Οι πρωτοβουλίες Καραμανλή, οι εισηγήσεις που δέχεται και τα τρία αγκάθια στο δρόμο του
Κυριακή, 14.09.08 Το σίριαλ «Γιώργος Βουλγαράκης» τέλειωσε το μεσημέρι της Παρασκευής με την παραίτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, το κότερο του οποίου «προσάραξε» στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απόφαση του κ. Βουλγαράκη προκάλεσε στεναγμούς ανακούφισης στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς οι απόρρητες κυλιόμενες μετρήσεις που πήρε στα χέρια του το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Καραμανλής έδειχναν ότι οι πολίτες είχαν τοποθετήσει πρώτο, στην κορυφή της λίστας, το ζήτημα της οικονομίας και δεύτερο το όνομα «Βουλγαράκης».
Ολη η οργή των πολιτών για τη δυσμενή συγκυρία είχε συγκεντρωθεί στο όνομα του τέως υπουργού.
Από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση:
Υπουργοί και βουλευτές ενθαρρύνονταν να «αδειάζουν» δημοσίως τον κύριο Βουλγαράκη, ενώ οι συνεχείς αποκαλύψεις που αφορούσαν στη σύζυγό του, στο μέτρο που αύξαναν την πίεση, δεν ενοχλούσαν την κυβέρνηση.
Καθοριστικό ρόλο στον επηρεασμό του υπουργού Ναυτιλίας να παραιτηθεί έπαιξε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος του εξήγησε γιατί είναι βλαπτικό για την πολιτική του προοπτική να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Ετσι, ο κ. Καραμανλής ξεπέρασε την πίεση που του ασκήθηκε, μεταθέτοντας τον ανασχηματισμό για το τέλος ή την αρχή της νέας χρονιάς.
Ωστόσο, όπως όλοι αναγνωρίζουν, τα δύσκολα είναι μπροστά και μια παραίτηση δεν αρκεί στον κ. Καραμανλή για να «ξελασπώσει».
Αντιθέτως, μάλιστα, η καθυστερημένη εξέλιξη της αποχώρησης Βουλγαράκη και της αντικατάστασής του από τον Αναστάση Παπαληγούρα προκάλεσε και μουρμούρες του τύπου «Αργησε ο Καραμανλής».
Η ομιλία στη Βουλή
Γι’ αυτό η φράση που ακούγεται σε όλα τα υπουργικά γραφεία είναι «πρωτοβουλίες Καραμανλή».
Αρκετοί, μάλιστα, θεωρούν ότι η αυριανή ομιλία Καραμανλή στη Βουλή, η Ολομέλεια της οποίας συγκαλείται εκτάκτως με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Δημοκρατία, συνιστά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεδιπλώσει ο κ. Καραμανλής τις πρωτοβουλίες του.
Στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές ιδέες για την υπέρβαση της κρίσης, όπως η ψήφιση νέου νόμου περί ευθύνης υπουργών (το ζητά και ο ΣΥΡΙΖΑ), η αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο ελέγχεται το «πόθεν έσχες» των πολιτικών (με συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου που θα μπορεί να ζητά τη συνδρομή του ΣΔΟΕ), η δήμευση περιουσιών πολιτικών, αν δεν μπορούν να εξηγήσουν το «πόθεν», η ψήφιση νέου νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, η αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής για όσα έγιναν στο Βατοπαίδι από το 1999 έως σήμερα κ.ο.κ.
Η τελευταία είναι πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη.
Ο πρωθυπουργός εξετάζει όλες τις εισηγήσεις των υπουργών, αλλά θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις σήμερα, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα.
Ο Κώστας Καραμανλής της τελευταίας περιόδου άλλωστε καταφέρνει να αιφνιδιάζει ακόμη και στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι πληροφορούνται σκέψεις του ή προθέσεις του την τελευταία στιγμή, λίγο πριν δημοσιοποιηθούν.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου