Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Blogging για το ΕΚΕΒΙ
Το ΕΚΕΒΙ προχωράει στη δημιουργία ιστολογίου (blog) με δεδομένη τη χρήση αυτού του νέου μέσου από το νεανικό κοινό.
Το ιστολόγιο (ekebi.wordpress.com) αποτελεί σημείο αναφοράς στην μπλογκόσφαιρα με χαρακτήρα ενός άμεσου εργαλείου για την ενημέρωση όλων όσοι αγαπούν τις λέξεις και την έκφραση, την πνευματική δημιουργία.
Η ανάρτηση των κειμένων επικεντρώνεται σε ειδήσεις, ανακοινώσεις, σχόλια, φωτογραφικό και άλλο οπτικοακουστικό υλικό, ενώ οι χρήστες του Διαδικτύου θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης ώστε να τοποθετούνται -ανοίγοντας διάλογο- πάνω σε θέματα που αφορούν τον κόσμο του σύγχρονου ελληνικού βιβλίου. Το «Ημερολόγιο εκδηλώσεων για το βιβλίο» σε όλη την Ελλάδα προσφέρεται από τον κόμβο του ΕΚΕΒΙ
Η στήλη «Ημερολόγιο εκδηλώσεων για το βιβλίο» αποτελεί ένα ακόμη χρήσιμο ενημερωτικό εργαλείο για τους χρήστες του Διαδικτύου που επισκέπτονται τον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (http://www.ekebi.gr/).
Σε καθημερινή βάση υπάρχει πλήρης και αναλυτική λίστα με τις εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και αφιερώματα γύρω από συγγραφείς, ερευνητές, νέα βιβλία και εκδοτικούς οίκους από όλη την επικράτεια. 20 Κινητές Εκθέσεις σε 8 νομούς
Μέσα στον Μάρτιο οι Κινητές Εκθέσεις «ταξίδεψαν» σε 20 σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς στους νομούς Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου, Ημαθίας, Κοζάνης, Αρκαδίας, Καβάλας και Αττικής.
Πρόκειται για τις κινητές εκθέσεις με θέμα τους Παπαδιαμάντη, Εγγονόπουλο, Καζαντζάκη, Παλαμά, Καραγάτση, Σικελιανό, Ξενόπουλο, Εμπειρίκο και Θεοτοκά. Και ήδη, με την έναρξη του «Ετους Ρίτσου» υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Κινητή Εκθεση που αφορά τον σημαντικό Ελληνα ποιητή (μέσα στον Μάρτιο). Έκδοση συλλογής διηγημάτων από τη Λέσχη Ανάγνωσης Αρτας
Αγαπούν τη λογοτεχνία και το αποδεικνύουν: οχτώ μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Αρτας αποφάσισαν να συνενώσουν τις συγγραφικές ανησυχίες τους κυκλοφορώντας τον τόμο «Οκτώ».
Πρόκειται για διηγήματα που άρεσαν στα μέλη της λέσχης -ανάμεσα στα άλλα βιβλία που διαβάζουν στις συναντήσεις τους- και σκέφτηκαν ότι δεν υπήρχε ωραιότερος τρόπος να γιορτάσουν τα 2 χρόνια της συνεύρευσής τους από την κυκλοφορία του τόμου.
Με επιμέλεια του υπευθύνου της λέσχης, Κώστα Τραχανά, και κυρίως με τη φιλοδοξία να αποτελέσει η Αρτα τη σκυτάλη που θα δοθεί για ανάλογες δραστηριότητες και σε άλλες Λέσχες Ανάγνωσης σε όλη την Ελλάδα. Κεντρική διάθεση για την Αρτα και την υπόλοιπη Ελλάδα: εκδόσεις CivilPress (τηλ: 26810-70304). Μικρή ταινία από την Κινητή Αναγνωστική Λέσχη Σχολικών Βιβλιοθηκών
Τα 3 χρόνια της γιορτάζει η δραστήρια και αν μη τι άλλο «κινητή» λέσχη με έδρα το 1ο Γενικό Λύκειο Ελευσίνας.
Τα μέλη της αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν τυπώνοντας και διακινώντας ένα cd με στιγμιότυπα από τις συναντήσεις των μελών της.
Διαθέτει μάλιστα και το δικό της ιστολόγιο δίνοντας πληροφορίες για τις δραστηριότητές της, στη διεύθυνση http://www.libelefsina.blogspot.com/ «Ονειρο ήταν!» για επίδοξους νεαρούς συγγραφείς
Πάνω από 200 λιλιπούτειοι επισκέπτες της 2ης Έκθεσης Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου (23-26 Ιανουαρίου), συμμετείχαν στον διαγωνισμό «Ονειρο ήταν!» που οργάνωσε το ΕΚΕΒΙ γράφοντας ένα δικό τους κείμενο για το όνειρο που είδαν στον ύπνο τους και τους αποτυπώθηκε στη μνήμη.
Τα παιδιά, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανταποκρίθηκαν γράφοντας «ονειροκείμενα» με μεγάλη φαντασία, πρωτοτυπία, εκφραστικότητα αλλά και δόσεις από χιούμορ.
Οι πιο μικροί, μάλιστα, που δεν ξέρουν ακόμη γραφή και ανάγνωση, ζήτησαν να υπαγορεύσουν στους γονείς τους το όνειρο που ήθελαν να περιγράψουν!
Δεκαπέντα από αυτά τα κείμενα -τα πιο εντυπωσιακά- επιλέχθηκαν να φιλοξενηθούν στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (προσωρινά στα «Νέα μας», ενώ σύντομα και στο καινούργιο link που θα δημιουργηθεί ειδικά για τα παιδιά).
Μάλιστα, επτά εκδοτικοί οίκοι (Ψυχογιός, Πατάκης, Παπαδόπουλος, Λιβάνης, Ελληνικά Γράμματα, Αγκυρα, Μεταίχμιο), οι οποίοι συμμετείχαν και στην Εκθεση, χάρισαν βιβλία τους στους επίδοξους νεαρούς συγγραφείς, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνουν το ταλέντο και την ευρηματικότητά τους. Οργάνωση συναντήσεων με 10 Ελληνες συγγραφείς από το ΕΚΕΜΕΛ
Δέκα τρίωρες συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιβλιόφιλοι στο σεμινάριο που ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας (ΕΚΕΜΕΛ) οργανώνει το σεμινάριο με στόχο την ανάδειξη της περιπέτειας της γραφής και της ανάγνωσης.
Κάθε συγγραφέας θα αναφέρεται στη δική του εμπειρία - τον μόχθο της γλώσσας και της έμπνευσης, τα μυστικά της μυθοπλασίας.
Συμμετέχουν οι Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ευγενία Φακίνου, Νίκος Θέμελης, Mένης Κουμανταρέας, Χριστόφορος Λιοντάκης, Πέτρος Μάρκαρης, Παντελής Μπουκάλας, Δημήτρης Νόλλας, Τίτος Πατρίκιος.
Τα σεμινάρια θα διαρκέσουν 30 ώρες, κάθε Πέμπτη (17.30 - 20.30) με κόστος συμμετοχής 250 €. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.ekemel.gr/. 140.000 τίτλοι on line στη Βιβλιονέτ
Ξεπερνάει τους 140 χιλιάδες τίτλους η ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Βιβλιονέτ, που καταγράφει τη βιβλιοπαραγωγή της χρονιάς και προσφέρει ένα χρήσιμο, καθημερινό εργαλείο για βιβλιοπώλες, εκδότες, συγγραφείς, ερευνητές και βιβλιόφιλο κοινό. Προσφέροντας πληρότητα και αξιοπιστία στις υπηρεσίες της, με καθημερινή ενημέρωση κι εμπλουτισμό των καταλόγων της, η Βιβλιονέτ αποτελεί κομβικό σημείο για διαφημιζομένους (η επισκεψιμότητά της αγγίζει τους 380.000 χρήστες ανά μήνα).
Η φιλοξενία διαφημιστικών καταχωρήσεων (banners) στην ιστοσελίδα της (http://www.biblionet.gr/) έχει ξεκινήσει δίνοντας τη δυνατότητα σε επαγγελματίες του κλάδου να προβάλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
Για σχετικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ.: 210-9200323 (κα Φιλιώ Καραμανλή). «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία»
Μέσα στον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 26 επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε σχολεία, σχολικές και δημοτικές βιβλιοθήκες, με τη συμμετοχή 1.500 μαθητών.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στους νομούς Λέσβου, Ηλείας, Χανίων, Δωδεκανήσου, Βοιωτίας, Κοζάνης, Σερρών, Κεφαλληνίας, Έβρου, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Αχαϊας, Μαγνησίας και Αττικής. Οι Λέσχες Ανάγνωσης χωρούν και στις βιβλιοθήκες!
Για πρώτη φορά οι Λέσχες Ανάγνωσης «συναντούν» σε τέτοια βαθμό τις βιβλιοθήκες!
Το Δίκτυο Βιβλιοθηκών με Λέσχη Ανάγνωσης είναι γεγονός: συμμετέχουν 58 βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα (σχολικές, πανεπιστημιακές, δημοτικές κ.ά.) δηλώνοντας «παρών» στην πρόταση του ΕΚΕΒΙ και της Ενωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστήμονων Πληροφόρησης για τη δημιουργία λεσχών με μέλη που θα συναντιούνται στον χώρο τους.
Η φιλοδοξία είναι να επεκταθεί ο θεσμός σε ακόμη περισσότερες βιβλιοθήκες ώστε το αναγνωστικό κοινό να εξοικειωθεί και να αξιοποιήσει την πλούσια βιβλιογραφία από τις συλλογές τους. Λέσχες και στην Κύπρο
Το δίκτυο των Λεσχών Ανάγνωσης του ΕΚΕΒΙ διευρύνεται συνεχώς σε πόλεις από όλη την ελληνική περιφέρεια αλλά και στην Κύπρο!
Μόλις αυτές τις ημέρες ο κατάλογος των λεσχών (που ξεπερνούν τις 170) ενισχύθηκε από τους βιβλιόφιλους που συσπειρώθηκαν και δημιουργήσαν τη δική τους ομάδα στη Λεμεσό, δίνοντάς της το όνομα «Λέσχη Ανάγνωσης Πυρίον».
Είναι μια καλή αφορμή για ενδιαφερόμενους από τη Μεγαλόνησο να δημιουργήσουν -γιατί όχι και στις άλλες πόλεις- τη δική τους Λέσχη Ανάγνωσης. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 210-9200329. Κοπή πίτας για τα 4 χρόνια του Εργαστηρίου του Βιβλίου...
Με νόστιμες γεύσεις και πολλές δημιουργικές ευχές έγινε η κοπή της πίτας από το ΕΚΕΒΙ για τους διδάσκοντες, τους 1.000 αποφοίτους αλλά και τους νέους μαθητές στα σεμινάρια που οργανώνονται για τέταρτη χρονιά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου. ...αλλά και μυθιστόρημα από απόφοιτο
Ένας ακόμη απόφοιτος των σεμιναρίων του Εργαστηρίου του Βιβλίου, που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ, δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη λογοτεχνική αρένα: ο Γιώργος Πιπερόπουλος εξέδωσε -και παρουσίασε πρόσφατα- το μυθιστόρημα«Το πρώτο μάτι» στις εκδόσεις «Εμπειρία Εκδοτική».
Εξάλλου,ο ίδιος συμμετέχει -μαζί με άλλους αποφοίτους του Εργαστηρίου- στην ηλεκτρονική έκδοση της λογοτεχνικής επιφυλλίδας http://www.diavasame.gr/, πιστοποιώντας την ωφέλιμη, δημιουργική ασχολία στον χώρο του βιβλίου για όλους όσοι συμμετέχουν στα σεμινάρια. Μεταπτυχιακή εργασία για το τηλεοπτικό σποτ της 2ης Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
Φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ανέλαβε εργασία με θέμα το τηλεοπτικό σποτ του ΕΚΕΒΙ για την πρόσφατη έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου (23-26 Ιανουαρίου 2009).
Το σποτ, η ιδέα και η οπτικοποίησή της, έγινε με την υπογραφή του σκηνοθέτη Δημήτρη Δεληνικόλα αποσκοπώντας στην προσέλκυση παιδιών και γονέων ως μια ξεχωριστή περιήγηση στον κόσμο της ανάγνωσης. Ενημέρωση για το Βραβείο Αναγνωστών 2009
Ξεκίνησε η ενημέρωση των Λεσχών Ανάγνωσης για τα ελληνικά μυθιστορήματα που θα διαγωνιστούν για το Βραβείο Αναγνωστών 2009.
Οπως και πέρυσι, το βραβείο στηρίζεται στην ένθερμη συμμετοχή των μελών από τις λέσχες που προτείνουν τη «βραχεία λίστα» (15 βιβλία, εκδοθέντα από την 1η Οκτωβρίου 2008 έως την 1η Οκτωβρίου 2009), μέσα από την οποία θα ψηφίσει τελικά το ευρύ αναγνωστικό κοινό. Το ΕΚΕΒΙ αποστέλλει στις Λέσχες Ανάγνωσης τον πλήρη κατάλογο βιβλίων που κυκλοφορούν ανά δίμηνο, ούτως ώστε να έχουν το χρονικό περιθώριο να διαβάσουν, να συζητήσουν και να καταλήξουν στα προτεινόμενα βιβλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ηλεκτρονική βάση δεδομένων Βιβλιονέτ του ΕΚΕΒΙ (http://www.biblionet.gr/). Κριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων στη Βιβλιονέτ
Από τον Φεβρουάριο του 2009 η σελίδα της Βιβλιονέτ παρουσιάζει και στοιχεία κριτικογραφίας για τα βιβλία που κυκλοφορούν.
Οι κριτικές-παρουσιάσεις των βιβλίων καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2008 μέχρι και σήμερα, και αφορούν όλα τα έντυπα του ημερήσιου, εβδομαδιαίου και περιοδικού Τύπου, καθώς και τα περισσότερα λογοτεχνικά περιοδικά (στόχος είναι να καλυφθούν όλα).
Η καταγραφή των κριτικών συνεχίζεται παράλληλα με την κυκλοφορία των νέων τίτλων και παρουσιάζεται μαζί με τα αναλυτικά στοιχεία των βιβλίων.
Ο επισκέπτης της σελίδας (http://www.biblionet.gr/) μπορεί, επίσης, να συνδεθεί με σύνδεσμο (link) προς τα έντυπα στα οποία δημοσιεύτηκαν οι κριτικές και να διαβάσει το κείμενό τους, όταν είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή.
Με αυτό τον τρόπο, οι πληροφορίες για τα βιβλία της Βιβλιονέτ συμπληρώνονται με έγκυρο και ουσιαστικό τρόπο, με ταυτόχρονη προσήλωση στη δεοντολογία σεβασμού και προστασίας των κειμένων που δημοσιεύονται στον Τύπο. Η κυπριακή βιβλιογραφία στη Βιβλιονέτ
Με ανεξάρτητο σύνδεσμο (link) προς την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, η σελίδα της Βιβλιονέτ παρέχει έγκυρη πληροφόρηση για όλα τα βιβλία που εκδίδονται στην Κύπρο.
Η ευθύνη σύνταξης της κυπριακής βιβλιογραφίας ανήκει σήμερα στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη -σε ενιαίο κατάλογο με το δίκτυο των υπόλοιπων βιβλιοθηκών της νήσου- και καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 2005 μέχρι και σήμερα.
Το ΕΚΕΒΙ βρίσκεται σε επαφή με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, για τη μελλοντική ένταξη όλων των κυπριακών εκδόσεων στη Βιβλιονέτ, με την προϋπόθεση της σαφούς πληροφόρησης όσον αφορά την τιμή και την εμπορική διαθεσιμότητά τους στην Ελλάδα. Ιστοσελίδα για τον Γιάννη Ρίτσο
Η ιστοσελίδα που ετοιμάζει το ΕΚΕΒΙ για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης στοχεύει στη δυνατότητα του κοινού να γνωρίσει τον άνθρωπο και τον δημιουργό, το πολύπτυχο έργο του. Ως εκ τούτου, οι σύγχρονοι (και «καλωδιωμένοι» τεχνολογικά) αναγνώστες αναμένεται να διαπιστώσουν την πληρότητα και τις υποδομές της ιστοσελίδας, όντας ένα σημείο αναφοράς για τον Γιάννη Ρίτσο στον κυβερνοχώρο, ανεξάρτητα από την αφορμή του φετινού «Ετους Ρίτσου».
Η ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει στον ενδιαφερόμενο χρήστη πλήρες χρονολόγιο, ανθολόγιο του ποιητικού-πεζογραφικού-δοκιμιακού-εικαστικού έργου του, καθώς και μεταφρασμένων ποιημάτων του, οπτικοακουστικό υλικό.
Οι μελετητές θα βρουν, επίσης, αποσπάσματα κριτικών και μελετών για το έργο του Ρίτσου, βιβλιογραφική ενημέρωση της περιόδου των δύο τελευταίων δεκαετιών (1990-2009) με πρόσφατες εκδόσεις και αποδελτίωση εντύπων. Ρίτσος στο τραμ...
Στο πλαίσιο του εορτασμού του «Έτους Ρίτσου» το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με την ΤΡΑΜ Α.Ε. σχεδιάζει την προβολή στίχων του τιμώμενου ποιητή εντός των οχημάτων του τραμ από τις οθόνες που υπάρχουν στα βαγόνια.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, και θα συνεχιστεί για ολόκληρο το 2009. Επόμενος σταθμός για το Orient Express
Η ιδέα για την πρόσκληση συγγραφικών προσωπικοτήτων στο προπολεμικό βαγόνι του Θεάτρου «Τρένο στο Ρουφ» (επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως), φαίνεται ότι δημιουργεί ένα ευχάριστο προηγούμενο: το κοινό έχει κατακλύσει τον χώρο του βαγονιού στις συναντήσεις «Κυριακάτικα μεσημέρια στο Orient Express» απολαμβάνοντας τη συζήτηση με προσκαλεσμένους όπως η Ζυράννα Ζατέλη και ο Κωνσταντίνος Τζούμας.
Οι λογοτεχνικές συναντήσεις οργανώνονται σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ με στόχο μια διαφορετική προσέγγιση στον κόσμο των δημιουργών και του έργου τους. «Συνεπιβάτες» στο καλαίσθητο βαγόνι είναι ακόμη η Σώτη Τριανταφύλλου (8 Μαρτίου) και ο Πέτρος Μάρκαρης (22 Μαρτίου).
Για κρατήσεις θέσεων σε αυτή την ξεχωριστή διαδρομή, περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.totrenostorouf.gr/ Εκδηλώσεις συγγραφέων σε βιβλιοπωλεία
Το ΕΚΕΒΙ ενισχύει τους επαγγελματίες του βιβλίου υποστηρίζοντας για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα εκδηλώσεων στα βιβλιοπωλεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφέρεια.
Σε αυτό το πλαίσιο το βιβλιοπωλείο «Πολύεδρο» (Πάτρα) παρουσιάζει τον Γιάννη Μακριδάκη (12/3) και τον Ερρίκο Μπελιέ (30/3), η «Σύγχρονη Εκφραση» (Λιβαδειά) τον Γιώργο Οικονόμου (16/3), το Publicworld (Βόλος) την Αγγελική Μαστρομιχαλάκη (12/3), η «Αιγηίς» (Πειραιάς) τον Ισίδωρο Ζουργό (27/3), το «Ελευθερουδάκης -Ξιφάρας Ι.& Σία» (Ηράκλειο Κρήτης) τη Ματούλα Καραγιάννη-Τόλκα (τέλη Μαρτίου), το "Λυχνάρι" (Δράμα) τον Νίκο Μουρατίδη (31/3), την Άννα Βερούλη και τον Νίκο Μιχαλόπουλο (2/4).
Οι πάντοτε οργανωτικοί Γερμανοί... Με την τιμώμενη χώρα Γερμανία, αλλά και την οργανωτική «πινελιά» της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης και του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, έχει ήδη ετοιμαστεί ο κατάλογος των συμμετοχών από τον γερμανόφωνο συγγραφικό κόσμο. Πρόκειται για τους συγγραφείς Hermann Frank Meyer, Christoph Schminck-Gustavus, Klaus Modick, Hagen Fleischer, Περικλής Μονιούδης, Veit Heinichen, Martin Walser, Ingo Schulze, Daniel Kehlmann, Julia Franck, Rena Molho, Sibylle Berg, Antje von Stemm. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο γερμανικό περίπτερο (που αναμένεται εντυπωσιακό από αισθητική και εργονομική άποψη...) περιλαμβάνει παιδικά εργαστήρια, παρουσιάσεις συγγραφέων και ελληνικών εκδόσεων για τα έργα τους, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και διαλέξεις. ...και περιήγηση στις νέες τεχνολογίες από Θεσσαλονίκη Στο πλαίσιο της 6ης ΔΕΒΘ θα εγκαινιαστεί μια νέου και μεγάλου ενδιαφέροντος θεματική για τους επισκέπτες – η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, το πώς εξελίσσεται ως προτεραιότητα και πώς αναδεικνύεται, ραγδαία, ως μέσον βιβλιοφιλίας αλλά και ως εργαλείο για νέους τρόπους ανάγνωσης. Σημαντικοί φορείς και ιδρύματα συμμετέχουν στη θεματική έκθεση «Βιβλία για την Ιστορία» Το δικό τους «παρών» δίνουν πνευματικοί φορείς και ιδρύματα πλαισιώνοντας τη θεματική έκθεση της φετινής ΔΕΒΘ. Έχουν δηλώσει συμμετοχή, συνεισφέροντας με ξεχωριστό τρόπο στην ολοκληρωμένη παρουσίαση πτυχών της αρχαίας, βυζαντινής, νεότερης και σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας οι εξής φορείς μέχρι στιγμής: η Ακαδημία Αθηνών, το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τα ιδρύματα Ελευθερίου Βενιζέλου, Γεωργίου Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνου Σημίτη, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και το εκδοτικό τμήμα του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι». Η ΔΕΒΘ στον δρόμο του μεταξιού Έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες της Κίνας για τη φετινή παρουσία της στη ΔΕΒΘ (28-31 Μαΐου). Στόχος είναι η «πρώτη επαφή» και η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά, αφού η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΒΘ 2010. Τη σημασία που δίνουν οι Κινέζοι στην εκπροσώπηση και την παρουσίαση της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής τους αποδεικνύει η προγραμματισμένη παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών του κινεζικού υπουργείου Πολιτισμού, εκδοτών αλλά και του ίδιου του διευθυντή της ΔΕΒ Πεκίνου, κ. Zhang Jichen, που θα κάνουν μια μεγάλη σειρά επαφών με το ΕΚΕΒΙ αλλά και τον ελληνικό εκδοτικό κόσμο. Τα πάντα γύρω από την Ιστορία Σημείο αναφοράς για ιστορικούς ερευνητές, εκδότες αλλά και το απαιτητικό αναγνωστικό κοινό αποτελεί η φετινή θεματική έκθεση της ΔΕΒΘ με τίτλο «Βιβλία για την Ιστορία». Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά διοργανώνονται θεματικές εκθέσεις στη χώρα μας. Φέτος, ειδικά, θα γίνουν προβολές ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις και έκθεση περισσότερων από 1.000 τίτλους που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής Ιστορίας. Κι ακόμη, αξίζει να επισημανθεί ότι στη φετινή διοργάνωση θα υπάρξει -ειδικά- έκθεση υλικού γύρω από τους Βαλκανικούς ΠολέμουςΕκδότες και μεταφραστές με το βλέμμα προς Αργεντινή Πολύ ελκυστική φαίνεται η πρόσκληση που απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής προς επαγγελματίες για την προβολή και προώθηση της πνευματικής δημιουργίας από τη μακρινή χώρα με συνολικό ποσόν 250.000 ευρώ. Την αφορμή δίνει η συμμετοχή της Αργεντινής ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΒ Φρανκφούρτης 2010 αλλά και η επέτειος των 200 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Αργεντινής. Έχει προγραμματιστεί η χρηματοδότηση επαγγελματιών που θα θελήσουν να φέρουν στο διεθνές προσκήνιο περισσότερους Αργεντίνους συγγραφείς, αναγνωρισμένους αλλά όχι γνωστούς -όσο ένας Χόρχε Λουίς Μπόρχες- έξω από τη χώρα τους. Οι ενδιαφερόμενοι εκδότες και μεταφραστές μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό (για περίπου 100 τίτλους έργων) αντλώντας πληροφορίες από την ελληνική πρεσβεία στο Μπουένος Αϊρες (infogr@fibertel.com.ar, τηλ: 00541148114811, φαξ: 00541148162600). Σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Έλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό» Ο Αργύρης Χιόνης θα ταξιδέψει στη Λυών (Γαλλία) στις 13 Μαρτίου μετά από πρόσκληση του Ελληνογαλλικού Πολιτιστικού Συλλόγου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Printemps de Poetes» («Ανοιξη των ποιητών»). Ο ποιητής θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ με αναγνώσεις ποιημάτων του (σε ελληνικά και γαλλικά, που θα εκδοθούν σε εγχειρίδιο). Παράλληλα, θα γίνει συναυλία κλασικής μουσικής στον χώρο ISNA στο Πολυτεχνείο της Λυών. «Ημέρα της Ελλάδας» στη χώρα του τάνγκο... Η οργάνωση της «Ημέρας της Ελλάδας», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου του Μπουένος Αϊρες 2009, είναι χρυσή ευκαιρία αμοιβαίας γνωριμίας και σύναψης σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με παρονομαστή τους συγγραφείς και τους εκδότες. Ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρος Μάρκαρης έχει προσκληθεί να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που θα προβάλουν τον δυναμισμό και την ποικιλία της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής της Ελλάδας. Παράλληλα, ο ίδιος ως συγγραφέας με μεγάλη ανταπόκριση στον ισπανόφωνο κόσμο, θα προσφέρει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό της Αργεντινής να έρθει σε αμεσότερη επαφή με τη νεοελληνική λογοτεχνία, τις προσλαμβάνουσες και τις τάσεις των Ελλήνων δημιουργών. Αποδίδει κι άλλους καρπούς η ελληνική παρουσία στη 15η ΔΕΒ Πεκίνου Η φετινή παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου αποτέλεσε την απαρχή για συνεργασίες, εκδοτικά πλάνα και προτάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ήδη ο Li Chengui επεξεργάζεται το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή. Ταυτόχρονα, ετοιμάζει την έκδοση «Σωκράτης, ο προφήτης της αρχαιότητας» του Χρήστου Ζαλοκώστα (βιβλίο με ενδιαφέρουσα θεματική για τους Κινέζους αναγνώστες). Η ποίηση, επίσης, είναι ιδιαίτερη ελκυστική στην Κίνα: ο «Λεωνίδας», ή κατά κόσμον Lui Rui Hong, ένας έμπειρος μεταφραστής και λάτρης της ελληνικού πολιτισμού, ετοιμάζει μια ανθολογία νεοελληνικής ποίησης. Η ιδέα άρχισε να υλοποιείται σε συνεργασία με τον πανεπιστημιακό Γιώργη Γιατρομανωλάκη στο πλαίσιο της ΔΕΒ Πεκίνου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Ma Gao Ming, έμπειρος μεταφραστής της «Οδύσσειας» του Ν.Καζαντζάκη, ετοιμάζει επίσης μια ανθολογία ελληνικής ποίησης. Η ελληνική λογοτεχνία είναι σε καλά χέρια! ...αλλά και επίσημη ελληνική συμμετοχή το 2010 Η Ελλάδα θα συμμετέχει με ξεχωριστό περίπτερο στη ΔΕΒ του Μπουένος Αϊρες το 2010. Δεν είναι τυχαίο αυτό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η ελληνική παρουσία στην Αργεντινή συνεχίζεται απρόσκοπτα κατά την τελευταία εικοσαετία χάρη στη δρατηριότητα και το μεράκι της εκεί ελληνικής πρεσβείας. Το ΕΚΕΒΙ θα συνεισφέρει με τον φάκελο που αφορά την έρευνα για τα ελληνικά βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά. Η διευθύντρια κα Κατρίν Βελισσάρη πρόκειται να παραστεί στην Έκθεση (η οποία ξεπερνάει τους 1,35 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως) ενισχύοντας την ελληνική παρουσία αλλά και συμμετέχοντας στο επόμενο ραντεβού του κλαμπ των 25 μεγαλύτερων εκθέσεων βιβλίου στον κόσμο που θα πραγματοποιηθεί εκεί. Καβάφης στα Τίρανα «Ταξιδεύοντας με τον Καβάφη» είναι ο τίτλος του αφιερώματος που θα αποτελέσει την έναρξη δραστηριοτήτων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στην αλβανική πρωτεύουσα. Στην έκθεση που θα εγκαινιάσει ο γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θοδωρής Δραβίλλας και ο πρόεδρος του ΕΙΠ κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, στις 5 Μαρτίου στο Αρσάκειο Τιράνων, περιλαμβάνονται βιβλία με μεταφράσεις ποιημάτων του Καβάφη, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ και το Μουσείο Καβάφη της Αλεξάνδρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: