Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Το σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους "Παναγία - Η Μητέρα του Φωτός" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 «Παναγία - Η Μητέρα του Φωτός»

Ένα σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους στη Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν το σύγχρονο ορατόριο «Παναγία - Η Μητέρα του Φωτός» του συνθέτη Γεωργίου Θεοφάνους, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, ώρα 8:00 μ.μ., με δωρεάν είσοδο που θα γίνεται με δελτία εισόδου.
Περισσότεροι από 200 συντελεστές θα βρίσκονται στη σκηνή γι’ αυτή την παράσταση, που συνδυάζει εικόνα, μουσική και θεατρικά δρώμενα και καθήλωσε πάνω από 15.000 θεατές σε Αθήνα και Κύπρο.
Πρόκειται για μια παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων. Οι πρώτες παρουσιάσεις έγιναν στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2019 στην Κύπρο, σε Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα αντίστοιχα. Όλες στέφθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Τι θα δούμε επί σκηνής:
Το πρόσωπο της Παναγίας επιδρά καταλυτικά στις ψυχές του κοινού, το οποίο θα την αντιμετωπίσει ως Μάνα, μεσίτρια και διαρκή συμπαραστάτρια.
Με έμπνευση από τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και την Αγία Ζώνη της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση, η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα, να προσφέρει ένα σεμνό προσκύνημα στην ιερή της εικόνα και ένα γλυκό φιλί στο ολοζώντανο, ζεστό της χέρι. Στη Μάνα, τη χειροπιαστή, που όσο τα βάσανά της πλήθαιναν, τόσο η καρδιά της απλωνόταν και που από μητέρα του Θεού, έγινε μάνα των ανθρώπων.
Έγινε η Παναγία, η Μητέρα του Φωτός. Έγινε και η ίδια Φως. Το δικό της φως, την αντίληψή της, την παρηγορία της, την παραμυθία της έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος που ζει με άγχος για τα βιοτικά και την καθημερινότητα, με ανασφάλεια και φοβίες για το μέλλον του. Η Παναγία ήταν το αποκούμπι, η καταφυγή, η ελπίδα και η χαρά για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, ας γίνει το ίδιο και για εμάς σήμερα, που ζούμε σε μία τόσο δύσκολη και παράλογη εποχή. Αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος της παραγωγής και παρουσιάσεως του ορατορίου αυτού, στο να αναζητήσουμε τη μεσιτεία της Παναγίας, να προσέλθουμε με ελπίδα, με εμπιστοσύνη και αγάπη κοντά της.
Η μουσική είναι του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Θεοφάνους, πάνω σε ποιήματα αφιερωμένα στην Παναγία, γραμμένα κυρίως από Πατέρες που έζησαν στο Άγιο Όρος. Περιλαμβάνονται ποιήματα του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, του Γέροντος Μωϋσέως του Αγιορείτου, του Γέροντος Θεοκλήτου του Διονυσιάτου κ.ά., ποιήματα του Βάσου Χριστοφόρου για τις βατοπαιδινές θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, καθώς και ποιήματα γνωστών Ελλήνων ποιητών όπως του Κωνσταντίνου Καβάφη, Κώστα Βάρναλη, Ιωάννη Δροσίνη, Κώστα Μόντη κ.ά. Η πρωτότυπη μουσική, πλαισιώνεται από ύμνους και τροπάρια στην Παναγία για τη ζωή της: Σύλληψη - Εισόδια - Ευαγγελισμός - Γάμος της Κανά - Κοίμηση - Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας - Αγία Ζώνη, καθώς και ύμνους για τη Γέννηση και τα Πάθη του Χριστού.
Η μουσική εκτελείται από Συμφωνική Ορχήστρα, σπουδαία μουσικά σύνολα, κλασσικών, βυζαντινών και παραδοσιακών οργάνων, καθώς και με τη συμμετοχή γνωστών μοναδικών ερμηνευτών κλασσικού, παραδοσιακού και έντεχνου ρεπερτορίου.
Συντελεστές:
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Τραγουδούν: Πίτσα Παπαδοπούλου, Πέγκυ Ζήνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Καραφώτης
και οι λυρικοί τραγουδιστές: Κύρος Πατσαλίδης, Άρτεμις Μπόγρη
Κείμενα: Βάσος Χριστοφόρου
Μουσικός αφηγητής: Κώστας Χατζηχριστοδούλου
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαριαλένα Ροζάκη και Χρήστος Νικολάου
Συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Όλγα Βενετσιάνου, Νίκος Παπουτσής, Μαρίνα Βερζανλή, Αγγελική Μισαηλίδου, Άντρεα Γρηγορίου
Λαϊκή Παραδοσιακή Ορχήστρα. Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Βελλιάδης
Συμμετέχουν:
Παιδική και Μικτή Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης. Μουσική διεύθυνση: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου και Ελπίδα Τσάμη (Παιδική χορωδία)
Μουσικά σύνολα «Επτάχορδη Λύρα» Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου και Μουσικής Σχολής Δήμου Διονύσου.
Εναρμόνιση και μουσική διεύθυνση: Χρυσούλα Τσιμούρη
Βυζαντινή Χορωδία: «Βυζαντινός Χορός Φιλαθωνίται» και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
Χοράρχης: Δημήτρης Μανούσης
Καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση: Γιώργος Θεοφάνους
Σχεδιασμός ήχου: Αλέξανδρος Ραΐδης
Content Creator-VFX: Κωνσταντίνος Γαρίνης
3D Generalist: Σπύρος Κουδουνάς
Εκτέλεση παραγωγής: «Ωρίων»
Παραγωγή: ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ
*Στο πλαίσιο των κοινωφελών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευθούν το δελτίο εισόδου online από την πλατφόρμα: https://www.more.com/music/panagia-i-mitera-tou-fotos/
Trailer: Εδώ
Χορηγοί: Hyatt Regency, Σκυρόδεμα Σιθωνιάς Α.Ε., Artima, IMV Development, Karaoglou Accounting & Tax Services, Electron, Caravel Travel

ARCTUROS News Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2024




Ανοίγει και πάλι το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας
Ανοικτό ξανά από το Σάββατο 2 Μαρτίου θα είναι το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας στο Νυμφαίο! Έπειτα από έναν παρατεταμένο χειμέριο λήθαργο, που φέτος ήρθε πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, όλες οι αρκούδες έχουν πλέον ξυπνήσει και κυκλοφορούν έξω στο χώρο τους για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Χιόνια πλέον δεν υπάρχουν και οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες έχουν σημάνει το εγερτήριο ακόμα και για τις γηραιότερες αρκούδες. Το Κέντρο Προστασίας Αρκούδας στο Νυμφαίο θα λειτουργεί από αυτό το Σάββατο κανονικά καθημερινές (εκτός Τετάρτης) και Σαββατοκύριακα από τις 10.00 έως τις 17.00 (ώρες ξεναγήσεων 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 2386041500.

Δύο λύκαινες από την Ουκρανία στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Στο Κέντρο Προστασίας Λύκου & Λύγκα στις Αγραπιδιές Φλώρινας φιλοξενούνται πλέον δύο λύκαινες που ήρθαν από την Ουκρανία! Πρόκειται για τη Ντόρα (4 ετών) και τη Βενέρα (κουτάβι περίπου 9 μηνών). Η Ντόρα μεγάλωσε στην Ουκρανία κοντά σε ιδιώτες. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος οι ιδιοκτήτες της την εγκατέλειψαν! Φιλοξενήθηκε προσωρινά στο Καταφύγιο άγριων ζώων White Rock Bear Shelter, μέχρι την τελική μεταφορά της στην Ελλάδα. Έχει πολύ ήρεμο χαρακτήρα, έχει συνηθίσει την παρουσία των ανθρώπων και φαίνεται πολύ χαρούμενη στο καινούριο τμήμα που φιλοξενείται. Η Βενέρα, Αφροδίτη στα Ελληνικά, επίσης βρέθηκε στα χέρια ιδιωτών μέσω παράνομου εμπορίου άγριων ζώων. Ο ιδιοκτήτης της την εγκατέλειψε και την ανέλαβε η οργάνωση Wild Animal Rescue.
Τρία αρκουδάκια για περίθαλψη και επανένταξη
Ο Νικόλα, η Αννέτα και ο Μιχαήλ είναι τρεις ορφανές αρκούδες, ενός μόλις έτους, που βρέθηκαν στη Βουλγαρία και φιλοξενεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με στόχο να προετοιμαστούν για επανένταξη στη γειτονική χώρα. Πρώτος ήρθε ο Νικόλας (που τρελαίνεται να σκαρφαλώνει στα δέντρα), ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα ήρθαν και η Αννέτα με τον Μιχαήλ που βρέθηκαν σε άλλη περιοχή. Τα δύο αρκουδάκια είχαν φωλιάσει κοντά σε εκτροφείο αγριογούρουνων, όπου είχαν εύκολη πρόσβαση σε τροφή. Χάρη σε ενέργειες της WWF Bulgaria τα δύο αρκουδάκια πιάστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Τα τρία μικρά αποφεύγουν τους φροντιστές και τους αρέσει πολύ παίζουν με τα κλαδιά.
Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
ξανά σε σχολεία της Αθήνας
Σε σχολεία της Αθήνας βρέθηκε και πάλι η Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ πριν από λίγες ημέρες. Επισκέφθηκε νηπιαγωγεία και δημοτικά υλοιποιώντας προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενημερώνοντας τους μικρούς μαθητές για την προστασία της βιοποικιλότητας και φυσικά τραγούδησε μαζί τους την Αρκούδα Ορεινή, το πρώτο παιδικό τραγούδι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.


Θετικές οι ενδείξεις για τον Σωτήρη
Ο Σωτήρης, ο λύκος που πριν από λίγους μήνες είχε τραυματιστεί σε τροχαίο και έφερε τραύματα από πυροβολισμό, έπειτα από τη 2η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από τη Δρ. Αναστασία Κομνηνου και το Νικήτα Πράσινο, έχει αρχίσει να αποκτά και πάλι την χρήση των ποδιών του και να κάνει μικρά βήματα. Η αποθεραπεία του θα πάρει αρκετό χρόνο ακόμα αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι περπατάει, έχει πλέον πλήρη συνείδηση και η συμπεριφορά του θυμίζει άγριο ζώο. Με την κατάλληλη φροντίδα στο Κτηνιατρείο Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θεωρείται πιθανό να καταφέρει στο μέλλον να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.
Ολοκλήρωση ευρωπαϊκού
εθελοντικού προγράμματος

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποίησε το πρόγραμμα εθελοντισμού με κωδικό 2021-1-EL02-ESC51-VTJ-000037372 όπου νέες και νέοι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Αρούμπα συμμετείχαν σε δραστηριότητες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο. Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.
Μια Κυριακή
στο Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Αυτή την Κυριακή, 3 Μαρτίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα βρίσκεται στο Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στο Γιαννακοχώρι Νάουσας με παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά.
Επικοινωνία
Αετός, 53075, Φλώρινα
Τ. + 30 23860 41500 | F. + 30 23860 41111
Εmail: arcturos@arcturos.gr

📘 ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ – ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ. Η συνέχεια της ιστορίας.









📕 Η Αμερική της οπλοκατοχής στο μικροσκόπιο του Paul Auster 📖







✈️ Πετάξτε με την Kuwait Airways με μοναδικές τιμές



Πετάξτε με την Kuwait Airways σε μια σειρά από μοναδικούς προορισμούς και δημιουργείστε αναμνήσεις που θα διαρκέσουν για μια ζωή!

Ντουμπάι
Από 191€
Ετοιμαστείτε να δειτε από κοντά το Ντουμπάι, το στολίδι των Η.Α.Ε.
Κουβέιτ
Από 217€
Ετοιμαστείτε να βυθιστείτε σε ένα καλειδοσκόπιο ζωντανών πολιτισμών

Βομβάη
Από 302€
Οι πολυσύχναστοι δρόμοι της Βομβάης ξυπνούν στη ζωντανή ενέργεια μιας πόλης που ποτέ δεν κοιμάται.
Νέο Δελχί
Από 354€
Ένα ταξίδι γεμάτο ιστορία και γαστρονομικές απολαύσεις

Ντάκα
Από 420€
Η Ντάκα προσφέρει ένα μωσαϊκό εμπειριών που αντανακλά την κληρονομιά και την ποικιλομορφία της.
Μανίλα
Από 448€
Η Πρωτεύουσα των Φιλιππινών, μια πόλη γεμάτη ιστορία και χρώματα!

Οι προσφορές υπόκεινται σε διαθεσιμότητα και ΔΕΝ περιλαμβάνουν φόρους αεροδρομίου.
Η προσφορά ισχύει για κρατήσεις έως 31/03/2024.
περίοδος ταξιδιού έως: 31/05/2024
Kuwait Airways
Τηλ: +30 211 211 8877
E: sales@kuwaitairways.gr
mideast@mideast.gr
www.mideast.g
Athens:
Vas. Sofias Street, 105-107,
115 21, Athens
Tel: + 30 211 211 8888
Instabul:
Skyland Towers, B Blok, Kat 29, Ofis No 415-417, Seyrantepe, Sarıyer
Tel: +90 212 5199565

Πώς θα πέσει ο πληθωρισμός τροφίμων στα χαρτιά, τι θα γίνει στα ράφια


Πώς θα πέσει ο πληθωρισμός τροφίμων στα χαρτιά, τι θα γίνει στα ράφια
Τα πρώτα αποτελέσματα των νέων μέτρων για τον έλεγχο του πληθωρισμού στα τρόφιμα θα αρχίσουν να φαίνονται από ...



Παράταση ενός μήνα για τη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών


Παράταση ενός μήνα για τη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων έχουν ξεκινήσει αλλά δεν ολοκλήρωσαν τις δια...


Πού επενδύεται το «μαύρο» χρήμα χωρίς τον φόβο της ΑΑΔΕ!


Πού επενδύεται το «μαύρο» χρήμα χωρίς τον φόβο της ΑΑΔΕ!
Δώδεκα κράτη παραμένουν «φορολογικοί παράδεισοι», στους οποίους μπορούν να μεταφερθεί μαύρο χρήμα, χωρίς τον κ...


Χωρίς τέλος η ακρίβεια των τροφίμων παρά τα κυβερνητικά μέτρα!


Χωρίς τέλος η ακρίβεια των τροφίμων παρά τα κυβερνητικά μέτρα!
Χωρίς τέλος είναι η ακρίβεια των τροφίμων, η οποία πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμο...


Η (αυτοεκπληρούμενη)... προφητεία της εκλογικής εκτόξευσης του Βελόπουλου



Η (αυτοεκπληρούμενη)... προφητεία της εκλογικής εκτόξευσης του Βελόπουλου
Το φάντασμα των άκρων και της γιγάντωσής τους, προβάλλεται ήδη ως το κυρίαρχο σενάριο αποτύπωσης της κρίσης των Ευρωπαίων πολιτών, μπροστά στις κάλπες των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων, εξαιτίας των αυτοκαταστροφικών χειρισμών της ουκρανικής κρίσης από την... παιδική χαρά των Βρυξελλών, η αναίρεση της αυτονομίας της κοινής ευρωπαϊκής πατρίδας μας έναντι των στρατηγικών συμφερόντων …