Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟΌπλα, μικρόβια και ατσάλι (Πανόδετο) Guns, Germs, and Steel —The Fates of Human Societies
Jared Diamond Οι τύχες των ανθρώπινων κοινωνιών
ISBN:960-7778-99-5 Έτος Έκδοσης:2006 Ξένος Εκδότης:W.W. Norton Βάρος:1,27 kg Διαστάσεις:17x25 Δέσιμο:Πανόδετο Εκτύπωση:A/M Αριθμός Σελίδων:576 Λιανική Τιμή:35,00 €
Στο βραβευμένο με βραβείο Pulitzer βιβλίο του, Όπλα, μικρόβια και ατσάλι, ο Jared Diamond επιχειρεί να λύσει ένα μεγάλο αίνιγμα της ανθρώπινης ιστορίας:
Γιατί συγκεκριμένοι λαοί επικράτησαν έναντι άλλων λαών, αντί για το αντίστροφο.
Μέσα από τις σελίδες τού ανά χείρας βιβλίου, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στο χώρο και το χρόνο, από την προϊστορική θαλάσσια εποποιία των δαιμόνιων αυστρονήσιων ναυτικών στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι την ανακάλυψη και εξερεύνηση της Αμερικής από τον Κολόμβο και τους διαδόχους του από την εξάπλωση των γεωργών Μπαντού σε ολόκληρη σχεδόν την υπό τον Ισημερινό Αφρική μέχρι τα μυστήρια της προέλευσης των σύγχρονων Ιαπώνων, και από την «εχθρική» Αυστραλία των Αβορίγινων έως την αινιγματική ομοιομορφία της σύγχρονης Κίνας.
Αποφεύγοντας με μαεστρία τις εύκολες και απλοϊκές ρατσιστικές εξηγήσεις και μη αρκούμενος στα άμεσα αίτια, ο Diamond καταφέρνει μέσω μιας διεπιστημονικής θεώρησης να εκμαιεύσει από το χάος των δεδομένων και των στοιχείων του τα απώτερα αίτια σχετικά με το γιατί οι κάτοικοι της δυτικής Ευρώπης υπέταξαν και σχεδόν εξολόθρευσαν τους Ινδιάνους της Αμερικής αντί για το αντίστροφο, ή το γιατί οι Αβορίγινες της Αυστραλίας παρουσίαζαν τόσο μεγάλη πολιτισμική καθυστέρηση την εποχή της «ανακάλυψής» τους.
Παράλληλα, δεν φοβάται να επισημάνει τα τρωτά σημεία της θεωρίας του, κάνοντας έκκληση για περαιτέρω εργασία πάνω στο θέμα και παρέχοντας τροφή για σκέψη τόσο σε τυχόν φιλόδοξους συνεχιστές του όσο και στον ίδιο τον αναγνώστη.
Το Όπλα, μικρόβια και ατσάλι διέπεται από μια θουκυδίδεια αντίληψη της ιστορίας, επιχειρώντας να εδραιώσει τη μελέτη της ανθρώπινης ιστορίας σε επιστημονικά θεμέλια και να καταδείξει το λογικό σχέδιο που υπόκειται φαινομενικά τυχαίων περιστατικών και γεγονότων. • «Κανένας επιστήμονας δεν διαθέτει τόση εμπειρία από το εργαστήριο και την έρευνα πεδίου, κανένας δεν σκέφτεται τόσο βαθιά για τα ανθρώπινα θέματα ή δεν τα εκθέτει με τόση σαφήνεια όση ο Jared Diamond στο Όπλα, μικρόβια και ατσάλι.
Σε τούτο το εντυπωσιακά αξιανάγνωστο βιβλίο, ο Diamond δείχνει πώς η ιστορία και η βιολογία μπορούν να εμπλουτίσουν η μία την άλλη, ώστε να οδηγηθούν σε μια βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης.»
—Edward O. Wilson, Πανεπιστήμιο Harvard • «Πρόκειται για μια έξοχα γραμμένη, πυρετώδη και ξέφρενη περιοδεία σε 13.000 χρόνια ιστορίας όλων των ηπείρων.
Οι απαρχές των αυτοκρατοριών, της θρησκείας, της γραφής, των καλλιεργειών και των πυροβόλων όπλων είναι όλα εδώ.
Παρέχοντας επιτέλους μια πειστική θεωρία για τη διαφορετική εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών σε διαφορετικές ηπείρους, το βιβλίο καταρρίπτει κάθε βάση για ρατσιστικές ερμηνείες.
Η έκθεση του πώς διαμορφώθηκε ο σύγχρονος κόσμος βρίθει διδαγμάτων για το δικό μας μέλλον. Μετά τις πρώτες σελίδες, δεν θα το αφήνετε από τα χέρια σας.»
—Paul R. Ehrlich, Πανεπιστήμιο Stanford

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΒΑΝΗ"Αν μπορούσα θα τ' άλλαζα όλα"
ISBN: 978-960-14-1942-8 Αρ. σελίδων: 326 Τιμή: €17,00
«Βυθίστηκε σ’ ένα όνειρο που στην αρχή της φάνηκε παράξενο, γιατί ήταν τόσο ζωντανό ώστε να το μπερδεύει με την πραγματικότητα…
Είδε γάμους, χαρές, λύπες, γεννήσεις, θανάτους και συνέπασχε μαζί τους σαν να ήταν κομμάτια του εαυτού της.
Μια ζωή ολόκληρη πέρασε από μπροστά της, χωρίς ακόμα να ξέρει αν ήταν η δική της ή κάποιας άλλης… Μια ζωή…» Οι ζωές των ανθρώπων δεν είναι δρόμοι μοναχικοί.
Οι αποφάσεις δεν αφορούν μόνο έναν...
Ποιος έχει τη δύναμη να τ’ αλλάξει όλα, πριν καν η ιστορία αρχίσει να τρέχει;
Nα κάνει το ταξίδι πίσω στο χρόνο και ξαναζήσει από την αρχή, με άλλους πρωταγωνιστές; Μια νεαρή κοπέλα στην ελληνική επαρχία του μεσοπολέμου βλέπει τη μελλοντική της ζωή να περνάει σαν όνειρο μπροστά απ’ τα μάτια της…
Ένα μέλλον γεμάτο αγάπη, που ένα σκοτεινό πεπρωμένο θα το αμαυρώσει…
Η γέννηση ενός γιου θα σταθεί η αφορμή για δυστυχίες και ανατροπές, δράματα και συγκλονιστικές αποκαλύψεις, και δε θ’ αφήσει ανεπηρέαστη τη ζωή κανενός…
Οι ζωές των ανθρώπων δεν είναι μοναχικοί δρόμοι, οι αποφάσεις δεν αφορούν ποτέ μονάχα έναν.
Όποιος θα μπορούσε να τ’ άλλαζε όλα, πριν καν συμβούν, θα κέρδιζε ίσως τη γαλήνη…

Ερωτευμένος Πειρατής παράταση παραστάσεων ως τις 22 Μαΐου

Ερωτευμένος Πειρατής
Παράταση Παραστάσεων ως τις 22 Μαΐου
Παραστάσεις και στις διακοπές του Πάσχα Η παιδική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Ερωτευμένος Πειρατής, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη που γοητεύει μικρούς και μεγάλους, παρατείνεται ως τις 22 Μαΐου, μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε, καθώς το ενδιαφέρον των θεατών παραμένει αμείωτο.
Το συναρπαστικό ταξίδι του Ερωτευμένου Πειρατή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κ.Θ.Β.Ε., έχουν παρακολουθήσει: στις κυριακάτικες παραστάσεις, 9.151 θεατές, ως την Κυριακή 5 Απριλίου ενώ ο αριθμός των μαθητών των σχολείων που απόλαυσε την παράσταση τις καθημερινές, έφτασε τους 21.964, ως την Τρίτη 7 Απριλίου 2009.
Οι περιπέτειες του Ερωτευμένου Πειρατή που αναζητά την αγαπημένη του πριγκίπισσα Ιζόλδη, στο μυστηριώδες χρυσοπράσινο νησί, συνεχίζονται και στις διακοπές του Πάσχα.
Οι νεαροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και κατά την περίοδο των πασχαλινών διακοπών, τη μεγάλη παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας που μεταφέρει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, τον κόσμο του παραμυθιού.
Από την Τρίτη 21 Απριλίου ως το Σάββατο 25 Απριλίου θα δίνονται παραστάσεις καθημερινά στις 11:00 το πρωί για το κοινό.
Από την Κυριακή 26 Απριλίου θα συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα των παραστάσεων: καθημερινά από Τρίτη έως Παρασκευή στις 10:30 το πρωί για τα σχολεία και κάθε Κυριακή στις 11:00 το πρωί για το κοινό.
Το πρόγραμμα θα ισχύει ως την Παρασκευή 22 Μαΐου.
O Ερωτευμένος Πειρατής είναι ένα έργο, που απευθύνεται σε κάθε ηλικία, ένα έργο που υμνεί την πίστη, τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα, και κυρίως τη γοητεία της αναζήτησης, το ταξίδι. Η αξία του μύθου γίνεται επιτακτική ανάγκη σε μια εποχή που οι μύθοι ξεθωριάζουν και η αθωότητα δραπετεύει.
Κεντρικός ήρωας, είναι, ο πειρατής, Τζιανκάρλο Ριπαφράτα, βαθιά ερωτευμένος με την πανέμορφη πριγκίπισσα του Βορρά, Ιζόλδη που η θεία της, λαίδη Νάθινγκ την κρατά εξόριστη σε ένα άγνωστο σε όλους, χρυσοπράσινο νησί.
Ο Ριπαφράτα, αποφασισμένος να την απελευθερώσει και να την κάνει δική του, επιβιβάζεται στη γαλέρα του, τον «Λευκό Καρχαρία», παρέα με τον επιστήθιο φίλο του, Ροδόλφο και ξεκινούν για την αναζήτηση της Ιζόλδης.
Οι δύο φίλοι, θα ταξιδέψουν σε διάφορες χώρες, άλλοτε πραγματικές κι άλλοτε φανταστικές, θ’ αναζητήσουν περίεργους ήρωες και θα ζήσουν μοναδικές περιπέτειες…
Συντελεστές
Σκηνοθεσία-Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικά-κοστούμια- Γιώργος Πάτσας
Μουσική-Θοδωρής Οικονόμου
Xoρογραφία-Δημήτρης Κυανίδης
Φωτισμοί-Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική διδασκαλία-Νίκος Βουδούρης
Δάσκαλος ξιφασκίας-Σάκης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη-Στεφανία Παπαμιχαήλ
Βοηθός σκηνογράφου-Πηνελόπη Τριανταφύλλου
Βοηθός χορογράφου-Αφροδίτη Γρηγοριάδου
Οργάνωση παραγωγής-Ηλίας Κοτόπουλος
Παίζουν:
Παναγιώτης Αργυριάδης, Αλέξανδρος Βαμβούκος, Θανάσης Δισλής, Θανάσης Κιτσούκαλης, Φώτης Λαγανόπουλος, Δημήτρης Μορφακίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Χρήστος Τανταλάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Νεφέλη Ανθοπούλου, Ελένη Βρυώνη, Χρύσα Ζαφειριάδου, Αντωνία Καμπάκου, Νικολέτα Ρηγάκη, Ευτυχία Φράγκου, Δήμητρα Χαριτοπούλου
Παραστάσεις
Κάθε Κυριακή στις 11 π.μ., Καθημερινές για τα σχολεία στις 10:30 π.μ.
Τιμές Εισιτήριων
Γενική είσοδος: 10€ Για τις ομαδικές επισκέψεις σχολείων στις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής τις καθημερινές, το Κ.Θ.Β.Ε. προσφέρει τα εισιτήρια στη μειωμένη τιμή των 8€
Πληροφορίες-Κρατήσεις
Χώρος Παραστάσεων: Βασιλικό Θέατρο - Πλατεία Λευκού Πύργου
Διάρκεια Παραστάσεων: έως 22/5/2009
Ώρες λειτουργίας ταμείων: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ.
Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000
Ώρες λειτουργίας ταμείου «Ολύμπιον»: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10-2μ.μ. και 5-9 μ.μ., Τετάρτη και Σάββατο:10-6 μ.μ., Τηλ. Κρατήσεων: 2310 223211
Χορηγοί επικοινωνίας - ΕΡΤ ΑΕ., ΕΡΤ 3
Με την υποστήριξη -TV100, fm100, Antenna 97,5, Πολιτιστικό site – ελculture

43ο Λογοτεχνικό Πρωινό με τον Βασίλη Ιωαννίδη

43ο Λογοτεχνικό Πρωινό
Ολοκληρώνεται ο κύκλος των φετινών Λογοτεχνικών Πρωινών με το αφιέρωμα στον Βασίλη Ιωαννίδη Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ολοκληρώνει τον κύκλο των φετινών Λογοτεχνικών Πρωινών του, με το αφιέρωμα στον λογοτέχνη Βασίλη Ιωαννίδη, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.
Ο θεσμός των Λογοτεχνικών Πρωινών, την επιμέλεια των οποίων έχει η Ρούλα Αλαβέρα, ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με στόχο να αναδειχτεί το έργο διακεκριμένων ελλήνων λογοτεχνών.
Οι επιλογές που έγιναν φέτος, κινήθηκαν σε έναν ανανεωμένο θεματικό άξονα ώστε να προβληθούν διακεκριμένες προσωπικότητες και καινοτόμα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Τα Λογοτεχνικά Πρωινά που πραγματοποιήθηκαν ήταν αφιερωμένα στους σημαντικούς έλληνες λογοτέχνες: τον Θανάση Βαλτινό, τον Δημήτρη Δημητριάδη, τον Τίτο Πατρίκιο και τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη ενώ για πρώτη φορά με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, διοργανώθηκε αφιέρωμα σε τέσσερεις νέους ποιητές τους Γιώργο Αλισάνογλου, Δημήτρη Λεοντζάκο, Δημήτρη Μακούση και Γεωργία Τρούλη.
Το κοινό της Θεσσαλονίκης αγκάλιασε τα Λογοτεχνικά Πρωινά του Κ.Θ.Β.Ε. με τη σταθερή συμμετοχή και υποστήριξή του και η πενταετής πορεία τους τα κατέστησε ένα σημαντικότατο θεσμό στη λογοτεχνική ζωή της, που θα συνεχιστεί και στην επόμενη χρονιά.
Το 43ο Λογοτεχνικό Πρωινό που είναι αφιερωμένο στον λογοτέχνη Βασίλη Ιωαννίδη, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Απριλίου 2009, στις 12 μ.μ., στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Ο Βασίλης Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948.
Σπούδασε ιατρική και πήρε την ειδικότητα του ακτινολόγου.
Εργάσθηκε ως νοσοκομειακός γιατρός.
Το 1991 παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί στην ποίηση και στη ζωγραφική.
Παράλληλα ασχολείται με το λογοτεχνικό και εικαστικό δοκίμιο έχοντας γράψει μελέτες, δοκίμια και κριτικές για λογοτέχνες και ζωγράφους, της Θεσσαλονίκης κυρίως.
Συνεργάζεται με τα περιοδικά Πανδώρα και Πάροδος.
Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί και στα περιοδικά Αντί, Ένεκεν, Νέα Εστία, Παρέμβαση, Πόρφυρας, στις τοπικές εφημερίδες, σε καταλόγους και λευκώματα ζωγραφικής.
Έχει στο ενεργητικό του ένδεκα ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε περισσότερες από σαράντα ομαδικές.
Το 2005 δημιούργησε τον μικρό εκθεσιακό χώρο «Δίπολο» όπου διοργανώνονται εκθέσεις βιβλίων και ζωγραφικής.
Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης καθώς και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά.
ΠΟΙΗΣΗ
Φεγγάρια στο βυθό Θεσσαλονίκη 1995 Μικρά ερωτικά Πανδώρα, Αθήνα 1998 (Ανέκδοτες συλλογές: Ρωγμές, Έρωτας στη μεθόριο, Συμπόσιο στο μνήμα)
ΜΕΛΕΤΕΣ
Το πεζογραφικό έργο του Πρόδρομου Χ. Μάρκογλου Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 2004 Η ποίηση στη Θεσσαλονίκη, 1960-1980 (συνοπτική χαρτογράφηση) Περιοδικό Πάροδος τεύχος 4, Λαμία 2004
Συντελεστές
Λογοτεχνική επιλογή: Ρούλα Αλαβέρα Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος Εισηγήτρια: Μαρία ΚουγιουμτζήΒοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Ιωαννίδου Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Λιάκου
Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Ευτυχία Γιακουμή, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Κοντός, Κίμων Κουρής, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Έρρικα Μπίγιου, Χρήστος Σουγάρης, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιάννης Χαρίσης.
Υπεύθυνοι παράστασης
Οδηγός σκηνής: Ιωάννα ΛιάκουΦωτισμοί: Θοδωρής Καραπίντσιος Χειριστής κονσόλας φωτισμού: Μιχάλης Ζίφτης Χειριστής κονσόλας ήχου: Βαγγέλης Καρκαλίνης
Χορηγοί επικοινωνίας-ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3
Με την υποστήριξη -TV100, FM 100, Πολιτιστικό site: ελ- culture
Χορηγός Λογοτεχνικών Πρωινών: UNIVERSITY STUDIO PRESS

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΔΙΚΤΟΣΤΑ ΜΗΛΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ - Παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας - Δ΄ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΠΟΥΡΑ - ΠΑΟΛΑ ΨΑΡΡΟΥ
Σελίδες: 432 ISBN: 978-960-518-239-7 Τιμή: 19,00€
Η Ιστορία και η Παράδοση της Μοναστηριακής τράπεζας μέσα από έναν καλαίσθητο τόμο 430 σελίδων που καταφέρνει ν’ αγγίξει τους απλούς, ταπεινούς τρόπους και τα έθιμα των Μοναχών.
Ένα βιβλίο με 250 αυθεντικές συνταγές, άρρηκτα συνδεδεμένες με την πνευματικότητα της Μοναστηριακής Τράπεζας. Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια: Η Ευχαριστιακή πρόσληψη της Κτίσεως Από την Αγία Τράπεζα στην Τράπεζα της κατανύξεως Η Τράπεζα της Ασκήσεως και η Τράπεζα της Αγάπης Φιλοξενία - Εορτές και Πανηγύρεις 'Ετσι ο αναγνώστης θα περιηγηθεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σε κάθε στιγμή της Μοναστηριακής Τράπεζας. Θα ανακαλύψει στα εισαγωγικά κείμενα των κεφαλαίων, στοιχεία ιστορικά, θεολογικά και παραδοσιακά που συνθέτουν την πνευματικότητα της Ορθόδοξης Τράπεζας, την οποία θα κατανοήσει βαθύτερα διαβάζοντας τις Ευχές, αλλά και τα ανθολογούμενα αποσπάσματα Πατέρων της Εκκλησίας και συχρόνων μορφών του Ορθόδοξου Μοναχισμού.
Τέλος μέσα από τις συνταγές θα δοκιμάσει γεύσεις και θα οσφρανθεί μυρωδιές, απλές, ανεπιτήδευτες και αυθεντικές.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΕΙΔΟΣ: ΔΟΚΙΜΙΟ-ΜΕΛΕΤΗ ΣΕΙΡΑ: ΕΣΤΙΑ ΙΔΕΩΝ
ΣΧΗΜΑ: 14Χ20.5 ISBN: 960-05-1342-4 ΤΙΜΗ: 11 ΕΥΡΩ.
Δύο πτώσεις, δύο κατεδαφίσεις φαίνεται να καθορίζουν διεθνοπολιτικά τον νέο αιώνα, η πτώση του Τείχους του Βερολίνου (τέλος του κομμουνισμού και του Ψυχρού Πόλεμου) και η πτώση των Δίδυμων Πύργων (απαρχή του πλανητικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας). Εξίσου καθοριστικό όμως αναδεικνύεται και το γεγονός του πολέμου εναντίον του Ιράκ και η πλήρης πολιτική αποτυχία της Αμερικής εκεί, μετά τη στρατιωτική νίκη της.
Η απόλυτη αδυναμία της υπερδύναμης να επιβάλει τη βούλησή της, σε συνδυασμό με την ανάδυση νέων δυνάμεων, φανερώνει ότι την αυταπάτη της μονοπολικής παγκόσμιας αμερικανικής κυριαρχίας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να την διαδεχθεί μια πολυπολική αταξία, ήγουν η χειρότερη διεθνής προοπτική.
Τα κείμενα του βιβλίου δεν αποτελούν διόλου μια συστηματική, συνολική ανάλυση της διεθνούς σκηνής σήμερα, προσπαθούν απλώς, με διάφορες αφορμές, να κατανοήσουν ορισμένα κεντρικά γεγονότα ή τάσεις της.
Να κατανοήσουν αλλά και να πάρουν θέση.

ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΘΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΘΙΩΝ
Ίγκουλντεν Κόν 21,00€ Σελίδες: 696 O Iούλιος Kαίσαρ κλείνει γύρω του τον στενό κύκλο των έμπιστων στρατηγών του, αυτών που θα τον βοηθήσουν να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος.
Όποιος τον αγαπά θα δοκιμαστεί περνώντας διά πυρός και σιδήρου.
Έχοντας πλέον το αξίωμα του υπάτου, επιστρέφει σε μία Pώμη όπου πλέον έχει καταλυθεί η Δημοκρατία.
Oι σκευωρίες και οι συνωμοσίες απειλούν με πλήρη κατάρρευση την αιώνια πόλη και απειλούν τη ζωή των ανθρώπων που αγαπά.
O Kαίσαρ, ο Πομπήιος και ο Kράσσος σχηματίζουν μια εύθραυστη συμμαχία, η οποία έμελλε να αποτελέσει την πρώτη Tριανδρία.
Για τον Iούλιο Kαίσαρα αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για να χαράξει ένα νέο μονοπάτι, το οποίο θα τον οδηγήσει στην κατάκτηση της Γαλατίας και εν συνεχεία στην κατάκτηση της Bρετανίας.
O κόσμος γίνεται σιγά-σιγά δικός του...
Aυτές είναι οι τελευταίες ημέρες της νέας εποχής, μιας εποχής την οποία σφυρηλάτησε και διαμόρφωσε ένας άνδρας που όμοιός του δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε στην Ιστορία.

Έξω από την πόρτα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ Έξω από την πόρτα Τιτλος πρωτότυπου A la porte Συγγραφέας - Συντελεστές VINCENT DELECROIX Μετάφραση: Καρακίτσου - Ντουζέ, Νίκη, Κασαμπαλόγλου - Ρομπλέν, Μαρία Εκδότης Γκοβόστης ISBN 960-446-055-7 Έκδοση 1905 Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο Σχήμα14x21 εκ. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ύστερα από μια ατυχή συγκυρία, ένας οξύθυμος γέρος, πρώην καθηγητής της Φιλοσοφίας, διεθνούς φήμης, βρίσκεται κλειδωμένος έξω από την πόρτα του σπιτιού του, ένα κυριακάτικο ηλιόλουστο πρωϊνό. Τούτη η ασήμαντη κακοτυχία θα εξελιχθεί, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας –αρχικά αναγκαστικής και στη συνέχεια ευχάριστης– σε ένα αποφασιστικό γεγονός. Στοιχειωμένος από τις αναμνήσεις αλλά και από την αηδία που του προκαλούν οι άλλοι, θα αναγκαστεί για μια τελευταία φορά να υποστεί τη μοναξιά, να δοκιμάσει την ασχήμια και την βλακεία ενός κόσμου που τον πετάει έξω από την πόρτα του σπιτιού του, ενός κόσμου που οδεύει σίγουρα προς το τέλος του, ακριβώς όπως και ο ίδιος. Θα πρέπει ν’ αποχαιρετίσει τούτο τον κόσμο και να παραδεχτεί τελικά την αλήθεια αυτής της κατάστασης, να προετοιμαστεί για να αποχωρήσει εξοπλισμένος με τα κατάλληλα εφόδια. Γιατί αυτή η βόλτα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια περιπετειώδη διαδρομή ανάμεσα στο Γκαρ ντι Νορ και στο κανάλι Σαιντ-Μαρτέν…

Κλέινουν δρόμοι σε λίγο στη Θεσσαλονίκη από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία.

ΑΠΟ ΤΟ GREECE - SALONIKAKλείνουν σε λίγο δύο κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος στην πόλη.
Στις 8:30' θα αποκλειστεί η οδός Εθνικής Αμύνης μπροστά στο νοσοσκομείο Γεννηματά από προσωπικό του Νοσοκομείου ενώ στις 9:00' θα ακολουθήσει αποκλεισμός της οδού Κ.Καραμανλή μπροστά στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και πάλι από νοσηλευτικό προσωπικό.

Συντάξεις: παίρνουν πίσω τις αυξήσεις

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Κόβουν τις αυξήσεις στις συντάξεις ΙΚΑ - τραπεζών Ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής με ψίχουλα αντί επιδόματα ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Ηλίας Π. Γεωργάκης
Ανατρέποντας την εισοδηματική πολιτική που η ίδια είχε ανακοινώσει πριν από μερικές ημέρες, η κυβέρνηση παίρνει πίσω τα επιδόματα για τους συνταξιούχους και δίνει αυξήσεις- ψίχουλα.
Έτσι, για το 2009 θα δοθεί τελικά αύξηση στους 2.250.000 συνταξιούχους όλων των Ταμείων πλην Δημοσίου από 2% έως 3% (ανάλογα με το ύψος των συντάξεων), ως εξής:
Για συντάξεις έως 800 ευρώ, η αύξηση θα είναι 2,6%-3%.
Για συντάξεις πάνω από 800 ευρώ, η αύξηση θα είναι 2%.

Ζούγκλα μίζας οι άγονες γραμμές

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ«Αν δεν πλήρωνες, δεν έπαιρνες δουλειά» Φ. Μανούσης: Έδινα χρήματα σαν τους νονούς της νύχτας για να μη με πετάνε έξω από τους διαγωνισμούς ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Δημήτρης Τζάθας Μίνα Μουστάκα
«Ζούγκλα» χαρακτήρισε το τοπίο στις άγονες γραμμές ο γαλάζιος εφοπλιστής Φώτης Μανούσης, καταθέτοντας χθες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη.
Στη διάρκεια της κατάθεσής του, με την οποία άνοιξε η αυλαία των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Μανούσης ακολούθησε την ίδια... ρότα δείχνοντας τον πρώην υπουργό ως ηθικό αυτουργό της κακουργηματικής εκβίασης, με φερόμενο ως φυσικό αυτουργό τον στενό του συνεργάτη Παναγιώτη Ζαχαρίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOSΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σ.Πο.Σ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ της ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία τον ετήσιο χορό του την Κυριακή 15 Μαρτίου στο κοσμικό Κέντρο «ΣΕΙΡΙΟΣ».
O πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. κος Λεωνίδας Σαρβανίδης καλωσορίζοντας τους αγαπητούς προσκεκλημένους και όλους που παρευρέθηκαν στο χορό αφού τους ευχαρίστησε για την στήριξη τους μεταξύ άλλων τόνισε ιδιαίτερα την μεγάλη συμβολή και προσφορά όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων μας στην διάσωση και διάδοση στις νεότερες γενιές ότι έχει σχέση με τον Ποντιακό Ελληνισμό (ήθη, έθιμα, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ιστορία, διάδοση και διάσωση της γλώσσας μας της ποντιακής διαλέκτου), καθώς επίσης τον πρωταρχικό ρόλο που ανέλαβε ο οργανωμένος ποντιακός χώρος και δει η Ποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Π.Ο.Ε. ως αναφορά την ανάδειξη και δρομολόγηση λύσεων όλων των ανοιχτών θεμάτων που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό επιγραμματικά αναφέρουμε.
1. Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού.
2. Εισαγωγή της ιστορίας μας λεπτομερώς σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης α’ β’ γ’.
3. Την αλλαγή Νομικού Καθεστώτος και τον τρόπο διοίκησης του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.
4. Διάσωση διδασκαλίας της Ποντιακής Διαλέκτου.
5. Λύση των προβλημάτων των αδερφών μας νεοπροσφύγων (δάνεια, ιθαγένεια, απελάσεις κ.α.).
6. Ανάδειξη προβολή, διάσωση όλων των ιστορικώς μνημείων του Πόντου στις αλησμόνητες πατρίδες.
7. Περαιτέρω ενέργειες για την διάσωση της Ιστορικώς πολύτιμης βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου που βρίσκεται στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας.
Ο πρόεδρος Π. Σαρβανίδης αφού παρουσίασε το 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Πο.Σ. :Αντιπρόεδρος - Κ. ΧρυσίδηςΓ. Γραμματέας - Δ. ΜπαλτατζίδουΤαμίας - Κ. ΠερκουλίδηςΜέλη- Σ. Θεοδωρίδης- Ι. Σταμπουλίδης- Φ. Φαντίδης- Θ. Αυγίδης- Κ. Ξανθόπουλος Τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους και την στήριξή τους τόσο σ’ αυτόν όσο και στον Σ.Πο.Σ. Κ.Μακεδονίας.
Τέλος ζήτησε για όλα τα θέματα που μας αφορούν όλους στενή συνεργασία για την επίτευξη στων στόχων.
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. ο καθηγητής καρδιολόγος Κος Γ. Παρχαρίδης τόνισε τον μεγάλο αποκεντρωμένο ρόλο των πέντε (5) περιφερειών της Π.Ο.Ε. και κυρίως της Π.Ε. Κ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας για τη μεγάλη συμβολή του για όλα τα παραπάνω θέματα.
Βαδίζοντας στον 5ο χρόνο και κάνοντας το όνειρο πράξη με την συνεργασία των προέδρων, των Δ/Σ των Σωματείων της δύναμης του Σ.Πο.Σ. και του Δ/Σ της Π.Ο.Ε., ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα.
Εμείς ως περιφέρεια είμαστε στις επάλξεις και αγωνιζόμαστε για τον Ποντιακό Ελληνισμό.Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Σ.Πο.Σ. το Δ/Σ αποφάσισε να τιμήσει έναν ζωντανό μάρτυρα του ξεριζωμού και της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού Α’ γενιάς είναι χρέος μας να τιμούμε και να αναγνωρίζουμε αξίες, κόπους, πορεία, ανθρώπους.
Τον ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗ ΚΩΝ/ΝΟ του Καμάντονος ο γιός γεννήθηκε περίπου το 1902 στη Δανίαχα του Πόντου περιοχή Ματσούκας.
Ήρθε με την ανταλλαγή πληθυσμού από τον Πόντο.
Σήμερα ζει στο Πλατύ Ημαθίας είναι μία μορφή πρώτης γενιάς από πατρίδα, τον ευχαριστούμε που ζει και συνυπάρχει μαζί μας και μεταλαμπαδεύει τις ρίζες από την πρώτη γενιά της πατρίδας μας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το χορευτικό ποντιακό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΜΙΕΖΑ» για την άψογη παρουσία του στην εκδήλωση.
Να ευχαριστήσουμε για την ευγενή συμμετοχή των ποντίων καλλιτεχνών που πάντοτε αφιλόκερδος είναι δίπλα στο Σ.Πο.Σ. στην Π.Ο.Ε. τους ΣΙΑΜΛΙΔΗ Γ., ΚΟΤΙΔΗ Θ. , ΔΗΜΑΡΙΔΗΣ Γ., ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ Χ. και την ανεπανάληπτη εμφάνιση των ΑΝΤΕΜ ΜΠΕΣΚΙΟΙΛΟΥ – ΚΕΡΙΜ ΑΙΝΤΙΝ, από τον Πόντο που προκάλεσαν την συγκίνηση και τη θύμηση των χαμένων Πατρίδων.
Να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς που συνέλαβαν στη πραγματοποίηση της λαχειοφόρου αγοράς. Τον κ. Γ. Κυπρίου, κ. Ηλιάδη, Δ. Αετού, κα. Πουρσανίδου, Μ. Σαμπεθάι, Β. Σελίδη, Α. Μεταξά, Π. Στάρχου, EXPERT Βεροίας, τον κ. Κ. Χρυσίδη, Δ. Μπαλτατζίδου, κο. Φ. Παπουτσίδη και τους Συλλόγους «ΜΙΕΖΑ», ΛΑΡΙΣΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ, ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και τους ευχαριστούμε- Ο Βουλευτής Ημαθίας Κος Ηλ. Φωτιάδης- Ο Νομάρχης Ημαθίας Κος Κ. Καραπαναγιωτίδης- Ο πρόεδρος Π.Ο.Ε. Κος Γ. Παρχαρίδης- Η Δήμαρχος Δ. Βεροίας Κα Χ. Ουσουρτζόγλου- Γεωργιάδου- Ο Δήμαρχος Δ. Αλεξάνδριας Κος Χ. Γκιόνογλου- Ο Δήμαρχος Δ. Ανθεμίων Κος Δ.Σιδηρόπουλος- Ο Ταξίαρχος Βόλου Κος Ν. Ταμουρίδης- Ο Διοικ. Ασφαλείας Αλεξάνδριας Κος Δ. Κούγκας- Ο Πρόεδρος της ποντιακής Νεολαίας Κος Γ. Αντωνιάδης- Η υποψ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’Θεσσαλονίκης Κα Συλβάνα Καρασαβίδου- Ο πρώην Βουλευτής Καβάλας Κος Αχ. Καραγκιοζόπουλος- Ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Κος Γ. Γεωργιάδης (πρώην πρόεδρος Σ.Πο.Σ.)- Ο Κος Αιμ.Σαπρανίδης (ιδιαίτερος γραφ. Χ. Καστανίδη)- Τα μέλη του Δ/Σ της Π.Ο.Ε. Ε. Παπαδόπουλος, Ι. Παπαδόπουλος, Ι. Ανανιάδης, Κ. Τερζόπουλος, Κ. Αλεξανδρίδης.- Υπευθ. Επιτροπής Πολιτισμού Κος Γ. Κασαμπαλίδης- Εκπρόσωπος του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης Κα Αικ. Μπίλη- Η αδερφή του ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ Κα Ε. Νικολαίδου.
Να ευχαριστήσουμε τα πρωτοβάθμια Σωματεία μας που παρευρέθησαν στην εκδήλωση, οι θεματοφύλακες του ποντιακού Ελληνισμού, οι συνεχιστές της Ιστορίας, το μέλλον των ποντίων το κρατούν στα χέρια τους.- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ- ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΡΙΖΟΧΩΡΙΟΥ «ΤΟΣΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ»- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΙΛΚΙΣ «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΡΙΖΟΥ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ «ΤΑ ΚΡΟΥΣΙΑ»- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΠΑΝΟΥ «Η ΜΙΕΖΑ»- ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΝΑΟΥΣΑΣ- ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ «ΤΑ ΑΝΘΕΜΙΑ»- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Α. ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΟΥ «ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΙΑΤΑ»- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΧΩΡΙΟΥ «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΙΒΩΤΙΑΝΩΝ»- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑΣ «ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ»- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ – ΜΕΛΙΚΗΣ «Ο ΑΚΡΙΤΑΣ»- ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΟΝΟΠΗΓΑΔΟΥ- ΜΙΘΡΙΟΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ»- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΚΑΝΘΟΥ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΥΚΑΣΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»- ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ «ΑΚΡΙΤΕΣ» ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ ΚΙΛΚΙΣ- Π.Ε. ΝΕΟΛΑΙΑΣ Σ.ΠΟ.Σ. Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΣΣΙΑΝΟΥ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ»- ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΣΚΑΣ – ΚΙΛΚΙΣ- ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» ΘΕΡΜΗΣ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΙΘΑΡΙΩΤΩΝ «ΟΙ ΑΠΕΣΛΗΔΕΣ»- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΕΛΛΑΣ «ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ»- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ «ΒΕΝΤΖΙ»- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ «ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ»- ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και ο Υπουργός ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κος ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ έστειλε ευχαριστήριο επιστολή.
Επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους ποντίους και φιλοπόντιους που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση, θέλουμε να’ ναι δίπλα μας, από αυτούς αντλούμε δύναμη, κουράγιο, όρεξη για δουλειά για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο και αγώνα μας για την διάσωση, διατήρηση, διάδοση της ποντιακής ιστορίας και κληρονομιάς.
Το Νο 578 δεν βρέθηκε (πληροφ. στο τηλ. 23310-20480)
Με τιμή για τοΔ/Σ
ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1
Τ.Κ. 54624
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΤΗΛ: 2310227822 FAX: 2310227213

Έρευνα εναντίον Ντενκτάς για συμμετοχή στην Ερκένεκον

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Έρευνα εναντίον Ντενκτάς για συμμετοχή στην Ερκένεκον Έρευνα εναντίον του Ραούφ Ντενκτάς και του Ντερβίς Έρογλου για συμμετοχή τους στην ακροδεξιά οργάνωση Ερκένεκον άρχισαν οι κατοχικές αρχές στην Κύπρο.
Όπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, την ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας έκαμε ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Φερντί Σαπίτ Σογιέρ.
Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν παίρνει στα σοβαρά την έρευνα και ότι αυτή αποτελεί προσπάθεια παρέμβασης στις λεγόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν τη μεθεπόμενη Κυριακή στις κατεχόμενες περιοχές.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΣΠολλές οι ιστορίες μια η αλήθεια
Άγγελου Γκούνη Aφορμη για τη συλλογή, την καταγραφή και τον σχολιασμό του υλικού του παρόντος βιβλίου υπήρξε ο πιστός λαός του Θεού –και όχι μόνον.
Το κήρυγμα στους Ναούς, οι διηγήσεις στους μαθητές του σχολείου, οι συζητήσεις με τους νέους στις ενοριακές νεανικές συντροφιές, στα κατηχητικά και στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης «Παναγία η Φανερωμένη», αλλά και η αναφορά ιστοριών του παρόντος βιβλίου στην καθημερινότητα μου έδωσαν τη δύναμη και το κουράγιο, για να συγκεντρωθεί αυτό το υλικό και με τη Χάρη του Θεού να διατεθεί προς ωφέλεια και οικοδομή των αναζητούντων την Αλήθεια. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε φύλου.
Οι ιστορίες που περιέχονται μέσα σε αυτό είναι αυτοτελείς και μερικές εξ αυτών αυτούσιες, όπως δηλαδή κι εγώ τις διάβασα από την πηγή τους, κυρίως την Αγία Γραφή, το Γεροντικό, τα Συναξάρια της Εκκλησίας μας, το περιοδικό «Λυχνία» της Ι.Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης και διάφορα περιοδικά και φυλλάδια.
Νομίζω ότι ο αναγνώστης θα πρέπει να παίρνει τα μηνύματα όχι τόσον από τα σχόλια, που είναι προσωπικές παρατηρήσεις, όσον από το ίδιο το γεγονός, που αναφέρεται στο κείμενο της ιστορίας. Περιέχονται πάνω από εξήντα ιστορίες που ξεκουράζουν, αναπαύουν, εφοδιάζουν τον αναγνώστη και τον ενισχύουν στην πορεία του προς την ένωσή του με το Θεό.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΧΕΔΩΡΟΥ ΜΕ ΕΥΑΘ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΔΩΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΘ Α.Ε. Ο Δήμος Εχεδώρου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Electra Palace υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΥΑΘ ΑΕ και την ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ με θέμα: «Ένταξη του Δήμου Εχεδώρου στη ζώνη αποκλειστικής δραστηριότητας της ΕΥΑΘ ΑΕ». Συμφωνία στρατηγικής σημασίας για το Δήμο Εχεδώρου χαρακτήρισε ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την ΕΥΑΘ ΑΕ.«Ο Δήμος Εχεδώρου αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα σχετικά με την αποχέτευση των ακαθάρτων , τον όμβριων υδάτων και την υδροδότησή του. Να γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα πιο σοβαρά προβλήματα των επόμενων χρόνων θα αφορούν το νερό. Στρατηγική του Δήμου μας, είναι να συνεργαστεί με την ΕΥΑΘ , για την αντιμετώπιση των προβλημάτων .
Ύστερα από συζητήσεις που έγιναν , την αποδοχή από την ΕΥΑΘ και την ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εχεδώρου βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε σήμερα το Μνημόνιο Συνεργασίας μας» . Ο Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ τόνισε την στρατηγική σημασία του Δήμου Εχεδώρου , λόγω των εγκαταστάσεων της ΕΥΑΘ στα όριά του Δήμου. «Η ΕΥΑΘ τα τελευταία 4 χρόνια έχει χαράξει την στρατηγική της πάνω σε 2 άξονες , την ισχυρή χρηματοοικονομική επίδοση και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
Ο Δήμος Εχεδώρου αποτελεί στρατηγικό Δήμο για την εταιρία καθώς οι βαριές εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου νερού αλλά και η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων χωροταξικά ανήκουν στον Δήμο Εχεδώρου.
Με την έννοια αυτή αισθανόμαστε υπεύθυνοι απέναντι στο Δήμο και τους πολίτες του.» Αντικείμενο του παρόντος μνημονίου συνεργασίας είναι ο καθορισμός των γενικών όρων και συνθηκών εργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων. Ειδικότερα τόσο η ΕΥΑΘ όσο και ο Δήμος Εχεδώρου θα συνεργαστούν για να προσδιορίσουν το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Έργου το οποίο θα περιλαμβάνει: Μελέτες των έργων που ολοκληρώνουν το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου και θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης της ΕΥΑΘ Κατασκευή των απαιτούμενων έργων που ολοκληρώνουν το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Διευθέτηση των υφιστάμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων μεταξύ ΕΥΑΘ και Δήμου Εχεδώρου Τεχνική, οικονομική και διοικητική συμβολή του Δήμου για την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Η συνεργασία τίθεται σε ισχύ από την υπογραφή της και μέχρι της 31.12.2010.