Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

11 Μαΐου 2009 To 104 KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλεί σε μια συνάντηση στον κόσμο της ποίησης με αφορμή την κυκλοφορία της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου του ΠANAΓIΩTH IΩANNIΔH TO ΣΩΣIBIO τη Δευτέρα 11 Mαΐου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους. Θα διαβάσουν οι: ANTΩNHΣ BOΛANAKHΣ ΣΠYPOΣ ΓIANNAPAΣ AΛEΞANΔPA ΠΛAΣTHPA ΠANAΓIΩTHΣ IΩANNIΔHΣ Θεμιστοκλέους 104, Aθήνα, τηλ. 210-38.26.18512 Μαΐου 2009 To 104 KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλεί σε μια εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο του XPHΣTOY XPYΣOΠOYΛOY H ΛONΔPEZIKH MEPA THΣ ΛΩPAΣ TZAKΣON την Tρίτη 12 Mαΐου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους. Σε μια πρωτότυπη συνάντηση με τίτλο «Λέξη προς Λέξη», ο XPHΣTOΣ XPYΣOΠOYΛOΣ, η TINA MANΔHΛAPA και ο ΘOΔΩPHΣ XIΩTHΣ επιχειρούν μια πολυπρόσωπη ανάγνωση του μυθιστορήματος και σκιαγραφούν τα ποικίλα συγγραφικά πρόσωπα που οικοδομούνται μέσα στο βιβλίο. Θεμιστοκλέους 104, Aθήνα, τηλ. 210-38.26.18519 Μαΐου 2009 To 104 KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του MIXAΛH MOΔINOY EΠIΣTPOΦH την Tρίτη 19 Mαΐου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: ΘANAΣHΣ BAΛTINOΣ, συγγραφέας APHΣ MΠEPΛHΣ, μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας ΓIANNHΣ ΠANOYΣHΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου Aθηνών
Εκδόσεις Καστανιώτη - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Ζαλόγγου 11,
106 78
Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131,
106 77 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331

Η άσπρη λέξη της ημέρας - Δίκη

Θέμα της εβδομάδας: Δικαιοσύνη Ουσιαστικό θηλυκού γένους.
Η δίκη είναι η συζήτηση μιας υπόθεσης στο δικαστήριο, με σκοπό την απονομή της δικαιοσύνης, δηλαδή την καταδίκη ή την αθώωση του κατηγορουμένου ή την επίλυση μιας διαφοράς.
Ο θεσμός της δίκης διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και αποτελεί κατάκτηση του πολιτισμού.
Η Δίκη στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι η θεότητα που προσωποποιεί την απονομή της δικαιοσύνης, κόρη του Δία και της Θέμιδας.
Τόσο η Δίκη όσο και η Θέμιδα, που αντιστοιχεί κατά βάση στην έννοια της τάξης και της αρμονίας στον κόσμο, ήταν προσφιλείς θεότητες στον Όμηρο.
Δύο από τις μεγαλύτερες δίκες που έμειναν στην Ιστορία είναι η δίκη της Νυρεμβέργης, που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 1945 κατά των Γερμανών ναζιστών, και η δίκη των «6», που διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 5 Νοεμβρίου 1922 κατά των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Πρόσβαση στην πλήρη λεξικογραφική πληροφορία της λέξης της ημέρας (ερμηνεία, ετυμολογία, εγκυκλοπαιδική πληροφορία θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com

Βασιλιάς Ληρ - Τελευταίες παραστάσεις

Βασιλιάς Ληρ
Τελευταίες παραστάσεις Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Βασιλιάς Ληρ , του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως μια απ’ τις καλύτερες της χρονιάς και καταχειροκροτήθηκε απ’ το κοινό, συνεχίζει να παρουσιάζεται στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου ως τις 24 Μαΐου 2009.
Σε νέα μετάφραση Διονύση Καψάλη και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το δραματουργικό αριστούργημα του Σαίξπηρ, εξακολουθεί να συγκλονίζει το κοινό με τα πάντοτε επίκαιρα θέματά του.
Ο Ληρ είναι το μεγάλο δραματικό ποίημα, όπου ο άνθρωπος βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια, αφού έχει πρώτα διασχίσει όλο τον ανήφορο του Πόνου, του πόνου που τον έχουν προκαλέσει τόσο οι δικές του αφροσύνες όσο και η κοινωνική βαρβαρότητα, όπου κι αυτός έχει άφθονα συμβάλει.…
Σημείωμα του Σκηνοθέτη
Η αθάνατη ιστορία του αυταρχικού βασιλιά με τις τρεις κόρες, που απαιτεί την αφοσίωση και την αγάπη τους με αντάλλαγμα πλούτη και εξουσία, γραμμένη από τον Σαίξπηρ 400 χρόνια πριν, μεταφέρεται στη φιμωμένη εποχή μας από ένα θίασο νέων ανθρώπων με πρωταγωνιστή τον Νικήτα Τσακίρογλου.
Ένα σκληρό παραμύθι, ένα έργο καταιγιστικό, όπου το πάθος των νέων ανθρώπων για μια ανεξάρτητη ζωή συγκρούεται με το πείσμα και τον παραλογισμό των γέρων.
Η τραγική ιστορία τρελών που οδηγούν τυφλούς αλλά και γέρων που γεννάνε αχάριστα παιδιά παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ.
Στάθης Λιβαθινός
Κριτικές για την Παράσταση
«Ο Ληρ κέρδισε το στοίχημα… Θαυμάσιο παράδειγμα για το πώς η καλλιτεχνική πράξη μπορεί να ανταλλάσει νόημα με το φορτίο της εποχής της»Γρηγόρης Ιωαννίδης, Ελευθεροτυπία,11/4/2009
«Η παράσταση εκρήγνυται πάνω από ένα μαύρο κρατήρα, που καταπίνει τα πάντα.
Και σε συμπαρασύρει στο σαιξπηρικό σύμπαν με το ροκ αλλά όχι επιπόλαια σχεδιασμένο περίβλημά της και με τις μικρές διακριτικές αναφορές της στο ελληνικό σήμερα…
Ο Νικήτας Τσακίρογλου, πλάθει ένα συγκλονιστικό Ληρ: με μέγεθος και κύρος στη δύναμή του, με βαθιά ανθρωπιά στην αδυναμία του…
Ήταν η καλύτερη παράσταση που είδα φέτος».
Γιώργος Σαρηγιάννης Ταχυδρόμος, 17/4/2009
Συντελεστές
Μετάφραση: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
Σκηνοθεσία: ΣΤΑΘΗΣ ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ
Σκηνικά-κοστούμια: ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ
Μουσική: ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΖΗΣ
Φωτισμοί – Light design: ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Κίνηση: ΝΙΚΟΛΑΙ ΚΑΡΠΟΦ
Δραματουργική επεξεργασία: ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Βοηθός σκηνογράφου: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
Οργάνωση παραγωγής: ΡΟΔΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
Διανομή
Βασιλιάς Ληρ: ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ, Γονερίλη: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Ρεγάνη: ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Κορντέλια: ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑΚΟΥΜΗ, Δούκας του Ώλμπαν: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΟΥΛΑΣ, Δούκας της Κορνουάλης / Αγγελιοφόρος: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΥΓΑΡΗΣ, Βασιλιάς της Γαλλίας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Δούκας της Βουργουνδίας / Κήρυκας / Αξιωματικός: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ, Κόμης του Γκλόστερ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΙΣΗΣ, Έντγκαρ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ, Έντμοντ: ΕΥΘΥΜΗΣ ΠΑΠΠΑΣ, Κόμης του Κεντ: ΜΕΛΕΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, Γελωτοποιός του Ληρ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ / ΑΣΤΕΡΗΣ ΠΕΛΤΕΚΗΣ, Όσβαλντ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΕΛΙΟΣΚούραν / Υπηρέτης του Γκλόστερ: ΚΙΜΩΝ ΚΟΥΡΗΣ, Υπηρέτης του Δούκα της Κορνουάλης: ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΝΑΚΗΣ, Γιατρός: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Λοχαγός: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ, Αγγελιοφόρος: ΙΟΥΛΙΟΣ ΤΖΙΑΤΑΣ, Ιππότες του Ληρ, Στρατός των Γάλλων: ΘΙΑΣΟΣΠαίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Χρήστος Κλάρος (μπάσο), Παναγιώτης Παπάζογλου (ηλεκτρική κιθάρα), Θεόδωρος Χυτήρης (τύμπανα)
Τετάρτη & Κυριακή 7 μ.μ, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9 μ.μ.,
Πλατεία: 22€, Φοιτητικό: 15€, Λαϊκές 12€
Πληροφορίες-Κρατήσεις Χώρος Παραστάσεων: Βασιλικό Θέατρο Διάρκεια Παραστάσεων: 28/3/2009 – 24/5/2009Ώρες λειτουργίας ταμείων: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ. Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000 Ώρες λειτουργίας ταμείου «Ολύμπιον»: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10-2μ.μ. και 5-9 μ.μ., Τετάρτη και Σάββατο:10-6 μ.μ., Τηλ. Κρατήσεων: 2310 223211
Χορηγοί επικοινωνίας - ΕΡΤ ΑΕ., ΕΡΤ 3
Με την υποστήριξη: TV100, fm100, Antenna 97,5, Πολιτιστικό site – ελculture

Ματωμένος γάμος - Τελευταίες παραστάσεις

Ματωμένος Γάμος
Τελευταίες παραστάσεις Ο σκληρός κόσμος του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, όπως απεικονίζεται στο διάσημο έργο του, Ματωμένος Γάμος, συνεχίζει να παρουσιάζεται στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ως τις 24 Μαΐου 2009.
Μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση, ο Γιάννης Ιορδανίδης, φιλοδοξεί να αναθεωρήσει απόψεις και να αποκαλύψει μια άλλη διάσταση, αυτής της ερωτικής τραγωδίας, αναζητώντας τις αναλογίες με το σήμερα.
Η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που αγαπήθηκε από το κοινό ανέβηκε σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου με πρωταγωνίστρια αρχικά την Αντιγόνη Βαλάκου στο ρόλο της Μάνας.
Ρόλο που επάξια ανέλαβε μετά το ατύχημα της σπουδαίας ελληνίδας ηθοποιού, η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Ματωμένος Γάμος πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Μπεατρίθ της Μαδρίτης, στις 8 Μαρτίου του 1933, λίγο μετά το φευγαλέο ανέβασμα του Περλιμπλίν και αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Λόρκα ως δραματουργού στο οποίο ήταν διακριτά το ποιητικό και το φανταστικό στοιχείο.
Τη βραδιά της πρεμιέρας μάλιστα με το που ολοκληρώθηκε η δεύτερη πράξη, το κοινό ξέσπασε σε παραληρηματικό χειροκρότημα που υποχρέωσε το Λόρκα να βγει στη σκηνή για να χαιρετήσει το κοινό.
Σύμφωνα με τους μελετητές ο Ματωμένος γάμος, είναι το έργο που δείχνει καλύτερα μία από τις οπτικές γωνίες του λορκικού θεάτρου, αυτήν που συνεπάγεται τη θέαση του κόσμου ως οδηγημένου από τυφλές δυνάμεις
Κριτική για την παράσταση
«Ήταν όχι μόνο η καλύτερη δουλειά (του Γιάννη Ιορδανίδη), αλλά κι αυτή που όλες οι λεγόμενες εκκεντρικότητες μπορούσαν να θεμελιωθούν.
Η παράσταση στέκεται ολοκληρωμένα και στέρεα στα πόδια της» Σπύρος Παγιατάκης, Καθημερινή , 5/4/2009
Συντελεστές
Μετάφραση Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνικά Γιώργος Λυντζέρης
Κοστούμια Κένι ΜακΛέλαν
Μουσική Δημήτρης Μαραμής
Χορογραφία Τατιάνα Μύρκου
Φωτισμοί Στράτος Κουτράκης
Video art Ανδρέας Τρούσσας
Μουσική διδασκαλία Νίκος Βουδούρης
Βοηθός σκηνοθέτη Βαγγέλης Μπόλλας
Βοηθός σκηνογράφου Δανάη Πανά
Βοηθός ενδυματολόγου Μυρτώ Δημητριάδου
Βοηθός φωτιστή Λητώ Τριανταφυλλίδου
Οργάνωση παραγωγής Ροδή Στεφανίδου
Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Μάνα Αντιγόνη Βαλάκου, / Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη Γαμπρός Στάθης Παναγιωτίδης, Γειτόνισσα Ρούλα Παντελίδου, Τραγουδιστής Κωνσταντίνος Καϊκής, Πεθερά Άννη Τσολακίδου, Γυναίκα Λεονάρδο Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Λεονάρδο Βασίλης Μπισμπίκης, Κοριτσάκι Μαρία Δερεμπέ, Δούλα Ντίνα Νικολαΐδου, Πατέρας Κίμων Ρηγόπουλος, Νύφη Έρρικα Μπίγιου, Κορίτσι α΄ Κωνσταντίνα Καστέλλου, Κορίτσι β΄ Μαριάννα Τάντου, Φίλος Γαμπρού Γιώργος Ζώης, Παλικάρι α΄ Αργύρης Σαζακλής, Παλικάρι β΄ Σπύρος Αθηναίου, Αγόρι στο δάσος α΄ Απόστολος Κρίτσας, Αγόρι στο δάσος β΄ Χάρης Παντελιδάκης, Αγόρι στο δάσος γ΄ Μιχάλης Συριόπουλος, Φεγγάρι Απόστολος Μπαχαρίδης, ,Θάνατος Γιάννης Σιαμσάρης, Κοπέλα α΄ Λίλιαν Παλάντζα, Κοπέλα β΄ Ελευθερία Τέτουλα, Γυναίκα α΄ Άννα Μανουσαρίδου, Γυναίκα β΄ Κατερίνα Γιαμαλή.Βοηθητικοί ρόλοι: Βασίλης Γαλάτης, Γιάννης Γκαντιτζικίδης, Γιάννης Γκόγκος, Βασίλης Ισσόπουλος, Αβραάμ Κυρλίδης, Χαράλαμπος Ματετζίδης, Βαγγέλης Μπόλλας.
Τετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ. & 9 μ.μ., Πέμπτη & Παρασκευή 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.
Πλατεία: 22€, Φοιτητικό: 15€, Λαϊκές: 12€
Πληροφορίες-ΚρατήσειςΧώρος Παραστάσεων: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Διάρκεια Παραστάσεων: 6/3/2009 – 24/5/2009
Ώρες λειτουργίας ταμείων: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ. Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000Ώρες λειτουργίας ταμείου «Ολύμπιον»: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10-2μ.μ. και 5-9 μ.μ., Τετάρτη και Σάββατο:10-6 μ.μ., Τηλ. Κρατήσεων: 2310 223211
Χορηγοί επικοινωνίας - ΕΡΤ ΑΕ., ΕΡΤ 3
Με την υποστήριξη -TV100, fm100, Antenna 97,5, Πολιτιστικό site – ελculture

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
Ποντιακή Διάλεκτος: Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
5ο Επιστημονικό Συνέδριο «Η ποντιακή διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας:
Παρελθόν, παρόν και μέλλον»
ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 8-10 ΜΑΪΟΥ 2009
Συνεδριακό κέντρο «Εκάβη» Δήμου Κατερίνης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2009
- 18.00: Προσέλευση, εγγραφές- 19.45: Πέρας προσέλευσης Πανηγυρική συνεδρίαση
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ:Γεωργιάδης Γιάννης, Παυλίδης Αντώνης, Χαριτίδου Γεωργία
20.00: Χαιρετισμοί 20.30: Ομιλία Τομπαΐδη Δημήτρη, Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ, Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής:21.00: Δεξίωση
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ 2009
Πρωινή συνεδρίαση
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Τομπαΐδης Δημήτρης. Περπερίδης Παύλος, Λαζαρίδου Ζαΐρα
- 09.00: Σαββίδης Θωμάς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ:
«Ομηρικές λέξεις και εκφράσεις στην ποντιακή διάλεκτο»
- 09.20: Tamara Meskhi, Kαθηγήτρια Βυζαντινών & Νεοελληνικών Σπουδών, Ακαδημία Επιστημών Γεωργίας:
«Η ποντιακή διάλεκτος στη Γεωργία και το έργο του ΠόντιουΓλωσσολόγου Ευστάθιου Λαζαρίδη»
- 09.40: Katherine Hodgson, Δρ Γλωσσολογίας:«Η ποντιακή διάλεκτος στην Αρμενία»
- 10.00-10.30: Συζήτηση- 10.30-11.00: Διάλειμμα
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Χαριτίδου Γεωργία, Αθανασιάδης Δημήτρης, Τσιμερίκας Ιωάννης
- 11.00: Vahit Tursun, Ερευνητής, Συγγραφέας:«Η ποντιακή διάλεκτος στην περιοχή της Τραπεζούντας σήμερα και ηαναγκαιότητα διάσωσής της»
- 11.20: Αγτζίδης Βλάσης, Δρ Ιστορίας:«Ποντιακή VS Δημοτική: Μια άγνωστη πλευρά του ελληνικούγλωσσικού ζητήματος στη Σοβιετική Ένωση του μεσοπολέμου»
- 11.40: Θεοδωρίδου Αλκμήνη, Δασκάλα - Δρ Παυλίδης Αντώνης, Σχ. Σύμβουλος:«Πρόταση διδασκαλίας της ποντιακής σε ενήλικες. Θεωρητική καιεμπειρική προσέγγιση»
- 12.00-12.30: Συζήτηση
Απογευματινή συνεδρίαση
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Πελαγίδης Στάθης, Κουμλίδου Κατερίνα, Γεωργιάδης Γιάννης
- 17.30: Καϊλάρης Γιάννης, Δρ Κοινωνικών Επιστημών, Σχολ. Σύμβουλος ΠΕ«Η ομιλία της ποντιακής από τους Πόντιους της 4ης γενιάς»
- 17.50: Μαλκίδης Φάνης, Δρ Κοινωνικών Επιστημών:«Η ποντιακή διάλεκτος στην Τουρκία και ο Ο.Η.Ε.»
- 18.10: Δρ Λυγερός Νίκος, Καθηγητής Παν/μίου Λυών:«Στρατηγική για τη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου»
- 18.30-19.00: ΔιάλειμμαΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Καρατάσιος Γιώργος, Δάφκος Ιωάννης, Κασιμίδης Άρης.
- 19.00: Περπερίδης Παύλος, Δρ Φιλοσοφικής, Χαριτίδου Γεωργία, ΔρΦιλοσοφικής:«Από την αρχαία ελληνική γλώσσα στην ποντιακή διάλεκτοτου χθες και του σήμερα.
Μια διδακτική πρόταση»
- 19.20: Ομάδα Εκπαιδευτικών Ένωσης Ποντίων Πιερίας(Λαζαρίδου Ζαΐρα,Εμποριάδου Ειρήνη, Παραστατίδου Μελίνα) :«Εμπειρία από τη διδασκαλία της ποντιακής σε μαθητές ΠρωτοβάθμιαςΕκπαίδευσης και υποδειγματική διδασκαλία»
- 20.00: Αδαμίδης Νίκος, Δάσκαλος, Med – Κωνσταντινίδης Θεόδωρος, Δρ Επιστημών της Αγωγής:«Καλλιέργεια ποντιακής διαλέκτου και κουλτούρας:Εμπειρίες- προοπτικές»
- 20.20-21.00: Συζήτηση
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2009
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Παυλίδης Αντώνης, Καϊλάρης Γιάννης, Νικολαΐδης Στάθης
- 09.30 -10.30: 10λεπτες παρεμβάσεις:Αντωνιάδης Χρήστος (Καθηγητής ΑΠΘ),Γεωργιάδης Γιάννης (Δάσκαλος),Δαμιανίδης Αλέκος (τ.Υπουργός) ,Ζουρουφίδης Κώστας(Εκπαιδευτικός, ερευνητής),Λαζαρίδης Διαμαντής (Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, μέλος Ε.Π.Μ.),Χριστοφορίδης Χριστόφορος (μέλος Ε.Π.Μ.).
- 10.30-11.30: Συζήτηση- 11.30-12.00: Γενική συζήτηση-Πορίσματα- 12.00: Κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πρόεδρος-Τομπαΐδης Δημήτρης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘΜέλη-Πελαγίδης Στάθης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας-Χατζησαββίδης Σωφρόνης, Καθηγητής ΑΠΘ-Δρ Καϊλάρης Γιάννης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ.-Δρ Κουμλίδου Κατερίνα, Φιλόλογος-Δρ Παυλίδης Αντώνης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ.-Δρ Περπερίδης Παύλος, Φιλόλογος.-Δρ Χαριτίδου Γεωργία, Φιλόλογος
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος-Γεωργιάδης Γιάννης, Δάσκαλος, Αντ/δρος Πανελλ. Συνδ. Ποντίων Εκπκών.Αντιπρόεδρος-Λαζαρίδου Ζαΐρα, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Ένωσης Ποντίων ΠιερίαςΓενικός Γραμματέας-Κασιμίδης Αριστείδης, Δάσκαλος, Πρόεδρος «Παναγίας Σουμελά» Κατερίνης.Ταμίας-Αλιχανίδης Ηλίας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης ΕπιστημόνωνΠαλιννοστούντωνΜέλη:-Αθανασιάδης Δημήτρης, Φιλόλογος-Αμαραντίδης Νίκος, Φυσικός-Ανθόπουλος Κώστας, Δάσκαλος-Βιόπουλος Γιάννης, Εκπαιδευτικός-Δάφκος Ιωάννης, Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας-Καρατάσιος Γιώργος, Περιφερειακός Δντης Εκπαίδευσης κεντρ. Μακεδονίας-Μούτσογλου Σίλβα, Δασκάλα-Νικολαΐδης Στάθης, Δάσκαλος-Προκοπίδης Δημήτρης, Γιατρός, Αντ/δρος Ένωσης Ποντίων Πιερίας-Σαρασίδης Κώστας, Δντής Γυμνασίου Ξηρολίμνης Κοζάνης-Τσιμερίκας Ιωάννης, Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας.-Ένας εκπρόσωπος από κάθε ποντιακό φορέα του Νομού Πιερίας
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:-Ποντιακοί σύλλογοι Νομού Πιερίας-Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Πιερίας-Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας-Δήμος Κατερίνης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Πραγματοποίηση του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου και Γενικής Συνέλευσης.
Το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών με θέμα: «Η ποντιακή διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας: παρελθόν, παρόν και μέλλον»θα πραγματοποιηθεί , όπως είναι γνωστό, στις 8, 9 και 10 Μαΐου 2009, στο Συνεδριακό Κέντρο «Εκάβη» του Δήμου Κατερίνης.
Τις εργασίες του Συνεδρίου μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι το επιθυμούν, αρκεί να το δηλώσουν άμεσα, επικοινωνώντας με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Γεωργιάδη Γιάννη στα τηλέφωνα 2351023620 (πρωινά) και 6937717828 (κινητό) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση panelsinedrio@yahoo.gr.
Το ξενοδοχείο όπου θα διαμείνουν οι εισηγητές και οι σύνεδροι είναι το “Mediterranean Princess” στην Παραλία Κατερίνης, 7 χλμ. από το χώρο του συνεδρίου. Η μετακίνηση όσων συνέδρων δεν έχουν αυτοκίνητο θα γίνεται με λεωφορείο.Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, η έναρξη είναι την Παρασκευή 8 Μαΐου 2009, ώρα 20.00 με την πανηγυρική συνεδρίαση (εγγραφές συνέδρων από τις 18.00), ενώ το κλείσιμο των εργασιών την Κυριακή 10 Μαΐου 2009, ώρα 12.00.Η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών (12η στη σειρά από το 1998 που ιδρύθηκε) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8-5-2009 και ώρα 16.00 (4 ώρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου) στο Συνεδριακό Κέντρο «Εκάβη» του Δήμου Κατερίνης, στο χώρο δηλαδή όπου θα πραγματοποιηθεί και το Συνέδριο.Θέματα Ημερήσιας Διάταξης1. Διοικητικός απολογισμός έτους 2008-2009.2. Οικονομικός απολογισμός3. Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής4. Προϋπολογισμός επόμενου έτους5. Οργανωτικά, προτάσεις μελών6. Εκλογή Εφορευτικής επιτροπής7.
Εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Α. Για το Διοικητικό Συμβούλιοα/α Ονοματεπώνυμο - Ειδικότητα- Βαθμίδα - Καθήκοντα Περιοχή - Νομός1 Αβραμίδης Κώστας - τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Τιφλίδας - Θεσσαλονίκης2 Αθανασιάδης Δημήτρης - Φιλόλογος-Θεολόγος Θεσσαλονίκης3 Αμαραντίδης Νίκος - τ. Δντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης - Κοζάνης4 Ανθόπουλος Κώστας - Δάσκαλος - Θεσσαλονίκης5 Γεωργιάδης Γιάννης - Δάσκαλος - Πιερίας6 Καϊλάρης Γιάννης - Σχολ. Σύμβουλος ΠΕ - Ημαθίας7 Καμενίδης Χρήστος - Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ - Θεσσαλονίκης8 Κουμλίδου Κατερίνα Φιλόλογος, - Δρ Παντείου - Θεσσαλονίκης9 Πανικίδης Χάρης Επίτιμος - Σχολ. Σύμβουλος ΠΕ - Αττικής10 Παυλίδης Αντώνης - Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ - Αττικής11 Πελαγίδης Στάθης - Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίουΔυτικής Μακεδονίας - Θεσσαλονίκης12 Περπερίδης Παύλος - Δρ Φιλοσοφικής - Δντης Λυκείου Πέλλας13 Χαριτίδου Γεωργία - Δρ Φιλοσοφικής- Προϊσταμένη γραφείου ΔΕ ΑττικήςΒ. Για την ελεγκτική Επιτροπή1 Νικολαΐδης Στάθης - Δάσκαλος Πιερίας2 Σαρασίδης Κώστας- Δ/ντης Γυμνασίου Κοζάνης3 Χατζηθεοδωρίδης Βασίλης - Επίτιμος Σχολ. Σύμβουλος ΔράμαςΓ. Αντιπρόσωποι για την Π.Ο.Ε.1 Γεωργιάδης Γιάννης - Δάσκαλος Πιερίας2 Σασαρίδης Άγγελος - Καθηγητής Τ.Ε. ΑττικήςΗ θητεία των οργάνων είναι διετής.Αθήνα 27-04-2009
Η Γεν. ΓραμματέαςΧΑΡΙΤΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
Ο ΠρόεδροςΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Χαλκοκονδύλη 9, Αθήνα
Τ.Κ. 10677
τηλ. 6977978545 1ο Περιφερειακό Παιδικό - Εφηβικό φεστιβάλ Ποντιακών χορών Πραγματοποιήθηκε χθες στις 11 το πρωί το 1ο Περιφερειακό Παιδικό - Εφηβικό φεστιβάλ Ποντιακών χορών, στο κλειστό γήπεδο "Φίλιππος Αμοιρίδης" στην Ξάνθη, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, το Σύνδεσμο Ποντιακών Συλλόγων Α.Μ-Θ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης.
Η εκδήλωση είχε πολλή μεγάλη επιτυχία, αφού συμμετείχαν σ' αυτήν 30 σύλλογοι με πάνω από 500 παιδιά και έφηβους από όλη την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.
Την παρακολούθησαν μεταξύ των 3.000 θεατών οι βουλευτές της Ν.Δ. Αλέξανδρος Κοντός και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, εκπρόσωποι της υπερνομαρχίας, της νομαρχίας και του δήμου Ξάνθης, ο δήμαρχος της Βιστωνίδας Νικόλαος Γλαύκος, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Παρχαρίδης και πολλοί ακόμη Πόντιοι και φιλοπόντιοι.Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης επεσήμανε τους αγώνες της Ομοσπονδίας για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, για την καθιέρωση της εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας στα σχολεία και την προσπάθεια ώστε το ίδρυμα Παναγία Σουμελά να περάσει στους Πόντιους.
Οι διοργανωτές όπως υποσχέθηκαν θα προσπαθήσουν να καθιερώσουν αυτό το φεστιβάλ και να γίνεται κάθε χρόνο σε μια πόλη της Α.Μ-Θ. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ. Α.Μ-Θ. κ. Χρύσα Μαυρίδου, το φεστιβάλ θα γίνεται κάθε χρόνο και σε άλλη πόλη της Περιφέρειας!
Εδώ να σημειώσουμε ότι το φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στους αείμνηστους προέδρους της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Γιάννη Πενταζίδη και συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Γεώργιο Ταβουλτσίδη , οι οποίοι ξεχώρισαν για την αγάπη τους στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Την τιμητική πλακέτα για τον Γιάννη Πενταζίδη παρέλαβε ο γιος του Νίκος. ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων
Νοταρά 45 & Μετσόβου 30, Αθήνα 106 83
Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 522195
Αθήνα 28.04.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει για τις εξής εκδηλώσεις:● Ο Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Άνω Λιοσίων «Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Ο ΠΥΞΙΤΗΣ» (εφημερίδα «ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΦΩΝΗ») σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Άνω Λιοσίων, διοργανώνουν 2ήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στις 5 & 6 Μαΐου 2009, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου», στην Πολιτιστική Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού, Πάρκο Πόλης, Πλατεία Πόντου, Άνω Λιόσια.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τρίτη 5/5/ 2009• 17:30 Εσπερινός • 19:15 Περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του δήμου Άνω Λιοσίων• 20:30 Χαιρετισμοί επισήμων• 21:00 Παρουσίαση ποντιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» και του Καλλιτεχνικού Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Άνω Λιοσίων «Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ».Ακολουθεί παραδοσιακό ποντιακό πρόγραμμα με τους καλλιτέχνες Στάθη Νικολαϊδη – τραγούδι και Γιώργο Ατματζίδη - λύρα.
Τετάρτη 6/5/2009• 19:00 Θεία Λειτουργία• 20:30 Παρουσίαση ποντιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών «Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», του Συλλόγου Ποντίων Πετρούπολης & Ιλίου «ΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΜΝΗΝΟΣ» και του Καλλιτεχνικού Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Άνω Λιοσίων «Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ».Ακολουθεί παραδοσιακό ποντιακό πρόγραμμα με τους καλλιτέχνες Γιώργο Ορφανίδη - τραγούδι και Γιώργο Μελισσόπουλο - λύρα.● Σάββατο 09/05/2009 και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Ν. Κορινθίας, στο κέντρο «KALLAS BEACH», Παραλία Λεχαίου, Κόρινθος.
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία

Έτοιμος ο Πρέσβης των ΗΠΑ να βοηθήσει να σωθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά στα κατεχόμενα

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Συνάντηση με κύριο θέμα την αποκατάσταση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία, είχαν σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ιεράς Μονής, ο Δήμαρχος Ακανθούς Σάββας Σαββίδης, αντιπροσωπεία του Σωματείου το «Ριζοκάρπασο» και η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Λευκωσία Φρανκ Ουρμπάντσικ.Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς, είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως το γεγονός ότι οι κατοχικές αρχές δεν δίνουν την άδεια τους για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της Μονής.
«Ο κ. Πρέσβης έδειξε πολύ ενδιαφέρον.

Autonomia EXPO η μεγαλύτερη διοργάνωση για την αναπηρία στις 15, 16 και 17 Μαΐου στο ΣΕΦ

Φίλοι και φίλες, η μεγαλύτερη έκθεση για την αναπηρία, την αποκατάσταση, την ειδική εκπαίδευση, την ανεξάρτητη διαβίωση, τις προσαρμοσμένες τεχνολογίες και τους ανεξάρτητους τρόπους ζωής είναι έτοιμη να ανοίξει την πόρτα της στις 15, 16 και 17 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρίες, επαγγελματίες στην αποκατάσταση, στην ειδική εκπαίδευση και στην υγεία, θα έρθουν από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια στην Autonomia EXPO http://www.autonomiaexpo.org/ για να συναντήσουν χιλιάδες βοηθήματα και υπηρεσίες που μπορούν να διευκολύνουν όχι μόνο τους ανθρώπους με αναπηρίες αλλά και τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες στο χώρο για να συγκροτήσουν έναν ανεξάρτητο τρόπο ζωής ή για να μπορέσουν να δημιουργήσουν υπηρεσίες και επιχειρήσεις που μπορούν να απευθύνουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές με αναπηρίες και με ειδικές καταναλωτικές ανάγκες.
Η Autonomia EXPO είναι απολύτως προσπελάσιμη σε όλες τις γνωστές αναπηρίες και εξυπηρετείται από προσπελάσιμα μέσα μαζικών μεταφορών (ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ).
Ολοκληρωμένες πληροφορίες για τους προσπελάσιμος τρόπους πρόσβασης στην Autonomia EXPO μπορείτε να βρείτε στο http://www.autonomiaexpo.org/ που ενημερώνεται καθημερινά με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη πανελλήνιας εμβέλειας καμπάνια γνωστοποίησης για την AUTONOMIA EXPO που ξεκίνησε από το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το www.disabled.gr (που έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης).
Για τη γνωστοποίηση της AUTONOMIA EXPO www.autonomiaexpo.org έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα προσπελάσιμα τεχνολογικά μέσα: το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ που είναι το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία περιοδικό για την αναπηρία και την αποκατάσταση στην ελληνική γλώσσα που επί έναν ολόκληρο χρόνο ενημερώνει με εκτενή αρθρογραφία τους χιλιάδες συνδρομητές για κάθε λεπτομέρεια της διοργάνωσης.
Το www.disabled.gr που ενημερώνει περισσότερους από 170.000 επισκέπτες το μήνα με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Τα email newsletters που απευθύνονται σε χιλιάδες παραλήπτες.
Δεν έχουμε παραλείψει να έχουμε ενημερώσει και με επιστολές αλλά και με sms τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν κάποιο σοβαρό ενδιαφέρον για την αναπηρία και την αποκατάσταση και μιλούν την ελληνική γλώσσα.
Από το βράδυ της 1 Μαΐου η Αθήνα και αρκετές πόλεις της Ελλάδας έχουν ντυθεί στα χρώματα της Autonomia EXPO.
Χιλιάδες αφίσες έχουν αναρτηθεί για να διαδώσουν το υπερήφανο μήνυμα της αποκατάστασης και της ανεξάρτητης διαβίωσης γιατί η Autonomia EXPO δεν είναι μια απλή έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών για την αναπηρία, την αποκατάσταση και την ανεξάρτητη διαβίωση.
Είναι μια μεγάλη γιορτή αυτής καθεαυτής της αναπηρίας ως εμπειρία και ως διαφοράς συνθηκών και όρων ζωής.Γιατί η Autonomia EXPO www.autonomiaexpo.org, το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το www.disabled.gr που έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης δίνουν το καλό παράδειγμα για το πώς διοργανώνονται υπερήφανες εκδηλώσεις για την αναπηρία επειδή θέλουν εμπράκτως να στείλουν το μήνυμα πως η αναπηρία μπορεί να απενοχοποιηθεί και οι άνθρωποι με αναπηρίες μπορούν να εξομοιωθούν με τους ικανούς σωματικά όταν και εάν μπορέσουν να πλαισιωθούν οι περιορισμένες ικανότητες των ΑΜΕΑ από εφαρμογές νέων και παλαιότερων τεχνολογιών και όταν απλώς οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν θα εμποδίζονται.
Ελάτε στην Autonomia EXPO από τη Παρασκευή 15 Μαΐου μέχρι και την Κυριακή 17 Μαΐου επειδή τρεις ημέρες δεν είναι αρκετές και να μπορέσετε να δείτε τα χιλιάδες βοηθήματα αλλά και τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας και αποτελούν ζωντανό παράδειγμα σωστής χρήσης αυτών των τεχνολογιών στην καθημερινή τους ζωή και θα πλημμυρίσουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Στις15,16 και 17 Μαΐου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Autonomia EXPO θα διαπιστώσετε πως η Autonomia EXPO, το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το http://www.disabled.gr/ είναι απλώς οι γνήσιοι πρεσβευτές μιας αξιοβίωτης και απελευθερωτικής αναπηρίας και ένα εργαλείο ενημέρωσης και επικοινωνίας που το χρησιμοποιούν χιλιάδες άνθρωποι με και χωρίς αναπηρίες για να εκφράσουν μια άλλη χρήσιμη, αναπτυξιακή και κομψή αναπηρία που μπορεί και είναι οργανικό συστατικό μιας κοινωνίας και ενός πολιτισμού που μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς να εμποδίζει.
Περισσότερες πληροφορίες για την Autonomia EXPO μπορείτε να έχετε από το www.autonomiaexpo.org που ενημερώνεται συνεχώς.

Ο «θρύλος» της άρσης βαρών, Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται από τις 30 Απριλίου ο «θρύλος» της παγκόσμιας άρσης βαρών, Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου σύμφωνα με όσα αναφέρουν Βουλγαρικά και τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, ο τρεις φορές «χρυσός» Ολυμπιονίκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό.
Ωστόσο. βουλγαρικές εφημερίδες ανέφεραν ότι είχε πέσει σε κώμα εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Ο πρόεδρος της τουρκικής Ομοσπονδίας άρσης βαρών, Χασάν Ακούς ήταν καθυσηχαστικός, υποστηρίζοντας ότι κατάσταση της υγείας του Σουλεϊμάνογλκου δεν είναι άσχημα.

«Λευκή» απαλλαγή Παυλίδη

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Δεν οδηγείται στη δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός, παρ' ότι 146 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του «Λευκή» απαλλαγή Παυλίδη
Με «λευκή διαμαρτυρία» επέλεξαν 6 γαλάζιοι βουλευτές να εκφράσουν τη διαφωνία τους με την κυβερνητική γραμμή για μη παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη.
Υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού ψήφισαν 146 βουλευτές, κατά 144, 3 ψήφισαν «παρών», ενώ βρέθηκαν και 5 λευκά ψηφοδέλτια.
Έτσι -παρ' ότι οι φήφοι υπέρ ήταν περισσότερες- δεν συγκεντρώθηκε η απόλυτη πλειοψηφία (151) που απαιτείται για την παραπομπή.