ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2009
Το Υπουργείο μας καλείται καθημερινά να διαχειριστεί εκατοντάδες περιστατικά που θέτουν τα δικαιώματα των πολιτών σε κίνδυνο. Είτε πρόκειται για το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία, τη διακίνηση ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών ουσιών είτε για την εισροή μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας, οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στην αποστολή μας με επάρκεια, ευθύνη και απόλυτο σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες και έχουμε λάβει καίριες αποφάσεις που θωρακίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέτουν τις βάσεις για μια νέα αντίληψη στις σχέσεις του πολίτη με τις Αρχές.
Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται:
1. Απαγόρευση των απελάσεων μεταναστών δεύτερης γενιάς για τυπικούς λόγους, δηλαδή όσων παιδιών έχουν γεννηθεί, ενηλικιωθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, τα οποία εκπίπτουν από τη νομιμότητα, διότι κατά την ενηλικίωση τους δεν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.
2. Ελεύθερη Κυκλοφορία των μεταναστών που είναι κάτοχοι μπλε βεβαίωσης τύπου Α’ από και προς τη χώρα καταγωγής τους για την περίοδο από 15-11-2009 μέχρι και το τέλος του 2010. Δεσμευθήκαμε για μόνιμη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Χιλιάδες πολίτες μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα τις χώρες καταγωγής τους και να συμμετέχουν στην οικογενειακή, κοινωνική και θρησκευτική τους ζωή χωρίς εμπόδια.
3. Κλείσιμο του Χώρου Παραμονής Μεταναστών της Παγανής στη Μυτιλήνη. Εκατοντάδες πολίτες απελευθερώθηκαν από ένα «κολαστήριο ψυχών» που δυσφήμιζε τη χώρα μας διεθνώς.
4. Με παραχώρηση έκτασης στην περιοχή Ουτζά της Μυτιλήνης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ξεκινά άμεσα η δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου Καταγραφής και Διαχείρισης Παράνομα Εισερχομένων Μεταναστών στην χώρα μας. Στόχος μας είναι η λειτουργία του κέντρου αυτού να ξεκινήσει μέσα στο 2010.
5. Απελευθέρωση 4.000 περίπου μεταναστών από τα αστυνομικά κρατητήρια, οι οποίοι δεν βαρύνονται με ποινικά αδικήματα.
6. Απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., κατόπιν ελληνικής προτάσεως, για εντατικοποίηση των προσπαθειών της Ε.Ε. για σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών με το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Μπαγκλαντές. Αναφορικά με τις Συμφωνίες Επανεισδοχής, η χώρα μας πέτυχε να προστεθεί αναφορά για την ύπαρξη μηχανισμού αξιολόγησης της εφαρμογής τους.
7. Έναρξη εργασιών ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή και της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με στόχο τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας Ασύλου στη χώρα, την από-αστυνομικοποίηση της διαδικασίας και τη δημιουργία ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου. Η αλλαγή πολιτικής ασύλου γλιτώνει τη χώρα μας από δεκάδες καταδίκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
8. Ίδρυση ανεξάρτητου Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας από τα Σώματα Ασφαλείας, ώστε να πατάσσεται η αυθαιρεσία και η κρατική βία έναντι πολιτών. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και η νέα υπηρεσία θα λειτουργήσει στις αρχές του νέου έτους.
9. Με το νέο έτος, οι αστυνομικοί θα φέρουν ευκρινή διακριτικά, ως δείγμα επαγγελματισμού και καλής συμπεριφοράς, ενώ εξετάζεται η κατάργηση της ρίψης δακρυγόνων.
10. Τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί οι οποίοι εμπλέκονται σε περιστατικά αυθαιρεσίας κατά πολιτών ή αμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Με αφορμή την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ας θυμηθούμε ότι το επίπεδο σεβασμού της Πολιτείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μέτρο δημοκρατίας.
Ο σεβασμός της ζωής, της περιουσίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι μονόδρομος για μια δημοκρατική διακυβέρνηση.
Είναι το πλαίσιο που προσδιορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Υπουργός Προστασίας του Πολίτη