Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΣ-ΕΣ
ISBN: 978-960-04-3864-2 Έτος έκδοσης: 2009
Συγγραφέας: ΧΑΣΕΛ, ΣΒΕΝ
Από τον κορυφαίο δημιουργό πολεμικών έργων και συγγραφέα της Γκεστάπο, ένα μυθιστόρημα με καταιγιστική δράση. Ρωσικό μέτωπο, 1942.
Το Στάλινγκραντ γίνεται ο ομαδικός τάφος των Γερμανών.
Μέσα από εφιαλτικές μάχες σώμα με σώμα, μεραρχίες ολόκληρες αποδεκατίζονται.
Η Έκτη Στρατιά είναι ξεγραμμένη. Μια μικρή ομάδα επιζώντων περιπλανιούνται στο αχανές όσο και αφιλόξενο ρωσικό τοπίο αναζητώντας σωτηρία.
Αντιμέτωποι με τα εχθρικά πυρά, το κρύο, την πείνα και την εξάντληση.
Ανάμεσα σε μια θάλασσα από σφαίρες, εκρήξεις οβίδων, φλεγόμενα τανκς και διαμελισμένα σώματα. Ο Χίτλερ εξοργίζεται στην ιδέα ότι οι στρατηγοί του παραδίδουν τα όπλα.
Ένα τηλεγράφημα βάζει τα πράγματα στη θέση τους: ΔΙΑΤΑΣΣΩ ΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΡΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΦΑΙΡΑ. ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. ΒΑΣΙΖΟΜΑΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΜΟΥ. ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΣΑΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ. Μπροστά στο αναπόφευκτο τέλος, κάποιοι αξιωματικοί σκέφτονται την προδοσία.
Και ένας νέος κύκλος αίματος αρχίζει… Σχέδια και συνομωσίες.
Πιστοί στρατιώτες και προδότες.
Εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.
Η βία και η ωμότητα του πολέμου.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΒΑΝΗ"Το πορτρέτο του Μεσσία"
ISBN: 978-960-14-1808-7 Αρ. σελίδων: 427
«Η Πρόκλη σήκωσε το βλέμμα της στο μεγάλο, στρογγυλό, άσχημο πρόσωπο του εκατόνταρχου.
Το δώρο αυτό δεν ήταν κίνηση γενναιοδωρίας.
Συνειδητοποίησε ότι ο Κορνήλιος της ζητούσε να τον απαλλάξει από το βάρος.
Αυτή ήταν η μοναδική αληθινή προσωπογραφία του ανθρώπου εκείνου, ενός ανθρώπου που τώρα πια ορισμένοι αποκαλούσαν Υιό του Θεού.
Για να προστατευτεί η εικόνα, η ύπαρξή της έπρεπε να κρατηθεί μυστική.
Ήταν ένα βάρος που μεγάλωνε ολοένα με το πέρασμα του χρόνου, εκτός κι αν το χάριζες ή το μοιραζόσουν με κάποιον». Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι, μετά το μαστίγωμα του Χριστού, ο Πιλάτος διέταξε να ζωγραφιστεί το θύμα του εκ του φυσικού.
Το πορτρέτο αυτό υπάρχει ακόμα και χαρίζει αιώνια ζωή στον κάτοχό του. Η Κέιτ Κένιον, η πλούσια νεαρή χήρα ενός Άγγλου αριστοκράτη που σκοτώθηκε σε ένα βουνό της Ελβετίας, είναι εθισμένη στον κίνδυνο. Ικανοποιεί το πάθος της για ρίσκο κλέβοντας έργα τέχνης αμύθητης αξίας, μαζί με το συνένοχο και εραστή της, Ίθαν Μπραντ.
Ο τελευταίος στόχος τους είναι μια ανεκτίμητη «βυζαντινή» εικόνα, κρυμμένη σε ένα κάστρο στις όχθες της λίμνης Λουκέρνης.
Μέχρι σήμερα, η Κέιτ και ο Ίθαν δε χρειάστηκε να πυροβολήσουν κανέναν. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ο Τόμας Μαλόι είναι ένας πράκτορας της CIA που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και που τώρα αναζητεί την πρώτη του αποστολή ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Η ευκαιρία τού χτυπά την πόρτα, όταν ο πρόεδρος της χώρας τού ζητά ως χάρη να εξυπηρετήσει έναν πλούσιο τηλε-ιεροκήρυκα που υποφέρει από προβλήματα υγείας.
Η αποστολή του φαίνεται απλή: να παραλάβει από μια τράπεζα στη Ζυρίχη ένα πορτρέτο που μόλις αγόρασε ο ιεροκήρυκας και να το μεταφέρει στο αεροδρόμιο.
Όμως, μόλις φτάνει στην Ελβετία, μια παλιά του φίλη, η αινιγματική κοντέσα Κλάουντια ντε Μεντίτσι, προσπαθεί να τον αποτρέψει. Καθώς οι επίδοξοι ιδιοκτήτες του πίνακα ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για να τον αποκτήσουν, οι νεκροί πληθαίνουν και τα μυστικά του ξετυλίγονται σιγά σιγά. Αποκαλύπτεται σταδιακά πώς και γιατί ζωγραφίστηκε, καθώς και ο λόγος για τον οποίο μια εικόνα που απεικονίζει το Φως του Κόσμου ασκεί τόσο ολέθρια και κακή επιρροή σε όλους τους κατόχους της.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗΜικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή
Συγγραφέας: Κάτσης Άριστος
ISBN: 978-960-417-247-4 Barcode: 9789604172474 Σελίδες: 360
Περιγραφή: Αντίκρυ η Σμύρνη καίγεται, τριζοβολάει μέσα στις φλόγες…
Το Και –η παραλία– πνιγμένη στον κόσμο, που δέρνεται μ’ αλλοφροσύνη, ποιος να σωθεί.
Οι φλόγες μανιάζουν δέκα, είκοσι το πολύ μέτρα πίσω τους.
Μπροστά τους η θάλασσα με τα ξέχειλα καράβια, με τα τουμπανιασμένα πτώματα που επιπλέουν, με τα βρώμικα νερά, να σωθούνε, να σωθούνε, να σωθούνε… Με σεβασμό στις ιστορικές πηγές της εποχής, ο Άριστος Κάτσης συνθέτει τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στον ολοκληρωτικό ξεριζωμό των ελληνικών πληθυσμών από τη γη της Ιωνίας.
Τα λάθη και οι παραλείψεις, οι πρωταγωνιστές και οι αφανείς ήρωες, τα συμφέροντα των ισχυρών και οι προσδοκίες των απλών, καθημερινών ανθρώπων, τα ταραγμένα χρόνια και οι ελπίδες για μία ειρηνική διευθέτηση, όλα περνούν από τη βάσανο της αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας και φωτίζουν ένα από τα συγκλονιστικότερα γεγονότα της νεότερης Ελλάδας, τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» "Ημέρα αγάπης και αλληλεγγύης" για 14η χρονιά από το σύλλογο "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 Μαρτίου.
Για μια ακόμη χρονιά συνδυάστηκαν με απόλυτη επιτυχία το ποντιακό γλέντι, η γιορτή και τα νηστήσιμα εδέσματα, με τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά μηνύματα, που μια τέτοια ημέρα πρέπει να εκπέμπει.Αυτή τη φορά τιμώμενος ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, που με πολυπληθή αντιπροσωπεία του, ως Περιφερειακό Τμήμα Κατερίνης, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, αγγίζοντας τις καρδιές του κόσμου, εισπράττοντας εκτίμηση κι αποδοχή.
Η ενημέρωση μέσω εντύπων και λόγου και η οικονομική ενίσχυση του τμήματος, έδωσαν νόημα στην εκδήλωση και χρωμάτισαν την ημέρα.
Το διοικητικό συμβούλιο της "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ευχαριστεί θερμά το Δήμο Κατερίνης και τους χορηγούς για τη σημαντική τους συνδρομή στην επιτυχία της εκδήλωσης, όλους τους καλλιτέχνες που προσέφεραν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, τα μέλη τους φίλους και τις κυρίες για τη φιλότιμη αφιλοκερδή τους εργασία και προσφορά αγαθών και όλους όσους συνέδραμαν στη υλοποίηση ακόμη ενός στόχου του συλλόγου μας.Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο βουλευτής κ. Κωνσταντόπουλος, ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης και Κορινού κ. Αβραμίδης, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Χριστογιάννης, ο γ. γραμματέας της Νομαρχίας κ. Ελευθεριάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Παπαζιώγας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Καρατζόγλου και Κοκαβίδης, Κορινού κ. Οφίδης, εκπρόσωποι κοινωνικών και άλλων συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.
Σας περιμένουμε στην επόμενη μεγάλη γιορτή αγάπης, την εθελοντική αιμοδοσία της Κυριακής 8 Μαρτίου, στα γραφεία μας.
Ευχαριστούμε, τέλος, θερμά όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την υποστήριξή τους και το Περιφερειακό Τμήμα Κατερίνης του Ελληνικού ερυθρού Σταυρού για την άψογη συνεργασία.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»
Εργατικές Κατοικίες Μυλαυλάκου
Τ.Κ. 60100
Κατερίνη
Τηλ. - Φαξ: 2351021596
panagiasoumela@freemail.gr ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Ο ΠΟΝΤΟΣ" Η Γενική συνέλευση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου " Ο ΠΟΝΤΟΣ" θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μάρτη 2009 και ώρα 11:30 π.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μεσαίου. Με θέματα:
1. Οικονομικός Απολογισμός ετους 2008 έως 15 Μάρτη 2009.
2. Έκθεση εξελεγκτικής Επιτροπής.
3. Έγκριση προϋπολογισμού ετους από 15/03/2009 έως 31/12/2009.
4. Αρχαιρεσίες για την εκλογή Νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Οι υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 13 Μάρτη 2009.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσα μελη είναι ταμειακώς εντάξει, με τις παλιές συνδρομές, αλλα και με τη συνδρομή του ετους 2009.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 22 Μάρτη την ίδια ώρα και στον ίδιο χωρο.
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Ο ΠΟΝΤΟΣ"
T.K. 54500
ΜΕΣΑΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Τηλ. 2310786410, 6977797804 Η Μετοικεσία των Ποντίων του Απτουρραχμανλή περιοχής Ακ-Δαγ-Μαδέν στο Δυτικό Γιαννιτσών. Περί το έτος 1828 και εντεύθεν, επειδή τα Μεταλλεία της Αργυρουπόλεως ήρχισαν να μη λειτουργούν, λόγω εξαντλήσεως των αποθεμάτων των, οι κάτοικοι των πέριξ χωρίων Κρώμνης, Ίμερας, Σταυρίν (ανατολικά της Αργυρουπόλεως) και Δερραίνης, Λοντζίονος, Κάσκας, Νιβαίνης και άλλων προς δυσμάς της Αργυρουπόλεως χωρίων, ήρχισαν να μεταναστεύουν άλλοι μεν προς βορράν εις τας επαρχίας της μεσημβρινής Ρωσίας, άλλοι δε εις το εσωτερικόν της Τουρκίας, εκεί όπου ηδύναντο ν' ανεύρουν Μεταλλεία προς εξόρυξιν μεταλλευμάτων χρυσού, αργύρου και άλλων μετάλλων, ήτοι προς την περιοχήν του Ακ-Δαγ-Μαδέν περιοχής Υοσγάτης.Η μετοικεσία των Ελλήνων του Απτουρραχμανλή από την περιοχή της Δερραίνης, Λοντζίονος, Κάσκας, Κρώμνης, Σταυρίν και άλλων χωρίων και οικισμών δυτικά και ανατολικά της Αργυρουπόλεως εγένετο περί το 1828-1830, η δε μεταφορά των από την αρχική κοιτίδα του τόπου προελεύσεώς των- (Δερραίνης, Λοντζίονος, Κάσκας κ.α.), ηκολούθει τους κανόνας αι οποίαι επεκράτουν την εποχήν εκείνην. Μια ομάς επιλέκτων κατοίκων ανεζήτουν τον νέον τόπον και όταν αυτός ενετοπίζετο με την σειράν των ανεχώρουν με τας οικοσυσκευάς των αι οικογένειαι με όλα τα μέλη της οικογενείας και τα υπάρχοντα των προς την νέαν πατρίδα.
Περιττόν να τονίσωμεν, ότι η τοιαύτη μετακίνησις δεν ήτο άμοιρος κακουχιών και ποικίλων ταλαιπωριών, ο πόθος όμως ότι εκεί όπου θα εγκαθίσταντο θα ήτο καλύτερος της γενέτειρας, ανεπτέρωνε το φρόνημα των Ελλήνων και καρτερικώς υφίσταντο πάντα όσα κατά την πορείαν, μετά την έξοδόν των από το χωρίον των, θα επηκολούθουν. Εις την πατρίδα, το Απτουρρχμανλή, το οποίον απέχει από το Ακ-δαγ-Μαδέν (Ακ-δαγ- Λευκό Όρος - Μαδέν - Μεταλλείον) περί τα 17 χιλιόμετρα οι χριστιανοί κάτοικοι του Απτουρραχμανλή έζησαν περί τα 94 έτη, χρόνια σκληρής εργασίας και καταπληκτικής δημιουργίας.
Το χωρίον Απτουρραχμανλή ευρίσκεται δυτικά του Ακ-δαγ-Μαδέν σε υψόμετρο 1200 π.μ. με ωραίον κλίμα, απέραντα γεωργικά κτήματα και πλούσια βοσκοτόπια.
Η κύρια απασχόλησις των κατοίκων ήτο η γεωργία, ο δε τόπος προσεφέρετο ως τοιούτος, διότι ήτο εύπορος.
Εκτός της γεωργίας ικανός αριθμός των κατοίκων ησχολείτο και με άλλας βιοποριστικάς εργασίας, όπως με την τέχνην του σιδηρά, του πετρά - ως κτίστες και την κτηνοτροφίαν.Όργανα ΕξουσίαςΑι κοινότητες εις τον Μικρασιατικόν χώρον, όπως και εις ολόκληρον την Βυζαντινή Επικράτειαν ήταν αυτόνομαι και διοικούντο από το Συμβούλιον της Δημογεροντίας, όργανον του οποίου αι ρίζαι έρχονται από το Βυζάντιον και φθάνουν από την Τουρκοκρατίαν ως τας τελευταίας ημέρας του βίου του Ελληνισμού εις τους τόπους όπου κατώκουν πριν από την Ανταλλαγήν.Ο πρόεδρος της Κοινότητας, ο Μουχτάρης, ήτο πρόσωπον με κοινωνικήν και οικονομικήν επιφάνειαν και εξελέγετο από τα κρατικά όργανα της Τουρκικής Πολιτείας και έπρεπε να είναι της απολύτου αρεσκείας και εμπιστοσύνης. Μόνο δια θέματα σοβαρά, όσα δεν ηδύνατο να διευθετήσει ο πρόεδρος, ήσκει άμεσα την εξουσίαν της η Δημογεροντία. Δια θέματα εκκλησιαστικής φύσεως αρμόδιος ήτο ο Ιερεύς, ο οποίος ήτο όργανο του οικείου Μητροπολίτου και αποφασιστικόν πρόσωπον της Ενορίας και γενικότερον της τοπικής κοινωνίας. Εις πόλεις και χωρία τα οποία ήταν απομεμακρυσμένα από την έδραν της Μητροπόλεως καθήκοντα Αρχιερατικού Επιτρόπου δια την έκδοσιν αδειών γάμου, ήσκει πολλάκις και λαϊκόν πρόσωπον, ο Έξαρχος, ο οποίος έχαιρε γενικής εκτιμήσεως και είχε οικονομικήν επιφάνειαν.Οι Έλληνες συχνά εδείκνυον αδιαφορίαν δια τα αξιώματα και τας θέσεις των οργάνων εξουσίας, διότι το αξίωμα του προέδρου (Μουχτάρη) είχε μεγάλην οικονομικήν επιβάρυνσιν εις την οικογένειαν του προέδρου, διότι ούτος ήτο υποχρεωμένος με δικά του έξοδα να φιλοξενήσει εις το χωρίον του κρατικά όργανα, τα οποία συχνά και διά διαφόρους λόγους επεσκέπτοντο το χωρίον του.Δια θέματα οικογενειακού, αγροτικού ή κοινοτικού δικαίου σπανίως οι Χριστιανοί κατέφευγαν εις Τουρκικά δικαστήρια. Η δημογεροντία, εις την προκειμένην περίπτωσιν, ήσκει αποφασιστικήν επιρροήν εις τας αποφάσεις προς διευθέτησιν των μεταξύ των Χριστιανών διαφορών. Παρομοίαν καταλυτικήν επιρροήν ήσκει και ο εκάστοτε Ιερεύς του χωρίου, του οποίου το πρόσωπον ήτο σεβάσμιον και απελάμβανε της γενικής εκτιμήσεως εις θέματα Εκκλησιαστικού και οικογενειακού δικαίου.Εκκλησιαστικώς το Απτουρραχμανλή, όπως και όλα τα χωρία του Ακ-Δαγ-Μαδέν, τριάντα(30) τον αριθμόν, υπήγοντο εις την Ιεράν Μητρόπολιν Χαλδείας της οποίας η έδρα ευρίσκετο εις την Αργυρούπολιν, 500 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ακ-Δαγ-Μαδέν.Από αλληλογραφία του Μητροπολίτου Χαλδείας Γερβασίου Σουμελίδη (1864-1905) προς τους προύχοντας, προκρίτους και τους ευσεβείς Χριστιανούς του Απτουρραχμανλή, με ημερομηνίαν 28 Μαΐου 1868, ο οικείος Μητροπολίτης διαμαρτύρεται προς τους υπευθύνους, διότι, όπως γράφει «...Δεν γνωρίζομεν δια ποίον λόγον και αιτίαν προ τριών ετών (1865), εν αγνοία ημών, ανεγνωρίσατε ως Κυριάρχην σας τον Άγιον Καισαρείας και παραχωρήσατε αυτώ πάντα τα αρχιερατικά ημών δικαιώματα. Το κίνημά σας τούτο, αγαπητά ημών εν Χριστώ τέκνα, να γνωρίσητε καλώς είναι σκανδαλώδες και αντικανονικόν, καθότι παλαιότερον, γράφει, ο πνευματικός πατήρ και κυριάρχης σας ήτο ο κατά καιρόν Χαλδείας, δια τούτο σας συμβουλεύομεν πατρικώς και νουθετούμεν Εκκλησιαστικώς, ίνα του λοιπού πάλιν αναγνωρίσητε κυρίαρχην σας κανονικόν τον της Χαλδείας Μητροπολίτην...»Συγχρόνως ο Χαλδείας κάμνει γνωστόν εις τους κατοίκους του Απτουρραχμανλή ότι «...συνεστήσαμεν Σχολείον Ελληνικόν εις το Μεταλλείον (Ακ-Δαγ-Μαδέν). Όθεν αν έχητε παιδία ικανά δια να ακούωσιν μαθήματα να τα στείλετε ακολούθως εις τω εν Μεταλλείω Σχολείον...».Παρά τας διαμαρτυρίας του κανονικού Επισκόπου Χαλδείας προς τους Προκρίτους - Προύχοντες και τους χριστιανούς του Απτουρραχμανλή οι Χριστιανοί κάτοικοι του Απτουρραχμανλή δεν επειθάρχησαν εις την εντολήν του οικείου Μητροπολίτου και τελικώς η Ενορία Απτουρραχμανλή παρεχωρήθη και προσηρτήθη εις την Ιεράν Μητρόπολιν Καισαρείας. Υποθέτομεν και σχεδόν είναι βέβαιον ότι ο Χαλδείας ηναγκάσθη να εκχωρήσει και να προσαρτηθή το Απτουρραχμανλή εις την Ι.Μ. Καισαρείας λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής αποστάσεως μεταξύ Απτουρραχμανλή και Αργυρουπόλεως, έδρας της Μηροπόλεως Χαλδείας.Εις τα αρχάς του Ιουλίου του 1924, με την ανταλλαγήν των πληθυσμών, οι κάτοικοι του Απτουρραχμανλή ανεχώρησαν δια την Ελλάδα και μετά από έξι (6) μήνας, εν μέσω ποικίλων δυσκολιών και ταλαιπωριών, έφθασαν εις την Ελλάδα και εγκαταστάθησαν τα Χριστούγεννα του 1924 εις διάφορα χωρία της βορείου Ελλάδας ως ακολούθως:α) Ο κύριος όγκος 120 - 130 οικογ. εγκαταστάθησαν εις το Δυτικό.β) 80 οικογ. εγκαταστάθησαν εις Λεκάνη Καβάλας.γ) 60 οικογ. εγκαταστάθησαν εις το Ριζοχώριον Αριδαίας.δ) 15 - 20 οικογ. εγκαταστάθησαν εις Ποντολίβαδον και Λεύκην Καβάλας και αλλαχού.
Εις το Δυτικό (Κονίκοβον (αλογότοπος), Στίβα - Δυτικό εγκατεστάθησαν ολίγας ημέρας ενωρίτερον και άλλαι Ποντιακαί οικογένειαι από την περιοχήν της Σαμψούντος - Πάφρας - Ναρλούχ (Βεζίρ - Κιοπρού) περί τας 10-12 οικογ. και περί τα 5 με 6 οικογ. Σαρακατσαναίοι (οι Κατσαβαίοι) το 1935-37. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ δρ. ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ
Στο πλαίσιο των σεμιναρίων για τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ, από τον ιστορικό δρ. ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ, θα παρουσιαστεί την Τρίτη 3 Μαρτίου, το Ζήτημα του Πόντου.Συγκεκριμένα:- 3 Μαρτίου: Το Ζήτημα του Πόντου, το κίνημα Ανεξαρτησίας, το αντάρτικο κίνημα, οι ελλαδικές παλινωδίες, η στάση των μεγάλων δυνάμεων. Τα γεγονότα του Καρς. Η ήττα και η προσφυγοποίηση σε Ελλάδα και Σοβιετική Ένωση.Στα υπόλοιπα μαθήματα θα παρουσιαστούν τα παρακάτω θέματα:- 17 Μαρτίου: Οι Έλληνες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι συνθήκες εμφάνισης των Ελλήνων στις ρωσικές περιοχές. Η εμπλοκή τους στα ιστορικά γεγονότα και η επιρροή από τα νέα ιδεολογικά ρεύματα. Οι επιπτώσεις της σοβιετοποίησης της ρωσικής κοινωνίας επί της δομής των ελληνικών κοινοτήτων. - 31 Μαρτίου: Η διαμόρφωση της σοβιετικής ελληνικής κοινωνίας, η πολιτισμική αναγέννηση του μεσοπολέμου, ο ελληνικός σοβιετικός Τύπος, οι Αυτόνομες ελληνικές σοβιετικές περιοχές, οι αναζητήσεις επί του γλωσσικού ζητήματος και η άγνωστη ελληνική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι σταλινικές διώξεις του 1937-38 και η εξόντωση της ελληνικής σοβιετικής ηγεσίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας. Οι βίαιες μετακινήσεις του ελληνικού πληθυσμού από τις παρευξείνιες περιοχές στην Κεντρική Ασία και την περιοχή των σοβιετο-κινεζικών συνόρων. Η στάση της Ελλάδας.- 14 Απριλίου: (εβδομάδα Πάσχα)- 28 Απριλίου: Κωνσταντινούπολη-Ίμβρος-Τένεδος: Η ελληνική μειονότητα στη δημοκρατία της Τουρκίας και οι επιπτώσεις της εθνικιστικής πολιτικής των τουρκικών κυβερνήσεων. Η στάση της Ελλάδας.- 12 Μαϊου: Oι αλλαγές στην τουρκική κοινωνία. Οι ελληνόφωνες μουσουλμανικές ομάδες στη σύγχρονη Τουρκία.- 26 Μαϊου: Οι ελληνικές κοινότητες στο μετασοβιετικό κόσμο και η εμπλοκή τους στα γεγονότα. Η «παλιννόστηση» στη «μητέρα-πατρίδα». Οι εθνικές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Τσετσενία και την Αμπχαζία. Η καταστροφή των ελληνικών κοινοτήτων. Η στάση της Ελλάδας. Η πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των Ελλήνων στη Νότια Ρωσία, στη Μαριούπολη (Ουκρανία), στην Κριμαία κ.ά.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη (7-9 μ.μ.) στην «ΈπαυληΔροσίνη» (Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς), Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού
ΕΦΟΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ "ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ"κα Ευαγγελία Βαλάτα – Τσιάμα, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, Φιλόλογος Μ.Α.
Πληροφορίες
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Εμ. Μπενάκη 3 - Κηφισιάτηλ. 2106233491

Η Μ. Ανατολή στο επίκεντρο της επίσκεψης Κλίντον στην Τουρκία

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics
Η Μ. Ανατολή στο επίκεντρο της επίσκεψης Κλίντον στην Τουρκία Ουάσιγκτον και Άγκυρα περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη γείτονα χώρα.Αναμένεται απόψε στην Τουρκία η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον , η οποία αύριο θα έχει επαφές με τον πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν.
Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού στην Τουρκία είναι η πρώτη επίσημη υψηλόβαθμου αξιωματούχου μετά την εκλογή Ομπάμα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της «κινητικότητας» για το Μεσανατολικό, αλλά και εξαιτίας πολλών ζητημάτων σε εκκρεμότητα, όπως το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν, το ενεργειακό και η υπόθεση της...Γεωργίας.

ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ερωτευμένος πειρατής Μουμουλίδης, Θέμης Θεατρική παράσταση
Ο 'Ερωτευμένος πειρατής' είναι μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους.
Ο πειρατής Τζιανκάρλο Ριπαφράτα, ερωτευμένος με την Ιζόλδη, πριγκίπισσα του Βορρά, που η θεία της Λαίδη Νάθινγκ εξόρισε στο άγνωστο σε όλους χρυσοπράσινο νησί.
Ο Ριπαφράτα επιβιβάζεται στη γαλέρα του, τον 'Λευκό Καρχαρία', παρέα με την επιστήθιο φίλο του Ροδόλφο για την αναζήτηση της Ιζόλδης.
Οι δύο φίλοι θα ταξιδέψουν σε διάφορες χώρες, άλλοτε πραγματικές, άλλοτε φανταστικές, θα αναζητήσουν διάφορους περίεργους ήρωες και θα ζήσουν μοναδικές περιπέτειες.
Ο 'Ερωτευμένος πειρατής' είναι ένα έργο που απευθύνεται σε κάθε ηλικία, ένα έργο που υμνεί την πίστη, τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα, τη γοητεία της αναζήτησης, το ταξίδι.
Ένα παραμύθι;
Που υμνεί την αξία του μύθου σε μια εποχή όπου οι μύθοι ξεθωριάζουν, σε μια εποχή όπου η αθωότητα της φαντασίας δραπετεύει. Αμετάκλητα; Πρώτη Παρουσίαση:Βασιλικό Θέατρο - 20/11/2008 Συγγραφέας/Σκηνοθέτης:Μουμουλίδης, Θέμης Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος:Πάτσας, Γιώργος Συνθέτης:Οικονόμου, Θοδωρής Φωτιστής:Τζολόπουλος, Στέλιος Χορογράφος:Κυανίδης, Δημήτρης Μουσική Διδασκαλία:Βουδούρης, Νίκος Ξιφομαχίες:Παπαδόπουλος, Σάκης Ε. Βοηθός σκηνοθέτη:Παπαμιχαήλ, Στεφανία Βοηθός σκηνοθέτη:Τριανταφύλλου, Πηνελόπη Βοηθός χορογράφου:Γεωργιάδου, Αφροδίτη Οργάνωση παραγωγής:Κοτόπουλος, Ηλίας Ηθοποιοί: Ανανιάδου, Αργυρώ (Γυναίκα, Μαριάννα) Ανθοπούλου, Νεφέλη (Λαίδη Ζίρο, Πειρατής Ντόνοβαν) Αργυριάδης, Πάνος (Τζιανκάρλο Ριπαφράτα) Βαμβούκος, Αλέξανδρος (Βαρόνος Μυνχάουζεν, Πατέρας) Βρυώνη, Ελένη (Φατμέ, Έμπορος βοτάνων, Μαριονέτα-Αγάπη) Δισλής, Θανάσης (Ροδόλφος, Έμπορος μεταξιού) Ζαφειριάδου, Χρύσα (Μάγισσα α', Βασίλισσα της Μαριονέτας) Καμπάκου, Αντωνία (Ιουλιέτα) Κιτσουκάλης, Θανάσης (Ερνέστος Νάθινγκ, Πειρατής Τάουερ) Λαγανόπουλος, Φώτης (Φρέντυ) Μορφακίδης, Δημήτρης (Αχθοφόρος, Μουχτάρ, Έμπορος διαμαντιών, Ιππότης Ρόμπι, Δον Κιχώτης) Παπαγεωργίου, Δημήτρης Τ. (Μεσιεχτάρ, Φακίρης, Πειρατής Σάρκυ, Γιόχανσον Σπάθας) Ρηγάκη, Νικολέτα (Αστάρτη, Μάγισσα-Ακριβή) Τανταλάκης, Χρήστος (Μεθυσμένος, Ρωμαίος, Πειρατής Ρόμινγκεν) Φράγκου, Ευτυχία (Μάγισσα β',) Χαριτοπούλου, Δήμητρα (Έμπορος μπαχαρικών, Νερίνα, Ιζόλδη) Λοιποί Συντελεστές: ΗΧΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΜΙΞΗ ΗΧΟΥ: Στούντιο GSS-PRO, Ανδρέας Βαϊτούδης Στοιχεία Παραστάσεων:ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Κ.Θ.Β.Ε. Βασιλικό Θέατρο (20/11/2008 - 12/04/2009)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επιστροφή στον Παράδεισο Ρίντλεϊ, Φίλιπ Θεατρική παράσταση
Μετά από μακρινή απουσία επιστρέφει στον τόπο του ο γοητευτικός και απροσπέλαστος Travis Flood ψάχνοντας επαφή με το ιδανικό παρελθόν και το διαφορετικό παρόν... Περιπλανώμενος στο νεκροταφείο συναντά τη νεαρή Rio η οποία ψωνίζει πελάτες και του δίνει ραντεβού σπίτι της...
Ένα ραντεβού που μεταλλάσσεται σε λαβύρινθο σειρήνων και αναμνήσεων μια και η Torchie Sparks, μια εξίσου γοητευτική γυναίκα ανάμεσα στον αληθινό και στον φανταστικό κόσμο του πριν και του τώρα, η γιαγιά της Rio, φτιάχνει τα συστατικά ενός απίθανου κοκτέιλ ζωής, βίας, θανάτου και νοσταλγίας...
Και λίγο πιο πέρα οι 'Μαζορέτες' μια συμμορία άγριων κοριτσιών με tatoo, χωρίς ταμπού, και με χρυσαφένιες μπότες, να χοροπηδούν πάνω στις ταφόπλακες περιμένοντας την επόμενη κίνηση... Πρώτη Παρουσίαση:Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών - 30/01/2008 Συγγραφέας:Ρίντλεϊ, Φίλιπ Σκηνοθέτης/Μεταφραστής:Ρεβή, Αναστασία Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος:Πάτσας, Γιώργος Φωτιστής:Σιδηρόπουλος, Κώστας Βοηθός σκηνογράφου:Εφραιμίδου, Καλλιόπη Οργάνωση παραγωγής:Ζαχαροπούλου, Χριστίνα Ηθοποιοί: Βάλεϊ, Μισέλ (Τόρτσι Σπαρκς) Ζαχαράκης, Κώστας (Τράβις Φλαντ) Μυλωνά, Πάολα (Μις Θειάφι) Σαρμή, Εύη (Ρίο Σπαρκς) Φαίδωνος, Βαλεντίνα (Μις Κηροζίνη) Στοιχεία Παραστάσεων: Η δεύτερη περίοδος παραστάσεων θα είναι σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τα έργα 'Σαν τα σκυλιά', 'Πού είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα;' και '2η ευκαιρία'. Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (30/01/2009 - 08/03/2009) Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (22/04/2009 - 14/06/2009) Στοιχεία Φεστιβάλ: 1x4: Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο - 2008-2009

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ματωμένος γάμος Λόρκα, Φεντερίκο Γκαρθία Θεατρική παράσταση
Ένας λαμπρός θίασος με επικεφαλής την Αντιγόνη Βαλάκου ζωντανεύει στη σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. τον σκληρό κόσμο του Λόρκα, όπως αυτός απεικονίζεται στο διάσημο έργο του. Μια παράσταση με σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση, από τον Γιάννη Ιορδανίδη, που φιλοδοξεί να αναθεωρήσει απόψεις και να αποκαλύψει μια άλλη διάσταση αυτής της ερωτικής τραγωδίας, αναζητώντας τις αναλογίες με το σήμερα.
Μια 'ανάγνωση' του έργου, που απευθύνεται στον σύγχρονο θεατή τον ενεργό και συνεργό της θεατρικής πράξης μέσα από την οποία επαναπροσδιορίζεται η θέση του Λόρκα στο παγκόσμιο θέατρο.
'Οι παραστάσεις με νέες προσεγγίσεις των κλασικών σημειώνει ο σκηνοθέτης αποτελούν πια μια από τις θεατρικές προτεραιότητες της εποχής μας, αφού τα μεγάλα κλασικά κείμενα θέτουν ερωτήματα που επιδέχονται πολλαπλές απαντήσεις'. Πρώτη Παρουσίαση:Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών - 06/03/2009 Συγγραφέας:Λόρκα, Φεντερίκο Γκαρθία Σκηνοθέτης:Ιορδανίδης, Γιάννης Μεταφραστής:Γκάτσος, Νίκος Σκηνογράφος:Λυντζέρης, Γιώργος Ενδυματολόγος:ΜακΛέλαν, Κένυ Συνθέτης:Μαραμής, Δημήτρης Χορογράφος:Μύρκου, Τατιάνα Φωτιστής:Κουτράκης, Στράτος Video Art:Τρούσσας, Ανδρέας Μουσική Διδασκαλία:Βουδούρης, Νίκος Βοηθός σκηνοθέτη:Μπόλλας, Ευάγγελος Οργάνωση παραγωγής:Στεφανίδου, Ροδή Ηθοποιοί: Αθηναίου, Σπύρος (Β' παλικάρι, Άντρας) Βαλάκου, Αντιγόνη (Μάνα) Γεωργίου, Αναστασία (Γυναίκες, Καλεσμένες) Γιαμαλή, Κατερίνα (Γυναίκες, Καλεσμένες) Δεληγιαννίδη, Ιφιγένεια (Πεθερά) Δερεμπέ, Μαρία (Κοριτσάκι Ευαγγελίδου, Καλλιόπη (Γυναίκα Λεονάρντο) Ζωής, Γιώργος (Άντρας) Καϊκής, Κωνσταντίνος (Τραγουδιστής, Λόρκα) Καστέλλου, Κωνσταντίνα (Α' κορίτσι) Κρίτσας, Απόστολος (Α' αγόρι στο δάσος) Μανουσαρίδου, Άννα (Γυναίκα με τα μωβ, Καλεσμένη) Μπαχαρίδης, Απόστολος (Φεγγάρι) Μπίγιου, Έρρικα (Νύφη) Μπισμπίκης, Βασίλης (Λεονάρντο) Νικολαΐδου, Ντίνα (Δούλα) Παλάντζα, Λίλια (Νεαρή γυναίκα, Καλεσμένη) Παναγιωτίδης, Στάθης (Γιος) Παντελιδάκης, Χάρης (Β' αγόρι στο δάσος) Παντελίδου, Ρούλα (Γειτόνισσα) Ρηγόπουλος, Κίμων (Πατέρας) Σαζακλής, Αργύρης (Α' παλικάρι, Άντρας) Σιαμσιάρης, Γιάννης (Θάνατος) Συριόπουλος, Μιχάλης (Γ' αγόρι στο δάσος) Τάντου, Μαριάννα (Β' κορίτσι) Τέτουλα, Ελευθερία (Γυναίκες, Καλεσμένες) Τσολακίδου, Άννη (Γυναίκες, Καλεσμένες) Στοιχεία Παραστάσεων: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (06/03/2009 - 24/05/2009)

ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Πού είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα; Αποστολίδου, Χαρούλα Θεατρική παράσταση
Τι απέγινε άραγε το αθάνατο ζευγάρι μετά από είκοσι χρόνια;
Έσβησε αυτός ο θυελλώδης έρωτας;
Πόσο επηρέασε η Πολιτική τη σχέση τους; Το 'Βρώμικο' '89 ακολουθεί μέχρι σήμερα; Ρωμαίος και Ιουλιέτα για πάντα;
Τι μαγείρεψε σήμερα η Βασιλομήτωρ Ελισάβετ για τον άνακτα;
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα τίθενται και προσπαθούν να βρουν απάντηση στο έργο, ένα έργο παρωδία της ίδιας μας της ζωής.
Σύγχρονη γραφή και ρεαλισμός καταγράφουν την αλλοτρίωση, την κατάπτωση, την καθημερινότητα, το αίτιο και το αιτιατό. Με κωμικές ανατροπές, με κοινές αναφορές σε πράγματα και καταστάσεις παρακολουθούμε τη ζωή του Τάσου και της Γκόλφως πολλά χρόνια αργότερα, συμβαδίζοντας με τους φίλους, τους εραστές, τα πεθερικά και τον αγώνα για την επιβίωση. Μέσα από μια πολιτική ανασκόπηση με έντονη σατιρική και σκωπτική ματιά, η συγγραφέας προσπαθεί να ρίξει το δικό της φως, τη δική της απάντηση, εμπλέκοντας ιδεατούς και πραγματικούς χαρακτήρες σε μια παρωδία σουρεαλιστικής συνεύρεσης.
Το έργο τιμήθηκε με το Β' βραβείο στον διαγωνισμό Νέων Θεατρικών Συγγραφέων του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρώτη Παρουσίαση:Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών - 22/11/2008 Συγγραφέας:Αποστολίδου, Χαρούλα Σκηνοθέτης:Κιουρτσίδης, Γιώργος Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος:Πάτσας, Γιώργος Συνθέτης:Σαμαντζής, Ευθύμιος-Γεώργιος Φωτιστής:Σιδηρόπουλος, Κώστας Επιμέλεια κίνησης:Μυλωνά, Πάολα Βίντεο:Λιάκου, Άντα Στιχουργός:Μπαμίχας, Γεράσιμος Βοηθός Σκηνοθέτη:Αγγελίδη, Ρούλα Βοηθός σκηνογράφου:Εφραιμίδου, Καλλιόπη Οργάνωση παραγωγής:Ζαχαροπούλου, Χριστίνα Ηθοποιοί: Αϊβάζογλου, Ιορδάνης (Γιάκωβος Τραπεζανλίδης-Β'διανομή) Βοσνιάκου, Νινή (Ελισάβετ) Γιαγκιώζη, Άννα (Γκόλφω Αβράμογλου) Μανωλούδη, Θηρεσία (Γενοβέφα Βερονίδου) Ντουμούζης, Γιώργος (Κρίτων Αβράμογλου) Ποιμενίδης, Γρηγόρης (Τάσος) Σαμαράς, Μίλτος (Θρασύβουλος) Σαρόγλου, Δέσποινα (Φλώρα) Τσάρη, Μαρίζα (Άντζελα-Β'διανομή) Τζαφέρης, Στέργιος (Γιάκωβος Τραπεζανλίδης-Α'διανομή) Μυλωνά, Πάολα (Άντζελα-Α'διανομή) Λοιποί Συντελεστές: ΒΙΝΤΕΟ: Μόνικα Αϊβάζογλου, Μαρία Ηλιάδου, Κατερίνα Μπαλτζή (ΗΘΟΠΟΙΟΙ), Studio ART CUT (ΓΥΡΙΣΜΑ), Μαρία Αγγελίδου (ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΙΤΛΟΥ)ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ: Xmusic productions Studio. ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ: Αντώνης Κεραμιδάς. ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Σωτήρης Σαρκαβάζης (ηλεκτρική, ακουστική και κλασική κιθάρα),Αντώνης Κεραμιδάς (ντραμς, ηλεκτρικό μπάσο), Χριστίνα Κανάτσιου (βιολί), Κώστας Παλάγκας (μπουζούκι), Ευθύμιος-Γεώργιος Σαμαντζής (πιάνο, ακορντεόν, πνευστά), Χάρης Ρόκος (σάζι) Στοιχεία Παραστάσεων: Η δεύτερη περίοδος παραστάσεων θα είναι σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τα έργα 'Σαν τα σκυλιά', 'Επιστροφή στον Παράδεισο' και '2η ευκαιρία'. Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (22/11/2008 - 14/12/2008) Δράμα, Αμφιθέατρο Προέδρου 'Κωνσταντίνου Καραμανλή' (26/02/2009) Καβάλα, Αμφιθέατρο Νομαρχίας (27/02/2009) Σέρρες, Αμφιθέατρο Τ.Ε.Ι. (28/02/2009) Νάουσα, Δημοτικό Θέατρο (04/03/2009) Βέροια, Χώρος Τεχνών (07/03/2009) Πτολεμαΐδα, Πνευματικό Κέντρο (11/03/2009) Φλώρινα, Πολιτιστικό Κέντρο, Αίθουσα 'Θ. Αγγελόπουλος' (12/03/2009) Λάρισα, Δημοτικό Ωδείο, Αίθουσα Συναυλιών (18/03/2009) Τρίκαλα, Πνευματικό Κέντρο (19/03/2009) Βόλος, Δημοτικό Θέατρο (21/03/2009) Αριδαία, Πνευματικό Κέντρο (26/03/2009) Έδεσσα, Κινηματοθέατρο "Μέγας Αλέξανδρος" (27/03/2009) Γιαννιτσά, Πνευματικό Κέντρο (28/03/2009) Κιλκίς, Συνεδριακό Κέντρου (01/04/2009) Ορεστιάδα, Κινηματοθέατρο "Αλέξανδρος" (03/04/2009) Κομοτηνή, Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην Ρεξ) (04/04/2009) Αλεξανδρούπολη, Δημοτικό Θέατρο (05/04/2009) Γρεβενά, Κέντρο Πολιτισμού (11/04/2009) Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (22/04/2009 - 14/06/2009) Στοιχεία Φεστιβάλ: 1x4: Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο - 2008-2009

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Blogging για το ΕΚΕΒΙ
Το ΕΚΕΒΙ προχωράει στη δημιουργία ιστολογίου (blog) με δεδομένη τη χρήση αυτού του νέου μέσου από το νεανικό κοινό.
Το ιστολόγιο (ekebi.wordpress.com) αποτελεί σημείο αναφοράς στην μπλογκόσφαιρα με χαρακτήρα ενός άμεσου εργαλείου για την ενημέρωση όλων όσοι αγαπούν τις λέξεις και την έκφραση, την πνευματική δημιουργία.
Η ανάρτηση των κειμένων επικεντρώνεται σε ειδήσεις, ανακοινώσεις, σχόλια, φωτογραφικό και άλλο οπτικοακουστικό υλικό, ενώ οι χρήστες του Διαδικτύου θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης ώστε να τοποθετούνται -ανοίγοντας διάλογο- πάνω σε θέματα που αφορούν τον κόσμο του σύγχρονου ελληνικού βιβλίου. Το «Ημερολόγιο εκδηλώσεων για το βιβλίο» σε όλη την Ελλάδα προσφέρεται από τον κόμβο του ΕΚΕΒΙ
Η στήλη «Ημερολόγιο εκδηλώσεων για το βιβλίο» αποτελεί ένα ακόμη χρήσιμο ενημερωτικό εργαλείο για τους χρήστες του Διαδικτύου που επισκέπτονται τον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (http://www.ekebi.gr/).
Σε καθημερινή βάση υπάρχει πλήρης και αναλυτική λίστα με τις εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και αφιερώματα γύρω από συγγραφείς, ερευνητές, νέα βιβλία και εκδοτικούς οίκους από όλη την επικράτεια. 20 Κινητές Εκθέσεις σε 8 νομούς
Μέσα στον Μάρτιο οι Κινητές Εκθέσεις «ταξίδεψαν» σε 20 σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς στους νομούς Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου, Ημαθίας, Κοζάνης, Αρκαδίας, Καβάλας και Αττικής.
Πρόκειται για τις κινητές εκθέσεις με θέμα τους Παπαδιαμάντη, Εγγονόπουλο, Καζαντζάκη, Παλαμά, Καραγάτση, Σικελιανό, Ξενόπουλο, Εμπειρίκο και Θεοτοκά. Και ήδη, με την έναρξη του «Ετους Ρίτσου» υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Κινητή Εκθεση που αφορά τον σημαντικό Ελληνα ποιητή (μέσα στον Μάρτιο). Έκδοση συλλογής διηγημάτων από τη Λέσχη Ανάγνωσης Αρτας
Αγαπούν τη λογοτεχνία και το αποδεικνύουν: οχτώ μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Αρτας αποφάσισαν να συνενώσουν τις συγγραφικές ανησυχίες τους κυκλοφορώντας τον τόμο «Οκτώ».
Πρόκειται για διηγήματα που άρεσαν στα μέλη της λέσχης -ανάμεσα στα άλλα βιβλία που διαβάζουν στις συναντήσεις τους- και σκέφτηκαν ότι δεν υπήρχε ωραιότερος τρόπος να γιορτάσουν τα 2 χρόνια της συνεύρευσής τους από την κυκλοφορία του τόμου.
Με επιμέλεια του υπευθύνου της λέσχης, Κώστα Τραχανά, και κυρίως με τη φιλοδοξία να αποτελέσει η Αρτα τη σκυτάλη που θα δοθεί για ανάλογες δραστηριότητες και σε άλλες Λέσχες Ανάγνωσης σε όλη την Ελλάδα. Κεντρική διάθεση για την Αρτα και την υπόλοιπη Ελλάδα: εκδόσεις CivilPress (τηλ: 26810-70304). Μικρή ταινία από την Κινητή Αναγνωστική Λέσχη Σχολικών Βιβλιοθηκών
Τα 3 χρόνια της γιορτάζει η δραστήρια και αν μη τι άλλο «κινητή» λέσχη με έδρα το 1ο Γενικό Λύκειο Ελευσίνας.
Τα μέλη της αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν τυπώνοντας και διακινώντας ένα cd με στιγμιότυπα από τις συναντήσεις των μελών της.
Διαθέτει μάλιστα και το δικό της ιστολόγιο δίνοντας πληροφορίες για τις δραστηριότητές της, στη διεύθυνση http://www.libelefsina.blogspot.com/ «Ονειρο ήταν!» για επίδοξους νεαρούς συγγραφείς
Πάνω από 200 λιλιπούτειοι επισκέπτες της 2ης Έκθεσης Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου (23-26 Ιανουαρίου), συμμετείχαν στον διαγωνισμό «Ονειρο ήταν!» που οργάνωσε το ΕΚΕΒΙ γράφοντας ένα δικό τους κείμενο για το όνειρο που είδαν στον ύπνο τους και τους αποτυπώθηκε στη μνήμη.
Τα παιδιά, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανταποκρίθηκαν γράφοντας «ονειροκείμενα» με μεγάλη φαντασία, πρωτοτυπία, εκφραστικότητα αλλά και δόσεις από χιούμορ.
Οι πιο μικροί, μάλιστα, που δεν ξέρουν ακόμη γραφή και ανάγνωση, ζήτησαν να υπαγορεύσουν στους γονείς τους το όνειρο που ήθελαν να περιγράψουν!
Δεκαπέντα από αυτά τα κείμενα -τα πιο εντυπωσιακά- επιλέχθηκαν να φιλοξενηθούν στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (προσωρινά στα «Νέα μας», ενώ σύντομα και στο καινούργιο link που θα δημιουργηθεί ειδικά για τα παιδιά).
Μάλιστα, επτά εκδοτικοί οίκοι (Ψυχογιός, Πατάκης, Παπαδόπουλος, Λιβάνης, Ελληνικά Γράμματα, Αγκυρα, Μεταίχμιο), οι οποίοι συμμετείχαν και στην Εκθεση, χάρισαν βιβλία τους στους επίδοξους νεαρούς συγγραφείς, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνουν το ταλέντο και την ευρηματικότητά τους. Οργάνωση συναντήσεων με 10 Ελληνες συγγραφείς από το ΕΚΕΜΕΛ
Δέκα τρίωρες συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιβλιόφιλοι στο σεμινάριο που ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας (ΕΚΕΜΕΛ) οργανώνει το σεμινάριο με στόχο την ανάδειξη της περιπέτειας της γραφής και της ανάγνωσης.
Κάθε συγγραφέας θα αναφέρεται στη δική του εμπειρία - τον μόχθο της γλώσσας και της έμπνευσης, τα μυστικά της μυθοπλασίας.
Συμμετέχουν οι Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ευγενία Φακίνου, Νίκος Θέμελης, Mένης Κουμανταρέας, Χριστόφορος Λιοντάκης, Πέτρος Μάρκαρης, Παντελής Μπουκάλας, Δημήτρης Νόλλας, Τίτος Πατρίκιος.
Τα σεμινάρια θα διαρκέσουν 30 ώρες, κάθε Πέμπτη (17.30 - 20.30) με κόστος συμμετοχής 250 €. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.ekemel.gr/. 140.000 τίτλοι on line στη Βιβλιονέτ
Ξεπερνάει τους 140 χιλιάδες τίτλους η ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Βιβλιονέτ, που καταγράφει τη βιβλιοπαραγωγή της χρονιάς και προσφέρει ένα χρήσιμο, καθημερινό εργαλείο για βιβλιοπώλες, εκδότες, συγγραφείς, ερευνητές και βιβλιόφιλο κοινό. Προσφέροντας πληρότητα και αξιοπιστία στις υπηρεσίες της, με καθημερινή ενημέρωση κι εμπλουτισμό των καταλόγων της, η Βιβλιονέτ αποτελεί κομβικό σημείο για διαφημιζομένους (η επισκεψιμότητά της αγγίζει τους 380.000 χρήστες ανά μήνα).
Η φιλοξενία διαφημιστικών καταχωρήσεων (banners) στην ιστοσελίδα της (http://www.biblionet.gr/) έχει ξεκινήσει δίνοντας τη δυνατότητα σε επαγγελματίες του κλάδου να προβάλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
Για σχετικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ.: 210-9200323 (κα Φιλιώ Καραμανλή). «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία»
Μέσα στον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 26 επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε σχολεία, σχολικές και δημοτικές βιβλιοθήκες, με τη συμμετοχή 1.500 μαθητών.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στους νομούς Λέσβου, Ηλείας, Χανίων, Δωδεκανήσου, Βοιωτίας, Κοζάνης, Σερρών, Κεφαλληνίας, Έβρου, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Αχαϊας, Μαγνησίας και Αττικής. Οι Λέσχες Ανάγνωσης χωρούν και στις βιβλιοθήκες!
Για πρώτη φορά οι Λέσχες Ανάγνωσης «συναντούν» σε τέτοια βαθμό τις βιβλιοθήκες!
Το Δίκτυο Βιβλιοθηκών με Λέσχη Ανάγνωσης είναι γεγονός: συμμετέχουν 58 βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα (σχολικές, πανεπιστημιακές, δημοτικές κ.ά.) δηλώνοντας «παρών» στην πρόταση του ΕΚΕΒΙ και της Ενωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστήμονων Πληροφόρησης για τη δημιουργία λεσχών με μέλη που θα συναντιούνται στον χώρο τους.
Η φιλοδοξία είναι να επεκταθεί ο θεσμός σε ακόμη περισσότερες βιβλιοθήκες ώστε το αναγνωστικό κοινό να εξοικειωθεί και να αξιοποιήσει την πλούσια βιβλιογραφία από τις συλλογές τους. Λέσχες και στην Κύπρο
Το δίκτυο των Λεσχών Ανάγνωσης του ΕΚΕΒΙ διευρύνεται συνεχώς σε πόλεις από όλη την ελληνική περιφέρεια αλλά και στην Κύπρο!
Μόλις αυτές τις ημέρες ο κατάλογος των λεσχών (που ξεπερνούν τις 170) ενισχύθηκε από τους βιβλιόφιλους που συσπειρώθηκαν και δημιουργήσαν τη δική τους ομάδα στη Λεμεσό, δίνοντάς της το όνομα «Λέσχη Ανάγνωσης Πυρίον».
Είναι μια καλή αφορμή για ενδιαφερόμενους από τη Μεγαλόνησο να δημιουργήσουν -γιατί όχι και στις άλλες πόλεις- τη δική τους Λέσχη Ανάγνωσης. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 210-9200329. Κοπή πίτας για τα 4 χρόνια του Εργαστηρίου του Βιβλίου...
Με νόστιμες γεύσεις και πολλές δημιουργικές ευχές έγινε η κοπή της πίτας από το ΕΚΕΒΙ για τους διδάσκοντες, τους 1.000 αποφοίτους αλλά και τους νέους μαθητές στα σεμινάρια που οργανώνονται για τέταρτη χρονιά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου. ...αλλά και μυθιστόρημα από απόφοιτο
Ένας ακόμη απόφοιτος των σεμιναρίων του Εργαστηρίου του Βιβλίου, που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ, δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη λογοτεχνική αρένα: ο Γιώργος Πιπερόπουλος εξέδωσε -και παρουσίασε πρόσφατα- το μυθιστόρημα«Το πρώτο μάτι» στις εκδόσεις «Εμπειρία Εκδοτική».
Εξάλλου,ο ίδιος συμμετέχει -μαζί με άλλους αποφοίτους του Εργαστηρίου- στην ηλεκτρονική έκδοση της λογοτεχνικής επιφυλλίδας http://www.diavasame.gr/, πιστοποιώντας την ωφέλιμη, δημιουργική ασχολία στον χώρο του βιβλίου για όλους όσοι συμμετέχουν στα σεμινάρια. Μεταπτυχιακή εργασία για το τηλεοπτικό σποτ της 2ης Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
Φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ανέλαβε εργασία με θέμα το τηλεοπτικό σποτ του ΕΚΕΒΙ για την πρόσφατη έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου (23-26 Ιανουαρίου 2009).
Το σποτ, η ιδέα και η οπτικοποίησή της, έγινε με την υπογραφή του σκηνοθέτη Δημήτρη Δεληνικόλα αποσκοπώντας στην προσέλκυση παιδιών και γονέων ως μια ξεχωριστή περιήγηση στον κόσμο της ανάγνωσης. Ενημέρωση για το Βραβείο Αναγνωστών 2009
Ξεκίνησε η ενημέρωση των Λεσχών Ανάγνωσης για τα ελληνικά μυθιστορήματα που θα διαγωνιστούν για το Βραβείο Αναγνωστών 2009.
Οπως και πέρυσι, το βραβείο στηρίζεται στην ένθερμη συμμετοχή των μελών από τις λέσχες που προτείνουν τη «βραχεία λίστα» (15 βιβλία, εκδοθέντα από την 1η Οκτωβρίου 2008 έως την 1η Οκτωβρίου 2009), μέσα από την οποία θα ψηφίσει τελικά το ευρύ αναγνωστικό κοινό. Το ΕΚΕΒΙ αποστέλλει στις Λέσχες Ανάγνωσης τον πλήρη κατάλογο βιβλίων που κυκλοφορούν ανά δίμηνο, ούτως ώστε να έχουν το χρονικό περιθώριο να διαβάσουν, να συζητήσουν και να καταλήξουν στα προτεινόμενα βιβλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ηλεκτρονική βάση δεδομένων Βιβλιονέτ του ΕΚΕΒΙ (http://www.biblionet.gr/). Κριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων στη Βιβλιονέτ
Από τον Φεβρουάριο του 2009 η σελίδα της Βιβλιονέτ παρουσιάζει και στοιχεία κριτικογραφίας για τα βιβλία που κυκλοφορούν.
Οι κριτικές-παρουσιάσεις των βιβλίων καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2008 μέχρι και σήμερα, και αφορούν όλα τα έντυπα του ημερήσιου, εβδομαδιαίου και περιοδικού Τύπου, καθώς και τα περισσότερα λογοτεχνικά περιοδικά (στόχος είναι να καλυφθούν όλα).
Η καταγραφή των κριτικών συνεχίζεται παράλληλα με την κυκλοφορία των νέων τίτλων και παρουσιάζεται μαζί με τα αναλυτικά στοιχεία των βιβλίων.
Ο επισκέπτης της σελίδας (http://www.biblionet.gr/) μπορεί, επίσης, να συνδεθεί με σύνδεσμο (link) προς τα έντυπα στα οποία δημοσιεύτηκαν οι κριτικές και να διαβάσει το κείμενό τους, όταν είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή.
Με αυτό τον τρόπο, οι πληροφορίες για τα βιβλία της Βιβλιονέτ συμπληρώνονται με έγκυρο και ουσιαστικό τρόπο, με ταυτόχρονη προσήλωση στη δεοντολογία σεβασμού και προστασίας των κειμένων που δημοσιεύονται στον Τύπο. Η κυπριακή βιβλιογραφία στη Βιβλιονέτ
Με ανεξάρτητο σύνδεσμο (link) προς την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, η σελίδα της Βιβλιονέτ παρέχει έγκυρη πληροφόρηση για όλα τα βιβλία που εκδίδονται στην Κύπρο.
Η ευθύνη σύνταξης της κυπριακής βιβλιογραφίας ανήκει σήμερα στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη -σε ενιαίο κατάλογο με το δίκτυο των υπόλοιπων βιβλιοθηκών της νήσου- και καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 2005 μέχρι και σήμερα.
Το ΕΚΕΒΙ βρίσκεται σε επαφή με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, για τη μελλοντική ένταξη όλων των κυπριακών εκδόσεων στη Βιβλιονέτ, με την προϋπόθεση της σαφούς πληροφόρησης όσον αφορά την τιμή και την εμπορική διαθεσιμότητά τους στην Ελλάδα. Ιστοσελίδα για τον Γιάννη Ρίτσο
Η ιστοσελίδα που ετοιμάζει το ΕΚΕΒΙ για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης στοχεύει στη δυνατότητα του κοινού να γνωρίσει τον άνθρωπο και τον δημιουργό, το πολύπτυχο έργο του. Ως εκ τούτου, οι σύγχρονοι (και «καλωδιωμένοι» τεχνολογικά) αναγνώστες αναμένεται να διαπιστώσουν την πληρότητα και τις υποδομές της ιστοσελίδας, όντας ένα σημείο αναφοράς για τον Γιάννη Ρίτσο στον κυβερνοχώρο, ανεξάρτητα από την αφορμή του φετινού «Ετους Ρίτσου».
Η ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει στον ενδιαφερόμενο χρήστη πλήρες χρονολόγιο, ανθολόγιο του ποιητικού-πεζογραφικού-δοκιμιακού-εικαστικού έργου του, καθώς και μεταφρασμένων ποιημάτων του, οπτικοακουστικό υλικό.
Οι μελετητές θα βρουν, επίσης, αποσπάσματα κριτικών και μελετών για το έργο του Ρίτσου, βιβλιογραφική ενημέρωση της περιόδου των δύο τελευταίων δεκαετιών (1990-2009) με πρόσφατες εκδόσεις και αποδελτίωση εντύπων. Ρίτσος στο τραμ...
Στο πλαίσιο του εορτασμού του «Έτους Ρίτσου» το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με την ΤΡΑΜ Α.Ε. σχεδιάζει την προβολή στίχων του τιμώμενου ποιητή εντός των οχημάτων του τραμ από τις οθόνες που υπάρχουν στα βαγόνια.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, και θα συνεχιστεί για ολόκληρο το 2009. Επόμενος σταθμός για το Orient Express
Η ιδέα για την πρόσκληση συγγραφικών προσωπικοτήτων στο προπολεμικό βαγόνι του Θεάτρου «Τρένο στο Ρουφ» (επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως), φαίνεται ότι δημιουργεί ένα ευχάριστο προηγούμενο: το κοινό έχει κατακλύσει τον χώρο του βαγονιού στις συναντήσεις «Κυριακάτικα μεσημέρια στο Orient Express» απολαμβάνοντας τη συζήτηση με προσκαλεσμένους όπως η Ζυράννα Ζατέλη και ο Κωνσταντίνος Τζούμας.
Οι λογοτεχνικές συναντήσεις οργανώνονται σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ με στόχο μια διαφορετική προσέγγιση στον κόσμο των δημιουργών και του έργου τους. «Συνεπιβάτες» στο καλαίσθητο βαγόνι είναι ακόμη η Σώτη Τριανταφύλλου (8 Μαρτίου) και ο Πέτρος Μάρκαρης (22 Μαρτίου).
Για κρατήσεις θέσεων σε αυτή την ξεχωριστή διαδρομή, περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.totrenostorouf.gr/ Εκδηλώσεις συγγραφέων σε βιβλιοπωλεία
Το ΕΚΕΒΙ ενισχύει τους επαγγελματίες του βιβλίου υποστηρίζοντας για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα εκδηλώσεων στα βιβλιοπωλεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφέρεια.
Σε αυτό το πλαίσιο το βιβλιοπωλείο «Πολύεδρο» (Πάτρα) παρουσιάζει τον Γιάννη Μακριδάκη (12/3) και τον Ερρίκο Μπελιέ (30/3), η «Σύγχρονη Εκφραση» (Λιβαδειά) τον Γιώργο Οικονόμου (16/3), το Publicworld (Βόλος) την Αγγελική Μαστρομιχαλάκη (12/3), η «Αιγηίς» (Πειραιάς) τον Ισίδωρο Ζουργό (27/3), το «Ελευθερουδάκης -Ξιφάρας Ι.& Σία» (Ηράκλειο Κρήτης) τη Ματούλα Καραγιάννη-Τόλκα (τέλη Μαρτίου), το "Λυχνάρι" (Δράμα) τον Νίκο Μουρατίδη (31/3), την Άννα Βερούλη και τον Νίκο Μιχαλόπουλο (2/4).
Οι πάντοτε οργανωτικοί Γερμανοί... Με την τιμώμενη χώρα Γερμανία, αλλά και την οργανωτική «πινελιά» της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης και του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, έχει ήδη ετοιμαστεί ο κατάλογος των συμμετοχών από τον γερμανόφωνο συγγραφικό κόσμο. Πρόκειται για τους συγγραφείς Hermann Frank Meyer, Christoph Schminck-Gustavus, Klaus Modick, Hagen Fleischer, Περικλής Μονιούδης, Veit Heinichen, Martin Walser, Ingo Schulze, Daniel Kehlmann, Julia Franck, Rena Molho, Sibylle Berg, Antje von Stemm. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο γερμανικό περίπτερο (που αναμένεται εντυπωσιακό από αισθητική και εργονομική άποψη...) περιλαμβάνει παιδικά εργαστήρια, παρουσιάσεις συγγραφέων και ελληνικών εκδόσεων για τα έργα τους, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και διαλέξεις. ...και περιήγηση στις νέες τεχνολογίες από Θεσσαλονίκη Στο πλαίσιο της 6ης ΔΕΒΘ θα εγκαινιαστεί μια νέου και μεγάλου ενδιαφέροντος θεματική για τους επισκέπτες – η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, το πώς εξελίσσεται ως προτεραιότητα και πώς αναδεικνύεται, ραγδαία, ως μέσον βιβλιοφιλίας αλλά και ως εργαλείο για νέους τρόπους ανάγνωσης. Σημαντικοί φορείς και ιδρύματα συμμετέχουν στη θεματική έκθεση «Βιβλία για την Ιστορία» Το δικό τους «παρών» δίνουν πνευματικοί φορείς και ιδρύματα πλαισιώνοντας τη θεματική έκθεση της φετινής ΔΕΒΘ. Έχουν δηλώσει συμμετοχή, συνεισφέροντας με ξεχωριστό τρόπο στην ολοκληρωμένη παρουσίαση πτυχών της αρχαίας, βυζαντινής, νεότερης και σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας οι εξής φορείς μέχρι στιγμής: η Ακαδημία Αθηνών, το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τα ιδρύματα Ελευθερίου Βενιζέλου, Γεωργίου Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνου Σημίτη, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και το εκδοτικό τμήμα του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι». Η ΔΕΒΘ στον δρόμο του μεταξιού Έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες της Κίνας για τη φετινή παρουσία της στη ΔΕΒΘ (28-31 Μαΐου). Στόχος είναι η «πρώτη επαφή» και η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά, αφού η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΒΘ 2010. Τη σημασία που δίνουν οι Κινέζοι στην εκπροσώπηση και την παρουσίαση της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής τους αποδεικνύει η προγραμματισμένη παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών του κινεζικού υπουργείου Πολιτισμού, εκδοτών αλλά και του ίδιου του διευθυντή της ΔΕΒ Πεκίνου, κ. Zhang Jichen, που θα κάνουν μια μεγάλη σειρά επαφών με το ΕΚΕΒΙ αλλά και τον ελληνικό εκδοτικό κόσμο. Τα πάντα γύρω από την Ιστορία Σημείο αναφοράς για ιστορικούς ερευνητές, εκδότες αλλά και το απαιτητικό αναγνωστικό κοινό αποτελεί η φετινή θεματική έκθεση της ΔΕΒΘ με τίτλο «Βιβλία για την Ιστορία». Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά διοργανώνονται θεματικές εκθέσεις στη χώρα μας. Φέτος, ειδικά, θα γίνουν προβολές ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις και έκθεση περισσότερων από 1.000 τίτλους που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής Ιστορίας. Κι ακόμη, αξίζει να επισημανθεί ότι στη φετινή διοργάνωση θα υπάρξει -ειδικά- έκθεση υλικού γύρω από τους Βαλκανικούς ΠολέμουςΕκδότες και μεταφραστές με το βλέμμα προς Αργεντινή Πολύ ελκυστική φαίνεται η πρόσκληση που απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής προς επαγγελματίες για την προβολή και προώθηση της πνευματικής δημιουργίας από τη μακρινή χώρα με συνολικό ποσόν 250.000 ευρώ. Την αφορμή δίνει η συμμετοχή της Αργεντινής ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΒ Φρανκφούρτης 2010 αλλά και η επέτειος των 200 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Αργεντινής. Έχει προγραμματιστεί η χρηματοδότηση επαγγελματιών που θα θελήσουν να φέρουν στο διεθνές προσκήνιο περισσότερους Αργεντίνους συγγραφείς, αναγνωρισμένους αλλά όχι γνωστούς -όσο ένας Χόρχε Λουίς Μπόρχες- έξω από τη χώρα τους. Οι ενδιαφερόμενοι εκδότες και μεταφραστές μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό (για περίπου 100 τίτλους έργων) αντλώντας πληροφορίες από την ελληνική πρεσβεία στο Μπουένος Αϊρες (infogr@fibertel.com.ar, τηλ: 00541148114811, φαξ: 00541148162600). Σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Έλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό» Ο Αργύρης Χιόνης θα ταξιδέψει στη Λυών (Γαλλία) στις 13 Μαρτίου μετά από πρόσκληση του Ελληνογαλλικού Πολιτιστικού Συλλόγου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Printemps de Poetes» («Ανοιξη των ποιητών»). Ο ποιητής θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ με αναγνώσεις ποιημάτων του (σε ελληνικά και γαλλικά, που θα εκδοθούν σε εγχειρίδιο). Παράλληλα, θα γίνει συναυλία κλασικής μουσικής στον χώρο ISNA στο Πολυτεχνείο της Λυών. «Ημέρα της Ελλάδας» στη χώρα του τάνγκο... Η οργάνωση της «Ημέρας της Ελλάδας», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου του Μπουένος Αϊρες 2009, είναι χρυσή ευκαιρία αμοιβαίας γνωριμίας και σύναψης σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με παρονομαστή τους συγγραφείς και τους εκδότες. Ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρος Μάρκαρης έχει προσκληθεί να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που θα προβάλουν τον δυναμισμό και την ποικιλία της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής της Ελλάδας. Παράλληλα, ο ίδιος ως συγγραφέας με μεγάλη ανταπόκριση στον ισπανόφωνο κόσμο, θα προσφέρει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό της Αργεντινής να έρθει σε αμεσότερη επαφή με τη νεοελληνική λογοτεχνία, τις προσλαμβάνουσες και τις τάσεις των Ελλήνων δημιουργών. Αποδίδει κι άλλους καρπούς η ελληνική παρουσία στη 15η ΔΕΒ Πεκίνου Η φετινή παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου αποτέλεσε την απαρχή για συνεργασίες, εκδοτικά πλάνα και προτάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ήδη ο Li Chengui επεξεργάζεται το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή. Ταυτόχρονα, ετοιμάζει την έκδοση «Σωκράτης, ο προφήτης της αρχαιότητας» του Χρήστου Ζαλοκώστα (βιβλίο με ενδιαφέρουσα θεματική για τους Κινέζους αναγνώστες). Η ποίηση, επίσης, είναι ιδιαίτερη ελκυστική στην Κίνα: ο «Λεωνίδας», ή κατά κόσμον Lui Rui Hong, ένας έμπειρος μεταφραστής και λάτρης της ελληνικού πολιτισμού, ετοιμάζει μια ανθολογία νεοελληνικής ποίησης. Η ιδέα άρχισε να υλοποιείται σε συνεργασία με τον πανεπιστημιακό Γιώργη Γιατρομανωλάκη στο πλαίσιο της ΔΕΒ Πεκίνου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Ma Gao Ming, έμπειρος μεταφραστής της «Οδύσσειας» του Ν.Καζαντζάκη, ετοιμάζει επίσης μια ανθολογία ελληνικής ποίησης. Η ελληνική λογοτεχνία είναι σε καλά χέρια! ...αλλά και επίσημη ελληνική συμμετοχή το 2010 Η Ελλάδα θα συμμετέχει με ξεχωριστό περίπτερο στη ΔΕΒ του Μπουένος Αϊρες το 2010. Δεν είναι τυχαίο αυτό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η ελληνική παρουσία στην Αργεντινή συνεχίζεται απρόσκοπτα κατά την τελευταία εικοσαετία χάρη στη δρατηριότητα και το μεράκι της εκεί ελληνικής πρεσβείας. Το ΕΚΕΒΙ θα συνεισφέρει με τον φάκελο που αφορά την έρευνα για τα ελληνικά βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά. Η διευθύντρια κα Κατρίν Βελισσάρη πρόκειται να παραστεί στην Έκθεση (η οποία ξεπερνάει τους 1,35 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως) ενισχύοντας την ελληνική παρουσία αλλά και συμμετέχοντας στο επόμενο ραντεβού του κλαμπ των 25 μεγαλύτερων εκθέσεων βιβλίου στον κόσμο που θα πραγματοποιηθεί εκεί. Καβάφης στα Τίρανα «Ταξιδεύοντας με τον Καβάφη» είναι ο τίτλος του αφιερώματος που θα αποτελέσει την έναρξη δραστηριοτήτων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στην αλβανική πρωτεύουσα. Στην έκθεση που θα εγκαινιάσει ο γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θοδωρής Δραβίλλας και ο πρόεδρος του ΕΙΠ κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, στις 5 Μαρτίου στο Αρσάκειο Τιράνων, περιλαμβάνονται βιβλία με μεταφράσεις ποιημάτων του Καβάφη, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ και το Μουσείο Καβάφη της Αλεξάνδρειας.

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου , Σάββατο 7 Mαρτίου - Κυριακή 8 Mαρτίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 404 ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Έρημος, βαρύς και μόνος Στην Ευρώπη τον φτύνουν, στην Ελλάδα τον αγνοούν. Εκεί κατάντησε ο «καταλληλότερος». Ας μην παραπονείται όμως. Αυτή είναι η δίκαιη ανταμοιβή για τις «υπηρεσίες» που πρόσφερε στη χώρα. Για το κράτος που «επανίδρυσε», για την οικονομία που «εξυγίανε», για τη διαφθορά που «καταπολέμησε», για την ασφάλεια που «εμπέδωσε», για την Παιδεία που «μεταρρύθμισε», για το δημόσιο χρέος που «μείωσε», για τη σεμνότητα και ταπεινότητα που «επέβαλε» στους συνεργάτες του. Σελ.2 Ο ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ «ΚΡΙΣΕΩΝ» ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ… ΚΡΙΣΗΣ! ΠΕΤΑΞΑΝ ΑΞΙΟΥΣ – ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ ΦΤΑΙΧΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΡΕΣΤΟΥΣ Δεν βρήκαν «πράσινους» και έφαγαν «γαλάζιους» Σε μεγάλο κυβερνητικό τραγέλαφο εξελίχθηκαν οι περιβόητες κρίσεις της ΕΛΑΣ. Κρίσεις της απόλυτης αναξιοκρατίας, που δημιουργούν τρομακτική σύγχυση στο αστυνομικό σώμα. Καθότι, έτσι όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση Καραμανλή, με αυτές τις επιλογές επιβραβεύθηκαν όσοι έπρεπε να τιμωρηθούν και αποστρατεύτηκαν όσοι δεν είχαν καμιά ευθύνη για τα τεράστια χάλια της ΕΛΑΣ. Παράλληλα σε θέσεις-κλειδιά μπήκαν αξιωματικοί που… ήλθαν από το πουθενά και τα αζήτητα σε έναν ατελείωτο «πειραματισμό» στα σώματα ασφαλείας. Επιπλέον, σε κρίσιμες θέσεις μπήκαν αξιωματικοί με περίεργο ως ύποπτο παρελθόν. Και το γεγονός είναι ένα: στο «μπιλιάρδο» της κυβέρνησης με την ΕΛΑΣ έγιναν… καραμπόλες στην ιεραρχία που ρίχνουν σε «μαύρη τρύπα» σημαντικούς αξιωματικούς. Περίπου 110 αξιωματικοί βρέθηκαν εκτός ΕΛΑΣ στη μεγάλη σφαγή… Σελ. 16 και Σελ. 17 ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΕΠΕΙΔΗ… ΑΜΥΝΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Μόνο στην ΕΛΑΣ γίνονται αυτά Η τοποθέτηση του Γιάννη Δικόπουλου στη Διοίκηση της Ασφάλειας Αττικής προκάλεσε γενική εκκαθάριση κι αναστάτωση στη συγκεκριμένη υπηρεσία, που ασχολείται με κρίσιμες υποθέσεις, όπως την απαγωγή Παναγόπουλου, την απόδραση Ριζάι-Παλαιοκώστα κι άλλων. Έτσι λοιπόν εκπαραθυρώθηκε… μυστηριωδώς ο κ. Γρηγόρης Μπαλάκος (φωτό), που κατείχε αυτήν τη θέση προηγουμένως και είχε ορισμένες σημαντικές επιτυχίες. Ο κ. Μπαλάκος τοποθετήθηκε στη σχετικά αδρανή θέση του δεύτερου τη τάξει αττικάρχη. Από την άλλη πλευρά, στο Ηράκλειο στάλθηκε ο αστυνομικός διευθυντής Κ. Κουζέλης, ο οποίος επίσης συμμετείχε στις έρευνες για κρίσιμες υποθέσεις. Επιπλέον, σε κρίσιμες θέσεις ασφαλείας προωθήθηκαν είτε άσχετα άτομα, είτε από τον παλιό μηχανισμό της Δίωξης Ναρκωτικών. Κι όλα αυτά να μην τα θέλει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ! Σελ. 18 ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΝΕΓΑΚΗ, ΑΥΤΙΑΣ, ΜΑΝΕΣΗΣ, ΚΥΡΤΣΟΣ, ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ… Σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ ταρακουνούν το κανάλι του Alpha στην πρώτη απόπειρα των στελεχών του RTL να εφαρμόσουν ένα αυστηρό, γερμανικό πρόγραμμα περιορισμού των εξόδων και αλλαγής της φυσιογνωμίας του καναλιού. Ένταση και διαξιφισμοί, στάσεις εργασίας, πολεμικές ανακοινώσεις μεταξύ συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ιδιοκτησίας, η αποστασιοποίηση του Δ. Κοντομηνά και η τοποθέτηση του Λάκη Λαζόπουλου στο πλευρό των εργαζομένων συνθέτουν ένα ρευστό σκηνικό αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Να πάρουν θέση καλούνται τα μεγάλα αστέρια του καναλιού, όπως η Ελένη Μενεγάκη, ο Γιώργος Αυτιάς, ο Νίκος Μάνεσης, η Βίκυ Χαταζηβασιλείου, αλλά και όσοι αναδείχτηκαν μέσα σε εποχές κρίσης του σταθμού, όπως ο Γιώργος Κύρτσος, η Ρίτσα Μπιζόγλη και ο Δήμος Βερύκιος. Σελ. 48 , Σελ. 49 και Σελ. 50 στο πέταλο Και ένα καθημερινό του Καραμανλή: Καινούρια στέκια ψάχνει ο Καραμανλής για να διασκεδάσει τις πίκρες του. Τον πόνο του. Τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, πάει στην ταβέρνα «Ισιδώρα» στην παραλία της Νέας Μάκρης. Πολλές φορές πάει κατευθείαν από το Μαξίμου κι άλλες φορές παίρνει και τα δίδυμα μαζί του. Με τον κόσμο ο Καραμανλής είναι πάντα άνετος. Κάθεται λοιπόν και τρώει και από το διπλανό τραπέζι ακούει ένα νεοδημοκράτη να τον αιφνιδιάζει ρωτώντας τον: Πώς πάνε τα πράγματα, κ. πρόεδρε; Και ενώ είχε στο πιρούνι την μπουκιά, λέει στο φίλο γελώντας: Φουρτούνες, μεγάλε… Σελ. 71 στο πέταλο Τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα, οι θεατρινισμοί, τα επικοινωνιακά παιχνίδια του ετοιμόρροπου Νεοκώστα τελειώσανε. Δεν πιάνουν τόπο. Γυμνός στην οθόνη ο πρωταγωνιστής. Μετά τη γελοιοποίηση του Κορυδαλλού –η αλήθεια είναι πως γέλασε αρκετά ο Έλληνας– ήρθε σε μια βδομάδα «καπάκι» νέα γελοιοποίηση του Καραμανλή. Οι Έλληνες παρακολούθησαν τη διάσκεψη κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και είδαν έναν πρωθυπουργό απομονωμένο. Κυριολεκτικά στη γωνιά. Χωρίς επαφές. Θυμάστε τις «μαγκιές» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ; Τα βελάκια, τα χτυπήματα στην πλάτη, τα «χάι φάιβ» που είχαν σχολιαστεί δυσμενώς για την εικόνα που παρουσίαζε; Πάνε αυτά. Η φωτογραφία ήταν ενδεικτική. Στην άκρη, κατηφής και απομονωμένος. Το μαύρο πρόβατο. Η εικόνα της χώρας επί Καραμανλή είναι η χειρότερη στη μεταπολιτευτική ιστορία. Δεν τον λογαριάζουν και αυτό είναι οδυνηρό και καταστροφικό… Σελ. 72