Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Α. Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, σχετικά με την εργασιακή αποκατάσταση των 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών - Η κυβέρνηση σχεδιάζει συνολικά να βάλει τέλος στην εργασιακή ομηρία των stage και των συμβάσεων.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Διακυβέρνησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαβούλευση και σύντομα όλες οι προσλήψεις θα γίνονται με διαφάνεια και αξιοκρατία καταργώντας τις πελατειακές σχέσεις.- Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η με νόμο μονιμοποίηση ή μετατροπή σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. - Μέχρι το 2012 που ορίζει το ΠΔ 124/2003 ότι δικαιούνται οι εποχικοί πυροσβέστες να απασχολούνται με οκτάμηνες συμβάσεις, σκοπός μας είναι να έχουν ενταχθεί σε μόνιμες θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με αξιοκρατικούς διαγωνισμούς. Σεβόμαστε το έργο τους και αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο της εμπειρίας τους και το δείχνουμε ήδη έμπρακτα με ευεργετικές διατάξεις.
Το 30% των θέσεων απευθύνεται αποκλειστικά στους εποχικούς ενώ επίσης αυξήθηκε και το όριο ηλικίας στα 34 έτη. - Το εφάπαξ βοήθημα των 500 ευρώ ή 300 ευρώ ανάλογα με την μισθολογική κλίματα, όπως προβλέπεται από την 32/2009 ΔΑ δόθηκε ήδη σε 4.858 δικαιούχους.
Ένα ποσοστό 5% εξαιρέθηκε για τυπικούς λόγους με βάση τις κρίσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Β. Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Τσούκαλη σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση των μεταναστών στην Πάτρα - Είμαστε μία κυβέρνηση που ήδη σε 45 μέρες έχει σκύψει ιδιαίτερα στο θέμα των μεταναστών και έχει να επιδείξει έργο για το οποίο είμαστε περήφανοι. Από το επίπεδο του Πρωθυπουργού, μέχρι και τον νέο Ειδικό Γραμματέα για την μετανάστευση όλα οι διαστάσεις του ζητήματος, από το άσυλο και την ιθαγένεια μέχρι τη φύλαξη και την υποδοχή, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς. - Σαν Υπουργείο, πάγιος στόχος μας είναι να μεταφερθεί η αρμοδιότητα του ασύλου σε άλλο φορέα. Παρόλα αυτά, ήδη έχουμε συγκροτήσει μία επιτροπή για το θέμα του ασύλου που αποτελείται από εκπροσώπους ΜΚΟ, Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ, τον Συνήγορο και άλλους και εργαζόμαστε ώστε να αποδίδεται σε όσους πραγματικά το δικαιούνται. - Τα κέντρα υποδοχής γίνονται εκεί που υποδεχόμαστε μετανάστες.
Η Πάτρα είναι πύλη εξόδου και όχι εισόδου μεταναστών και εκεί πρέπει όλοι μαζί, με την συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ, του Υπουργείο Υγείας και τη τοπικής κοινωνίας, να δημιουργήσουμε δομές υποδοχής όλων αυτών των ανθρώπων. - Η Ελλάδα δεν αποτελεί χώρα προορισμού για τους περισσότερους μετανάστες. Από εδώ απλώς περνάνε με σκοπό να καταλήξουν αλλού στην Ευρώπη. Δυστυχώς όμως η Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ μας αναγκάζει να τους κρατάμε εδώ.
Πρέπει αυτό να αλλάξει. Δεσμευόμαστε άμεσα, τον Δεκέμβριο, σε επίπεδο κορυφής, να διεκδικήσουμε την αλλαγή αυτής της συνθήκες αλλά και συνολικά περισσότερη στήριξη από την Ε.Ε. για το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: