Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
Γραφείο Τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:2129 Ώρα:10:15 Αθήνα:13/11/2009 Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες, στις 08:30 ,σε βιομηχανία παραγωγής μποΐλερ, στο Δ/Δ Ύπατο στη Θήβα.
Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις, σε πρώτες ύλες και σε εμπορεύματα προς πώληση.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν 11 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τέσσερα οχήματα. Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr - e-mail: mail@fireservice.gr

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗ
ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ Σελ. 120
ISBN: 960- 6748-58-5 Τιμή: 12 ευρώ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗ, συλλογή ποιημάτων της Νάντιας Βαλαβάνη, αναφέρεται σε μια ποιητική πρόσληψη του 1989 ως ημερομηνίας-τομή στη ζωή ενός και ταυτόχρονα χιλιάδων ανθρώπων.
Αλλά και της ελληνικής – και όχι μόνο – αριστεράς. 20 χρόνια από το ελληνικό και διεθνές 1989 και μισή χιλιετία από τις ρίζες της δημιουργίας του σύγχρονου κόσμου, τα ασυνήθιστα ποιήματα της συλλογής Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗ, ιδωμένα με σύγχρονο μάτι και με τη γνώση όσων ακολούθησαν, εμφανίζονται ν’ αναφέρονται με εξαιρετική ευθύτητα στα υπαρξιακά, πολιτιστικά και πολιτικά διλήμματα και στον πυρήνα των αναζητήσεων των ανθρώπων της ελληνικής αριστεράς σήμερα. Με άξονα το ποίημα, γραμμένο το Σεπτέμβριο του 1989, που χαρίζει τον τίτλο του σε ολόκληρη την έκδοση, χωρίζεται σε δύο μέρη: «Πριν», μια επιλογή ποιημάτων από την αίσθηση τέλους εποχής των τελευταίων χρόνων της δεκαετίας του ’80 και την ποιητική συλλογή Τέλος εποχής.
«Μετά», μια επιλογή ποιημάτων από την ποιητική συλλογή Στην πόλη της μακριάς προσμονής και ορισμένα ανέκδοτα, που απηχούν την ατμόσφαιρα των «μολυβένιων χρόνων» της δεκαετίας του ’90. Σ’ αυτό το μέρος συμπεριλαμβάνεται και «Ο διάλογος ανάμεσα στον Francois Villon και τον Charles d’ Orlean», μια ελεύθερη ποιητική σύνθεση βασισμένη στο σύνολο του ποιητικού έργου των δύο, που επί αιώνες κυριάρχησαν ως αντίπαλοι πόλοι και κατευθύνσεις στη γαλλική ποίηση: Με τον Βιγιόν οι «κάτω» βρίσκουν τη φωνή τους στο μεταίχμιο Μεσαίωνα και Αναγέννησης.
Ενώ ο Κάρολος της Ορλεάνης, που έγινε ποιητής στη διάρκεια της 25χρονης φυλάκισης του στον Πύργο του Λονδίνου, εκφράζει το άγχος των «πάνω» σε έναν κόσμο που άλλαζε δραματικά. Στη ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗ (εξώφυλλο και εσωτερικές σελίδες) συμπεριλαμβάνονται και τα πρώτα τρία από τη σειρά κολάζ με τίτλο 1989 Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV & V, που η Νάντια Βαλαβάνη δημιούργησε το Σεπτέμβριο του 2009 ειδικά για την παρούσα έκδοση. Η Νάντια Βαλαβάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1954 και είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της ΑΣΟΕΕ. Έχουν εκδοθεί δύο ποιητικές συλλογές της.
Το λεύκωμα της Ο απαραίτητος πόλεμος (αφισέτες με κολάζ και ποιητικά σχόλια) κυκλοφόρησε κατά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία (Στάχυ, Μάιος 1999). Το μυθιστόρημα της Οι εσπερινοί επισκέπτες κυκλοφόρησε από το Δελφίνι (1996) και το Στάχυ (1999). Διηγήματα, αφηγήματα και ποιήματα της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις, ποιητικές ανθολογίες και περιοδικά τέχνης.Μελετά από χρόνια το έργο του Μπρεχτ. Είχε το σχεδιασμό και την επιμέλεια της διεθνούς συλλογικής έκδοσης για τον Μπρεχτ στον 21ο αιώνα Μπέρτολτ Μπρεχτ – κριτικές προσεγγίσεις [16 δοκίμια, 1 δικό της] (Στάχυ, 2002 & Πολύτροπον, 2004). Άρθρα και δοκίμια της για το έργο του Μπρεχτ έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, επιστημονικές εκδόσεις και καταλόγους. Μετέφρασε στα ελληνικά, σχολίασε και προλόγισε έργα του Μπρεχτ. Είχε την ιδέα, έγραψε τα κείμενα και σχεδίασε τις παραστάσεις λόγου, μουσικής και Video-art, για τις οποίες συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, Τρώγοντας το φρούτο απ’ το δέντρο της γνώσης (2003), Σκέφτομαι σημαίνει αλλάζω (2006), Ψωμί και τριαντάφυλλα (2007), Έρευνα για το αν ο άνθρωπος τον άνθρωπο βοηθά (2006-2009) . Δεκάδες πολιτικά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες.
Δοκίμια και ομιλίες της σε επιστημονικά συμπόσια για θέματα ιστορίας, τέχνης και πολιτικής έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις και επιστημονικά περιοδικά.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ Ιπποκράτους 56, 10680 Αθήνα
Τηλ:2103628852 Fax:2103628862 e-mail: infο@taxideftis.gr www.taxideftis.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Oι εκδόσεις Ταξιδευτής σας προσκαλούν την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009, ώρα 20.00 στην αίθουσα του 4ου ορόφου της Ε.Δ.Ο.Θ., Προξένου Κορομηλά 51, στη Θεσσαλονίκη στην παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗ Για το βιβλίο θα μιλήσουν : Θεόδωρος Αζούδης, ψυχολόγος - φιλόλογος Αλέκος Αλαβάνος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Φοίβος Γκικόπουλος, κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. Έλενα Πατρικίου, ιστορικός – σκηνοθέτρια Θα συντονίζει ο συγγραφέας Μάκης Τρικούκης. Ποιήματα θα διαβάσει η Νάντια Βαλαβάνη. Ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ « Είναι κάτι πουλιά διαβατάρικα που η θύελλα ρίχνει πάνω στα βράχια σε βορινά ακρογιάλια Τα περισσότερα πεθαίνουν Κάποια τραυματισμένα επιμένουν σέρνοντας πίσω τα σπασμένα φτερά τους ν’ απομακρυνθούν περπατώντας στην άμμο με αστεία βήματα αφήνοντας πίσω τους ίχνη περίεργα Κι εμείς επιμένουμε- τραυματισμένοι αλλά ζωντανοί » Ιπποκράτους 56 10680 Αθήνα
τηλ:2103628852 FAX:2103628862

Βασικά, με λεν Θανάση - Λαϊκή Σκηνή Κ.Θ.Β.Ε.

«Βασικά, με λεν Θανάση»
του Γιώργου Αρμένη
Λαϊκή Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε.
Πρεμιέρα – Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009, ώρα 9.00 μ.μ.
Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» – Μονή Λαζαριστών Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εγκαινιάζει τη Λαϊκή Σκηνή του με τη γλυκόπικρη κωμωδία του Γιώργου Αρμένη, «Βασικά, με λεν Θανάση», σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.
Το έργο που σκιαγραφεί όλες τις πτυχές της νεοελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας και αντιμετωπίζει με χιούμορ ό,τι μας πληγώνει, κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, στις 9.00 μ.μ.Η Λαϊκή Σκηνή του ΚΘΒΕΣε ένα θέατρο δημοσίου συμφέροντος, η φιλοσοφία του εκάστοτε διευθυντή οφείλει να συγχρωτίζεται με τις ανάγκες, τα αιτήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας.
Κοινό συνδετικό στοιχείο των έργων του ρεπερτορίου είναι η θεματολογία, η ποιητική και η αισθητική, όλων όσα συγκροτούν αυτό που γνωρίζουμε ως λαϊκό θέατρο από την αρχαιότητα έως σήμερα, σε όλους τους πολιτισμούς που ανέπτυξαν τη θεατρική τέχνη.
Για το σκοπό αυτό θεσμοθετείται η Λαϊκή Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. που θα στεγάζεται στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.
Η Λαϊκή Σκηνή -σημαντικός πόλος αποκέντρωσης- θα παρουσιάζει έργα ελληνικά ή ξένα, μαρτυρίες και ομολογίες της ζωής των ανθρώπων, έργα στα οποία ο πολίτης θα αναγνωρίζει τον εαυτό του. Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα δυναμικό κοινό στις δυτικές συνοικίες.
Οι Δήμοι της περιοχής θέλουμε να θεωρήσουν δική τους τη Λαϊκή Σκηνή, αιτία και αποτέλεσμα των οραμάτων που πραγματώνει ο πολίτης, όχι ως τελικός αποδέκτης αλλά ως μέτοχος στη θεατρική μαγεία και στη σκηνική πράξη.
Σωτήρης Χατζάκης Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕΤο έργο Αν θέλετε να πάρω λίγο κουράγιο… χειροκροτήστε με… Ευχαριστώ…
Το έργο που θα δείτε είναι η ζωή μου…
Μια ζωή με γέλια, με κλάματα… με αγωνίες, όνειρα, με προσπάθειες να την αλλάξω, ως φαίνεται όμως, ήταν γραφτό, αυτή νά’ ναι η ζωή μου. Λοιπόν αρχίζουμε… ΒΑΣΙΚΑ ΜΕ ΛΕΝ ΘΑΝΑΣΗ!
Με έντονο αυτοσαρκασμό, ο Θανάσης γράφει ένα έργο για τη ζωή του.
Ρομαντικός και ιδεολόγος, πασχίζει να παραμείνει αυθεντικός σε έναν κόσμο χαώδη, όπου οι σχέσεις αλλοτριώνονται και οι αξίες δίνουν τη θέση τους στο συμφέρον και την οικονομική συναλλαγή.
Σε αυτόν τον σκληρό κόσμο ο Θανάσης χτίζει, γκρεμίζει και ξαναχτίζει… οικογένεια, φιλίες κι έρωτες.
Σημείωμα του συγγραφέα Τι να σας πω εγώ για τον Θανάση μου;
Τίποτα δεν μπορώ να πω. Θα σας τα πει όλα μόνος του.
Ό,τι έζησε, ό,τι ζει και ό,τι βλέπει να τον πνίγει, να τον πληγώνει, προσπαθεί να κρατηθεί με όπλο το χιούμορ. Είναι ποτάμι καθάριο ο Θανάσης, είναι ρομαντικός, ονειροπόλος και αισθηματίας κι αυτό πληρώνει στη γκρίζα και ανελέητη εποχή που ζούμε.
Τα σπάει όλα και τα πληρώνει!
Καλή σας διασκέδαση,Με αγάπη,Γιώργος Αρμένης
Σημείωμα του σκηνοθέτη
Με τον Γιώργο Αρμένη μας συνδέει ένα Θέατρο Αποκάλυψης, μια χρέωση Συνεχούς Μαθητείας, ένας Μεγάλος Γενάρχης: Θέατρο Τέχνης, Ήθος και Ύφος, Κάρολος Κουν.
Το έργο του Βασικά, με λεν Θανάση, μας έδωσε την ευκαιρία να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια «πολιτικά ορθή» σκηνική εκδοχή ενός ρεαλιστικού κώδικα ερμηνείας με ηθογραφικές παραμέτρους ή να ρισκάρουμε μια κατάδυση σε ένα «παιχνίδι κατόπτρων», με ακραίες συμπεριφορές και έντονες ανατροπές.
Επιλέξαμε το δεύτερο, επειδή μας γοήτευσε η δύσκολα καλυμμένη πίσω από τον καταιγιστικά κωμικό λόγο και αντίλογο, αίσθηση της βαθειάς απογοήτευσης του συγγραφέα για τη «χαμένη αθωότητα» και την αδιέξοδη σπατάλη ενέργειας του κεντρικού του ήρωα, εν τέλει ίσως και alter ego του, του Θανάση.
Κάτι σαν το Μπεκετικό «γεννήθηκα, άρα φταίω».
Από την άλλη, μας ερέθισε δημιουργικά η πεποίθηση ότι ο Αρμένης κουβαλάει αταβιστικά ένα υποκριτικό στίγμα θλιμμένου κλόουν, τόσο σαν σωματότυπος, όσο και σαν θεατρική πρακτική.
Τελικά, μας παρέσυρε με κέφι η αίσθηση του «οργανώνουμε γελώντας, διαλύουμε κλαίγοντας» και φτιάξαμε μια παράσταση με καταιγιστικούς ρυθμούς και αλλεπάλληλες αλλαγές, κάτι σαν γκροτέσκα λαϊκή γιορτή.
Κλαυσίγελος;Εμείς το διασκεδάσαμε!
Εσείς;
Νίκος Χαραλάμπους Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νίκος Χαραλάμπους Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας Μουσική: Μάρω Θεοδωράκη Κίνηση: Κωνσταντίνα Καστέλλου Φωτισμοί: Σάκης Μανιάτης Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Σουγάρης Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Κώστας Χαλκιάς (Θανάσης), Δημήτρης Σιακάρας (Θανάσης, Αφηγητής), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (Πεθερά), Μαρίζα Τσάρη (Ολυμπία), Κατερίνα Γιαμαλή (Θεία, Μάνα), Τάσος Πανταζής (Θείος), Γιάννης Τσάτσαρης (Καφετζής), Ευθύμης Παππάς (Παντελής), Χρήστος Σουγάρης (Τάκης, Πούτκιν), Σπύρος Σαραφιανός (Μπάμπης), Πολυξένη Σπυροπούλου (Τραγουδίστρια, Γιατρός, Χρυσούλα), Αλέξανδρος Μούκανος (Θεατρώνης), Νίκος Μαγδαληνός (Ανέστος), Ιωάννα Παγιατάκη (Ευανθία), Νεφέλη Ανθοπούλου (Ευανθία), Βασίλης Σπυρόπουλος (Μήτσος).
Τετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ.(Λαϊκή) & 9 μ.μ., Πέμπτη (Λαϊκή)& Παρασκευή 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.
Θεωρείο: 22 €, κανονικό, 15 € εκπτωτικό (παιδικό, μαθητικό φοιτητικό, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΠΘ)Εξώστης: 15 €, κανονικό και 12 €, εκπτωτικό (παιδικό, μαθητικό φοιτητικό, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΠΘ)Γενική Είσοδος με Κάρτα Πολιτισμού ΥΠΠΟ 12 €
Χώρος: Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», Μονής Λαζαριστών
Ώρες λειτουργίας ταμείων Βασιλικού Θεάτρου και ΕΜΣ: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ.
Μονής Λαζαριστών: 9:30π.μ. -1:00μ.μ. & 5:00 μ.μ. – 9.30μ.μ
Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000

Ο Ορφέας στον Άδη

Ο Ορφέας στον Άδη - 13/11/2009 έως 18/11/2009 Ώρα: 21.00 Χώρος Εκδήλωσης: Μέγαρο Μουσικής Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Vip: 75 € Κανονικό: 60,45,30,15 € Φοιτητικό: 15 € Λεωφορεία: 5,6,33,78«Ο Ορφέας στον Άδη» του Jacques Offenbach Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης/Δήμο Θεσσαλονίκης-Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας. Δίπρακτη opéra bouffe σε μουσική του Jacques Offenbach και λιμπρέτο των Ludovic Halévy και Hector-Jonathan Crémieux, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Πρόκειται για την εμβληματικότερη ίσως γαλλική οπερέτα της περιόδου της Δεύτερης Αυτοκρατορίας. Η πρεμιέρα της, τον Οκτώβριο του 1858 στο Théâtre des Bouffes Parisiens, και οι διακόσιες είκοσι οκτώ επαναλήψεις που ακολούθησαν σημείωσαν θριαμβευτική επιτυχία, προκαλώντας παράλληλα τη σφοδρή δυσαρέσκεια των ακαδημαϊκών και επίσημων μουσικών κύκλων, αλλά και του αυτοκρατορικού περιβάλλοντος. Η φαινομενικά αθώα διακωμώδηση του αρχαίου μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης συγκαλύπτει πολλαπλά επίπεδα αναγνώσεων και αναφορών. Εν πρώτοις επιχειρεί να σατιρίσει την ευρωπαϊκή οπερατική παράδοση, παρωδώντας ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα δείγματά της, την opera seria του Gluck, Ορφέας και Ευρυδίκη. Έπειτα προχωρεί στη λοιδορία των ηθών της εποχής, καταλήγοντας στην καυστική κριτική της πολιτικής σκηνής και τον καταγελασμό γνωστών προσώπων, ακόμη και του ίδιου του αυτοκράτορα Ναπολέοντος του ΙΙΙ, που είναι αναγνωρίσιμος υπό τη μορφή του Ολυμπίου Διός. Στον ελληνικό χώρο αντίστοιχα δεν ήταν λιγότερος ο θόρυβος που συνόδευσε τον Ορφέα κατά τις πρώτες του αθηναϊκές εμφανίσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1860. Σαν να μην έφτανε ο αισθησιασμός και η ελευθεριότητα της γαλλικής οπερέτας που σκανδάλισαν το κοινό, αυτή τη φορά οι αρχαιολάτρες πρόγονοί μας παρακολούθησαν με αποτροπιασμό τους σεπτούς «θεούς του Ομήρου» να εξευτελίζονται επί σκηνής χορεύοντας ξέφρενο καν-καν εν μέσω της Τεσσαρακοστής! Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια μετά, ο Ορφέας επανέρχεται στην ελληνική σκηνή σε μία νέα παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αύρα Ξεπαπαδάκου Οι συντελεστές Πλούτωνας Κωνσταντίνος Μαυρογένης Δίας Κύρος Πατσαλίδης Ορφέας Γιάννης Χριστόπουλος Στυξ Πωλ Ζαχαριάδης Ερμής Δημήτρης Ναλμπάντης Άρης Μανώλης Παπαδάκης Ευρυδίκη Κασσάνδρα Δημοπούλου Άρτεμις Ειρήνη Κυριακίδου Ήρα Βαρβάρα Τσαμπαλή Αφροδίτη Ελένη Λιώνα Έρως Θεοδώρα Μπάκα Αθηνά Μαρίνα Βουλογιάννη Κοινή Γνώμη Ειρήνη Καράγιαννη Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη Σκηνικά: Κοστούμια Πάρις Μέξης Χορογραφία: Βάλλια Παπαχρήστου Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος Χορωδία Θεσσαλονίκης Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας: Αγγελική Κρίσιλα Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος

Μουσική Εκδήλωση

Μουσική Εκδήλωση - 13/11/2009 Ώρα: 20:00
Χώρος Εκδήλωσης: Α.Π.Θ. Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 10,31,14,2
ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
Τα στοιχεία της φύσης πολύ συχνά γίνονται πηγή έμπνευσης για τις τέχνες. Μέσα από αυτές παίρνουν πολλές και ποικίλες διαστάσεις. Η διαθεματική προσέγγιση των εννοιών «ουρανός» και «αέρας» μέσα από τη μουσική, την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και άλλες τέχνες, με αναγωγή στο παρελθόν και προεκτάσεις γλωσσικές, φιλοσοφικές, θρησκευτικές, περιβαλλοντικές και εθνικοπατριωτικές, αποτελεί ένα πρωτότυπο θέμα που έχει ως στόχο να εγείρει τη φαντασία και να εμπνεύσει το σεβασμό για τα φυσικά αυτά στοιχεία. Πηγή έμπνευσης του παραπάνω θέματος, το οποίο αποτελεί και το αντικείμενο της εκδήλωσης, είναι η φράση «Μικρή πατρίδα σώμα μου κι αρχή, η γη μου εσύ, ανάσα μου κι αέρας» από το τραγούδι «Μικρή Πατρίδα» σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου και μουσική Γιώργου Ανδρέου, λόγια που σφύζουν από νοήματα και μηνύματα. Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από το μικτό Μουσικό Σύνολο, αφηγήσεις, απαγγελίες, προβολές και άλλου είδους παρουσιάσεις και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Αρσακείου Γυμνασίου και ΓΕΛ Θεσσαλονίκης με το Σύλλογο Αποφοίτων Αρσακείου Θεσσαλονίκης και αξιόλογους εκπροσώπους της καλλιτεχνικής ζωής και του πολιτισμού. Κύριοι συντελεστές της εκδήλωσης θα είναι οι φιλόλογοι κ. Α. Βουλγαράκη (Υποδιευθύντρια Λυκείου), κ. Μ.Φωτίου (Υποδιευθύντρια Γυμνασίου), κ. Λ. Κατσικαρίδης, κ. Α. Μπαλατσούκα, κ. Μ. Γραμματικοπούλου, η Μουσικολόγος κ. Α. Γκίνη, οι καθηγητές Χημείας κ. Β. Μυλωνάς και κ. Γ. Στεφανίδου, η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Χ. Μαραγκού, η Θεολόγος κ. Α. Τσιακάλου και ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Εμ. Γεωργάκας.

Με 3 εκδηλώσεις ο Δήμος Καλαμαριάς στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας

Ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας (www.unleashingideas.org, 16 - 22 Νοεμβρίου 2009) έχει δρομολογήσει την υλοποίηση 3 διαφορετικών εκδηλώσεων στην Καλαμαριά, έτσι ώστε να συμβάλλει στην επιτυχημένη επιχειρηματική πρωτοβουλία των πολιτών και των επιχειρήσεών τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ειδικότερα: Την Τετάρτη 18/11, στις 8 μ.μ., στο Remezzo Palace, με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου θα πραγματοποιηθεί Διαδραστική Συζήτηση για νέους με θέμα «Τοπική Ανάπτυξη και Νεανική Επιχειρηματικότητα». Την Παρασκευή και το Σάββατο (20/11 στις 6 - 9 μ.μ. και την επομένη από τις 9 π.μ. - 1 μ.μ.), στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, με πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης (ΚΔΕΚΠΑΚ) και του Κέντρου Στήριξης και Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας «Επιχειρείν» του Δήμου Καλαμαριάς, θα πραγματοποιηθεί Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Τέλος, την Κυριακή 22/11, από τις 10 π.μ. - 2 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο ΚΕΠ της πλατείας Σκρα, θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κέντρου Στήριξης και Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) της Κεντρικής Μακεδονίας, σεμινάριο κατάρτισης με θέμα «Επιχειρηματικότητα και διαδίκτυο».
Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Στήριξης και Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας «Επιχειρείν», στο τηλέφωνο 2310.214971 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kalamaria.gr/epixeirein/index.htm .
ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»Κ.Δ.Ε.Κ.Π.Α.Κ - ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Δημοτική Αγορά Φοίνικα - Τ.Κ. 55134
Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310.472890 Φαξ: 2310.472832

Θεατρικό δρώμενο στο Φεστιβάλ της 2ης γενιάς μεταναστών - talking about MY GENERATION

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ετοιμάσαμε και παρουσιάζουμε ένα θεατρικό δρώμενο για μικρούς και μεγάλους βασισμένο στο παραμύθι του Βασίλη Ραΐση «Χωρίς φτερά στο γελαστό πλανήτη» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ.
Το θέμα της διαφορετικότητας μέσα από μια απλή ιστορίαπου στόχο έχει να μας υπενθυμίσει πως δεν υπάρχει μόνο ότι βλέπουμε…«Πέρα ψηλά, μακριά στον ουρανό, δίπλα σε ένα από τα λαμπερά αστέρια, υπάρχει ένα μικρός πλανήτης που τον λένε Παβάν.
«Παβάν» στη γλώσσα των Παβάνων σημαίνει χαρά και πράγματι, ο Παβάν είναι ο πιο γελαστός πλανήτης του σύμπαντος.
Η ιστορία της επαναστάτριας Κεριλίν και του λυπημένου Κριλόν που θα πούμε,ξεκίνησε σε αυτό το πλανήτη, τρία χρόνια πριν…»
“talking about MY GENERATION”
Φεστιβάλ 2ης γενιάς µεταναστών Κυριακή 15 Νοεμβρίου7:00 μ.μ.
“Τεχνόπολις” ∆ήµου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι)
Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης»
Είσοδος Ελεύθερη
Ελάτε με πιτσιρίκια ή με αυτό που κρύβετε μέσα σας! ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4 106 79 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445

Δελτίο Τύπου για επικήρυξη των δραστών της δολοφονικής απόπειρας κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στην προκήρυξη χρηματικής αμοιβής ύψους 1.000.000 ευρώ σε όσους πολίτες συμβάλουν στο έργο των Aρχών για την αποκάλυψη, εντοπισμό και σύλληψη των άγνωστων δραστών που συμμετείχαν στην δολοφονική απόπειρα κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα, προχώρησαν σήμερα με κοινή τους απόφαση το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Οικονομικών. Με την απόφαση αυτή υλοποιείται άμεσα η εξαγγελία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την επανεξέταση της υπόθεσης από μηδενική βάση, ώστε να προκύψουν νέα επαρκή στοιχεία που θα οδηγήσουν τους δράστες στη Δικαιοσύνη. Κάθε πολίτης που επιθυμεί να παρέχει σχετικές πληροφορίες ή στοιχεία για τη δολοφονική απόπειρα κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα που πραγματοποιήθηκε στις 23.12.2008 και ώρα 00.18 στα Πετράλωνα Αττικής, μπορεί να επικοινωνεί με το τηλέφωνο 210 – 6447437 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι θα εξασφαλισθεί η ανωνυμία κάθε πολίτη απέναντι σε κάθε Αρχή και κάθε τρίτο. Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Κείμενο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για προκήρυξη χρηματικής αμοιβής για τη σύλληψη δραστών αξιόποινων πράξεων

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ ΣΤΟ 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ

Ο Υφυπουργός κ. Βούγιας παρέστη χθές στις εγκαταστάσεις του 199 ΣΕΚΥΠΣ για την τελετή που έγινε στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν την ζωή τους κατά την τέλεση του καθήκοντος. Στην ομιλία του ανέφερε: Σήμερα, με την τελετή αυτή, τιμούμε τους ήρωες πυροσβέστες που έχασαν την ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.Ενός καθήκοντος ιερού που αποτελεί ανιδιοτελή προσφορά, μια θυσία στον συνάνθρωπο, στην κοινωνία.
Τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος που δίνουν συχνά μάχες άνισες, μάχες με την ίδια την φύση, τιμούνε με τις πράξεις τους τις βασικές αρχές της κοινωνικής ευθύνης και της αλληλεγγύης.
Η ημέρα αυτή δεν επιλέχτηκε τυχαία αφού σαν σήμερα, 12 Νοεμβρίου, ο Δόκιμος Πυροσβέστης Β’ τάξεως Κωνσταντίνος Πούλιος, έχασε την ζωή του το 1942 κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο κατάστημα στην πατρίδα μου, την Θεσσαλονίκη.
Ο πρώτος αυτός ηρωικός πυροσβέστης, αλλά και όλοι οι άλλοι στη συνέχεια, μας θυμίζουν καθημερινά ότι είναι χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε να χαθούν άλλες ζωές στο καθήκον. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεσμεύεται να στηρίξει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα από τον άνισο αυτό αγώνα.
Οι συνάδελφοι που τιμούμε σήμερα δεν αποτελούν απώλεια μόνο για τις οικογένειές τους στις οποίες εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας. Αποτελούν απώλεια για το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα, για ολόκληρη την χώρα και τον ελληνικό λαό.Θα τους θυμόμαστε για πάντα. Στην συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ ΠΡΕΣΒΗ

Με τον κ. Kees Van Rij, Πρέσβη της Ολλανδίας, συναντήθηκε χθές στο γραφείο του ο Υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας.
Στην συνάντησή τους, συζητήθηκαν θέματα μετανάστευσης και ασύλου και εκφράστηκε η κοινή επιθυμία να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η διμερής συνεργασίας Ελλάδας και Ολλανδίας, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμφώνησαν να ενισχυθεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στα θέματα αυτά και να μπουν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟΡΑΜΑ

Ο μουσικός και ο δάσκαλος Ευαγόρας Καραγιώργης Συνέντευξη στον Κώστα Σωτηρόπουλο.
Τον Ευαγόρα Καραγιώργη και το νέο του δίσκο που τιτλοφορείται "ΣΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ" φιλοξενούμε στο Μουσικόραμα κι' αφήνουμε τον δάσκαλο και μουσικό να μας τα πει από καρδιάς κι' από.. διαννοίας!!
Μας καταθέτει λοιπόν σκέψεις, ιδέες κι' ανησυχίες του..ώριμα και κατασταλλαγμένα.. κι' εμείς κρεμόμαστε απ' τα χείλη του.. "Μουσικόραμα" Παντελής Αμπαζής Ο δικός μας άνθρωπος στην Θεσσαλονίκη

Φυσικά… μαγικά! 2

Φοιτητική εβδομάδα Νοέμβριος 2009 Φυσικά… μαγικά! 2 ...η επιστροφήΕξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η φυσική είναι βαρετή; Ότι απευθύνεται σε λίγους προικισμένους και ευφυείς ανθρώπους; Μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές/τριες του Τμήματος Φυσικής και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, μέλη και συνοδοιπόροι της ομάδας Physics Partizani, έχουν διαφορετική γνώμη!
Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009 σας καλούν στο φουαγιέ του Τμήματος Φυσικής και στο ισόγειο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής αντίστοιχα, από τις 10 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι, για να σας το αποδείξουν πραγματοποιώντας εντυπωσιακά, μαγικά πειράματα:
Περπατήστε πάνω στην επιφάνεια ενός υγρού! Δείτε αντικείμενα να εξαφανίζονται μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας και ανύπαρκτα νομίσματα να αιωρούνται.
Δημιουργήστε γιγάντια δακτυλίδια καπνού και προσπαθήστε να λύσετε το γρίφο που απασχόλησε κατόχους Νομπέλ Φυσικής.
Φωταγωγήστε το σπίτι σας χάνοντας τα τυχόν περιττά σας καλά και υπολογίστε την ταχύτητα του φωτός με αντικείμενα και τρόφιμα έχετε στην κουζίνα σας!
Προσπαθήστε να ισορροπήσετε σε μια ζυγαριά η οποία μετράει την ηλικία σας και την φυσική σας κατάσταση… Μαγικά; Ίσως! Σίγουρα όμως Φυσικά… Και επιπλέον, αλληλεπιδραστικά. Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της φοιτητικής εβδομάδας του Νοεμβρίου, στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου και στην προσπάθεια για ένα ανοικτό πανεπιστήμιο, είναι ανοικτή για όλους, δωρεάν και δεν απαιτεί κανενός είδους κράτηση. Περισσότερες πληροφορίες: http://fysikamagika.blogspot.com/

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων παρουσιάζει τον Πέτρο Μάρκαρη, γνωστό μυθιστοριογράφο, θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο, σε εκδήλωση που διοργανώνει την Τετάρτη 18/11/2009και ώρα 7 μ.μ στο χώρο του αναγνωστηρίου, Υψηλαντών 33. Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Χριστίνα Κυριακοπούλου παρουσιάζει την εργογραφία του συγγραφέα καιο Μιχάλης Βιρβιδάκης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, διαβάζει αποσπάσματα από τα βιβλία του και συζητά μαζί του για την περιπέτεια της γραφής.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics «Πόλεμος» για το Κουρδικό Η Μόσχα πρέπει να τηρήσει το συμβόλαιο με το Ιράν για την πώληση πυραύλων S-300 Ασκηση σε ολόκληρο το Αιγαίο με πολλές Νατοικές χώρες -Μήνυμα προς την Αγκυρα, Από εδώ επιτηρούν πλέον το Αιγαίο οι Τούρκοι - SAR και έλεγχος Αρχιπελάγους ο στόχος Παρακάμπτοντας το «πρόβλημα» του Κιρκούκ, το Ιράκ πάει στις κάλπες τον Ιανουάριο Mη μιλάς για πολιτική - θρησκεία ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ Έλα να σου μάθουμε την ιστορία της Μακεδονίας Συνέντευξη αν. υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε» - Οι προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Επίθεση κατά του οχήματος του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χ. Θάτσι Γαλανόλευκες σημαίες στα γήπεδα της Κύπρου «Σιωπηρή» συμφωνία Παρισιού - Αγκυρας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας «Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ» Editorial των Financial Times η... Ελλάδα Η κόπωση για το Μεσανατολικό Η Αγκυρα διεκδικεί κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι στο Αιγαίο Και πάλιν ενώπιος ενωπίω με την ιστορία Ο Δ. Χριστόφιας έχει μία μόνο επιλογή Μνημείο για τους αποικιοκράτες ΗΠΑ: Κατατέθηκε αγωγή κατά της Τουρκίας Η νέα γερμανική εξωτερική πολιτική Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου Το οριστικό σχέδιο μετακίνησης του ΤΕΣΑΦ στη ζώνη πυρός - "Περιμένουμε νεκρούς αν πάμε"! Ηταν η παρουσία των ελληνικών δυνάμεων στην Ανατολία προάγγελος των δραματικών γεγονότων μέχρι και την Καταστροφή του 1922; Πρώτη υψηλού επιπέδου πολιτική επαφή Ελλάδας-Ρωσίας - Ανοικτά κρίσιμα ζητήματα Οι Ισραηλινοί δίνουν λεπτομέρειες για το "φορτίο", που το πολεμικό τους ναυτικό κατέσχεσε αρκετά κοντά στην Κύπρο στις 4 Νοεμβρίου

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΗ πανδημία μας χτυπάει την πόρτα Στο τραπέζι η ολική απαγόρευση Πίτες της κατσαρόλας made in USΑ Δύο κυρίες με μπουζούκια Σχολεία: προσλήψεις με νέο σύστημα Φρένο στις προφυλακίσεις Ν.Δ.: ανατροπές στα γκάλοπ Πες μου τι φοράς, να σου πω ποιος εισαι Απόδραση σε Στεμνίτσα, Δημητσάνα

Για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Κυπριακού μιλά το Σάββατο Δημήτρης Χριστόφιας

Με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις που είχε στο Λονδίνο με το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, για εξεύρεση λύσης σε συνδυασμό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος του Δημάρχου Καλαμαριάς.
Ο κ.Χριστόφιας θα μιλήσει σε λαμπρή εκδήλωση στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 8 το βράδυ, όπου ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης θα τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη Καλαμαριάς και θα του παραδώσει το κλειδί της πόλης.
Η αποδοχή της πρόσκλησης της Καλαμαριάς - που θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και τιμητική για τον κ.Οικονομίδη - από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης του «Δικτύου Πάφου - Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος», συμπίπτει χρονικά με το ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Ο κ.Χριστόφιας ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα των Δημάρχων των πόλεων που μετέχουν στο Δίκτυο και το Χριστόδουλο Οικονομίδη στις 8 Σεπτεμβρίου στην Πάφο, όπου συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου.
Ακολούθησε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς που τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη και αποφάσισε να του προσφέρει το κλειδί της πόλης, σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, του οποίου ο κ.Χριστόφιας είναι επίτιμος διδάκτωρ. Συνάντηση του «Δικτύου Πάφος» στο Δήμο ΚαλαμαριάςΤην ίδια μέρα, Σάββατο 14 Νοεμβρίου 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχιακό Μέγαρο θα συναντηθούν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Πάφου - Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος. Τους πέντε Δημάρχους - μέλη του Δικτύου, Σάββα Βέργα της Πάφου, Μιλτιάδη Κλάπα της Πρέβεζας, Σωτήρη Μικάλεφ της Κέρκυρας, Γιώργο Κοτρωνιά της Λαμίας, Νάσο Γιακαλή της Μυτιλήνης, θα υποδεχθεί στο γραφείο του ο Δήμαρχος, Χριστόδουλος Οικονομίδης.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής θα συζητήσουν την πορεία του Δικτύου αλλά και τις μελλοντικές δράσεις τους. Παράλληλα θα συζητήσουν και για την παράδοση της προεδρίας της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα γίνει το βράδυ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το Δήμαρχο Πρέβεζας Μιλτιάδη Κλιάπα, που είναι ο προεδρεύων για τη χρονιά που διανύουμε, στο Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα με τη νέα χρονιά.Το «Δίκτυο Πάφου - Αδελφοποιημένων Πόλεων Της Ελλάδος», συστάθηκε πριν από 14 χρόνια, στο πλαίσιο σύσφιξης και διεύρυνσης των μακραίωνων δεσμών ανάμεσα στον ελλαδικό μητροπολιτικό και τον κυπριακό χώρο, έργο μεγίστης σημασίας.
Η ιδρυτική διακήρυξη υπογράφηκε στην Πάφο της Κύπρου στις 12 Νοεμβρίου 1995. Μοναδικός σκοπός, όπως άλλωστε τέθηκε και στην ιδρυτική διακήρυξη, ήταν η ανάπτυξη, η ανταλλαγή εμπειριών, η προβολή και προώθηση εθνικών ζητημάτων, η συμβολή και ανάδειξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε παράγοντα εδραίωσης και σταθερότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΝΕΥΡΟΑΞΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΕΥΡΟΑΞΟΝΩΝ
Η καταστροφή των νευροαξόνων είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας στην ανάπτυξη της νόσου της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί με την υψηλής ευκρίνειας μαγνητική τομογραφία στην περιοχή του σήματος Τ1 σαν υποπυκνωτικές ζώνες χαρακτηριζόμενες ως μαύρες τρύπες και παράλληλα με εμφάνιση εγκεφαλικής ατροφίας.
Παράλληλα είναι δυνατόν η καταστροφή των νευραξόνων να προσδιορισθεί από τον καθορισμό των αντισωμάτων των νευροφιλαμιδίων (NF – L & NF – H).
Χαρακτηριζόμενα ως ελαφρά (light) και βαριά (heavy) αντίστοιχα.
Οι έρευνες έδειξαν ότι ιδιαίτερα διαγνωστικά ευαίσθητος είναι ο προσδιορισμός των ελαφρών νευροφιλαμιδίων που συμβαδίζει αναλογικά και με τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

Βραδιά προς τιμήν του Μεχμέτ Κιουτσούκ στη ΘεσσαλονίκηΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΙΧΝΗΣΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ" "Μνήμη Ποντιακού Ελληνισμού"

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥOι εκδόσεις Ταξιδευτής σας προσκαλούν την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009, ώρα 19.00 στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθν. Αμύνης 4 στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Θωμαίδη Στα χρόνια της Αποκάλυψης Διαβάστε περισσότερα... ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ άποψη της έκθεσης Το ίδρυμα Κωνσταντίνου Κατσάρη παρατείνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου την έκθεση με τίτλο “αναδρομή 1968-2009” του Βασίλη Σταύρου ,με ζωγραφική, σχέδια και χαρακτικά από το 1968 μέχρι σήμερα , στη Ζωσιμαία Ακαδημία Ιωαννίνων Διαβάστε περισσότερα... ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διαβάστε περισσότερα... ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΡΓΩ Θέατρο ΑΡΓΩ
Ελευσινίων 15, στάση Μετρό Μεταξουργείο www.argotheater.gr, τηλ: 210-5201.684 Διαβάστε περισσότερα... ΟΙ S.TEPP ΣTO ΚΟΟ-ΚΟΟ Το ΚΟΟ-ΚΟΟ παρουσιάζει την Κυριακή 15/11/2009 και ώρα 22:30 τους S:Tepp."Ένα ταξίδι χιλίων μιλίων αρχίζει με ένα απλό βήμα" (Lao Tse).. Διαβάστε περισσότερα... ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ CID-UNESCO Διαβάστε περισσότερα... ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ‘‘Μέθοδοι Αποτύπωσης Μνημείων Πολιτισμού’’ είναι το θέμα του Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2009 και διοργανώνεται από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στην «Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», σε συνεργασία με το Τμήμα των Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (ΤΑΤΜ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Διαβάστε περισσότερα... ΚΟΑ & Δ. ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΜΑΤΣΚΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώρα 20.30, η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ερμηνεύοντας το κονσέρτο του Johannes Brahms για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 77. Διαβάστε περισσότερα... ΕΥΡΙΔΙΚΗ & ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ ΣΤΟ MAD SUNDAYS @ GUZEL Διαβάστε περισσότερα... YOUR VOICE ΕΚΠΟΜΠΗ 5η Your Voice @ Μad TV: “Let’s talk about sex”Την Τετάρτη 18/11 η εκπομπή “Your Voice” ασχολείται με όλα όσα θέλουν να μάθουν, και να συζητήσουν οι νέοι για τις ερωτικές σχέσεις. Διαβάστε περισσότερα... GREAT IDEAS Διαβάστε περισσότερα... 11η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣυνεχίζονται και στο Νοέμβριο οι εκδηλώσεις που αποτελούν μέρος της φετινής ενδέκατης συνεχόμενης Φοιτητικής Εβδομάδας του Α.Π.Θ., μετά την αναβίωση του θεσμού που ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄50. Η μεγάλη γιορτή του φοιτητικού κόσμου, δηλώνει την ανάγκη της πανεπιστημιακής κοινότητας για δημιουργία και επικοινωνία. Διαβάστε περισσότερα... 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΠΟΙΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥΣάββατο 14 Νοεμβρίου 2009 ώρα 6 μμ Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας Βόλου Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση Νεανικής Επιχειρηματικότητας από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Καλαμαριάς

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Καλαμαριάς (Το.Συ.Ν.) ανοίγει το διάλογο για τα ζητήματα Νεανικής Επιχειρηματικότητας και την σύνδεση τους με την τοπική ανάπτυξη και σας προσκαλεί στην ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Προωθώντας μια ολοκληρωμένη αντίληψη στα ζητήματα εργασίας των νέων το (Το.Συ.Ν) ξεκινά ένα πλέγμα δράσεων Εργασίας-Ανεργίας-Κατάρτισης-Επιχειρηματικότητας όπου σε μια ανοιχτή διαδραστική συζήτηση με θέμα την Νεανική Επιχειρηματικότητα οι νέοι της Καλαμαριάς θα μπορέσουν να συμβουλεύουν, να εμπνευστούν και να διερευνήσουν τις μελλοντικές τάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τις δυνατότητες χρηματοδότησης και ενίσχυσης νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων και γραφείων με ιδιαίτερη έμφαση στα τοπικά χαρακτηριστικά της Καλαμαριάς.
Στην εκδήλωση που εντάσσεται στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας κεντρικό ρόλο θα έχει το Κέντρο Στήριξης και Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας «Επιχειρείν» του Δήμου Καλαμαριάς , προωθώντας με το τρόπο αυτό την συνεργατικότητα των πρωτοβουλιών .Περά από το «Επιχειρείν» η εκδήλωση θα στηριχτεί από θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας «Τεχνόπολις» και τον Εμπορικό σύλλογο Καλαμαριάς.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Διαβαλκανικό Κέντρο Νεότητας Remezzo την Τέταρτη 18 Νοέμβριου στις 20:00.

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - ποπ αρτ
Θέμα της εβδομάδας: Μοντέρνα Τέχνη: Καλλιτεχνικά κινήματα του 20ού αιώνα
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 οι καλλιτέχνες άρχισαν να ενσωματώνουν στα έργα τους εικόνες που είχαν επιβληθεί στην καθημερινή ζωή από τα ΜΜΕ δηλαδή, εικόνες από τη λαϊκή κουλτούρα, τη μαζική κατανάλωση και τα προϊόντα της, τη διαφήμιση, τον κινηματογράφο κτλ., τις οποίες παρουσίαζαν, μέσα από χρωματικές συνθέσεις, μοντάζ κ.ά., με ένα ρεαλιστικό ή και ποιητικό τρόπο.
Έτσι εμφανίστηκε το καλλιτεχνικό κίνημα της ποπ αρτ, αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία, κυρίως χάρη στις προσπάθειες του Ρίτσαρντ Χάμιλτον, και αργότερα στην Αμερική.
Τέρμα λοιπόν στα ανιαρά μουσεία, στις απαιτήσεις για ειδικές γνώσεις, στους δυσνόητους προλόγους στους καταλόγους των εκθέσεων.
Τώρα όλοι καταλάβαιναν τι έβλεπαν, η τέχνη ήταν δίπλα τους, μέσα στη ζωή τους, οικεία, φρέσκια και νεανική.
Απλά αντικείμενα, όπως κουτάκια της κοκακόλα και απορρυπαντικών και άλλα σύμβολα του καταναλωτισμού ανάγονταν σε έργα τέχνης και έκαναν τη ζωή ευχάριστη και ωραία.
Και η ισορροπία δύσκολη.
Από τη μια μεριά η ποπ αρτ «ήθελε τα πράγματα να μιλούν από μόνα τους, δίχως κανένα στοιχείο ψευδαίσθησης», ενώ από την άλλη υπάκουε στη μαζική κουλτούρα.
Mία συνέπεια της ποπ αρτ ήταν ότι έθεσε ζήτημα διάκρισης ανάμεσα στην εμπορική και στην «υψηλή» τέχνη. Μέχρι το ’60, οπότε άρχισε η ποπ αρτ να έχει μεγάλη απήχηση και να βρίσκει γόνιμο έδαφος, οι ποπ αρτ καλλιτέχνες αποκαλούνταν και νεο-ντανταϊστές.
Από πολλούς ο ντανταϊσμός θεωρείται πρόδρομος της ποπ αρτ και πάντως, σε κάθε περίπτωση, αποτέλεσε ισχυρή επιρροή.
Το κοινό σημείο των δύο κινημάτων ήταν κυρίως η διάθεση για πρόκληση και η ανύψωση καθημερινών αντικειμένων σε αντικείμενα τέχνης.
Ως πρώτοι ποπ αρτ Αμερικανοί καλλιτέχνες αναγνωρίζονται οι Γιάσπερ Τζονς και Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ, αυτοί όμως που έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση στην ποπ αρτ ήταν ο Άντι Γουόρχολ και ο Ρόι Λιχτενστάιν.
Σεμινάρια γλώσσας. Δείτε πληροφορίες.
Λεξικό - Ημερολόγιο 2010 με δείκτη ευτυχίας. Δείτε πληροφορίες.

Νέα Δημοκρατία: Ποιος τα έκανε θάλασσα;(του Ανδρέα Ανδριανόπουλου)

Νέα Δημοκρατία: Ποιος τα έκανε θάλασσα;
Του Ανδρέα ΑνδριανόπουλουΓια κάποιον δυσεξήγητο λόγο τα στελέχη της ΝΔ απεχθάνονται τις φιλελεύθερες επιλογές επιμένοντας σε ένα θολό κρατικίστικο λαικισμό.
Πολλοί διαδηλώνουν την ανάγκη ανασυγκρότησης της παράταξης πάνω στις γραμμές ενός φιλολαικού, δήθεν κοινωνικότερου, προφίλ.
Κι εκστομίζουν λογής ασυναρτησίες περί κοινωνικού φιλελευθερισμού καθώς και άλλα τινά παρόμοια περίεργα.
Στόχος είναι η ενοχοποίηση των πολιτικών της ελεύθερης οικονομίας και της ανοιχτής κοινωνίας των υπεύθυνων πολιτών.
Μήπως γι αυτό τον λόγο καταποντίστηκε η ΝΔ;
Επεiδή ήταν δήθεν έντονα φιλελεύθερη;
Η μήπως για τον ακριβώς αντίθετo λόγο;
Επειδή ανεχόταν λαικιστές καραγκιόζηδες στις τάξεις της, επέβαλε ξεδοντιασμένες πολιτικές του είδους της "ήπιας προσαρμογής", μοίραζε χαριστικά λεφτά, που δεν είχε, δεξιά κι' αριστερά, είχε οργιαστικά διεφθαρμένα στελέχη και διόγκωσε τον δημοσιο τομέα στα χρόνια της (695 καινούργιοι δημόσιο φορείς).
Δεν υπάρχουν προσωπικότητες εκεί μέσα να βγούν και να πούν επι τέλους τα πράγματα με το όνομά τους;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΦΤΕΡΙ

Βίντεο: πώς θα είναι τα κινητά τηλέφωνα το 2015; Οι ισχυρότεροι άνθρωποι στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes Hot φωτογραφία της Britney Spears από την τελευταία συναυλία της! Ο Ροναλντίνιο στην πίστα του Βέρτη Πως ήταν η μορφή του Facebook τις πρώτες μέρες λειτουργίας τους! Google Go: η γλώσσα προγραμματισμού του "γίγαντα" Video:Ο Μάικ Τάισον γρονθοκοπάει φωτογράφο!

19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση

19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση 20η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με Ιδρυτή τον Ανδρέα, ένα 10χρονο αγόρι με όραμα και όνειρο όλα τα παιδιά να έχουν ένα Χαμόγελο, συμπληρώνει τα 15 χρόνια δράσης του και παραμένει σύλλογος από ένα παιδί για όλα τα παιδιά! Φέτος όπως κάθε χρόνο πρόκειται, με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση και την 20η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών, να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα Ζάππειο Μέγαρο με βασικό στόχο την συνένωση των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, που και στην χώρα έχει λάβει ανησυχητικές και ολοένα αυξανόμενες διαστάσεις. Παράλληλα θα ανακοινωθούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 για το φαινόμενο της Παιδικής Κακοποίησης. Ωστόσο για εμάς κάθε αριθμός είναι ένα παιδικό πρόσωπο, μία πραγματική ιστορία φρίκης και τέσσερις τέτοιες ιστορίες θα παρακολουθήσουμε σε VIDEO με την επιμέλεια της δημοσιογραφικής ομάδας του Σταύρου Θεοδωράκη. Τέλος, θα ανακοινώσουμε τις νέες πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει δρομολογήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πρόληψη και αντιμετώπιση της Παιδικής Κακοποίησης τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς. Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 12μμ στο Ζάππειο Μέγαρο (Αίθουσες 13, 14 και 16). Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης και θα συμμετέχουν παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τα οποία -ενήλικα πλέον- θα μιλήσουν από καρδιάς για το πραγματικό πρόσωπο της κακοποίησης. Ευχόμαστε η παρουσία σας να αποτελέσει την αρχή για μία ουσιαστική και πρόσφορη συνεργασία. Θα θέλαμε δε, για μία ακόμα φορά να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα σταθούμε δίπλα σας σε κάθε νέα πρωτοβουλία προς όφελος των παιδιών!
Σας ευχαριστούμε θερμά! Αναμένοντας την θετική σας απάντηση παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία χρειαστείτε. Κώστας Γιαννόπουλος Πρόεδρος Δ.Σ.