Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Τελλόγλειο Ίδρυμα: "Ένα σύγχρονο Ίδρυμα στην ψηφιακή εποχή"

 

Τελλόγλειο Ίδρυμα
«Ένα σύγχρονο Ίδρυμα στην ψηφιακή εποχή»
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζει το έργο «Ένα Σύγχρονο Ίδρυμα στην Ψηφιακή Εποχή», το οποίο συμπεριλαμβάνει την ψηφιοποίηση και την τεκμηρίωση μουσειακών και αρχειακών συλλογών, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών για την ανάδειξή τους.
Σε συνέπεια των κύριων στόχων του Τελλογλείου να συμβάλλει στη συστηματική γνωριμία του κοινού με την τέχνη, την επαφή των παιδιών με τον πολιτισμό και τη συλλογή και μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτή η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πολυδιάστατο ψηφιακό εκπαιδευτικό προορισμό βασισμένο στη βιωματική εμπειρία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή εξωστρέφειας για το Ίδρυμα, επιτρέποντας στο κοινό να αλληλεπιδρά με το έργο του χωρίς περιορισμούς.
Το έργο υλοποιήθηκε από τον ανάδοχο, την εταιρεία PostScriptum μέσω του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα είναι σύντομα διαθέσιμο στο κοινό.
Βασικός άξονας του έργου είναι η ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διαχείριση του πλούσιου αρχειακού υλικού του Τελλογλείου Ιδρύματος. Η ψηφιοποιημένη συλλογή του Τελλογλείου θα παρουσιαστεί στο κοινό υπό τη μορφή εικονικού μουσείου, καθιστώντας την προσβάσιμη σε όλη την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Οι διαδικτυακοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγούνται στη συλλογή σε πραγματικό χρόνο και να εξετάζουν λεπτομερώς σημαντικά έργα τέχνης, τεκμήρια και αρχεία της συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος.
Παράλληλα, με στόχο την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης του κοινού με την ιστορία και το έργο του Τελλογλείου, στο πλαίσιο της δράσης «Ένα σύγχρονο Ίδρυμα στην ψηφιακή εποχή», αναπτύσσονται μια σειρά από ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως εικονικές εκθέσεις, περιηγήσεις 360°, διαδραστικά βίντεο, εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες.
ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε από τον ανάδοχο του έργου, την εταιρεία PostScriptum - Πληροφορική Επικοινωνίας Ε.Π.Ε. για λογαριασμό του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Ειδικοί ερευνητές, μουσειολόγοι, πολιτιστικοί διαχειριστές διαμόρφωσαν αφηγήσεις και παρουσιάσεις του αρχειακού υλικού και ταυτόχρονα επαγγελματίες πληροφορικής και προγραμματιστές ανέπτυξαν ευέλικτες, πλήρως λειτουργικές και φιλικές προς τον χρήστη ψηφιακές εφαρμογές, εναρμονισμένες με το σύγχρονο πολιτιστικό και ψηφιακό τοπίο.
Το έργο «Ένα σύγχρονο Ίδρυμα στην ψηφιακή εποχή» υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης– ΕΤΠΑ).
Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα στο www.teloglion.gr.

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΥ // ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΡΙΦΟ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ // ANDREAS WAGNER


ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ |ANDREAS WAGNER
Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΥ
Λύνοντας τον μεγαλύτερο γρίφο της εξέλιξηςΜετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος

Ποιος μηχανισμός ευθύνεται για όλα τα δημιουργικά θαύματα της φύσης — τις φτερούγες, τα μάτια, τα γόνατα, το καμουφλάζ των ζώων, την πέψη της λακτόζης, τη φωτοσύνθεση και τόσα άλλα; Μήπως οι τυχαίες μεταλλάξεις που συνέβησαν μέσα σε μόλις 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια; Και, αν δεν ευθύνονται οι μεταλλάξεις, τότε ποιος είναι ο μηχανισμός που εξηγεί την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της εξέλιξης;
Η θεωρία του Δαρβίνου για τη φυσική επιλογή εξηγεί πώς διατηρούνται σε βάθος χρόνου οι χρήσιμες προσαρμογές. Δεν εξηγεί, όμως, πώς δημιουργούνται. Ο πρωτοπόρος γενετιστής Ούγκο ντε Βρις το είχε θέσει πολύ εύστοχα: «Η φυσική επιλογή μπορεί να εξηγήσει την επιβίωση του καταλληλότερου, αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει την έλευση του καταλληλότερου».
Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, ο εξελικτικός βιολόγος Αντρέας Βάγκνερ παρουσιάζει το κομμάτι που λείπει από τη θεωρία του Δαρβίνου. Στηριζόμενος σε δεδομένα από πειραματικές και υπολογιστικές τεχνολογίες που μέχρι πρότινος φάνταζαν ασύλληπτες, εξηγεί γιατί οι προσαρμογές δεν συμβαίνουν έτσι τυχαία. Περιγράφει το πώς οι προσαρμογές αυτές καθοδηγούνται από ένα σύνολο νόμων, οι οποίοι επιτρέπουν στη φύση να ανακαλύπτει διαρκώς νέα μόρια και νέους μηχανισμούς, μέσα σε χρονικά διαστήματα απείρως μικρότερα από εκείνα που χρειάζονται οι τυχαίες παραλλαγές για να δράσουν — εξηγεί, κοντολογίς, πώς η φύση καινοτομεί.
Βασισμένο σε πολύ προσεκτικά επιλεγμένα στοιχεία, τεκμηριωμένο ενδελεχώς, γραμμένο με παραστατικό τρόπο και εμπλουτισμένο με εντυπωσιακά παραδείγματα από το ζωικό βασίλειο, Η έλευση του καταλληλότερου αποκαλύπτει στον αναγνώστη το τελευταίο κομμάτι του παζλ για το μυστήριο της απίθανης ποικιλότητας της ζωής.
ΣΕΙΡΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ISBN 978-960-524-992-2, σχήμα 14 x 21 εκ., 360 σελ., τιμή: 22 ευρώ

«Θυμωμένος» ο Μητσοτάκης από την απρέπεια Σούνακ – Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η ελληνοβρετανική διπλωματική διαμάχη



«Θυμωμένος» ο Μητσοτάκης από την απρέπεια Σούνακ – Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η ελληνοβρετανική διπλωματική διαμάχη



Κανονικά λειτουργεί η Μονάδα Μαστού στο Νοσοκομείο Μεταξά-Ψήφισμα για την στελέχωσή της



Κανονικά λειτουργεί η Μονάδα Μαστού στο Νοσοκομείο Μεταξά-Ψήφισμα για την στελέχωσή της
Ανοιχτή παραμένει η Μονάδα Μαστού στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά διαβεβαιώνει η διοίκηση του νοσοκομείου. Σε ψήφισμα για συλλογή υπογραφών σχετικά με την ενίσχυση της μονάδας προχώρησε Πρωτοβουλία Γυναικών για τη λειτουργία της Μονάδας Μαστού.

Αυξάνεται αλλά θα κόβεται εύκολα το επίδομα ανεργίας!


Αυξάνεται αλλά θα κόβεται εύκολα το επίδομα ανεργίας!
Αυξάνεται, αλλά θα κόβεται εύκολα, το επίδομα ανεργίας σύμφωνα με το νέο σύστημα καταβολής του που δρομολογεί ...


Ένα βήμα πίσω η κυβέρνηση στη φορολόγηση των επαγγελματιών


Ένα βήμα πίσω η κυβέρνηση στη φορολόγηση των επαγγελματιών
Οι σφοδρές αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και δη των κλάδων που ανήκουν στο λεγόμενο «κίνημα της γραβ...


Λαγκάρντ προς τράπεζες: Αυξήστε τα επιτόκια καταθέσεων!


Λαγκάρντ προς τράπεζες: Αυξήστε τα επιτόκια καταθέσεων!
Τον αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων, σε αντίθεση με τη γρήγορη αύξηση στα επιτόκια δανεισμού, αναγ...



Μειώνεται στο μισό και για όλους το Τέλος Επιτηδεύματος!


Μειώνεται στο μισό και για όλους το Τέλος Επιτηδεύματος!
Τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες κατά 50% και μάλιστα από το φετινό έτος αποφάσ...



Η Αριστερά... του βολέματος (και της διεκδίκησης αξιωμάτων) που προκαλεί αποστροφή στην κοινωνία



Η Αριστερά... του βολέματος (και της διεκδίκησης αξιωμάτων) που προκαλεί αποστροφή στην κοινωνία
Στα... εγκλωβισμένα μυαλά "δημογερόντων" αλλά και... νεώτερων "αποστατών", η Αριστερά είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που οι ίδιοι ενσαρκώνουν και εικονοποιούν με τη συμπεριφορά τους. Στον απόηχο της στελεχιακής διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, με την αποχώρηση-αποστασία στελεχών με νοοτροπία "ιδιοκτήτη", όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και άλλοι, αλλά και στελεχών της νεώτερης γενιάς, …