Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Α. Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, σχετικά με την εργασιακή αποκατάσταση των 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών - Η κυβέρνηση σχεδιάζει συνολικά να βάλει τέλος στην εργασιακή ομηρία των stage και των συμβάσεων.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Διακυβέρνησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαβούλευση και σύντομα όλες οι προσλήψεις θα γίνονται με διαφάνεια και αξιοκρατία καταργώντας τις πελατειακές σχέσεις.- Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η με νόμο μονιμοποίηση ή μετατροπή σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. - Μέχρι το 2012 που ορίζει το ΠΔ 124/2003 ότι δικαιούνται οι εποχικοί πυροσβέστες να απασχολούνται με οκτάμηνες συμβάσεις, σκοπός μας είναι να έχουν ενταχθεί σε μόνιμες θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με αξιοκρατικούς διαγωνισμούς. Σεβόμαστε το έργο τους και αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο της εμπειρίας τους και το δείχνουμε ήδη έμπρακτα με ευεργετικές διατάξεις.
Το 30% των θέσεων απευθύνεται αποκλειστικά στους εποχικούς ενώ επίσης αυξήθηκε και το όριο ηλικίας στα 34 έτη. - Το εφάπαξ βοήθημα των 500 ευρώ ή 300 ευρώ ανάλογα με την μισθολογική κλίματα, όπως προβλέπεται από την 32/2009 ΔΑ δόθηκε ήδη σε 4.858 δικαιούχους.
Ένα ποσοστό 5% εξαιρέθηκε για τυπικούς λόγους με βάση τις κρίσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Β. Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Τσούκαλη σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση των μεταναστών στην Πάτρα - Είμαστε μία κυβέρνηση που ήδη σε 45 μέρες έχει σκύψει ιδιαίτερα στο θέμα των μεταναστών και έχει να επιδείξει έργο για το οποίο είμαστε περήφανοι. Από το επίπεδο του Πρωθυπουργού, μέχρι και τον νέο Ειδικό Γραμματέα για την μετανάστευση όλα οι διαστάσεις του ζητήματος, από το άσυλο και την ιθαγένεια μέχρι τη φύλαξη και την υποδοχή, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς. - Σαν Υπουργείο, πάγιος στόχος μας είναι να μεταφερθεί η αρμοδιότητα του ασύλου σε άλλο φορέα. Παρόλα αυτά, ήδη έχουμε συγκροτήσει μία επιτροπή για το θέμα του ασύλου που αποτελείται από εκπροσώπους ΜΚΟ, Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ, τον Συνήγορο και άλλους και εργαζόμαστε ώστε να αποδίδεται σε όσους πραγματικά το δικαιούνται. - Τα κέντρα υποδοχής γίνονται εκεί που υποδεχόμαστε μετανάστες.
Η Πάτρα είναι πύλη εξόδου και όχι εισόδου μεταναστών και εκεί πρέπει όλοι μαζί, με την συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ, του Υπουργείο Υγείας και τη τοπικής κοινωνίας, να δημιουργήσουμε δομές υποδοχής όλων αυτών των ανθρώπων. - Η Ελλάδα δεν αποτελεί χώρα προορισμού για τους περισσότερους μετανάστες. Από εδώ απλώς περνάνε με σκοπό να καταλήξουν αλλού στην Ευρώπη. Δυστυχώς όμως η Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ μας αναγκάζει να τους κρατάμε εδώ.
Πρέπει αυτό να αλλάξει. Δεσμευόμαστε άμεσα, τον Δεκέμβριο, σε επίπεδο κορυφής, να διεκδικήσουμε την αλλαγή αυτής της συνθήκες αλλά και συνολικά περισσότερη στήριξη από την Ε.Ε. για το θέμα αυτό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο κ. Βούγιας παραβρέθηκε σήμερα στη σύσκεψη για την οργάνωση και συντονισμό του πυροσβεστικού και διοικητικού έργου που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο 199 ΣΕΚΥΠΣ στο Χαλάνδρι υπό τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Στ. Στεφανίδη. Ενημερώθηκε συνολικά για όλα τα θέματα που αφορούν στην διοίκηση και λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων των εποχικών πυροσβεστών αλλά και των εθελοντών. Ιδιαίτερη βαρύτητα και από τις δύο πλευρές δόθηκε στην εκπαίδευση αλλά και την πρόληψη που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου.Και τα δύο χαρακτηρίστηκαν ως μεγάλα στοιχήματα από τον κ. Βούγια που έκανε λόγο για ανάγκη της έγκαιρης ενεργοποίησης των πυροσβεστών, των Μ.Κ.Ο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να προετοιμαστούν σωστά τα ελληνικά δάση για το καλοκαίρι. Η εκπαίδευση, μία από τις κύριες αρμοδιότητες του Υφυπουργού, αποτελεί θέμα που μελετάται ήδη αναλυτικά λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η δια βίου μάθηση, η πρακτική εξάσκηση και άλλα. Ο κ. Βούγιας ζήτησε από τους διοικητές από όλη την Ελλάδα να καταθέσουν άμεσα ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την περιοχή ευθύνης τους.Στόχος είναι η σταθερή μείωση των καμένων δασικών εκτάσεων κάθε χρόνο στα χαμηλά επίπεδα της προολυμπιακής περιόδου. Δεσμεύτηκε για την αμέριστη συμπαράσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα από την πλευρά του Υπουργείου σε όλα τα επίπεδα ενώ ανέφερε ότι θα βρίσκεται κοντά στον κλάδο και θα παρέχει στήριξη σε ότι χρειαστεί, ώστε να παραμείνει υψηλά το ηθικό του σώματος. Στην συνέχεια ξεναγήθηκε στους ειδικούς χώρους του ΣΕΚΥΠΣ και του ΣΚΕΔ όπου ενημερώθηκε για ζητήματα τεχνολογικού εξοπλισμού και υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:2132 Ώρα:15:00 Αθήνα:19/11/2009
Σύσκεψη στο 199 σ.ε.κ.υ.π.σ. Παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Τασούλα Γρηγορίου και υπό την προεδρία του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου Στυλιανού Στεφανίδη, πραγματοποιήθηκε, στις 19 Νοεμβρίου, σύσκεψη στο 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. στο Χαλάνδρι. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, σε επιχειρησιακό και διοικητικό επίπεδο, καθώς και η διερεύνηση της δυνατότητας βελτίωσης της δράσης και του συντονισμού του πυροσβεστικού έργου. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Βούγιας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συντονιστικού Κέντρου, του Πυροσβεστικού Σώματος, και ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή δράση, καθώς, και για θέματα και προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία του Κέντρου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Απόστολος Γεροκώστας, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Δημήτριος Φαφούτης, ο Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος Κων/νος Κεσαπίδης, ο Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Ευάγγελος Καλύνης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Μιχαήλ Μιχαλόπουλος, ο Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ. Αττικής Υποστράτηγος Γεώργιος Παπαγεωργίου, ο Προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Π.Σ. Υποστράτηγος Χρήστος Παπαδόπουλος, οι Προϊστάμενοι Α’ και Β’ Κλάδου του Αρχηγείου, οι Διοικητές των Περιφερειακών Διοικήσεων, οι Διοικητές των Δ.Π.Υ. Αθηνών, Πειραιά, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, Θεσ/νίκης και Πατρών, οι Διοικητές της 1ης & 2ης ΕΜΑΚ, του 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ., ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και οι Διευθυντές, Πληροφορικής, Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και Πλωτών Μέσων. Φωτογραφίες θα βρείτε στο site www. fireservice.gr Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr

Ότο Ρεχάγκελ: Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς

Ότο Ρεχάγκελ: Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάςΗταν 5 Σεπτέμβρη 2001 όταν ο Ότο Ρεχάγκελ απεδέχθη πρόταση της ΕΠΟ και αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής μας ομάδας. Με αφορμή την μεγάλη πρόκριση της Εθνικής στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, ας κάνουμε μια αναδρομή στην σημαντική ποδοσφαιρική προσωπικότητα του Οτο Ρεχάγκελ.
Γιατί ο Γερμανός τεχνικός δεν είναι μόνον ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας.
Τα κατορθώματα του είναι τόσα πολλά σε διεθνές επίπεδο που μπορούν να γεμίσουν βιβλία ολόκληρα... * Ως ποδοσφαιριστής, ο Οτο Ρεχάγκελ μέτρησε 201 συμμετοχές και 21 γκολ στην Μπουντεσλίγκα. * Ως προπονητής έχει κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2004 Ελλάδα), ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1996, Μπάγερν Μονάχου), ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (1992 Βέρντερ Βρέμης), τρία Κύπελλα Γερμανίας (1980 Φορτούνα Ντίσελντορφ, 1991 και 1994 Βέρντερ Βρέμης) και τρία πρωταθλήματα Γερμανίας (1988, 1993 Βέρντερ Βρέμης, 1998 Κάιζερσλάουτερν). * Εχει καθίσει 820 φορές ως προπονητής σε αγώνες της Μπουντεσλίγκα. * Ο Ρεχάγκελ είναι ο μοναδικός που σαν προπονητής και σαν ποδοσφαιριστής έχει δώσει το «παρών» σε πάνω από 1.000 παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα. * Η πρώτη του παρουσία σε πάγκο ομάδας ήταν το 1974 με τους Κίκερς Οφενμπαχ.* Στην Ελλάδα το παρατσούκλι του είναι το «Βασιλιάς Οτο», ενώ στη Γερμανία είναι το «Rehakles». Στον ίδιο αρέσει να τον αποκαλούν «Kind der Bundesliga», που σε απλή μετάφραση σημαίνει «Παιδί της Μπουντεσλίγκα».

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - πολυτεχνική σχολή
Θέμα της εβδομάδας: Πολυτεχνείο Ο όρος πολυτεχνική σχολή προσδιορίζει τα τμήματα ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος που σχετίζονται με την «επιστήμη μηχανικού» (engineering).
Η επιστήμη μηχανικού αναφέρεται στη χρήση επιστημονικών αρχών για την επίτευξη ενός προγραμματισμένου αποτελέσματος, δηλαδή ο στόχος του μηχανικού είναι να προσδιορίζει, να κατανοεί, και να επιλύει τα προβλήματα μίας μελέτης προκειμένου να παραχθεί επιτυχές αποτέλεσμα.
Σημαντικοί κλάδοι της επιστήμης μηχανικού είναι: η επιστήμη πολιτικού μηχανικού, η επιστήμη χημικού μηχανικού, η επιστήμη ηλεκτρολόγου μηχανικού, η μηχανολογία και η περιβαλλοντική μηχανική.
Έχει προταθεί επίσης να συμπεριληφθεί η μηχανική λογισμικού και η μηχανική υπολογιστών, αλλά προς το παρόν αντιμετωπίζονται συνήθως ως κλάδοι της πληροφορικής.
Στην Ελλάδα υπάρχουν: η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (με 8 τμήματα), η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών (με 7 τμήματα), η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης (με 5 τμήματα), η Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλίας (με 5 τμήματα) και η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου (με 1 τμήμα).
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την κατάθεση αίτησης συμμετοχής στα σεμινάρια Νοεμβρίου Δείτε πληροφορίες.
Λεξικό - Ημερολόγιο 2010 με δείκτη ευτυχίας. Δείτε πληροφορίες.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics Aιφνιδιαστική εκτόξευση MM-38 Exocet στην Ανατολική Κρήτη ! Στον Οτο της Καρδιάς Μας.Στον σύγχρονο "Ηρακλή" μας Στα άκρα η σύγκρουση Μπακογιάννη-Σαμαρά Λιγότερα τα στρατόπεδα Τουρκία: «Τα πάνω κάτω» θα φέρει η προσπάθεια απαγόρευσης του ΑΚΡ Τα φασιστοειδή γιόρτασαν την επέτειο του Κεμάλ στην Κομοτηνή Χωρίς λόγια! Ζήτημα Χρόνου - Μνήμη Πολυτεχνείου O Σαρκοζί τα βρίσκει με τον Γκιούλ, παρακάμπτοντας Αθήνα-Λευκωσία Οι φόβοι τους οποίους δημιουργεί το κόμπλεξ της ενοχής Το τείχος Πολεμοκαπηλία και Σοβινισμός Πιάσαμε πάτο και στον τομέα της διαφθοράς Θα αποσύρει η Τουρκία στρατό; Ποιο κράτος πρέπει να επανιδρύσουμε – και πώς; Νεποτισμός στα ΑΕΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ: Επανέρχονται στη διπλή ονομασία Οι πόλεμοι με τα μάτια των μουσουλμάνων Καταπέλτης ο Μπαρόζο.Αφωνος ο Χριστόφιας:Ούτε λέξη για τα εγκλήματα Η Τουρκία προκαλεί εκ νέου με το Καστελόριζο Γιατί έπαψε να επιχειρεί στο Αιγαίο η 353 Μοίρα του ΠΝ; Αστερίξ: ένας Γαλάτης πατριώτης ενάντια στην παγκοσμιοποίηση

Η ΕΤ1 σήμερα Παρασκευή στις 6:μ.μ. θα μεταδώσει την ομιλία Παπαθεμελή στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΠαγώνουν μισθοί, προσλήψεις Η Εθνική στο Μουντιάλ Γούντι Άλεν και βρικόλακες στις αίθουσες Οικογένειες έξω από τα συνηθισμένα Γρίπη: άλμα 50% στα κρούσματα Τα πιο ασφαλή Ι.Χ. του 2010 Φθηνές αγορές μέσω Ίντερνετ Δεν χτυπήσαμε εμείς στην Αγία Παρασκευή Αφιέρωμα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Thessaloniki International Film Festival

Μη χάσετε σήμερα Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Το masterclass του Γκόραν Πασκάλιεβιτς (Κασσαβέτης, 11.00)*** Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Φίλιππου Τσιάρα με τίτλο «Εξωπραγματικό» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α', 14.00) *** Την εκδήλωση προς τιμήν του Γκόραν Πασκάλιεβιτς στην αίθουσα Ολύμπιον. Στον σκηνοθέτη θα απονεμηθεί ο Χρυσός Αλέξανδρος. Θα προβληθούν οι ταινίες Ταξίδια του μέλιτος και Ο κύριος Χράστκα (20.30) *** Την περφόρμανς των Metamkine, του διεθνώς αναγνωρισμένου τρίου που ξεκίνησε το 1987 στη Γαλλία και αποτελείται από τον μουσικό Jerome Noetinger και τους κινηματογραφιστές Christophe Auger και Xavier Querel(Αλατζά Ιμαρέτ, 22.30) ** Το πάρτυ των Ημερών Ανεξαρτησίας στο Γαία Live με dj set από τους Melotron (23.00) Ανοιχτή συζήτηση «Κινηματογραφικά βραβεία: Προτάσεις» Σιντ Γκάνις και Περ Χολστ
Τα βραβεία Όσκαρ, η δομή και η λειτουργία της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, οι διαφορές της με την ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, καθώς και χρήσιμες απόψεις σχετικά με τα κινηματογραφικά βραβεία γενικότερα, ήταν ορισμένες από τις θεματικές που αναπτύχθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Κινηματογραφικά βραβεία: προτάσεις», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ ****
Τιμητική εκδήλωση «Από το 1 στο 50: το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συναντά την 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου»Μια αναδρομή στην πενηντάχρονη πορεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και ένας φόρος τιμής σε σημαντικές προσωπικότητες που έχουν συνεισφέρει στη διαδρομή του καθ' όλη την διάρκεια του μισού αιώνα ζωής του πραγματοποιήθηκαν στην τιμητική εκδήλωση «Από το 1 στο 50: Το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συναντά την 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου», η οποία έγινε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, στo Ολύμπιον, στο πλαίσιο της 50ης επετειακής διοργάνωσης.
Μετά τις βραβεύσεις, ακολούθησε η προβολή της ταινίας Το Ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου, η οποία είχε διακριθεί στην 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου το 1960.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ Street Cinema: Ο κινηματογράφος στους δρόμους της πόλης
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου
the long goodbye 2 (Art minds) ΚΤΕΛ , 11:00 Σπήλαιο Πλάτωνα (Νίκος Lavazzo) Λιμάνι, 12:00-21:00 Coffee and Cigarettes (JustAdjust) Σε καφέ της πόλης13:00-17:00 Bookcrossing (Bookcrossers Θεσσαλονίκης) Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, 18:00 Lindy Hop Greece SWINGIN'CINEMA Εμπορικό Κέντρο Πλατεία, 20:00 Project Οδύσσειες (Α4Μ) Λιμάνι - Πύλη 7, 21:00 Lindy Hop Greece SWINGIN'CINEMA Βαλαωρίτου 12, 1ος όροφος, 23:00-01:00 Beforelight x-ray Εγκατάσταση σε τοίχο στο λιμάνι και στο κτίριο Βηλαρά με καθολικών Singing stars (Feel free to throw up) Ολύμπιον, στοά Δημοσθένους, Αγίου Μηνά 1, 2ος όροφος

Εβδομάδα Βιολιστικής Τέχνης

Δρ. Πολύβιος Ανδρούτσος
Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Επίτιμος Πρόεδρος E.E.M.E. Μέλος του ΔΣ της ISME (2006-2010) Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίου Συνεδρίου ISME 2012Τηλ. 2310. 891346, Fax. 2310. 891280 E-mail: pandroutsos@uom.gr , pandabroad@hotmail.com Website: www.eeme.gr/pand

Δελτίο Τύπου EKEBI - «Διάδρομος και σκάλα»: Κασετίνα πολυτελείας με απαγγελίες του Γιάννη Ρίτσου

«Διάδρομος και σκάλα»
Κασετίνα πολυτελείας με απαγγελίες του Γιάννη Ρίτσου
Εκδοση cd+48 σέλιδου ενθέτου από το ΕΚΕΒΙ
Ενα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του «ποιητή της Ρωμιοσύνης» κυκλοφορεί με επιμέλεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του «Ετους Ρίτσου 2009». Πρόκειται για 31 ποιήματα από τη συλλογή «Διάδρομος και σκάλα», τα οποία γράφτηκαν κατά την περίοδο του κατ’ οίκον περιορισμού του Γιάννη Ρίτσου στη Σάμο, το 1970, και αποτυπώνουν τόσο τη δημιουργική αγωνία του ποιητή όσο και την απογοήτευσή του από τις περιπέτειες του τόπου και της υγείας του.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Χρύσα Προκοπάκη, στο 48σέλιδο ένθετο που συνοδεύει το cd, «...ο ποιητής, μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο ή σε δεύτερο (εις εαυτόν), εξομολογητικός, κάποτε (αυτο)σαρκαστικός γράφει εν θερμώ, συχνά τρία και τέσσερα ποιήματα την ίδια μέρα, λες και θέλει να προλάβει να αποθέσει στο χαρτί όλο το “ανώφελο”, αυτό το “ατεμάχιστο τίποτα”». Αξίζει να σημειωθεί, ως ιστορικό της έκδοσης, ότι οι συγκεκριμένες ηχογραφήσεις (σε κασέτα) μεταφέρθηκαν κρυφά από τον Γάλλο φίλο του, σκηνοθέτη Αντουάν Βιτέζ, ο οποίος τον είχε επισκεφθεί στο νησί κατά τη διάρκεια της εξορίας του.
Το υλικό παραδόθηκε κατόπιν στην κα Προκοπάκη που φρόντισε, παραχωρώντας το ευγενικά, ώστε να αξιοποιηθεί από το ΕΚΕΒΙ με την παραγωγή και κυκλοφορία της παρούσας, καλαίσθητης κασετίνας.
*Η έκδοση διατίθεται σε βιβλιοπωλεία και δισκοπωλεία σ’ όλη την Ελλάδα. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΚΕΒΙ
Αθανασίου Διάκου 4117 42 Αθήνα
τηλ.: 210-9200329 φαξ:210-9200305

Το ταξίδι του ήχου μέσα στο χρόνο

Το ταξίδι του ήχου μέσα στο χρόνο - 19/11/2009 Ώρα: 11:30
Χώρος Εκδήλωσης: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 10,31,14,2Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
«Με ονομάζουν Ήχο και κατοικώ στο χρόνο»
Μέσα στη σιωπή του σύμπαντος ο ήχος σαν μοναχικός ταξιδιώτης αναζητεί το άλλο του μισό. Διατρέχοντας τους αιώνες από την έναρξη του κόσμου μέχρι σήμερα ψάχνει τη μουσική ώσπου εκείνη εμφανίζεται μέσα από το τραγούδι μιας νεαρής κοπέλας κάπου στη Μεσόγειο και όλα ξεκινούν με έναν τρόπο μαγικό...
Στο πρωτότυπο αυτό πολυθέαμα που συνδυάζει την εικόνα με τη μουσική και τον θεατρικό λόγο, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Χριστίνα Μπαρακούδη, Εύη Σιαμαντά, Γρηγόρης Σημαδόπουλος, Χρήστος Βασιλειάδης, Γιολάντα Γυιόκα, Χρυσή Παρπαρά, Ελένη Πιστοπούλου, Πέλλα Παπαβασιλείου, Γιώργος Σμυρνής, Γαβριήλ Νικάκος, Θεοδοσία Βλασιάδου, Νίκη Λαδά, Βραβοσινού Μυρτώ, Νέλσων-Ορφέας Λούκας, Χριστίνα Φουληρά, Ελένη Τσάτσου, Μαρία Κοτζαμπουγιούκη και άλλοι.
Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του κύκλου <<Με τα χρώματα της μουσικής>> που πραγματοποίησε το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης για 9η συνεχή χρονιά.
Αμφιθέατρο Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

To ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ και η Πολιτιστική εταιρεία Εκπαιδευτικών "ΠΛΕΥΣΗ" παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Σάββατο 28 Νοεμβρίου ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Μουδανιών.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Libraries on FM

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Επικοινωνία 94fm του Δήμου Ηρακλείου Αττικής είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουν την έναρξη της πρώτης ραδιοφωνικής εκπομπής στην Ελλάδα που θα αφορά τις βιβλιοθήκες με τίτλο: «Βιβλιοθήκες στα FM». Η εκπομπή αυτή θα παρουσιάζει τα νέα της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής καθώς επίσης και νέα από Βιβλιοθήκες από όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, με παρουσιάσεις και συνεντεύξεις θα δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα διάφορες βιβλιοθήκες και τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν στους χρήστες τους. Η εκπομπή θα πλαισιώνεται από ραδιοφωνική λέσχη ανάγνωσης, θεματικά αφιερώματα, ανακοινώσεις και μουσική. Θα είναι μία ζωντανή εκπομπή κάθε Κυριακή 10.00 - 12.00 το πρωί. Η εκπομπή που θα ξεκινήσει να εκπέμπει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου από την φιλόξενη συχνότητα του 94FM έχει στόχο να αναδείξει τον πολύπλευρο, πολιτιστικό και μορφωτικό ρόλο των Βιβλιοθηκών στην ελληνική κοινωνία, να αποτελέσει βήμα διαλόγου μεταξύ των βιβλιοθηκονόμων και του κοινού των βιβλιοθηκών, να ψυχαγωγήσει και να ενημερώσει βιβλιοθηκονόμους και χρήστες βιβλιοθηκών, να εξελιχθεί σε μέσο επικοινωνίας και προβολής του έργου που επιτελούν οι Ελληνικές Βιβλιοθήκες. Παρουσιαστές της εκπομπής θα είναι: ο Γιώργος Γλωσσιώτης, Αντιπρόεδρος του Δ..Σ. της ΕΕΒΕΠ, Δημήτρης Πολίτης, ΓενικόςΓραμματέας του Δ..Σ. της ΕΕΒΕΠ, και η Φρόσω Παυλίδου, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Την εκπομπή μπορείτε να την απολαμβάνετε στην Αττική από τους 94fm και σε όλη την Ελλάδα από τον δικτυακό τόπο του ραδιοφώνου http://www.94fm.gr Περιμένουμε την πληροφόρησή σας, για να την μεταφέρουμε ζωντανά μέσα από τα FM και το Internet σε όλη την Ελλάδα στα e-mail: library@94fm.gr , glossiotis@gmail.com , odimpol@gmail.com , pavlidou@iraklio-library.gr , info@eebep.gr .

ΔΗΠΕΧ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΨΗΛΑΝΤΩΝ 15 ΤΚ 73135, ΧΑΝΙΑ ΤΗΛ : 2821087098 - 2821087077 ΦΑΞ : 2821074332 EMAIL : dipeh@otenet.gr
Θέμα : Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Ιωσήφ Σ. Μαυριγιαννάκη Διοργάνωση : Δήμος Χανίων. Δήμος Κρυονερίδας, ΔΗΠΕΧ Τόπος : Σύμφωνα με το πρόγραμμα Ώρα : 18.00 και 19.00 Είσοδος : ελεύθερη Ο Δήμος Χανίων, ο Δήμος Κρυονερίδας και η Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων, διοργανώνουν μνήμης και τιμής με την ευκαιρία συμπλήρωσης 110 χρόνων από τη γέννηση και 20 χρόνων από το θάνατο του Ιατρού και Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Χανίων Ιωσήφ Στεφάνου Μαυριγιαννάκη, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009, ώρα 18.00 επί της ομωνύμου οδού (1η κάθετος Α. Δικωνύμου από την λεωφόρο Κ. Καραμανλή) και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Για τον Ιωσήφ Μαυριγιαννάκη θα μιλήσει ο κ. Μανώλης Βαλσαμάκης τα. Προέδρου του Συλλόγου Βαφιανών Αττικής "Η Κρυονερίδα"

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ''ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ'' ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΑ & ΚΑΝΑΔΑΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ"Η «γενοκτονία» της Ιστορίας

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στην κατάμεστη Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Θωμαίδη «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ». Για το βιβλίο μίλησαν οι Νικόλαος Μέρτζος Δημοσιογράφος-Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Στάθης Κεκρίδης Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Στέλιος Παπαθεμελής και ο εκδότης Κώστας ΠαπαδόπουλοςΕίναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, καμιά φορά σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις την δική σου γειτονιά όπως ηταν κάποτε, πριν 60 χρόνια και να μάθεις ότι στα μέρη που έτρεχες και έπαιξες σαν παιδί συνέβησαν φοβερά πράγματα! Οι ομιλητές παρέσυραν κατά την παρουσίαση του βιβλίου τον κόσμο σε ένα ταξίδι που το χάρισε απλόχερα, από βάθους καρδιάς ο Βασίλης Θωμαιδης τόσο στην «γενιά του πολέμου» όλους εκείνους που έζησαν τον «εφιάλτη», όσο και στις νεότερες γενιές για να παραδειγματιστούν και να «φυλαχτούν», μην τύχει και τον ζήσουν και εκείνες. Βασίλης Τσούγκαρης tsougarisgnomi@gmail.com

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Απέχουν από τα μαθήματα τους οι μαθητές σε σχολεία της Άρτας λόγω φόβου γρίπης! Η νέα γρίπη εξακολουθεί να κάνει «θραύση» στα σχολεία των Ιωαννίνων

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Θέμα επαναχάραξης συνόρων και ορίων θέτει η Άγκυρα με σημερινή ΝΟΤΑΜ ! Ο Φράνκο Φρατίνι μίλησε για τη δημιουργία ευρωστρατού Είναι αποδεκτή η διχοτόμηση από την Τουρκία;