Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ)
ΑΠΟ ΕΜΥ/ΕΜΚ
Ελληνικό, 14-02-2018/1100 B
Α.Α. 7/2018

ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ (14-2-18) ΠΡΟΣ 
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (15-2-18) ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 
Α) ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΊΔΕΣΑΙ 
Β) ΤΙΣ ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΌ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ 
ΧΩΡΑΣ 
Γ) ΤΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ 

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ: 
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (15-2-18) 
Α). ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ. 
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. 
ΒΑΘΜΙΑΙΑ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ 
(ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ), Η ΕΥΒΟΙΑ, Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΟΙ 
ΣΠΟΡΑΔΕΣ, ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ. 
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ 
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΑ 
ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. 
Β). ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ 
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ 
ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ 
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ (ΑΠΟ 400 ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕΤΡΑ). 
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (16-2-18) 
Α). ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΝ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΚΥΡΙΩΣ 
ΠΙΕΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑ). 
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΠΙΘΑΝΟΝ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ, Η 
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, Η ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ. 
ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ Η ΚΡΗΤΗ. 
Β). ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ 
ΟΡΕΙΝΑ-ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ 
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. 
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ 
ΑΧΑΙΑΣ ΑΠΟ 800 ΜΕΤΡΑ), ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ (ΑΠΟ 400-500 
ΜΕΤΡΑ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (ΑΠΟ 500-600 ΜΕΤΡΑ). 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr 

ΠΕΡΙ ΛΙΣΤΑΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙ ΛΙΣΤΑΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ

Στη «Χώρα του ΠΟΤΕ», ο τομέας της υγείας είναι εκείνος που πάσχει και, τα τελευταία χρόνια μετά τους ατελείωτους πειραματισμούς που γίνονται στα πλαίσια των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων», μπορούμε να πούμε πως ψυχορραγεί.
Βλέπετε, με την υγεία ασχολούνται ΟΛΟΙ εκείνοι που ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΗΝ. Ασχολούνται γραφιαδες, κομματόσκυλα, τεχνοκράτες, πολιτικοί, και λιγότερο, επιστήμονες της υγείας, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό μάλιστα, είναι ΦΥΤΕΥΤΟΙ από τις εκαστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να… «εξυπηρετήσουν» τα σχέδια τους.
Από τότε λοιπόν που άρχισαν τα σχέδια για την υγεία, τα ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ, έγιναν πολλά προς την αρνητική κατεύθυνση, αν και οι «σχεδιαστές» πίστευαν πως θα επιτύχουν κάτι θετικό.
Το θετικό όμως ΔΕΝ ήρθε.
Στα πλαίσια των σχεδιασμών, ήρθε μια «ΛΙΣΤΑ» παθήσεων, η οποία περιλαμβάνει 43, από τις 7,500 ΣΠΑΝΙΕΣ και ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ που υπάρχουν.
Πως σας φαίνεται ο αριθμός;
Σαν να λείπουν κάτι «λίγες» παθήσεις ε;
Ας διαβάσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο….
«Κραυγαλέες παραλείψεις από τον Πίνακα Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων
Εκτιμάται ότι ο αριθμός των Σπανίων Παθήσεων ανέρχεται σε περισσότερες από 7.500. Όλες είναι γενετικές, ανίατες, χρόνιες και μη αναστρέψιμες.
Το ευρωπαϊκό δίκτυο ORPHANET που αποτελεί – σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία – την επίσημη βάση δεδομένων για τις σπάνιες παθήσεις, έχει καταγεγραμμένους πάνω από 2.000 Έλληνες που νοσούν. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς όλοι τους να περιλαμβάνονται στο λεγόμενο Πίνακα Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων. Κατά παράδοξο τρόπο αυτό δεν συμβαίνει. Είναι χαρακτηριστικό πως η νόσος Von Hippel Lindau (για συντομία VHL) δεν αναφέρεται στον πρόσφατα αναθεωρημένο πίνακα που κατάρτισε το Υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται για μια σπάνια, νεοπλασματική, μη αναστρέψιμη, γενετικά κληρονομούμενη νόσο (αποδεικνύεται από έλεγχο Dna σε δημόσια ιδρύματα) η οποία δημιουργεί όγκους σε όργανα και πολλαπλές κύστες σε ιστούς (π.χ. στα μάτια), που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια του ενός ή και των δύο οφθαλμών, διάφορες αναπηρίες, διαβήτη και πολλαπλές εγχειρήσεις. Φαρμακευτική θεραπεία για τη σπάνια αυτή νόσο, που άλλοτε δίνει συμπτώματα και άλλοτε όχι, δεν υπάρχει. Αντίθετα, υπάρχει δυσμενής πρόγνωση και κατάληξη στον θάνατο, με μέσο όρο ζωής τα 45-50 έτη.
Κατόπιν τούτων, η Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου VHL, ζητά από την αρμόδια υπουργό να συμπεριληφθεί η νόσος στα μη αναστρέψιμα νοσήματα, για τα οποία η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.
“Το οξύμωρο είναι ότι ενώ με το παραπάνω νόμο και με τις παραπάνω αποφάσεις, το κράτος μας αναγνωρίζει την ύπαρξη των περίπου 7.500 καταγεγραμμένων Σπανίων Παθήσεων, με την αναθεώρηση του πίνακα παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον αποδεικνύεται ότι δεν τις αναγνωρίζει ως μη αναστρέψιμες” σχολιάζει από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ). Όπως παρατηρεί, μάλιστα, στη σχετική απόφαση του Υπ. Εργασίας αναφέρεται πως η πρώτη υγειονομική κρίση των ασθενών με σπάνια πάθηση θα έχει διάρκεια 5-10 έτη. Στη δεύτερη κρίση, όσα κρίνονται μη αναστρέψιμα (από πλευράς δυσλειτουργίας και κλινικής σημειολογίας) και με βαρύτητα Π.Α. 67% και άνω να κρίνονται επ΄ αόριστον (εφ’ όρου ζωής κρίση).
Δεδομένου ότι οι σπάνιες παθήσεις είναι συχνά πολυσυστηματικές και εξελίξιμες, αναρωτιέται ποιες είναι τελικά οι παθήσεις που καλύπτει η προαναφερόμενη παράγραφος. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι μόνο το 5% των σπανίων ασθενειών καλύπτεται φαρμακευτικά, πράγμα που καθιστά την υγεία του ασθενούς συνεχώς επιδεινούμενη. “Αν η κατάσταση του ασθενούς με σπάνια πάθηση χειροτερεύσει και χρειαστεί να περάσει ξανά από επιτροπή των ΚΕΠΑ, ποια θα είναι η διαδικασία;” ρωτά σχετικά.
Η ΠΕΣΠΑ στηλιτεύει, τέλος, τη μείωση των ποσοστών αναπηρίας με το νέο Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στερούνται το επίδομα αναπηρίας που συνήθως αποτελεί το μοναδικό τους εισόδημα για την πρόσβαση στην αγωγή τους. Τυχόν διακοπή της αγωγής, όπως εξηγεί, συνεπάγεται επιβάρυνση της υγείας των ασθενών οργανική και ψυχολογική, πιθανή ανάγκη νοσηλείας, επιπλέον εξετάσεων, περιττών επεμβάσεων κλπ., με κόστος για το κράτος μεγάλο ίσως και μεγαλύτερο του κόστους των επιδομάτων.»
ΠΗΓΗ: virus.com.gr
Είναι ΠΟΛΛΕΣ και ΣΚΟΠΙΜΕΣ οι ελλείψεις της «Λίστας Παθήσεων». Η λίστα αυτή, ο «ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΤΕΟ» των ασθενών, είναι μια ΠΡΟΧΕΙΡΟΔΟΥΛΕΙΑ, που σκοπό της έχει την ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ των Αναπήρων και Χρόνια Πασχόντων από τις επιτροπές, για να γλυτώσει το «κράτος» χρήματα. Το Υπουργείο Εργασίας, σαν το πλέον αρμόδιο, το πλέον «ειδικό», αποφασίζει για τις ΖΩΕΣ του κοσμάκη.
Σαν να λέμε, πάει κάποιος στον ΧΑΣΑΠΗ για να χειρουργηθεί.
Η ακόμα καλύτερα, με καρδιολογικό πρόβλημα, πάει για εξετάσεις σε μηχανικό αυτοκίνητων.
Αυτή είναι η ΚΑΤΑΝΤΙΑ μας, να εξαρτώνται οι ζωές μας από τις ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ, και τα πολιτικά παιχνίδια….
Έχει και συνέχεια το θέμα.
Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΙΙΙ

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΙΙΙ

Εδώ είμαστε πάλι, με την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, το «ΑΥΤΟΑΝΟΣΟ», την ποιο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ πάθηση κατά ομολογία ΕΙΔΙΚΩΝ, που τελικά μπήκε «επιλεκτικά» στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΚΤΕΟ των ασθενών και της αξιοπρέπειας τους, της ΠΡΟΧΕΙΡΗΣ και ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗΣ «Λίστας Παθήσεων» και «ποσοστών», το ΜΠΑΚΑΛΟΤΕΦΤΕΡΟ που είναι ο «λαμπρός οδηγός απόρριψης ασθενών» από τις επιτροπές. Είπα πιο πάνω ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ, γιατί αφ ενός μπήκαν ΚΑΠΟΙΕΣ μορφές της πάθησης, αφ ετέρου, με τον «έξυπνο» τρόπο της εισαγωγής στη λίστα, και με το χαμηλότατο ποσοστό αναπηρίας 35% που έχει σαν «εκκίνηση», οι ασθενείς πλέον χωρίζονται σε δυο (και περισσότερες ίσως) κατηγορίες, και στο ΣΥΝΟΛΟ, είναι … ΜΕΣΑ, αλλά ταυτόχρονα, και ΕΞΩ, και με το νόμο.
Φωνάζω εδώ και χρόνια, πως η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ,  ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, που βρίσκεται ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ από τις Γενικές Γνώσεις κάποιου Νευρολόγου, είτε αυτός είναι Καθηγητής, είτε όχι. Για να πει κάποιος πως έχει ΓΝΩΣΕΙΣ πάνω στην πάθηση αυτή, θα πρέπει να ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ με αυτήν και τις όποιες ΜΟΡΦΕΣ , και την εξέλιξη τους.
Απλά πράγματα, που σε οποιαδήποτε χώρα είναι καθημερινότητα, στη «Χώρα του ΠΟΤΕ» είναι ψιλά γράμματα, με αποτέλεσμα οι τύχες των ασθενών να βρίσκονται ΟΧΙ στα χέρια των ΕΙΔΙΚΩΝ, αλλά των ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ και των Γενικών «Οφικιάριων»..
Δεν είναι δικά μου λόγια αυτά, είναι λόγια τόσο από ασθενείς, όσο και από επιστήμονες, που είναι και οι μεν, και οι δε, ΘΥΜΑΤΑ του «Συστήματος».
Έγραψα πολλές φορές πως οι Ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι από τους πιο αδικημένους γιατί η «εικόνα» τους ΞΕΓΕΛΑ ΕΥΚΟΛΑ τους γιατρούς που ΔΕΝ έχουν τις γνώσεις που χρειάζονται για την πάθηση, με αποτέλεσμα, στις επιτροπές να «θεραπεύονται» ως εκ θαύματος, να μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας τους, και να χάνουν τις όποιες παροχές, ακόμα και τις φαρμακευτικές.
Είπα φαρμακευτικές;
Καιρός είναι να δούμε ΤΙ συμβαίνει με τα φάρμακα που παίρνουν, τις ΑΓΩΓΕΣ, που πολλοί ΣΚΟΠΙΜΑ τις βαπτίζουν «θεραπείες», κάτι που δεν είναι, απλά ο Όρος «θεραπεία» δίνει ελπίδες, ΨΕΥΤΙΚΕΣ στους πάσχοντες, και ευρεία κυκλοφορία των διαφόρων σκευασμάτων.
Δείτε κάποια αποσπάσματα από συζητήσεις στα forum, απόψεις, και εμπειρίες ασθενών, που ΣΚΟΠΙΜΑ δεν τα βγάζουν στη δημοσιότητα. Ασθενείς, μιλούν για τα ΕΠΩΝΥΜΑ και ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ σκευάσματα για την πάθηση, και τις παρενέργειες τους…..
«Τα Φάρμακα της σκλήρυνσης δεν είναι αστεία. Πεθαίνει κόσμος από αυτά και οι γιατροί τα δίνουν λες και είναι τσίχλες.
Με το Tysabri έχουν πεθάνει από την προϊούσα πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια PML πολύ κόσμος. Ο άτυχος κόσμος που δεν πέθανε από PML, τα κουσούρια που αφήνει το PML είναι αδιανόητα.
Μέχρι σήμερα, 167,501 ασθενείς είχαν σοβαρές παρενέργειες με το Tysabri από τους οποίους οι 4,332 (2.59%) έπαθαν PML. που ισούτε με θανατική ποινή ή δια βίου βασανιστήριο όχι μόνο για τους ίδιους άλλα και τους οικίους τους.
Το Gilenya δεν είναι καθόλου αθώο. Είναι γνωστό ότι επιταχύνει δερματικά προβλήματα, μάλιστα στις κλινικές δοκιμές είχαν πεθάνει 11 άτομα κάποιοι από μελάνωμα. Στα σημερινά εμπορικά δεδομένα, τα στατιστικά μένουν να εμφανιστούν κάποια στιγμή....
Στις ιντερφερόνες, τα συκώτια και οι λοιμώξεις, ακόμα και οι κορτιζόνες σε μεγάλες ποσότητες είναι συνυφασμένη με σοβαρά καρδιακά προβλήματα, οστεοπόρωση και λοιμώξεις.
Τα Aubagio των γελοίων στατιστικών, το Fampyra η μεγάλη ντροπή της επιστήμης που βελτιώνει το βάδισμα κατά ένα βήμα... και τα χιλιάδες μυριάδες προβλήματα που εμφανίζουν αργά η γρήγορα η χρόνια λήψη των φαρμάκων αυτών, των οποίων η χρηματική αξία είναι αδιανόητη για αυτά που προσφέρουν στην πλειοψηφία.
Ναι μερικές παθήσεις έχουν το φαρμακάκι τους. Στην σκλήρυνση όμως υπάρχει μεγάλο κρεσέντο πελατείας - νόσου και το να βυθίζεται στο καροτσάκι ο κάθε σκληρυντικός, φαντάζει στα χέρια των φαρμακοβιομηχανιών κέρδος.
Στο δια ταύτα, υπάρχει ένα στατιστικό που μερικοί βοηθιούνται από τα φάρμακα. Δια βίου; Σίγουρα όχι. Κάποια στιγμή ο ιντερφερονάς ή ο Tysabriσκος, θα πρέπει να πάρει την απόφασή του. Σε 1-2-10 χρόνια. Και τότε συνειδητοποιεί κανείς ότι τα μηνιαία χιλιάρικα που έφευγαν προς τις φαρμακευτικές ήταν απλά μια πρεζο-συντήρηση. Ναι βάραγα ενέσεις 4παρά χρονάκια. Δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτό που υμνεί το σύστημα. Στην δημιουργία στρατιές ζομπίσκον.
Η Novartis είναι από τα στελέχη σε αυτήν την κουλτούρα. Οι πρακτικές της, πολλά κοινά από τον μεσαίωνα. Οι εμπλεγμένοι άνθρωποι μυριάδες πάσης φύσεων και επαγγέλματος.
Τουλάχιστον εμείς ας μην τους χρηματοδοτούμε. Τουλάχιστον όχι δια βίου. Ας υπάρχει κάπου η ελπίδα της απεμπλοκής από το σύστημα. Υπάρχουν πολλά πολλά παραδείγματα που το κατάφεραν.
Όταν μιλάμε για φάρμακα και μιλάμε για την σκλήρυνση, υπάρχει μια μεγάλη μαύρη τρύπα στην οποία προσπαθούν να μας ρίξουνε. Το νου μας, αφύπνιση, εγρήγορση, Τώρα.»
Θέλετε να βάλω κι άλλα; Πήρατε νομίζω μια γεύση τι συμβαίνει. ΑΥΤΗ είναι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ των πασχόντων από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ένα  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ του εφιάλτη που ζουν.
ΟΛΑ αυτά τα παραδείγματα, οι συζητήσεις, και πολλά ακόμα, κατακλύζουν τα διάφορα forum, και είναι ΜΑΚΡΙΑ από τις όποιες «σκοπιμότητες».
Οι Άνθρωποι σχολιάζουν τον ΠΟΝΟ τους, τον οποίο κάνει μεγαλύτερο το «κράτος πρόνοιας».
Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης

2 νέα βιβλία στη νέα σειρά Ελληνικής λογοτεχνίας και πρόσκληση σε εκδήλωση!

Στο πλαίσιο της νέας σειράς των Εκδόσεων Διάπλαση «Ελληνική Λογοτεχνία» κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα της Ελένης Γκίκα, «Η ωραία της νύχτας» και του Γιώργου Γλυκοφρύδη, «Το τρίτο αστέρι».
Η Ελένη Γκίκα με την δημοσιογραφική της ιδιότητα καταπιάνεται με ένα αληθινό περιστατικό, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία το καλοκαίρι του 2016 και δημιουργεί ένα αφήγημα, που θα καθηλώσει τους αναγνώστες.
Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης μάς ταξιδεύει στο διάστημα μέσ' από την ιστορία τριών γενεών κι έναν έρωτα που επανέρχεται στον χρόνο. Παρελθόν και μέλλον συγκρούονται σε μια συναρπαστική περιπέτεια, απολαυστική σαν κινηματογραφική ταινία.
Ελένη Γκίκα - Η ωραία της νύχτας

Το μεγάλο και το ακατανόητο το ζεις. Φραγκοδίφραγκα θα είναι πάντοτε εκείνα που γράφω. Καταλαβαίνω καλύτερα τη σιωπή. Είναι η μόνη παράφορα εύγλωττη, η μόνη αξιοπρεπής. Αλλ’ άνοιξε ο χρόνος κι έχουν γίνει κουβάρι ό,τι θυμάμαι, ό,τι συμβαίνει κι εκείνο που κρύβεται αινιγματικά μια ζωή. Τον πονάω τον τόπο μου. Είμαι ο τόπος. Ξερολιθιά στις ξερολιθιές.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Γιώργος Γλυκοφρύδης - Το τρίτο αστέρι

«Σ’ αγαπώ παραπάνω, και περισσότερο, και τόσο, όχι λιγότερο».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Παρουσίαση του βιβλίου

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ , στο πλαίσιο της σειράς «Ελληνική Λογοτεχνία»,
και το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της
ΜΑΙΡΗΣ ΒΑΣΑΛΟΥ
ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΛΛΟΘΙ
την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18.00 μ.μ.
στον ΙΑΝΟ στο CAFE
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
EΛΕΝΗ ΓΚΙΚΑ, δημοσιογράφος - συγγραφέας
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΝΑ, δημοσιογράφος
ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ, δημοσιογράφος
ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΡΙΩΤΗ, φιλόλογος – συγγραφέας
Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί:
ΟΛΓΑ ΠΟΛΙΤΟΥ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν,
στο πιάνο ο ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑΣ
και η ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ τραγούδι
ΙΑΝΟΣ Σταδίου 24, Αθήνα. Τηλ. 210 3217917
Δείτε όλες τις νέες κυκλοφορίες εδώ
Δείτε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις εδώ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 76 
10680 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445
www.diaplasibooks.gr
info@diaplasibooks.gr

Άρβυλα Ψηλά Πυροσβεστών FIRE.BK.978

Άρβυλα Ψηλά Πυροσβεστών FIRE.BK.958 της Longstone
Ιταλικά δερμάτινα άρβυλα προστασίας για τους πυροσβέστες, με φερμουάρ και κορδόνια.

Χαρακτηριστηκά – Πλεονεκτήματα
* Κατηγορίας πολύ υψηλής ασφάλειας
* Από υψηλής ποιότητας αδιαβροχοποιημένο δέρμα πάχους 2,4mm
* Εσωτερική επένδυση με μεμβράνη Sympatex/Tepor
* Εσωτερική σόλα από διαπνέον μαλλί Felt
* Σόλα από λάστιχο νιτριλίου Vibram αντοχής σε θερμοκρασίες ως και 300οC
* Κορδόνια 134cm από Nomex με σύστημα easy roller για ευκολότερη εφαρμογή
* Ανατομικό
* Εξωτερική ενίσχυση στα δάχτυλα
* Ύψος: 26cm
Προδιαγραφές
DIN EN 15090:2012 / DIN EN ISO 20344:2013 / DIN EN ISO 20345:2012 / F2A – HI3 – SRC – CI – AN / CAT.III
Προτεινόμενη Χρήση
Για πυρεσβέστες και διασώστες.

FULL-CIRCLE COLOR SCANNING SONAR Model FSV-35

FULL-CIRCLE COLOR SCANNING SONAR Model FSV-35
Advanced Solutions Built on World-Proven Sonar Technology
The FSV series of Furuno Scanning Sonar has long been a favorite among commercial fishermen, and the FSV-35 carries on that tradition. The FSV series provides reliable and consistent detection of fish and seabed conditions with revolutionary, enhanced signal processing technology.

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΙΑΝΑ ΚΑΙ ΛΑΤΕΡΝΕΣ

Το εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων Πιάνων και Λατερνών του ΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ σας περιμένει!
Μπορείτε να επισκεφτείτε και τον ιστοχώρο του κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΕΝΙΣΧYΤΗΣ RF LINEAR RM RF KL-203

ΕΝΙΣΧYΤΗΣ RF LINEAR RM RF KL-203
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ / RF LINEAR AMPLIFIER RM RF KL-203 
ANEBAZEI THN ΙΣΧΥ ΤΟΥ ΠΟΜΠΟΥ ΕΩΣ 100W AM/FM ΚΑΙ 200W SSB
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ :18-30 MHz
ΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 12-14V
ΡΕΥΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ :10A
ΙΣΧΥΣ ΕΙΣΟΔΟΥ :0,5-10W AM/FM/1W- 20W SSB
ΙΣΧΥΣ ΕΞΟΔΟΥ:AM FM 100W MAX /200W SSB
ΜΕΓΕΘΟΣ:¨109Χ125Χ35 mm

CRT SUPERSTAR SS 7900 SSB

CRT SUPERSTAR SS 7900 SSB
AM / FM / LSB / USB
28-29.7 MHz
12W AM / FM 30W / 30W SSB
Μεγάλη Οθόνη LCD
CTCSS/DCS
Norm AMATEUR RADIO
Mode AM / FM / LSB / USB
Frequency range 28 - 29.7 mHz
Power 12W AM / 30W FM / 30W SSB (adjustable AM/FM/SSB)
Memories 6
CLARIFIER Yes : (multifunction) clarifies the voice in SSB
SQUELCH Automatic (ASQ) AM/FM
ROGER BEEP Yes : TX beep end
RF GAIN Yes : adjust sensibility on RX
CTCSS / DCS (encoder/decoder) 38 CTCSS / 104 DCS : sub-audio code to activate repeater like selective tone (included original )
Filters NB/HI CUT Yes : noise filters
DOUBLE WATCH function Yes
TOT function Yes : time out timer
SCAN function Yes : automatic search of busy channels
Various functions Emergency Channel + (+) 10kHz function / ECHO / MONITORING + OFFSET function + SWR protection + Beep function keys + Keypad lock
Mike UP/DOWN selection (plug in front pannel)
Display BIG LCD display
Level display Displaying frequency or channel + Viewing the modulation mode + Indicator signal reception and transmission + SWR level indicator
Options Programming cable + software
Programmable by software Yes
Size 200 (l) x 280 (L) x 60 (H) mm
Weight 1.5 kgs
Guaranty 2 years

Φιλική Εταιρεία Πνεύματος

Φιλική Εταιρεία Πνεύματος
Συγγραφέας: Δημήτρης Καρύδας
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Υπεύθυνος Σειράς: Ελένη Γκίκα
Ημερομηνία έκδοσης: 15 Νοεμβρίου 2017
Σχήμα: 14Χ21
Σελίδες: 280
Εξώφυλλο: Μαλακό
ISBN: 978-960-567-137-2
Μια μυστηριώδης φωνή στο τηλέφωνο προσφέρει το απόλυτο μπεστ σέλερ σ’ έναν αποτυχημένο συγγραφέα του ενός βιβλίου. Βασικοί όροι της «φαουστικής συμφωνίας» να μη μιλήσει ποτέ δημόσια για το έργο του και να το παραδώσει σε συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο. Σταδιακά και μετά την τρομερή επιτυχία του βιβλίου ο λογοτέχνης καταλήγει να αναζητά μανιωδώς τον παράξενο άγνωστο δωρητή και μπλέκεται σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό και σατανικό απ’ ό,τι περίμενε.
Η ιστορία κάποιου που κέρδισε ανορθόδοξα την αναγνώριση, αλλά έχασε τον εαυτό του επειδή αγνόησε τον βασικό κανόνα: όταν κάνεις συμφωνία με τον διάβολο, στα ψιλά γράμματα γράφει ότι θα σου πάρει την ψυχή. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα του την παραδώσεις.
Βιβλιοφιλικό θρίλερ με νουάρ ατμόσφαιρα και κεντρικό θέμα τη λογοκλοπή, μια τοιχογραφία που αναφέρεται στον λογοτεχνικό κόσμο αλλά και στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Με μια μη γραμμική αφήγηση και συχνά φλας-μπακ, ο συγγραφέας «παίζει» με την αλήθεια του αναγνώστη όπως οι ήρωές του με τη λογοκλοπή. Τα τελευταία πέντε κεφάλαια του βιβλίου συνιστούν το καθένα έναν αυτόνομο επίλογο της πλοκής που έχει προηγηθεί, και ο αναγνώστης είναι αυτός που καλείται να βάλει την τελεία.

ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ_Αρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ'

Το Αιγαίο με τα μάτια του «Βασιλιά Ήλιου»
Ελλάδα – Γαλλία συνομιλούν σε έκθεση σπάνιων χειρόγραφων χαρτών

Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, 19.00

Δύο σπάνιες συλλογές χειρόγραφων χαρτών των Κυκλάδων, μία από την Ελλάδα και η «δίδυμή» της από τη Γαλλία, δημιουργίες μηχανικών του Λουδοβίκου ΙΔ΄ τον 17ο αιώνα, βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως και παρουσιάζονται μαζί στο κοινό, σε μία έκθεση που συνδυάζει ιστορικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον.
Πρόκειται για την έκθεση «Aρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ΄», που οργανώνει η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και το Εργαστήριο Χαρτογραφίας ΑΠΘ. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, στις 19.00.
Στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του Τελλογλείου παρουσιάζονται οι δύο συλλογές της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης και της Service historique de la Défense, στην Βενσέν, έξω από το Παρίσι. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται 28 μεγάλων διαστάσεων χειρόγραφες απεικονίσεις των νησιών των Κυκλάδων και 9 επίσης μεγάλων διαστάσεων χειρόγραφες απεικονίσεις με 28 όψεις ακτών από τη θάλασσα. Ανάμεσά τους: τα νησιά Νάξος, Πάρος, Σίφνος, Μήλος, Ίος, Αντίπαρος, Κίμωλος, Πολύαιγος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κέρος, Κουφονήσια, Κύθηρα και Ελαφόνησος, ακτογραμμές της Πελοποννήσου, της Ζακύνθου, των Κυκλάδων, αλλά και του κόλπου της Τύνιδας και της Σαρδηνίας, από όπου περνούσαν τα γαλλικά καράβια για να μπουν στο Αιγαίο.
Οι χάρτες αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης και τεχνολογίας, μοναδικά παγκοσμίως και υψηλής αισθητικής δείγματα νησιωτικής χαρτογραφίας του 17ου αιώνα. Η συλλογή της Τρικογλείου περιέχει χάρτες του μηχανικού Ραζό και αυτή της Service historique de la Défense του μηχανικού Πετρέ. Και οι δύο χαρτογράφοι εργάστηκαν στα προγράμματα απεικόνισης του Αρχιπελάγους των Κυκλάδων, μέρος ευρύτερης αποστολής χαρτογράφησης των ανατολικών ακτών της Μεσογείου. Από το φιλόδοξο πρόγραμμα διασώθηκαν οι εξαιρετικοί χειρόγραφοι χάρτες μεγάλων διαστάσεων, επιπεδογραφίες και όψεις ακτών από τη θάλασσα, με λεπτομερείς αποτυπώσεις γεωμετρικών και θεματικών χαρακτηριστικών από τους δύο αυτούς μηχανικούς του βασιλιά.
Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ και η Μεσόγειος
H Μεσογειακή ναυτική πολιτική της Γαλλίας υπό τον Λουδοβίκο ΙΔ΄, το β’ μισό του 17ου αιώνα, συνδύαζε πολλές δράσεις μιας αποτελεσματικής διοίκησης για την αμυντική θωράκιση της χώρας σε ξηρά και θάλασσα. Τα προγράμματα των οχυρωματικών και δημόσιων έργων ικανοποιούσαν τις στρατιωτικές ανάγκες και διαμόρφωναν την επαγγελματική ειδικότητα των έμπειρων μηχανικών εντολοδόχων του βασιλιά. Από τις υψηλού κύρους δεξιότητες των μηχανικών ήταν οι τοπογραφήσεις και χαρτογραφήσεις, ανάμεσά τους και εκείνες των ακτών.
Η εμβληματική πολιτική προσωπικότητα της εποχής του Λουδοβίκου ΙΔ΄, ο Κολμπέρ, ως ο επικεφαλής, ανάμεσα στα άλλα, των ναυτικών υποθέσεων της χώρας, εστίασε το ενδιαφέρον της Γαλλίας στη Μεσόγειο, για να εξισορροπήσει την ανταγωνιστική ναυτική παρουσία των Άγγλων και Ολλανδών  και για να προστατεύσει τα εμπορικά προνόμια που είχε εξασφαλίσει η Γαλλία από την Υψηλή Πύλη από τον 16ο αιώνα. Οι προσπάθειες του Κολμπέρ στα ναυτικά ζητήματα  συμβάδιζαν με τη συστηματική υποστήριξη των επιστημών, με στόχο και τις χαρτογραφήσεις, όπως αποδεικνύει η δημιουργία της Ακαδημίας των Επιστημών το 1666. Παράλληλα, τον ρόλο της Γαλλίας στη Μεσόγειο και τις εκεί φιλοδοξίες του Λουδοβίκου ΙΔ΄ προωθούσαν η πρόοδος της στρατιωτικής μηχανικής με την καθοδήγηση του Λουβουά, επικεφαλής των πολεμικών υποθέσεων και του Βομπάν, της κατεξοχήν προσωπικότητας στις επιστήμες των μηχανικών, μαζί με τις δράσεις για την ανάπτυξη της ναυπηγικής στον ναύσταθμο της Τουλόν και των πρωτοποριακών μεθόδων που εισήγαγε στο ναυτικό εμπόριο το Επιμελητήριο της Μασσαλίας.
Η ανάγκη της εκ νέου χαρτογράφησης της Μεσογείου λόγω της προόδου των επιστημών είχε πλέον ωριμάσει, μαζί με την επιτακτική ανάγκη της απεικόνισης και των ανθρωπογενών (υλικών και κοινωνικών) θεματικών στοιχείων κατά μήκος των ακτογραμμών της. Η αντίληψη για την ανάγκη μιας νέας γνωριμίας της Γαλλίας με τη Μεσόγειο οδήγησε από το 1679 και εξής στη συστηματική χαρτογράφηση των ακτών της Μεσογείου από τα δυτικά και τα κεντρικά τμήματά της. Σημαντικά όμως γεωπολιτικά γεγονότα έστρεψαν τη χαρτογράφηση προς την ανατολική Μεσόγειο, τις μικρασιατικές ακτές, τους Αγίους Τόπους, τα Δαρδανέλλια, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Αιγαίο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Αρχιπέλαγος των Κυκλάδων.
Η χαρτογραφική δραστηριότητα της περιόδου 1685-1687 ήταν το προαπαιτούμενο μιας (πιθανής) επιθετικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία ήταν απασχολημένη στον μακροχρόνιο πόλεμο εναντίον της Ιεράς Συμμαχίας (1683-1699). Τότε οργανώθηκε από στρατιωτικούς αξιωματούχους του Λουδοβίκου ΙΔ΄ μια επιχείρηση εκμετάλλευσης παντός ενδεχομένου, η οποία όμως απέτυχε τελικά στους στόχους της, επειδή επικράτησε ο πολιτικός πραγματισμός και ρεαλισμός στην εξωτερική πολιτική του Λουδοβίκου ΙΔ΄.
Η έκθεση «Aρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ΄» συνοδεύεται από ομώνυμη έκδοση 130 σελίδων, με τη δημοσίευση όλων των χαρτών και των δύο Recueils, της Τρικογλείου και της Service historique de la Défense.
Διάρκεια έκθεσης: έως τις 2 Απριλίου 2018.

ΚΘΒΕ: Ενθουσίασαν ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών και τι άλλο παίζει αυτή την εβδομάδα


Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Ενθουσίασαν ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών και τι άλλο παίζει αυτή την εβδομάδα
Σε ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας, στο οποίο οι κάτοικοι του είναι καταδικασμένοι σε ισόβια ηλιθιότητα, ταξίδεψε το κοινό που βρέθηκε στην πρεμιέρα της ρομαντικής κωμωδίας «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.
Οι θεατές, που κατέκλυσαν το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, εξέφρασαν την χαρά τους για την πρωτοβουλία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, να παρουσιάσει μια νέα παραγωγή του στις γειτονιές της πόλης.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας του έργου στην ιστοσελίδα μας!
Περισσότερες Πληροφορίες
Μόνο 3 παραστάσεις για την ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ειδικά αυτή την εβδομάδα!
Το πρόγραμμα της παραγωγής «Η αυλή των θαυμάτων» ειδικά για την εβδομάδα αυτή είναι:
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στις 20:30
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, στις 20:30
Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, στις 19:00​

Οι παραστάσεις του έργου από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου θα συνεχιστούν κανονικά.
Εισιτήρια ONLINE
15 χρόνια Εκπαιδευτικά Προγράμματα ΚΘΒΕ … και συνεχίζουμε!
Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ξεκίνησαν το 2002.
Έως σήμερα τα έχουν παρακολουθήσει γύρω στους 250.000 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!

Όπως σημειώνει ο Νίκος Βουδούρης, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΘΒΕ τα τελευταία 15 χρόνια:
Ο θίασος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (παρουσιάσεων-παραστάσεων) απογειώνεται κάθε φορά για το μέλλον, προσγειώνεται στο παρελθόν και επιστρέφει κάθε φορά πλουσιότερος σε ιδέες, εικόνες και εμπειρίες.
Περισσότερες Πληροφορίες
Δράσεις στο Τελλόγλειο και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ απόψε, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ! «Πίσω από τους Πίνακες. Μία συνομιλία με τη ζωγραφική του Πάρι Πρέκα» σε σκηνοθετική επιμέλεια της Μάρας Τσικάρα.
Εκεί θα είναι και η ζωγράφος Μερόπη Πρέκα, που θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η μαγεία της τέχνης του φωτός. Τα βιτρό: η ιστορία τους από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας»

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ την Πέμπτη 15 Φεβουαρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης! «Η ιστορία του Β.Μ. - ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα» σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη
Συνεχίζονται στις σκηνές μας...

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ
Βασιλικό Θέατρο ΟΣΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
ΝΤΑ
Θέατρο ΕΜΣ

ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ
ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ
Φουαγιέ ΕΜΣ
ΕΛΙΖΑ
Βασιλικό Θέατρο
Κάθε Κυριακή (11:00) ΚΟΙΤΑ!
Θέατρο ΕΜΣ
Κάθε Σάββατο (10:30 & 12:00)
Πρόγραμμα Παραστάσεων

[ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ]




Beevor, Antony
Στάλινγκραντ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 632 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 15x23
ISBN: 960-270-968-5 • 33,10€
Η ιδέα που κρύβεται πίσω από το γράψιμο αυτού του βιβλίου είναι να φανούν, μέσα στο πλαίσιο της συμβατικής ιστορικής διήγησης, οι εμπειρίες των στρατευμάτων και των δύο πλευρών, με τη βοήθεια ενός μεγάλου εύρους νέων πληροφοριών που προέρχονταν κυρίως από τα ρωσικά αρχεία.
«Τη Pωσία», παρατήρησε ο ποιητής Tyuchev, «δεν μπορείς να την κατανοήσεις χρησιμοποιώντας την κοινή λογική». Τη Μάχη του Στάλινγκραντ δεν μπορείς να την κατανοήσεις μετά από μια τυπική ανάλυση. Η αμιγώς στρατιωτική σπουδή μιας μάχης τέτοιου μεγέθους δεν κατορθώνει να μας μεταφέρει στην πραγματικότητα του πεδίου της μάχης, όπως ακριβώς δεν το κατάφεραν οι χάρτες του Χίτλερ στη «Φωλιά του Λύκου» στο Rastenburg, που τον είχαν απομονώσει σε έναν φανταστικό κόσμο, μακριά από τα δεινά των στρατιωτών του. Η ιδέα που κρύβεται πίσω από το γράψιμο αυτού του βιβλίου είναι να φανούν, μέσα στο πλαίσιο της συμβατικής ιστορικής διήγησης, οι εμπειρίες των στρατευμάτων και των δύο πλευρών, με τη βοήθεια ενός μεγάλου εύρους νέων πληροφοριών που προέρχονταν κυρίως από τα ρωσικά αρχεία. Η ποικιλία των πηγών παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιγραφή της πρωτοφανούς φύσης της μάχης καθώς και των συνεπειών που είχε σε όλους εκείνους που εγκλωβίστηκαν μέσα σ’ αυτήν δίχως σχεδόν καμία ελπίδα να ξεφύγουν.  Ανάμεσα στις πηγές περιλαμβάνονται πολεμικά ημερολόγια, αναφορές στρατιωτικών ιερέων, προσωπικές εμπειρίες, γράμματα, ανακρίσεις Γερμανών και άλλων αιχμαλώτων από τη NKVD, προσωπικά ημερολόγια και συνεντεύξεις αυτών που συμμετείχαν. Μία από τις πιο πλούσιες πηγές του κεντρικού αρχείου του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας στο Podolsk αποτελείται από τις πολύ λεπτομερείς εκθέσεις που στέλνονταν καθημερινά από το Μέτωπο Στάλινγκραντ στον επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος του Κόκκινου Στρατού στη Μόσχα, στον Aleksandr Shcherbakov. Σε αυτές περιγράφονται όχι μονάχα ηρωικές πράξεις, αλλά και «ασυνήθιστα περιστατικά» (ευφημισμός των κομισαρίων για την προδοτική συμπεριφορά), όπως λιποταξίες, προσχωρήσεις στο αντίπαλο στρατόπεδο, δειλία, ανικανότητα, αυτοτραυματισμοί, «αντισοβιετικές συζητήσεις» ακόμα και μέθη. Οι σοβιετικές αρχές εκτέλεσαν για τέτοια «περιστατικά» περίπου 13.500 από τους στρατιώτες τους στο Στάλινγκραντ - δηλαδή περισσότερους από μια ολόκληρη μεραρχία. Η κύρια πρόκληση, συνειδητοποίησα σύντομα, ήταν να επιχειρήσει κανείς να αντιπαραθέσει στην αυθεντική αυτοθυσία τόσων στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, τον εξαιρετικά βίαιο εξαναγκασμό που άσκησαν τα ειδικά τμήματα της NKVD (τα οποία πολύ σύντομα πέρασαν στη δικαιοδοσία της αντικατασκοπευτικής SMERSH) εναντίον όσων δίσταζαν να πολεμήσουν. Η σχεδόν αδιανόητη αγριότητα του σοβιετικού συστήματος εξηγεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι πλήρως, τους λόγους που οδήγησαν πολλούς πρώην στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού να πολεμήσουν στο πλευρό των Γερμανών. Στις τάξεις των μεραρχιών της 6ης Στρατιάς, η οποία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του Μετώπου Στάλινγκραντ, υπηρετούσαν περισσότεροι από 50.000 Σοβιετικοί πολίτες με γερμανικές στολές. Κάποιοι από αυτούς είχαν αναγκασθεί να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο προκειμένου να αποφύγουν τη φρικτή λιμοκτονία των στρατοπέδων αιχμαλώτων? άλλοι ήταν απλά εθελοντές. Δεν είναι λίγες οι γερμανικές εκθέσεις των τελευταίων συγκρούσεων που περιγράφουν το θάρρος και την αφοσίωση που επέδειξαν αυτοί οι «Hiwi» («εθελοντές») μαχόμενοι εναντίον των συμπατριωτών τους. Περιττό να αναφέρει κανείς τη φρενήρη καχυποψία που κατάλαβε τη NKVD του Μπέρια όταν διαπίστωσε το μέγεθος της προδοσίας. Το θέμα αυτό παραμένει ακόμα και σήμερα ταμπού στη Ρωσία. Ένας συνταγματάρχης του πεζικού, με τον οποίο έτυχε να μοιραστώ την κλινάμαξα ταξιδεύοντας σιδηροδρομικώς για το Volgograd (το πρώην Στάλινγκραντ), αρνιόταν αρχικά να αποδεχθεί ότι υπήρξε έστω και ένας Ρώσος που φόρεσε γερμανική στολή. Πείστηκε τελικά όταν του είπα για τις καταστάσεις σιτιζομένων* της 6ης Στρατιάς που βρίσκονταν στα γερμανικά αρχεία και περιείχαν ρωσικά ονόματα. Για έναν άνθρωπο που απεχθανόταν εμφανώς τον Στάλιν για τις εκκαθαρίσεις που επέβαλλε στο Ρωσικό Στρατό, η αντίδρασή του ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. «Δεν ήταν πλέον Ρώσοι» είπε χαμηλόφωνα. Το σχόλιό του ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με τη φόρμουλα που είχε χρησιμοποιηθεί πριν από περίπου πενήντα χρόνια, όταν το Μέτωπο Στάλινγκραντ έκανε λόγο για «πρώην Ρώσους» στις αναφορές του προς τον Shcherbakov που βρισκόταν στη Μόσχα. Τα συναισθήματα για το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο παραμένουν ακόμα και σήμερα το ίδιο ανελέητα όπως ακριβώς ήταν και τότε. Η απερισκεψία, η σκληρότητα και η τραγωδία αυτής της ιστορίας αποκαλύπτεται μέσα από αναπάντεχα περιστατικά. Το πιο εντυπωσιακό γεγονός για τη γερμανική πλευρά δεν έγκειται στην απροκάλυπτη συμμετοχή της Βέρμαχτ στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν -γεγονός που αποτελεί αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης ακόμα και σήμερα στη Γερμανία- αλλά στη σύγχυση αίτιου και αιτιατού, ειδικότερα στη σύγχυση που επικράτησε μεταξύ των πολιτικών πεποιθήσεων και των συνεπειών τους. Οι Γερμανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στη Ρωσία -όπως αποκαλύπτουν τόσα και τόσα γράμματα τα οποία στάλθηκαν από το Στάλινγκραντ- ήταν σε πλήρη ηθική σύγχυση. Ο στόχος της υποδούλωσης των Σλάβων και της υπεράσπισης της Ευρώπης από το μπολσεβικισμό μέσω ενός προληπτικού χτυπήματος αποδείχθηκε, το λιγότερο, επιζήμιος. Ακόμα και σήμερα, πολλοί από τους Γερμανούς επιζώντες αντιμετωπίζουν τη Μάχη του Στάλινγκραντ ως μια πονηρή παγίδα των Σοβιετικών στην οποία παρασύρθηκαν λόγω των εσκεμμένων υποχωρήσεων του Κόκκινου Στρατού. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα και όχι αυτουργούς αυτής της καταστροφής.  Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχει κάτι που παραμένει αδιαμφισβήτητο. Η Μάχη του Στάλινγκραντ εξακολουθεί να αποτελεί ένα ιδεολογικά φορτισμένο θέμα και συμβολικής σημασίας, για το οποίο η τελευταία λέξη δεν θα ειπωθεί για πολύ καιρό ακόμα.


Ζωοδόχου Πηγής 73, 10681 Αθήνα. Τηλ2103822251 - 2103815433 - 2103816661 - Fax: 2103815882email: info@govostis.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 
Τασούλα Τσιλιμένη

14 Φεβρουαρίου 2018
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου και το βιβλιοπωλείο-καφενείο Χάρτα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τασούλας Τσιλιμένη Το κουμπί και άλλες ιστορίες την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 8 μ.μ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας,
Βίκυ Μαντζώρου, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας,
Ευγενία Σηφάκη, λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
και η συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ηλίας Κουτσέρης, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου.
Βιβλιοπωλείο-καφενείο Χάρτα
Σκενδεράνη 16 
Βόλος , 24210-33.250

 
Λένα Διβάνη

15 Φεβρουαρίου 2018
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Σπόρος σας προσκαλούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με αφορμή το νέο βιβλίο της Λένας Διβάνη Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7 μ.μ.
Η συγγραφέας θα θυμηθεί ιστορίες από τα ταξίδια της και θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες.
Βιβλιοπωλείο Σπόρος
Δροσίνη 7 
Κηφισιά , 210-80.86.404

 
Αλέξης Σταμάτης

15 Φεβρουαρίου 2018
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Αλέξη Σταμάτη Μοτέλ Μορένα την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 8 μ.μ.
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι:
Εριφύλη Μαρωνίτη, συντονίστρια Δικτύου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων, δημοσιογράφος
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, συγγραφέας.
Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Εύα Σιμάτου.
Είσοδος ελεύθερη
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο ismini@kastaniotis.com ή στο τηλέφωνο 216-900.3570
Οικία Κατακουζηνού
Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Πλατεία Συντάγματος
Αθήνα

 
Λίνα Σόρογκα

15 Φεβρουαρίου 2018
Oι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Ianos σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Λίνας Σόρογκα Χρυσά λούπινα την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 8.30 μ.μ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας,
Τίτος Πατρίκιος, ποιητής,
Λιάνα Σακελλίου, ποιήτρια, πανεπιστημιακός,
Γιώργος Χρονάς, ποιητής, εκδότης του περιοδικού Οδός Πανός,
και η συγγραφέας.
Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης.
Ianos
Σταδίου 24 
Αθήνα , 210-32.1