Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Οι εθνικιστές Βάσκοι εκτός κυβέρνησης

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
Σημείο καμπής στην πολιτική εξέλιξη της πάντα ανήσυχης Χώρας των Βάσκων, στην Ισπανία, αποτελεί η συμφωνία μεταξύ των Σοσιαλιστών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος για το σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης.
Με τη συμφωνία τους αυτή, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ισπανίας εξοστρακίζουν εκτός τοπικής κυβέρνησης τους μετριοπαθείς Βάσκους αυτονομιστές του κόμματος PNV, το οποίο ασκούσε τη διοίκηση στο «Εουσκάντι» κατά τα τελευταία 29 χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

On Line η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη περιοδικών
Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης λογοτεχνικών περιοδικών στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» (Γ' ΚΠΣ).
Φιλοδοξία αποτελεί η συνέχιση του έργου με περισσότερα περιοδικά.
Έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 200.000 σελίδες από τα περιοδικά «Νέα Εστία», «Οδός Πανός», «Πλανόδιον», «Περίπλους», «Το Δέντρο» και «Η Λέξη» και θα είναι διαθέσιμες σε ηλεκτρονική μορφή για όλους τους ενδιαφερόμενους στα μέσα Απριλίου.
Πρόκειται για τα περιοδικά που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην υλοποίηση του προγράμματος ύστερα από τη σχετική ενημέρωση από πλευράς ΕΚΕΒΙ.
Ο στόχος είναι να συνεχιστεί το έργο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ψηφιοποίησης των ελληνικών λογοτεχνικών περιοδικών. Νέα προκήρυξη διαγωνισμού για σεναριογράφους
Είναι η πέμπτη χρονιά που προκηρύσσεται από το ΕΚΕΒΙ ο διαγωνισμός για την ενίσχυση νέων δημιουργών που προσβλέπουν στην ελληνική λογοτεχνία για ν' αντλήσουν θέματα στις κινηματογραφικές διαδρομές τους.
Τα Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου για ταινία μικρού και μεγάλου μήκους θα απονεμηθούν -αντίστοιχα- κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το ΕΚΕΒΙ θα απονείμει 3 βραβεία (3.000, 2.000, 1.000 ευρώ) σε κάθε ενότητα.
Οι καταλυτικές ημερομηνίες για την υποβολή αιτήσεων-φακέλου υποψηφιότητας είναι έως τις 10 Ιουνίου (για μικρού μήκους) και έως τις 15 Οκτωβρίου (για μεγάλου μήκους).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν' αναζητήσουν πληροφορίες στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ. Συνεργασία ΕΚΕΒΙ με Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού...
Καρπός της πρώτης συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού (http://www.itip.gr/) και του ΕΚΕΒΙ αποτελεί η φιλοξενία της συγγραφέα Βούλας Μάστορη και της εικονογράφου Σοφίας Φόρτωμα στο νησί (και στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του ιδρύματος στη Χώρα της Τήνου).
Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για οργανωμένες ομάδες μαθητών που έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται το Ίδρυμα ώστε να μυηθούν περισσότερο στα μυστικά της συγγραφής και της εικονογράφησης.
Παράλληλα, είναι ένας ευφάνταστος, ωφέλιμος τρόπος προσέλκυσης στον κόσμο του βιβλίου για παιδιά και μεγάλους που βιώνουν την απομόνωση στα νησιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. ...αλλά και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (http://nrd02w3.nured.auth.gr/) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης θα οργανώσει συνέδριο για την εφηβική λογοτεχνία.
Είναι το πρώτο ελληνικό συνέδριο με μια τέτοια θεματική και απευθύνεται σε κοινό εκπαιδευτικών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε φοιτητές.
Το συνέδριο υποστηρίζεται από την Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το ΕΚΕΒΙ και τις εκδόσεις «Πατάκη». Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία
Μέσα στον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν 33 επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε σχολεία των νομών Αττικής, Kαστοριάς, Δωδεκανήσου, Δράμας, Κυκλάδων, Λέσβου, Αχαΐας, Έβρου, Κεφαλληνίας, Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Σερρών. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους: Λήδα Βαρβαρούση, Άλκη Ζέη, Μαρία Αγγελίδου, Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, Κατερίνα Μουρίκη, Μαρίζα Ντεκάστρο, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Κώστα Ακρίβο, Μάνο Κοντολέων, Χρήστο Μπουλώτη, Σοφία Φόρτωμα, Έλενα Αρτζανίδου, Αργυρώ Κοκορέλη, Βασίλη Παπατσαρούχα, Χαρά Γιαννακοπούλου, Σοφία Μαντουβάλου, Μερκούριο Αυτζή. Γκολ και βιβλία για φιλάθλους!
Οταν το ποδόσφαιρο συναντάει τη λογοτεχνία...
Γιατί μπορεί να μην τερμάτισε πρώτη η ΑΕΚ στη φετινή Σούπερ Λίγκα, κέρδισε όμως στο πρωτάθλημα ωραίων ιδεών για την ανάπτυξη της βιβλιοφιλίας.
Συγκεκριμένα, η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε την επιτυχία του προγράμματος «Χαρίστε ένα βιβλίο», με στόχο τη συγκέντρωση βιβλίων που θα διατεθούν σε επιλεγμένα σχολεία σ' όλη την Ελλάδα.
Συμμετείχαν φίλαθλοι της αθηναϊκής ομάδας καθώς επίσης 4 εκδότες (Άγκυρα, Κέδρος, Λιβάνης, Πατάκης) και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης.
Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ θα συναντηθούν με τους μαθητές και θα προσφέρουν τα βιβλία στα Λύκειο ΕΠΑΛ Κρεσταίνων Ηλείας, Γυμνάσιο Καβασίλων Ημαθίας, Δημοτικό Βιτάλων Εύβοιας. Από τα σεμινάρια στον εκδοτικό οίκο
Με το βιβλίο «Η γιαγιά στην Παραμυθοχώρα» κάνει το συγγραφικό της ντεμπούτο η Ευγενία Κολυδά, απόφοιτη του Εργαστηρίου του Βιβλίου, με συντονιστή τον Στρατή Χαβιαρά, διευθυντή του προγράμματος «Writing the novel» του Παν/μίου του Χάρβαρντ.
Πρόκειται για δείγμα ευαίσθητης και φροντισμένης γραφής στο είδος της πάντοτε απαιτητικής παιδικής λογοτεχνίας (για αναγνώστες άνω των 9 ετών).
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μοντέρνοι Καιροί» με εικονογράφηση της Εφης Λαδά.
Αύξηση των εκδόσεων παιδικών βιβλίων το 2008
Ένα αισιόδοξο μήνυμα ενόψει του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου: σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Βιβλιονέτ (ημερομηνία 27/3/2009), οι εκδόσεις παιδικών βιβλίων το 2008 σημείωσαν αύξηση κατά 7,6% σε σύγκριση με το 2007 (μετά τη μείωση που είχαν σημειώσει κατά 15,8% μεταξύ 2006-2007).
Επανέρχονται, έτσι, σε επίπεδα υψηλότερα από 1.900 τίτλους τον χρόνο, με 135 νέα βιβλία περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά, αποδεικνύοντας ότι το παιδικό βιβλίο παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της βιβλιοπαραγωγής στη χώρα μας.
Η συνολική αύξηση τίτλων μεταξύ 2002-2008 ήταν περίπου 30%. Το blog του ΕΚΕΒΙ
Από τις αρχές Μαρτίου κυκλοφορεί το ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ δίνοντας τον δικό του τόνο στη βιβλιοφιλική μπλογκόσφαιρα. Κάνοντας κλικ στο ekebi.wordpress.com οι αναγνώστες-χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις του φορέα, να αναζητούν μια σειρά από συνδέσμους-προτάσεις για βιβλιοφιλικά ιστολόγια, συγγραφείς, λέσχες ανάγνωσης και πνευματικά ιδρύματα.
Είναι επίσης «ανοιχτό» σ' όλους όσοι θέλουν να αναπτύξουν γόνιμο διάλογο, να αναλύσουν και να επιχειρηματολογήσουν σε θέματα που αφορούν τον κόσμο του βιβλίου. Το ΕΚΕΒΙ στο φεστιβάλ Comicdom Con Athens
Στις 11 και 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το Comicdom Con Athens (http://www.comicdom-con.gr/), μια διήμερη γιορτή των κόμικς που συνδιοργανώνουν η Comicdom Press με την Ελληνοαμερικανική Ενωση.
Το κοινό έρχεται σε επαφή με μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες μορφές τέχνης παγκοσμίως χάρη στην παρουσία διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών, με έκθεση πρωτότυπων έργων, αυτοσχέδιες δράσεις, προβολές, εργαστήρια για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, αλλά και τα βραβεία του Comicdom (που αποτελούν τα μοναδικά για Ελληνες δημιουργούς) κ.λπ.
Ο Κώστας Κυριακάκης θα εμψυχώσει το εργαστήριο «Γιατί μου αρέσουν τα comics;», που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν με τις λέξεις και τα σκίτσα, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ. Διηγήματα και ποιήματα ανθίζουν στην Κηφισιά
Έκδοση με τα λογοτεχνικά έργα (διηγήματα και ποιήματα) που θα συμμετέχουν φέτος ξεχωρίζοντας στον διαγωνισμό «Μενεξέδες, εφήμερη ομορφιά», ετοιμάζουν οι εκδόσεις «Κηφισιά» και η Λέσχη Ανάγνωσης Κηφισιάς (μία από τις παλαιότερες και μακροβιότερες στην Ελλάδα).
Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια -η οποία λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ- με στόχο να αναδείξει συγγραφικές φωνές σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.
Η εκδήλωση βράβευσης θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της 55ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, τον προσεχή Μάιο στο Άλσος Κηφισιάς. Οι Κινητές Εκθέσεις σε εγρήγορση
Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται οι Κινητές Εκθέσεις να "διασχίσουν" τον ελληνικό χάρτη κάνοντας στάση σε 7 σχολεία, βιβλιοθήκες και πανεπιστημιακές σχολές στους νομούς Ιωαννίνων, Κοζάνης, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και Αττικής.
Οι Κινητές Εκθέσεις πλαισιώνουν θεματικά τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων δημιουργών (Καζαντζάκη, Σικελιανό, Παλαμά, Ξενόπουλο, Εμπειρίκο, Εγγονόπουλο, Θεοτοκά, Καραγάτση).
Από τις αρχές Μαΐου θα είναι διαθέσιμη η Κινητή Εκθεση η αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο. Περιλαμβάνει εκτενές εργοβιογραφικό σημείωμα, ενδεικτικά χειρόγραφα από το αρχείο του ποιητή, όλα τα εξώφυλλα των ποιητικών συλλογών του, δείγμα από τις εικαστικές δημιουργίες του (πίνακες-γλυπτά). Σε 8 πόλεις της Ελλάδας οι επιχορηγούμενες εκδηλώσεις συγγραφέων σε βιβλιοπωλεία
Το πρόγραμμα «Συγγραφείς σε βιβλιοπωλεία» συνεχίζεται με 11 εκδηλώσεις σε βιβλιοπωλεία 8 ελληνικών πόλεων.
Στο «Ελευθερουδάκης-Ξιφάρας Ι.&Σία» του Ηρακλείου Κρήτης η Αλκυόνη Παπαδάκη. Η ίδια θα παρευρεθεί επίσης στη «Τυποβιβλιοχαρτεμπορική Πελεκανάκη» στα Χανιά (4/4). Στο «Aquarius» της Ζακύνθου ο Άρης Γαβριηλίδης (4/4). Στο βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητρόπολις Κισάμου & Σελίνου στα Χανιά η Φώτο Σκορδά (6/4). Στις «Επιλογές» των Χανίων (6/4) και «Ελευθερουδάκης-Ξιφάρας Ι.&Σία» του Ηρακλείου Κρήτης ο Γιάννης Καλπούζος. Στο «Αιγηίς» του Πειραιά, ο Αθανάσιος Λιπορδέζης (8/4). Στην «Πυξίδα» της Χίου, ο Νίκος Σιδέρης 24/4. Στην «Παιδεία» της Λάρισας, οι Παναγιώτης Κούστας, Γιάννης Κουκουλάς, Βασίλης Δρόλιας και Κωνσταντίνος Τζαμιώτης (24-26/4).
Επίσης, το ΕΚΕΒΙ στηρίζει τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πυλίου στην Κω (4-5/4) με βιβλιοπωλεία για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Αφίσα και μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) θα παρουσιάσει την αφίσα και το μήνυμα για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ, στις 2 Απριλίου στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».
Τιμώμενη χώρα για το 2009 είναι η Αίγυπτος, εξ ου και η αφίσα και το μήνυμα που ετοίμασε το αιγυπτιακό τμήμα του ΙΒΒΥ με την υπογραφή του εικονογράφου Hani D. El-Mαsri.
Η ελληνική έκδοση της αφίσας γίνεται με την εικαστική επιμέλεια-προσαρμογή της Διατσέντας Παρίση και την ευγενική χορηγία των εκδόσεων «Πατάκη» (περιέχει και το μήνυμα σε απόδοση από τα αγγλικά της Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου).
Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου θα απονείμει, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα φετινά βραβεία του στον Τεχνοχώρο στο Γκάζι.
Για αναλυτικότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα http://www.greekibby.gr/ Ανερχόμενοι πεζογράφοι-απόφοιτοι του Εργαστηρίου του Βιβλίου
Επιβεβαίωση για την αποτελεσματικότητα των σεμιναρίων του Εργαστηρίου του Βιβλίου, που διοργανώνει το ΕΚΕΒΙ εδώ και 4 χρόνια, αποτελεί ο «συνωστισμός» αποφοίτων του στον πρόσφατο διαγωνισμό με θέμα τον διαπολιτισμικό διάλογο (μια συνεργασία της εφημερίδας «Τα Νέα» και του Βρετανικού Συμβουλίου).
Τέσσερις στους δέκα διακριθέντες είναι μαθητές του Εργαστηρίου: Χρήστος Κυθρεώτης (πρώτευσε), Γιάννης Τσίρμπας (2ος), Μυρτώ Καλοφωλιά (5η) και Χριστίνα Καράμπελα (9η). Τα διηγήματά τους θα συμπεριληφθούν στον δίγλωσσο τόμο που θα κυκλοφορήσει προσεχώς (εκδόσεις «Ιανός»).
Και οι τέσσερις είναι απόφοιτοι του εργαστηρίου που διευθύνει ο συγγραφέας Μισέλ Φάις. Διαγωνισμός για τον Γιάννη Ρίτσο στη Μονεμβασία
Στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων για τον εορτασμό του «Έτους Ρίτσου 2009» η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας σε συνεργασία με τον Δήμο Μονεμβασίας (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΕΒΙ) προκηρύσσουν:
1. Μουσικό διαγωνισμό μελοποίησης μη μελοποιημένων ακόμη ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου που απευθύνεται σε συνθέτες που έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1969.
Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να υποβάλουν πρωτότυπο και ανέκδοτο έργο διάρκειας 4-15 λεπτών οποιασδήποτε αισθητικής κατεύθυνσης γραμμένο για σόλο όργανο ή μικρό οργανικό σύνολο και μία φωνή.
2. Φιλολογικό μαθητικό διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές της Γ' Γυμνασίου όλων των σχολείων της χώρας.
Οι μαθητές καλούνται ν' αναλύσουν σε μία εργασία 1.200 λέξεων το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Προοπτική» από τη συλλογή «Μαρτυρίες». Έτος Ρίτσου σε μετρό & τραμ της Αθήνας
Αποσπάσματα από το εκτενές ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου, συνοδευόμενα από φωτογραφικό υλικό σε διάφορες στιγμές της ζωής του, προβάλλονται ήδη στις οθόνες σε σταθμούς της Αττικό Μετρό (για έναν μήνα) και στα βαγόνια των τραμ (σ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς) με αφορμή την ανακήρυξη του «Έτους Ρίτσου 2009» από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.
Έτσι, το επιβατικό κοινό έχει μια ωραία αφορμή να «σηκώνει το βλέμμα» στις καθημερινές διαδρομές του απολαμβάνοντας στίχους, οι οποίοι ανανεώνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε τις αφίσες που προβάλλονται από τα δύο μέσα μαζικής μεταφοράς. Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλιοθηκών
Για την πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) από κοινού με το ΕΚΕΒΙ, για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλιοθηκών, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στις 28 Μαΐου, στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Είναι μια πρωτοβουλία της Μαρίας Αλεξανδράκη, ιδρυτικού μέλους της ΕΕΒΕΠ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους δύο φορείς, ένεκα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στον κατάλογο Παγκόσμιων Ημερών που καταρτίζει η UNESCO.
Η πρόταση θα συζητηθεί μεταξύ προσωπικοτήτων κι εκπροσώπων από τον χώρο του βιβλίου και των βιβλιοθηκών ούτως ώστε η ελληνική πρωτοβουλία να αγκαλιαστεί και να καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο. Η δραστήρια Λέσχη Ανάγνωσης των Κρητικών
Με κατεύθυνση προς την Κρήτη, τόσο εκείνη του χάρτη όσο και της πνευματικής δημιουργίας, άρχισε πρόσφατα να λειτουργεί η Λέσχη Ανάγνωσης Κρητικής Λογοτεχνίας (ΛΑΚΛΟ) στο Χαλάνδρι.
Σε συνεργασία με την Ενωση Κρητικών Χαλανδρίου και υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ, οργάνωσαν την παρουσίαση μιας άλλης πτυχής του Νίκου Καζαντζάκη, αυτής του ποιητή.
Ο Μίμης Ανδρουλάκης μίλησε για τον ποιητή εστιάζοντας σε μια σκηνή από την περίφημη «Οδύσεια».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του ναού Αγ.Νικολάου στο Χαλάνδρι.
Το Εργαστήρι του Βιβλίου ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Διήμερο σεμινάριο θα πραγματοποιήσει ο Στρατής Χαβιαράς, συντονιστής του Εργαστηρίου και διευθυντής του προγράμματος «Writing the novel» του Παν/μίου του Χάρβαρντ, στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επίδοξους συγγραφείς που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μυστικά του διηγήματος και του μυθιστορήματος. Οι συναντήσεις θα είναι τρίωρες και θα επικεντρωθούν στη δομή, την ανάπτυξη χαρακτήρων, την αφηγηματική φωνή, τη γλώσσα και το ύφος. Θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου, στην αίθουσα σεμιναρίων (Helexpo, Περίπτερο 15), ώρα 17.00-20.00. Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 2310291180 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tbf@helexpo.gr. Κόστος συμμετοχής 100 ευρώ. Διαγωνισμός για νέα ταλέντα μεταξύ των παιδιών Οι λιλιπούτεοι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον διαγωνισμό «Σε άλλη εποχή! Αν ζούσες σε άλλη εποχή, ποια θα ήταν αυτή; Στο παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον; Σε ποια χώρα; Τι θα σου άρεσε να κάνεις;». Το έντυπο συμμετοχής και το ειδικό κουτί στην είσοδο της Παιδικής Γωνιάς περιμένουν τις ιστορίες των παιδιών. Τα καλύτερα κείμενα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ και οι νικητές θα βραβευτούν με βιβλία. Η «Γωνιά του συγγραφέα» και στην 6η ΔΕΒΘ Ένας νέος θεσμός που καθιέρωσε το ΕΚΕΒΙ στη 2η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, Η «Γωνιά του συγγραφέα», θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Παιδικής Γωνιάς. Με τη συνεργασία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ), αγαπημένοι συγγραφείς θα συναντούν τα παιδιά και τους μεγάλους σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση γύρω από την παιδική λογοτεχνία, την προσωπική τους λογοτεχνική περιπέτεια, καθώς και ανάγνωση αποσπασμάτων από τα βιβλία τους. Η Παιδική Γωνιά, γεμάτη από ευφάνταστες εκπλήξεις Εντυπωσιακή προβλέπεται η αίσθηση που θα αποκομίσουν οι νεαροί επισκέπτες της ΔΕΒΘ καθώς η «Παιδική Γωνιά» τούς υπόσχεται πολλές και ξεχωριστές εκπλήξεις! Κατ' αρχάς, θα γίνουν 60 εκδηλώσεις με μουσικά και θεατρικά δρώμενα, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, εργαστήρια οργανωμένα από εκδότες παιδικού βιβλίου. Τις δύο πρώτες ημέρες της Έκθεσης (28-29/5) θα γίνουν οργανώμενες επισκέψεις μαθητών από σχολεία της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών. Θεματική έκθεση: «Βιβλίο και Ιστορία» Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για βιβλία που αφορούν την Ιστορία ή και αναφέρονται στην Ιστορία. Σ' αυτό το πνεύμα η φετινή θεματική έκθεση της ΔΕΒΘ θα δώσει αρκετές αφορμές στους επισκέπτες να παρακινηθούν στη γνωριμία με τον ιστορικό λόγο. Η έκθεση βιβλίων χωρίζεται στις εξής 11 ενότητες: Θεωρία και ιστοριογραφία της Ιστορίας, Ιστορία και μακρά διάρκεια, Προϊστορική Περίοδος, Αρχαιότητα, Μεσαιωνικοί Χρόνοι/Βυζάντιο, Πρώιμοι Νεότεροι Χρόνοι (Οθωμανική Αυτοκρατορία/Τουρκοκρατία), Νεότεροι Χρόνοι (Γαλλική Επανάσταση, Σύσταση Ελληνικού Κράτους έως τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), Σύγχρονη Ιστορία, Βιογραφίες-Μαρτυρίες, Ιστορικό Μυθιστόρημα, Γενικά βιβλία Ιστορίας. ...Και οι παράλληλες ιστορικές αναφορές με οπτικοακουστικό υλικό και συζητήσεις Η θεματική έκθεση «Βιβλίο και Ιστορία» περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις μεταξύ ιστορικών-συγγραφέων (μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαίωση την παρουσία τους ο Ιταλός Paolo Cesaretti, συγγραφέας του βιβλίου «Θεοδώρα, η άνοδος μιας αυτοκράτειρας» και ο Αμερικανός Howard Zinn, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Μαρξ στο Σόχο»). Πρόκειται να προβληθούν ντοκιμαντέρ προερχόμενα από την ΕΡΤ, τον Σκάι, το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και σκηνοθέτες (Φώτος Λαμπρινός). Ειδικά δε για τους Βαλκανικούς Πολέμους, οργανώνεται έκθεση εικαστικών έργων με θέμα την ελληνική εποποιΐα αυτή την περίοδο από το ΕΛΙΑ καθώς και σπάνια βιβλία και χειρόγραφα προερχόμενα από το Μουσείο Μπενάκη. «Bella Ciao» στη ΔΕΒΘ 2011 Η Ιταλία επιβεβαίωσε την πρόσκληση φιλοξενίας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2011. εκδοτών τον περασμένο Ιανουάριο στην Ιταλία. Με την επίσημη θετική απάντηση των Ιταλών δίνεται πλέον μια πραγματική ευκαιρία σύσφιξης και περαιτέρω ανάπτυξης των μακραίωνων και πολυεπίπεδων δεσμών φιλίας και γειτονίας των δύο χωρών. Στην επίτευξη αυτής της ευχάριστης εξέλιξης συνέβαλαν αποφασιστικά, με την ολόθερμή τους διάθεση, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Gianpaolo Scarante, ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη κ. Χαράλαμπος Ροκανάς, η ελληνίστρια κα Κατερίνα Καρπινάτο, υπεύθυνη του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στη Βενετία, και ο γνωστός Μιλανέζος βιβλιοπώλης-εκδότης Ulrico Carlo Hoepli (που ευελπιστεί να προχωρήσει στην έκδοση ενός ιταλοελληνικού λεξικού). Το γερμανικό περίπτερο στο επίκεντρο της ΔΕΒΘ... Οι Γερμανοί σκοπεύουν να κάνουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο πλαίσιο της Έκθεσης δίνοντας έμφαση στην αισθητική και την εργονομία του περιπτέρου τους ως τιμώμενη χώρα. Ο οργανωτικός φορέας Frankfurt Buchmesse έχει αποφασίσει ώστε το περίπτερο να περιλαμβάνει τις ενότητες «Εκθεση μεταφρασμένων βιβλίων από τα γερμανικά», «Γερμανοί εκδότες», «Deutsche Welle - χώρος συνεντεύξεων και ανταποκρίσεων από την Εκθεση», «Τextbox - ειδική κατασκευή με καμπίνα για τους καλλιτέχνες και ακουστικά για το κοινό». ...Το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης από την πλευρά του σχεδιάζει το πολιτιστικό πρόγραμμα Το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης, συμβάλλει αποφασιστικά στη φετινή διοργάνωση της ΔΕΒΘ, για ό,τι αφορά την τιμώμενη χώρα Γερμανία, έχοντας αναλάβει την κατάρτιση του πολιτιστικού προγράμματος. Δέκα συγγραφείς, γνωστοί και καταξιωμένοι στη λογοτεχνική κοινότητα της πατρίδας τους, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη δίνοντας το στίγμα της σύγχρονης γερμανικής βιβλιοπαραγωγής. Το ινστιτούτο έχει επίσης αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας έκθεσης μεταφρασμένων βιβλίων από τα γερμανικά προς τα ελληνικά. Πρόσκληση σε δημάρχους για επίσκεψη στη ΔΕΒΘ Περισσότερες από 200 επιστολές-προσκλητήρια απέστειλε το ΕΚΕΒΙ σε δημάρχους απ' όλη τη βόρεια Ελλάδα (με κάλυψη σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά όλης της περιφέρειας), προσδοκώντας στην παρακίνηση και την προσέλκυση ακόμη περισσότερων βιβλιόφιλων στις εκδηλώσεις της ΔΕΒΘ κατά τη διάρκεια του 4ημέρου. Ήδη απάντησαν θετικά, αποφασίζοντας να στείλουν μαθητές με σχολικά λεωφορεία οι δήμοι Γρεβενών, Κοζάνης και Εδεσσας. Οι εγγραφές συνεχίζονται. Η εταιρεία Google στη ΔΕΒΘ: νέα ήθη στον κόσμο του βιβλίου Το ΕΚΕΒΙ θα διοργανώσει στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το φλέγον θέμα -για όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου- γύρω από τη συνεργασία της Google με εκδότες για την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της στον τομέα του βιβλίου. Παρών θα είναι και ο διευθυντής της Google για την Ευρώπη κ. Santiago de la Mora. Το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς ήδη η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών και η Αμερικανική Εταιρεία Συγγραφέων προχώρησαν σε υπογραφή σχετικής συμφωνίας με την Google που αφορά το Πρόγραμμα Βιβλιοθηκών της τελευταίας (Google Library Program). Με τον Καβάφη στην Αλβανία Το ΕΚΕΒΙ συμμετείχε στα εγκαίνια της έκθεσης «Ταξιδεύοντας με τον Καβάφη», που οργανώθηκε από την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο στα Τίρανα. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εγκαινίων της Εστίας (στις 9 Μαρτίου), και παρουσιάζει αρχειακό υλικό καθώς και μια θεματική έκθεση μεταφρασμένων βιβλίων του ποιητή σε διάφορες γλώσσες. Το ΕΚΕΒΙ συνεισέφερε στην υλοποίησή της μαζί το Αρχείο Καβάφη του Σπουδαστηρίου του Νέου Ελληνισμού και του Μουσείο Καβάφη της Αλεξάνδρειας. Διεθνές συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών Το ΕΚΕΒΙ συμμετέχει, όπως σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, στο 6ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ). Φέτος θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31, Αθήνα) στις 11 και 12 Ιουνίου, με θέμα «Πολιτικές βιβλιοθηκών από άποψη τοπική, περιφερειακή και εθνική». Το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέχρι τον Απρίλιο. Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις συμμετοχής θα είναι διαθέσιμες από τις 11 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2009. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον κόμβο της ΟΕΕΒ: www.goethe.de/synergasia. Ο Ρίτσος στα ξένα Σειρά τιμητικών εκδηλώσεων για την προσωπικότητα και το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου στη διάρκεια του 2009 προγραμματίστηκαν από διαφόρους φορείς του εξωτερικού. Μαδρίτη: Ιανουάριος-Απρίλιος, σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Complutense. Μίνστερ Γερμανίας: Φεβρουάριος, διημερίδα «Λογοτεχνία σε εποχές πολιτικής καταπίεσης» στο Πανεπιστήμιο Westfalishe Wilhelms Univeritat Münster. Παρίσι: Μάρτιος, βραδιά Γιάννη Ρίτσου, από την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων, με την υποστήριξη των Φίλων της Ελλάδας και της Κύπρου και του συλλόγου «Φωνή-Γραφή». Αλεξάνδρεια: Μάιος, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Ιερουσαλήμ & Δυτική Οχθη: Σεπτέμβριος, από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ. Σημείωση: Ολες οι εκδηλώσεις που αφορούν το «Ετος Ρίτσου» αναφέρονται αναλυτικά στο Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το Βιβλίο, στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ. Η Ζυράννα Ζατέλη «κατακτά» το ιταλικό κοινό Η Ελληνίδα συγγραφέας φαίνεται ότι έχει κατακτήσει και το ιταλικό αναγνωστικό κοινό. Η πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου της «Ο δικός της αέρας» (που κυκλοφόρησε στα ιταλικά με τίτλο Un'aria tutta sua από τις εκδόσεις «La Garangola») στις 18 Μαρτίου στην Πάντοβα υπήρξε ενθουσιαστική: οι Ιταλοί βιβλιόφιλοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τη Ζυράννα Ζατέλη για τη γραφή της, τον αυτοβιογραφικό χαρακτήρα των βιβλίων της, την αποδοχή της από το κοινό, το ελληνικό και το ξένο. Το ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας παίρνει σάρκα και οστά Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο N/L (βλ.: Φεβρουάριος 2009), το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεσπίστηκε για την ανάδειξη συγγραφικών ταλέντων στους κόλπους της και παράλληλα για την προώθηση της λογοτεχνικής δημιουργίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Οι επιτροπές επιλογής του νικητή για το 2009 προέρχονται από τις 11 χώρες που συμμετέχουν στον πρώτο γύρο του βραβείου (Αυστρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία). Σημειωτέον ότι το βραβείο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Συγγραφέων. Αναλυτικότερες πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο, στην ιστοσελίδα www.euprizeliterature.eu/index.html

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ σας προσκαλεί στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009, στις 12:30 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα), όπου θα ανακοινωθούν οι μικρές λίστες των βιβλίων που θα διαγωνιστούν για τα ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ 2009,οι χορηγοί της εκδήλωσης, καθώς και η ημερομηνία και ο τόπος απονομής των Βραβείων. Θα μιλήσουν οι: Γεώργιος Γαλάντης-Γαβαλάς, εκδότης του περιοδικού, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, διευθυντής του περιοδικού, και μέλη των δύο κριτικών επιτροπών.
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Χαριλάου Τρικούπη 38, 3ος όροφος τ.κ. 106 80, Αθήνα Τηλ.: 210 33 88 008 Fax: 210 33 88 006 email: kdiavazo@otenet.gr

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΔΡΟΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΟ
ISBN: 978-960-04-3837-6 Έτος έκδοσης: 2009
Ο τσιγγάνος Ασημάκης Μπέλος, ο πολιτικός πρόσφυγας Στέλιος Χαϊκάλης το 1981, ο Αμερικανός Πίτερ Λοστ το 1950, ο Πατρινοϊταλός Σπύρος Κριτσέτι το 1945, ο Πατρινός έμπορος Κώστας Μιχαλόπουλος το 1820, ο Αρβανίτης Φώτο Ζήκο το 1799. Όλοι με πάθος αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής.
Με σχέδια και όνειρα.
Πάντοτε μέσα στα όρια της Ιστορίας, που μόνο αυτή γνωρίζει τις κινητήριες δυνάμεις της: οικονομία, ιδεολογίες, κοινωνικές αντιπαραθέσεις και τη βία που σχεδόν πάντα ακολουθεί.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ«Παιδομάζωμα» Τα παιδιά στη θύελλα του Εμφυλίου Πολέμου και μετά Γκαγκούλιας, Γεώργιος Δ. ISBN: 960-426-350-1 Θέμα :Νεότερη Ελληνική Ιστορία, Εμφύλιος Πόλεμος, 1945-1949, Παιδομάζωμα, Αριστερά Αριθμός Σελίδων :376 Εξώφυλλο : Μαλακό Σειρά :Ιστορία Αρ.Βιβλίου στη σειρά : 14 Έτος Έκδοσης : 2004 Τιμή: 19.00 € 17.10 €
Όταν τα παιδιά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης σ’ έναν αδελφοκτόνο πόλεμο, σίγουρα η κατάσταση ξεπερνά τ’ ανθρώπινα όρια και αγγίζει την κτηνωδία.
Η εγκατάσταση 22.000 ελληνοπαίδων στις τότε κομμουνιστικές χώρες, επί χρόνια, έριξε πολύ νερό στο μύλο της προπαγάνδας.
Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;
Ο συγγραφέας Γεώργιος Δ. Γκαγκούλιας, ο δάσκαλος που πρωταγωνίστησε στη μόρφωση και στη διαπαιδαγώγησή αυτών των παιδιών, που τα έμαθε να γράφουν και να σκέφτονται ελληνικά και να ονειρεύονται την επιστροφή τους στην Πατρίδα, καταθέτει την προσωπική μαρτυρία του και απαντά σε πολλά ερωτηματικά για την συγκεκριμένη περίοδο.
Ύστερα από δεκάδες χρόνια, σύγχυσης και παραπληροφόρησης, ανοίγει η αυλαία και φωτίζεται η σκηνή.
Για το συστηματικό αναγνώστη το βιβλίο έχει διττή σημασία: του δίδεται η ευκαιρία να επικοινωνήσει με την πριν από τον Εμφύλιο εποχή και να γνωρίσει τα μετά τον Εμφύλιο γεγονότα, τα οποία στέριωσαν τα πέτρινα χρόνια.
Πρόκειται για ένα βιβλίο μαρτυρία, για ένα βιβλίο-κλειδί σε αναρίθμητες απορίες.
Είναι σίγουρο ότι και το δεύτερο βιβλίο του Γ. Δ. Γκαγκούλια θα προκαλέσει την κοινή γνώμη και τον Τύπο όπως το πρώτο «Η Αθέατη πλευρά του Εμφυλίου» που κυκλοφόρησε το 2001 και επανακυκλοφορεί φέτος σε 3η Έκδοση.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ''Διαδρομές στο παρελθόν, Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής 1887 – 1978'',
Εκδόσεις Δια Βίου (2001), Σχήμα: 33 cm Χ 25 cm (Σκληρό εξώφυλλο)
σελ. 175, χαρτί Velvet 170 gr, ISBN: 960-87001-0-8,
Τιμή: 35,22 € (περιλαμβάνεται ΦΠΑ 4,5%). ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ: Βασίλης Δούκας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Γραμματική Καραβασιλικού
Η δημιουργία του βιβλίου Διαδρομές στο παρελθόν έγινε με μεράκι, αγάπη και λαχτάρα να δώσουμε στους νεότερους αλλά και να θυμίσουμε στους παλαιότερους εποχές -σε κάποιους ίσως και ξεχασμένες- όπου πια μόνο ο νους μπορεί να ταξιδέψει και η καρδιά να ακολουθήσει. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε κι εμείς: να ξυπνήσουμε, μέσα από το φωτογραφικό αρχείο κυρίως του Γιώργου Συμιγδάλη αλλά και άλλων φωτογράφων της Μεγάλης Παναγίας, τις θύμισες του παρελθόντος και να σκιαγραφήσουμε την ιστορία του τόπου μας.
Να τη δώσουμε στις επόμενες γενιές όχι έτοιμη, μα σαν σε παζλ, κομμάτι-κομμάτι, φωτογραφία-φωτογραφία, ακριβώς όπως γράφτηκε . Η ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα από το 1887 έως το 1978 παρατίθεται μέσα από ένα πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που με ιδιαίτερο κόπο και μεγάλη ευαισθησία συγκέντρωσε ο σύγχρονός μας φωτογράφος Βασίλης Δούκας.
Άξια λόγου και αναφοράς είναι και η συμβολή των κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς οι οποίοι με χαρά έβγαλαν τις φωτογραφίες από τα οικογενειακά άλμπουμ και μας τις εμπιστεύθηκαν καθιστώντας πολύτιμη τη συμπαράστασή τους στην ολοκλήρωση της παρούσας έκδοσης. Μέσα από το φωτογραφικό φακό θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στιγμές χαράς και λύπης, μόχθου και διασκέδασης, στιγμές μιας ολόκληρης ζωής που ξεδιπλώνονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Η φωτογραφική συλλογή χωρίζεται σε οκτώ θεματικές ενότητες οι οποίες είναι οι εξής: Όψεις του χωριού Ιερό Προσκύνημα Σχολικές εκδηλώσεις Καφενεία - Γλέντια Καθημερινή ζωή - Ασχολίες Γάμος Πορτραίτα - Προσωπικές στιγμές Γιορτές Το βιβλίο περιλαμβάνει και μικρά κείμενα κυρίως λαογραφικού ενδιαφέροντος τα οποία συμπληρώνουν το εξαιρετικό φωτογραφικό αρχείο.
Το λεύκωμα ολοκληρώνεται με την ιστορική αναδρομή η οποία συνδέει το πλούσιο παρελθόν με το δυναμικό παρών αυτού του τόπου.
Η τριμελή ομάδα που εργάστηκε για την επεξεργασία και έκδοση του βιβλίου και την οποία αποτελούν η φιλόλογος Άννα Παπαγιάννη, ο φωτογράφος Βασίλης Δούκας και η εκδότρια Γραμματική Καραβασιλικού σας παραδίδει το πρώτο της δημιούργημα ευελπιστώντας πως μέσα από το μεγεθυντικό φακό του λευκώματος θα ταξιδέψετε στο παρελθόν και θα έρθετε πιο κοντά στο παρόν... Αφιερώνεται σε όλους τους κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας:
Σ΄ εκείνους που πέρασαν απ΄ αυτήν αφήνοντας πίσω τα ίχνη τους,σε όσους με μεράκι προσπαθούν να τα διατηρήσουνκαθώς και σ΄ αυτούς πουμε σεβασμό κι αγάπη συνεχίζουν την πορεία του τόπου τους στο χρόνο.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΤώνης Μαρούδας, Ο τροβαδούρος
ΠΕΡΙΕΧΕΙ CD ME ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Παπασπήλιος Κώστας
Κωδικός 42029 Βάρος 0,50 kg ISBN 978-960-422-703-7 Σχήμα 16x23
Εξώφυλλο Μαλακό με αυτιά Σελίδες 208 Πρώτη έκδοση 2009 Τιμή: €16,50
Ο Tώνης Mαρούδας με τη σπάνια βελούδινη και επιβλητική φωνή του υπήρξε τραγουδιστής παγκόσμιας εμβέλειας.
Aπό τα χείλη του έρρεε άπλετος ο ρομαντισμός του ελληνικού τοπίου και η νοσταλγία των ευαίσθητων ανθρώπων.
Mέσα από μια μακρά και δημιουργική πορεία, δίκαια αναγνωρίστηκε τροβαδούρος του Έρωτα και της ζωής.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΑρχαία Λογοτεχνική θεωρία. Αριστοτέλης, Οράτιος, Λογγίνος
Συγγραφέας: ΦΟΥΡΜΑΝ ΜΑΝΦΡΕΝΤ
Εκδότης:Παπαδήμας
Κατηγορία:ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ Μετάφραση:Μαρία Καίσαρ
Επιμέλεια:Δανιήλ Ιακώβ ISBN:960-206-546-Χ Σελίδες: 470 Τιμή: 42,06 €
Περίληψη: Από τα διδακτικά συγγράμματα της αρχαίας λογοτεχνικής θεωρίας τρία είναι κατά σειράν τα σημαντικότερα:
η Ποιητική του Αριστοτέλη (4ος αιώνας π.Χ.), η έμμετρη Ποιητική Τέχνη (Ars Poetica) του Ορατίου (1ος αιώνας μ.Χ.) και το γνωστό αριστούργημα φιλολογικής κριτικής, το Περί Ύψους του Ψευδο-Λογγίνου (α΄ ήμισυ 1ου αιώνος μ.Χ.).
Στο βιβλίο αυτό ο πλέον ειδικός στον τομέα της λογοτεχνικής θεωρίας της αρχαιότητας, ο καθηγητής Manfred Fuhrmann, εξετάζει και τα τρία αυτά έργα κατά τρόπο που καθιστά προσπελάσιμη αυτή τη γνωστική περιοχή ακόμα και σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα έργα της αρχαιότητας.
Έτσι το βιβλίο αυτό απευθύνεται όχι μόνον σε φιλολόγους και ειδικούς αλλά και σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΗΛ : 23730-21630 ΘΕΜΑ:Ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χαλκ/κής κ. Ιωάννη Δριβελέγκα προς τον κ. Υπουργό Μακεδονίας & Θράκης και τον κ. Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Κατασκευή γέφυρας στο Δ.Δ. Μελισσοργού του Δήμου Απολλωνίας » ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 2 Απριλίου 2009
Αρ. Πρωτ. 16995 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς : Τους κ. Υπουργούς 1 ) Μακεδονίας & Θράκης 2 ) Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης Θέμα : « Κατασκευή γέφυρας στο Δ.Δ. Μελισσοργού του Δήμου Απολλωνίας » κκ. Υπουργοί Κατά τη θεομηνία του Οκτωβρίου του 2006 στο Δήμο Απολλωνίας του Νομού Θεσσαλονίκης μεταξύ των άλλων καταστροφών που συντελέστηκαν ήταν και η κατάρρευση της γέφυρας που υπάρχει σε χείμαρρο που διέρχεται από το Δ.Δ. του Μελισσουργού. Το επαρχιακό αυτό δίκτυο είναι σημαντικό για τους κατοίκους της Βόρειας Χαλκιδικής, ιδιαίτερα του Στανού Δ.Δ. του Δήμου Αρναίας, για τις μετακινήσεις τους προς την Θες/νίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παρά τις υποσχέσεις που τότε είχαν δοθεί για άμεση κατασκευή γέφυρας μόλις επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες μέχρι σήμερα παραμένουν οι τότε πρόχειρες λύσεις που δόθηκαν ( παρακάμψεις – και εναλλακτικές διαδρομές σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα ) με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής είτε να είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές, διανύοντας ασκόπως αρκετά παραπάνω χιλιόμετρα, χάνοντας χρήμα και χρόνο, ή να διακινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα νερά περνώντας από τις πρόχειρες λύσεις που δόθηκαν. Επειδή το θέμα αφορά την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και δεν επιδέχεται αναβολές διότι με την παραμικρή βροχόπτωση η διέλευση του χειμάρρου καθίσταται επικίνδυνη Σας ερωτώ Τι μέτρα πρόκειται να πάρετε να βρεθεί μόνιμη και ασφαλής λύση στο πρόβλημα; Είναι στις προθέσεις σας να χρηματοδοτήσετε την κατασκευή γέφυρας στο εν λόγω σημείο του χειμάρρου που διέρχεται από το Δ.Δ. του Μελισσουργού ή όχι; Αθήνα 31/3/2009 Ο ερωτών Βουλευτής Δριβελέγκας Ιωάννης

Όμηρος η Ν.Δ. στο...τεσσάρι Παυλίδη

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΣτριμώχνει Παυλίδη για το τεσσάρι στο Ψυχικό Ο ανακριτής βρήκε γκρίζες ζώνες στον τρόπο απόκτησης του διαμερίσματος των 133,5 τ.μ. από την κόρη του πρώην υπουργού Αιγαίου ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα
Σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες- που παραπέμπουν στο κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση- του πρώην υπουργού Αιγαίου προσέκρουσε ο ανακριτής Απόστολος Ζαβιτσάνος, ο οποίος διαβίβασε τη δικογραφία για τον «γαλάζιο εκβιασμό» στη Βουλή.
Το «μελανότερο σημείο» που οδήγησε το δικαστικό λειτουργό στην απόφαση να στείλει τον φάκελο στο Κοινοβούλιο ήταν οι «γκρίζες ζώνες» σχετικά με τον τρόπο απόκτησης ενός οροφοδιαμερίσματος 133,5 τετραγωνικών μέτρων της κόρης του Αρ. Παυλίδη, στην περιοχή του Νέου Ψυχικού, το οποίο- κατά την κρίση του ανακριτή- συνδέεται άμεσα με τις καταγγελίες του ιδιοκτήτη της εταιρείας Saos Φώτη Μανούση.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΟ Πολιτισμός του Πόντου
Συγγραφέας : ASAN OMER (Μετάφραση Α. Φωτοπούλου)
Κατηγορία : ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ISBN : 978-960-343-467-2 Σελίδες : 392 Έτος : 2007 Σχήμα : 17*24 Τιμή : 20,64 €
Το βιβλιο ειναι μια εργασια που στοχευει οχι να ταυτιστει με την πραγματικοτητα που λεγεται:"Πολιτισμος του Ποντου", αλλα να προσεγγισει και να μεταφερει αυτη την πολιτιστικη κληρονομια στις επομενες γενεες. Ο συγγραφεας γεννηθηκε στην Τραπεζουντα το 1961.
Αποφοιτησε απο το Λυκειο Περεβνιγιαλ της Κωνσταντινουπολης και απο το τμημα Διοικησης Επιχειρησεων της Σχολης Ελευθερων Σπουδων του Πανεπιστημιου της Αγκυρας. Το 1994 βραβευτηκε με το βραβειο Αμπντι Ιπεκτσι για την αρθρογραφια του σχετικα με την Μαυρη Θαλασσα.
Ο Ομερ Ασαν εξακολουθει να ασχολειται με θεματα Ιστοριας της Μαυρης Θαλασσας.

Οι εκδηλώσεις του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης για τον Απρίλιο 09

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Νοσοκόμα αγόρασε τεχνητό αιδοίο σε ανάπηρο ανήλικο

ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑΑυστραλία: Η Stephanie Courts είναι μια νοσοκόμα που κατά τη διάρκεια μιας ημερίδας για νοσοκόμες στο Royal College (περιοχή Cheltenham), παραδέχτηκε πως αγόρασε ένα τεχνητό αιδοίο σε ανάπηρο ανήλικο, προκειμένου να τον βοηθήσει να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές. Συγκεκριμένα, η κυρία Courts αγόρασε το το σεξουαλικό αυτό βοήθημα όταν αντιλήφθηκε ότι ένας 15χρονος ασθενής της που είχε αναπηρία, δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις ερωτικές του ανάγκες. Προηγήθηκε βέβαια η συγκατάθεση των γονέων πριν η Courts προβεί στη λύση αυτή. Όπως η ίδια υποστηρίζει, «η υπόθεση αυτή ανέδειξε ένα μεγάλο θέμα που αφορά την έλλειψη που υπάρχει στην εθνική στρατηγική σε σχέση με τις σεξουαλικές ανάγκες των ανάπηρων ανηλίκων». Τέλος, η Courts και η ομάδα της, στο νοσοκομείο Worcestershire, πήραν την πρωτοβουλία και έθεσαν την δική τους σεξουαλική πολιτική στον τομέα της υγείας. 10/3/2009 Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr Μπορείτε να βρείτε ανάλογα κείμενα στην διεύθυνση http://www.disabled.gr

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - κίτρινο

κίτρινο.
Το κίτρινο είναι το χρώμα του λεμονιού (και μεταφορικά του μίσους).
Είναι ουσιαστικοποιημένο επίθετο και προέρχεται από τη φράση «κίτρινο χρώμα». «Κίτρινοι» αποκαλούνται όσοι ανήκουν στην κίτρινη φυλή.
Στη χώρα μας το κίτρινο έχει συνδεθεί και με την ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ, γνωστή και ως «κιτρινόμαυρη».
Στο λεξικό Liddell-Scott αναφέρεται ότι η λέξη κίτρινος προέρχεται από το κίτρον, που ήταν «ο καρπός της κιτρέας, το λεμόνι, και το νυν καλούμενον κίτρον».
Θέμα της εβδομάδας: Χρώματα
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση www.asprilexi.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS 29th Annual Conference on the Holocaust and Genocide The Twenty-Ninth Annual Conference on the Holocaust and GenocideMillersville University of PennsylvaniaGordinier Conference CenterApril 1-3, 2009Director: Saulius SužiedėlisCo-Director: Jack R. FischelCommittee Members: Robert Bookmiller, Joshua Fischel, Sue OrtmannAdministrative Assistant: Margaret EichlerGraduate Assistant: Kimberly Hartlove CONFERENCE SCHEDULE:(The Wednesday program will be held in the Lehr Room, Gordinier Conference Center.All Thursday and Friday sessions will be held in the rooms indicated.)Wednesday, April 15 - 6:30 p.m.Information and Contacts Second Floor, Gordinier CenterThe book exhibit, organized by the Library of Social Science, will be open during the Conference. Please stop by the Audubon Room and browse. All books are on sale at special, discounted prices.7 - 7:20 p.m.- Opening of the Conference Saulius SužiedėlisMillersville University- Welcoming Remarks John Short,Dean School of Humanities and Social Sciences,Millersville University- Invocation Rabbi Jack PaskoffCongregation Sharaai Shomayim7:20 - 9 p.m.- The Aristides De Sousa Mendes LectureIntroduction: Why Aristides de Sousa Mendes?Saulius SužiedėlisMillersville University- The Lecture Robert GellatelyHitler, Anti-Communism and the Holocaust Florida State University9 - 9:30 p.m.Author’s Book SigningThursday, April 29 - 10:15 a.m.- The Reynold Koppel Lecture Lehr Room- Introduction Saulius SuziedelisMillersville University- Ghettostadt:Gordon J. HorwitzLσdz and the Making of a Nazi City Illinois Wesleyan University10:30 a.m. - 12:15 p.m.Plenum SessionLehr RoomA panel presented by Research Fellows at the Center for Advanced Holocaust Studies (CAHS), United States Holocaust Memorial Museum (USHMM)- National Myths of Holocaust Resistance and Rescue: Slovakia, Turkey, Bulgaria Chair/Discussant: Cristina Bejan CAHS, USHMM- Rewriting Slovak Wartime History:President Tiso as a Case Study Hana KlamkovaCharles University (Prague)Charles H. Revson Foundation FellowCAHS, USHMM- The Making of the Story of Heroic Turkish Rescuers and Its Abuse in the Denial of the Armenian Genocide Corry GuttstadtResearch FellowCAHS, USHMM- Positioning Bulgaria as a Balkan Denmark Steven SageResearcher, Survivors RegistryUSHMM12:15 - 1:45 p.m.Conference Luncheon and Presentation Lehr RoomLuncheon SpeakerDennis B. Klein, Director, Jewish Studies Program, Kean UniversityLiving with Genocide: Expressions of Forgiveness in Post-Traumatic TestimoniesConference Book ExhibitAudubon Room, Gordinier Hall, open 9 a.m. – 7 p.m.2 - 3:45 p.m. Session 1:Film and Visual Arts as Depictions of Genocide University RoomChair: Sue OrtmannMillersville University- Comfort Women:The Victims of Military Sexual Slavery by Japan and Representation of Trauma in the Paintings by the Victims Hanna SongWar and WomensHuman Rights MuseumRepublic of Korea- Movies and the Death Camps:The Grey Zone and Escape from Sobibor as Depictions of Resistance and Escape from the Holocaust Paul BartropBialik CollegeAustralia- The Film Blessed is the Match:The Life of Hanna Senesh Mary JohnsonSenior HistorianFacing History and OurselvesSession 2:Art, Literary Media and the Press in Response to Genocide Old MainChair: Dennis DowneyHonors CollegeMillersville University- Survivors and Victims in the Postwar German Press: The Personnel and Content of the Early Frankfurter Rundschau Robert WilliamsAmerican University- Kurt Singer, Charlotte Salomon and the Jόdischer Kulturbund Adam J. SacksBrown University- Writing the Genocide Memoir as Activism: The Case of Yolande Mukagasana and Esther Mujawayo Gatsinzi BasaninyenziAlabama A&M UniversitySession 3:Genocide in the Balkans and Central Europe Matisse RoomChair: John McLarnonMillersville University- Aspects of the Genocide against the Greeks of the Ottoman Empire Theofanis MalkidisDemocritus University of ThraceGreece- Saving Bulgarias Jews Zev-Hayyim FeyerClaremont Graduate University- The Righteous: Budapest 1944 Mario FenyoBowie State University4 - 6:15 p.m.The Miriam Fischel Lecture and Program Myers AuditoriumMcComsey HallGenocide, Cinema and Art: A Special Presentation and DiscussionIntroduction: Jack R. Fischel, Millersville UniversityHilary Helstein, Producer, As Seen Through These Eyes and Executive Director, Los Angeles Jewish Film FestivalJudith Goldstein, Artist, Composer, Survivor of the Vilna GhettoFilm: AS SEEN THROUGH THESE EYES7:30 - 9 p.m.Concert Lyte AuditoriumMusical ProgramDr. Robert Converys Songs of ChildrenIn Memory of the Children of the Terezin (Theresienstadt) Concentration CampA cantata for choir performed by the Millersville University Chorale under the direction of Dr. Jeffrey Gemmell, with a special introduction by the ComposerConference Book ExhibitAudubon Room, Gordinier Hall, open 9 a.m. – 7 p.m.Friday, April 39 - 10:30 a.m.The Jack R. Fischel Lecture Lehr RoomIntroduction Jack R. FischelMillersville UniversityWho Will Write Our History?Rediscovering a Hidden Archive from the Warsaw Ghetto Samuel D. KassowTrinity CollegeHartford, Connecticut10:45 a.m. - 12:15 p.m.Session 4: The United States and Responses to Genocide University RoomChair: Robert BookmillerMillersville University- Resisting Nazism: Paul V. McNutt, the Office of U. S. High Commissioner, and Jewish Refugees in the Philippines, 1938-1939 Dean Kotlowski, Salisbury University- Philanthropy as an Agent of Genocide Rescue Keith Pomakoy, Adirondack Community CollegeSession 5: Culture, the Moral Universe and the Prevention of Genocide Klein RoomChair: Neil LeifertPennsylvania State UniversityHarrisburg- What Was That Word Shoah?The Holocaust and Israeli Cultural Discourse Aya Ben NaftalyMassuah Institute of Holocaust StudiesIsrael- Africa as a New Moral Universe in the Rhetoric of Antisemitic German Colonizers during the Kaiserreich Christian DavisCollege of Charleston- Genocide Prevention in Contemporary Philosophy Barbara Meyer, Hebrew University, JerusalemSession 6: Graduate Student Panel Matisse RoomChair: Keith D. NunesKean University- Early Warning Signs:State Propaganda and the Seeds of Genocide- An Appeal to the Emotions:The Use of Propaganda as a Tool to the Masses Evan AlberhaskyKean University- The Politics of Fear Jeremy ChaudrucKean University- Dictatorship and Democracy:Considering Propaganda in Context Walter McGeeKean University12:30 p.m. - 1:45 p.m.Lunch Break Gordinier Conference CenterConference Book Exhibit, Audubon Room, Gordinier Hall open 9 a.m. - 4 p.m.2 - 3:30 p.m.The Beautiful Beast: The Life and Crimes of SS-Aufseherin Irma Grese University RoomChair: Steven RogersSenior HistorianOffice of Special InvestigationsU. S. Department of JusticeDaniel P. BrownMoorpark CollegeCaliforniaAlice TenenbaumHolocaust SurvivorAuschwitzConference Book ExhibitAudubon Room, Gordinier Hall, Friday, 9 a.m. – 4 p.m.Information: http://www.millersville.edu/~holo-con/2009 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ "ΚΑΜΙΑΝ ΚΕΝ ΑΡΓΩΣ" Έπειτα από τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας στις 1 Μαρτίου 2009, οι νεοεκλεγέντες συνήλθαν σε σώμα στις 8 Μαρτίου και εξέλεξαν τους: Διοιητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Φιλιππίδης Αναστάσιος Αντιπρόεδρος: Σιδηρόπουλος Δημήτρης Γραμματέας: Σιδηροπούλου Σεβαστή Ταμίας: Παπαδόπουλος Παύλος Δημοσίων Σχέσεων: Ιγνατίδου Μάρθα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων: Αδαμίδης Λάζαρος Εξελεγκτική Επιτροπή Σιδηρόπουλος Γιώργος Αντωνίου Χρήστος Μυλωνάς Γιάννης Για την Ομοσπονδία Κεχαγιά ΛίναΦιλιππίδης Αναστάσιος και αναπ. Μυλωνάς Γιάννης Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύλλογος μας διοργανώνει το Σάββατο 4 Απριλίου 2009 στην αίθουσα AURORE, 722 Chee de Mons, 1070 Bruxelles στις 20.00, Μεγάλη Μουσικοχορευτική Ποντιακή Βραδιά. Σας περιμένουμε όλους στη γιορτή μας και υποσχόμαστε να περάσετε μια αξέχαστη βραδιά με πολύ κέφι, χορό και εκλεκτή κουζίνα. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ "ΚΑΜΙΑΝ ΚΕΝ ΑΡΓΩΣ" RUE ROUPPE 4 1000 BRUXELLESTEL: 02/4111256, 0475/274949 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:"ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ "ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ" ΣΤΙΣ 20:00. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Ποίος η ποίοι τούς πίεσαν για το θέμα της παρέλασης φέτος; Ο λόγος σήμερα η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και ο Ποντιακός Ελληνισμός. Ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα συζητήσεων που σίγουρα ξεπέρασαν διάστημα ενός μηνός, η Ομοσπονδία είχε κάνει ευρύτερα γνωστό στον Ελληνισμό, ότι το επικρατέστερο θέμα τής εθνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο ήταν η Ποντιακή Γενοκτονία. Μάλιστα, ο πρόεδρος τής ομοσπονδίας είχε μεταβεί πριν ένα μήνα στην ετήσια χοροεσπερίδα των Ποντίων, και έσφιξε τα χέρια με τους αξιωματούχους, δίνοντας κατά κάποιο τρόπο υποσχέσεις και βγάζοντας και τις ανάλογες φωτογραφίες. Όμως, πριν δυο εβδομάδες στην πανομογενιακή, κάτι είχε αλλάξει. Ετέθη θέμα από τον πρόεδρο κ. Καλαμαρά, ότι το θέμα δεν μπορούσε να είναι η Γενοκτονία, γιατί ένα Αμερικανικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης που θα πρόβαλε την παρέλαση, δεν συμφωνούσε. Και από εδώ αρχίζει το μεγάλο φιάσκο. Μόλις τελείωσε η πανομογενιακή, τα γεράκια η τα λιοντάρια τής ομοσπονδίας συνεδρίασαν, όπως έπρεπε να πράξουν, και απεφάσισαν ότι το θέμα της παρέλασης δεν θα είναι η Γενοκτονία των Ποντίων. Φυσικά το αντιλαμβανόμεθα, ότι θέλει μεγάλες ωμοπλάτες για να σηκώσεις ένα τόσο βαρύ και ασήκωτο εθνικό πρόβλημα, όπως είναι η Γενοκτονία των Ποντίων, και αφού κάποιοι έχουν μάθει μόνο στα εύκολα, απεφάσισαν να γίνουν αλλιώς τα πράγματα. Όμως το μεγάλο ερώτημα που έχει παραμείνει ανοικτό σε συζητήσεις ομογενών, και αναζητά απάντηση είναι, το τι τούς ενοχλούσε να περάσει το θέμα Γενοκτονία. Ακόμη, γιατί οι εκλεγμένοι ηγέτες των Ποντίων αποσιωπούν και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, για το «άδειασμα» που υπέστησαν από τούς τοποτηρητές τής τάξης του Ελληνισμού στην Νέα Υόρκη που τον θέλουν σε καλούπια; Μάλιστα στην τελευταία πανομογενειακή, σε ερώτηση τού Ηλία Τσεκερίδη, ο οποίος όπως είπε απουσίαζε από την Αμερική, και ήθελε να μάθει για ποιόν λόγο δεν εψηφίσθη η Γενοκτονία σαν θέμα της παρέλασης, ένας γνωστός παράγων της Ποντιακής κοινότητας, ούτε λίγο ούτε πολύ έκοψε την συνέχεια τής συζήτησης, λέγοντας: «Είσθε εκτός θέματος.» Μάλιστα κύριοι. Είμαστε εκτός θέματος, όταν ζητάμε εξηγήσεις για θέματα καυτά που ενδιαφέρουν όλο τον Ελληνισμό. Μερικοί που το παίζουν ηγέτες, χωρίς πραγματικά να είναι, μας έχουν θάψει όλα τα εθνικά θέματα. Επανερχόμενοι στο θέμα τής Γενοκτονίας, μήπως είναι καιρός να μπουν τα πράγματα στη θέση τους από άλλους Έλληνες εκτός Ποντίων; Μήπως οι Πόντιοι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες μέσα από το γνωστό διχασμό τους, και έτσι οι άλλοι που νοιάζονται μόνο για την δική τους ατζέντα βρίσκουν ευκαιρίες να ξεφεύγουν από πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι η ανάγκη να καταστεί γνωστή και να αναγνωρισθεί από όλη τη παγκόσμια κοινότητα η Γενοκτονία των Ποντίων; Μήπως είναι καιρός να αντιληφθούν οι Πόντιοι, ότι το Ποντιακό ζήτημα δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση αλλά όλου τού Ελληνισμού; Μήπως πάλι αυτός ο διχασμός των Ποντίων και η συρρίκνωση των σωματείων των σε τύπους χαρτοπαικτικής λέσχης και καφενείου έχει αλλάξει τούς στόχους τους; Μήπως το ότι δεν έχουν παρουσιάσει ούτε ένα θεατρικό, αλλά ούτε και ένα ντοκιμαντέρ για την Ποντιακή Γενοκτονία είναι μέρος τής εκ των έσω ταραχής που ξέρουν να διαφυλάττουν επιμελώς από εμάς τούς άλλους τούς μη Ποντίους; Τα κόκαλα τού Ξένου Ξενίτα και τού Θ. Κανονίδη σίγουρα θα τρίζουν από τον θάνατο που υπέστη το Ποντιακό θέατρο και ο Ποντιακός πολιτισμός στην Νέα Υόρκη. Το πρώτο όμως άρμα που θα παρελάσει φέτος θα είναι των Ποντίων. Προσέξτε καλά υμέτεροι τραντέλληνες. Έξεβεν δράκον Γιάννες. Κρούω και τσακώνεσθε και παίε με τι θα γίνει από εδώ και εμπρός; Ελπίζω να πράξετε κάτι άξιο των προγόνων σας και να μας παρουσιάσετε στην παρέλαση των Ελλήνων τής Νέας Υόρκης συνθήματα αντάξια των παθών σας που είναι και πάθη δικά μας, όσο κι αν δεν το πιστεύετε. Και εσείς πανάξια τέκνα τού Ελληνισμού τής Νέας Υόρκης που διοικείτε τον μεγαλύτερο οργανισμό, μη ξεχνάτε, ότι δεν είσθε απαρατήρητοι. Κρινόσαστε από τις πράξεις σας. Οι αδυναμίες σας έχουν γίνει γνωστές στον παγκόσμιο ελληνισμό. Μήπως πρέπει να πάρουν το μπαπόρ κάποιοι από εσάς γιατί τα μυαλά σας κουνίεντε; Η απόκτηση τιμών δεν έχει καμία αξία κατά τον Αριστοτέλη, αλλά ο τίμιος χαρακτήρας και το αξιόπιστον τού λόγου που κάποιοι από εσάς δεν έχετε μάθει να κρατάτε και να τιμάτε. Αναδημοσίευση από Pontiaka Themata Εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού - Αυστραλία Με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκε η ευρύτερη ομογένεια της Μελβούρνης , στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακών Σωματείων της Μελβούρνης (ΣΕΠΣΜ) για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, σε εκδήλωση το περασμένο Σάββατο, 28 Μαρτίου. Η εκδήλωση είχε τη μορφή χοροεσπερίδας, τα έσοδα από την οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των φετινών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Στους χαιρετισμούς τους ο Γεν. Πρόξενος, κ. Χ. Σαλαμάνης, η βουλευτής κ Τ. Μικάκου, και ο συντονιστής εκπαίδευσης κ. Χ. Λαδόπουλος, αναφέρθηκαν στα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας, τόνισαν την αναγκαιότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων και κινητοποίησης για την αναγνώρισή της από τη διεθνή κοινότητα, και συγχάρηκαν τη Συντονιστική Επιτροπή για το σημαντικό έργο που επιτελεί. Στο δικό του χαιρετισμό ο κ. Σπύρος Κοροσίδης, Συντονιστής της ΣΕΠΣΜ, μεταξύ άλλων έκανε και μνεία της απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου του 1994, με την οποία αναγνωρίστηκε η 19η Μαΐου ως ημερομηνία Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. "Η ημερομηνία αυτή", είπε ο κ. Κοροσίδης, "επιτάσσει σε όλους τους Έλληνες την εκπλήρωση ενός εθνικού χρέους, του χρέους της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας". Απαιτούν συγγνώμη από Αυστραλό γερουσιαστή Με πρωτοβουλία Ποντίων της Αυστραλίας συγκεντρώνονται υπογραφές για να υποχρεωθεί ο Αυστραλός γερουσιαστής Άλαν Φέργκιουσον (του Φιλελεύθερου κόμματος από τη Νότια Αυστραλία) να ζητήσει συγγνώμη για δήλωσή του πως δεν υπήρξε Ποντιακή Γενοκτονία. Οι υπογράφοντες το υπόμνημα ζητούν από τον γερουσιαστή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, να ζητήσει συγγνώμη και να ενημερώνεται πριν εκφέρει άποψη πάνω σε ιστορικά θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους. Παράλληλα ζητούν από τον κ. Φέργκιουσον να γράψει στον Τούρκο πρέσβη στην Αυστραλία και να του ζητήσει να αναγνωρίσει η Τουρκία την γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσύριων κατά την περίοδο 1912-23. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ" Οι «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ» με μεγάλη χαρά διοργανώνουν μία ποντιακή βραδιά την Πέμπτη 23 Απριλίου, στην Παλιά Επτάλοφο, στην Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (Τάουτλη), για όλους τους φίλους του συλλόγου με δωρεάν φαγητό και ποτό και πολύ ποντιακή μουσική και χορό, ώστε να γνωριστούμε καλύτερα και να σας ευχαριστήσουμε. Ευχαριστούμε όλους τους καλλιτέχνες για την άμεση και αφιλοκερδή συμμετοχή τους: ΤΡΑΓΟΥΔΙ- ΣΤΑΘΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ- ΜΠΑΜΠΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ- ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ- ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ- ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΗΣ- ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΓΕΛΗΣ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗΣ ΛΥΡΑ- ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΣΙΔΗΣ- ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ- ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΗΣ- ΠΕΛΑΓΙΑ ΤΣΟΠΟΖΙΔΟΥ- ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΛΑΡΙΝΟ- ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΠΗΣ- ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΑΡΜΟΝΙΟ- ΣΑΒΒΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ- ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ ΝΤΑΟΥΛΙ- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΙΓΗΡΟΠΟΥΛΟΣ- ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΡΠΟΥΤΣΗΣ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΓΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΑΜΣ- ΡΟΥΛΗΣ- ΑΝΕΣΤΗΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ» Επτάλοφος Κιλκίς Τ.Κ. 61100 Τηλ. - Φαξ: 2341062404 akriteseptalofou@yahoo.grakriteseptalofou@gmail.com

Oι Ταλαμπανί και Μπαρζανί συγχαίρουν το DTP για την εκλογική επιτυχία

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Oι Ταλαμπανί και Μπαρζανί συγχαίρουν το DTP για την εκλογική επιτυχία 30.000 χιλιάδες Κούρδοι γιορτάζουν τη νίκη στην πόλη Βαν, που μέχρι τώρα ήταν στα χέρια του κυβερνητικού ΑΚΡ
του Σάββα Καλεντερίδη
Τα πολιτικά γραφεία των δυο κυριωτέρων κομμάτων του Νοτίου Κουρδιστάν (Βορείου Ιράκ), YNK και KDP, υπο την προεδρεία των Ταλαμπανί και Μπαρζανί, συσκέφθηκαν στην πόλη Σελαχατίν και έκαναν εκτίμηση της κατάστασης μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και εν όψει του Πανκουρδικού Συνεδρίου που πρόκεται να γίνει προσεχώς, στην πόλη Αρμπίλ.

ΠΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ .......

ΠΟΛΙΤΙΚή ΚΟΥΖΙΝΑ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ότι λάχει και μας ανοίξει την όρεξηΑΠΟ ΤΟ LIBEROPOULOS.GR
ο σεφ έχει απ΄όλα:
Εν αρχή ήταν το στομάχι και μετά τα υπόλοιπα…
Αλλά αν κάποτε ο πρωτόγονος την έβγαζε με καρπούς, φρούτα, ρίζες και κανα κοψίδι, σήμερα καταβροχθίζει τον αγλέουρα και το τραπέζι του περιέχει εδέσματα γαργαλιστικά και συνταγάτα…
Κουζίνες και συνταγές πολυποίκιλες, που υπάρχουν και «ψήνονται» και «μαγειρεύονται» στη πολιτική, στη τέχνη, παντού όπου υπάρχει όρεξη και αδηφάγα φιλοδοξία και έπαρση… Εδώ θα βρίσκεις επισκέπτη συχνά λιχουδιές, αλλά και ξεράσματα της πολιτικής, καλλιτεχνικής, και γενικώς, αδηφαγίας...
Ο ρεπόρτερ-σεφ φροντίζει γι΄αυτό.