Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Σημερα στις 18:00 τα ΝΕΑ της μπλογκοσφαιρας

Σημερα στις 18:00 τα ΝΕΑ της μπλογκοσφαιρας ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18:00 ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ BLOGS
ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ BLOGS ΚΑΙ ΤΟΥ IRAKLIO WEB RADIO
2 ΩΡΕΣ ΜΕ BLOG NEWS ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΜΟΥΣΙΚΗ
IRAKLIO WEB RADIO ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ....σου φτιάχνει το κέφι !!....

Ψεκασμός Πεύκων για την καταπολέμηση της πιτυοκάμπης

Η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Καλαμαριάς, στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του εντόμου πιτυοκάμπης (κοινή κάμπια των πεύκων), πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο (19/10/09 έως 15/11/09) επίγειους ψεκασμούς με εξειδικευμένο συνεργείο του.
Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται τις πρώτες πρωινές ώρες και χρησιμοποιείται εξειδικευμένο βιολογικό εντομοκτόνο (Bacillus Thurigiensis) το οποίο είναι ακίνδυνο για τα τέλεια έντομα όπως η μέλισσα, τα ζώα, τους ανθρώπους, είναι φιλικά προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.
Πεδίο εφαρμογής των ψεκασμών, είναι τα πευκόφυτα πάρκα, άλση, περιβάλλοντες χώροι σχολείων αλλά και μεμονωμένα άτομα Πεύκης του Δήμου.

«Μ’ αρέσεις γιατί…»

«Μ’ αρέσεις γιατί…» από τους "SourLiBooM" «Είναι η Σοφία Βέμπο trendy;
Ποια η σχέση του Στρατή Μυριβήλη με την πορνογραφία; Μπορεί μια παράσταση να είναι retrosexual;» Μια μουσικοθεατρική παράσταση από τους "SourLiBooM" με τραγούδια ρετρό και αποσπάσματα από την ελληνική λογοτεχνία με θέμα τον έρωτα και το σεξ, από τον Μ. Λουντέμη και τον Στρ. Μυριβήλη μέχρι τον Ανδρ. Εμπειρίκο και τον Ντ. Χριστιανόπουλο. Μια παράσταση που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το χειμώνα του 2009 στο Bar Santé και Θέατρο Σοφούλη επαναλαμβάνεται από τις 23 Οκτωβρίου 2009 στο Θέατρο Σοφούλη και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Σκηνοθεσία: Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παπαχρήστου Σκηνογραφία: Αγγελική Αρναούτογλου, Τάσος Παπαδόπουλος Επιμέλεια κοστουμιών: Μάρα Γαβριηλίδου Χορογραφίες: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου Κινησιολογία : Αλεξία Γούργουλη Μουσική διδασκαλία: Γρηγόρης Πυριαλάκος, Βασιλική Αλεξίου Φωτισμοί και ήχος: Jean-Michel Perrenoud Παίζουν:
Αγγελική Αρναούτογλου, Γιάννης Βαρβαρέσος, Σωτήρης Γάκος, Αγγελική Κίτρινη, Τάσος Παπαδόπουλος, Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου, Ειρήνη Πατσούρου Παίζουν οι μουσικοί: Βασιλική Αλεξίου (πιάνο), Νατάσα Αλεξίου (βιολί), Αλέξης Αλεξίου (φλάουτο), Ισμήνη Παπαθανασίου (κλαρινέτο) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Πρεμιέρα: Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009 Διάρκεια: 23/10-8/11/2009 Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή Ώρα: 21:15, Κυριακές στις 20:00 Εισιτήρια: 15€ και 10€ φοιτητικό Χώρος παραστάσεων: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη Καλαμαριά (με τη γραμμή Νο 5 του ΟΑΣΘ, Νέα Κρήνη, στάση Βερβελίδη) Πληροφορίες – Κρατήσεις : 2310423925 Οργάνωση παραγωγής : Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Art Minds, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni.artminds@gmail.com,

Βαβυλωνία

Βαβυλωνία του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου
Πρεμιέρα - Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Ένα έργο, ορόσημο, της ελληνικής δραματουργίας – ανάγλυφο ντοκουμέντο της γεωγραφίας των διαλέκτων και των ψυχικών διαθέσεων των ανθρώπων του ελληνικού χώρου- η Βαβυλωνία, του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου, ανοίγει την αυλαία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη θεατρική περίοδο 2009-2010.
Η παράσταση που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, κάνει πρεμιέρα, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009, στο Βασιλικό Θέατρο.Το έργοΈνας Ανατολίτης, ένας Μωραΐτης, ένας Χιώτης, ένας Κρητικός, ένας Αρβανίτης, ένας Κύπριος κι ένας λογιότατος από την Κω, μαθαίνοντας την είδηση για την καταστροφή της αρμάδας του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο (1827), συγκεντρώνονται σε ένα πανδοχείο για να γιορτάσουν το γεγονός.
Το γλέντι, ωστόσο, γρήγορα θα ακολουθήσει μια σειρά παρεξηγήσεων και παρανοήσεων, αφού ο καθένας χρησιμοποιεί το ιδιαίτερο γλωσσικό του ιδίωμα…….
Στη Βαβυλωνία σύμφωνα με τον μελετητή Δημήτριο Σπάθη, «ο Βυζάντιος εκμεταλλεύτηκε ένα πανάρχαιο κωμικό θέμα –την ασυνεννοησία και τις παρεξηγήσεις ανάμεσα σε πρόσωπα που μιλούν διαφορετικά τοπικά ιδιώματα.
Αξιοποίησε το θέμα με δικό του πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο και πέτυχε να αποτυπώσει μιαν ανεπανάληπτη στιγμή από την πολιτική και πολιτιστική ιστορία του Ελληνισμού, καταγράφοντας μαζί με τις ντοπιολαλιές του Χιώτη, του Ανατολίτη, του Επτανήσιου και άλλων προσώπων και τις νοοτροπίες και συμπεριφορές τους σε ζωντανά στιγμιότυπα από τη νεοελληνική πραγματικότητα εκείνης της εποχής».
Η Βαβυλωνία όπως σημειώνει ο Σπύρος Ευαγγελάτος «είναι για το θέατρο ό,τι τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη για την πεζογραφία μας: το λαβωμένο ηρωϊκό παρόν της γενιάς των αγωνιστών του ’21.
Δεν θα μπορούσε να γεννηθεί κάτω από άλλες συνθήκες […]
Η Βαβυλωνία τυπώθηκε για πρώτη φορά στο Ναύπλιο το 1836, παίχτηκε αμέσως στην Αθήνα από «επαγγελματικό» θίασο, ξανατυπώθηκε στην «οριστική», κατά τον συγγραφέα της, μορφή το 1840 στην Αθήνα, παίχτηκε και ξαναπαίχτηκε αδιάλειπτα από επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους (ακόμη και έξω από τα ελληνικά σύνορα), τυπώθηκε και ανατυπώθηκε σε λαϊκές και «φροντισμένες» εκδόσεις ως τις μέρες μας, κατ’ επανάληψη διδάχτηκε και στον 20ό αιώνα σε όλη την Ελλάδα, «γυρίστηκε» ταινία, παρουσιάστηκε στο ραδιόφωνο, με δυο λόγια είναι ένα έργο ζωντανό. [...]
Σημείωμα του Σκηνοθέτη
ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ
Η γέννηση ενός έθνους
Το έργο αυτό του Δημήτρη Βυζάντιου παραμένει και σήμερα ζωντανό, όπως γίνεται με κάθε έργο τέχνης που έχει περικλείσει μέσα του έστω και μία μόνο αλήθεια. Ποια είναι αυτή η αλήθεια της ΒΑΒΥΛΩΝΙΑΣ, που ενδέχεται και να ξεπερνάει τις συνειδητές προθέσεις του ευγενούς αυτού συγγραφέα, έτσι όπως τις έχει διατυπώσει στον πρόλογο της έκδοσης του 1835;
Πέραν λοιπόν από την αξιολόγησή του ως θεατρικού έργου, έχουμε καταρχήν ένα αληθινά περιεκτικό και ανάγλυφο ντοκουμέντο της γεωγραφίας των διαλέκτων του ελληνικού χώρου κατά την περίοδο της επανάστασης του ’21, που υπερσκελίζει το στενά γλωσσικό ενδιαφέρον, διότι οι διάλεκτοι εδώ, εικονίζοντας πραγματικές ψυχικές διαθέσεις και αισθήματα των ηρώων που τις εκπροσωπούν, λάμπουν σαν γοητευτικά, αυτόνομα και ισοδύναμα Βασίλεια, που δεν γίνονται το εμπόδιο στη συνεννόησή τους αλλά μάλλον η αιτία για την πιο βαθιά κατανόηση μεταξύ τους.
Σάν η διαφορετικότητα να είναι η προϋπόθεση για τον οίστρο και την ομορφιά, όπως η αντίστιξη είναι η προϋπόθεση της αρμονίας και του αγάλλεσθαι.
Επιπροσθέτως, το ύφος του κειμένου δίνει την ταυτότητα ενός αυθεντικού πίνακα ζωγραφικής που έχει αποδώσει τους ήχους, τα χρώματα και τα αισθήματα των ανθρώπων εκείνης της περιόδου με την παρρησία και το ήθος του Μακρυγιάννη.
Όσον αφορά την αλήθεια του καθαυτού θεατρικού έργου, πρόκειται για ένα εμπνευσμένο γεμάτο πάθος έργο έτσι όπως το έγραψε το 1835, εκδοχή που προτιμήσαμε από τη δεύτερη γραφή που έκανε το 1840 χάριν της “θεατρικής τάξης” και από την οποία χάθηκε, μέσα στο νοικοκύρεμα, η πρωτογενής του μανία και ορμή που χαρακτηρίζει τις απρόβλεπτες και πηγαίες δημιουργίες.
Όμως και στις δύο εκδοχές η αλήθεια του, διαφεύγει και πάλι από τις επιφανειακές αισθητικές εκτιμήσεις και εντοπίζεται στη διάταξη και ανάδυση ενός τελετουργικού που αρχίζει με τον ενθουσιασμό μιας Ανάστασης, η οποία συνεπάγεται τη συντροφιά με τους άλλους, το φαγητό, το πιοτό, το τραγούδι, τη μέθη και την εξ’ αυτής ύβρη που προκαλεί η υπέρβαση των λογικών ορίων, με αποτέλεσμα τον καυγά, τη σύγκρουση, την τιμωρία και στο τέλος την πληρωμή και τη λύτρωση.
Όταν θα ξαναρχίσει ο κύκλος του γλεντιού είναι όλοι καθαρμένοι και ενωμένοι μέσα στη διαφορετικότητά τους και εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα ο Βυζάντιος έφτιαξε έναν στέρεο μύθο με δραματουργικό ιστό που ξεπερνάει το χρονικό του πλαίσιο, γιατί είναι αναφορικός και αναγνωρίσιμος σε κάθε ανθρώπινη ενθουσιώδη συνάθροιση και κοινωνικότητα.
Ίσως αυτή η αρχετυπική του δομή είναι που προσδίδει στο έργο αυτή την ιδιαίτερή του σημασία και δύναμη. Αυτός ο εγκλωβισμός της αλήθειας είναι αθέατος στην εξωτερική του μορφή που μας παραπλανά με την αφέλειά της.
Μιας αφέλειας ιερής, προνόμιο της πηγαίας και ανεπιτήδευτης τέχνης που δύναται να αντικρίζει το Θαύμα και το Θαυμαστό με ορθάνοιχτα μάτια.Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα έγινε η διασκευή, για να αποκαλύψει και να αναδείξει τον ουσιώδη πυρήνα που συγκροτεί το έργο. Με την ευκαιρία αυτού του σημειώματος, δεν θα εμποδίσει ο φόβος της κοινοτυπίας και των τυπικών φιλοφρονήσεων την εκ βαθέων επιθυμία μου, να εκφράσω ειλικρινείς ευχαριστίες στον Σωτήρη Χατζάκη για την προτροπή του και την επιμονή του να ανακαλύψω τη Βαβυλωνία και σε έναν έναν ξεχωριστά στους πολύτιμους στενούς συνεργάτες μου, στους ηθοποιούς, στους τεχνικούς και στους υπαλλήλους του Κρατικού που κατάφεραν να δώσουν υπόσταση στο σχέδιο που από κοινού αναλάβαμε και ονειρευτήκαμε. Δήμος Αβδελιώδης
Ο Συγγραφέας Δημήτριος Κ. Βυζάντιος (Χατζηασλάνης) (Κωνσταντινούπολη, περ.1790 - Πάτρα, 1853) Θεατρικός συγγραφέας και αγιογράφος.
Μεγάλωσε, σπούδασε και διδάχτηκε την τέχνη του αγιογράφου στην Κωνσταντινούπολη. Από το 1812 εργάστηκε ως διερμηνέας στην υπηρεσία του μπέη της Τύνιδας και τον Μάιο του 1821 ήρθε στην Πελοπόννησο για να πάρει μέρος στον Αγώνα. Υπηρέτησε σε διάφορες διοικητικές θέσεις (γραμματέας του Εγκληματικού Κριτηρίου, διευθυντής της επί των Πολεμικών Γραμματείας, έπαρχος, γραμματέας νομαρχίας κλπ).
Το 1838 διαφώνησε με την κυβέρνηση και παραιτήθηκε. Την τελευταία περίοδο της ζωής του ο Βυζάντιος εργάστηκε, για λόγους βιοποριστικούς, ως αγιογράφος.
Έργα του σώζονται σε εκκλησίες του Ναυπλίου, της Καλαμάτας και στον Άγιο Ανδρέα της Πάτρας.
Το 1836 ο Βυζάντιος δημοσίευσε στο Ναύπλιο τη Βαβυλωνία, μια τετραπρακτη κωμωδία, που έμελλε να κατακτήσει ξεχωριστή θέση στο δραματολόγιο του ελληνικού θεάτρου.
Ακολούθησαν Ο Σινάνης (1838), η Γυναικοκρατία (1841) και Ο Κόλαξ, που δημοσιεύτηκε το 1856 μετά τον θάνατο του συγγραφέα. Στο μεταξύ, το 1840, είχε τυπωθεί η δεύτερη γραφή της Βαβυλωνίας, σε πέντε πράξεις, με προσθήκες και αλλαγές που είχε κάνει ο συγγραφέας μετά την πρώτη παράστασή της (1837).Δημ. Σπάθης, «Δημήτριος Βυζάντιος (Χατζηασλάνης)»
Διασκευή-σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης Σκηνικά-κοστούμια: Μαρία Γεράρδη-Πασσαλή Μουσική-στίχοι: Βαγγέλης Γιαννάκης Σκηνικός χώρος-χορογραφία-φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης Συνεργάτις σκηνοθέτις: Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Βενιζέλος, Αλέξανδρος Αβδελιώδης Βοηθός σκηνοθέτη:Δημήτρης Τσιλινίκος Βοηθός χορογράφου: Πάολα Μυλωνά Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου
Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Πάνος Αργυριάδης (Γραμματικός της Αστυνομίας), Άννα Γιαγκιώζη (Στρατιώτης, Διονύσιος), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Κανέλλα), Δημήτρης Διακοσάββας (Κρητικός), Νίκος Καπέλιος (Αστυνόμος), Λευτέρης Λιθαρής ( Κύπριος), Δημήτρης Μορφακίδης (Σερβιτόρος, Στρατιώτης, Σκύλος), Ιωάννα Μπακαλάκου (Μητέρα Κρητικού), Πάολα Μυλωνά (Στρατιώτης Αντζουλής, Σκύλος), Χρίστος Νταρακτσής (Ανατολίτης), Δημήτρης Παπιόπουλος (Ξενοδόχος Χιώτης), Σάκης Πετκίδης (Πελοποννήσιος), Νικολέτα Ρηγάκη (Στρατιώτης Μαρίνος), Εύη Σαρμή (Στρατιώτης Τζορτζίνο), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Στρατιώτης Σπυρέτος), Στέργιος Τζαφέρης (Ιατροδικαστής Τζιοβάνι), Αλέξανδρος Τσακίρης (Λογιώτατος), Γιάννης Τσιακμάκης (Χιώτης), Μανώλης Φουντούλης (Στρατιώτης Κάντηλας, Καφετζής), Βαγγέλης Χαλκιαδάκης (Αρβανίτης).
Παίζουν μουσική επί σκηνής:
Πάνος Αργυριάδης (σαξόφωνο, τραγούδι), Άννα Γιαγκιώζη (ακορντεόν, κρουστά, τραγούδι), Ηλέκτρα Γωνιάδου (κλασική κιθάρα, πλήκτρα), Νίκος Καπέλιος (τύμπανο, μπάσο), Δημήτρης Μορφακίδης (τύμπανα), Ιωάννα Μπακαλάκου (κλαρινέτο, τραγούδι), Νικολέτα Ρηγάκη (πιάνο, τραγούδι), Εύη Σαρμή (κρουστά, τύμπανα, τραγούδι), Βιργινία Ταμπαροπούλου (βιολοντσέλο), Στέργιος Τζαφέρης (τρομπέτα, φλογέρα).
Τετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ.(Λαϊκή) & 9 μ.μ., Πέμπτη (Λαϊκή)& Παρασκευή 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.
Τιμές Εισιτήριων
Πλατεία – Θεωρείο: 22 €, κανονικό, 15 € εκπτωτικό (παιδικό, μαθητικό φοιτητικό, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΠΘ) Εξώστης: 15 €, κανονικό και 12 €, εκπτωτικό (παιδικό, μαθητικό φοιτητικό, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΠΘ)
Γενική Είσοδος με Κάρτα Πολιτισμού ΥΠΠΟ 12 €
Ώρες λειτουργίας ταμείων: Βασιλικό Θέατρο 9.30 π.μ. έως 9.30 μ.μ.,
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: 10.30π.μ. έως 5.30 μ.μ.. Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 28ης Οκτωβρίου

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 28ης Οκτωβρίου

Ελίζα Μαρέλι, «Ας ερχόσουν για λίγο...»

Συναύλια της Ελίζας Μαρέλλι - 24/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Α.Π.Θ. Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Λεωφορεία: 10,31,14,2Ελίζα Μαρέλι, «Ας ερχόσουν για λίγο...» Συναυλία Η κορυφαία τραγουδίστρια του Ελαφρού Ελληνικού Τραγουδιού Ελίζα Μαρέλλι παρουσιάζει τα «Τραγούδια του Πολέμου του ‘40» ενόψει της Εθνικής Επετείου, αλλά και πασίγνωστα τραγούδια του Άστεως που σφράγισαν την πορεία του Ελληνικού Τραγουδιού του '40, του '50 και του '60. Πριν τη συναυλία θα γίνει συνοπτική παρουσίαση της πορείας και της προσωπικότητας της Ελίζας Μαρέλλι από τον δημοσιογράφο Κώστα Δ. Μπλιάτκα ενώ θα προβληθεί φιλμ 5' με σπάνιες φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα. Η Ελίζα Μαρέλλι με τη βαθιά, ζεστή και εκφραστική φωνή της δέσποσε στο χώρο του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού στα τέλη της δεκαετίας του '50 και τη δεκαετία του '60. Ερμήνευσε αξέχαστα τραγούδια των Αττίκ, Μιχ. Σουγιούλ, Κορίνθιου, Α. Χατζηαποστόλου κ.α. Επίσης ανέδειξε γνωστές επιτυχίες των Γιαννίδη, Χαρόπουλου, Κυπαρίσση, Τραϊφόρου κ.ά. Απέφυγε σταθερά τις εμφανίσεις σε κέντρα, αρκούμενη σε συναυλίες για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς και στη δισκογραφία. Η Ελίζα Μαρέλλι έχει να επιδείξει παράλληλα με το τραγούδι, και σπουδαίο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο. Πριν από μερικά χρόνια με σκοπό την αναβίωση του παλιού καλού Ελληνικού Τραγουδιού αλλά και τη προστασία του , εμπνεύστηκε τη δημιουργία του συλλόγου ''Φίλοι του Ελαφρού Τραγουδιού'' με συνοδοιπόρους τον Παύλο Ναθαναήλ και το Λυκούργο Καλλέργη. Πρωτοστατεί σήμερα, μέσω του Συλλόγου Φίλων του Ελαφρού Τραγουδιού στην προσπάθεια να αναβιώσει και να αναδειχθεί εκείνη η αξέχαστη εποχή και οι κορυφαίοι πρωταγωνιστές της. Το 1955 μια μικρή μαθήτρια του σχολείου και του ωδείου εμφανίζεται σε μια επίδειξη στο Παρνασσό όπου την ξεχωρίζει αμέσως το κοινό ενώ ακολουθεί πρόταση για συμβόλαιο από τη δισκογραφική εταιρία Columbia. Είναι η Ελίζα Μαρέλλι που εμφανίζεται σε μια εποχή κοινωνικών και καλλιτεχνικών αδιεξόδων. Το Ελαφρό Τραγούδι δείχνει να αποσύρεται και η νεαρή τραγουδίστρια έδειχνε αέρας και σφυγμός για την επιβίωσή του. Στα 18 της χρόνια ήταν ήδη η πιο σημαντική νέα εκπρόσωπός του. Στην αρχή δεν την εμπιστεύθηκαν οι συνθέτες ενώ ο Μιχάλης Σουγιούλ χαρακτηριστικά είχε δηλώσει: ''Μα είναι ακόμα παιδί, ας περάσουν 3-4 χρόνια''. Ο Κορίνθιος, πιο διορατικός, της έγραψε δύο τραγούδια σε στίχους Ν. Φατσέα ''Μη φοβάσαι'' και ''Τίποτα άσχημο δεν έχεις''. Η επιτυχία ήταν απρόσμενη. Ακολούθησαν σπουδαία τραγούδια όπως ''Στην υγειά της'', ''Το καινούργιο σου φουστάνι'', ''Θέλω ποτέ να μη χωρίσουμε'', ''Ο ψαράς και η ψαροπούλα'', ''Τι μου' χεις κάνει '', ''Έρωτα τύραννε μεγάλε'', ''Μια νύχτα σαν κι απόψε'', ''Έρωτα συ μοιραίε μου''. ''Φοβήθηκα τότε'' είχε πει. Και ήταν φυσικό, όταν ακόμα στην εφηβεία της βρέθηκε απέναντι στα ιερά τέρατα της εποχής. Δεν εμφανίστηκε ποτέ σε κοσμικά κέντρα. Ο Τύπος μιλάει για τη «φωνή χωρίς πρόσωπο». Κυριαρχεί στα ραδιόφωνα, αλλά επιμένει στη δική της σεμνή καλλιτεχνική πορεία, που δεν έχει τίποτα το ευτελές και το επιτηδευμένο. Το αστέρι της Ελίζας Μαρέλλι έλαμψε τις δεκαετίες ‘50, ‘60, ‘70. Συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες και στιχουργούς της εποχής όπως τους Χαιρόπουλο, Γιαννίδη, Βέλλα, Σουγιούλ, Κορίνθιο, Κοφινιώτη, Φατσέα, Σακελάριο κ.ά. Έγινε η μούσα τους. Δικαίωσε τις προσδοκίες όσων την πίστεψαν. Διαπρεπείς άνθρωποι της τέχνης και κριτικοί ασχολούνται με τη μικρή μεγάλη τραγουδίστρια: Λιδωρίκης, Βλάχου, Λάμψας, αλλά και η Δανάη Στρατηγοπούλου με την οποία είχε μια διαχρονική σχέση.

Αφιέρωμα στον Joseph Haydn

Αφιέρωμα στον Joseph Haydn - 24/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: ΜΜΘ Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Λεωφορεία: 5,6,33,78Υπό την αιγίδα του Προξενικού Σώματος Ελλάδας Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου και σολίστα τον τρομπετίστα Σωκράτη Άνθη, ερμηνεύει έργα του Joseph Haydn, δασκάλου του Beethoven, του ανθρώπου που συνέθεσε τον αυτοκρατορικό ύμνο «Ο Θεός σώζει το βασιλιά» που από το 1922 έγινε ο εθνικός ύμνος της Γερμανίας! Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν έργα του L.Van Beethoven, του συνθέτη του οποίου τα έργα εκτελούνται συχνότερα από οποιουδήποτε άλλου στην εποχή μας. J. HAYDN (1732-1809) Συνθέτης από καθαρά γερμανική οικογένεια, γεννήθηκε στην Αυστρία το 1732. Ο μικρός Joseph από πολύ νωρίς εντυπωσίαζε με τα μουσικά χαρίσματα και την ορθότητα της φωνής του και στην ηλικία των 8 ετών πηγαίνει τη Βιέννη ως μέλος της χορωδίας του Αγ. Στεφάνου. Το 1751 συνθέτει την πρώτη του λειτουργία. Το 1761 προσλαμβάνεται από τον πρίγκιπα Πάουλ Εστερχάζι ως βοηθός - μαέστρος στο Άιζενσταντ όπου παρέμεινε με την οικογένεια Εστερχάζι για 30 χρόνια. Όταν επέστρεψε στη Βιέννη αγόρασε ένα σπίτι εκεί και δέχτηκε τον Μπετόβεν ως μαθητή. Μεταξύ 1796 και 1802 έγραψε 6 θαυμάσιες λειτουργίες και 2 ορατόρια: «Τη Δημιουργία» και τις «Εποχές» που εκπλήσσουν με τη νεανικότητα, τη ζωτικότητα και τη γαλήνη τους. Το 1797 μετά το ταξίδι του στην Αγγλία συνθέτει τον αυτοκρατορικό ύμνο «Ο Θεός σώζει το βασιλιά» που από το 1922 έγινε ο εθνικός ύμνος της Γερμανίας. Το τεράστιο έργο του γνήσιου Βιεννέζου συνθέτη που θεωρείται ο «πατέρας» της συμφωνίας, είναι ταυτόσημο με την προσωπικότητά του. Η τελειότητα του ύφους του, η πρωτοτυπία και ο αυθορμητισμός της ανεξάντλητης μελωδικής του έμπνευσης, τον καθιστούν πολύ μεγάλο μουσικό. Πέθανε λίγο μετά το βομβαρδισμό της Βιέννης, στη γαλλική κατοχή το Μάιο του 1809. Σπουδαιότερα έργα του: οι 104 συμφωνίες (από τις οποίες καλύτερες είναι 12 τελευταίες επονομαζόμενες του Λονδίνου), 16 εισαγωγές, 35 γερμανικοί χοροί, πολλά κονσέρτα, ορατόρια, εκκλησιαστική μουσική κ.α. L. VAN BEETHOVEN (1770-1827) Ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας που μεταμόρφωσε ριζικά κάθε μουσική μορφή στην οποία έγραψε, γεννήθηκε στη Βόννη το 1770. Τα μουσικά του χαρίσματα φανερώθηκαν σε πολύ νεαρή ηλικία. Το 1792 ο Haydn επισκεπτόμενος τη Βόννη, είδε μερικές από τις πρώιμες συνθέσεις του και τον κάλεσε να σπουδάσει μαζί του στη Βιέννη. Η φήμη του προερχόταν αποκλειστικά από τον δεξιοτεχνικό του αυτοσχεδιασμό στο πιάνο και αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της ελαττωματικής ακοής του θα μπορούσε να θεωρηθεί ευτυχισμένος άνθρωπος και μουσικός. Επί 30 χρόνια έγραφε συνεχώς μουσική όλων των ειδών. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του στη Βιέννη ήταν ως σολίστ στο κοντσέρτο του για πιάνο σε Σι ύφεση μείζονα το 1795. Το 1805 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μοναδική όπερα του «Fidelio». Το 1817 και το 1818 άρχισε να γράφει την 9η συμφωνία και τη «Missa Solemnis» που το 1824 γνωρίζουν τέτοιο θρίαμβο. Πεθαίνει το Μάρτιο του 1827 από κίρρωση ήπατος στη Βιέννη.

Βυζαντινός Χορός Ηδύμελον - Χορωδία Ιεράς Μονής Sretensky Μόσχας

Ηδύμελον - Βυζαντινός Χορός - 24/10/2009 Ώρα: 20.00
Χώρος Εκδήλωσης: Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Είδος Εκδήλωσης: Χορωδία Λεωφορεία: 10,31,14Βυζαντινός Χορός Ηδύμελον - Χορωδία Ιεράς Μονής Sretensky Μόσχας Η σύµπραξη δύο γνήσιων εκφραστών της ορθόδοξης λατρευτικής µουσικής μας, όπως ο παγκοσµίου φήµης ρωσόφωνος χορός της µονής Σρέτενσκι της Μόσχας και ο βυζαντινός χορός Ηδύµελον, σε µία κοινή εµφάνιση ερμηνεύοντας ύμνους από την αρχαία και σύγχρονη μουσική παράδοση των εκκλησιών τους, παρουσιάζει και αναδεικνύει τη λατρευτική µουσική της Ελλάδας και της Ρωσίας, ως ένα ακόµα στοιχείο της κοινής πολιτιστικής τους παράδοσης, στην ιστορική διαδροµή τους ανά τους αιώνες. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι οι Σλάβοι δέχτηκαν τον Χριστιανισμό μαζί με το τυπικό αλλά και το ρεπερτόριο της λατρείας από τους Έλληνες. Σημαντικότατη μάλιστα ήταν η συμβολή των δύο μεγάλων Ισαποστόλων Κυρίλου και Μεθοδίου, οι οποίοι από το 863 ξεκίνησαν την Ιεραποστολή τους στους Σλάβους επινοώντας το αλφάβητο με ελληνικά γράμματα, μεταφράζοντας ελληνικά βιβλία και ύμνους σε μια προσπάθεια εκχριστιανισμού τους. Από το 988 αναγνωρίστηκε στη Ρωσία η Ορθοδοξία ως επίσημο θρήσκευμα, δεχόμενη σημαντικές επιδράσεις τους επόμενους αιώνες από το Βυζαντινό πολιτισμό και στη μουσική της Εκκλησίας η οποία ήταν αμιγώς φωνητική. Από τον 15ο αιώνα οι επαφές των δύο πολιτισμών λιγόστεψαν παρόλο που τα γενικότερα γνωρίσματα στην εξέλιξη της ίδιας της μουσικής παρουσίασαν μεγάλες ομοιότητες, όπως η καλλιέργεια της δεξιοτεχνίας και το έντονα μελισματικό ύφος. Προτάθηκε μία σειρά μεταρρυθμίσεων της σημειογραφίας - επηρεασμένη από τη δυτική σημειογραφία- η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τη γενικότερη εισαγωγή και διάδοση της δυτικής μουσικής στη Ρωσία.
Η πολυφωνία και η δυτική σημειογραφία διαδόθηκαν ολοταχώς, με αποτέλεσμα να εδραιωθούν και να επικρατήσει στην εκκλησιαστική μουσική η χορωδιακή τάση.
Τηλέφωνο πληροφοριών: 6932-907930
Ιστοσελίδα: www.idimelon.gr

Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών

Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών - 24/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Δωματίου Κανονικό: 10 € Λεωφορεία: 10,31,14,2Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρα Αθηνών Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 από τους πέντε κορυφαίους μουσικούς των αντίστοιχων οργάνων της ορχήστρας Φρανκ Γκέορκ Γιάρκε (φλάουτο), Δημήτρης Βάμβας (όμποε), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Κωνσταντίνος Σίσκος (κόρνο) και Αλέξανδρος Οικονόμου (φαγκότο). Στη συναυλία των Δημητρίων ερμηνεύουν δημοφιλή έργα του Ραβέλ, του Μπιζέ, του Ιμπέρ κ.ά. μεταγεγραμμένα για κουιντέτο ξύλινων πνευστών. Όλα τα μέλη του κουιντέτου ξύλινων πνευστών της ΚΟΑ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο διακεκριμένους μουσικούς της νέας γενιάς. Ο κάθε ένας τους χωριστά έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις και έχει έντονη και συνεχή παρουσία στην ελληνική αλλά και διεθνή μουσική σκηνή. Το κουιντέτο έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Απρίλιο του 2004 με την συμμετοχή του στην ειδική συναυλία για την παρουσίαση του λευκώματος για την ιστορία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει επίσης εμφανιστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Σαντορίνης, στο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη,στις Ημέρες Μουσικής στη Ρόδο ενώ στο άμεσο μέλλον υπάρχουν προτάσεις για συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Γαλλική μουσική για κουιντέτο ξύλινων πνευστών Το κουιντέτο ξύλινων πνευστών είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα σχήματα μουσικής δωματίου μιας και καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ ρεπερτόριο αλλά και επειδή παράγει ποικίλα και ιδιαίτερα ηχοχρώματα. Για το λόγο αυτό, εκτός από τα έργα που έχουν γραφτεί για τέτοιο σύνολο, υπάρχουν και πολλές μεταγραφές γνωστών κομματιών για κουιντέτο ξύλινων πνευστών. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, οι Γάλλοι συνθέτες έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ξύλινα πνευστά βαδίζοντας στα χνάρια του Anton Reiha (1770 - 1836) που πρώτος ασχολήθηκε με αυτά, έχοντας ως βάση του το Conservatoire του Παρισιού. Eν έτει 1907, ο Maurice Ravel συνθέτει το «Pierre en forme de Habanera» για πιάνο, χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου που μεταγράφηκε με εξαιρετική επιτυχία από τον S. Clarke για κουιντέτο ξύλινων πνευστών. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1930 ο Jacques Ibert έγραψε τα «Trois pieces bréves» που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ιδιότυπης και συνάμα δύσκολης γραφής του συνθέτη. Την ίδια χρονιά, ο Darius Milhaud παρουσιάζει σαν κινηματογραφική μουσική την πενταμερή σoυίτα «La cheminée du Roi René» που αναπαριστά πέντε ιστορίες της γαλλικής κοινωνίας από τα 1830 έως το 1930. O Jean Françaix, ανήκει στη νεότερη γενιά Γάλλων συνθετών. Το πρώτο του κουιντέτο ξύλινων πνευστών συνετέθη το 1948 και είναι αφιερωμένο στο κουιντέτο της Εθνικής Ορχήστρας του Παρισιού. Τέλος, η Suite Carmen αποτελεί ένα από τα έξι μέρη της δημοφιλούς όπερας του Georges Bizet, μεταγραμμένη κι αυτή για κουιντέτο ξύλινων πνευστών από τον David Walter. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Piéce en forme de Habanéra, Maurice Ravel 3 Piéces bréves, Jacques Ibert Allegro Andante Assez lent - Allegro scherzanto La cheminée du Roi René, op. 205, Darius Milhaud Cortége Aubade Jongleurs La Maouslinglade Joutes sur l' arc Chasse á Valabr Madrigal - Nocturne Διάλειμμα
4. Wind quintet No 1, Jean Françaix i) Andante tranquillo - Allegro asai ii) Presto iii) Théme et variations iv) Tempo du Marcia Française 5. Carmen Suite - Georges Bizet Introduction Habanera Sequedille Les dragons d' Alcada Entr' acte Les Toréadors

Πίστη Αγάπη Ελπίδα , ένας μικρός χορός του θανάτου σε πέντε εικόνες

Οι «Ομάδες Θεατρικής Δράσης» του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν από 24 Οκτωβρίου 2009 το έργο του Έντεν Φον Χόρβατ Πίστη Αγάπη Ελπίδα , ένας μικρός χορός του θανάτου σε πέντε εικόνες, σε σκηνοθεσία είναι του Π.Ζηβανού.
Το έργο σημείωσε πέρσι εξαιρετική επιτυχία, τόσο από την πλευρά της προσέλευσης του κοινού όσο και από τις κριτικές του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου, σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο Έντεν Φον Χόρβατ θεωρείται σήμερα —δίπλα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ— ο σημαντικότερος συγγραφέας του γερμανόφωνου θεάτρου πριν από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Ανήκει σ’ αυτό που θα λέγαμε «σύγχρονο δράμα κοινωνικής κριτικής» και έχει επηρεάσει ολόκληρο το σημερινό ευρωπαϊκό θέατρο.
Θεωρούμε πως το έργο αυτό παρουσιάζει ανατριχιαστικές αναλογίες με την εποχή μας, όπου ο σύγχρονος άνθρωπος σε συνθήκες «νέας φτώχειας» εξωθείται όλο και περισσότερο σε ένα διαρκή πανικό του μυαλού και των αισθήσεων του.
Με το έργο αυτό ο Έντεν Φον Χόρβατ επιτίθεται στις ρίζες των αξιών του δυτικού πολιτισμού επιχειρώντας να αναδείξει το «μεγαλείο της βλακείας» που συχνά χαρακτηρίζει τις μικρές αλλά και τις μεγάλες επιλογές του σύγχρονου ανθρώπου. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου 2009 στην ανακαινισμένη ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΝΤΕΩΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑ (έδρα του Κ.Θ.Ε.Θ), Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15 & Μαντεως Τειρεσία. (Περιοχή Δελφών με Παρασκευοπούλου) Παραστάσεις:
Παρασκευή-Σάββατο 21.15 Κυριακή 20.00 Κρατήσεις θέσεων: Τις μέρες των παραστάσεων, 17.00-20.00 στο τηλ. 2310 865 904 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Μετάφραση από τα Γερμανικά: Σουζάνα Ιωαννίδου Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός Σκηνικά – κουστούμια: Νατάσα Ζηβανού Μουσική: Γιώργος Χούχος Στίχοι: Δώρα Κουγιουμτζή Φωτισμοί: Ευγενία Σαρηπανίδου Επιμέλεια Κίνησης – Μάρω Οικονόμου Video art – Σταυρούλα Ντώκου Βοηθός Σκηνοθέτη – Λήδα Μπατσή Διανομή: Αντιγόνη Φρυδά, Χάρης Παπαδόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλλης, Αχιλλέας Ψαλτόπουλος , Γιώργος Κουτρότσος, Γιάννης Τσίκουλας, Ελευθερία Τσάκουρη, Έφη Κάντζα, Αγγελική Εφραιμίδου, Λένα Κοτσώνα, Γιάννης Γκουντάρας, Μάρω Οικονόμου, Νικόλας Νικητάκης, Αντώνης Καργόπουλος. Οργάνωση παραγωγής : Γιάννης Γκουντάρας, Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695,

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

5 Νοεμβρίου 2009 Oι EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH και τo βιβλιοπωλείο IANOΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της ZYPANNAΣ ZATEΛH, TO ΠAΘOΣ XIΛIAΔEΣ ΦOPEΣ την Πέμπτη 5 Nοεμβρίου 2009 στις 7.00 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου. Aποσπάσματα θα διαβάσει ο ΘOΔΩPHΣ ΓKONHΣ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: ΘΩMAΣ KOPOBINHΣ και NIKH ΓIANNAPH. IANOΣ, Σταδίου 24, Aθήνα, τηλ. 210-32.17.917 5 Νοεμβρίου 2009 Tο βιβλιοπωλείο ΘYMEΛH και οι EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του KΩNΣTANTINOY TZOYMA, COMPLETE UNKNOWN την Πέμπτη 5 Nοεμβρίου 2009 στις 8.00 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου. Για το συγγραφέα και το βιβλίο του θα μιλήσει ο ΘEOΔΩPOΣ ΔPITΣAΣ, βουλευτής του ΣYPIZA. Bιβλιοπωλείο ΘYMEΛH, Aνδρούτσου 138-140, Πειραιάς, Tηλ. 210-42.96.401 Εκδόσεις Καστανιώτη - info@kastaniotis.com Γραφεία: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα
Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131, 106 77 Αθήνα
Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΡΩΤΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
FATAL LOVE
Κατηγορία ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Kωδικός Καταλόγου 07548 Ημ. Έκδοσης 09/2009 Ηλικιακή Ομάδα ΕΝΗΛΙΚΕΣ Έκδοση 1 ISBN 978-960-453-596-5 Σελίδες 480 Βιβλιοδεσία ΑΔΕΤΟ Χιλιάδα Κυκλ. 4η
Βενετία, 1424.
Οι ανώτατες αρχές ασφαλείας της πόλης αναθέτουν στον νεαρό αστυνομικό Ζαν λε Κερ να διαλευκάνει μέσα σε δέκα μέρες το φόνο μιας πόρνης που δουλεύει σε έναν οίκο ανοχής.
Είναι μια δοκιμασία από την οποία πρέπει να περάσει και βέβαια να ανακαλύψει το δολοφόνο, ώστε άξια να πάρει τη θέση του επιθεωρητή.
Κι ενώ ο νεαρός αστυνομικός διεξάγει με πάθος εντατικές έρευνες, ο δολοφόνος θα αρχίσει να του στέλνει επιστολές και να του προαναγγέλλει τους επόμενους φόνους του.
Στη ζωή του Ζαν θα μπει μια αινιγματική Βενετσιάνα, η Μαρκέλα Γκρίτι, κι εκείνος θα υποκύψει στη γοητεία της.
Καθώς οι δυο νέοι θα βιώσουν έναν έρωτα παράφορο που θα τους συνεπάρει, ο νεαρός αστυνομικός θα έρθει αντιμέτωπος με τον επικίνδυνο δολοφόνο, ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας.
Μια συγκλονιστική ιστορία έρωτα και μυστηρίου που διαδραματίζεται στα σκιερά κανάλια της Βενετίας του δέκατου πέμπτου αιώνα.

Τα σκοτεινά μυστικά του Έβρου

Τα σκοτεινά μυστικά του Έβρου Tου Τάσου Κοκκινίδη
Είχα την ...ατυχία να είμαι από αυτούς που υπηρέτησαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 στον 'Εβρο. Η μονάδα μου, λίγο έξω από την Καρωτή, δεν υπάρχει πια.
Την περίοδο αυτή και για περίπου ένα μήνα αποσπάσθηκα σε ένα φυλάκιο πάνω στις όχθες του ποταμού, μεταξύ Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.
Ημουν αυτόπτης μάρτυς αρκετών "επιχειρήσεων" που πραγματοποιούνταν περίπου μία φορά την εβδομάδα. Οι "επιχειρήσεις" γινόταν την νύχτα. Μυστικοί πράκτορες και ανώτεροι αξιωματικοί συνόδευαν μετανάστες στις όχθες του ποταμού.
Τους κάλυπταν το πρόσωπο και τους περνούσαν με βάρκα απέναντι στην Τουρκία. Χρέη μεταφορέα έκαναν οι ντόπιοι "ψαράδες" που ήξεραν τα κατατόπια.
Τους βλέπαμε να "ψαρεύουν" αμέριμνοι σε απαγορευμένες περιοχές στις όχθες χωρίς να δίνουν καμία σημασία στους στρατιώτες που περιπολούσαν και χωρίς φυσικά να υπακούν στις εντολές τους να απομακρυνθούν.
Οι "ψαράδες" ήξεραν ότι αυτοί είναι τα πραγματικά αφεντικά του ποταμού. Εκτιμούσα ότι υπήρχε προσυνεννόηση μεταξύ των δικών μας και της απέναντι πλευράς, καθώς σε μία τουλάχιστον περίπτωση φάνηκαν φώτα αυτοκινήτου από την αντίπερα όχθη, τη στιγμή που άρχιζε η "επιχείρηση".
Οι περισσότεροι από αυτούς που "πήγαιναν πακέτο" στην Τουρκία ήταν Κούρδοι. Θυμάμαι ότι σε μία περίπτωση ένας εξ΄αυτών τοποθετήθηκε στην βάρκα όντας πάνω σε φορείο. Δεν ξέρω πως τραυματίσθηκε, αλλά μέχρι σήμερα θέλω να πιστεύω ότι τραυματίσθηκε στην προσπάθεια του να περάσει τα σύνορα. Μία από τα ίδια 20 χρόνια μετά Γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Δημοσίευμα των σημερινών ΝΕΩΝ επιβεβαιώνει ότι ακριβώς τα ίδια συμβαίνουν 20 χρόνια μετά! «Η Ελληνική Αστυνομία μεταφέρει μετανάστες, ακόμη και αν αυτοί έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου και τους περνάει παράνομα στην Τουρκία», γράφει η εφημερίδα μεταφέροντας καταγγελίες μη-κυβερνητικών οργανώσεων της Νορβηγίας και της Ελλάδας. Χαρακτηριστική η καταγγελία του Αχμέτ: «Ένα βράδυ μετά το φαγητό οι αστυνομικοί πήραν 150 άτομα και μας έβαλαν σε λεωφορεία. Υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί με κλομπ και στρατιώτες με αυτόματα όπλα. Μας έλεγαν να κοιτάζουμε κάτω και να μη μιλάμε μεταξύ μας. Το λεωφορείο κινήθηκε σε έναν χωματόδρομο για περίπου μία ώρα. Κάποια στιγμή σταμάτησε σε ένα σημείο με δέντρα δίπλα στο ποτάμι.
Οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες ήλεγξαν την περιοχή για αρκετή ώρα και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με νοήματα. Όταν βεβαιώθηκαν ότι δεν ήταν κανείς στην άλλη πλευρά του ποταμού άρχισαν να βάζουν τους κρατουμένους σε μία μεγάλη ξύλινη βάρκα...
Όταν οι κρατούμενοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο να απελαθούν στην Τουρκία άρχισαν να κλαίνε και να φωνάζουν ότι δεν θέλουν να πάνε εκεί γιατί η Τουρκία θα τους στείλει πίσω στην πατρίδα τους όπου κινδύνευε η ζωή τους. Τους είπα κι εγώ το ίδιο. Οι πρόσφυγες που επιχείρησαν να αντισταθούν χτυπήθηκαν άσχημα. Στη βάρκα επέβαιναν δύο αστυνομικοί. Ο ένας κρατούσε το πηδάλιο και ο άλλος μάς σημάδευε με ένα πιστόλι. Έτσι βρεθήκαμε στην τουρκική πλευρά.
Ξαφνικά εμφανίστηκαν πολλοί Τούρκοι στρατιώτες και μας συνέλαβαν». Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ FOREIGN PRESS

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ Today at InfognomonPolitics

Today at InfognomonPolitics Εκδικάζονται νέες αγωγές κατά Τουρκίας στο ΕΔΑΔ Το ξεπούλημα της Κύπρου μέσω Αθήνας και ελληνικού ΥΠΕΞ-Μπακογιάννη Οι μεταρρυθμίσεις υπέρ των Κούρδων εξαρτώνται από το αν θα παραδοθούν οι αντάρτες του PKK, λέει ο Ερντογάν. Παράδειγμα προς μίμηση Κατάργηση του νόμου που ποινικοποιεί την κουκούλα Βιβλίο - ύβρις για τους πολεμιστές της Κύπρου ΟΛΠ: Τα σενάρια και το παρασκήνιο στο Μεγάλο Λιμάνι Μπεγλίτης ενημέρωσε Σαπίρο για Αφγανιστάν.ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΕΝΩ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Περί του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής Τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή Κάππαρη Η γλώσσα και η Γάζα «Λυκοφιλία» Σκοπίων-Πρίστινας ΤΟΥΡΚΙΑ:Δημιουργεί καλές σχέσεις με τους γείτονες Σε πολεμική «ετοιμότητα» η Ρωσία Ενέργεια και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87,5FM ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΜΑΜ ΑΧΜΕΤ Για πρώτη φορά άκουσαν στον ΟΑΣΕ περί Πομάκων στην Ελλάδα Συνάντηση Πούτιν - Μπερλουσκόνι για "South Stream" Τηλεδιάσκεψη Ρωσίας, Ιταλίας και Τουρκίας για τον αγωγό Σαμψούντα-Τσεϊχάν Οι ισορροπίες της Τουρκίας

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΑμνηστίαγια τον «Τειρεσία» Ο Εμφύλιος διχάζει ακόμα Βουλευτής... Νέας Σμύρνης Ο Ζίκο μάς ταιριάζει! Οδηγός για τα νέα κρασιά του κόσμου Δεν φθάνει μόνο η γυμναστική για να χάσει κανείς βάρος Ένα δισ. ευρώ τον χρόνο στα σκουπίδια! Τα παιδιά που δεν υπάρχουν Ο Έλληνας «νονός» της Συμμορίας των 5

Οι «3» της Ν.Δ. είναι, τελικά, «4»!...

Οι «3» της Ν.Δ. είναι, τελικά, «4»!... Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ* Το ανέφερα στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά και το καταθέτω στα προσφιλή μου Blogs έτσι για να κάνουμε και λίγο καλόγουστο χιούμορ κάποιου επιπέδου για το Σαββατοκύριακο που έρχεται… Η περίπτωση των υποψηφίων Προέδρων για το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας φέρνει στο νου μου το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου Ντουμά (του πατέρα – επειδή και υιός είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο) καθότι ενώ μιλάμε για τον Αθω, τον Πόρθο και τον Άραμη ξεχνάμε τον «τέταρτο» της παρέας τον ντ’ Αρτανιάν!… Καλό είναι δηλαδή να μνημονεύουν την Ντόρα, τον Αντώνη, τον Δημήτρη αλλά ας μην ξεχνούν, τεχνηέντως, κυρίως τα Αθηναϊκά ΜΜΕ τον Σαλονικιό και Μακεδόνα…Παναγιώτη! (Δανεισμένα από την γνωστή στους bloggers Βικιπέδια - Το μυθιστόρημα περιγράφει τις περιπέτειες ενός νεαρού, που ονομάζεται ντ’ Αρτανιάν από τη στιγμή που εγκαταλείπει το σπίτι του για να γίνει σωματοφύλακας. Ο ντ’ Αρτανιάν δεν είναι ένας από τους τρεις σωματοφύλακες του τίτλου. Αυτοί είναι οι φίλοι του, ο Άθως, ο Πόρθος και ο Άραμης , τρεις αχώριστοι φίλοι, που ενώνονται υπό το σύνθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν» Η ιστορία του ντ’ Αρτανιάν συνεχίζεται στο Είκοσι έτη μετά και στον Υποκόμη της Βραζελόνης. Τα τρία αυτά μυθιστορήματα του Δουμά είναι γνωστά σαν Μυθιστορήματα του ντ’ Αρτανιάν. Η εκδοχή του Δουμά καλύπτει χρονικά την περίοδο από το 1625 έως το 1628. Οι τέσσερεις ήρωες αναμιγνύονται σε ίντριγκες, που περιλαμβάνουν τον αδύναμο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓ, τον πανίσχυρο και πανούργο καρδινάλιο Ρισελιέ, την όμορφη βασίλισσα Άννα την Αυστριακή, τον Άγγλο εραστή της, Ζωρζ Βιλλιέ, πρώτο δούκα του Μπακινγκχαμ και την πολιορκία της Λα Ροσέλ. Στην πλοκή προστίθενται και η μυστηριώδης μιλαίδη ντε Γουίντερ και ο κόμης ντε Ροσφόρ, δεξί χέρι του Ρισελιέ…) * Ο καθηγητής ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτώβρη 2010…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΜAD ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Το Mad διοργανώνει 4 διαφορετικούς διαγωνισμούς για τα 4 πιο πολυσυζητημένα events Διαβάστε περισσότερα... ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ«STELLA SPLENDENS» Συναυλία μεσαιωνικής μουσικής-Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009, ώρα 20.30-Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009, ώρα 19.30 Διαβάστε περισσότερα... ΤΟ BELA BALAZS STUDIO ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΤο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσιάζουν μέχρι και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, το περίφημο Béla Balázs Studio της Ουγγαρίας στην Αθήνα. Διαβάστε περισσότερα... ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΣΟΥ ΒΑΓΕΝΑ (ποιητή, συγγραφέα, καθηγητή Πανεπ. Αθηνών)
Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου28 Οκτωβρίου 2009 Διαβάστε περισσότερα... "ΟΤΑΝ Ο ΜΑΚ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΜΠΕΘ"Διαβάστε περισσότερα... ΌΝΑΡ, SUNNY SIDE OF THE RAZOR & LEXICON PROJECT ΣΤΟ ΜΥΛΟΣάββατο 31 Οκτωβρίου 2009 στο club του Μύλου
Είσοδος 15€, Door open 21.00 Διαβάστε περισσότερα... Ο ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΣΤΟ CLUB ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009 &Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
club του «Μύλου»ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΞ BAND Διαβάστε περισσότερα... ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΔΟΜΗ Με την υποστήριξη του τομέα Art & Design του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, ο Όμιλος Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης ΔΟΜΗ δημιούργησε και προσφέρει ένα νέο απόλυτα εξειδικευμένο σεμινάριο για την τεχνική της ασπρόμαυρης και έγχρωμης φωτογραφίας. Το νέο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει διάρκεια 48 ώρες και περιλαμβάνει 12 εκπαιδευτικές συναντήσεις, διάρκειας 4 ωρών.
Η έναρξη του σεμιναρίου έχει προγραμματιστεί στις 13 Νοεμβρίου 2009. Διαβάστε περισσότερα... «ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ» Διαβάστε περισσότερα... ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΜΑΣ «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ» Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιείται εορταστική εκδήλωση από το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης» σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 11.00 στο χώρο του Κέντρου Ημέρας στη διεύθυνση Αβδήρων και Μακρή γωνία. Η εκδήλωση αφορά παρουσίαση τραγουδιών και ποιημάτων από τα μέλη του Κέντρου Ημέρας. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και το χορευτικό τμήμα του ΚΑΠΗ Δήμου Δράμας. ΕΚΤΟΡΑΣ ΔΗΜΗΣΙΑΝΟΣ - ΠΑΡΝΗΘΑΈκθεση φωτογραφίαςAthens Photo Festival 09Επιμέλεια: Γιάννης ΣταθάτοςΕγκαίνια: Παρασκευή 23/10Διάρκεια: Παρασκευή 23/10 - Παρασκευή 20/11 Με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Διαβάστε περισσότερα... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ- ΠΑΙΔΙΚΟΣ IANOS ΕΛΙΖΑ ΜΑΡΕΛΛΙ- ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΑ ΓΚΑΛΙΝΙΚΗ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΠΕΡΓΑΛΙΔΗΣ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Διαβάστε περισσότερα... ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Γονείς – Παιδιά, Αγωγή και Σχέσεις» Ιδρύματος «Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Στροβόλου» Διαβάστε περισσότερα... ΓΥΡΩ ΑΠ' ΤΟ ΠΙΑΝΟ Ένα μοναδικό μουσικό τριήμερο στις 6, 11 και 13 Νοεμβρίου 2009Στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. ΘεοχαράκηΒας. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Σύνταγμα, Αθήνα Διαβάστε περισσότερα... «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ» Του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου
Από το Κ.Θ.Β.Ε.Στο Βασιλικό Θέατρο Πρεμιέρα - Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009 Διαβάστε περισσότερα... ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ... «Αφηγηματική έρευνα: διαφοροποιήσεις και επιστημονικά πεδία» είναι το θέμα της Διάλεξης που θα δώσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο University of East London, Μαρία Ταμπούκου, προσκεκλημένη από την Καθηγήτρια του Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Σιδηρούλα Ζιώγου – Καραστεργίου.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009 και ώρες 19.00 με 21.00, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗ ΒΙΑH πρώτη Παγκόσμια Πορεία (ΠΠ) για την Ειρήνη και τη Μη Βία ξεκίνησε στις 2 Οκτώβρη 2009 από το Wellington της Νέας Ζηλανδίας και θα καταλήξει στις 2 Γενάρη 2010 στη Punta de Vacas της Αργεντινής. Αιτήματα της ΠΠ είναι ο πυρηνικός αφοπλισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, η οριστική παύση των πολέμων και το τέλος της βίας σε κάθε μορφή της (φυσική, οικονομική, φυλετική, θρησκευτική, πολιτισμική, σεξουαλική, ψυχολογική). Διαβάστε περισσότερα...

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 437 ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Αυτοί θα πληρώσουν! Το είχαμε γράψει και την περασμένη βδομάδα: Είναι συνηθισμένο κάθε νέα κυβέρνηση να παραπονείται ότι παρέλαβε «καμένη γη» από την προηγούμενη. Μόνο που αυτή τη φορά ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ δεν περιέχει ούτε ίχνος υπερβολής. Τα ίδια και χειρότερα άλλωστε διαπιστώνουν και στις Βρυξέλλες. Το έλλειμμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, το δημόσιο χρέος έχει φουσκώσει επικίνδυνα και η χώρα θα είχε ήδη χρεοκοπήσει αν δεν ανήκε στη ζώνη του ευρώ (όπου, κατά τη σοφή κεφαλή που μας οδήγησε στα σημερινά χάλια, δεν είχαμε μπει με το σπαθί μας!). Σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι, εφόσον διέθεταν στοιχειώδες φιλότιμο, θα είχαν λουφάξει ελπίζοντας πως θα περάσει η μπόρα και θα ξεχαστούν οι άθλοι τους. Αλλά η Ν.Δ., που δεν έχει ακόμη χωνέψει ότι αποδοκιμάστηκε άγρια από τον ελληνικό λαό, καταφεύγει στην τακτική της στρεψοδικίας που διδάχτηκε από τον απερχόμενο αρχηγό της. Από τη μια κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι επίτηδες φούσκωσε το έλλειμμα για να το εμφανίσει μειωμένο τον επόμενο χρόνο, και από την άλλη διαπιστώνει χαιρέκακα ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά, επειδή δεν το επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας! Σελ.2 Της αποστασίας το… κάγκελο στη Νέα Δημοκρατία «Της αποστασίας το κάγκελο» είναι η φράση που ταιριάζει στη δελφινομαχία για τη διαδοχή του Κώστα Καραμανλή. Για την καρέκλα του προέδρου της Ν.Δ. άρχισαν ήδη να σφάζονται δύο κομματικοί αποστάτες –ο Αντώνης Σαμαράς (που είχε ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και είχε ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη) κι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (που είχε τεθεί επικεφαλής του Κινήματος Ελλήνων Πολιτών)– και η Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του πρώτου διδάξαντος την αποστασία, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποκαλέσει «Εφιάλτη». Σελ.12 και Σελ.13 Η μεγάλη των δελφίνων σφαγή και ο ρόλος Μεϊμαράκη Παρότι η ημερομηνία του συνεδρίου παραμένει άγνωστη, οι υποψήφιοι προετοιμάζουν τις εκστρατείες τους, ενώ έχουν αρχίσει τα αλληλομαχαιρώματα. Η Ντόρα Μπακογιάννη επαναλαμβάνει σε όλες τις συνεντεύξεις της ότι εκείνη δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα και ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, φωτογραφίζοντας πεντακάθαρα και τους δύο συνυποψηφίους της, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ιδρύσει δικά τους κόμματα και γύρισαν στο μαντρί όταν ξέμειναν από κονδύλια ή ψήφους. Ακόμη και για την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση λέει ότι εκείνη έδωσε συνολικά τον αγώνα και δεν περιορίστηκε στην εκλογική της περιφέρεια, παρατήρηση που αποτελεί ευθεία βολή κατά του Αντώνη Σαμαρά, που επικεντρώθηκε στη Μεσσηνία. Σελ. 14 και Σελ. 15 ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΜΟΥΝΙΑ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ… …αποφασισμένος να τηρήσει τις υποσχέσεις του Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό είναι άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, δηλώνει σε κάθε τόνο το Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπει τις Βρυξέλλες να μας κοιτάζουν με μισό μάτι σε όποιες επαφές και συζητήσεις γίνονται και αφορούν την Ελλάδα. Πρόσφατο παράδειγμα, η αντιμετώπιση της αρμόδιας επιτροπής του Χ. Αλμούνια, που μίλησε για αναξιόπιστα στοιχεία των Αθηνών σχετικά με το έλλειμμα. Παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες, πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά και να ανακουφίσει τόσο τους οικονομικά ασθενέστερους όσο και την αγορά που έχει παγώσει. Προφανώς οι απόψεις του Χοακίν Αλμούνια περί κοινωνικής δικαιοσύνης διαφέρουν ριζικά από τις απόψεις του νέου Έλληνα πρωθυπουργού. Σελ. 18 και Σελ. 19 Aαναδιάρθρωση εκ βάθρων στην Αστυνομία Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαλύει και δημιουργεί την ΕΛΑΣ από το σημείο ΜΗΔΕΝ! Η απομάκρυνση του αρχηγού της ΕΛΑΣ Βασίλη Τσιατούρα λόγω των επεισοδίων στα Εξάρχεια ήταν προαποφασισμένη. Από την πρώτη στιγμή ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήθελε να αλλάξει τους πάντες και τα πάντα στην ΕΛΑΣ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έψαχνε αφορμή για να αρχίσει έκτακτες κρίσεις, με κύριο στόχο να τα αλλάξει ΟΛΑ στη Δημόσια και την Κρατική Ασφάλεια αλλά και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ακόμη στόχος του ήταν να αντικαταστήσει την ηγεσία της Πυροσβεστικής, που θεωρούσε ότι είχε κομματικές εξαρτήσεις κι ευθυνόταν για την καταστροφή της βορειοανατολικής Αττικής. Ωστόσο, περίμενε την κατάλληλη στιγμή, αφού υπήρχε κι ένα πρόβλημα με τα προεδρικά διατάγματα του νέου ΚΥΣΕΑ. Πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός ώστε τα σώματα ασφαλείας να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους και να είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του υπουργού. Σελ. 54 στο πέταλο Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Ν.Δ. το ξέρουμε. Όλο το κατεστημένο, άλλωστε, την Ντόρα θέλει – αυτήν θα έχουμε αρχηγό κόμματος. Καπετάνισσα. Το πού θα το οδηγήσει το καράβι επίσης το ξέρουμε. Στην ξέρα. Ήδη προετοιμάζονται οι επόμενοι. Οι κινήσεις του Άρη Σπηλιωτόπουλου αυτό ακριβώς εξυπηρετούν. Φτιάχνει το προφίλ του για την επόμενη μέρα μετά την αποτυχία της Ντόρας. Το αστείο είναι ότι προετοιμάζεται και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Θέλει να προλάβει ώστε να είναι αυτός που θα κληρονομήσει τους καραμανλικούς της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, σπεύδει να στηρίξει Σαμαρά και είναι απέναντι στην Μπακογιάννη. Ο Σπηλιωτόπουλος, ωστόσο, δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του. Ποιον δηλαδή θα στηρίξει. ναι επικίνδυνη. Τι πρέπει να γίνει; Να μην περάσει το λιμάνι το επόμενο 15ήμερο στα χέρια των Κινέζων. Σελ. 71 στο πέταλο ΔΕΝ ήταν καλά τα νέα από τις Βρυξέλλες... Από καιρό μάς είχαν πάρει χαμπάρι... Από την πρώτη απογραφή... Ήταν η πρώτη αθλιότητα που έκανε ο Καραμανλής σε βάρος της χώρας. Οι στατιστικές αλχημείες του Καραμανλή μάς έβγαλαν από την επιτήρηση του 2008 και αρχίσανε οι προεκλογικές κραιπάλες. Αυτή την ώρα η εικόνα της χώρας είναι άθλια. Μιλάμε για πραγματική δημοσιονομική βόμβα, που πρέπει να ασφαλίσει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.. Σελ. 72

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΜΙΛΗΣΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ...ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ Ν' ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Συλλόγων Εθνικής Αυτογνωσίας Crypto-Christians of the Trabzon Region of Pontos

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: 100 χρόνια πολέμου και εξάρτησης

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: 100 χρόνια πολέμου και εξάρτησης
Το 2009 σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σηματοδοτεί «το τέλος του πρώτου αιώνα της μάχης του ελέγχου και περιορισμού των ναρκωτικών, καθώς εκτιμάται, ότι όλα ξεκίνησαν στη Σαγκάη το 1909. Σήμερα η παγκόσμια παράνομη αγορά των ναρκωτικών, έχει καταστεί μια τρομακτική βιομηχανία κέρδους που φθάνει τα 320 δις δολάρια ετησίως.
Η βιομηχανία αυτή έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε κάθε σημείο του πλανήτη.
Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες καταπληκτικές, αλλά παράλληλα πολύ "σκληρές" φωτογραφίες από τον "δρόμο χωρίς επιστροφή" των ναρκωτικώνΟ Ganamgul είναι εξαρτημένος από την ηρωίνη 17 χρόνια.
Βρίσκεται μόλις δύο ημέρες στο κέντρο απεξάρτησης της Καμπούλ στο Αφγανιστάν και νοιώθει αφόρητους πόνους.
Το κέντρο άνοιξε το Μάιο του 2009 και το πρόγραμμα αποτοξίνωσης που ακολουθεί διαρκεί για 45 ημέρες. Έκθεση στελέχους του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το 2009, αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια χρήστες ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, ενώ τουλάχιστον 50-60.000 τοξικομανείς βρίσκονται μόνο στην Καμπούλ. Ο εθισμός του οπίου έχει εδραιωθεί σε εκατοντάδες ορεινά, απομακρυσμένα χωριά του Αφγανιστάν.Σε πολλές περιπτώσεις όλο το χωριό -από τα μωρά μέχρι τους πιο ηλικιωμένους-είναι εξαρτημένο από το όπιο. Στη φωτογραφία, στο χωριό Sarab στην επαρχία Badakhshan, ο παππούς Beg προσφέρει στον εγγονό του όπιο.

Μοιράζει προκηρύξεις κατά της ταινίας του Βούλγαρη το ΚΚΕ;

Μοιράζει προκηρύξεις κατά της ταινίας του Βούλγαρη το ΚΚΕ; Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μέλη ή φίλοι του ΚΚΕ μοιράζουν προκηρύξεις κατά της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη έξω από κινηματογράφους όπου προβάλλεται η "Ψυχή Βαθιά". Η προκήρυξη φέρεται να καταδικάζει την ταινία που διαδραματίζεται στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου 1945-1949. Ο σκηνοθέτης μέσα από την ιστορία δύο αδελφών του Ανέστη 17 χρόνων και του Βλάση 15, που οι συγκυρίες τους έβαλαν να μάχονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, ο Ανέστης από τον Εθνικό Στρατό, ο Βλάσης από τον Δημοκρατικό Στρατό, αποτυπώνει την σκληρότητα της περιόδου αυτής.
Αυτοί που είδαν την ταινία λένε ότι ο Βούλγαρης "βλέπει" με συμπάθεια τον Δημοκρατικό Στρατό. Άλλωστε ο τίτλος της ταινίας ήταν σύνθημα του ΔΣ.