Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Διακοπές ρεύματος από ΔΕΗ για την αποφυγή μπλακ άουτ

(ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ http://www.imerisia.gr/)

Περικοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές της υψηλής και μεσαίας τάσης, βιομηχανίες, μεγάλους εμπορικούς πελάτες και στις αγροτικές αρδεύσεις, προγραμματίζει για σήμερα η ΔΕΗ, προκειμένου να αποφύγει το μπλακ άουτ.
Σε περίπτωση που η ζήτηση ξεπεράσει τα 10.500 MW δεν αποκλείεται να γίνουν διακοπές ρεύματος και στην οικιακή κατανάλωση

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό είναι από σήμερα η ΔΕΗ για τον κίνδυνο μπλακ άουτ. Προγραμματίζει περικοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές υψηλής και μέσης τάσης, βιομηχανίες, μεγάλους εμπορικούς πελάτες κ.λπ. αλλά τίποτα δεν αποκλείει να γίνουν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος και στους οικιακούς καταναλωτές, σε περίπτωση που η ζήτηση ξεπεράσει τα 10.500 ΜW.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται σήμαναν καμπανάκι στη ΔΕΗ, η οποία, κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί κυριολεκτικά στο όριο από πλευράς επάρκειας ρεύματος και αντοχών δικτύου.
Φέτος, η κατάσταση δείχνει ακόμα πιο ανησυχητική, γιατί τις τελευταίες δέκα ημέρες η ζήτηση ρεύματος ξεπερνά σχεδόν καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες τα 10.000 MW, χωρίς η ζέστη να είναι τόσο υψηλή.
Τα χιλιάδες κλιματιστικά που έχουν προστεθεί από πέρυσι, προοιωνίζονται νέα ρεκόρ κατανάλωσης.
Το «χειρότερο» σενάριο εξέλιξης της ζήτησης, από αυτά που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ για φέτος, είναι τα 11.600 ΜW.
Την Παρασκευή, που η ζήτηση ρεύματος έφθασε στα 10.100 MW ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) με έκτακτη ανακοίνωσή του ζήτησε από τη ΔΕΗ να θέσει από σήμερα σε εφαρμογή το μέτρο για τις περικοπές στους μεγάλους επαγγελματικούς καταναλωτές.
Πρόκειται για εκείνους, γύρω στις 110 μεγάλες μονάδες, (συμπεριλαμβανομένων και πελατών της υψηλής τάσης), με τους οποίους η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνίες για διακοπή της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής, 11π.μ.-3μ.μ., έναντι οικονομικών κινήτρων.
Εκτός λειτουργίας τις ίδιες ώρες θα τεθούν τα ορυχεία της ΔΕΗ, τα μεγάλα αρδευτικά κ.λπ., ενώ σε περίπτωση που η ζήτηση εκτοξευτεί πάνω από τις 10.300-10.500 MW δεν αποκλείεται να αρχίσουν περικοπές και στα σπίτια.
Διακοπές
To καλοκαίρι του 2007 με τους συνεχείς καύσωνες το ρεκόρ της κατανάλωσης ήταν τα 10.616 MW με περιορισμό φορτίου, δηλαδή ύστερα από προγραμματισμένες περικοπές και συνεχείς διακοπές ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν αποδοθεί σε βλάβες.
Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΔΕΗ ανέφεραν ότι όλες οι μονάδες της επιχείρησης λειτουργούν, εκτός από τον Αγιο Δημήτριο ΙΙΙ, ισχύος 300 MW, στον οποίο εκτελούνται εργασίες αναβάθμισης, που θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Η καθυστέρηση -δεδομένου ότι η ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε προγραμματίσει εγκαίρως να ολοκληρωθεί το έργο, καθώς γνώριζε το πρόβλημα των καλοκαιρινών μηνών- αποδίδεται στις απεργίες των εργαζομένων, που είχαν ως συνέπεια να μετατεθούν χρονικά οι εργασίες.
Στο σύστημα, μαζί με τις ιδιωτικές μονάδες, τις εισαγωγές ρεύματος και τα ανανεώσιμα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ξεπερνά τα 13.000 MW, εκ των οποίων στη ΔΕΗ ανήκουν τα 11.061 MW.
Από το σύνολο της ΔΕΗ τα 3.060 MW αφορούν σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, των οποίων όμως η απόδοση εξαρτάται από τα υδατικά αποθέματα, που έπειτα από 2 χρονιές ανομβρίας δεν είναι και τα υψηλότερα.
Γύρω στα 700 MW αφορούν σε ΑΠΕ, κυρίως αιολικά πάρκα, τα οποία όμως τις ημέρες του καύσωνα, λόγω άπνοιας, έχουν ελάχιστη, σχεδόν μηδενική απόδοση.
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα, προέρχεται από την υπερφόρτωση των δικτύων μεταφοράς και διανομής σε ημέρες με πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Η παλαιότητα των δικτύων μαζί με το φαινόμενο του «συνωστισμού» στις γραμμές μεταφοράς μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα αστάθειας και μπλακ άουτ.
Θεωρητικά η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν το χειρότερο από τα σενάρια, τα 11.600 MW.
Η μεγάλη ανησυχία είναι αν θα αντέξει το δίκτυο.
Καύσωνας
«Καμίνι» θα θυμίζει όλη η Ελλάδα το επόμενο τριήμερο καθώς ο αφρικανικός καύσωνας θα κάνει την εμφάνισή του από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη όπου αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 40C και θα ξεπεράσει τους 42C την Τετάρτη.
Το «καυτό» 3ήμερο θα δοκιμάσει τις αντοχές χιλιάδων πολιτών ενώ συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες των δήμων οι οποίες προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.
Συναγερμός, όμως, και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιών, κυρίως σε Σάμο και Ικαρία, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο.
Αλλωστε, από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή έχουν καταγραφεί περισσότερες από 105 πυρκαγιές.
Ο καύσωνας θα μετατρέψει σε θάλαμο αερίων την Αθήνα όπου ήδη το Σάββατο σημειώθηκαν υπερβάσεις των ορίων ρύπων, σε μια εποχή όπου πολλοί Αθηναίοι έχουν φύγει για διακοπές.
Θερμοκρασίες
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ οι μέγιστες θερμοκρασίες που προβλέπονται είναι:
Δευτέρα : Αττική 37 - 38C, Μακεδονία - Θράκη 36C, Δυτική Ελλάδα 37C, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατ. Πελοπόννησος 37-38C, Δωδεκάνησα, Κρήτη 33C.
Τρίτη: Βόρεια Ελλάδα: 38-40C, Δυτική Ελλάδα: 39-41C, Θεσσαλία - Ανατ. Στερεά - Εύβοια - Ανατ. Πελοπόννησος: 38-40C, Νησιά Ανατ. Αιγαίου - Κυκλάδες - Κρήτη - Δωδεκάνησα: 35-37C, Αττική 38-40C.
Τετάρτη: Βόρεια Ελλάδα: 37-39C, Δυτική Ελλάδα: 37-39C, Θεσσαλία- Ανατ. Στερεά - Εύβοια-Ανατ. Πελοπόννησος : 40-42C, Νησιά Ανατ. Αιγαίου- Κυκλάδες - Κρήτη - Δωδεκάνησα: 37-39C, Αττική 42-43C
.
Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης.
Οδηγίες επιβίωσης στον καύσωνα
Γενικές οδηγίεςΑποφύγετε την ηλιοθεραπεία.
Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη.
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία.
Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό.
Προτιμήστε ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά.
Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων).
Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Απαραίτητη η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών.
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λπ.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους.
Οδηγίες για νεογνά - βρέφη
Τα νεογνά να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά.
Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
Οταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κ.λπ.
Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
Οδηγίες για ηλικιωμένους
Προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας.
Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια εύκολη λύση.
Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί.

ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ-ΧΑΛΚΙΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ καλή εμφάνιση που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση ενός μεταλλίου, χάλκινου χρώματος, πραγματοποίησε η εθνική μας ομάδα του ανσάμπλ στο διεθνές μίτινγκ ρυθμικής γυμναστικής που διεξήχθη στο Ισραήλ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που συγκροτούσαν οι Όλγα-Αφροδίτη Πηλιάκη, Δήμητρα Καφαλίδου, Παρασκευή Πλεξίδα, Ιωάννα Σαμαρά, Βασιλική Μανιού και Νίκη Τσάγαρη, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στη γενική κατάταξη, Συγκέντρωσε 33.275 βαθμούς (πήραν 16.700β. στα 5 σχοινάκια και 16.575β. στα 3 στεφάνια - 2 κορύνες). Παράλληλα, σε ατομικό επίπεδο, η Στεφανί Μπισμπίκου έλαβε μέρος σε τρία όργανα σε αντίστοιχη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, έχοντας πτώση, τόσο στους ασύμμετρους ζυγούς (12.800β.), όσο και στη δοκό (14.200β.), ενώ στο έδαφος έκανε 12.800β.
Ενα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ στα κορίτσια μας, και να τους ευχηθούμε ΠΑΝΤΑ ΝΙΚΕΣ!

«Καμίνι» για ένα διήμερο η χώρα

(ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr)
Σε καμίνι, για δύο τουλάχιστον ημέρες, αναμένεται να μετατραπεί από αύριο η χώρα, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν αύριο τους 41 βαθμούς Κελσίου και τους 42 την Τετάρτη.
Σήμερα, σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, και τη θερμοκρασία στους 39 βαθμούς.
Από αύριο, όμως, το θερμόμετρο θα αρχίσει να «σκαρφαλώνει», φθάνοντας τους 41 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Ελλάδα.
Αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 38-40 βαθμών Κελσίου, ενώ στα νησιά το θερμόμετρο θα δείξει 35-37 βαθμούς Κελσίου.
Την Τετάρτη ο υδράργυρος θα ανέβει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τους 40-42 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης στη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα και από την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα.
Για τις δύσκολες ημέρες του καύσωνα έχει τεθεί επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός, όπως και η ΔΕΗ, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι ειδικοί συνιστούν αποφυγή των μετακινήσεων τις δύσκολες ημέρες, κυρίως στους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά.
Στη διάθεση των πολιτών τίθενται μέχρι τις 9 Ιουλίου, εν όψει πιθανού καύσωνα, οι κλιματιζόμενες αίθουσες του εστιατορίου και του αναψυκτηρίου του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, στην οδό Μοναστηρίου 326.
Οι δύο χώροι θα είναι ανοιχτοί για την υποδοχή του κοινού -και ειδικότερα των ευπαθών ομάδων πληθυσμού- από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.
Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όσα οχήματα της υπηρεσίας (π.χ., αστυνομικά λεωφορεία) διαθέτουν κλιματισμό, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, προς παροχή κάθε απαιτούμενης συνδρομής στις υγειονομικές αρχές, στη διάρκεια πιθανού καύσωνα.
Θα χρησιμοποιούνται δηλαδή, κατά περίπτωση, για μεταφορά ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία κ.λπ.

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Σε ελεύθερη πτώση η πορεία τουρισμού στη χώρα μας

(ΑΠΟ www.traveldailynews.gr/)
Δριμύτατη επίθεση κατά της Κυβέρνησης, αλλά και ειδικότερα κατά του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης άσκησαν την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κα `Αντζελα Γκερέκου και ο Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων, "φαίνεται να πιστεύει ότι ο Τουρισμός είναι μια διαδικασία η οποία «πάει από μόνη της» και επομένως δεν χρειάζεται η Πολιτεία να κάνει το παραμικρό.
Κατά τη Ν.Δ., τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι αποκλειστικά και μόνο «επικοινωνιακού χαρακτήρα» και για το λόγο αυτό οι παρεμβάσεις της εξαντλούνται στο συγκεκριμένο πεδίο".
Η ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ., την οποία και υλοποίησε.
Όμως, το ιδρυθέν Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, κατά τους εκπρόσωπους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., "αποτελεί ίσως τον πιο αποδυναμωμένο κυβερνητικό φορέα από όλα τα Υπουργεία, με περιορισμένες δυνατότητες, περιορισμένο προϋπολογισμό και πλήρη σύγχυση ως προς τα όρια των αρμοδιοτήτων του και τις δυνατότητες συνεργασίας του με άλλα Υπουργεία, τα οποία εκ των πραγμάτων εμπλέκονται στο πεδίο του Τουρισμού.
Κατά συνέπεια, το μόνο μέχρι στιγμής ορατό «έργο» του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, είναι η προσωπική προβολή του εκάστοτε Υπουργού, κυρίως μέσα από την κάλυψη των επισκέψεών του στις Τουριστικές Εκθέσεις του εξωτερικού".
Την ίδια στιγμή, συνέχισαν "η πορεία του Τουρισμού στη χώρα μας φαίνεται να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων πρόσφατα έκανε λόγο για αναμενόμενη πτώση της κίνησης της τάξης του 5%-10%, ενώ σε συγκεκριμένους μεγάλους και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, η πτώση αυτή κυμαίνεται σε διψήφια νούμερα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε πρόσφατη συνέντευξή του κάνει λόγο για «βαθιά κρίση στον Ελληνικό Τουρισμό».
Ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης σε πρόσφατες δηλώσεις του θεωρεί ότι «μόνο με ένα θαύμα θα επιτευχθούν τα ίδια επίπεδα τουριστικής κίνησης με πέρυσι»".
Προτάσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τον Τουρισμό, κινείται στην ακριβώς αντίθετη λογική με αυτή της Κυβέρνησης. Θεωρεί ότι ο Τουρισμός αποτελεί έναν από τους κεντρικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας μας και μια δραστηριότητα υψηλής προτεραιότητας συνολικά για την οικονομία μας. Οι βασικές, γενικές θέσεις του ως προς τον Τουρισμό είναι οι εξής:
Ανάδειξη του Τουρισμού σε ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και εκπόνηση «Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό».
Ενίσχυση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, διεύρυνση και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων του.
Αυστηρότατοι μηχανισμοί ελέγχων σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό.
Ειδικό σχέδιο παρακολούθησης τιμών στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών.
Αμεσο ξεκαθάρισμα και λήψη αποφάσεων, ως προς το θέμα της στατιστικής παρακολούθησης των στοιχείων της τουριστικής κίνησης.
Εξορθολογισμός και, κυρίως, πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των τεράστιων ετήσιων κονδυλίων για την προώθηση, προβολή και διαφήμιση του Ελληνικού Τουρισμού.
Δημιουργία ισχυρής «επικοινωνιακής ταυτότητας» της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
Κεντρική αλλά και τοπική διαχείριση του Τουρισμού στη χώρα μας.
Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό με βάση κεντρικούς στόχους και συνολικές αναπτυξιακές αξίες.
Εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων του Ελληνικού Τουρισμού και απεγκλωβισμός μας από παραδοσιακά μοντέλα και αποκλειστικές εξαρτήσεις από μεμονωμένες αγορές.
Δημιουργία Πανεπιστημιακών Σχολών Τουρισμού στη χώρα μας.
Έλεγχος και ξεκαθάρισμα του ασφαλιστικού τοπίου, ειδικά για τους εργαζομένους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Αμεση ανάπτυξη της τουριστικής εικόνας της χώρας μας στο κρίσιμο πεδίο του Internet.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτείνει να υπάρξει άμεσος προσανατολισμός μας προς το πεδίο των «κρατήσεων της τελευταίας στιγμής» (late bookings).
Για να γίνει αυτό, απαιτείται ειδική επικοινωνία και ένταση της προβολής της χώρας μας, κυρίως στις αγορές οι οποίες εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό late bookings, όπως για παράδειγμα η Μ. Βρετανία – η οποία άλλωστε αποτελεί και παραδοσιακά προνομιακή αγορά για την Ελλάδα.
Θοδωρής Κουμέλης - Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2008