Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

www.theatre-fleming.gr - e-mail: mitasfleming@yahoo.gr Θέατρο ΦΛΕΜΙΓΚ -ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ- ΜΙΣΡΑΧΗ 15 - 546 42 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΗΛ. & FAX: 2310 812.000
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συνεχίζονται με επιτυχία οι τελευταίες παραστάσεις του έργου
«Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο» Η κωμωδία της Καρίνας Ιωαννίδου σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα κάθε Κυριακή στις 9 το βράδυ Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα, σκηνικά και κοστούμια Γεωργίας Παπαθεοδώρου, μουσική επιμέλεια Γρηγόρη Μήττα και Εύας Στέφα.
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Γεωργία Παπαθεοδώρου, Εύα Στέφα, Στέργιος Σουγιουλτζής, Μαρία Τουμπέλη, Ειρήνη Ράδου και Φωτεινή Ευαγγελοπούλου. Λίγα λόγια για το έργο. Ένα ζευγάρι ζει σε συνθήκες φτώχειας εξαρτώμενο οικονομικά από τη σύνταξη μιας ηλικιωμένης θείας που συμβιώνει μαζί τους…όταν μαθαίνει το απίστευτο νέο ότι πρόκειται να γίνει κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας υπό τον όρο να κόψει το κάπνισμα για έξι μήνες. Το κάπνισμα ωστόσο έχει ήδη γίνει μέρος της προσωπικότητάς του και η απαγόρευση φαντάζει βάσανο δυσβάσταχτο.
Έτσι οι αντι-ήρωες αυτής της υπερβολής φτάνουν στα άκρα.
Η εξάρτηση τους από τον καπνό είναι σε τέτοιο βαθμό, που αν αποκοπούν από αυτήν δεν θα είναι πια οι ίδιοι.
Έρχονται αντιμέτωποι λοιπόν με το δίλημμα «Καπνιστές ή δισεκατομμυριούχοι» και όμως η απάντηση δεν είναι απλή.
Εκεί εισχωρεί και η γκροτέσκα μορφή της θείας, η οποία είναι μια ενοχλητική συγκάτοικος και μία μανιώδης καπνίστρια, που παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι τα δρώμενα μέσα στο σπίτι, αλλά και την ερωτική σχέση των παντρεμένων, σχεδόν ευνουχίζοντάς την. Πρόκειται για μία σάτιρα με θέμα το τσιγάρο και τις συνέπειές του, που συνδυάζει τον παραλογισμό των καταστάσεων με το καταλυτικό χιούμορ. Το τσιγάρο στο έργο χρησιμοποιείται συμβολικά για να υπογραμμιστούν οι κάθε είδους εξαρτήσεις που καταδυναστεύουν τη ζωή μας και είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτές. Οι ήρωες της ιστορίας ζούνε μέσα σε ένα κυκεώνα απαγορεύσεων και πιέσεων, η επικοινωνία μεταξύ τους χάνεται, ολόκληρο το σύστημα αξιών τους αποδιοργανώνεται ωστόσο με αφορμή την «καπνοαπαγόρευση» φανερώνονται επιθυμίες και σκέψεις και δρομολογούνται αποφάσεις… Η Καρίνα Ιωαννίδου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Η ζωή της είναι συνυφασμένη με το θέατρο.
Με σπουδές συγγραφής θεατρικών έργων στην Αγγλία, έχει δώσει από το 1985 έως σήμερα έργα για ενήλικες και παιδιά. Έργα της έχουν παρουσιαστεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από το Θέατρο της Λεμεσού στην Κύπρο, από την Κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, από το Θέατρο της 25ης Μαρτίου, από το Θέατρο Φλέμιγκ, από το Δημοτικά Θέατρα Σταυρούπολης και Καλαμαριάς.
Επίσης, συμμετείχε με έργα της στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Βαφοπουλείου Πνευματικού Ιδρύματος κ.α.
Έχει διακριθεί με Πανελλήνιο Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου στον 11Ο θεατρικό διαγωνισμό Ιθάκης(1985), με το Βραβείο Κρατικής Ραδιοφωνίας «Ιάκωβος Καμπανέλλης» (1985), με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου (1987). Αποσπάσματα από κριτικές που γράφτηκαν για το έργο. «…Κεντημένο με πηγαίο χιούμορ στην κάθε λεπτομέρεια.
Σε μια ευρηματική πλοκή, που από την πρώτη σκηνή κερδίζει το ενδιαφέρον οποιουδήποτε θεατή, συναντώνται ποικίλες πτυχές της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας, αυτές που συνήθως αποτελούν και τις μύχιες επιθυμίες…
Το έργο μπορεί να ταξιδέψει το θεατή σε «καθαρτήρια» οικειότητα προς τις ανθρώπινες αδυναμίες…» Ελένη Μερκενίδου / Εφημερίδα Κουΐντα, Απρίλιος ΄97 «…Το έργο είναι γραμμένο με έμπνευση και επιδεξιότητα, η ροή είναι αβίαστη και διάφανη, κρατώντας αδιάπτωτο το ενδιαφέρον, οι χαρακτήρες διαγράφονται με τρόπο που φανερώνει γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας και διεισδυτική ικανότητα και τα ευρήματα είναι ευφυέστατα…» Αλέξανδρος Δαφνομήλης / Εφημερίδα Μακεδονία, Μάρτιος ΄97 «… «Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο» της Καρίνας Ιωαννίδου…
Αν δείτε την παράσταση θα διαπιστώσετε αμέσως ότι το έργο πλάθεται από τον θίασο κατά έναν τρόπο εκπληκτικό…ο σκηνοθέτης κ. Γ. Μήττας έστησε μια παράσταση με προχωρημένη αρτιότητα, δίνοντας ένα εξπρεσιονιστικό ύφος στο παίξιμο των ηθοποιών του…». Βάιος Λάζος / Εφημερίδα Μακεδονία, Μάρτιος ΄97 Πληροφορίες για την παράσταση και κρατήσεις θέσεων στο τηλ.: 2310.812000 Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ το κανονικό & 7 ευρώ το φοιτητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: