόθεση είναι η ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα διακυβέρνησης. Στην αδυναμία των πολιτικών φορέων να οργανωθούν δημοκρατικά, να συνδεθούν οργανικά με τις κοινωνικές δυνάμεις και να εξοπλιστούν με σύγχρονες ιδεολογίες ώστε να προσφέρουν αποτελεσματική διακυβέρνηση, επικεντρώνονται τα μεγαλύτερα εθνικά ελλείμματα, που εξηγούν την αναπτυξιακή υστέρηση.
Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ριζικές παρεμβάσεις στον τρόπο εκλογής των βουλευτών, τη διεξαγωγή του εκλογικού αγώνα, τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά των κομμάτων, που μπορούν να πείσουν τους πολίτες ότι το πολιτικό σύστημα υπάρχει για να δίνει λύσεις στα προβλήματά τους και όχι (μόνο) για να νέμεται την εξουσία.
Γράφουν οι: Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Π. Κ. Ιωακειμίδης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Κωνσταντίνος Μουρτοπάλλας, Κώστας Μποτόπουλος, Σωτήρης Ντάλης, Γιάννος Παπαντωνίου, Πλάτων Τήνιος, Κίμων Χατζημπίρος
Βιογραφικό:
O Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Ουισκόνσιν (ΗΠΑ) και Σορβόνης (Παρίσι) και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Βρετανία). Από το 1978 έως το 1981 εργάστηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι. Το 1981 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής και στη συνέχεια, σε διαδοχικές εκλογές, βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι το 2007. Έχει υπηρετήσει σε κορυφαίες θέσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε ο μακροβιότερος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και οργάνωσε την προσπάθεια για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υπογράφοντας τη σχετική απόφαση στη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN της 19ης Ιουνίου του 2000 στη Φέιρα της Πορτογαλίας. Ο Γιάννος Παπαντωνίου διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διευθύνει το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής στην Αθήνα και συνεργάζεται με διεθνή think-tanks. Έχει συγγράψει άρθρα και βιβλία για θέματα οικονομίας και διεθνούς πολιτικής.
Άλλα βιβλία του στα ελληνικά είναι: «Απέναντι στους ανέμους» (εκδ. Παπαζήση, 2021), «Προσωπική μαρτυρία» (εκδ. Παπαζήση, 2020), «Αντιμέτωποι με το μέλλον» (εκδ. Παπαζήση, 2018), «Στάσεις και αποστάσεις» (εκδ. Παπαζήση, 2014), «Το επόμενο βήμα» (εκδ. Καστανιώτη, 2006), «Σύγχρονο κράτος για μια ισχυρή κοινωνία» (εκδ. Εξάντας, 2003), «Ευρώπη και εθνική στρατηγική» (εκδ. Αιχμή, 1993), «Διανομή του εισοδήματος και συσσώρευση του κεφαλαίου, η ελληνική εκβιομηχάνιση: 1958-1973» (εκδ. Παπαζήση, 1979).
Εκδόσεις Παπαζήση, Νικηταρά 2 & Εμμ. Μπενάκη, 210 3838020, info@papazisi.gr

Early booking Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις 🎄 σε πολύ καλές τιμές σε όλη την Ελλάδα!


Οι μεγαλύτερες προσφορές ξενοδοχείων!

4* Naiades Hotel - Λίμνη Πλαστήρα -44%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 6 ετών (+3 επιλογές)
Ημιδιατροφή
Εορτές (20/12/2023 έως 09/01/2024)
Ελεύθερη χρήση της Sauna, του Γυμναστηρίου, των γηπέδων Τέννις και Ποδοσφαίρου 5Χ5, Βόλεϊ και του Μπιλιάρδου!
Επέτειος Γενέθλια Υπέροχη Τοποθεσία Μοναδική Θέα Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας Αίθουσα Παιχνιδιών Παιδική Πισίνα Free WiFi Δωρεάν Ιδιωτικό Parking Επιτρέπονται τα Κατοικίδια κατόπιν αιτήματος Jacuzzi Ελεύθερη χρήση της Sauna
★ Early Check in ★ Late Check out ★ Spa/Jacuzzi/Sauna ★ Game Room ★ WiFi ★ Χώρος Στάθμευσης ★ Bar ★ Εξωτερική Πισίνα ★ Εστιατόριο ★ Γυμναστήριο ★ Κατοικίδια ★ Παιδική Χαρά ★ Παιδότοπος
€449 €798 
Περισσότερες Προσφορές

5* Montana Hotel & Spa - Καρπενήσι - 30%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 6 ετών (+7 επιλογές)
Ημιδιατροφή
Χριστούγεννα (22/12/2023 έως 27/12/2023) και Πρωτοχρονιά (29/12/2023 έως 02/01/2024)
Εορταστικό Gala παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς!
€630 €905 

4* Arion Hotel - Ξυλόκαστρο - 35%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 10 ετών (+5 επιλογές)
Ημιδιατροφή
Χριστούγεννα (22/12/2023 έως 26/12/2023) και Πρωτοχρονιά (29/12/2023 έως 01/01/2024) και Φώτα (06/01/2024 έως 08/01/2024)
Μία δωρεάν επίσκεψη στο Spa του Ξενοδοχείου!
€219 €339 

Oniropetra Boutique Hotel - Καρπενήσι - 44%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+2 επιλογές)
Ημιδιατροφή
Εορτές (23/12/2023 έως 09/01/2024)
Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας!
€799 €1.415 

4* Nymfes Hotel & Spa - Λουτρά Πόζαρ - 25%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 4 ετών (+2 επιλογές)
Πρωινό
Εορτές (22/12/2023 έως 06/01/2024)
Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας!
€507 €675 

Μικρή Αρχόντισσα - Καλάβρυτα - 20%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 5 ετών (+5 επιλογές)
Πρωινό
Εορτές (22/12/2023 έως 07/01/2024)
Δωρεάν Ποδήλατα!
€309 €385 

Εσπερίδες - Καλάβρυτα - 35%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 2 παιδιά έως 12 ετών (+2 επιλογές)
Πρωινό
Εορτές (22/12/2023 έως 08/01/2024)
Υπέροχη Θέα!
€229 €355 

Mont Helmos Hotel - Καλάβρυτα
2 ημέρες (1 Διανυκτέρευση)
2 άτομα + 1 παιδί έως και 13 ετών
-
έως 08/01/2024
Early check in και Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας!
από €60 

4* Las Hotel & Spa - Γύθειο - 30%
2 ημέρες (1 Διανυκτέρευση)
2 άτομα
Πρωινό
έως 30/12/2023
Επιλέξτε 3 διανυκτερεύσεις και πληρώστε μόνο τις 2!
από €94 €134 

4* Mouzaki Palace Hotel & Spa - Καρδίτσα - 30%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 2 παιδιά έως 6 ετών (+3 επιλογές)
Ημιδιατροφή
Εορτές (23/12/2023 έως 09/01/2024)
Ελεύθερη χρήση της Εσωτερικής Πισίνας, της Sauna, του Υδρομασάζ και του Γυμναστηρίου!
€459 €655 

Anastassiou Hotel - Καστοριά - 25%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 3 ετών (+3 επιλογές)
Πρωινό
Εορτές (22/12/2023 έως 07/01/2024)
Δίπλα στη Λίμνη!
€139 €185 

Η Τεύθις - Δημητσάνα - 20%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 5 ετών (+2 επιλογές)
Πρωινό
Εορτές (22/12/2023 έως 08/01/2024)
Early check in & Late check out κατόπιν διαθεσιμότητας!
€269 €335 

Αρχοντικό Μιχαήλ - Βυζίτσα, Πήλιο - 20%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα (+7 επιλογές)
Εορτές (22/12/2023 έως 07/01/2024)
Καλάθι καλωσορίσματος με τοπικά προϊόντα!
€209 €260 

Avra Nafpliou Hotel - Ναύπλιο
2 ημέρες (1 Διανυκτέρευση)
2 άτομα
Πρωινό
έως 31/12/2024
Θαυμάσια τοποθεσία!
από €75

Petradi Hotel - Καλαμάκι, Πηλιο - 25%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα (+8 επιλογές)
Πρωινό
Εορτές (22/12/2023 έως 07/01/2024)
Μοναδική θέα!
€179 €239

Silo Luxury Rooms - Ναύπλιο
2 ημέρες (1 Διανυκτέρευση)
2 άτομα
έως 31/12/2024
Δωρεάν ξενάγηση στο εργαστήριο κεραμικής στις Μυκήνες!
από €102 

Ξενώνας Yliessa - Καρπενήσι - 20%
4 ημέρες (3 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 12 ετών (+2 επιλογές)
Ημιδιατροφή
Χριστούγεννα (22/12/2023 έως 26/12/2023)
Υπέροχη Τοποθεσία!
€399 €500 

4* Pelion Resort - Πορταριά, Πήλιο
2 ημέρες (1 Διανυκτέρευση)
2 άτομα + 1 παιδί έως και 11 ετών
Πρωινό
έως 30/09/2024
Με την αγορά 2 διανυκτερεύσεων στη Σουίτα με τζάκι δίνεται δωρεάν μία υπηρεσία spa!
από €70

Gioraldi - Άνω Πεδινά, Ζαγοροχώρια - 20%
3 ημέρες (2 Διανυκτερεύσεις)
2 άτομα + 1 παιδί έως 4 ετών
Πρωινό
έως 13/01/2024 και 01/03/2024 έως 30/03/2024
Επιλέξτε 5 διανυκτερεύσεις και πληρώστε μόνο τις 4!
από €238 €298