Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ"ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ" ΣΤΗ ΣΙΘΩΝΙΑ
ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΒΕΝΙΚΙΩΤΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΟΥΓΑ
Η ενδοπαραταξιακές κόντρες στο Δήμο Σιθωνίας συνεχίστηκαν μετά την επιστολή παραίτησης του νέου Δήμαρχου Αντώνη Μπουγά, ο οποίος κατήγγηλε τον Δημήτρη Ρεβενικώτη ότι τον υπονόμευε σε κάθε δραστηριότητά του για την άσκηση των καθηκόντων του από τη μέρα που ανέλαβε το Δήμο. Η απάντηση ήρθε από τον Δημήτρη Ρεβενικιώτη, ο οποίος σε επιστολή του αναφέρει ότι στα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου στήριζε πάντα τις επιλογές του πρώην Δημάρχου και αρνείται τα όσα του καταμαρτυρεί ο κ.Μπουγάς. Η επιστολή «Φίλε Αντώνη Ευτυχώς ο Δήμος μας είναι μικρός και όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας.
Έτσι λοιπόν ο κόσμος γνωρίζει ποιος είναι ο Ρεβενικιώτης, όχι τώρα αλλά εδώ και εικοσιπέντε χρόνια. Ως εκ τούτου οι όποιες κατηγορίες μου απευθύνεις δεν πιάνουν τόπο.
Σε σέβομαι και σε εκτιμώ σαν άνθρωπο αλλά για την ιστορία όμως πρέπει να δώσω απαντήσεις. Είχα δηλώσει πως δεν επιθυμώ καμιά θέση στη νέα διοίκηση, ούτε του Αντιδημάρχου ούτε και αυτήν του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Άλλωστε πριν την παραίτηση του κ. Δαλδογιάννη είχα διατελέσει Πρόεδρος για την πρώτη διετία και για τη δεύτερη διετία αν δεν θυμάσαι σε είχα ψηφίσει και εγώ για Πρόεδρο.... Μια μέρα πριν την παραίτησή σου συνεδρίασε η Δημαρχιακή Επιτροπή υπό την Προεδρία σου, αν δεν το θυμάσαι ψήφισα θετικά και εγώ και η ονομαζόμενη από εσένα ομάδα.
Δεν ήταν αυτό δείγμα των προθέσεών μου: Πράγματι σου έκανα εισηγήσεις για αξιοποίηση κάποιων ανθρώπων και για την προτεραιότητα στην δρομολόγηση ορισμένων θεμάτων, ως όφειλα να κάνω.
Αυτό σήμαινε πως δεν θα στήριζα τα σωστά και δίκαια;
Από που έβγαλες τέτοια συμπεράσματα;
Άλλωστε τις τοποθετήσεις με αποφάσεις σου για τις θέσεις των Αντιδημάρχων τις είχες κάνει. Την θέση δε του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορούσες να την δώσεις σε κανέναν αφού ψηφίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Με κατηγορείς για υπονόμευση και μη στήριξη, χωρίς να έχουμε πάει ούτε σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρεις έστω ένα δείγμα των προθέσεών μου.
Μα αλήθεια δεν είχες την περιέργεια ούτε να με δοκιμάσεις;
Απορώ.
Και μόνο μια εξήγηση μπορώ να δώσω, φοβήθηκες τη στήριξή μου: διότι μετά δεν θα είχες δικαιολογία για να παραιτηθείς και απ' ότι φάνηκε Αντώνη δεν την ήθελες τη Δημαρχία.
Τώρα γιατί την διεκδίκησες, εσύ πρέπει να το εξηγήσεις. Φιλικά Δημήτριος Ρεβενικιώτης του Θεοδώρου.» halkidikinews.gr

Blogs και radiobubble για το Μάνο Χατζιδάκι

ΑΠΟ ΤΟ http://www.radiobubble.gr/ Mακριά από επετείους και μνημόσυνα... Γιατί βαρεθήκαμε να μην ακούμε τα τραγούδια του από τα συμβατικά Μέσα. Γιατί η τέχνη του παραμένει η καλύτερη αφορμή... για να κάνουμε τέχνη. Δευτέρα 16 Μαρτίου, απλώνουμε μέσα από τα blogs και τα social networks, ως τον νέο επικίνδυνο ιό του διαδικτύου, εκπομπές, κείμενα, ήχους, εικόνες, μουσικές, podcasts, λέξεις, βίντεο, ποιήματα, vcasts, θεατρικά... ό,τι για εμάς είναι “Χατζιδάκις”... Σύνθημα: για να μη συνηθίσουμε ποτέ

Η αυτονομία της Ευρωπαϊκής Άμυνας

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
Στην αναζήτηση επιχειρημάτων για υποστήριξη των θέσεων της αντιτιθέμενης με την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη πλευράς, ανασύρθηκε στην επιφάνεια και το ζήτημα της αυτόνομης Ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, μιας νέας δηλαδή αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης, μακρυά από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Η ιδέα για μια αυτόνομη Ευρωπαϊκή άμυνα άρχισε να ωριμάζει στους Ευρωπαίους ηγέτες, διαρκούντος ακόμα του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου.
Ο ΄΄πατριάρχης΄΄ του οράματος της Ευρωπαϊκής ενοποίησης Ζαν Μονέ, σε σύσκεψη του εξόριστου Γαλλικού υπουργικού συμβουλίου στο Αλγέρι το 1943, διατύπωσε την άποψη ότι ΄΄αν θέλουμε μια διαρκή ειρήνη στο μέλλον, θα πρέπει η οικοδόμηση της ασφάλειας στη μεταπολεμική Ευρώπη να οργανωθεί στη βάση ανυπαρξίας συνόρων.΄΄

Ξεκληρίζεται η τυπογραφεία!

E-MAIL ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ http://www.typografeio.blogspot.com/Η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ μας ανταγωνίζεται αθέμιτα.
1) ανήκει σε κόμμα που είναι στη βουλή, το ΚΚΕ!
2) δεν έχει κανένα προσωπικό επιχειρηματικό ρίσκο!
3) τελευταία πήρανε επιδότηση χωρίς απολύτως διαφανή κριτήρια 1.000.000 ευρώ!
4) αρκετοί δήμοι ανήκουν στο ΚΚΕ όπως και δημοτικές επιχειρήσεις από όπου παίρνουν όλες τις δουλειές!
5) τα κεφάλαια προέρχονται από εισφορές μελών. Τσάμπα χρήμα!
6) στο βωμό των πολιτικών διαπραγματεύσεων, έχουνε πάρει όλες τις δουλειές από το Δημόσιο, εφημερίδες, περιοδικά, νομαρχίες, δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις, όλες τις μεγάλες εταιρείες, το ΒΕΑ, όλα τα συνδικαλιστικά έντυπα.
Ακόμα και δεξιές εφημερίδες τυπώνουν για να τους εξασφαλίσουν ήρεμο εργασιακό περιβάλλον!
7) διαθέτουν μια ολόκληρη στρατιά επαγγελματικών στελεχών του κόμματος σε όλες τις ειδικότητες!
8) διαθέτουν μια ολόκληρη στρατιά από επαγγελματίες συνδικαλιστές όπου οι περισσότεροι κατεβαίνουν για βουλευτές και με αυτούς πολεμάνε τους ανταγωνιστές τους!
9) οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα με συνδικαλιστικό σωματείο εργαζομένων και πρόεδρο που ανήκει πολιτικά στο ΚΚΕ τυπώνουν όλα τα έντυπα τους στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ.!
10) οι εργαζόμενοί τους δεν έχουν κάνει ποτέ απεργία ούτε ποτέ έχει σταματήσει η παραγωγή!
11) καμία δημόσια υπηρεσία δεν τολμάει να εισβάλει στις εγκαταστάσεις τους όπως κάνουν σε τόσους άλλους συναδέλφους!
12) η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ του ΚΚΕ. έχει πιο φτηνά μεροκάματα.
Δεν εφαρμόζει την ΣΣΕ του ΣΕΜΕΕ που θέλει να μας επιβάλουν πανελλαδικά οι επαγγελματίες βουλευτοσυνδικαλιστές του κκε.
13) το 2008 ο τζίρος της τυποεκδοτικής είναι περίπου 80.000.000 ζεστό χρήμα που το άρπαξαν με κομματικά, πολιτικά και συνδικαλιστηκά μέσα από εμάς.
14) Δεν μπορούν τα κόμματα να ανταγωνίζονται τους ιδιώτες στο επιχειρείν!
ΘΕΤΟΥΜΕ ΔΥΟ ΑΠΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ποιο άλλο τυπογραφείο πανελλαδικά λειτουργεί όπως η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ ΤΟΥ ΚΚΕ;
Μας ανταγωνίζονται αθέμιτα ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
Ξεκληρίζεται η τυπογραφεία!
πρέπει να αντιδράσουμε!
καλούμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να βοηθήσουν!
Πρέπει άμεσα να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα μυοκτονίας εφαρμόζεται στην Καλαμαριά
Συντονισμένη προσπάθεια με στόχο τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας όλων των πολιτών ξεκίνησε εδώ και καιρό ο Δήμος Καλαμαριάς.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταγραφής και αντιμετώπισης των τρωκτικών, που εφαρμόζει ο Δήμος όχι μόνο στα δημοτικά κτίρια αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, ενώ για την επιτυχία του απαιτείται ο εντοπισμός και η καταγραφή των περιοχών της Καλαμαριάς που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα.
Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι επαγγελματίες- κάτοικοι Καλαμαριάς να αναφέρουν τη συγκεκριμένη περιοχή όπου εντοπίζονται τέτοιου είδους προβλήματα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 800 11 250 100 η οποία λειτουργεί χωρίς χρέωση κάθε μέρα από Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες που θα επικοινωνούν, θα συμβάλλουν στη συνολική προσπάθεια για την επίλυσή του προβλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καλαμαριάς σεβόμενος τις ανάγκες των κατοίκων, δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτησή τους και φροντίζει για την ποιότητα της ζωής, προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Stand Up Comedy Σκηνοθετική επιμέλεια: Γρηγόρης Μ ή τ τ α ς / M e e t u s κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 10 το βράδυ
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις Stand Up Comedy, συνεχίζονται και φέτος για 5η χρονιά με νέα κείμενα και πολλές εκπλήξεις στο Θέατρο Φλέμιγκ. Παίρνουν μέρος δύο ηθοποιοί, stand up comedians, η Μαρία Τουμπέλη και η Χριστίνα Χριστοφή καθώς και ένας ηθοποιός, εξαιρετικό ταλέντο στις μιμήσεις, ο Στέλιος Χαρίτος. Πρόκειται για καινούρια παράσταση με νέα κείμενα, έξυπνους διάλογους, καταιγιστικό χιούμορ που απαιτεί τη συμμετοχή του κοινού στα δρώμενα. Όλοι και όλα παίζουν, γίνονται αντικείμενα σάτιρας χωρίς αναστολές και όρια… Όλα επιτρέπονται και το μόνο που επιβάλλεται είναι η καλή διάθεση και το γέλιο. Οι τρεις ηθοποιοί του θεάτρου, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γρηγόρη Μήττα, συνομιλούν με το κοινό, αναμετριούνται με τον εαυτό τους, εξομολογούνται και σοκάρουν. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει μία μοναδική εμπειρία, ένα απολαυστικό δίωρο γεμάτο εκπλήξεις, αυτοσχεδιαστική διάθεση και ανατροπές… Η STAND UP COMEDY είναι ένα είδος θεάτρου ιδιαίτερα απαιτητικό και συγχρόνως ευχάριστο και διασκεδαστικό λόγω του διαδραστικού του χαρακτήρα. Το θέατρο Φλέμιγκ επέμεινε σε αυτή την επιλογή του γιατί ταιριάζει στο χώρο του και σύντομα δικαιώθηκε αφού βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Έτσι, συνεχίζει και φέτος το είδος αυτό που πρώτο καθιέρωσε στην πόλη μας. Ο ηθοποιός που υπηρετεί αυτό το είδος θεάτρου πρέπει να είναι εύστροφος, ετοιμόλογος, να έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ και υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Υπάρχει ένας βασικός καμβάς αλλά όταν ο ηθοποιός διαπιστώνει ότι το κοινό ανταποκρίνεται πρέπει να σταματήσει τη δράση του και να βάλει μέσα στη δράση το κοινό για αυτό και απαιτείται αντίληψη, ευστροφία, μέτρο, αυτοσχεδιασμός και γρήγορη αντίδραση, σημειώνει ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Μήττας. Η STAND UP COMEDY δεν έχει καμία σχέση με την επιθεώρηση όπου όλα είναι στημένα. Στην STAND UP COMEDY όλα γεννιούνται εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή γι αυτό πολλές φορές συμβαίνει να υπάρχει απίστευτη ανατροπή του βασικού καμβά-σεναρίου από παράσταση σε παράσταση. Τη διαφορά σε κάθε παράσταση κάνουν οι…θεατές… ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΗΛ.: 2310 / 812.000

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

www.theatre-fleming.gr - e-mail: mitasfleming@yahoo.gr Θέατρο ΦΛΕΜΙΓΚ -ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ- ΜΙΣΡΑΧΗ 15 - 546 42 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΗΛ. & FAX: 2310 812.000
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συνεχίζονται με επιτυχία οι τελευταίες παραστάσεις του έργου
«Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο» Η κωμωδία της Καρίνας Ιωαννίδου σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα κάθε Κυριακή στις 9 το βράδυ Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, σκηνικά και κοστούμια Γεωργίας Παπαθεοδώρου, μουσική επιμέλεια Γρηγόρη Μήττα και Εύας Στέφα.
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Γεωργία Παπαθεοδώρου, Εύα Στέφα, Στέργιος Σουγιουλτζής, Μαρία Τουμπέλη, Ειρήνη Ράδου και Φωτεινή Ευαγγελοπούλου. Λίγα λόγια για το έργο. Ένα ζευγάρι ζει σε συνθήκες φτώχειας εξαρτώμενο οικονομικά από τη σύνταξη μιας ηλικιωμένης θείας που συμβιώνει μαζί τους…όταν μαθαίνει το απίστευτο νέο ότι πρόκειται να γίνει κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας υπό τον όρο να κόψει το κάπνισμα για έξι μήνες. Το κάπνισμα ωστόσο έχει ήδη γίνει μέρος της προσωπικότητάς του και η απαγόρευση φαντάζει βάσανο δυσβάσταχτο.
Έτσι οι αντι-ήρωες αυτής της υπερβολής φτάνουν στα άκρα.
Η εξάρτηση τους από τον καπνό είναι σε τέτοιο βαθμό, που αν αποκοπούν από αυτήν δεν θα είναι πια οι ίδιοι.
Έρχονται αντιμέτωποι λοιπόν με το δίλημμα «Καπνιστές ή δισεκατομμυριούχοι» και όμως η απάντηση δεν είναι απλή.
Εκεί εισχωρεί και η γκροτέσκα μορφή της θείας, η οποία είναι μια ενοχλητική συγκάτοικος και μία μανιώδης καπνίστρια, που παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι τα δρώμενα μέσα στο σπίτι, αλλά και την ερωτική σχέση των παντρεμένων, σχεδόν ευνουχίζοντάς την. Πρόκειται για μία σάτιρα με θέμα το τσιγάρο και τις συνέπειές του, που συνδυάζει τον παραλογισμό των καταστάσεων με το καταλυτικό χιούμορ. Το τσιγάρο στο έργο χρησιμοποιείται συμβολικά για να υπογραμμιστούν οι κάθε είδους εξαρτήσεις που καταδυναστεύουν τη ζωή μας και είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτές. Οι ήρωες της ιστορίας ζούνε μέσα σε ένα κυκεώνα απαγορεύσεων και πιέσεων, η επικοινωνία μεταξύ τους χάνεται, ολόκληρο το σύστημα αξιών τους αποδιοργανώνεται ωστόσο με αφορμή την «καπνοαπαγόρευση» φανερώνονται επιθυμίες και σκέψεις και δρομολογούνται αποφάσεις… Η Καρίνα Ιωαννίδου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Η ζωή της είναι συνυφασμένη με το θέατρο.
Με σπουδές συγγραφής θεατρικών έργων στην Αγγλία, έχει δώσει από το 1985 έως σήμερα έργα για ενήλικες και παιδιά. Έργα της έχουν παρουσιαστεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από το Θέατρο της Λεμεσού στην Κύπρο, από την Κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, από το Θέατρο της 25ης Μαρτίου, από το Θέατρο Φλέμιγκ, από το Δημοτικά Θέατρα Σταυρούπολης και Καλαμαριάς.
Επίσης, συμμετείχε με έργα της στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Βαφοπουλείου Πνευματικού Ιδρύματος κ.α.
Έχει διακριθεί με Πανελλήνιο Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου στον 11Ο θεατρικό διαγωνισμό Ιθάκης(1985), με το Βραβείο Κρατικής Ραδιοφωνίας «Ιάκωβος Καμπανέλλης» (1985), με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου (1987). Αποσπάσματα από κριτικές που γράφτηκαν για το έργο. «…Κεντημένο με πηγαίο χιούμορ στην κάθε λεπτομέρεια.
Σε μια ευρηματική πλοκή, που από την πρώτη σκηνή κερδίζει το ενδιαφέρον οποιουδήποτε θεατή, συναντώνται ποικίλες πτυχές της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας, αυτές που συνήθως αποτελούν και τις μύχιες επιθυμίες…
Το έργο μπορεί να ταξιδέψει το θεατή σε «καθαρτήρια» οικειότητα προς τις ανθρώπινες αδυναμίες…» Ελένη Μερκενίδου / Εφημερίδα Κουΐντα, Απρίλιος ΄97 «…Το έργο είναι γραμμένο με έμπνευση και επιδεξιότητα, η ροή είναι αβίαστη και διάφανη, κρατώντας αδιάπτωτο το ενδιαφέρον, οι χαρακτήρες διαγράφονται με τρόπο που φανερώνει γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας και διεισδυτική ικανότητα και τα ευρήματα είναι ευφυέστατα…» Αλέξανδρος Δαφνομήλης / Εφημερίδα Μακεδονία, Μάρτιος ΄97 «… «Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο» της Καρίνας Ιωαννίδου…
Αν δείτε την παράσταση θα διαπιστώσετε αμέσως ότι το έργο πλάθεται από τον θίασο κατά έναν τρόπο εκπληκτικό…ο σκηνοθέτης κ. Γ. Μήττας έστησε μια παράσταση με προχωρημένη αρτιότητα, δίνοντας ένα εξπρεσιονιστικό ύφος στο παίξιμο των ηθοποιών του…». Βάιος Λάζος / Εφημερίδα Μακεδονία, Μάρτιος ΄97 Πληροφορίες για την παράσταση και κρατήσεις θέσεων στο τηλ.: 2310.812000 Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ το κανονικό & 7 ευρώ το φοιτητικό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΕΜΙΓΚ Πληροφορίες στο τηλ.: 2310.812000 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Φλέμιγκ παρουσιάζει το νέο έργο για κουκλοθέατρο «Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» της Καρίνας Ιωαννίδου
Το Θέατρο Φλέμιγκ από τον Οκτώβριο συνεχίζει να παρουσιάζει με επιτυχία, το νέο έργο για παιδιά «Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» της Καρίνας Ιωαννίδου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα.
Το Θέατρο Φλέμιγκ συνεχίζει και τη φετινή θεατρική χρονιά τη σειρά των έργων μικτού κουκλοθεάτρου (με ηθοποιούς και κούκλες) που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης ο ιδρυτής του, σκηνοθέτης και ηθοποιός Γρηγόρης Μήττας.
Οι παραστάσεις του κουκλοθεάτρου γνώρισαν μέχρι σήμερα εξαιρετική επιτυχία και είχαν τεράστια απήχηση στους μικρούς θεατρόφιλους. Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήττας Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Παπαθεοδώρου Μουσική: Εύη Σωτηροπούλου Βοηθός Σκηνοθέτη: Φωτεινή Ευαγγελοπούλου Παίζουν οι :
Ελένη Γκαπ, Ρόζα Παναγιωτάκη, Αμαλία Κωνσταντινίδη, Στέργιος Σουγιουλτζής, Μαρία Ραμματά, Σταυρούλα Δάλμπαλη και οι κούκλες: Μπίλι, Πάκο, Άρια, Κοκό. Λίγα λόγια για το έργο Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία που παρουσιάζεται με την τεχνική του μικτού κουκλοθεάτρου, όπου στη σκηνή συνυπάρχουν ηθοποιοί και κούκλες.
Τρία αδέλφια συναντούν στο δρόμο τους τέσσερα ζώα, ένα γάιδαρο, ένα σκύλο, μια γάτα και μια κότα που στην εξέλιξη της ιστορίας οι καταστάσεις τους «δένουν» με μια φιλία ζωής.
Τα τέσσερα ζώα έχουν φύγει από τα σπίτια που ζούσαν μέχρι τότε διωγμένα από τα αφεντικά τους για διαφορετικούς λόγους το καθένα.
Και τα τέσσερα αισθάνονται την αδικία να τα πνίγει και όταν οι δρόμοι τους συναντιούνται αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποδείξουν σε όλο τον κόσμο πως τα ζώα αξίζουν καλύτερη μεταχείριση από τους ανθρώπους.
Συζητώντας ανακαλύπτουν πως έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους με πιο σημαντικό ότι έχουν καλλιτεχνική φλέβα και αυτήν αποφασίζουν να αναδείξουν.
Πως;
Δηλώνουν συμμετοχή στο Super Idol που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πόλη τους με σκοπό να διαγωνιστούν και να διακριθούν ως εξαιρετικά ταλέντα.
Τα έχει συνεπάρει ο ενθουσιασμός και αισθάνονται ήδη μελλοντικά είδωλα με ό,τι αυτό συνεπάγεται:
Δόξα, χρήμα, καταξίωση!!!
Καθ΄ οδόν, όμως, για τη «Λεωφόρο της Δόξας» καταλύουν σε ένα σπίτι που το έχουν καταπατήσει ληστές και αφού τους κατατροπώνουν με ένα έξυπνο σχέδιο, τρώνε, πίνουν, ξεκουράζονται και στη συνέχεια φεύγουν να συναντήσουν το Όνειρό τους.
Στην άλλη άκρη όμως της «Λεωφόρου» τα περιμένει η απογοήτευση αφού γνωρίζουν την απόρριψη, τον χλευασμό, τον ψεύτικο κόσμο της εφήμερης δόξας.
Τότε, αποφασίζουν να γυρίσουν στο σπίτι που είχαν καταπατήσει οι ληστές και τώρα παραμένει άδειο όταν όμως φτάνουν εκεί βρίσκουν τρία παιδιά, τρία αδέλφια που είναι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού.
Η συνάντηση αυτή θα είναι καθοριστική για τις ζωές όλων, αφού, αποφασίζουν να ζήσουν όλοι μαζί και να προσφέρει ο καθένας αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα…
Έτσι, άνθρωποι και ζώα ανακαλύπτουν τις χαρές της απλής ζωής και αντιλαμβάνονται ότι για να είναι κανείς επιτυχημένος και ευτυχισμένος πρέπει το όνειρό του να συμβαδίζει με το ταλέντο του…γιατί ο καθένας είναι ξεχωριστός, μοναδικός και άξιος να αγαπηθεί….

Εικαστική Δημιουργία 2008- 09:Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής- γλυπτικής Του Γαβριήλ Ανδρονικίδη

Εικαστική Δημιουργία 2008- 09:Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής- γλυπτικής Του Γαβριήλ Ανδρονικίδη
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς συνεχίζοντας τη δράση «εικαστική Δημιουργία», παρουσιάζει μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου- γλύπτη Γαβριήλ Ανδρονικίδη, στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo, από τις 15 ως τις 25 Μαρτίου 2009.
Η έκθεση περιλαμβάνει επιλογές από το σύνολο του έργου του καλλιτέχνη, ζωγραφικού και γλυπτικού.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη ο Γαβριήλ Ανδρονικίδης σπουδάζει ζωγραφική, αγιογραφία και γλυπτική κοντά στον ζωγράφο- αγιογράφο Κώστα Τσιλσαβίδη και στον Γιάννη Καμπαδάκη.
Η ζωγραφική του, που αφορά κυρίως προσωπογραφία, αγιογραφίες- που συχνά μοιάζουν με ψηφιδογραφίες λόγω μιας ιδιόρρυθμης τεχνικής του- και τοπογραφία, χαρακτηρίζεται από την καθαρότητα του βλέμματος και την έμφαση στα τονισμένα χρώματα, η γλυπτική του, σε μέταλλο και σε ξύλο, κυρίως ελιάς, κινείται στην κατεύθυνση του εξπρεσιονισμού και του κονστρουκτιβισμού.
«Το κάθε κομμάτι κορμού ή ξεριζωμένης ρίζας μπορεί να αφανιστεί από φυσική φθορά ή από καύση. Με τη δημουργική μου παρέμβαση (επέμβαση) βρίσκω το ζωντανό και το υγιές κομμάτι, του δίνω μορφή και περιεχόμενο και, έτσι, συνεχίζεται η ζωή του ως έργο τέχνης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης για τα γλυπτά του.
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές φιλότεχνων και δημόσιους χώρους
Έχει στο παρελθόν εκθέσει έργα του στο Δήμο Καλαμαριάς (1991) στο 1ο εικαστικό φεστιβάλ του ΠΟΔΚ Πεδίο Δράσης Κόδρα (2001), στο Αλατζά Ιμαρέτ σε έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης (2003), στο Ζάππειο (2004), στην Αποθήκη Δ' του Ο.Λ.Θ. (2005) και στο Βαφοπούλειο (2007)
Ημέρες- ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Τρίτη- Παρασκευή: 18:00- 22:30, Σάββατο: 12:30- 14:00 & 19:00- 22:00, Κυριακή: 12:00- 17:00 (Δευτέρα κλειστά).
Εγκαίνια Κυριακή, 15 Μαρτίου, ώρα 20:00.

Στέλλα Βογιατζόγλου: Αφιέρωμα

Αφιέρωμα στην πρόσφατα αδικοχαμένη πεζογράφο και θεατρική συγγραφέα Στέλλα Βογιατζόγλου παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς, την Τρίτη, 17 Μαρτίου, ώρα 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».
Η εκδήλωση βασίζεται σε επιλογή κειμένων/σύνθεση αρχειακού υλικού/σύλληψη-σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου
Εισηγητές:
Αλεξάνδρα Δελληγιώργη, Συγγραφέας
Θανάσης Γεωργιάδης, Ποιητής-Συγγραφέας
Διαβάζουν (με αλφαβητική σειρά):
Δημήτρης Κολοβός, Φούλης Μπουντούρογλου, Μαρία Μωραιτοπούλου, Στέλλα Ράπτη, Εύη Σαρμή, Εφη Σταμούλη, Αλέξανδρος Τσακίρης.
Μουσική επιμέλεια:
Οι μουσικές επιλογές είναι της ίδιας της Στέλλας Βογιατζόγλου και προέρχονται από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της: «Έτσι κουβεντιάζοντας» (Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας), «Και...τα ασήμαντα, σημαντικά» (ράδιο-Παρατηρητής), «Και... ό,τι ήθελε προκύψει» (9,58 πολιτιστικό ραδιόφωνο ΕΡΤ3).
Τo υλικό επεξεργάστηκε ηχητικά ο Γιώργος Χατζηβασιλείου.
Ευχαριστίες στις εκδόσεις «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» για την ευγενική χορηγία του έντυπου υλικού.
Είσοδος ελεύθερη

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - Γαλέα

Γαλέα
Ληστρικάς νήας μακράς ., ας ήδη γαλέας κατονομάζειν ειώθασιν (Ψευδο-Φραντζής, 242)
Πλοίο μικρότερο από το δρόμωνα, με μια σειρά κωπηλάτες.
Επειδή ήταν πολύ ευέλικτο χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των μεγάλης έκτασης ακτογραμμών.
Αρχικά έφερε ένα έμβολο στην πλώρη για να καταστρέφει τα αντίπαλα πλοία, το οποίο αργότερα υπερυψώθηκε για να μπορούν να εισβάλουν οι πολεμιστές στο εχθρικό πλοίο.
Στη δύση εξελίχθηκε σε μεγάλο πολεμικό, διωκτικό, πλοίο με πλήρωμα άνω των 200 ανδρών. Γαλέα = μεσαιωνική λέξη< αρχ. ελλ. γαλέη (= είδος ψαριού)
Θέμα της εβδομάδας: Ιστορία - Βυζαντινά πλοία
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση www.asprilexi.com

Ιράν: Δεν χρειάζεται τουρκική διαμεσολάβηση για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics
Ιράν: Δεν χρειάζεται τουρκική διαμεσολάβηση για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ Κατά της τουρκικής διαμεσολάβησης για βελτίωση των σχέσεων της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ τάχθηκε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τρεις ημέρες αφότου η Αγκυρα ανέφερε πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο.

Ημερίδα στην Αθήνα για την Βόρεια Ήπειρο

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΤην Κυριακή 15 Μαρτίου και ώρα 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Εξελίξεις στα Βαλκάνια και Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στην Αλβανία και στην Ελλάδα.
Προοπτικές και προτεραιότητες».
Συνδιοργανώνεται από τους βορειοηπειρωτικούς συλλόγους:
Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, Βορειοηπειρωτικό Φόρουμ, Ένωση Χειμαρριωτών, Νεολαία Βορειοηπειρωτών, Ο.Σ.Ε.Β. «Άγιος Κοσμάς», Σύνδεσμος Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, Ε.Κ.Α.Β.Η., Κίνηση για την αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

Τurkish General Staff cold to establishment of professional army

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Τοday’s Zaman(10/3/2009)
Ercan Yavuz Tο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ανοιχτά ότι δεν προτίθεται να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την ίδρυση ενός επαγγελματικού στρατού.
Συχνά, οι ΤΕΔ επικρίνονται διότι έναντι τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου και του ΡΚΚ, αναπτύσσουν μη εκπαιδευμένους στρατιώτες, ενώ σε ειδησεογραφικές αναφορές σημειώθηκε ότι σχεδιάζουν την ίδρυση ενός επαγγελματικού στρατού, έτσι ώστε να ξεκινήσει μια νέα στρατηγική στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Autonomia EXPO 2009

Το πρώτο μέρος από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Autonomia EXPO 2009 έχει βγει και βρίσκεται διαθέσιμο στη διεύθυνση http://www.autonomiaexpo.org/?p=356 ενώ για την Autonomia EXPO μπορείτε να ενημερώνεστε συνεχώς από το http://www.autonomiaexpo.org/ που έχει ετοιμαστεί και είναι πιο πληροφοριακό από ποτέ.
Τα σεμινάρια στην Autonomia EXPO δεν υποστηρίζονται από χορηγό.
Όλα τα σεμινάρια που γίνονται στη μεγάλη αίθουσα Μελίνα Μερκούρη χωρητικότητας 900 ανθρώπων.
Εν συντομία να σας πω πως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έχει γεμίσει ήδη από περίπτερα.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πόσο χώρο θα μας διαθέσει το ΣΕΦ για την Autonomia EXPO αλλά το μόνο πράγμα που είναι γνωστό για εμάς που έχουμε ευθύνη για τη διοργάνωση είναι πώς θα καλυφθεί όλος ο διαθέσιμος χώρος όσος και εάν είναι αυτός.
Σημασία έχει πως και φέτος η Autonomia EXPO 2009 θα είναι άκρως υποστηρικτική και ενημερωτική.
Για την Autonomia EXPO 2010 βλέπουμε.
Η πατρίδα μας δεν διαθέτει υποδομές και προσπελάσιμα εκθεσιακά κέντρα που δεν υποστηρίζονται από προσπελάσιμα μέσα μαζικών μεταφορών και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα ωστόσο δείξτε εμπιστοσύνη στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και στο http://www.disabled.gr/ που έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης και σας διαβεβαιώνω πως θα εκπλαγείτε και για την Autonomia EXPO του 2010.
Κάποιοι θα πουν πως ακόμη δεν έχει γίνει η Autonomia EXPO 2009 και προπαγανδίζουμε την Autonomia EXPO 2010.
Η μεγάλη αλήθεια είναι πως η Autonomia EXPO 2009 έχει μπει εδώ και καιρό στον αυτόματο πιλότο για τις 15, 16 και 17 Μαΐου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και για όσους έχουν ευθύνη της κεντρικής διοργάνωσης το «ποτάμι» της Autonomia EXPO 2009 δεν μπορεί να σταματήσει. Για εμάς εδώ στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ η Autonomia EXPO 2009 στις 15, 16 και 17 Μαΐου θα είναι απλώς μια ένδειξη αυτού που θα γίνει το 2010.
Άλλωστε έχουμε αποδείξει πως κάθε χρονιά η Autonomia EXPO είναι πάντα καλύτερη από την προηγούμενη χρονιά.
Το βέβαιο είναι πως στις 15, 16 και 17 Μαΐου 2009 η Autonomia EXPO θα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο της εαυτό.
Πολλούς χαιρετισμούς, http://www.disabled.gr/

Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Νέων

Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Νέων
Δημοσιεύτηκε το πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Νέων του ΕΟΜΜΕΧ, που αφορά στην ενίσχυση νέων που θέλουν να ιδρύσουν την δική τους επιχείρηση σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μην έχουν ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος στις 6/3/09 και να είναι ηλικίας από 18 έως και 39 ετών.
Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα υποβληθούν έχουν κατώτατο όριο τις 30.000€ και επιδοτούνται σε ποσοστό 50%.
Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν: Εξοπλισμός και Ειδικές Εγκαταστάσεις Κτιριακά & Διαμόρφωση Χώρων Προβολή-Προώθηση, Άλλες Δαπάνες, Υπηρεσίες Συμβούλων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Στήριξης & Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» του Δήμου Καλαμαριάς, στο 2310.472890

Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Γυναικών

Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Γυναικών
Δημοσιεύτηκε το πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Γυναικών του ΕΟΜΜΕΧ, που αφορά στην ενίσχυση γυναικών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να μην έχουν ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος στις 6/3/09 και να είναι ηλικίας από 18 έως και 55 ετών.
Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα υποβληθούν έχουν κατώτατο όριο τις 30.000€ και επιδοτούνται σε ποσοστό 50%.
Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν: Εξοπλισμός και Ειδικές Εγκαταστάσεις Κτιριακά & Διαμόρφωση Χώρων Προβολή-Προώθηση, Άλλες Δαπάνες, Υπηρεσίες Συμβούλων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Στήριξης & Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» του Δήμου Καλαμαριάς, στο 2310.472890.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερίδα στην Καλαμαριά
Ημερίδα με θέμα «Αστική κινητικότητα και εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης.
Ο ρόλος των κέντρων εξυπηρέτησης μετακινουμένων»(ΚΕΜ), πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου στις 10 το πρωί στο Θεατράκι της οδού Χηλής στην Καλαμαριά.
Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς όπου βρίσκεται το πρώτο Ελληνικό ΚΕΜ, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και η διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρία «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.».
Τις εργασίες της Ημερίδας θα ανοίξει ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. - Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο Κεντρικής Μακεδονίας Ιάκωβος Σαρηγιάννης, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Κέντρα Εξυπηρέτησης Μετακινουμένων.
Η Ευρωπαϊκή εμπειρία και η Ελληνική εφαρμογή», ενώ η Συγκοινωνιολόγος - Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεταφορών/ ΕΚΕΤΑ Γεωργία Αϋφαντοπούλου θα αναπτύξει το θέμα «Κέντρο Εξυπηρέτησης Μετακινουμένων.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροφόρησης. Εφαρμογές προοπτική».
Στη συνέχεια θα πάρουν το λόγο ο Γρηγόρης Ζωίδης από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών του ΚΑΠΕ με θέμα «Αστικές Μεταφορές - Ανάπτυξη Σχεδίων Αστικής Κινητικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του ΥΠΑΝ και ο Αλέξανδρος Σιδέρης Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος ΟΑΣΑ με θέμα «Ευφυή συστήματα μεταφορών - τηλεματική και αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου (ΑΣΣΚ).
Εφαρμογές στις αστικές συγκοινωνίες των Αθηνών.
Η Ημερίδα θα κλείσει με την ομιλία του συγκοινωνιολόγου, υπεύθυνου του προγράμματος ΟΑΣΘ Ιωάννη Σαββίδη, με θέμα «Πληροφορικά συστήματα - Ολοκληρωμένο σύστημα τηλεματικής για τη διαχείριση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ και την πληροφόρηση των πολιτών.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Χριστόδουλος Οικονομίδης, ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ κ. Γιάννης Τόσκας, ο Πρόεδρος της Ανατολική Α.Ε. κ. Γιώργος Κουγιάμης, ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών καθηγητής κ. Γιώργος Γιαννόπουλος και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής για τις Πράσινες Μεταφορές, του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Αλέξανδρος Βραχνός.
ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ
Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Μετακινουμένων (ΚΕΜ) του Δήμου Καλαμαριάς είναι το πρώτο αντίστοιχο Κέντρο στην Ελλάδα και λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2008 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Μobi - ΝΕΤ» από τη Διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρία ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. - Περιφερειακό Κέντρο Κεντρικής Μακεδονίας.
Το έργο «Mobi - ΝΕΤ» στοχεύει στην ανάπτυξη ενός διεθνούς δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών με θέμα τη Βιώσιμη Κινητικότητα στις Μεταφορές καθώς και στη δημιουργία προσβάσιμων σημείων πληροφόρησης (Info Points), όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης αντί του ιδιωτικού ΙΧ και θα ενθαρρύνονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Η δημιουργία του ΚΕΜ συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος «Έξυπνη Ενέργεια για την Ευρώπη», από το Δήμο Καλαμαριάς και του Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ενώ η ανάπτυξη και η φιλοξενία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στις οποίες βασίζεται το πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΜ εκτελείται από το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕ.

Ακροάσεις νέων ηθοποιών

Ακροάσεις νέων ηθοποιών Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ζητά νέες και νέους επαγγελματίες ηθοποιούς, κάτω των 35 ετών, που να χορεύουν και να τραγουδούν για συγκεκριμένη χειμερινή παραγωγή που θα σκηνοθετήσει ο Θέμης Μουμουλίδης.
Οι ακροάσεις των νέων ηθοποιών θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 16/3 και την Τρίτη 17/3 στην αίθουσα δοκιμών του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, 7ος όροφος, Θεσσαλονίκη).
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο Γραφείο Παραγωγής του Κ.Θ.Β.Ε. τηλ.: 2310 266039, 2310 270398

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βράβευση του σκηνοθέτη Γιάννη Ιορδανίδη από το Δήμο Θεσσαλονίκης Τον συνεργάτη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και σημαντικό σκηνοθέτη, Γιάννη Ιορδανίδη, τίμησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την έναρξη της πρεμιέρας της παράστασης του Κ. Θ. Β. Ε., Ματωμένος Γάμος, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρης Καπετανόπουλος, απένειμε την Αργυρή Προτομή του Μεγάλου Αλέξανδρου στον τιμώμενο σκηνοθέτη για τα 25 χρόνια εξαιρετικά σημαντικής προσφοράς του στο Ελληνικό Θέατρο στο Κ.Θ.Β.Ε. και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Ιορδανίδης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου.
Σπούδασε Θέατρο στην Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών και Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Γαλλία, ως υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης.
Έχει ανεβάσει πάνω από 80 παραστάσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και έχει συμμετάσχει σε Διεθνή θεατρικά Φεστιβάλ.
Έχει σκηνοθετήσει έργα των σημαντικότερων θεατρικών συγγραφέων του κλασικού και σύγχρονου δραματολογίου, συνεργαζόμενος εκτός από τις κρατικές σκηνές, και με το ελεύθερο θέατρο.
Παράλληλα, έχει κατ’ επανάληψη σκηνοθετήσει παραστάσεις όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή και αλλού, ενώ ως καθηγητής υποκριτικής συνεργάστηκε με κρατικές και ιδιωτικές δραματικές σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει ασχοληθεί, επίσης, με τη μετάφραση κλασικών και σύγχρονων έργων.
Στο Παρίσι τιμήθηκε για τη σκηνοθετική του δουλειά με το «Χρυσό Μετάλλιο Σκηνοθεσίας» από την Διεθνή Ακαδημία του Παρισιού, ενώ για το σύνολο της προσφοράς του στο θέατρο έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία.
Η παράσταση Ματωμένος Γάμος του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Ιορδανίδης σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με πρωταγωνίστρια την Αντιγόνη Βαλάκου κι ένα μεγάλο θίασο με νέους, ταλαντούχους ηθοποιούς θα παρουσιάζεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ως τις 24 Μαΐου 2009.

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - Σαγολαίφιον

Σαγολαίφιον Σαγολαίφιον < σάγος = μανδύας [δάν. από το λατ. sagum] + λαίφος = ιστίο (Ησύχιος: αβέβαιης ετυμολογίας).
Πλοίο με ένα τετράγωνο πανί.
Σύμφωνα με τον Φ. Κουκουλέ (Βυζαν. Βίος και πολιτισμός, τομ. Ε΄σελ. 361-2), στα νεώτερα χρόνια σακολαιφί ή τσακολαίφα ονομαζόταν τετράγωνο πανί το οποίο με τον άνεμο φούσκωνε πολύ ενώ σακολαίβα ή σακολαίφα ονομαζόταν πλοίο με εξογκωμένη κοιλιά, η οποία θύμιζε το σχήμα του πανιού.
Πιθανότατα ανάλογου σχήματος θα ήταν και το μεσαιωνικό σαγολαίφιον.
Θέμα της εβδομάδας: Ιστορία - Βυζαντινά πλοία
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση www.asprilexi.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας Λάκκωμα Χαλκιδικής Τ.Κ. 63080 Τηλ. & Fax:2399051154 Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 14:00 ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΙΡΙΟΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Λ.ΝΙΚΗΣ 1 Τ.Κ. 54624 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ: 2310227822 FAX: 2310227213 www.poe.org.gr info@poe.org.gr ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ Η ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΛΑΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΑΘΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ . ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Λεωφόρος Νίκης 13 Τ.Κ. 54623 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310277315 και 2310241753 Fax : 2310279173 www.efxinos.gr info@efxinos.gr