Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://www.disabled.gr/) Εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο και μερικές ακόμη ειδήσεις Αγαπητοί μου φίλοι το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το διήμερο εκδηλώσεων και «διαδηλώσεων». 12 σωματεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατεβαίνουν στο δρόμο (αφού και να θέλουν δεν μπορούν να κατέβουν στα απροσπέλαστα πεζοδρόμια) με σύνθημα «μπορούμε και χωρίς αυτοκίνητο». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των «διαδηλώσεων» βρίσκεται στην διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=18617 μαζί με την αφίσα που έχει κυκλοφορήσει γι' αυτό το λόγο. Όσοι από εμάς που χρησιμοποιούμε αναπηρικά καθίσματα θεωρούμε πως η πόλη εμποδίζει και είναι ένα άθροισμα εμποδίων ας πάμε (εφόσον βρισκόμαστε κοντά στη Θεσσαλονίκη). Ένα (ενδεχομένως) ενδιαφέρον κείμενο για την αυτοοργάνωση, την συνηγορία και την αυτοσυνηγορία βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=17709 και θα ήταν σημαντικό να το διαβάσετε. Ένα εξίσου ενδιαφέρον κείμενο με τίτλο «εάν η υποστήριξη ήταν στα χέρια μας» βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=17698 έτοιμο για να ανοίξει συζητήσεις για την αλλαγή των παραστρατημένων αντιλήψεων και νοοτροπιών που ευδοκιμούν πέριξ και εντός της κοινότητας των ανθρώπων με αναπηρίες. Οι προτάσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας λογιστών για τα νέα φορολογικά μέτρα μαζί με το σχετικό σχολιασμό που εξειδικεύει τον προβληματισμό σε αυτά που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/biz/?p=113 Το ειδικό γυμνάσιο και λύκειο Αθηνών αντιμετωπίζει σοβαρά μα πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Διαβάστε επιστολή διαμαρτυρία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στην διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=18434 Ο δήμος Περιστερίου προμηθεύτηκε προσπελάσιμο αυτοκίνητο που εκτελεί μεταφορές. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=18595 Εδώ και έναν μήνα περίπου έχουν γίνει πολλές σοβαρές αλλαγές στο http://www.disabled.gr/ και στην οργάνωση των πληροφοριών. Το σύνολο των περιεχομένων του http://www.disabled.gr/ είναι προσβάσιμο από την αριστερή στήλη ενώ οι ειδήσεις και η επικαιρότητα βρίσκονται στο http://news.disabled.gr/ και η εξειδικευμένη ενημέρωση για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο http://www.disabled.gr/biz/ Σε ξεχωριστό site στο http://www.autonomiaexpo.org/ θα βρείτε όλη την απαραίτητη ενημέρωση για την Autonomia EXPO 2009 που θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 15, 16 και 17 Μαΐου. Πολλούς χαιρετισμούς, ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και http://www.disabled.gr/

Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού 2008 - Θεσσαλονίκη

(ΑΠΟ http://thelug.gr/)Με χαρά σας ανακοινώνουμε, ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας "Ημέρας Ελεύθερου Λογισμικού 2008", στην Πλατεία της Αρχαίας Αγοράς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή εκδήλωση που αφορά την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού, με εκατοντάδες ομάδες από όλο τον πλανήτη να συμμετέχουν σε αυτήν! Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι καθημερινές μας εμπειρίες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το λογισμικό.
Το λογισμικό επιδρά στον τρόπο που επικοινωνούμε με τους γύρω μας, στον τρόπο που διασκεδάζουμε, δουλεύουμε, ακόμα και στο πώς βρίσκουμε τον προορισμό μας στους δαιδαλώδεις δρόμους μιας πόλης.
Πλέον το λογισμικό στηρίζει το σημερινό τρόπο ζωής, βασικές μας ελευθερίες όπως αυτή της συνάθροισης, της σκέψης, της επιλογής και πολλές άλλες.
Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία και την επίδραση του λογισμικού και γενικότερα της τεχνολογίας στη ζωή μας. Τί είναι όμως το "Ελεύθερο Λογισμικό";
Το Ελεύθερο Λογισμικό είναι το τεχνολογικό μέλλον το οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε, το οποίο είναι βιώσιμο και δεν επηρεάζει αρνητικά τις βασικές ελευθερίες μας, που θεωρούμε δεδομένες.
Λογισμικό παρακολούθησης το οποίο καταγράφει συνομιλίες, τραπεζικούς λογαριασμούς, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μπορεί και εγκαθίσταται στους υπολογιστές μας χωρίς τη συγκατάθεσή μας.
Το κλείδωμα των ταινιών ανά γεωγραφική περιοχή, εισάγει ένα τεχνητό εμπόδιο στο διεθνές περιεχόμενο.
Πού είναι η προσωπική μας επιλογή;
Ιδιόκτητα "κλειστά" προγράμματα, μπορούν να μας κλειδώνουν έξω από το ίδιο μας το περιεχόμενο.
Η Ελευθερία του Λογισμικού μπορεί να συντηρηθεί μόνο από διαφανή συστήματα (όπως το Ελεύθερο και Ανοικτού Κώδικα Λογισμικό) που είναι βασισμένα σε ανοικτά, ασφαλή και βιώσιμα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των μορφών δεδομένων και των πρωτοκόλλων επικοινωνίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού είναι ένα ετήσιος εορτασμός μεγάλης σημασίας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση του κοινού για τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα.
Γενικές πληροφορίες για την Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού, μπορείτε να βρείτε στο http://softwarefreedomday.org/about/el.
Σας προσκαλούμε να έρθετε για μια ευχάριστη ημέρα γεμάτη από ενδιαφέρουσες συζητήσεις, δωράκια και πληροφορίες, στο δικό μας χώρο εορτασμού, στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης.

Κρούσμα Aids σε 70χρονη από μετάγγιση αίματος

(ΑΠΟ http://www.zougla.gr/)Περιστατικό μόλυνσης με ιό του Aids, πιθανότατα μετά από μετάγγιση αίματος, έχει σημάνει συναγερμό από χθες το απόγευμα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Πρόκειται για μια 70χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιφέρειας Θεσσαλονίκης και μετά την υποβολή της σε εξετάσεις βρέθηκε θετική στον ιό HIV. Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει διαπιστωθεί εάν όντως η ηλικιωμένη γυναίκα μολύνθηκε από τον ιό του Aids μετά από μετάγγιση ή όχι, αν και οι θεράποντες γιατροί θεωρούν πιθανότερη αυτή την εκδοχή, μιας και η γυναίκα είχε υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση. Επιπλέον, η ηλικιωμένη είχε υποβληθεί πριν λίγο καιρό σε εξέταση για Aids και ήταν αρνητική.
Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η 70χρονη μολύνθηκε μετά από μετάγγιση, τότε θα πρέπει να εντοπιστούν και άλλοι ασθενείς οι οποίοι πιθανόν να έλαβαν αίμα από την μολυσμένη μονάδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://epontos.blogspot.com/) ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΡΕΦΕΛΝΤ Η "Ποντιακή Εστία Κρέφελντ" ανακοινώνει ότι το Σάββατο 20.09.2008 και από ώρα 20:00 μέχρι πρωίας θα πραγματοποιηθεί ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΛΑΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ στην αίθουσα BASLAR Bruchfeld 60, 47809 Krefeld-Linn. Κοντά μας για μία αξέχαστη βραδιά ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου Κοζάνης με πρωτότυπη παρουσίαση που θα σας ενθουσιάσει με το γνωστό σε όλους συγκρότημα ΕΛΛΑΣ 2000 με ποντιακή και λαϊκή μουσική (Λύρα - Μπουζούκι - Κλαρίνο). Το χορευτικό μας θα φέρει και πάλι όπως πάντα κοντά στην παράδοση στα ήθη και έθιμά μας. Θα προσφέρουμε ελληνικά ποτά και νόστιμα σουβλάκια Είσοδος 7 € Η συμπαράστασή σας στο Σύλλογό μας, μάς δίνει μεγάλη δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε την μεγάλη μας παράδοση Για το Δ.Σ. Η Γραμματέας Σιδεροπούλου Δέσποινα Ο Πρόεδρος Πινίδης Κωνσταντίνος

Ανασχηματισμός τεκμηρίων

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Θα μείνουν για Ι.Χ., σκάφη αναψυχής, εξοχικά και οικιακές βοηθούς ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008
Συνεχίζεται το ξήλωμα των τεκμηρίων μετά τις νέες αρνητικές δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, η λίστα των τεκμηρίων περιορίζεται στα Ι.Χ., τα σκάφη αναψυχής, τις εξοχικές κατοικίες και τις οικιακές βοηθούς, η δε εφαρμογή τους θα είναι ένα απλό άθροισμα των δαπανών για τη συντήρησή τους το οποίο θα διαμορφώνεται περίπου στα 12.000 ευρώ.
Αυτός ο τρόπος εφαρμογής, που ουσιαστικά είναι υποχώρηση από τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης, θα έχει στόχο, όπως λένε στελέχη του υπουργείου, να μη δηλώσουν λιγότερα εισοδήματα οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να αντισταθμίσουν την επιβάρυνσή τους από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου που οδηγεί σε κεφαλικό φόρο 1.050 ευρώ. Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι ο παραπάνω τρόπος φορολόγησης δεν αποτελεί ουσιαστικά τεκμαρτή φορολόγηση και ότι τελικά με βάση τις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών θα φορολογούνται ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Συγκεκριμένα λένε ότι θα φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια όσοι διάγουν πολυτελή βίο, δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και ουσιαστικά θα τους απαγορευτεί με αυτόν τον τρόπο να δηλώσουν λιγότερα εισοδήματα στο μέλλον.
Επίσης, όπως λένε στο υπουργείο, με αυτόν τον τρόπο εφαρμογής των τεκμηρίων θα εξαιρεθούν ουσιαστικά και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αν και θεωρητικά τα τεκμήρια θα ισχύουν για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

«Καταλληλότερος» ο Γιώργος

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Γκάλοπ της Αlco «πέλεκυς» για Καραμανλή - Μπροστά ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βούλα Κεχαγιά ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008
Πρωτιά ΠΑΣΟΚ αλλά και Γιώργου Παπανδρέου δείχνει και δεύτερη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας συγχρόνως τη σημαντική φθορά που έχει υποστεί η εικόνα του Κώστα Καραμανλή μετά τη στάση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα οικονομικά μέτρα Αλογοσκούφη αλλά και τις αποκαλύψεις γύρω από τη Μονή Βατοπαιδίου.
Η μέτρηση έγινε πανελλαδικά από την εταιρεία Αlco για τον τηλεοπτικό σταθμό Αlter (15-18 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.000 πολιτών) και προσδιορίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στο 1,8% υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ενώ για πρώτη φορά έπειτα από μήνες δίνει μονοψήφιο δημοσκοπικό ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας και βάσει προηγούμενου γκάλοπ που διενήργησε η ίδια εταιρεία, ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 2,2%, ενώ οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς την Κουμουνδούρου περιορίστηκαν την ίδια χρονική περίοδο από το 12,7% στο 4,7%.
Στο ίδιο γκάλοπ ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει- για πρώτη φορά- να υπερισχύει σε όλα τα σημεία σε σχέση με τον Πρωθυπουργό.
Στο ερώτημα μάλιστα «ποιος είναι καλύτερος πρωθυπουργός» ο κ. Παπανδρέου προηγείται του κ. Καραμανλή κατά 3,5% ποσοστιαίες μονάδες.
Το «ναυάγιο» του Πρωθυπουργού αποτυπώνεται και στο ερώτημα για τις θετικές γνώμες που έχουν οι πολίτες απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς, αφού για πρώτη φορά έστω και οριακά ο Γ. Παπανδρέου αποκτά προβάδισμα με 44,5% έναντι του Κ. Καραμανλή, 44,2%, ο οποίος σημειωτέον συγκεντρώνει αυξημένο ποσοστό αρνητικών γνωμών 51,4% (έναντι 47,1% του Γ. Παπανδρέου).
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Αντάλλαξαν οικόπεδα με βυθό

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Το... νερό της Βιστωνίδας και όχι τις παράκτιες περιοχές έδωσε η Μονή στο Δημόσιο ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008
Νερό αξίας 45 εκατομμυρίων ευρώ πούλησε η Μονή Βατοπαιδίου στο Δημόσιο για να πάρει ως αντάλλαγμα φιλέτα σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πέλλα, Τρίκαλα, Ξάνθη και στο Λεκανοπέδιο!
Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφα του υποθηκοφυλακείου Ξάνθης, οι μοναχοί είχαν παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος μόνο της λίμνης Βιστωνίδας με αντάλλαγμα περιοχές που προσφέρονταν για χρυσοφόρες επενδύσεις.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως το Δημόσιο έλαβε ως αντάλλαγμα τα ήρεμα νερά της λίμνης των 45.000 στρεμμάτων, καθώς η Μονή Βατοπαιδίου ποτέ δεν ενέταξε στην ανταλλαγή τις παράκτιες εκτάσεις της λίμνης, οι οποίες είναι 25.000 στρέμματα.
Η Μονή, δηλαδή, ξεφορτώθηκε έναντι ενός τεράστιου τιμήματος τη λίμνη που δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί, αλλά έχει κρατήσει στην κατοχή της όλη τη χερσαία έκταση γύρω από τη λίμνη, όπως αποκαλύπτει ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Μπακρατσάς, ο οποίος αποκάλυψε και τη μετατροπή του δάσους
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

«Οι Βατοπαιδίτες ήρθαν σαν κατακτητές»

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Από το 2003 ο Μητροπολίτης Ξάνθης είχε ενημερώσει τον Άρειο Πάγο ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008
Με επιστολή φωτιά προς τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Λινό είχε επιχειρήσει να αφυπνίσει την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ζητώντας, ματαίως, τον καταλογισμό ευθυνών «πριν ξεσπάσει σκάνδαλο».
«Oι Κύπριοι πατέρες ήρθαν σαν κατακτητές στην περιοχή με έναν αλαζονικό τρόπο, επικαλούμενοι χρυσόβουλα πριν από 1.000 χρόνια και μάλιστα κάποιων κατακτητών της περιοχής που αναφέρουν τοπωνύμια που δεν προσδιορίζονται σήμερα, επικαλούμενοι μάλιστα γνωριμίες με αρεοπαγίτες που φιλοξενούνται στο Βατοπαίδι», τονίζει ο μητροπολίτης, εστιάζοντας στις ευθύνες του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης και στο πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης του Ιουνίου του 2003, που «προκαλεί το δημόσιο αίσθημα», όπως υπογραμμίζει.
«Ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης παραδίδει σαν να είναι αμπελοχώραφα του πατέρα του την παραλίμνια περιοχή “όποια κι αν είναι αυτή”, εκτάσεις που κατέχουν αγρότες της περιοχής, παραλίμνιες εκτάσεις, αλσύλλια, αρχαιολογικούς χώρους, οικισμούς και απορώ πώς ακόμη δεν έκανε παρέμβαση η Εισαγγελική Αρχή», τόνιζε μεταξύ άλλων στην επιστολή του, με ημερομηνία 9.2.2004, ο κ. Παντελεήμων, επισημαίνοντας στον κ. Λινό ότι οι μαρτυρίες στις οποίες στηρίχθηκαν όσοι συναίνεσαν στην παραχώρηση των εκτάσεων προέρχονται από δύο ανθρώπους:
«Ο ένας είναι διαχειριστής της μονής στην Ξάνθη και ο άλλος πατέρας μοναχού που μονάζει στο Βατοπαίδι».
Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης Ξάνθης επισημαίνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης υποδεικνύοντας την αναζήτηση ευθυνών «από τον προϊστάμενο της Κτηματικής μέχρι και τον αρμόδιο υφυπουργό, πριν ξεσπάσει σκάνδαλο».
Η καταγγελία κατέληξε στο αρχείο
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ στάθηκε αφορμή να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, η οποία όμως είχε την τύχη της μεταγενέστερης.
Με διάταξη του εισαγγελέα Εφετών Θράκης τέθηκε στο αρχείο, καθώς ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θράκης ο οποίος τη διενήργησε διεπίστωσε τη νομιμότητα όλων των ενεργειών του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Χρ. Κωνσταντινίδη.
Την εκτίμησή του αυτή στηρίζει ο εισαγγελέας στις γνωμοδοτήσεις που εκδόθηκαν από το 1998 και εντεύθεν, καθώς και στις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες επικυρώθηκαν, με τελευταία την απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της 7.6.2004. Ειδικότερα όσον αφορά το πρωτόκολλο παραλαβής και παράδοσης που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2003, ο εισαγγελέας το αξιολόγησε ως απολύτως σύννομο.

Εχασαν €300 εκατ. οι Ελληνες

(ΑΠΟ http://www.e-tipos.com/)
Χιλιάδες ιδιώτες αλλά και τράπεζες έχουν τίτλους της πτωχευμένης Lehman Παρασκευή, 19.09.08 Στον αέρα βρίσκονται περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ που έχουν επενδυθεί άμεσα ή έμμεσα σε προϊόντα της Lehman Brothers από θεσμικούς και μερικές χιλιάδες επενδυτές στη χώρα μας αλλά και από τράπεζες.
Στα χαρτοφυλάκια όλων των παραπάνω υπάρχουν μεταξύ άλλων ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτικά-καταθετικά προϊόντα με ή χωρίς εγγυημένο το αρχικό κεφάλαιο αλλά και τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα που επενδύθηκαν στη Lehman Brothers, η οποία -ως γνωστόν- πτώχευσε.
Είναι, δε, άγνωστο το ύψος των υπόλοιπων επενδύσεων που έχουν γίνει σε άλλους, πάλαι ποτέ κραταιούς αμερικανικούς οργανισμούς, που πλέον αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες από τις τοποθετήσεις είχαν γίνει σε ομόλογα της Lehman Brothers, όταν βρίσκονταν στα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, ωστόσο «έκλεισαν» την πλειοψηφία των θέσεών τους το Μάιο.
Οι τίτλοι που δεν ρευστοποιήθηκαν ή επαναγοράστηκαν υπολογίζονται από 270 μέχρι 300 εκατ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ είναι επενδεδυμένα σε τίτλους της Merrill Lynch, η οποία διασώθηκε στο παραπέντε από την Bank of America. Επισήμως, οι τράπεζες αρνούνται την έκθεσή τους σε προϊόντα της Lehman Brothers, αν και στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για τουλάχιστον δύο μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν από κοινού «άνοιγμα» σε εγγυημένα ομόλογα άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Η Lehman πωλούσε αμοιβαία κεφάλαια στην ελληνική αγορά μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.
Οι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δυνατότητες ανάκτησης των κεφαλαίων αυτών κυμαίνονται από 30% έως 60%. Οπως είναι φυσικό, στα επιτελεία των τραπεζών έχει σημάνει συναγερμός, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι -εκτός από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που το έχει κάνει ήδη- και η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για τις «ελληνικές» επενδύσεις στη Lehman Brothers.
Οι τραπεζίτες έχουν δώσει εντολή στις αρμόδιες διευθύνσεις τους να καθησυχάσουν τους πελάτες που έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα και να τους παράσχουν κάθε δυνατή πληροφόρηση αλλά και προτάσεις εναλλακτικών επενδύσεων.
Μάλιστα, τραπεζικές πηγές σημείωναν ότι τις τελευταίες 3 μέρες παρατηρούνται ρευστοποιήσεις επενδύσεων από αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές, προκειμένου να μετατραπούν σε προθεσμιακές καταθέσεις. Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι τραπεζίτες είναι γενικευμένες κρίσεις πανικού από ιδιώτες που, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και την κατάρρευση τραπεζικών κολοσσών, μπορεί να ζητήσουν απόσυρση των καταθέσεών τους.
Κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία επιδιώκουν εναγωνίως να συγκεντρώσουν ρευστότητα. «Εκκρεμότητες» με τη Lehman δεν έχουν μόνο οι ελληνικές τράπεζες.
Ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η διοίκηση της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW μεταβίβασε «κατά λάθος» κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ προς τη Lehman Brothers την ημέρα που η τελευταία κήρυττε πτώχευση.
Η KfW χαρακτήρισε τη μεταβίβαση, η οποία έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας swap, ως «τεχνικό σφάλμα».
Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να μην είχε προβεί στη μεταβίβαση, καθώς ήταν ήδη γνωστό ότι η Lehman όδευε προς «κατάρρευση».
Ο αντίλογος υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους μεταβιβάσεις είναι ήδη αποθηκευμένες ως εντολές στα συστήματα των τραπεζών και υλοποιούνται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Πρεμιέρα με ...«Διαγωγή Μηδέν»

(ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr/)Στους κινηματογράφους Aττικόν Cinemax Class και Απόλλων Cinemax Class πραγματοποιήθηκε, η επίσημη έναρξη του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας CONN-X με την προβολή της ταινίας «Ανάμεσα στους Τοίχους» ("Entre les Murs") του Λοράν Καντέ που τον περασμένο Μάιο βραβεύτηκε στο φεστιβάλ των Καννών με το Χρυσό Φοίνικα.
Πριν την προβολή της ταινίας οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν συγκινητικές στιγμές όταν από τα μεγάφωνα του κινηματογράφου ήχησαν σχολικά κουδούνια και στην αίθουσα εισήλθαν οι μαθητές της θεατρικής ομάδας των εκπαιδευτηρίων «Πλάτων» οι οποίοι μίλησαν για τις ανησυχίες τους για το μέλλον και έδωσαν σε όλους εμάς «Διαγωγή Μηδέν», όπως είναι και ο τίτλος του αφιερώματος στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας CONN-X.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας CONN-X, Πέτρου Αντωνιάδη, και στη συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης έκανε μια σύντομη περιγραφή για όσα περιμένουν τους θεατές του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας CONN-X.
Οι μαθητές κάλεσαν στη σκηνή τον υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος κήρυξε την έναρξη μέσα σε χειροκροτήματα, αλλά και δέχτηκε μεγαλόφωνα αιτήματα από την αίθουσα για περισσότερη χρηματοδότηση στον ελληνικό κινηματογράφο.
Ανάμεσα στους καλεσμένους στην προβολή της ταινίας, αλλά και στο πάρτι που την ακολούθησε η εκδότρια του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου CONN-X Μαρία Μπόμπολα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Farnaud, οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Μηνάς Χατζησάββας, Ελένη Ράντου, Στέλιος Μάινας, Ντίνος Αυγουστίδης, και Δημήτρης Λιακόπουλος, ο σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος και οι σκηνοθέτες: Νίκος Περάκης, Τάσος Μπουλμέτης, και Γιάννης Οικονομίδης.

"Σκηνικό δικομματικού ντέρμπι"

(ΑΠΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ http://www.ana.gr/)
"Σκηνικό δικομματικού ντέρμπι"
Το ΚΚΕ θέλει να συμβάλλει στην εκτίναξη της δράσης του λαϊκού κινήματος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή, αλλά το σύνολο των εργαζομένων.
Η Ολυμπιακή, είπε η κ. Παπαρήγα, πωλείται για τον ίδιο λόγο που ιδιωτικοποιούνται οι ΔΕΚΟ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και όχι μόνο για τα ελλείμματα.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε, ότι επί σειρά ετών υπήρξε προγραμματισμένη φθορά της Ολυμπιακής και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ότι θα εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.
Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε τη θέση του ΚΚΕ, για τη δημιουργία ενιαίου φορέα μεταφορών, ενώ ειδικότερα για τις αερομεταφορές τάχθηκε υπέρ της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των εσωτερικών γραμμών από την Ολυμπιακή Αεροπορία.
Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στο θέμα της ασφάλειας των πτήσεων, γιατί όπως είπε, οι ιδιώτες, όπως συμβαίνει παντού, προτάσσουν το κέρδος και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν μειωθεί οι έλεγχοι ασφαλείας στα αεροσκάφη.
Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει θέσεις αρχής και αυτές καθορίζουν την πολιτική του κόμματος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του κ. Πάγκαλου ότι το ΚΚΕ είναι σύμμαχος της κυβέρνησης, είπε ότι είναι άνευ σημασίας οι ρήσεις του κ. Πάγκαλου. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι υπάρχει ανάδειξη ορισμένων υπαρκτών σκανδάλων στην κατάλληλη συγκυρία, προσθέτοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για ποιο λόγο βγαίνουν τώρα αυτά τα σκάνδαλα, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είχε φέρει στη Βουλή το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου από το 2002.
Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να "πλήξουν" και τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και τα εναλλακτικά σχέδια συνεργασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Προέβλεψε δε ότι ετοιμάζεται ένα σκηνικό δικομματικού ντέρμπι, τονίζοντας ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι παραπλανητική και κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν διεργασίες στο λαό, οι οποίες δεν πρέπει να ανασταλούν κάτω από εκβιαστικά διλήμματα.
Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΚΚΕ
Με κεντρικό σύνθημα «Πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας το σοσιαλισμό» άνοιξαν οι πύλες στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή το βράδυ με την ομιλία της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.
Αντιπροσωπείες από 60 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και οργανώσεις Κομμουνιστικής Νεολαίας από 35 χώρες θα τιμήσουν με την παρουσία τους το φετινό φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ.
Την Κυριακή οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Σήμερα, θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας για τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων που θα γίνει το Νοέμβρη του 2008 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ενώ το Σάββατο το πρωί θα συγκληθεί η επιτροπή Ευρώπης και Β. Αμερικής της ΠΟΔΝ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσουν οι συζητήσεις στο χώρο της Διεθνούπολης με τη συμμετοχή των ξένων αντιπροσωπειών.

Προβάδισμα για ΠΑΣΟΚ και Γιώργο

(ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ http://www.ethnos.gr/)
Παγιώνεται η υπεροχή του Κινήματος με τη διαφορά στο 1,8%.
«Καλύτερος πρωθυπουργός» ο Γ. Παπανδρέου έναντι του Κ. Καραμανλή
Προβάδισμα στο δίλημμα «καλύτερος πρωθυπουργός» αποκτά ο Γ. Παπανδρέου έναντι του Κ. Καραμανλή, ενώ και στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά από την κυβερνώσα παράταξη.
Το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό αποτυπώθηκε και στην τηλεφωνική δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alter, καθώς στη σύγκριση μεταξύ των δύο αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο κερδίζει στα... σημεία, αλλά αποκτά προβάδισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «καλύτερος πρωθυπουργός» -για πρώτη φορά σε μέτρηση τίθεται τέτοιο ερώτημα- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 34,2% και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής το 30,7%, ενώ το 25,2% δηλώνει «το ίδιο».
Η αλλαγή του πολιτικού κλίματος φαίνεται και στο ερώτημα πώς θα ήταν αν κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς το 34% λέει καλύτερα, το 33,3% τα ίδιο και το 26,3% χειρότερα.
Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι 1,8%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει το 27,9% και η κυβερνώσα παράταξη το 26,1%. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη μέτρηση με το ΠΑΣΟΚ «να παίρνει κεφάλι», καθώς η Metron Analysis τη Δευτέρα κατέγραψε διαφορά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά έχει μονοψήφιο ποσοστό (8,3%), πτώση καταγράφει και το ΚΚΕ 6,6%, ενώ ο ΛΑΟΣ φτάνει στο 5%.
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στρέφονται κυρίως προς την αδιευκρίνιστη ψήφο.
Πιο συγκεκριμένα, το 16,3% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ), το 5,8% πηγαίνει στο ΠΑΣΟΚ, το 4,7% στον ΛΑΟΣ και το 2,9% στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι επανέρχονται ψηφοφόροι του, καθώς πλέον μόλις το 4,7 πηγαίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ (πριν από μία εβδομάδα το ποσοστό αυτό ήταν 12,3%), το 1,2% στο ΚΚΕ, το 0,8% στη ΝΔ και το 14,5% σε όσους δηλώνουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Το ρήγμα στην εικόνα του κ. Καραμανλή καταγράφηκε και στο ερώτημα για το πώς έκριναν οι πολίτες τους δύο πολιτικούς αρχηγούς στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου -όπως φαίνεται από τα ευρήματα της μέτρησης- κατάφερε όχι μόνο να υποσκελίσει τον κ. Καραμανλή, αλλά και να αποκτήσει μία διαφορά της τάξης του 20%. Πιο συγκεκριμένα, το 40% είδε θετικά την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ (το 37,1% αρνητικά), ενώ θετική άποψη για τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή εξέφρασε μόλις το 21,6% (αρνητική έξι στους δέκα ερωτώμενους).
Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις στους δέκα ψηφοφόρους της κυβερνώσας παράταξης (το 30,3%) εκφέρουν αρνητική άποψη. Ικανοποίηση
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται και στον βαθμό ικανοποίησης, αν και σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες έχουν αρνητική άποψη και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει τη θετική γνώμη του 24,5% των πολιτών (αρνητική το 71,9%) και η κυβέρνηση της ΝΔ θετική θέση από το 17,4% (αρνητική άποψη εκφέρουν το 81,6%).
Το ρήγμα στην εικόνα του πρωθυπουργού φαίνεται και στον χειρισμό σε ό,τι αφορά την υπόθεση του θέματος Βουλγαράκη, καθώς το 63,7% πιστεύει ότι έχασε.
Σε ό,τι αφορά τους αρχηγούς των «μικρών κομμάτων», ο κ. Τσίπρας έχει σαφές προβάδισμα (το 42,5% έχει θετική θέση), η κ. Παπαρήγα συγκεντρώνει το 26,2% και ο κ. Καρατζαφέρης το 25,3%. Σημειώνεται ότι η τηλεφωνική μέτρηση της Alco διενεργήθηκε την επομένη της συνέντευξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ (15-18 Σεπτεμβρίου) και εν μέσω του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και του αλαλούμ που επικρατεί στην κυβερνώσα παράταξη. Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Μπαλάκι οι ευθύνες για τη Μονή Βατοπεδίου

(ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr/) Ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών υπήρξε χθες μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη, και του πρώην Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη. Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στη Βουλή, καθώς, χθες, σημειώθηκε νέα οξύτατη αντιπαράθεση για το θέμα με ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη, και του πρώην Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέρριψε όλες τις ευθύνες για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι πρόκειται περί ενός εγκλήματος το οποίο «συνετελέσθη, εξετελέσθη και τελειώθηκε» πριν να αναλάβει τη διακυβέρνηση η Ν.Δ.
«Δεν υπάρχει πανηγυρικότερη ομολογία ενοχής της κυβέρνησης για την ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης από το υβρεολόγιο που εξέπεμψε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης» απάντησε ο κ. Κακλαμάνης και υποστήριξε ότι «το κράτος του ζόφου επεκτείνεται σήμερα στο χώρο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης». Αποκαλύφθηκε χθες ότι είχε διενεργηθεί και άλλη δικαστική έρευνα για την υπόθεση των αγοραπωλησιών και ανταλλαγών ακινήτων από τη Μονή Βατοπεδίου, που είχε τεθεί, επίσης, στο αρχείο. Την ερχόμενη Δευτέρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς,θα διαβιβάσει και την υπόθεση αυτή στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να «ενσωματωθεί» στην έρευνα που διεξάγεται ήδη από τους δύο αρμόδιους εισαγγελείς για την υπόθεση και ουσιαστικά να ερευνηθεί εκ νέου.
Από τη δεύτερη υπόθεση, μάλιστα, προκύπτει ότι ανακύπτουν ευθύνες και άλλων ατόμων (τοπογράφων κ.ά.) Για συνεχιζόμενη υποκρισία και κατασυκοφάντηση του εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος σε νέα ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή σχετικώς με το θέμα του διορισμού ως νομικού συμβούλου στις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ενός εκ των συμβούλων που είχαν χειριστεί θέματα σχετικά με τη μονή Βατοπεδίου. Ανταπαντώντας στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει πως δεν καταλαβαίνει.
Ας είναι.
Καταλαβαίνουν οι πολίτες».