Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝΚυριακή, 5 Οκτωβρίου 2008 (20:30) MOYΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (Πειραιώς & Ανδρονίκου)Μουσείο Μπενάκη ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ – ΚΟΥΝ Α΄ μέρος Κύκλος με την κιμωλία , για τραγούδι και πιάνο Τραγούδι : Τάσης Χριστογιαννόπουλος Πιάνο : Βίκυ Στυλιανού Ματωμένος γάμος, για τραγούδι, βιολοντσέλο και πιάνο Τραγούδι : Ειρήνη Κυριακίδου Βιολοντσέλο : Βαγγέλης Νίνα Πιάνο : Βίκυ Στυλιανού Β΄ μέρος Αποσπάσματα από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη Τραγούδι : Ειρήνη Κυριακίδου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος Χορωδία : Βαλέρι Ορέσκιν, Λώρα Βοβώνη, Κυριακή Τροχάνη, Βαγγέλης Μανιάτης Την Ορχήστρα των Χρωμάτων διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης

Σε ''κώμα'' το ΣΑΕ, διαλύεται και τυπικά το ''Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο'' (ΕΕΣ)

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ Η επισημοποίηση της παρακμής του ''οργανωμένου Ελληνισμού'' στις ΗΠΑ
Σε ''κώμα'' το ΣΑΕ, διαλύεται και τυπικά το ''Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο'' (ΕΕΣ)
Σε ''φιρμάνια'', ''ανακοινώσεις'', χαζά ''μηνύματα'', ''χαιρετισμούς'', (που γράφονται και αποστέλλονται από... ένα άτομο) και συμμετοχή σε δεξιώσεις-εκδηλώσεις του πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον, περιορίζεται η ''δραστηριότητα'' των δύο υποτιθέμενων ''μεγάλων'' Οργανώσεων (το ΕΕΣ έχει μέλη ανενεργές Ομοσπονδίες ελληνικών εθνικοτοπικών και μη συλλόγων).
Καμία επαφή με την Ομογένεια.
Τεράστιες οι ευθύνες των ηγετών τους γιά την κατάντια του ''οργανωμένου Ελληνισμού'' στις ΗΠΑ.
Πολλά ερωτηματικά γιά τον πραγματικό τους ρόλο και τις -πιθανές- σκοπιμότητες που εξυπηρετούν.- ΣΑΕ, ΗΠΑ:
''Σκοτώνονται'' στο ανενεργό περιφερειακό Συμβούλιο.
Καμία μα καμία επαφή της ηγεσίας του από τις εκλογές (αρχές Νοέμβρη 2006), ίσαμε σήμερα, με την βάση της Ομογένειας.- ΕΕΣ:
Μόνο 3 συνελεύσεις γιά τσακωμό, καμία μα καμία δραστηριότητα (Φεβρουάριος 2007, που ανάλαβε η νέα Διοίκηση, ίσαμε σήμερα).
Εξαίρεση η ''συμμετοχή'' του προέδρου του σε... δεξιώσεις- εκδηλώσεις της ... πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον.
- ΕΕΣ:
Αν κι ανενεργό, διατηρεί... πέντε (!) τραπεζικούς λογαριασμούς
- ''Λειτουργούν'' με ''ανακοινώσεις'', ''μηνύματα'' και ''χαιρετισμούς'' που γράφονται από το ίδιο άτομο γιά λογαριασμό της ηγεσίας των δύο Οργανώσεων και στέλνονται από το ίδιο κομπιούτερ σε ΜΜΕ και προεδροπαράγοντες.
- ''Αποδεκτές'' οι ηγεσίες τους, μόνο από δύο ελληνικά έντυπα στην Αστόρια Νέας Υόρκης, ''έναντι'' καταχωρήσεων.
- Ματαιοδοξία και ''ανάγκη'' γιά αυτοπροβολή μόνο της ηγεσίας τους ή κι ''άλλες'' σκοπιμότητες'' που στόχο έχουν και την τυπική διάλυση του οργανωμένου Ελληνισμού στις ΗΠΑ;
- ΓΙΑΤΙ, η ''αφασία'' τους και η έλλειψη - έστω- και του ελάχιστου έργου;

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κυριακή σήμερα, και άλλοι είναι αραχτοί στο σπίτι, ενώ άλλοι ετοιμάζονται για μεσημεριάτικη έξοδο, με τα απαραίτητα "συνοδευτικά" αυτής! Δηλαδή, τσιπουράκι, μεζέ (όλα light) στα διάφορα στέκια της πόλης, κατά προτίμηση όσο γίνεται πιό παραλιακά. Η "νύφη του Θερμαικού" και ο κόσμος της. Η πιό τραγουδισμένη πόλη και αυτό όχι τυχαία. Μεγάλες μορφές του τραγουδιού, του χθές και του σήμερα την συμπεριέλαβαν στις δημιουργίες τους. ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, ΧΙΩΤΗΣ, ΖΑΜΠΕΤΑΣ, και άλλοι πολλοί από τους παλιούς, αλλά και ΤΟΚΑΣ, ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ και άλλοι πολλοί από τους νεώτερους. Ας απολαύσουμε ένα από τα πολλά τραγούδια που γράφτηκαν για την πόλη μας.

Το βίντεο είναι από το πολύ καλό http://www.greektube.org

ΟΣΟ ΓΕΛΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΤΟΣΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ

ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΕΠΕΙΓΟΝ: Κύριοι Γκαλοπολόγοι.
Τα απομνημονεύματα μαζί με τις στατιστικές σας βγάλτε τα σε DVD.
Τώρα δεν πιστεύουμε στ΄ αυτιά μας, όταν θα τα βλέπουμε δε θα πιστεύουμε και στα μάτια μας!!!... Είναι βέβαιο ότι αυτή η καραμέλα της Απορρυθμιστικής Μεταρρύθμισης της Λογικής μας ως ευγενούς προσπάθειας εγκεφαλικού βιασμού μας δεν θα άφηνε ασυγκίνητους τους γκαλοπολόγους.
Ο πελάτης τους έχει δίκιο, όσο άδικο κι αν έχει και το ξέρουμε όλοι μας.
Ο πελάτης τους αγοράζει χρόνο.
Και τον βοηθάνε με ότι μέσο μπορούνε.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το νέο κριτήριο που βάλανε στις δημοσκοπήσεις τους είναι το γέλιο μας.
Μετρούνε το γέλιο μας με την κυβέρνηση και το θεωρούν δείγμα καλοπέρασης και ευδαιμονίας μας. Δηλαδή τι μεσολάβησε από τις μετρήσεις της περασμένης εβδομάδας και άλλαξαν τα πράματα;
Τίποτα.
Ποιοί έκαναν τις δημοσκοπήσεις;.
Οι ίδιες εταιρείες για τις ίδιες εφημερίδες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση.
Να θυμηθούμε τι μεσολάβησε την εβδομάδα που μας πέρασε;.
Εξωτερικά:
Ένα οικονομικό κραχ που δεν αντιμετωπίστηκε στις ΗΠΑ, επειδή μας λένε ότι φταίει και η εξωτερική κρίση.
Επομένως ως μέτρο σύγκρισης, τα πράγματα από την περασμένη εβδομάδα χειροτέρεψαν. Εσωτερικά:
Είχαμε το νομοσχέδιο της Ολυμπιακής που πέρασε και έχει ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος από το ξεπούλημα και την απόλυση των ανθρώπων.
Θα μας πουν φυσικά ότι το ήθελε ο κόσμος ως περίπτωση κοινωνικού αυτοματισμού. Έτσι αυτό παίζεται 50% - 50%.
Τι μας απομένει λοιπόν, η υπόθεση Δαίλάκη με όλο το γέλιο της αρκούδας που έπεσε από όλους μας.
Και όλες οι παλινωδίες των χειρισμών από πλευράς Μαξίμου που έδειξαν την ανυπαρξία του αλλά ταυτόχρονα και τον γνωστό αθέμιτο επικοινωνιακό χειρισμό του που βγάζει και τον παπά γκαστρωμένο.
Ε λοιπόν οι σημερινές δημοσκοπήσεις είναι απότοκο αυτού του επικοινωνιακού μηχανισμού.
ΕΚΑΝΑΝ ΜΠΟΤΟΞ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΥΜΠΑΝΙΑΣΜΕΝΟ.
ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΓΚΑΛΟΠΟΛΟΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.
ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ

Προσωπικά δεδομένα 17 εκατομμυρίων πολιτών-πελατών της Deutsche Telekom στο Ιντερνετ!

ΑΠΟ GREECE-SALONIKAΈνα νέο σκάνδαλο προστασίας δεδομένων ξέσπασε στο γερμανικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom.
Τα 17 εκ. κλεμμένα δεδομένα άπτονται και της ασφάλεια προσωπικοτήτων ακόμη και πρώην προέδρων της δημοκρατίας!
Από το τμήμα κινητής τηλεφωνίας T-Mobile έχουν κλαπεί πάνω από 17 εκ. δεδομένα πελατών, παραδέχτηκε η διεύθυνση του ομίλου σήμερα στη Βόννη, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού ‘Σπίγκελ’ (Der Spiegel).
Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και δεδομένα γνωστών προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού.
Η κλοπή είχε γίνει το 2006 και τότε είχε επιληφθεί της υπόθεσης η εισαγγελία.
Δεν δόθηκε όμως διάσταση, καθώς δεν είχε υπάρξει απόπειρα διάθεσής τους μέσω του διαδικτύου στην αγορά.
Οι έρευνες των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών έμειναν άκαρπες.
Πρόσβαση όμως στα κλεμμένα δεδομένα που «προσφέρθηκαν σε εγκληματικούς κύκλους στο ιντερνέτ» απέκτησε το περιοδικό ‘Σπίγκελ’ που αποκάλυψε το σκάνδαλο. «Η D.Telekom διευκρίνισε ότι στα κλεμμένα δεδομένα δεν περιλαμβάνονται τραπεζικοί λογαριασμοί και αριθμοί πιστωτικών καρτών.
Δίπλα στα ονόματα όμως αναγράφεται η διεύθυνση, η ημερομηνία γέννησης και η ηλεκτρονική διεύθυνση των πελατών!!
Μεταξύ αυτών και τα μυστικά νούμερα τηλεφώνου και ιδιωτικές διευθύνσεις από πολιτικούς, υπουργούς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες ακόμη και πρώην προέδρους της χώρας, δεδομένα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και για την ασφάλεια των προσώπων αυτών.
πηγή ντόιτσε βέλλε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πενταμελές σύνολο χάλκινων πνευστών «Aelos Brass Quintet» Αίγλη /
Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Δωματίου 05/10/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος: 10.00€ Aeolos ή Αίολος : Ο θεός του ανέμου στην αρχαία Ελλάδα... Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα με βιολιά, τσέλα, όμποε, φλάουτα, κλαρινέτα και πολλά άλλα μουσικά όργανα.
Ο καιρός λοιπόν περνούσε και όλα πήγαιναν καλά.
Καλάαα;
Έ όχι και καλά...
Γιατί εκεί πίσω πίσω στο βάθος της Ορχήστρας ήταν μια μικρή ομάδα πέντε μικρών χάλκινων πνευστών που κρυφά από όλους ετοιμάζονταν για ανταρσία.
Είχαν βαρεθεί τις διαταγές και τις προσταγές στον τρόπο που αφορούσε το πώς θα φυσάνε τα όργανά τους.
Έτσι αποφάσισαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους φτιάχνοντας τη συμμορία παράνομου φυσήματος χάλκινων πνευστών Aeolos Brass Quintet. Με αυτό το χιουμοριστικό τρόπο πέντε μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης θέλησαν να ομορφύνουν την καλλιτεχνική παλέτα που ονομάζεται πολιτισμός ιδρύοντας το πενταμελές σύνολο χάλκινων πνευστών Aeolos. Οι Aeolos Brass Quintet ιδρύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2007
Εχουν εμφανισθεί σε διάφορες συναυλίες σημαντικότερες εκ των οποίων είναι: η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, η συναυλία στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, η συναυλία στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου για την Ιατρική των Μουσικών στο Α.Π.Θ και η συναυλία λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου. Πρωταρχικός στόχος του συνόλου είναι η ανάδειξη των χάλκινων πνευστών και ιδιαίτερα οι ερμηνευτικές δυνατότητες των εν λόγω οργάνων μέσα από τη μουσική δωματίου χρησιμοποιώντας και στοιχεία σάτιρας που ενθουσιάζουν το ακροατήριο. Το πιο εύθραυστο μα συνάμα και δυνατό μέρος μιας χώρας είναι ο πολιτισμός.
Γι' αυτό το λόγο λοιπόν οι Aeolos Brass Quintet θα φυσήξουν δυνατά να διώξουν τα μουσικά σκουπίδια της εποχής μας! Τα μέλη του Aeolos Brass Quintet Λασκαρίδης Γιώργος - τρομπέτα Αρκούδης Σπύρος - τρομπέτα Ελευθεριάδης Τραϊανός - κόρνο Στεφανίδης Φιλήμων - τρομπόνι Γεωργιάδης Παύλος - τούμπα Λασκαρίδης Γιώργος -τρομπέτα Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1974 όπου πήρε τα πρώτα του μαθήματα στην τρομπέτα στην Φ.Ε. Μάντζαρος.
Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα με καθηγητή το Σ. Άνθη και τον Β.Nilsson.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τρομπέτας με τους J.Watson, T.Dokschidzer, J.Thompson κ.α. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε Κέρκυρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και σόλο εμφανίσεις στο Μ.Μ.Αθηνών.
Έχει έντονη παρουσία με σύνολα χάλκινων πνευστών από το 1997 μέχρι και σήμερα.
Έχει συνεργαστεί με όλες τις Ελληνικές Ορχήστρες (Ε.Ρ.Τ.- Ε.Λ.Σ.- Ορχήστρα των Χρωμάτων - Καμεράτα Μ.Μ.Α.- Κ.Ο.Α.) ως έκτακτος μουσικός.
Υπήρξε μέλος ως Τutti μουσικός στην τρομπέτα στην Κ.Ο.Α. για την περίοδο 1999-2006 και ως Ά Κορυφαίος στην Ε.Λ.Σ. και την Καμεράτα του Μ.Μ.Αθηνών.
Από τον Οκτώβριο του 2006 είναι μόνιμος Β' Κορυφαίος στην Κ.Ο.Θ.
Διδάσκει τρομπέτα στο Ν.Ω.Θ. Αρκούδης Σπύρος - τρομπέτα Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1985.
Πήρε τα πρώτα του μαθήματα στην τρομπέτα στη Φ.Ε. Κυνοπιαστών και συνέχισε τις σπουδές του στην Κέρκυρα με καθηγητή το Σ. Άνθη.
Σήμερα είναι στο πέμπτο έτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση τρομπέτας.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τρομπέτας με τους Βo Nilsson, T. Dokschidzer, J.Thompson, R.Friedrich κ.α.
Από το 2000 είναι μέλος του Ionian brass quintet.
Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και την Καμεράτα του Μ.Μ.Α.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα του Βόλου και την Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Σήμερα σπουδάζει στην Musik Hochschule του Ανόβερο με καθηγητή τον Jeroen Berwaerts. Ελευθεριάδης Τραϊανός - κόρνο Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1979.
Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές το 1990 και το καλοκαίρι του '94 υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρχιμουσικό τον Carlo Maria Gullini.
Κατά τη χρονική περίοδο '96-'99 κατείχε τη θέση του Ά Κορυφαίου στην Κ.Ο.Θ.
Συνέχισε τις σπουδές του στο κόρνο στο Πανεπιστήμιο Mozarteum της Αυστρίας με καθηγητή τον Radovan Vlatkovic.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ αλλά και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία.
Επίσης έχει πάρει μέρος σε πολλές ηχογραφήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Από τον Ιανουάριο του 2003 κατέχει τη μόνιμη θέση του Α' Κορυφαίου στην Κ.Ο.Θ.
Διδάσκει κόρνο στο Ν.Ω.Θ. Στεφανίδης Φιλήμων - τρομπόνι Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1974.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τρομπόνι στο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών απ' όπου πήρε και το δίπλωμά του με « Άριστα παμψηφεί » και βραβείο.
Υπήρξε μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ.3 και της Συμφωνικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και με την Καμεράτα του Μ.Μ.Α υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.
Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια τρομπονιού σε Ελλάδα, Ελβετία, Γερμανία και Αμερική με τους C.Lindberg, D.Wick, J.Bylund κ.α.
Από το 2001 κατέχει τη θέση του Ά Κορυφαίου στο τρομπόνι στην Κ.Ο.Θ. Γεωργιάδης Παύλος - τούμπα Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979.
Παίρνει το δίπλωμά τούμπας από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης με βαθμό « Άριστα παμψηφεί » και τιμητική διάκριση.
Κατόπιν συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές, για την περίοδο 2003-2007 στο Hochschule fur Music und Theatre Hannover στην τάξη του καθηγητή Jens Bjorn Larsen.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους I.L.Wagner, M.Goss, R.Bobo και H.J.Renes.
Το 2001 εμφανίζεται ως σολίστ με την Κ.Ο.Θ. στα πλαίσια του Πανελληνίου διαγωνισμού χάλκινων πνευστών «Τέχνη» όπου και αποσπά το Γ΄ Βραβείο.
Έχει συμπράξει με τις Συμφωνικές Ορχήστρες των Δήμων Βόλου, Λάρισας και Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2001 είναι μέλος της Κ.Ο.Θ.
Κατά την περίοδο 2007-2008 υπήρξε μέλος στο κουιντέτο χάλκινων πνευστών Melos Brass όπου και εμφανίστηκε σε Αμερική (Carnegie Hall) και Ιαπωνία.
Διδάσκει τούμπα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα Α' Μέρος Amazing Grace.....................................................Luther Henderson Beale Street Blues..................................................W.C.Handy Oblivion.............................................................Astor Piazzolla Bossa Nova..........................................................Quincy Jones Masquenada.........................................................Jorqe Ben Autumn Leaves.....................................................Johnny Mercer When the Saints go Marching' in................................ James M. Black Β' Μέρος Just a Closer Walk With Thee....................................Don Gillis Tuba Tiger Rag.................................................... Luther Henderson St. Louis Blues..................................................... Luther Henderson Romanza.............................................................Rafael Mendez Επιλογές από κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι...............arr. Alex Katsios

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεατρική παράσταση «Καλημέρα σας κύριε Disney» Θέατρο Άνετον / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 07/10/2008, Ώρα: 11.00
Είσοδος Ελεύθερη Θεατρική παράσταση «Καλημέρα σας κύριε Disney» του Μιχάλη Μιχαήλ από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Παυσίλυπος
Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Παυσίλυπος ιδρύθηκε στο Θεσσαλονίκη το 2004 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό τη διάδοση του καλού θεάτρου.
Φέτος παρουσιάζει ένα μιούζικαλ με τίτλο «Καλημέρα σας κύριε Disney» σε κείμενο και σκηνοθεσία Μιχάλη Μιχαήλ, που έχει ήδη παρουσιαστεί σε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.
Ο δημιουργός Ντίσνεϋ, οι αξιαγάπητες πριγκίπισσες, η ζαβολιάρα Πίπη Φακιδομύτη και ο Ντόναλντ Ντακ με τα υπαρξιακά του προβλήματα συνθέτους ένα υπέροχο σκηνικό και συνιστούν ένα διαβατήριο στην παντοτινή φιλία.
Τα σκηνικά υπογράφει η Α. Κουρμουλάκη, τα κοστούμια η Ελπινίκη, τις χορογραφίες ο Κ. Πετρίδης. Το 2004 ανέβασε το έργο της Α. Γιαννοπούλου «Το παραμύθι της αλήθειας» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μιχαήλ.
Το έργο παίχτηκε στο θέατρο Αθήναιον αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας με ιδιαίτερη επιτυχία.
Στην περίοδο 2005-2006 ανέβασε δύο θεατρικά έργα:
«Το μαγικό κουτί και οι ήρωες του Disney» σε κείμενο και σκηνοθεσία Μιχάλη Μιχαήλ για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, στο Ράδιο Σίτυ, με περιοδεία σε πόλεις τις βόρειας Ελλάδας και το «Κάτσε καλά Μαργαρίτα» της Α. Γιαννοπούλου σε σκηνοθεσία Μ. Μιχαήλ με «έγκριση παρακολούθησης θεατρικής παράστασης» του υπουργείου Παιδείας.
Στη θεατρική περίοδο 2006-2007 ανέβασε την παράσταση «Ο Πινόκιο αναστατώνει τη χώρα του Disney» σε κείμενο και σκηνοθεσία Μ. Μιχαήλ στο Ράδιο Σίτυ με περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλ Χαττ, η μαγική γραφή Αλατζά Ιμαρέτ / Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά 06/10/2008 - 30/10/2008, Ώρα: 19.30 Είσοδος Eλεύθερη Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Αλατζά Ιμαρέτ η έκθεση Αλ - Χαττ, η μαγική γραφή της Ειρήνης Γκόνου. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων της μεγάλης γιορτής της πόλης, των 43ων Δημητρίων. Από τις 6 έως τις 30 Οκτωβρίου το Αλατζά Ιμαρέτ θα φιλοξενεί την έκθεση in situ της Ειρήνης Γκόνου «Αλ-Χαττ, η μαγική γραφή». Μέσα από τον φυσικό χώρο του ιστορικού μνημείου - κτίσμα του 15ου αιώνα που λειτούργησε ως τζαμί και πτωχοκομείο, της πόλης της Θεσσαλονίκης, η καλλιτέχνης, ανακαλεί την πολιτισμική του μνήμη και διάσταση. Αλ-Χαττ είναι η γραφή ως πορεία και διαδρομή που στη συνέχεια μετατρέπεται σε εικόνα, σύμβολο και φυλαχτό, καθορίζοντας το νέο τόπο αναφοράς των εικαστικών της αναζητήσεων.
Οι συνταγές της Ανατολής εισχωρούν στο μελάνι της από τα μυστικά συρτάρια των αράβων καλλιγράφων και των μαραμπού δασκάλων - θεραπευτών της Αφρικής για να εγγράψουν τις επιθυμίες και να εξορκίσουν τους φόβους μας.
Η καλλιτέχνης συνδιαλέγεται με την εθνολογία, ενώ στο έργο της αναγνωρίζει κανείς τα ίχνη των πολιτισμικών της περιπλανήσεων. Ο διάλογος επεκτείνεται στον χώρο της μουσικής με τους 12 «χειροποίητους αυτοσχεδιασμούς» του Μιχάλη Ανδρονίκου, την ενταγμένη απαγγελία των ποιημάτων του Σύριου ποιητή Άδωνη που ερμηνεύει ο ηθοποιός Νίκος Αϊβαλής και τα φωνητικά της Ροδής Τομουρτζούκ Γκιούλ. Το Αλατζά Ιμαρέτ είναι ο δεύτερος σταθμός της έκθεσης μετά την επιτυχημένη της τρίμηνη παρουσίαση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, παραρτήματος του Μουσείου Μπενάκη, στην Αθήνα. Ειρήνη Γκόνου Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955.
Σπούδασε γλυπτική στο Παρίσι στην Ecole des Beaux Arts και στην Ecole des Arts Decoratifs, όπου και δούλεψε ως βοηθός στο εργαστήριο της Renee Bossaert, μελετώντας παράλληλα την πολυμορφία του ψημένου πηλού στο χώρο και το χρόνο. Στα χρόνια που έμεινε στο Παρίσι (1974 - 1985) ήρθε σε επαφή, μέσα από μουσεία και εκθέσεις, με την πολυπολιτισμική διάσταση της τέχνης.
Τον ίδιο ανοιχτό ορίζοντα θα μεταφέρει αργότερα στο εργαστήριό της στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται από το 1986. Για την μελέτη κάποιων πολιτισμών της Αφρικής ανέτρεξε στην εθνολογία, που αντικαθιστά σε αυτές τις περιπτώσεις την ιστορία της τέχνης.
Στην προσέγγιση του αραβικού πολιτισμού την βοήθησαν η μελέτη τόσο της γλώσσας όσο και ειδικών συγγραμμάτων, καθώς και τα ταξίδια. Από το 1975 έχει πραγματοποιήσει 25 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο έργο της αναγνωρίζει κανείς τα ίχνη των πολιτισμικών της περιπλανήσεων, ενώ οι ιδέες και τα μυθογραφήματα της εικαστικής της περιπέτειας μορφοποιούνται μέσα από το απεριόριστο γλωσσικό ιδίωμα των φυσικών υλών. Η γραφή ως εικόνα, ως σύμβολο και ως φυλακτό είναι ο νέος τόπος αναφοράς των τελευταίων εικαστικών της αναζητήσεων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μουσικό παιχνιδοθέαμα «Jazzaμάρες” Θέατρο Άνετον / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 08/10/2008 Είσοδος με προσκλήσεις Μουσικό παιχνιδοθέαμα «Jazzaμάρες" από το εργαστήρι κρουστών «Κρουστόφωνο»
Αν περιγράφοντας την παιδική μουσική παράσταση «Jazzαμάρες» πούμε απλά ότι προσπαθούμε να φέρουμε τη μουσική τζαζ πιο κοντά στα παιδιά, θα είναι πολύ λίγο. Ξεκινήσαμε βασισμένοι στις ιδέες, στη μουσική και τα τραγούδια του Γκιγιώμ Σαρποτιέ, αλλά πολύ σύντομα παρασυρθήκαμε στον κόσμο των παιδιών, σε έναν κόσμο που όλα μπορούν να συμβούν και που η μουσική παίρνει όποια διάσταση και όποιο χρώμα διαλέξουμε.
Το έργο διαδραματίζεται μέσα σε ένα σχολείο αλλά πολύ περισσότερο ... στο μυαλό του Μιχαλάκη!
Οδηγός μας λοιπόν η τζαζ, χρώματά μας το κόκκινο, το μαύρο, το άσπρο και το τρένο ξεκινά!
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας αλλά κυρίως στις ηλικίες 7-16 ετών και όπως σε όλες τις παραστάσεις του Κρουστόφωνου το κοινό συμμετέχει ενεργά.
Δεν θα ήταν όμως υπερβολή να πούμε ότι η παράσταση αυτή ενδείκνυται όχι μόνο για παιδιά αλλά και για όλους τους ενήλικες που θέλουν να θυμηθούν τις σκανδαλιές και τα όνειρα της παιδικής τους ηλικίας.
Η ομάδα αποτελείται από 7 συντελεστές - μουσικούς, μουσικοπαιδαγωγούς, τραγουδιστές και εμψυχωτές - που ανακαλύπτουν ξανά την παιδικότητά τους μέσα από την τέχνη, χωρίς να αναλώνονται σε τυποποιημένες νουθεσίες και διδακτισμούς. Μια απόδραση λοιπόν από την καθημερινότητα με χιουμοριστική διάθεση και ζωντανή μουσική επί σκηνής.
Μουσική: Γκιγιώμ Σαρποτιέ
Στίχοι: Γκιγιώμ Σαρποτιέ, Σοφία Ξυνομήλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Κείμενα: Χρ. Παπαδόπουλος, Κρουστόφωνο
Σκηνικά: Γιώργος Σλαυκίδης
Γραφιστικά: Γιώργος Γιαννάτης
Υπεύθυνοι παραγωγής: Χρήστος Ερκέκογλου, Νίκος Θεοδωρίδης
Συντονισμός- προώθηση: Βίκυ Χουζούρη
Παίζουν:
Αλμπανούδης Τραϊανός (ηλεκτρικό μπάσο)
Ασημίνα Χαρά (τραγούδι, εμψύχωση, κρουστά)
Ερκέκογλου Χρήστος (κρουστά, τραγούδι)
Σαρποτιέ Γκιγιώμ (κιθάρα, τραγούδι)
Σλαυκίδης Γιώργος (τραγούδι, εμψύχωση, κρουστά)
Τέντα Γεωργία (πιάνο, τραγούδι, κρουστά)
Χουζούρη Βίκυ (τύμπανα, τραγούδι, κρουστά)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μ. Καραγάτση
Κεντρική Βιβλιοθήκη / Είδος Εκδήλωσης: Λόγος 17/10/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος Ελεύθερη Μ. Καραγάτσης Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1908.
Ο συγγραφέας ήταν το πέμπτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας, με μεγάλη διαφορά ηλικίας από τα αδέρφια του (18 χρόνια από το πρώτο και 12 από το τέταρτο).
Πέρασε την παιδική του ηλικία σε διάφορες πόλεις εξ αιτίας των μετακινήσεων της οικογένειάς του: το Δημοτικό το παρακολούθησε στη Λάρισα και το Γυμνάσιο το τελείωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου τον έστειλε ο πατέρας του ως τιμωρία, επειδή είχε πλαστογραφήσει την υπογραφή του σε σχολικό έλεγχο.
Ως πεζογράφος πρωτοεμφανίστηκε το 1927 με το διήγημα "Η κυρία Νίτσα", το οποίο πήρε μέρος στον διαγωνισμό της Νέας Εστίας και πήρε τον 3ο έπαινο. Ήταν αυτοβιογραφικό διήγημα, εμπνευσμένο από τον παιδικό του έρωτα για μια εικοσάχρονη δασκάλα του στο δημοτικό σχολείο στη Λάρισα.
Το πρώτο του μυθιστόρημα ήταν Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν, το 1933.
Το 1958 έπαθε ένα σοβαρό έμφραγμα, που οδήγησε στην σταδιακή αποξένωσή του από τους φιλικούς κύκλους.
Συνέχισε όμως να εργάζεται και να γράφει: είχε ξεκινήσει το έργο Το 10, που θα ήταν το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας.
Δεν πρόλαβε όμως να το ολοκληρώσει: στις 13 Σεπτεμβρίου 1960 έπαθε έμφραγμα και λίγες ώρες μετά, τα ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου, πέθανε στην καλύτερη ίσως περίοδο της συγγραφικής ζωής του, έχοντας φτάσει σε σπάνια επίπεδα εκφραστικής ακρίβειας και οικονομίας.
Λέγεται ότι οι τελευταίες δύο λέξεις που έγραψε ήταν «ας γελάσω». Ο Καραγάτσης δεν είχε σε υπόληψη το πολιτικό σύστημα της χώρας και δεν έτρεφε καμία εκτίμηση για τον πολιτικό κόσμο, μολονότι ανήκει στους κατ' εξοχήν κοινωνικούς πεζογράφους της χώρας μας.
Τόλμησε να απεικονίσει την κοινωνία της εποχής του, διεισδύοντας στα βαθύτερα στρώματα της λίμπιντο όπως εκφραζόταν υπόγεια, απειλητική και καταπιεστική στα χρόνια που έζησε. Την ανέδειξε σε δύναμη ανώτερη και από την εξουσία και το χρήμα, δίχως να τη δαιμονοποιήσει και χωρίς να την οδηγήσει πέρα από τα όποια της όρια, όπως αδίκως τον κατηγόρησαν κάποτε.
Άλλωστε η αντοχή του έργου του, και ιδιαίτερα των γνωστότερων μυθιστορημάτων του (Ο Γιούγκερμαν και τα στερνά του, Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν, Η μεγάλη χίμαιρα και Ο κίτρινος φάκελος), δεν οφείλεται απλώς και μόνο στην αφηγηματική του ευχέρεια, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι οι κεντρικοί του χαρακτήρες αποτυπώνουν με τη δράση τους αυτό που λέμε νεότερη Ελλάδα την περίοδο κατά την οποία αρχίζει να δημιουργείται μεσαία τάξη.
Αυτή η μεσαία τάξη ωστόσο υπήρξε προϊόν βαθιάς και μακρόχρονης κοινωνικής ζύμωσης μέσα στα λαϊκά στρώματα.
Ως συγγραφέας ήταν παραγωγικός, πολυπράγμων, ανήσυχος και πάντοτε ευρηματικός, ακόμη και στα μέτρια έργα του.
Είχε το προσόν να διακρίνει την ποιότητα και την ουσία ενστικτωδώς σχεδόν, το οποίο το διακρίνει κανείς στις θεατρικές κριτικές του, όπου σπάνια έκανε λάθος στις προβλέψεις του και μπορούσε να ξεχωρίσει τα πραγματικά ταλέντα, κάποτε προβλέποντας μάλιστα και την εξέλιξή τους, όπως συνέβη με την Έλλη Λαμπέτη.
Προτού δημοσιεύσει το πρώτο του μυθιστόρημα, τον Συνταγματάρχη Λιάπκιν, το 1933 (ο Καραγάτσης ήταν τότε μόνο 25 ετών), είχε «προπονηθεί» νωρίτερα γράφοντας πλήθος διηγήματα και, παρ' ότι ο κύριος όγκος του έργου του αποτελείται από μυθιστορήματα, το διήγημα δεν το εγκατέλειψε ποτέ.
Όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τον Ντ. Χ. Λόρενς, δεν μπορεί κανείς να προσλάβει τον μυθιστοριογράφο Καραγάτση αγνοώντας τον διηγηματογράφο.
Άλλωστε με διήγημα έγινε γνωστός στη συντεχνία των συγγραφέων και στο αναγνωστικό κοινό το 1927, την Κυρία Νίτσα, που έλαβε τον 3ο έπαινο στον διαγωνισμό της «Νέας Εστίας». Το κύριο χαρακτηριστικό του συγγραφέα είναι η παρατηρητικότητα.
«Πότε ρεαλιστής και πότε λυρικός, πότε ενδοστρεφής και πότε σατιρικός ή και ευτράπελος, αλλά πάντοτε αμοραλιστής στο βάθος, στάθηκε ένας από τους οξύτερους παρατηρητές και ελεγκτές της νεοελληνικής, αστικής ιδίως, κοινωνίας»... ο Μ. Καραγάτσης κατά τον Γ. Π. Σαββίδη.
«Από ιδιοσυγκρασία φιλόκαινος και θαυμαστής κάθε προόδου, από πεποίθηση αντικομφορμιστής και πολέμιος κάθε συμβιβασμού, δέχθηκε με ενθουσιασμό κάθε νέα ιδέα -πλην του μαρξισμού, μολονότι υιοθέτησε πολλά διδάγματα του ιστορικού υλισμού- και έδωσε συχνά οξύτατες μάχες για θέματα κοινωνικού είτε πνευματικού ήθους», και πάλι, Γ. Π. Σαββίδης. Και ο Αντρέας Καραντώνης, αποτιμώντας «πεζογράφους και πεζογραφήματα της γενιάς του 30» θα γράψει:
«Τα ένστικτα του Καραγάτση είναι κατακτητικά, αρχηγικά - και, από την πλευρά αυτή, είναι ο μόνος από τους συγγραφείς μας που μας θυμίζει τη θυελλώδη κατακτητική ιδιοσυγκρασία του Μπαλζάκ.
Έτσι, ο Γιούργκερμαν είναι περισσότερο μια αλληγορία παρά ένας συγκεκριμένος άνθρωπος, περισσότερο μια ονειροπόληση και μια συνισταμένη επιδιώξεων παρά μια οντότητα...
Ο Καραγάτσης είναι κατά την περίσταση, επικός, λυρικός, οραματικός, ηθογράφος και ψυχογράφος, κοινωνιολόγος, ιστορικός και ψυχαναλυτής, σκληρός σατιριστής με πένθιμο πάντα χιούμορ.
Μόνο ανάλαφρος, μόνο χαμογελαστός, μόνο χαριτωμένος, μόνο ιωνικός δεν είναι. Βαρύς, αδρός και πρωτόγονος, χωματώδης, πυκνά γήινος, βάρβαρα αθλητικός, είναι μαζί και γεωργός και θαλασσινός...» Κι ο Τάσος Βουρνάς, στην Επιθεώρηση Τέχνης το 1960:
«Τέλειος γνώστης της εσωτερικής δομής και της λειτουργίας του μυθιστορήματος, ο Καραγάτσης είναι ο γοητευτικότερος αφηγητής, ο προικισμένος μυθοπλάστης.
Είχε αντιληφθεί την προσφορά των κλασικών μορφών του μυθιστορήματος και αντιστάθηκε με επιμονή στις νέες τάσεις μιας πεζογραφίας που διάλυσε το μύθο και τη φόρμα για χάρη μιας βαθύτερης, κατά τους ισχυρισμούς της, ενδοσκόπησης της ανθρώπινης αγωνίας και ενός λυρισμού που εισόρμησε στις σελίδες της από την περιοχή της ποίησης.
Άνισος, αλλοπρόσαλλος, πεισματικά καρφωμένος στην ιδέα ότι η λίμπιντο αποτελεί τον άξονα της ανθρώπινης ψυχολογίας και την κινητήρια δύναμη της ιστορίας και της κοινωνίας, έδωσε κάποτε σελίδες παλλόμενες από θελκτικό νεύρο και άλλοτε αφόρητα ρηχές, σαρκάζοντας τα πάντα, περιφρονώντας τα πάντα, χωρίς να εξαιρεί -κι εδώ βρίσκεται η τιμιότητά του- ούτε τον ίδιο του τον εαυτό».
Και το μεγαλείο του, θα λέγαμε.
Μια ζωή «ας γελάσω!». Ο Καραγάτσης της αμαρτίας και της αγιοσύνης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Τρεις δημιουργικοί αιώνες εικονογραφημένης τέχνης»
Είδος Εκδήλωσης: Λόγος 07/11/2008 - 09/11/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος Ελεύθερη Ο 18ος αιώνας είναι ένας αιώνας ο οποίος χαρακτηρίζεται για τις μεγάλες ζυμώσεις στο χώρο της εικονογραφικής τέχνης στο Άγιον Όρος.
‘Όπως επισημαίνει ο Μανόλης Χατζηδάκης στο βιβλίο του «Έλληνες ζωγράφοι μετά την Άλωση (1450-1830)»: «Το Άγιο Όρος διατηρεί πάντα το κύρος να καθιερώνει ζωγράφους ή σχολές και όσα συμβαίνουν εκεί έχουν πάντα αντίκτυπο σε πολύ ευρύτερες ορθόδοξες περιοχές και όχι μόνο στον ελληνικό χώρο. Στις πρώτες δεκαετίες του 18ου αι. εκτελείται σημαντικός αριθμός τοιχογραφιών διακοσμήσεων σε καθολικά, σε νάρθηκες και σε παρεκκλήσια μοναστηριών του Άθω, με τις οποίες εκφράζουν δύο ροπές αντίθετες, κυρίως στην τεχνοτροπία.
Η αντίθεση αυτή όμως πρέπει να εκφράζει και μια ουσιαστικότερη κρίση με αναφορά στην κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η αγιογραφία.
Η μια τάση, η συντηρητική, φαίνεται να ακολουθεί την παλαιά αγιορείτικη παράδοση, να μετακαλούνται δηλαδή καλοί ζωγράφοι από τον κόσμον, οι οποίοι τώρα μεταφέρουν στο Όρος την περιφερειακή τους τέχνη αυτούσια και με πιθανές εικονογραφικές προσαρμογές.
Η άλλη τάση, πιο ενδιαφέρουσα, φαίνεται να εκφράζει ανησυχίες και αναζητήσεις σε αναδρομές πιο πρωτότυπες, με χαρακτήρα αυτόχθονα, αγιορείτικο». Ο Διονύσιος εκ Φουρνά και ο Φώτης Κόντογλου αποτελούν δύο μορφές ορόσημα για την εξέλιξη της εικονογραφικής τέχνης στους τρεις τελευταίους αιώνες.
Ο Διονύσιος τολμά να θέσει ζήτημα κριτηρίων για την πρόοδο της εικονογραφικής τέχνης, οριοθετεί την εικονογραφία στην περίφημη Ερμηνεία και προτείνει την επιστροφή στην τέχνη του μεγάλου Μανουήλ Πανσέληνου. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η παρουσία του Φώτη Κόντογλου στον Ελλαδικό χώρο και στο Άγιο Όρος θα εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την πορεία της εικονογραφικής τέχνης.
Ο «ζηλωτής» αυτός ανατολίτης με την εμμονή του και την πίστη του στην δύναμη και την αυθεντικότητα της παράδοσης, πέτυχε κάτι που σπανίως συμβαίνει στην ιστορία της τέχνης· την επαναφορά σε μια ξεχασμένη εικαστική παράδοση και μάλιστα την αναγέννησή της. Έκθεση για το Άγιον Όρος Ο Γιώργος και ο Γιάννης Ζαρζώνης ασχολήθηκαν τα τελευταία δεκατρία χρόνια με το Άγιο Όρος, κάνοντας αμέτρητες εικόνες τόσο στις μονές και τους καλόγερους όσο και στο απίστευτο φυσικό τοπίο.
Έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες τυπώθηκαν σε μεγάλα μεγέθη με σκοπό να ανοίξουν στους επισκέπτες της έκθεσης τις πύλες του Αγίου Όρους. Γ. και Γ. Ζαρζώνης Γεννήθηκαν στην Άζωρο Ελασσόνας και ασχολήθηκαν από τα παιδικά τους χρόνια με τη φωτογραφία.
Με αφορμή τη συνεργασία τους με το περιοδικό «ΕΝΑ» αρχικά έμειναν στην Αθήνα όπου δούλεψαν για όλα σχεδόν τα ελληνικά περιοδικά.
Το National Geografic ήταν η τελευταία τους "στάση" στην πρωτεύουσα.
Επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη όπου μετά τη συνεργασία τους με τα τοπικά περιοδικά άρχισαν να εκδίδουν λευκώματα και οδηγούς.
Έχουν εκδώσει περισσότερα από 30 βιβλία, ενώ έχουν κυκλοφορήσει χιλιάδες διαφημιστικές αφίσες δικές τους με θέμα πάντοτε την ελληνική τοπιογραφία.

Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος

(ΑΠΟ http://www.dimitriathess.gr/)Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών /
Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία
03/10/2008 - 05/10/2008,
Πρεμιέρα 03/10/08 Ώρα: 21.00
Είσοδος: Κανονικό 15€, Μαθητικό-φοιτητικό 10€ «Ο Μεγαλέξανδρος και καταραμένος Δράκος»
- Μια συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και Πάτρας σε κείμενο - σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη
Ένας δράκος καταλαμβάνει το υδραγωγείο της πόλης και παραχωρεί νερό στους κατοίκους της μόνο αφού χορτάσει με ανθρώπους.
Η όρεξή του ολοένα μεγαλώνει...
Με διαταγή του Βεζύρη γίνεται καθημερινά κρυφή κλήρωση ανάμεσα σ' όλους για τα επόμενα θύματα.
Μια μέρα η κλήρωση ορίζει ως επόμενο θύμα τη Ρωξάνη, τη μοναχοκόρη του Βεζύρη...
Οι συντελεστές
Κείμενο- σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική σύνθεση- Στίχοι τραγουδιών: Βαγγέλης Γιαννάκης
Σκηνικά- Σκηνικές κατασκευές: Έβης Χρήστου
Κουστούμια- Μάσκες: Μαρία Πασσαλή
Σκηνικός χώρος- Χορογραφία- Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης
Βοηθός σκηνοθέτη- Εφαρμογή κίνησης ηθοποιών: Άννα Μπόη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μίτσυ Ακογιούνογλου
Κινησιολογική προετοιμασία ηθοποιών: Μαργαρίτα Μάντακα
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Κωνσταντίνος Πασσάς (Καραγκιόζης), Θανάσης Ζέρβας (Χατζηαβάτης), Μαρκέλλα Γεωργαλά (Γοργόνα, Βεζυροπούλα), Φένια Μάγιου (Υπασπιστής, Μεγαλέξανδρος), Αντώνης Δημητροκάλης (Βεληγκέκας, Μπαρμπαγιώργος)
Και οι μουσικοί:
Αβδελιώδης Γιάννης (Κρουστά, Τύμπανα, Μεταλλόφωνο), Βενιζέλος Γιάννης (Κιθάρα κλασσική, Ακορντεόν), Παπούλιας Μάριος (Βιολί, Φλάουτο, Μαντολίνο), Αλέξανδρος Αβδελιώδης (Πιάνο).
«Το Θέατρο Σκιών εξακολουθεί να μας γοητεύει όχι μόνο με το μοναδικό αίσθημα που γεννά το παίγνιο του φωτός και της σκιάς, αλλά με τον δραματουργικό τρόπο του, που εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε και τον αναζητούμε στον τρόπο του αρχαίου δράματος, δηλαδή της Τραγωδίας, της Κωμωδίας και του Σατυρικού δράματος.
Οι ομοιότητες είναι πρόδηλες, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως πρόκειται για μια συγκρίσιμη ή συνειδητή μορφή αναβίωσης της αρχαίας κληρονομιάς όσο για έναν ηλιοτροπισμό που δημιουργεί η συλλογική μνήμη μέσα από τις ποικίλες μορφές της παράδοσης συνεπικουρούμενη από την έμφυτη αρέσκεια της μίμησης στον αρμονικό συνδυασμό του απαγγελτικού λόγου με την μουσική και την όρχηση (...)»
Δήμος Αβδελιώδης
«Με την πρώτη παραγωγή της περιόδου 2007 - 2008 «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος» επιθυμούμε να τιμήσουμε μια σπουδαία θεατρική παράδοση που άνθισε στην Πάτρα και πρόσφερε ψυχαγωγία σε γενιές θεατών όλων των ηλικιών σε όλη την Ελλάδα.
Εκτός από τη διαχρονική της σημασία η παράδοση αυτή συνδέεται με ανάλογες παραδόσεις θεάτρου σκιών μέχρι και την Άπω Ανατολή. (...)
Την παράσταση αυτή αφιερώνουμε σ' όλους τους επώνυμους και ανώνυμους Πατρινούς καραγκιοζοπαίχτες που με μόχθο, θυσίες και αστείρευτο μεράκι διατήρησαν και διατηρούν ζωντανή τη φλόγα της μοναδικής αυτής παράδοσης».
Λυδία Κονιόρδου
Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή 03/10/08 11:00 (σχολεία), 21:00
ΠρεμιέραΣάββατο 04/10/08 Μία απογευματινή παράσταση 19:00 και μία βραδινή 21:00
Κυριακή 05/10/08 Μία πρωινή παράσταση 11:00 και μία απογευματινή 19:00

ΟΧΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ!

ΑΠΟ GREEK ALERT
Διακήρυξη του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, με πρωτοπόρους και οδηγούς τους Έλληνες της Μακεδονίας, την Παν-μακεδονική Καναδά και τις Μακεδονικές οργανώσεις στις πέντε Ηπείρους διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση και ιδιαιτέρως προς Αθήνα, Σκόπια, Βρυξέλες, Ουάσινγκτον και Ο.Η.Ε., ότι: Επιθυμούμε την ευημερία, πρόοδο και ανάπτυξη, και προωθούμε τη φιλία και συνεργασία όλων των λαών της Βαλκανικής εφόσον υπάρχει πνεύμα αληθινής συνεργασίας και γειτονίας και με θετικές προοπτικές για την Ελλάδα. Επιθυμούμε την συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς και οικογένειες όλων των ενδιαφερομένων χωρών εφόσον αυτές πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις και σύμφωνα με την νομοθεσία ένταξης των οργανισμών αυτών. Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να αναγνωρίσουμε τις ανιστόρητες διεκδικήσεις και τον παράλογο σφετερισμό της Ελληνικής και Μακεδονικής ταυτότητάς μας από τους Σλάβους των Σκοπίων, ή από οποιουσδήποτε. Ζητούμε να σταματήσει η εθνικιστική προπαγάνδα από τους Σλάβους των Σκοπίων στα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα τα οποία γαλουχούν τις νεώτερες γενεές με μεγαλοϊδεατισμούς, αλυτρωτικές τάσεις και διαθέσεις. Ζητούμε πλήρη αναθεώρηση των ψευδών ισχυρισμών και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στα σχολικά τους εγχειρίδια. Ζητούμε να σταματήσει κάθε αβάσιμη δημαγωγία, αλυτρωτική διεκδίκηση και προπαγάνδα, στο δημόσιο τομέα και τις ένοπλες δυνάμεις τους. Απαιτούμε οι επόμενες γενιές των Ελλήνων να μην πληρώσουν τα λάθη σημερινών χειρισμών και αποφάσεων των ελληνικών κυβερνήσεων.
Το θέμα με τα Σκόπια πρέπει να κλείσει εδώ, και αν χρειαστεί, με τελεία διακοπή επαφών. Δηλώνουμε ότι η Ελληνική ιστορία και το όνομα «Μακεδονία» θα πρέπει να παύσουν να είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Ζητούμε να μην υπογραφεί από την Ελλάδα καμία συμφωνία περί ονομασίας που περιέχει το ελληνικό όνομα Μακεδονία. Ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (Veto) σε κάθε ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ατλαντική Συμμαχία μέχρις ότου αποφασίσει σε ένα όνομα και μία λύση που δεν θα προσβάλει άλλο τον ελληνικό λαό, την ιστορία του, την παράδοση και πολιτιστική του κληρονομιά, και ούτε θα υπονοεί απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να αντιδράσει δυναμικά και αποφασιστικά ενάντια στον όποιο διασυρμό υφίσταται από την αλυτρωτική προπαγάνδα των Σλάβων των Σκοπίων. Ζητούμε από την Ελληνική Εκκλησία να σταθεί πρωτοπόρα στο πλευρό των Ελλήνων όπως έκανε σε όλους τους αγώνες του Εθνους και να ηχήσει το σάλπισμα της αφύπνισης για τον εθνικό κίνδυνο. Ζητούμε από τον επιχειρηματικό κόσμο, και τις Ελληνικές Επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στα Σκόπια να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασκήσουν αμέσως οικονομικές πιέσεις στην κυβέρνηση των Σκοπίων για να εξαντλήσουν τα αποθέματα επιδότησης των αλυτρωτικών διαθέσεων ενάντια στην Ελλάδα. Ζητούμε από την Διεθνή Κοινότητα να αναθεωρήσει την πολιτική της στα Βαλκάνια που οδηγεί την ευρύτερη περιοχή σε αποσταθεροποίηση και την καθιστά συνεργό σε αλυτρωτικές ενέργειες και στην απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να διερευνήσει το θέμα των Ελλήνων της Βαρντάρσκα και του Τίτο, με προσφυγή στην Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι υπάρχει εκεί Ελληνισμός σήμερα πού αποσιωπείται. Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να εξετάσει πιθανή προσφυγή των Σλάβων των Σκοπίων στο Δικαστήριο της Χάγης για κλοπή της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας. Μην παραδώσετε την Ελληνική Ιστορική, Πολιτισμική και Eθνική κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας εις τον αιώνα τον άπαντα με τυχόν απόφασή σας να παραδώσετε τον όρο «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε μορφή, ούτε στο Αλβανο-Σλαβικό κράτος με πρωτεύουσα τα Σκόπια, ούτε σε κανέναν. Αν σε κάθε γέφυρα που χτίζουμε με παραδοσιακούς φίλους ή με άσπονδους γείτονες εμείς παραχωρούμε ένα κομμάτι της ταυτότητας και της εθνικής μας κυριαρχίας, προς «χάριν της ειρήνης και της ασφάλειας στην διευρυμένη Ευρώπη» ενώ από την άλλη μεριά της γέφυρας σμιλεύουν την δική τους εθνική ταυτότητα σε δικά μας λευκά μάρμαρα, τότε στο μέλλον η Ελλάδα θα είναι πραγματικά: «…κάποια τέως χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης…». Μην το κάνετε!. Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο 25 χρόνια στην υπηρεσία του Ελληνισμού, 25 χρόνια στο πλευρό των Ελλήνων του Καναδά

Ερωτήματα προς απάτριδες

ΑΠΟ GREEK ALERT Ποιος σας εμποδίζει τελικά; Ελλάδα, η χώρα της δημοκρατίας ή η χώρα τρομοκρατίας των μηδενιστών; Ναι, τελικά εκεί φτάσαμε… εκεί μας έφτασαν δηλαδή όλοι αυτοί οι άνευιδεολογίας που επιτίθενται απερίφραστα πλέον στον οποιονδήποτε δηλώνειπως αγαπά τον τόπο του, την χώρα του και την ιστορία του!!! Πρεσβευτές και προσκυνημένοι του νεοταξικού συστήματος, τηςπαγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης των εθνών, των λαών και τωνανθρώπων, εμπαίζουν, περιγελούν, αμαυρώνουν, καταγράφουν και φακελώνουν (όλους όσους νιώθουν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόποτους), προκειμένου να εκδικηθούν μελλοντικά, με την πρώτη ευκαιρία,αυτούς που τους αντιτίθενται, λειτουργώντας ως φασιστοειδή, δειλά, κομπλεξικά και αδύναμα ανθρωπάκια, σε μία ύστατη προσπάθεια να κρύψουν την μηδαμινότητά τους απαιτώντας από όλους τους άλλους να γίνουν ένα με τις μηδενιστικές ιδέες που αντιπροσωπεύουν! Απευθύνομαι σε όλους εκείνους που ενώ κανονικά έπρεπε να κρύβουν την ανυπαρξία τους, την διατυμπανίζουν και απαιτούν από όλους τους άλλουςνα ξεχάσουν τα πάντα και να ενστερνιστούν τις απόψεις τους. Ποιες απόψεις; Μα τις απόψεις του μηδενισμού και του εξοβελισμού των πάντων! Ποιος σας είπε να αγαπάτε την πατρίδα σας; Ποιος σας είπε να τιμάτε τον τόπο σας; Ποιος σας είπε να σέβεστε την ιστορία σας; Ποιος σας είπε να τιμάτε τους προγόνους σας και να εκτιμάτε τους αγώνες που έδωσαν άλλοι για εσάς; Ποιος σας είπε να σηκώνετε κεφάλι και να θέλετε το δίκιο σας; Ποιος σας είπε να νιώθετε Έλληνες; Σίγουρα δεν σας τα είπαν αυτοί που διατυμπανίζουν πως τελικά πατρίδα σου είναι ο τόπος που ζεις και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει τίποτε άλλο!!! Αφού όμως είναι αυτή η πατρίδα τους, αφού εδώ είναι το σπίτι τους, αφού εδώ είναι ο τόπος που τους γέννησε, που τους ανέθρεψε, που τους μεγάλωσε, που τους φρόντισε και τους φροντίζει (υπέρ του δέοντος), αφού εδώ είναι οι οικογένειές τους, γιατί αρνούνται να αγωνιστούν για την πατρίδα στην οποία ζούνε; Τι τους κρατάει μακριά από έναν φυσιολογικό αγώνα εναντίον αυτών που διεκδικούν μέρος της πατρίδας τους; Γιατί αδιαφορούν για το μέλλον του τόπου; Επειδή είναι δειλοί και δεν ξέρουν τι είναι να αγωνίζεσαι; Ή επειδή τα έχουν όλα και μπορούν να ξεχνούν εύκολα τα πάντα; Μήπως επειδή έχουναρκετή αυτογνωσία και γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα; Αλλά τότε γιατί τα δημιουργούν; Πολλές οι απορίες… και σίγουρα δεν είναι μόνο αυτές που εγώ παρέθεσα. Υπάρχει όμως και μία πρόταση: Επειδή από όλα σχεδόν τα αεροδρόμια τηςχώρας γίνονται συνεχείς πτήσεις προς το εξωτερικό, εσείς που νιώθετε πατρίδα σας απλά τον τόπο στον οποίο ζείτε, γιατί δεν παίρνετε κάποια πτήση, να φύγετε να πάτε να ζήσετε κάπου αλλού, να κάνετε εκεί την πατρίδα σας και να μας αφήσετε μόνους και ήσυχους να δώσουμε τους δικούς μας αγώνες, να τιμήσουμε τους δικούς μας προγόνους και να παλέψουμε για τα δικά μας ιδανικά και τα δικα μας δικαιώματα; Δυστυχώς, όμως, ούτε αυτό μπορείτε να κάνετε, επειδή πουθενά δεν σας ανέχονται!!!Κωνσταντίνος Υ.Γ.: «Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανείς…» ας μιλήσουμε επιτέλους

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
Πειραματόζωα επίτομο Συγγραφέας: Αρκάς Θέμα: Κόμικς- Χιούμορ Εκδότης: Γράμματα Σελίδες: 125 Ημ. Έκδοσης: 01/01/2008 Συγκεντρωτικός πολυτελής τόμος που περιλαμβάνει και τα τρία άλμπουμ των Πειραματόζωων. Από τον πρόλογο του Γιάννη Βαρβέρη: Στα Πειραματόζωα του Αρκά ισχύουν δύο τινά:
ο υγιής είναι ένας ασθενής που έχει προσωρινά διαφύγει και η φύση είναι παγίως ηττημένη. Το "κατά φύσιν" εδώ έχει αντικατασταθεί από το "παρά φύσιν". Ο τρομοκρατημένα αποθαυμάζων Ιπποκράτης και ο κακεντρεχώς διηγούμενος Βακίλος είναι κατά βάθος και οι δύο άφωνοι μπροστά στα όρια του πόνου και τις σαδιστικές δυνατότητες της επιστήμης, ιδωμένες από μια πλευρά τόσο γκροτέσκα ώστε ο καθένας θα προτιμούσε τον ιατρικά ανυποστήρικτο πρωτογονισμό και τη σύντομη θνητότητα του από μια επιβίωση με τόσο κοφτερά δόντια.
Ο Αρκάς μοιάζει εδώ σαν να ασπάζεται εξίσου γελαστικά όπως ο Μολιέρος το μένος εκείνου για τους ιατρούς.
Πιστεύει πως οι λογής μεθοδολογίες τους είναι βαθύτερα εξωανθρώπινες και πώς η συγχρονη μεταμόσχευση δημιουργεί όργανα παραφωνίας μέσα στην αρμονική ορχήστρα του οργανισμού.
Το αρχαιότερο μυστικό του κόσμου Συγγραφέας: Mark Fisher Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Φυτράκης Μετάφραση: Σπυριδάκη, Χριστίνα Σελίδες: 139 Ημ. Έκδοσης: 01/01/2008Η ζάλη των ζώων πριν την σφαγή Συγγραφέας: Δημήτρης Δημητριάδης Θέμα: Θέατρο Εκδότης: Ίνδικτος Σελίδες: 187 Ημ. Έκδοσης: 01/07/2008Σεμπάστιαν Νταρκ Ο πρίγκιπας των πειρατών Συγγραφέας: Φίλιπ Κάβενεϊ Θέμα: Εφηβική λογοτεχνία Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα Μετάφραση: Αθανασίου, Κατερίνα Εικονογράφηση: Χέλερ, Τζιούλεκ Σελίδες: 464 Ημ. Έκδοσης: 01/07/2008
Ο Σεμπάστιαν, ο Μαξ και ο Κορνήλιος φτάνουν στο πολυσύχναστο λιμάνι του Ράμαλατ, έτοιμοι για μια νεά περιπέτεια.
Αυτή τη φορά θα αναζητήσουν το θρυλικό χαμένο θησαυρό του βασιλιά των πειρατών, του καπετάν Καλινέστρα.
Πρώτα όμως πρέπει να περάσουν μέσα από το σκοτεινό και μυστηριώδες δάσος Τζέλτεϊν και να βγουν ζωντανοί από μια αναμέτρηση με τη φοβερή μάγισσα Λεονώρα, που κρύβει ένα τρομακτικό μυστικό και ασκεί μαγική επίδραση στον Σεμπάστιαν...
Θα ανακαλύψουν τελικά το χαμένο θησαυρό;
Θα ζήσει ο Σεμπάστιαν για να διηγηθεί την ιστορία του;
Θα νικήσει κανείς τον Κορνήλιο στη μάχη;
Αραγε θα σταματήσει ποτέ ο Μαξ να γκρινάζει;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
2ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών που διεξήχθη στη Δράμα στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2008, στο συνεδριακό κέντρο της νομαρχίας Δράμας στην Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας.
Τη διοργάνωση στήριξαν με χορηγίες το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας και η Τ.Ε.Δ.Κ νομού Δράμας.
Τα Διεθνή Συνέδρια Ποντιακών Ερευνών σκοπό έχουν να ανακοινώνονται τα πορίσματα των ερευνών για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου στα αρχαία, βυζαντινά, οθωμανικά, νεότερα και σύγχρονα χρόνια.
Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο τιμήθηκε η προσφορά του Sergei Karpov στις ποντιακές μελέτες και η μνήμη του αρχιμουσικού και συνθέτη Οδυσσέα Δημητριάδη, καθώς φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του.
Η εναρκτήρια συνεδρία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 18:30 και ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των επισήμων.
Χαιρετισμό εκ μέρους των τριών Σωματείων που οργάνωσαν το Συνέδριο απηύθυνε στο ακροατήριο ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Αποστολίδης. Ακολούθησε η τιμητική αναφορά στο έργο του Sergei Karpov και του Οδυσσέα Δημητριάδη. Πιο συγκεκριμένα ο ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στο πρόσωπο και το έργο του κοσμήτορα της Ιστορικής Σχολής του πανεπιστήμιου Lomonosov Sergei Karpov.
Στη συνέχεια ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Sergei Karpov πήρε το λόγο και παρουσίασε νέες αρχειακές ανακαλύψεις από ντοκουμέντα που αφορούν στην Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.
Με το τέλος της διάλεξής του η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών κα Άρτεμις Καρανίκα-Κούμα επέδωσε στον καθηγητή την τιμητική διάκριση που ήταν μια συλλεκτική πολυτελής κασετίνα με ασημένια αντίγραφα νομισμάτων έξι αυτοκρατόρων της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.
Στη συνέχεια ο αρχιμουσικός-συνθέτης κ. Παύλος Τσακαλίδης παρουσίασε τη ζωή και το έργο του διάσημου αρχιμουσικού και συνθέτη Οδυσσέα Δημητριάδη παρουσιάζοντας σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό και ηχητικό υλικό.
Την τιμητική διάκριση στην εγγονή του Οδυσσέα Δημητριάδη κα Λίκα Δημητριάδου, η οποία ήρθε για την τιμητική αυτή εκδήλωση από την Τιφλίδα, επέδωσε ο πρόεδρος του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα κ. Αριστείδης Κυριακίδης.
Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Δημητριάδη.
Στη συναυλία, στην οποία διευθυντής του καλλιτεχνικού προγράμματος ήταν ο Παύλος Τσακαλίδης, συμμετείχαν η χορωδία του Συλλόγου Καυκασίων «Προμηθέας» Καλαμαριάς και το οργανικό σύνολο δωματίου «Οδυσσέας Δημητριάδης».
Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι αμιγώς επιστημονικές εργασίες του Συνεδρίου.
Η πρώτη συνεδρία με προέδρους τους καθηγητές κ. Sergei Karpov και κα Αλκμήνη Σταυρίδου-Ζαφράκα αφορούσε στην αρχαία ιστορία του Πόντου και στα βυζαντινά χρόνια.
Για την αρχαία ιστορία ο λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κ. Ηλίας Πετρόπουλος πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: Ζητήματα του αρχαίου ελληνικού αποικισμού του Ευξείνου Πόντου.
Στη συνέχεια η αρχαιολόγος κα Ελένη Μεντεσίδου εισηγήθηκε το θέμα: Αμάσεια. Η πρώτη πρωτεύουσα του Πόντου.
Στη συνεδρία με τη βυζαντινή θεματική πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δυο εισηγήσεις: από την κα Ευριδίκη Γεωργαντέλη λέκτορα νομισματολογίας στο πανεπιστήμιο του Birmingham αναπτύχθηκε το θέμα Numismatic considerations of Trebizond’s presence in Anatolia and the Black Sea, 12th – 15th centuries και από τον επίκουρο καθηγητή τουρκολογίας στο πανεπιστήμιου Κύπρου κ. Tom Sinclair το θέμα The city of Bayburt during the Il-Khanid period.
Τη συνεδρία για τα αρχαία και βυζαντινά χρόνια ακολούθησαν δυο συνεδρίες: μια για την ύστερη οθωμανική και μια για τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία του Πόντου.
Το Προεδρείο αυτής της συνεδρίας αποτελούνταν από τον καθηγητή κ. Michael Meeker και τον καθηγητή κ. Στάθη Πελαγίδη.
Η συνεδρία άνοιξε με την εισήγηση του οθωμανολόγου καθηγητή στο Princeton University κ. Heath Lowry την οποία διάβασε ο κ. Νίκος Μιχαηλίδης, λόγω της απουσίας του καθηγητή Lowry.
Η ανακοίνωση του είχε θέμα: Τhe city of Trabzon, ca 1895 και αφορούσε την παρουσίαση εξήντα περίπου ανέκδοτων φωτογραφιών της πόλης της Τραπεζούντας που τραβήχτηκαν με εντολή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β΄ από τον φωτογραφικό οίκο των Αδελφών Κακουλή. Στη συνέχεια ο υποψήφιος διδάκτορας νεότερης ιστορίας στο πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Καστρινάκης εισηγήθηκε το θέμα: Catholic and Protestant Missions in late 19th century Pontus, as reported in the Vatican archives and in Italian and American diplomatic sources.
Η συνεδρία αυτή έκλεισε με την εισήγηση του κ. Θεοδόση Κυριακίδη, υποψήφιου διδάκτορα νεότερης ιστορίας στο πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, η οποία είχε θέμα: Υπερόριοι στις σταυροπηγιακές μονές του Πόντου.
Το δεύτερο μέρος αυτής της συνεδρίας συνεχίστηκε με τις ακόλουθες τρεις εισηγήσεις:
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) κ. Richard Hovannisian παρουσίασε το θέμα του με τίτλο: The Armenian Communities of the Pontus prior to 1915.
Στη συνέχεια ο διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης ανέπτυξε το θέμα: Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το μεταλλείο «Άργανα» Μ. Ασίας (1908-1923).
Η συνεδρία έκλεισε με την εισήγηση του διδάκτορος Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ. κ. Ευριπίδη Γεωργανόπουλου με θέμα: Οι αμερικανικές θέσεις για τον ελληνισμό του Πόντου το καλοκαίρι του 1919: τρεις αδημοσίευτες εκθέσεις.
Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου τρίτη και τελευταία μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δυο συνεδρίες και ακούστηκαν ανακοινώσεις για τη σύγχρονη ιστορία, τις εθνικές ταυτότητες, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Το προεδρείο αποτελούσαν οι καθηγητές κ. Richard Hovannisian και κα Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού.
Η πρώτη συνεδρία ξεκίνησε με την εισήγηση του ομότιμου καθηγητή κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του San Diego της Καλιφόρνια κ. Michael Meeker με θέμα: The Question of ethnicity in the Eastern Pontos.
Στη συνέχεια ο καθηγητής κοινωνικών επιστημών του πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας κ. Στάθης Πελαγίδης εισηγήθηκε το θέμα με τίτλο: Το έπος των προσφύγων του 1922. Η περίπτωση της μηχανικής καλλιέργειας και του αγροτικού Κτηματολογίου.
Η συνεδρία αυτή έκλεισε με την εισήγηση του υποψήφιου διδάκτορα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Princeton κ. Νίκου Μιχαηλίδη με θέμα: “Who are we”. Undisciplined Memories. Disputed Identities in the Eastern Black Sea Villages of Trabzon, Turkey.
Η δεύτερη συνεδρία άνοιξε με την εισήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας κας Ευτυχίας Βουτυρά με θέμα: Μετανάστες στην πατρίδα: παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ ως «εθνικές μειονότητες» στην Ελλάδα.
Η συνεδρία έκλεισε με την εισήγηση της λέκτορος Οικιστικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας κας Ελένης Γαβρά με θέμα: Από τη διερεύνηση της παράδοσης στην ανάδειξη του χαρακτήρα του τόπου.
Το συνέδριο έκλεισε η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής κα Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού η οποία συνόψισε τις εισηγήσεις και κατέληξε με τα πορίσματα που προέκυψαν από αυτό το Διεθνές Συνέδριο.Μετά το πέρας κάθε συνεδρίας είχε προβλεφθεί χρόνος για συζήτηση στην οποία συμμετείχε και το ακροατήριο.
Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία από τα ελληνικά στα αγγλικά και το αντίστροφο.
Οι σύνεδροι έλληνες και ξένοι ανανέωσαν τη συνάντηση τους για το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών το οποίο πιθανώς να διεξαχθεί στην Αγγλία αφού το πανεπιστήμιο του Birmingham εξεδήλωσε ενδιαφέρον για τη συνδιοργάνωσή του.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΚΙΝΗΣΗΝέα Σελήνη
Συγγραφέας: Μέγερ Στεφανί Εκδότης: Platypus Κατηγορία: Ξένοι Συγγραφείς ISBN: 9606665271 Ημερομηνία έκδοσης: 22/09/2008
Τίτλος σειράς: Το Έπος του Λυκόφωτος-Αρ.βιβλίου:2 ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ... Λεγεώνες αναγνωστών που μαγεύτηκαν από το Νο 1 μπεστ-σέλερ, Λυκόφως, διψάνε για τη συνέχεια της ιστορίας της Μπέλλα και του Έντουαρντ.
Στη Νέα Σελήνη, η Stephenie Meyer, μας χαρίζει έναν ακόμη ακαταμάχητο συνδυασμό ρομαντισμού και σασπένς με μια δόση υπερφυσικού.
Συναρπαστικό, με πάθος και με συνεχείς ανατροπές και εκπλήξεις, αυτό το έπος αγάπης ανάμεσα σε θνητή και αθάνατο βαδίζει προς τη λογοτεχνική αθανασία. · 10 εκατομμύρια πωλήσεις στις ΗΠΑ · Νο 1 μπεστ-σέλερ σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία κ.α. · Έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες · Από την ημέρα της κυκλοφορίας του, στις 2 Αυγούστου 2008, το 4ο βιβλίο της σειράς –Breaking Dawn–βρέθηκε στη Νο 1 θέση σε όλες τις λίστες ευπωλήτων (New York Times, Publishers Weekly, USA Today , Wall Street Journal κ.α.) · Η ταινία Λυκόφως που βασίζεται στο ομώνυμο πρώτο βιβλίο της σειράς και θεωρείται το κινηματογραφικό γεγονός του χειμώνα θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες 4 Δεκεμβρίου από την ODEON. Για την Μπέλλα Σουάν, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την ίδια τη ζωή: ο Έντουαρντ Κάλεν.
Όμως το να αγαπάς ένα βρικόλακα είναι ακόμη πιο επικίνδυνο απ' ό,τι θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί η Μπέλλα.
Ο Έντουαρντ την έχει ήδη σώσει από τα δόντια ενός σατανικού βρικόλακα, όμως τώρα, καθώς η τολμηρή τους σχέση απειλεί ό,τι αγαπούν, καταλαβαίνουν πως τα προβλήματα ίσως μόλις να έχουν ξεκινήσει... ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ · New York Times Λίστα Editor's Choice · Publishers Weekly Λίστα "Καλύτερα Βιβλία της Χρονιάς" · Amazon Λίστα "Καλύτερα Βιβλία της Δεκαετίας... Ως Τώρα" · Teen People "Hot List" ΚΡΙΤΙΚΕΣ "Οι αναγνώστες θα απολαύσουν αυτή τη νέα περιπέτεια και θα διψάνε για περισσότερο". –Booklist "Η Νέα Σελήνη αυξάνει το σασπένς και το ρομαντισμό". -USA Today "Μια σχεδόν ιδιοφυής ισορροπία ανάμεσα σε ρομαντισμό που κόβει την ανάσα και δράση". –VOYA "Η Νέα Σελήνη θα αφήσει τους αναγνώστες με κομμένη την ανάσα για το τρίτο". -Library Journal "Με την αγωνία και το ρομαντισμό σε τέλεια ισορροπία, αυτή η ιστορία θα κάνει τους αναγνώστες να γυρίζουν με μανία τις σελίδες του σαγηνευτικού ντεμπούτου της Stephenie Meyer." -Publishers Weekly (starred review) "Η αγωνία κορυφώνεται καθώς η ένταση του μυστικού έρωτα και της σιωπηλής τρυφερότητας μεταμορφώνεται σε έναν τρομακτικό αγώνα επιβίωσης... Ρεαλιστικό, επιδέξιο, περιεκτικό, οι αναγνώστες θα λαχταρούν να χώσουν τα δόντια τους στο Λυκόφως." -Library Journal (starred review) Σελ.:616
Χαμένος παράδεισος
Συγγραφέας: Γκάιλς Μίλτον Εκδότης: Μίνωας Κατηγορία: Ξένοι Συγγραφείς ISBN: 96096998218 Ημερομηνία έκδοσης: 05/09/2008
Περιγραφή Χαμένος παράδεισος Σμύρνη 1922,
Η καταστροφή της μητρόπολης του μικρασιατικού Ελληνισμού Ανέκδοτα γράμματα, ημερολόγια και αναμνήσεις επιζώντων, συνθέτουν μια μοναδική αφήγηση της τρομερής καταστροφής της πόλης της Σμύρνης: Όταν το τουρκικό ιππικό μπήκε στη Σμύρνη, την πιο πλούσια και κοσμοπολίτικη πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αν και η Σμύρνη δεν είχε αντισταθεί, στην πόλη υπήρχε διάχυτος ο φόβος ότι ο νικηφόρος τουρκικός στρατός θα ξεσπούσε με παράφορο μένος στους κατοίκους.
Η πραγματικότητα όμως διέψευσε και την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη.
Αυτό που συνέβη τις επόμενες δύο εβδομάδες έχει καταγραφεί ως ένα απ’ τα πιο φρικτά δράματα στην ιστορία του εικοστού αιώνα, γραμμένο με το αίμα των θυμάτων και το δράμα του ξεριζωμού χιλιάδων προσφύγων.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα μιας τρομακτικής, σε βιαιότητα και έκταση, καταστροφής. Το Χαμένος Παράδεισος είναι μια δυνατή ιστορία καταστροφής, ηρωισμού και επιβίωσης, ειπωμένο με τον ξεχωριστό λόγο που κατέστησε τον Γκάιλς Μίλτον επιτυχημένο δημοσιογράφο και συγγραφέα. Ξεχωρίζει καθώς ξετυλίγεται μέσα από ανέκδοτα γράμματα, ημερολόγια, αλλά και τις αναμνήσεις επιζώντων, πολλοί απ’ τους οποίους μιλάνε για πρώτη φορά δημόσια, και τις μαρτυρίες εκείνων που βρέθηκαν στη δίνη μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας. Μετάφραση:Αλέξης Καλοφωλιάς Σελ.: 478 ΚΡΙΤΙΚΕΣ: «Το φαινόμενο της εθνοκάθαρσης, που επαναλήφθηκε πρόσφατα στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στοίχειωσε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Έτσι, ένα βιβλίο για τη Σμύρνη, προερχόμενο μάλιστα από το γνωστό Βρετανό συγγραφέα και δημοσιογράφο Γκάιλς Μίλτον, είναι επόμενο να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Μίλτον είναι από τους επιτυχημένους συγγραφείς που δε γράφουν βιβλία μυθοπλασίας, αλλά αναπλάθουν την Ιστορία.
Το βιβλίο του είναι παραστατικό και η αφήγησή του κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον» Α. Βιστωνίτης Το Βήμα της Κυριακής «Ποιος έκαψε τη Σμύρνη;
Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Το βιβλίο του Μίλτον, Χαμένος Παράδεισος, βασίστηκε σε ανέκδοτα μέχρι σήμερα, γράμματα και ημερολόγια Λεβαντίνων της Σμύρνης» Νατάσα Μπαστέα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, «Ο Μίλτον έχει γράψει ένα αξιομνημόνευτο βιβλίο. Όπως δείχνει, δημιουργήθηκε ένα σχετικά ομοιογενές τουρκικό κράτος, αλλά το κόστος ήταν αφάνταστο, σε μια από τις πιο τρομερές ανθρωπιστικές καταστροφές του 20ού αιώνα» Sunday Times «Η συναρπαστική καταγραφή των γεγονότων για την καταστροφή της Σμύρνης βασίζεται σε ανέκδοτα γράμματα και ημερολόγια. Οι μαρτυρίες της σφαγής κάνουν το στομάχι σου να σφίγγεται καθώς διαβάζεις» Independent «Ένα αριστούργημα της ιστορικής αφήγησης» The Sunday Times «Ο Μίλτον έχει φοβερό ταλέντο να εντοπίζει τη λεπτομέρεια που θα αναβιώσει το παρελθόν και θα ξαναζωντανέψει την εξωτική λάμψη της Μικράς Ασίας» The Spectator «Ο Γκάιλς Μίλτον εμπνέει όσους από εμάς πιστεύουν ότι η ιστορία μπορεί να είναι συναρπαστική και διασκεδαστική» The Times «Ο Μίλτον είναι καταπληκτικός αφηγητής, κατορθώνει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα πάνω στο ψυχρό χαρτί» Express on Sunday «Ο Μίλτον πήγε σε μονοπάτια που οι βιογράφοι του Ατατούρκ και οι ιστορικοί της Τουρκίας φοβήθηκαν να διασχίσουν» Phillip Mansel, The Spectator «Ο Μίλτον έγραψε το καλύτερο βιβλίο του ως τώρα. Συνδυάζοντας τα αμείλικτα διεθνή παιχνίδια εξουσίας με τις προσωπικές τραγωδίες των χαρακτήρων του, ξετύλιξε την ανθρώπινη διάσταση της τραγωδίας της Σμύρνης» James W. Wood, Scotland on Sunday «Σε συνεπαίρνει… το βιβλίο του Μίλτον υμνεί τον ηρωισμό ανθρώπων που βάζουν την ιδεολογία μπροστά από τη ζωή τους» Independent «Το Χαμένος παράδεισος είναι απαραίτητο να διαβαστεί από όσους ενδιαφέρονται για το παρελθόν αλλά και το παρόν της σημερινής Ευρώπης, για τον ίδιο τον πολιτισμό» Adam LeBor, Literary Review «Το Χαμένος Παράδεισος είναι μια υπενθύμιση του τρομακτικού κόστους των φιλοδοξιών της επεκτατικής πολιτικής. Διηγείται σε βάθος μια συναρπαστική ιστορία» The Economist «Το σημαντικό επίτευγμα του Μίλτον είναι ότι διηγείται με χαρακτηριστική διαύγεια και χρώμα αυτή τη σύνθετη επική αφήγηση.
Ο Χαμένος Παράδεισος αποδεικνύεται μια μελέτη μιας καθοριστικής στιγμής στην ιστορία των εθνικών και θρησκευτικών συγκρούσεων» The Telegraph