Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ // ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ;


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ;
Η νομική επιστήμη για όλους
[2η επικαιροποιημένη έκδοση]

Το ερώτηµα «τι είναι δίκαιο;» είναι πολύ παλαιό. Απασχολεί τους θεωρητικούς και τους φιλοσόφους του δικαίου από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα. Θα µπορούσαµε να πούµε ότι πρόκειται για ένα ερώτηµα ανάλογο µε εκείνο που απηύθυνε στο Πραιτώριο ο Πόντιος Πιλάτος προς τον Ιησού Χριστό: «Τι εστίν αλήθεια;» Ωστόσο, µε το παρόν βιβλίο δεν επιδιώκεται η συνέχιση της αναζήτησης µιας απάντησης, η οποία ίσως και να µην υπάρχει. Ο σκοπός του συγγραφέα εδώ είναι πολύ πιο απλός: Συνίσταται στην προσπάθεια να φέρει το δίκαιο και τη νοµική επιστήµη πιο κοντά στον απλό πολίτη∙ να πάρει το δίκαιο από το επίπεδο της θεωρίας και να το κατεβάσει στην πραγµατικότητα της καθηµερινής ζωής∙ να καταστήσει σαφές στον µη ειδικό τι σηµαίνουν και πώς εφαρµόζονται οι κανόνες δικαίου κάθε µέρα σε πλήθος ζητηµάτων (εµπορικών, οικονοµικών, οικογενειακών, κληρονοµικών κλπ.) που δηµιουργεί η συµβίωση των ανθρώπων σε µια κοινότητα.
Παρόλο που το δίκαιο είναι άµεσα και άρρηκτα συνδεδεµένο µε την καθηµερινή ζωή του ανθρώπου, δεν προσελκύει το ενδιαφέρον και την εµπιστοσύνη του στον ίδιο βαθµό µε τις άλλες κοινωνικές και πολιτικές επιστήµες, όπως η ιστορία, η κοινωνιολογία, η φιλολογία, η ιστορία της τέχνης κλπ. Με τη φιλοδοξία να αντιστρέψει αυτή την εικόνα, ο συγγραφέας προσπαθεί όσο µπορεί πιο απλά και µε τη χρήση πολλών παραδειγµάτων, να ανοίξει για τον µη νοµικό ένα παράθυρο στον «παράδεισο» των νοµικών εννοιών∙ να εξηγήσει τη λειτουργία πολλών θεσµών∙ να απλουστεύσει κατά το δυνατό νοµικές κατασκευές που φαίνονται δυσνόητες∙ και να καταστήσει σαφές ότι ο νοµοθέτης, µπορεί µεν µερικές φορές (ή εποχές) να υπερβάλλει στην παραγωγή νόµων (εξού και η γνωστή µας πολυνοµία), αλλά κατά κανόνα δεν αυθαιρετεί! Πίσω από κάθε νοµοθετική ρύθµιση κρύβεται η προσπάθεια επίλυσης προβληµάτων της καθηµερινής ζωής και διευθέτησης συγκρουόµενων συµφερόντων των µελών της κοινωνίας.
Η παρούσα νέα έκδοση περιέχει τις πρόσφατες νοµοθετικές αλλαγές που επήλθαν σε σηµαντικά θέµατα, όπως το νέο δίκαιο της πώλησης που θεσπίστηκε σε συµµόρφωση προς Ευρωπαϊκές Οδηγίες, τη µεταβολή της διαδικασίας έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου, τη θέσπιση της «συνεπιµέλειας» του τέκνου σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης των γονέων-συζύγων, την ψήφιση των νέων Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας, καθώς και τις τροποποιήσεις της ρύθµισης αρκετών ζητηµάτων που αφορούν στην οργάνωση του Κράτους.
Ο Απόστολος Σ. Γεωργιάδης υπήρξε ∆άσκαλος πολλών γενεών Ελλήνων νοµικών. Είναι επίτιµος και οµότιµος καθηγητής της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου της Αθήνας, καθώς και τακτικό µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών.
ΣΕΙΡΑ | ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ISBN 978-960-524-924-53, σχήμα 17 x 24 εκ., 704 σελ., τιμή: 35 ευρώ

ΤΑ ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ


 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταρρίπτει ένα – ένα τα fake news για το ΕΣΥ




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταρρίπτει ένα – ένα τα fake news για το ΕΣΥ
Τα «σύννεφα» των fake news επιχείρησε να διαλύσει ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε ερωτήσεις των νέων για το ΕΣΥ μέσω του tik tok. Την αλήθεια για τις προθέσεις του ίδιου και του κόμματός του σχετικά με τις υπηρεσίες παροχής Δημόσιας Υγείας ξεκαθάρισε ότι θα πει παραθέτοντας ντοκουμέντα σε ένα βίντεο σχεδόν τριών λεπτών.

Καμπανάκι για τις εξαγωγές από τη βουτιά του Απριλίου


Καμπανάκι για τις εξαγωγές από τη βουτιά του Απριλίου
Καμπανάκι για την πορεία των εξαγωγών αγαθών χτυπάνε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εξωτερικό ισο...

Πέφτουν οι τιμές ρεύματος, αυξάνονται οι κρυφές χρεώσεις


Πέφτουν οι τιμές ρεύματος, αυξάνονται οι κρυφές χρεώσεις
Η αισθητή αποκλιμάκωση της τιμής φυσικού αερίου, έστω κι αν τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε μια προσωρινή (;...



Οριστική αναβολή για τις ταμειακές - Κερδισμένη η φοροδιαφυγή!


Οριστική αναβολή για τις ταμειακές - Κερδισμένη η φοροδιαφυγή!
Αναβολή για τουλάχιστον ένα χρόνο, έως τον Ιούνιο του 2024 στην υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τ...



Οι ξένοι απογειώνουν τις κατοικίες, οι τιμές επιστρέφουν στο ρεκόρ του 2008


Οι ξένοι απογειώνουν τις κατοικίες, οι τιμές επιστρέφουν στο ρεκόρ του 2008
Ξέφρενο ράλι τιμών καταγράφεται στην εγχώρια αγορά κατοικιών, το οποίο φέρνει πολύ γρήγορα τις τιμές στα επίπε...



Η επόμενη μέρα των εκλογών με μια Βουλή γεμάτη... παρατράγουδα



Η επόμενη μέρα των εκλογών με μια Βουλή γεμάτη... παρατράγουδα
Η έκβαση των εκλογών της 25ης Ιουνίου έχει προεξοφληθεί εδώ και αρκετό καιρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης... ξεσκονίζει τις σημειώσεις του για τα πρόσωπα στα οποία θα εμπιστευτεί υπουργικά χαρτοφυλάκια, και στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για αλλαγή ηγεσίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να παραδίδει το... θαμπό δαχτυλίδι στην Έφη Αχτσιόγλου, όπως είχε συμβεί το 2004 στο ΠΑΣΟΚ, με τον Κώστα Σημίτη …