Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥ

(ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥ http://www.press-bank.gr)ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ... ΦΤΩΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΕ 19 χρόνια ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ …ΣΤΑ ΠΛΟΥΤΗ & ΤΑ ΨΕΥΔΗ 1989. Μία προφητική συνέντευξη του Γιώργου Βουλγαράκη στον Μάκη Βραχιολίδη, όταν ως Πρόεδρος ακόμη της ΟΝΝΕΔ, και λίγο πριν θέσει για πρώτη φορά υποψηφιότητα βουλευτή στις εκλογές του Ιουνίου 1989, λέγει πράγματα εκπληκτικά: Με «μικρή οικονομική επιφάνεια», όπως δήλωνε τότε, κατήλθε στην διεκδίκηση βουλευτικής έδρας στην Α’ Αθηνών, τονίζοντας ότι «Η πολιτική δεν είναι σπορ για πλούσιους» (!!!). (Σήμερα ο κ. Βουλγαράκης είναι ο κατ’ εξοχήν πολιτικός που κατέστησε την πολιτική σπορ για πλουσίους, ενώ μπροστά σε αυτή την κατακραυγή δικαιολογείται ότι ήταν ήδη πλούσιος-ευκατάστατος από χρήματα της οικογένειάς του (!!!)) Δεν είχε καλά-καλά χρήματα για να κάνει προεκλογικό αγώνα με καταχωρίσεις στις εφημερίδες, αλλά στηριζόταν στην προσωπικότητά του και σε όσους είχαν ήδη εκπεφρασμένη άποψη γι’ αυτόν, έλεγε τότε ο κ. Βουλγαράκης (!!!). Μιλούσε «για ήθος και πολιτική ευπρέπεια» όροι που αποτελούσαν πυξίδα στην πολιτική του κάθοδο. «Πολιτική είναι συνομιλία με την ιστορία», υπογράμμιζε τότε ο Γιώργος Βουλγαράκης στον Μάκη Βραχιολίδη και συνέχιζε: «Αν μπορείς να συνομιλήσεις και να προσφέρεις σ’ αυτό, προχώρα, αν δεν μπορείς κάνε μια άλλη δουλειά» Προφανώς ο κ. Βουλγαράκης συνομίλησε έντονα με την ιστορία ως βουλευτής 19 χρόνια τώρα, έκανε τεράστια περιουσία, προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα με την ζωή του, που από… φτωχός πολιτικός κατάφερε να γίνει από τους πλουσιότερους της Βουλής και αποφάσισε να παραιτηθεί! Όχι βέβαια για να κάνει άλλη δουλειά, όπως έλεγε τότε, αλλά για να ξεχαστεί η περίπτωσή του και να μας …καθίσει στο κεφάλι σε επόμενη φορά. Γιατί ως γνωστόν, ο ¨Έλληνας ξεχνάει πολύ γρήγορα. Επειδή όμως η συνέντευξη και τα όσα έλεγε τότε ο Γιώργος Βουλγαράκης μένουν (scripta manent) και πρέπει να συσχετίζονται με τα όσα λέγει σήμερα (όπως το «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό»), αναδημοσιεύουμε τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης Βουλγαράκη στον Μάκη Βραχιολίδη… Μάιος 1989 Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (http://www.paralympic.gr) Αθήνα, 13/09/2008 Δελτίο Τύπου Χρυσό ο Καπελλάκης, χάλκινο η Δημόγλου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου Δυο μετάλλια ήταν ο απολογισμός της Ελληνικής Ομάδας στη σημερινή (Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008) έβδομη ημέρα των 13ων Παραολυμπιακών Αγώνων που γίνονται στο Πεκίνο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2008. Η χώρα μας ανέβηκε από την 31η στην 29η θέση του πίνακα των μεταλλίων με συνολικά 13 μετάλλια: δύο χρυσά, έξι ασημένια και πέντε χάλκινα. Ο Γιώργος Καπελλάκης κατέκτησε σήμερα το χρυσό μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο (κατηγορία S2) με επίδοση 1:04.05:
«Όλοι θέλουμε το καλύτερο για την Ελληνική Ομάδα.
Έκανα μια καλή κούρσα αφού κατάφερα να ξεκινήσω καλά.
Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πίστευαν ότι θα κερδίσω μετάλλιο, αλλά εγώ τα κατάφερα.
Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έκανα το 3/3, δηλαδή τρία μετάλλια σε τρία αγωνίσματα που κολύμπησα.
Πιστεύω να πάω εξ ίσου καλά και στο τελευταίο αγώνισμα που θα πάρω μέρος».
Στο ίδιο αγώνισμα ο Χρήστος Ταμπαξής που αγωνίστηκε στην πρώτη προκριματική σειρά κατέλαβε την 5η θέση με 1:20.84 και αποκλείστηκε από τον τελικό.
Στα 50 μ ελεύθερο (κατηγορία S3) οι δυο Ελληνίδες κολυμβήτριες που μετείχαν αποκλείστηκαν από τον τελικό.
Η Μαρία Λιάσκου κατέλαβε την 7η θέση στην πρώτη προκριματική σειρά με 1:29.31 και η Μαρία Καλπακίδου την 7η θέση στη δεύτερη σειρά με 1:25.39. Στα 50 μ ελεύθερο (S3) o Γιάννης Κωστάκης κατετάγη πέμπτος με επίδοση 49.84:
«Θα έλεγα ότι είμαι ευχαριστημένος. Θα μπορούσα και λίγο καλύτερα. Έκανα όμως πολλά λάθη τεχνικής και γι αυτό πήρα την πέμπτη θέση». Στο Στίβο η Αλεξάνδρα Δήμογλου κατέκτησε σήμερα το δεύτερο μετάλλιο της στους Αγώνες, το χάλκινο στην κούρσα των 200 μ (Τ13) με επίδοση 25.59 που είναι νέο ατομικό ρεκόρ: «Έκανα μια καλή προσπάθεια.
Δεν με ενδιέφερε η διαδρομή μου, μου είπαν έχεις το Νο 8 και μπήκα να τρέξω.
Υπάρχει και συνέχεια στις 16 του μηνός που τρέχω τα 100μ».
Η Ανθή Καραγιάννη που αγωνίστηκε στη δεύτερη σειρά των προκριματικών των 200 μ (Τ13) κατέλαβε την τέταρτη θέση με επίδοση 27.06 και αποκλείστηκε από τον τελικό.
Ο Γιάννης Λέτκας κατέλαβε την ένατη θέση στον τελικό της κούρσας των 100 μ (Τ35) με επίδοση 14.15:
«Θα μπορούσα να πάω και λίγο καλύτερα.
Απλά είχα αρκετό άγχος.
Οι αγώνες είναι καλοί, οι άνθρωποι εδώ πολύ ευγενικοί, περνάμε καλά στο χωριό. Η ατμόσφαιρα στο στάδιο είναι φανταστική». Στον ακοντισμό (κατηγορία F33/34 και F52/53) η Νατάσα Τριανταφυλλίδου κατέλαβε την 11η θέση με 13.39 μ.
«Ήταν πολύ δύσκολος αγώνας, αφού οι άλλες αθλήτριες είναι πιο προπονημένες και έχουν καλύτερες επιδόσεις.
Θα μπορούσα να πάω λίγο καλύτερα και να έχω μια θέση στην πρώτη οκτάδα.
Ο αθλητισμός θέλει όραμα και θυσίες.
Προσπαθώ να συνδυάσω τη δουλειά μου με τον αθλητισμό.
Λίγο περισσότερη κούραση, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.
Μόνο και μόνο το να είσαι εδώ (στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου) και να ακούς 100.000 ανθρώπους να χειροκροτούν και να φωνάζουν είναι μια απίστευτη εμπειρία» . Στα 200 μ (Τ38) στη δεύτερη προκριματική σειρά ο Αριστοτέλης Μαρίνος κατέλαβε την 5η θέσμάτης Κοτζιάς κατέλαβε την 6η θέση με χρόνο 50:09.00.
Στον αγώνα αντοχής (κατηγορία LC1/LC2LC4) ο Γιάννης Καλαιτζάκης ήταν 29ος με 2:02.21. Στην Άρση Βαρών σε πάγκο (powerlifting) η Αναστασία Καζαντζίδου ήταν έβδομη στην κατηγορία των 67.5 κ με επίδοση 87.5 κ:
«Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα για μια ακόμα διοργάνωση να μπω μέσα στην πρώτη οκτάδα.
Οι άλλες αθλήτριες είναι περισσότερα χρόνια στο άθλημα, ενώ εγώ έχω μόλις από το 2001. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου και την ομοσπονδία για τη βοήθεια τους.
Στην κατηγορία των 67.5 κ ο Γκρέμισλαβ Μωυσιάδης ήταν πέμπτος με επίδοση 187.5 κ: «Είμαι ικανοποιημένος γιατί κατάφερα να πάρω την πέμπτη θέση σε μια νέα κατηγορία (ανέβηκα από τα 60 κ).
Είχα πολλά προβλήματα τραυματισμών και δεν ήξερα καν αν θα έλθω στο Πεκίνο, αλλά τελικά τα κατάφερα».
Ο προπονητής της ελληνικής ομάδας Δημήτρης Ιωαννίδης δήλωσε:
«Τα δυο αυτά παιδιά τα πήγαν καλά.
Ειδικά Μωϋσιάδης που ήταν τραυματίας και είχε να προπονηθεί τρεις μήνες.
Προσπάθησε για ευρωπαϊκό ρεκόρ και το έχασε για λίγο.
Ελπίζω σε μια καλύτερη συνέχεια» Στην Ιστιοπλοία το ελληνικό πλήρωμα στα σκάφη τύπου sonar (Χριστοφόρου, Αλεξάς, Πατεράκης) στην δέκατη ιστιοδρομία ήταν στην έκτη θέση και στην 11η στην 8η θέση. Τερμάτισε στην 7η θέση της γενικής κατάταξης. Στην ένατη ιστιοδρομία στα σκάφη τύπου 2.4 m ο Γιώργος Δεληκούρας ήταν 12ος, στην δέκατη ήταν 14ος και στην 11η ήταν 12ος .
Κατετάγη στην 13η θέση της γενικής κατάταξης. Στην αυριανή όγδοη ημέρα των αγώνων (Κυριακή 14/9/2008) από ελληνικής πλευράς αγωνίζονται:
Νίκος Γκουντάνης (Powerlifting), Στέλιος Τσάκωνας, Βασίλης Τσαγκάρης, Χαράλαμπος Ταιγανίδης, Νίκος Τσότρας, Κώστας – Μάριος Φύκας (κολύμβηση), Γιώργος Καραμηνάς, Αριστοτέλης Μαρίνος, Μάκης Καλαράς, Χρήστος Κάπελας, (στίβος). Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες μεταδίδονται καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 στην ΕΤ1. Επίσης μπορεί κανείς να παρακολουθήσει 24 ώρες το 24ωρο όλα τα αγωνίσματα των Αγώνων στο Ιντερνετ στο http://www.paralympic.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας (http://vo.pasok.gr/drivelegkas/) προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Προς : Τον κ. Υπουργό του ΥΠΕΧΩΔΕ Θέμα : « Ανατολική παράκαμψη Πολυγύρου » κ. Υπουργέ Για μία ακόμα φορά επανέρχομαι στο θέμα για να τονίσω την αναγκαιότητα της κατασκευής του έργου της ανατολικής παράκαμψης του Πολυγύρου, Πρωτεύουσας του Νομού Χαλκιδικής. Το έργο μήκους 1.800 μέτρων και όχι απαγορευτικού προϋπολογισμού, ( κόστος κατασκευής περίπου 5.000.000 ευρώ ), έχει πλήρη και ώριμη μελέτη.
Είναι απαραίτητο και αναγκαίο διότι η κυκλοφορία όλων των κατηγοριών των αυτοκινήτων ( επιβατηγά – φορτηγά – λεωφορεία ) γίνεται μέσα από την πόλη ( ίσως είναι η μοναδική Πρωτεύουσα της χώρας που συμβαίνει αυτό ) και σε ένα οδικό δίκτυο κατασκευής της δεκαετίας του 1950 ( στενό – χωρίς πεζοδρόμια – σήμανση κ.τ.λ. ) με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή διέλευση των αυτοκινήτων, αλλά και των κατοίκων της πόλης
Τονίζω ιδιαίτερα ότι το πρόβλημα είναι καθημερινό και καθ΄ όλη τη διάρκεια τους έτους, το οποίο φυσικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται αφόρητο.
Σας ενημερώνω ότι οι κάτοικοι του Πολυγύρου αγανακτισμένοι, από την υπάρχουσα κατάσταση, είναι έτοιμοι να προβούν σε κινητοποιήσεις.
Επειδή :
α ) από τις μέχρι τώρα απαντήσεις σας προκύπτουν αρκετά ερωτηματικά, όσον αφορά το φορέα υλοποίησης του έργου
β ) είναι ανάγκη το πρόβλημα να βρει τη λύση του τώρα
γ ) το έργο είναι ώριμο από πλευράς μελετών και αναγκαίο Σας ερωτώ Ποιος είναι τελικά ο φορέας υλοποίησης του έργου;
Είστε διατεθειμένος να χρηματοδοτήσετε την κατασκευή του έργου από τα υπόλοιπα του Γ΄ ΚΠΣ ή όχι ;
Είστε διατεθειμένος να χρηματοδοτήσετε την κατασκευή του έργου από τις Δημόσιες επενδύσεις ή όχι ;
Αν η απάντησή σας είναι το ΕΣΠΑ Σας ερωτώ
Θα ενταχθεί ως ένα από τα πρώτα έργα ή όχι ;
Αν ναι, ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του ; Ο ερωτών Βουλευτής Δριβελέγκας Ιωάννης

Πώς προσάραξε το κότερο στον ύφαλο του Μαξίμου

(ΑΠΟ http://www.e-tipos.com/)
Οι πρωτοβουλίες Καραμανλή, οι εισηγήσεις που δέχεται και τα τρία αγκάθια στο δρόμο του Κυριακή, 14.09.08 Το σίριαλ «Γιώργος Βουλγαράκης» τέλειωσε το μεσημέρι της Παρασκευής με την παραίτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, το κότερο του οποίου «προσάραξε» στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απόφαση του κ. Βουλγαράκη προκάλεσε στεναγμούς ανακούφισης στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς οι απόρρητες κυλιόμενες μετρήσεις που πήρε στα χέρια του το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Καραμανλής έδειχναν ότι οι πολίτες είχαν τοποθετήσει πρώτο, στην κορυφή της λίστας, το ζήτημα της οικονομίας και δεύτερο το όνομα «Βουλγαράκης».
Ολη η οργή των πολιτών για τη δυσμενή συγκυρία είχε συγκεντρωθεί στο όνομα του τέως υπουργού.
Από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση: Υπουργοί και βουλευτές ενθαρρύνονταν να «αδειά­ζουν» δημοσίως τον κύριο Βουλγαράκη, ενώ οι συνεχείς αποκαλύψεις που αφορούσαν στη σύζυγό του, στο μέτρο που αύξαναν την πίεση, δεν ενοχλούσαν την κυβέρνηση.
Καθοριστικό ρόλο στον επηρεασμό του υπουργού Ναυτιλίας να παραιτηθεί έπαιξε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σου­φλιάς, ο οποίος του εξήγησε γιατί είναι βλαπτικό για την πολιτική του προοπτική να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Ετσι, ο κ. Καραμανλής ξεπέρασε την πίεση που του ασκήθηκε, μεταθέτοντας τον ανασχηματισμό για το τέλος ή την αρχή της νέας χρονιάς.
Ωστόσο, όπως όλοι αναγνωρίζουν, τα δύσκολα είναι μπροστά και μια παραίτηση δεν αρκεί στον κ. Καραμανλή για να «ξελασπώσει».
Αντιθέτως, μάλιστα, η καθυστερημένη εξέλιξη της αποχώρησης Βουλγαράκη και της αντικατάστασής του από τον Αναστάση Παπαληγούρα προκάλεσε και μουρμούρες του τύπου «Αργησε ο Καραμανλής». Η ομιλία στη Βουλή
Γι’ αυτό η φράση που ακούγεται σε όλα τα υπουργικά γραφεία είναι «πρωτοβουλίες Καραμανλή».
Αρκετοί, μάλιστα, θεωρούν ότι η αυριανή ομιλία Καραμανλή στη Βουλή, η Ολομέλεια της οποίας συγκαλείται εκτάκτως με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Δημοκρατία, συνιστά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεδιπλώσει ο κ. Καραμανλής τις πρωτοβουλίες του.
Στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές ιδέες για την υπέρβαση της κρίσης, όπως η ψήφιση νέου νόμου περί ευθύνης υπουργών (το ζητά και ο ΣΥΡΙΖΑ), η αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο ελέγχεται το «πόθεν έσχες» των πολιτικών (με συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου που θα μπορεί να ζητά τη συνδρομή του ΣΔΟΕ), η δήμευση περιουσιών πολιτικών, αν δεν μπορούν να εξηγήσουν το «πόθεν», η ψήφιση νέου νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, η αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής για όσα έγιναν στο Βατοπαίδι από το 1999 έως σήμερα κ.ο.κ.
Η τελευταία είναι πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη.
Ο πρωθυπουργός εξετάζει όλες τις εισηγήσεις των υπουργών, αλλά θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις σήμερα, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα.
Ο Κώστας Καραμανλής της τελευταίας περιόδου άλλωστε καταφέρνει να αιφνιδιάζει ακόμη και στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι πληροφορούνται σκέψεις του ή προθέσεις του την τελευταία στιγμή, λίγο πριν δημοσιοποιηθούν.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Γ. Παπανδρέου: Αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους

(ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr/)
Το πολιτικό όραμα του ΠΑΣΟΚ και την οικονομική βάση πάνω στην οποία αυτό θα στηριχτεί, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην 73η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης Η ομιλία του κ. Παπανδρέου, ως προγραμματική που ήταν, δεν είχε εκτεταμένες αναφορές στην κυβέρνηση και καμία αναφορά στον πρωθυπουργό.
Ωστόσο, η σύντομη έστω κριτική που άσκησε στην κυβερνητική πολιτική ήταν σκληρή, με αποκορύφωμα τη φράση "ενώ η Ελλάδα χρεοκοπεί, ενώ οι Ελληνες φτωχαίνουν, οι υπουργοί πλουτίζουν". Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ελληνικός λαός βιώνει μια βαθιά κρίση που μας συνθλίβει όλους, μας απογοητεύει και μας αγανακτεί. Απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο και με παράθεση επιχειρημάτων το υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση ότι τα δεινά της ελληνικής οικονομίας οφείλονται στη διεθνή κρίση.
Η αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας, οι δύσκολες στιγμές για την υγεία μας, η γραφειοκρατία, τα σκάνδαλα που βιώνουμε καθημερινά, η δημοσιονομική εκτροπή και η κακοδιαχείριση, καθώς και το όργιο σπατάλης στο Δημόσιο δεν οφείλονται στη διεθνή κρίση, ούτε είναι λάθος ούτε ανικανότητα, είπε. Είναι, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, στην οποία καταλόγισε επιλογή συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια των λίγων, την εκποίηση με αδιαφανείς διαδικασίες κερδοφόρων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, την αποδόμηση του ΕΣΥ, την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς και τη διαίρεση των Ελλήνων "σε δικούς μας και άλλους". Το μεγάλο βάρος στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου το έδωσε στην οικονομία, παρουσιάζοντας τις βασικές επιλογές που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, αν και όταν κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με κοινή προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά και παρουσίασε εκτός από τις προτάσεις του κόμματός του και τον τρόπο με τον οποίον θα χρηματοδοτηθούν οι πολιτικές που προτείνει, αλλά και με ποιον τρόπο οι Ελληνες θα εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ και θα πιστέψουν ότι θα εφαρμόσει αυτά που εξαγγέλλει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση, το πρώτο βήμα οφείλει να το κάνει η Πολιτεία, η οποία πρέπει να δώσει και το παράδειγμα.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2008

(ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ http://www.provoleas.gr/)
Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
«Οικείες Ιστορίες» με θέατρο, παιχνίδι ρόλων, έκθεση σκηνογραφικών κατασκευών, θεματική περιήγηση και προβολή εκπαιδευτικού φιλμ με θέμα την καθημερινή ζωή και την κατοικία «αφηγείται» για μία ακόμη χρονιά το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 26 Οκτωβρίου 2008.
Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα παραδοσιακά αφιερωμένη στα σχολεία, στις 18:00 η Β΄ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Μενεμένης θα παρουσιάσει στο αίθριο του Μουσείου την παράσταση «4 μύθοι του Αισώπου σε διασκευή Γιώργου Δινάλη».
Παιχνίδι Ρόλων με φόντο τη Θεσσαλονίκη του 11ου αιώνα
Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 18:00, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα νέο παιχνίδι ρόλων, επικεντρωμένο αυτή τη φορά στα εκθέματα της μεσοβυζαντινής εποχής, και να συνδυάσουν γνώση και διασκέδαση σε μια ακόμη πρωτότυπη και «διαφορετική» ξενάγηση στο Μουσείο. Με σκηνικό τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 11ου αιώνα, οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν στοιχεία στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, θα λύσουν γρίφους και θα εκμαιεύσουν πληροφορίες από χαρακτήρες της εποχής, προκειμένου να αποκαλύψουν τη συνομωσία που απειλεί τον αυτοκράτορα και το μέλλον της δυναστείας των Μακεδόνων!
Το παιχνίδι, που αποτελεί συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης διοργάνωσης του 2007, οργανώνεται σε συνεργασία με την Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων του Δήμου Θέρμης, τον Σύλλογο Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θεσσαλονίκης και τη δημιουργική ομάδα Last Factory Toy.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 22 Σεπτεμβρίου, στο τηλ. 2310868570 (κ. Χωτίδου).
«Golfo 2.3 beta» από την Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος»
Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ., θα παρουσιαστεί στο αίθριο του Μουσείου η παράσταση «Golfo 2.3 beta» από την Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος», σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.
Η παράσταση μεταμορφώνει το πρωτότυπο κείμενο του Σ. Περεσιάδη, υιοθετώντας την αισθητική των ιαπωνικών κόμικ μάνγκα, τόσο στο εικαστικό όσο και στο κινησιολογικό της μέρος, και συνδυάζοντας αρμονικά ετερόκλητα στοιχεία, όπως μάσκες, video art και θέατρο σκιών.
Η Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος» ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2004 στη Θεσσαλονίκη.
Έχει βραβευτεί από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών για τη συνολική της δραστηριότητά κατά το 2007 και ιδιαίτερα για τις παραγωγές «Γκόλφω» και «Απόκοπος».
Περιοδεύοντας σε πόλεις και χωριά της περιφέρειας, σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές, η κάθε παραγωγή εξελίσσεται και ολοκληρώνεται και στη συνέχεια το σύνολο αυτής της δουλειάς παρουσιάζεται στα αστικά κέντρα.
Η παράσταση παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αφορμή τον σχεδιασμό νέων κοστουμιών και μασκών από τη Μάρθα Φωκά, στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Το CERN και το... τέλος του κόσμου

(ΑΠΟ ΕΘΝΟΣ http://www.ethnos.gr/)
Μαύρη Τρύπα καταστροφολογίας άνοιξε το ιστορικό πείραμα στη Γενεύη.
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η άγνοια και ο φόβος του αγνώστου... καταργούν την κοινή λογική
«Κι όταν ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) λειτουργήσει και οι δέσμες πρωτονίων χτυπήσουν η μια την άλλη σχηματίζοντας Μαύρες Τρύπες θα έρθει το τέλος του κόσμου»!
Αυτή η φράση συνοψίζει το καταστροφολογικό δόγμα μερικών εραστών του σεναρίου «Αποκάλυψης» που κυκλοφόρησε το τελευταίο διάστημα λίγο πριν από τη λειτουργία του LHC στο CERN και το μοτίβο του μοιάζει με όλες τις προβλέψεις περί του τέλους του κόσμου που έχουν διατυπωθεί στην Ιστορία.
Η δυσκολία στην κατανόηση της φύσης του πειράματος του CERN από τους μη ειδικούς, παρότι εύλογη εξαιτίας της πολυπλοκότητας του αντικειμένου, δημιούργησε ένα παγκόσμιο αντιεπιστημονικό σούσουρο και ξύπνησε την κοιμώμενη επί πολλά έτη καχυποψία απέναντι στην επιστήμη. Καχυποψία
Ωθηση σε αυτήν την καχυποψία έδωσαν επίσης και οι πολλές θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν σε βιβλία και ταινίες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες, στον βωμό της δημιουργίας ενός εύπεπτου και ενδιαφέροντος μύθου, συνδέουν την οργανωμένη διαδικασία εξερεύνησης της πραγματικότητας με αδελφότητες και θρησκευτικές-παραθρησκευτικές οργανώσεις. Το αποτέλεσμα είναι η αποσύνδεση της πραγματικής επιστημονικής γνώσης από το κοινωνικό σύνολο και η αναγωγή των επιστημόνων σε μια ελιτίστικη μερίδα του πληθυσμού ανίκανη να επικοινωνήσει με τους μη ειδικούς. Τα πειράματα στο CERN δεν ήταν η πρώτη περίπτωση όπου το δέος μπροστά στο άγνωστο δημιουργεί την αίσθηση του τέλους.
Οπως δείχνουν ιστορικές πηγές οι άνθρωποι ανέκαθεν προσπαθούσαν να καθορίσουν την ακριβή ημερομηνία του τέλους του κόσμου.
Ορίστε μερικές από τις ιστορικές αναφορές στις ανά διαστήματα ολικές καταστροφές:
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΠΟΙΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΑΠΟ ΦΩΤΙΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ;;;

(ΑΠΟ http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/)
ΠΟΙΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΑΠΟ ΦΩΤΙΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ;;;Ο ΘΕΟΣ!!!
Εκπληκτικά πράγματα συμβαίνουν στην Πάρνηθα.
Μετά από την περιήγησή μας στην Πάρνηθα και φτάνοντας μέχρι το πυροφυλάκιο της Σκίπιζας αποφασίσαμε να πάμε και στο πυροφυλάκιο της Μόλα.
Είναι τα δύο φυλάκια από όπου μπορείς να ελέγχεις όλη την πίσω πλευρά της Πάρνηθας και η ορατότητα φτάνει από τη Χαλκίδα μέχρι τα Δερβενοχώρια και από την Εύβοια έως την Βοιωτία... (Διαβάστε περισσότερα και δείτε και το φωτορεπορτάζ του Αυγερινού)
Και όμως παρ’ όλες τις πομπώδεις αναφορές αλλά και τις δηλώσεις υπουργών, πυροσβεστικής, δασαρχείου, φορέων διαχείρισης, κ.τ.λ. για ισχυρή και δυναμική προστασία και πυροφύλαξη της Πάρνηθας, εκείνο που άλλαξε στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ότι κατασκευάστηκε ένα δεύτερο πυροφυλάκιο στην περιοχή Μόλα.
Είναι μια ξύλινη κατασκευή, υπερυψωμένη.
Αρκετά όμορφη μεν αλλά τουλάχιστον αντιλειτουργική για να μην πούμε απαράδεκτη κατασκευή για πυροφυλάκιο.
Δεν βλέπει από τις τρεις πλευρές του ορίζοντα καθώς δεξιά και αριστερά τα πεύκα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα για πάνω από τρία μέτρα, και από την πίσω πλευρά βλέπεις μόνο την πλαγιά!!!
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.