Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://www.kalamaria.gr/)Δήμος Καλαμαριάς Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008 στις 7 το απόγευμα από τον Δήμαρχο Χριστόδουλο Οικονομίδη, το Κέντρο Στήριξης και Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας «Επιχειρείν» του Δήμου που βρίσκεται στη Δημοτική Αγορά του Φοίνικα,. Στην εκδήλωση των εγκαινίων θα χαιρετήσει ο κ. Οικονομίδης ενώ θα μιλήσει και ο υπεύθυνος Διαχείρισης του Κέντρου, Γιάννης Χαραλαμπίδης ο οποίος θα παρουσιάσει το πλαίσιο συνεισφοράς του νέου αυτού θεσμού στην τοπική κοινωνία. Η εκδήλωση που θα έχει εορταστικό χαρακτήρα θα είναι ανοικτή για όλους τους εμπόρους και επιχειρηματίες του Δήμου αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη της Καλαμαριάς.

Ρεκόρ: 18.500 «ορφανές» θέσεις

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Ενώ περισσότεροι από 60.000 υποψήφιοι έμειναν εκτός ΑΕΙ- ΤΕΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας Ρεκόρ τριετίας στις κενές θέσεις προέκυψε φέτος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ σχεδόν οι μισοί απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών, δηλαδή περισσότεροι από 60.000 νέοι, έμειναν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χθες αποκάλυψε ότι μένουν κενές περίπου 18.500 θέσεις, ιδίως σε Σχολές ΤΕΙ της περιφέρειας, στις οποίες μάλιστα το υπουργείο Παιδείας είχε κάνει... αύξηση θέσεων το τελευταίο έτος.
Οι Σχολές αυτές απειλούνται τώρα με αναγκαστικό κλείσιμο ή συγχωνεύσεις για να επιβιώσουν, ενώ ολόκληρες πόλεις όπως το Μεσολόγγι, η Καστοριά, η Άρτα, η Κοζάνη, η Καλαμάτα, η Ηγουμενίτσα κ.ά. θα απολέσουν και φέτος μεγάλο τμήμα του φοιτητικού τους πληθυσμού. Πέντε Τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας δεν θα έχουν φέτος ούτε έναν ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΕΤΗΣ Πέντε Τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας δεν θα έχουν φέτος ούτε έναν πρωτοετή, ενώ σε 26 Τμήματα ο αριθμός των εισακτέων είναι μονοψήφιος πρωτοετή σπουδαστή (!), ενώ σε 26 Τμήματα ο αριθμός των εισακτέων είναι μονοψήφιος.
Συνολικά προκύπτουν κενές θέσεις σε περίπου 80 Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης! Οι κενές θέσεις της τριετίας
Μάλιστα, αν υπολογίσει κανείς τις κενές θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ την τελευταία τριετία οπότε εφαρμόζεται το μέτρο της βάσης του δέκα, τότε διαπιστώνει ότι πάνω από 46.000 υποψήφιοι που θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έμειναν εκτός και οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν προς τις διάφορες ιδιωτικές μορφές εκπαίδευσης...
Ωστόσο, για τον υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνεται η βάση του δέκα αλλά... οι ίδιοι οι υποψήφιοι!
«Σημαντικός αριθμός μαθητών που δεν πέτυχαν να εισαχθούν στα ΑΕΙ, οφείλουν αυτή την αποτυχία, όχι στη βάση του 10 όπως συνηθίζεται πολλές φορές να λέγεται, αλλά και στο Μηχανογραφικό και στον τρόπο που δήλωσαν τα μαθήματα», είπε χθες χαρακτηριστικά. Απαντώντας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη για θέματα Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε: «Δυστυχώς, και πάλι υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις σπουδών, που δεν καλύπτονται εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Είναι κρίμα οι επιλογές αυτές, των οποίων οι επιπτώσεις στην Παιδεία και την Οικονομία ουδέποτε συζητήθηκαν ή μελετήθηκαν, να στερούν την ευκαιρία μιας θέσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση για πάνω από 18.000 νέους και νέες και να δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε περιφερειακά κυρίως Ιδρύματα, πολλά από τα οποία ουσιαστικά αποδεκατίζονται.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδω.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://epontos.blogspot.com/) Pontos Card ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η εταιρία ΕΝΤΑΜΑΝ Ε.Π.Ε. μέσω της πιστωτικής κάρτας PONTOS VISA έχει συμβάλει ενεργά στη διατήρηση και ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού προβαίνοντας κατά τους τελευταίους 6 μήνες στις παρακάτω ενέργειες:
• Χορηγία 10,000 Ευρώ στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών για την αποπεράτωση του σπιτιού του Πόντου στο κέντρο της Αθήνας.
• Δημιουργία Ημερολόγιου-Λευκώματος "Θράκη-Πόντος-Μικρά Ασία" για το έτος 2008.
Το ημερολόγιο έχει ήδη διατεθεί σε σημαντικές προσωπικότητες του ποντιακού χώρου καθώς επίσης και σε κατόχους και φίλους της PONTOS VISA.
• Δωρεά στον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Πόντος Χορτοκοπίου 500 ημερολογίων τοίχου, με εικόνες από τις αλησμόνητες πατρίδες μας, συνοδευόμενα από ένα μουσικό cd με Ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια.
Τα έσοδα από την πώληση των ημερολογίων στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου δόθηκαν αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του.
• Συνεργασία με τις εφημερίδες "Εύξεινος Πόντος", "Πόντος" της Θεσσαλονίκης, “Νεάπολις” της Καβάλας, “ΘΡΑΚΗ ΣΠΟΡ” και “Mαχητής” της Ξάνθης.
Μέσω συνδρομών και διαφήμισης στις εν λόγω εφημερίδες, ενισχύονται έντυπα τα οποία απευθύνονται στους Ποντίους και τους ενημερώνουν για όλα τα θέματα που τους αφορούν.
Συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό “Ακρίτες του Πόντου” του Δήμου Σταυρούπολης της Θεσσαλονίκης.
• Οικονομική ενίσχυση σε ελληνικό σχολείο της Μαριούπολης στην Ουκρανία.
• Χορηγία 3,000. Ευρώ στον Ορφέα Ελευθερούπολης για την κάλυψη των αναγκών της ομάδας.
Η ΕΝΤΑΜΑΝ Ε.Π.Ε. δημιουργήθηκε με στόχο να αποτελέσει ένα κοινό σημείο αναφοράς των Ελλήνων ποντιακής καταγωγής και να διατηρήσει ζωντανή την πολιτιστική τους ταυτότητα. Στα πλαίσια αυτού του οράματος και με γνώμονα τις απαιτήσεις του κοινού ενίσχυσε ηθικά και οικονομικά ποντιακούς συλλόγους και σωματεία.
Μέρος των χρημάτων που διοχετεύθηκε στις προαναφερθείσες χορηγίες προήλθε από τα έσοδα της απόκτησης και χρήσης της πιστωτικής κάρτας PONTOS VISA.
Όλοι όσοι πραγματοποίησαν συναλλαγές με την PONTOS VISA συνέβαλαν έμπρακτα στην προώθηση της Ποντιακής κουλτούρας εξασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικά προνόμια μέσω των προγραμμάτων που παρέχει η Eurobank.
Η ΕΝΤΑΜΑΝ Ε.Π.Ε., με αρωγό όλους εκείνους που αποκτούν και χρησιμοποιούν την PONTOS VISA, θα συνεχίσει τη δράση της προασπίζοντας την Ποντιακή κουλτούρα και ενισχύοντας την αλληλεγγύη των απανταχού Ποντίων.
Μία σειρά από νέες ενέργειες έχουν ήδη σχεδιαστεί και πρόκειται να υλοποιηθούν τους προσεχείς μήνες προβάλλοντας τη δυναμική, τις παραδόσεις και τα έθιμα του Πόντου.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο http://www.pontoscard.gr/ή να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, κα Ναταλί Αμπαζίδου, στο τηλέφωνο 210-3314133.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://www.poe.org.gr/)
Στις 29,30 και 31 Αυγούστου πραγματοποιείται στην Καβάλα, στις κατασκηνώσεις «Αγίας Μαρίνας» Περάμου (περιοχή Αμμολόφων) του Δήμου Ελευθερών η 4η Πανελλαδική Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Κάθε σωματείο μπορεί να συμμετάσχει στην συνάντηση με τρεις νέους, ηλικίας 18-30 ετών.
Η έναρξη της πανελλαδικής συνάντησης θα γίνει την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008 και ώρα 12 το μεσημέρι με τις πιστοποιήσεις των νέων από όλη την Ελλάδα και η λήξη της το μεσημέρι της Κυριακής 31 Αυγούστου 2008 με την έκδοση των συμπερασμάτων και του ψηφίσματος.
Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Αυγούστου και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας με την λήξη της οποίας θα ακολουθήσει ποντιακή βραδιά στο πάρκο Φαλήρου.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας και ώρα 6μ.μ θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ακρίτα του Πόντου στην ιχθυόσκαλα της Καβάλας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008 11:00 - 18:00 (ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ) ΑΦΙΞΕΙΣ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΩΝ18:00 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ19:00 (ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ) ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ:-- ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗ-- ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Σ.Πο.Σ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ κ. ΧΡΥΣΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ -- ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΚΩΤΙΔΗ-- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙΣΗΜΩΝ· ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ21:30 (ΠΑΡΚΟ ΦΑΛΗΡΟΥ) : ΔΕΙΠΝΟ — ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008 9:30 - 10:30 (ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ) :ΠΡΩΙΝΟ*ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ (ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ)10:30 - 11:30 ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΠΟΝΤΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ»11:30 - 12:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ12:00 - 13:00 ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΣΚΑΜΑΝΙΔΗ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ,ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».14:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ.14:30 ΓΕΥΜΑ - ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ17:00-18:00 ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΡΩΣΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ»18:00 – 20:30 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ20:30 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ21:30 – 22:30 (ΔΙΟΓΕΝΕΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ)ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ’’22:30 (ΔΙΟΓΕΝΕΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ)ΔΕΙΠΝΟ – ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΕΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008 7:30 -10:00 (ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ) ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ10:00-10:30 ΠΡΩΙΝΟ10:30-13:30 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ14:00 ΓΕΥΜΑ – ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://epontos.blogspot.com/)
Την Κυριακή 3 Αυγούστου 2008 τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αναιρεθέντων κατά την περίοδο 1916-1923 Μπουγά μαντεντζήδων στη Μολόχα Κοζάνης (πλησίον της Νεάπολης) μετά από πρωτοβουλία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου "ΕΛΙΜΕΙΑ".
Με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη των τοπικών συμβουλίων των οικισμών Μολόχας, Πλατανιάς και Σημάντρου (προσφυγικές εγκαταστάσεις Ποντίων του Μεταλλείου Ταύρου, Οβατζίκ και Κάβουκλου), καθώς και του Δήμου Νεάπολης και της Νομαρχίας Κοζάνης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Μνημείου Γενοκτονίας, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα όλων των Μπουγά μαντεντζήδων που έχασαν τη ζωή τους στην «πατρίδα» με τραγικό τρόπο από τις διώξεις των κεμαλικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στις 6 Αυγούστου 1920 περισσότεροι από 90 αδελφοί Μπουγά μαντεντζήδες κάηκαν ζωντανοί στη χαράδρα του Τορομάν Μπογαζί από εκδικητικό τάγμα τσετών (ιντικάμ ταμπουρού). Ο ονομαστικός αυτός κατάλογος, εντοπίστηκε σε χειρόγραφο του συγχωρεμένου εκπαιδευτικού Τάσου Φεστερίδη από τη Σκοπιά Σερρών και είχε καταρτισθεί το 1960 από το Σύλλογο των εκ Μεταλλείου Ταύρου Ποντίων «ο Άγιος Γεώργιος» που έδρευε στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να τελεστεί μνημόσυνο «υπέρ των εν τη τέως πατρίδι μας καθ’ οιονδήποτε τρόπον σφαγιασθέντων, καέντων ζωντανών, εν εξορία θανόντων και εν γένει υπέρ των εκείσε θανόντων προγόνων».
Ο κατάλογος δημοσιεύθηκε το 1999 στο βιβλίο του δρα Ιστορίας Κυρ. Χατζηκυριακίδη "Το Μεταλλείο Ταύρου (Μπουγά Μαντέν) 1826-1924. Συμβολή στην ιστορία των ελληνικών μεταλλουργικών οικισμών της Μ. Ασίας" (εκδ. Αφοί Κυριακίδη).
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ενώ το "παρών" έδωσαν εκπρόσωποι της Νομαρχίας Κοζάνης και του Δήμου Νεάπολης, οι ιερείς Σάβ. Ξανθόπουλος και Ευθ. Χρυσοχοΐδης, καθώς και κάτοικοι των οικισμών Μολόχας, Σημάνρου και Πλατανιάς.
Στο Μνημείο οι κάτοικοι εναπέθεσαν χώμα από την ιστορική πατρίδα και ένα κομμάτι μεταλλεύματος, σύμβολο της ζωής και της οικονομικής ανάπτυξης των ελλήνων μεταλλουργών του Μπουγά Μαντέν.
Τη συγκινητική εκδήλωση έκλεισαν με σύντομες ομιλίες τους ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μολόχας Θ. Ξανθόπουλος (ιστορικό της Γενοκτονίας) και ο Κυρ. Χατζηκυριακίδης (ιστορικό της αναγκαστικής "Εξόδου" των Μπουγά μαντεντζήδων και των διώξεων που υπέστησαν).
Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας:"85 χρόνια μετά την αναγκαστική εγκατάλειψη τη Σαρακοστή του 1923 του περίφημου μεταλλουργικού οικισμού Μπουγά μαντέν (Μεταλλείου Ταύρου), αλλά και των μικρότερων αγροτικών εγκαταστάσεων Οβατζίκ και Καβουκλού και την ακόλουθη άφιξη των παππούδων μας σε τούτο τον τόπο μετά από μύριες κακουχίες το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, όλοι εμείς οι πρόσφυγες της β΄ και γ΄ γενιάς (και της δ΄ πλέον) αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που «έμειναν πίσω» στην πατρίδα, στα άγια χώματα της Ανατολής, σε όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των κεμαλικών διώξεων στην περίοδο 1916-1923 καθώς και σε εκείνους που κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά «κατατρεγμένοι, θλιβερά ναυάγια της πανελλήνιας προσφοράς», της μεγαλύτερης που γνώρισε το Έθνος, μπόρεσαν να ξαναστήσουν από την αρχή τη ζωή τους... Αυτοί που διασώθηκαν αναπαύονται πια σχεδόν όλοι στα κοιμητήρια, εδώ λίγο πιο κάτω από αυτό το λοφίσκο. Ελάχιστοι από αυτούς αξιώθηκαν να ξαναντικρύσουν την πατρίδα. Μακάριοι όσοι παλιοί την είδαν, τυχεροί όσοι νεότεροι αξιωθήκαμε να την επισκεφθούμε. Στην κορυφή όμως αυτού του λόφου θα δεσπόζει για πάντα, χάρη στις προσπάθειες του πολιτιστικού συλλόγου Μολόχας, και δίπλα στη Μητέρα όλων μας, την Παναγία, το παρόν Μνημείο όλων των αδικοχαμένων προγόνων μας.
Θα μας θυμίζει πάντα την ιστορική πατρίδα αλλά και το χρέος μας αφενός απέναντι στις γενιές που έφυγαν και αφετέρου σε εκείνες που θα’ρθουν... Πληροφορούμαστε επίσης από ξένες πηγές (κυρίως γερμανικές, αφού οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που είχαν δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για το Μεταλλείο Ταύρου με επενδύσεις χιλιάδων μάρκων στην περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου) ότι οι μετεντζήδες είχαν σταλθεί στα τάγματα εργασίας δήθεν για να εξυπηρετήσουν με την εργασία τους τις ανάγκες του οθωμανικού στρατού.
Πολλοί από αυτούς δε γύρισαν πίσω.
Το αποκορύφωμα όμως της τουρκικής θηριωδίας σε βάρος των μετεντζήδων του Μεταλλείου Ταύρου ήταν η επιδρομή ενός εκδικητικού τάγματος (ιντικάμ ταμπουρού) στις αρχές Αυγούστου 1920.
Αφού συνέλαβαν τουλάχιστον 40 άνδρες, περνώντας από το Καβουκλού, κατευθύνθηκαν προς το Άνω Οβατζίκ.
Οι εκεί πατριώτες θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα από τα συνηθισμένα «πλιάτσικα».
Όμως οι διαθέσεις των τσετών αποδείχθηκαν αγριότερες. Συνέλαβαν 3 από τους δημογέροντες, τον Παπα-Παναγιώτη Τσίβουλο και περίπου 30 άνδρες, ενώ στους συλληφθέντες συμπεριέλαβαν ακόμη 2 άνδρες από το Κάτω Οβατζίκ και τουλάχιστον 14 από το Μπουγά μαντέν.
Όλοι όσοι συνελήφθησαν, περίπου 90 τον αριθμό, οδηγήθηκαν από τους τσέτες δεμένοι στη χαράδρα του Τορομάν (Τορομάν μπογάζ) όπου και τους έκλεισαν σε ένα μαντρί προβάτων (αγιλί).
Οι τσέτες, αφού συγκέντρωσαν ξύλα και κορμούς δένδρων, περιέλουσαν τον σταύλο με πετρέλαιο και έβαλαν φωτιά στις 6 Αυγούστου 1920, καίγοντας ζωντανούς όλους όσους είχαν συλλάβει.
Οι τσέτες διαβεβαίωναν τις γυναίκες των θυμάτων, οι οποίες ρωτούσαν με αγωνία για την τύχη των δικών τους, ότι όλοι είχαν σταλεί στη χαράδρα για να κατασκευάσουν γέφυρα. Εκείνες, χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθούν τον εμπαιγμό και αγνοώντας το ολοκαύτωμα των ανθρώπων τους, παρακαλούσαν τους δολοφόνους να τους μεταφέρουν ρούχα και τρόφιμα...
"Κείμενο - Φωτογραφίες: Κυριάκος Χατζηκυριακίδης